Forum » Loža » Kako postati del Civilne zaščite?
Kako postati del Civilne zaščite?
Temo vidijo: vsi
Janez23 ::
Pozdravljeni,
zanima me če slučajno kdo ve kako se lahko pridružiš civilni zaščiti in kje lahko dobiš kaj več informacij.
Hvala!
zanima me če slučajno kdo ve kako se lahko pridružiš civilni zaščiti in kje lahko dobiš kaj več informacij.
Hvala!
Stepni Volk ::
Naloge civilne zaščite izvaja Uprava Republike Slovenije za civilno zaščito, ki je organ v sestavi Ministrstva za Obrambo.
KLIK
KLIK
M1_Abrams ::
Da ne bom odpiral nove teme bom kar tukaj vprašal.
Jaz sem namreč danes prejle od občine Izvedbo postopka za razporeditev (obvezniku civilna zaščite) da moram izpolniti evidenčni list in ga v roku 9 dni vrniti na občino.
Zdaj me pa zanima kašne so lahko sankcije če tega ne storim, ker mi ni ravno to tega "sodelovanja".
Jaz sem namreč danes prejle od občine Izvedbo postopka za razporeditev (obvezniku civilna zaščite) da moram izpolniti evidenčni list in ga v roku 9 dni vrniti na občino.
Zdaj me pa zanima kašne so lahko sankcije če tega ne storim, ker mi ni ravno to tega "sodelovanja".
PHP & MySQL
St235 ::
Da ne bom odpiral nove teme bom kar tukaj vprašal.
Preden troli odtavajo do konca v offtopic:
Na podlagi česa si dobil evidenčni list? Namreč na "silo" te ne moreje rekrutirat. Tako, da verjetno si z njimi sklenil neko pogodbo/dogovor. Tam mora tudi pisat kakšne so tvoje dolžnosti in morebitne sankcije, če jih ne izpolniš.
Ne vem na podlagi česa sem dobil evi. list. Nikakršne pogodbe/dogovora nimam z nikomer. Dobil sem dopis z zadevo izvedba postopka za razporeditev, kjer piše:
Kot državljan RS in občine xy ste v skladu z veljavnimi predpisi dolžni sodelovati v sistemu zaščite in reševanja, ki obsega enote in službe CZ ter druge sile kot prostovoljna društva in organizacije ter podjetja in zavode, ki opravljajo naloge CZ...
Zraven še navajajo da se moram iti slikat in izpolnit dve prilogi: torej ta evidenčni list in Podatki za izdajo osebne izkaznice CZ.
Spodaj piše še: "Obveznosti sodelovanja v CZ izhajajo iz Zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečamu (UPB 1-UL RS, štev. 51/2006), ki določa obveznost državljanov za sodelovanje v sistemuzaščite in reševanja.
O sankcijah ni nič govora.
Kot državljan RS in občine xy ste v skladu z veljavnimi predpisi dolžni sodelovati v sistemu zaščite in reševanja, ki obsega enote in službe CZ ter druge sile kot prostovoljna društva in organizacije ter podjetja in zavode, ki opravljajo naloge CZ...
Zraven še navajajo da se moram iti slikat in izpolnit dve prilogi: torej ta evidenčni list in Podatki za izdajo osebne izkaznice CZ.
Spodaj piše še: "Obveznosti sodelovanja v CZ izhajajo iz Zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečamu (UPB 1-UL RS, štev. 51/2006), ki določa obveznost državljanov za sodelovanje v sistemuzaščite in reševanja.
O sankcijah ni nič govora.
PHP & MySQL
amigo_no1 ::
Imaš mogoče terenca, firmo z gradbeno mehanizacijo ali kaj podobnega ?
http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?...
17. člen
(sodelovanje v Civilni zaščiti)
(1) Državljan Republike Slovenije je obveznik Civilne zaščite, če ni razporejen k opravljanju vojaške dolžnosti ali k opravljanju delovne dolžnosti pod pogoji, določenimi s predpisi.
(2) Dolžnost sodelovanja v Civilni zaščiti se začne z 18. letom in traja do 63. leta (moški) oziroma 55. leta (ženske) starosti.
19. člen
(razporejanje)
(1) V Civilno zaščito državljana razporedi upravni organ, pristojen za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami (v nadaljnjem besedilu: upravni organ).
(2) Državljan, ki je razporejen v Civilno zaščito (v nadaljnjem besedilu: pripadnik Civilne zaščite), dobi osebno izkaznico pripadnika Civilne zaščite.
(3) Pripadnik Civilne zaščite in državljan, ki mu je s tem zakonom priznan status pripadnika Civilne zaščite, svoj status izkazuje z nošenjem oznake pripadnosti Civilni zaščiti Republike Slovenije, uniforme Civilne zaščite Republike Slovenije in osebno izkaznico pripadnika Civilne zaščite. Državljan, ki prostovoljno in nepoklicno opravlja naloge zaščite, reševanja in pomoči v enotah, službah in drugih operativnih sestavah društev in nevladnih organizacij, ki imajo po tem zakonu pravice in dolžnosti, kot jih imajo pripadniki Civilne zaščite, svoj status izkazuje pri opravljanju nalog zaščite, reševanja in pomoči v drugih državah ter v izrednem in vojnem stanju z osebno izkaznico pripadnika Civilne zaščite ter nošenjem oznake pripadnosti Civilni zaščiti Republike Slovenije. Z osebno izkaznico pripadnika Civilne zaščite se izkazuje tudi javni uslužbenec na področju zaščite in reševanja pri izvajanju nalog zaščite, reševanja in pomoči.
121. člen
(1) Z globo najmanj 100.000 tolarjev se kaznuje za prekršek posameznik:
1. če ne izvršuje ali se neupravičeno izmika dolžnosti sodelovanja v Civilni zaščiti (17. člen);
2. če se kot pripadnik Civilne zaščite ne usposablja za opravljanje nalog v skladu s predpisi (22. člen);
3. če ne uresničuje materialne dolžnosti z dajanjem v uporabo Civilni zaščiti vozil, strojev, opreme, in drugih materialnih sredstev, zemljišč, objektov, naprav, energetskih virov, potrebnih za zaščito, reševanje in pomoč ob naravnih in drugih nesrečah (prvi odstavek 25. člena);
4. prenehala veljati z ZMatD;
5. če se na podlagi poziva pristojnega organa brez upravičenega razloga ne zglasi na določenem kraju ali ob določenem času ali ne preda materialnega sredstva (prvi odstavek 26. člena);
6. če kot lastnik ali uporabnik stanovanjske hiše na podlagi odredbe župana noče začasno sprejeti na stanovanje evakuiranih in ogroženih oseb (drugi odstavek 62. člena);
7. če stori dejanje iz 1., 3., 7., 8., 11., 12. in 15. točke prvega odstavka 119. člena tega zakona.
(2) Z globo od 200.000 do 300.000 tolarjev se kaznuje za prekršek posameznik, ki prepreči izvedbo ukrepov ali se ne ravna v skladu z ukrepi, ki jih med vodenjem zaščite in reševanja odredi poveljnik Civilne zaščite ali vodja intervencije (prvi, tretji in četrti odstavek 85. člena).
17. člen
(sodelovanje v Civilni zaščiti)
(1) Državljan Republike Slovenije je obveznik Civilne zaščite, če ni razporejen k opravljanju vojaške dolžnosti ali k opravljanju delovne dolžnosti pod pogoji, določenimi s predpisi.
(2) Dolžnost sodelovanja v Civilni zaščiti se začne z 18. letom in traja do 63. leta (moški) oziroma 55. leta (ženske) starosti.
19. člen
(razporejanje)
(1) V Civilno zaščito državljana razporedi upravni organ, pristojen za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami (v nadaljnjem besedilu: upravni organ).
(2) Državljan, ki je razporejen v Civilno zaščito (v nadaljnjem besedilu: pripadnik Civilne zaščite), dobi osebno izkaznico pripadnika Civilne zaščite.
(3) Pripadnik Civilne zaščite in državljan, ki mu je s tem zakonom priznan status pripadnika Civilne zaščite, svoj status izkazuje z nošenjem oznake pripadnosti Civilni zaščiti Republike Slovenije, uniforme Civilne zaščite Republike Slovenije in osebno izkaznico pripadnika Civilne zaščite. Državljan, ki prostovoljno in nepoklicno opravlja naloge zaščite, reševanja in pomoči v enotah, službah in drugih operativnih sestavah društev in nevladnih organizacij, ki imajo po tem zakonu pravice in dolžnosti, kot jih imajo pripadniki Civilne zaščite, svoj status izkazuje pri opravljanju nalog zaščite, reševanja in pomoči v drugih državah ter v izrednem in vojnem stanju z osebno izkaznico pripadnika Civilne zaščite ter nošenjem oznake pripadnosti Civilni zaščiti Republike Slovenije. Z osebno izkaznico pripadnika Civilne zaščite se izkazuje tudi javni uslužbenec na področju zaščite in reševanja pri izvajanju nalog zaščite, reševanja in pomoči.
121. člen
(1) Z globo najmanj 100.000 tolarjev se kaznuje za prekršek posameznik:
1. če ne izvršuje ali se neupravičeno izmika dolžnosti sodelovanja v Civilni zaščiti (17. člen);
2. če se kot pripadnik Civilne zaščite ne usposablja za opravljanje nalog v skladu s predpisi (22. člen);
3. če ne uresničuje materialne dolžnosti z dajanjem v uporabo Civilni zaščiti vozil, strojev, opreme, in drugih materialnih sredstev, zemljišč, objektov, naprav, energetskih virov, potrebnih za zaščito, reševanje in pomoč ob naravnih in drugih nesrečah (prvi odstavek 25. člena);
4. prenehala veljati z ZMatD;
5. če se na podlagi poziva pristojnega organa brez upravičenega razloga ne zglasi na določenem kraju ali ob določenem času ali ne preda materialnega sredstva (prvi odstavek 26. člena);
6. če kot lastnik ali uporabnik stanovanjske hiše na podlagi odredbe župana noče začasno sprejeti na stanovanje evakuiranih in ogroženih oseb (drugi odstavek 62. člena);
7. če stori dejanje iz 1., 3., 7., 8., 11., 12. in 15. točke prvega odstavka 119. člena tega zakona.
(2) Z globo od 200.000 do 300.000 tolarjev se kaznuje za prekršek posameznik, ki prepreči izvedbo ukrepov ali se ne ravna v skladu z ukrepi, ki jih med vodenjem zaščite in reševanja odredi poveljnik Civilne zaščite ali vodja intervencije (prvi, tretji in četrti odstavek 85. člena).
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: amigo_no1 ()
Tako je sedaj. Bil sem pri poveljniku CZ obočne enote in mi je rekel da je to prostovoljni mus.
Ne vem zakaj morejo ravno mene klicat(sem inženir po izobrazbi), poznam pa veliko ljudi iz moje generacije, kateri so šli v srednjo medicinsko šolo in so brezposelni. (ministrstvo je moralo ko je šla moja generacija v sr. šolo odobrit dodaten oddelek na sr. medicinski).
Ne vem zakaj morejo ravno mene klicat(sem inženir po izobrazbi), poznam pa veliko ljudi iz moje generacije, kateri so šli v srednjo medicinsko šolo in so brezposelni. (ministrstvo je moralo ko je šla moja generacija v sr. šolo odobrit dodaten oddelek na sr. medicinski).
PHP & MySQL
para! ::
Prostovoljni mus? Verjetno ti tvoje dolžnosti, če obstajajo, ni razložil s tako debilnim stavkom?
Death before dishonor!
"Prostovoljni mus" ti raje piši na MORS in vrpašaj glede CZ & kako so te našli.
Inženir česa ?
Si vojsko v Slo služil civilno ? Si v kakšnem gasilskem društvu ?
Zelo težko si predstavljam da bi klicali kar ene bumbarje, od katerih nimajo nič.
Inženir česa ?
Zelo težko si predstavljam da bi klicali kar ene bumbarje, od katerih nimajo nič.
Zgodovina sprememb…
Jaz si še težje predstavljam, da država pričakuje, da se bodo ljudje ukvarjavli s kar enimi bumbarji, ki se kličejo civilna zaščita.
Death before dishonor!
No, in kako se boš izognil tej srednjeveški obveznosti?
V skrajnem primeru sem se pripravljen izselit iz te države, ker imam že pun kufer vsega.
"Prostovoljni mus" ti raje piši na MORS in vrpašaj glede CZ & kako so te našli.
Inženir česa ?
Inženir računalništva.
Nisem služil nobene vojske, niti nisem v nobenem društvu in nimam pojma kako so prišli do mene.
PHP & MySQL
Zgodovina sprememb…
- spremenil: M1_Abrams ()
Rias Gremory ::
V skrajnem primeru sem se pripravljen izselit iz te države, ker imam že pun kufer vsega.
Če bi bil jaz ti in če bi se lahko bi se preselil kam, kjer bi me vlada malo manj jeb*la v glavo.
Kdaj dobim občutek, da bi bilo skoraj kjerkoli bolje.
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.
St235 ::
V bistvu gre za prostovoljni mus:) Preberi zgoraj napisane člene. V bistvu je vsak državljan del civilne zaščite in imajo kogarkoli pravico vpoklicat, kot kaže. Seveda si v primeru dejanskih nalog upravičen do ustrezne odškodnine oziroma nadomestil.
Drugače pa je dovolj da občino menjaš, ker civilna zaščita je v pristojnosti posamezne občine.
Drugače pa je dovolj da občino menjaš, ker civilna zaščita je v pristojnosti posamezne občine.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: St235 ()
V bistvu gre za prostovoljni mus:) Preberi zgoraj napisane člene. V bistvu je vsak državljan del civilne zaščite in imajo kogarkoli pravico vpoklicat, kot kaže. Seveda si v primeru dejanskih nalog upravičen do ustrezne odškodnine oziroma nadomestil.
Kakšne odškodnine oz. nadomestila?
PHP & MySQL
darkolord ::
Pripadniki Civilne zaščite ter prostovoljci, ki sodelujejo pri opravljanju nalog zaščite, reševanja in pomoči, imajo med opravljanjem nalog, usposabljanjem ter izvrševanjem materialne dolžnosti pravico do nadomestila place oziroma izgubljenega zaslužka za cas odsotnosti z dela, uživajo pa tudi pravice na podlagi predpisov o zdravstvenem, pokojninskem in invalidskem zavarovanju.
Kdaj dobim občutek, da bi bilo skoraj kjerkoli bolje.Seveda se bolj ne bi mogel motiti.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: darkolord ()
Torej če imam službo in tisti dan ko sem odsoten zaradi CZ dobim plačano pač toliko kolikor bi zaslužil ta dan na delovnem mestu?
PHP & MySQL
sirotka ::
Rias Gremory je izjavil:
Če bi bil jaz ti in če bi se lahko bi se preselil kam, kjer bi me vlada malo manj jeb*la v glavo.
Kdaj dobim občutek, da bi bilo skoraj kjerkoli bolje.
Jao kake mate eni, če pa boste kdaj rabil kako pomoč CZ ali gasilcev, bo pa veselo telefon pel, a?
MTB ::
Oh, sm inženir.... Ob takih se mi dvigne želodec... Ko ti pa gori hiša, je pa vsak gasilec dober, tudi če ima samo osnovno šolo, ne?
Bi pomislil, da ima izobrazba kaj v zvezi tudi s pametjo, pa ob takšnih komentarjih vidim da to ni res... btw, sam sem pred doktoratom, da ne bi bilo da se spet kdo tja v en dan oglaša...
Bi pomislil, da ima izobrazba kaj v zvezi tudi s pametjo, pa ob takšnih komentarjih vidim da to ni res... btw, sam sem pred doktoratom, da ne bi bilo da se spet kdo tja v en dan oglaša...
Zgornji pdf je stara verzija iz 1999.
Uredba o nadomestilu plače in povračilih stroškov med opravljanjem nalog zaščite, reševanja in pomoči (Uradni list RS, št. 48/99 in 113/07)
http://zakonodaja.gov.si/rpsi/r08/predp...
Neuradno prečiščeno besedilo
http://www.mo.gov.si/fileadmin/mo.gov.s...
link od strani morsa, kejr najdeš tudi ostale predpise, ki zadevajo naravne in druge nesreče
http://www.mo.gov.si/si/zakonodaja_in_d...
P R A V I L N I K
o evidenci, razporejanju in pozivanju pripadnikov Civilne zaščite ter drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč
III. RAZPOREJANJE IN VPIS
6. člen
(razporejanje in vpis v posebno evidenco)
(2) V Civilno zaščito se razporejajo državljani, ki imajo splošno delovno sposobnost. Njihova psihofizična in zdravstvena sposobnost se ugotavlja pred razporeditvijo po Pravilniku o ugotavljanju zdravstvene sposobnosti operativnih gasilcev (Uradni list RS, št. 65/07 in 80/08) na njihovo zahtevo oziroma za posebej nevarne naloge zaščite, reševanja in pomoči v skladu s predpisi o službi v Civilni zaščiti na zahtevo predlagatelja.
Uredba o nadomestilu plače in povračilih stroškov med opravljanjem nalog zaščite, reševanja in pomoči (Uradni list RS, št. 48/99 in 113/07)
http://zakonodaja.gov.si/rpsi/r08/predp...
Neuradno prečiščeno besedilo
http://www.mo.gov.si/fileadmin/mo.gov.s...
link od strani morsa, kejr najdeš tudi ostale predpise, ki zadevajo naravne in druge nesreče
http://www.mo.gov.si/si/zakonodaja_in_d...
P R A V I L N I K
o evidenci, razporejanju in pozivanju pripadnikov Civilne zaščite ter drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč
III. RAZPOREJANJE IN VPIS
6. člen
(razporejanje in vpis v posebno evidenco)
(2) V Civilno zaščito se razporejajo državljani, ki imajo splošno delovno sposobnost. Njihova psihofizična in zdravstvena sposobnost se ugotavlja pred razporeditvijo po Pravilniku o ugotavljanju zdravstvene sposobnosti operativnih gasilcev (Uradni list RS, št. 65/07 in 80/08) na njihovo zahtevo oziroma za posebej nevarne naloge zaščite, reševanja in pomoči v skladu s predpisi o službi v Civilni zaščiti na zahtevo predlagatelja.
Zgodovina sprememb…
CaqKa ::
tole zgodbo bi pa res rad slišal do konca...
pa kam v civilno zaščito pa te sploh mislijo dat?
toms ::
Naloge Civilne zaščite (tehnično reševanje, prva pomoč, RBK zaščita, ...) se vse bolj prenašajo na prostovoljne (gasilska društva, gorsko, jamarsko reševalno službo, reševalni psi, skavti in taborniki, ...) in poklicne organizacije (gradbena mehanizacija, prehrana, sanitarije, komunala, ...).
Civilni zaščiti bolj ali manj ostaja še organizacija štaba CZ in naloge informacijske in materialne podpore ter povezovanja služb zaščite in reševanja v občinah in državi.
Lahko, da te vabijo, da bi pomagal v takem štabu.
Druga možnost pa je, da živiš v občini, kjer je tako malo ljudi pripravljenih prostovoljno delovati na področju ZiR, da je potrebno za zakonsko določene reševalne službe kadre na silo vpoklicati.
Civilni zaščiti bolj ali manj ostaja še organizacija štaba CZ in naloge informacijske in materialne podpore ter povezovanja služb zaščite in reševanja v občinah in državi.
Lahko, da te vabijo, da bi pomagal v takem štabu.
Druga možnost pa je, da živiš v občini, kjer je tako malo ljudi pripravljenih prostovoljno delovati na področju ZiR, da je potrebno za zakonsko določene reševalne službe kadre na silo vpoklicati.
gruntfürmich ::
če boš v CZ boš šel za 2 dni na Ig, pokasiral 300€, in vsako leto hodil na sejo (seje), in pokasiral 30€. tko izgleda iz finančnega vidika minimalno.
je pa to verjetno res neke vrste prostovoljni mus. vendar se tega redkokje poslužujejo, ker ni pametno imeti sestavo ekipe z ljudmi ki tega nočejo...
vsaj pri nas je tako.
je pa to verjetno res neke vrste prostovoljni mus. vendar se tega redkokje poslužujejo, ker ni pametno imeti sestavo ekipe z ljudmi ki tega nočejo...
vsaj pri nas je tako.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
In tam si pod egipčansko CZ :)
Death before dishonor!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: para! ()
CaqKa ::
gruntfürmich je izjavil:
če boš v CZ boš šel za 2 dni na Ig, pokasiral 300€, in vsako leto hodil na sejo (seje), in pokasiral 30€. tko izgleda iz finančnega vidika minimalno.
vsaj pri nas je tako.
verjetno ni za vsa mesta v CZ enako...
Jaz sem recimo bil 5 dni na igu, pa še dvakrat po en dan... pa tudi denarno se razlikuje.
tole zgodbo bi pa res rad slišal do konca...
Nimam pojma. Pisal sem na MORS in povprašal po kakšnem ključu izbirajo in po 18 dnevih nisem dobil odgovora.
Ziher obstaja način kako se zadevi izognit?
Upam, da.
PHP & MySQL
Zgodovina sprememb…
Je to možno da sem prostovljni darovalec krvi (kar pomeni da sem popolnoma zdrav - še nikoli me niso zavrnili kot krvodajalca) in so na ta način prišli do mene?
PHP & MySQL
Zgodovina sprememb…
Evo - nadaljujem zgodbo. Dobim priporočeno po pošti (kar pomeni da imam 15 dni časa za prevzem pošiljke) dne, 28.9.2012 vabilo Pripadniku CZ v katerem piše da se moram 3.10.2012 zglasiti v zaklonišču, kjer mi bodo predstavili zadolžitev opreme CZ.
Dvignil sem ga danes (5.10.2012). Sedaj mi pa naj nekdo razloži kako je to mogoče.
Dvignil sem ga danes (5.10.2012). Sedaj mi pa naj nekdo razloži kako je to mogoče.
PHP & MySQL
Zgodovina sprememb…
NeMeTko ::
Lahko si priskrbiš kakšno potrdilo, da imaš probleme s hrbtenico, ali kaj vem čem, kar te tako hudo muči, da zaradi tega ne moreš izpolnjevati svoje 'državljanske dolžnosti'.
Ker pa kot kaže gre bolj za mentalni problem, ti bo verjetno lažje dobiti potrdilo specialista mentalne stroke.
Ker pa kot kaže gre bolj za mentalni problem, ti bo verjetno lažje dobiti potrdilo specialista mentalne stroke.
Sploh ne gre za to da imam kakršen koli zdravstveni problem. Gre se mi samo zato da smo pred zakonom vsi enaki, ne pa da so izvzeti posamezniki.
PHP & MySQL
NeMeTko ::
Jemlji zadevo, kot da te je doletela čast, da smeš služiti narodu.
Štej si v čast, da si tako pomembna oseba, da je CZ precenila, da te potrebuje.
Pismu, kam so šle vrednote?
Štej si v čast, da si tako pomembna oseba, da je CZ precenila, da te potrebuje.
Pismu, kam so šle vrednote?
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | O smiselnosti gasilskih društev (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 18248 (3434) | titovili |
» | Evakuacija v Mariboru in prisila? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 8504 (5284) | spegli |
⊘ | Schengen padaOddelek: Problemi človeštva | 6665 (6089) | Izbeglica |
» | Ali se sploh splača, da imamo vojsko? (strani: 1 2 3 )Oddelek: Problemi človeštva | 21786 (19605) | BlueRunner |