Forum » Elektrotehnika in elektronika » Zabijanje kitarskega ojačevalca
Zabijanje kitarskega ojačevalca
Markiz ::
Pozdravljeni!
Problem je sledeč: kolega ima kitarski ojačevalec Marshall Valvestate vs65r. Star je 5 let in je do sedaj deloval brezhibno, Vendar se je zdaj začelo pojavljati zabijanje zvočnika že pri polovici glasnosti in tudi zvok je tak kot da bi bili srednji toni do konca naglas (plehast zvok).
Zanima me ali bi lahko bila težava v stari elektronki (se mi zdi da je zgolj predojačevalna), morda tranzistorjih ? Kondenzatorji naj bi bili OK, prav tako vsi potenciometri.
Problem je sledeč: kolega ima kitarski ojačevalec Marshall Valvestate vs65r. Star je 5 let in je do sedaj deloval brezhibno, Vendar se je zdaj začelo pojavljati zabijanje zvočnika že pri polovici glasnosti in tudi zvok je tak kot da bi bili srednji toni do konca naglas (plehast zvok).
Zanima me ali bi lahko bila težava v stari elektronki (se mi zdi da je zgolj predojačevalna), morda tranzistorjih ? Kondenzatorji naj bi bili OK, prav tako vsi potenciometri.
Azrael ::
Če je zadeva na "lampe" je zelo verjetno vsaj ena opravila svoje. Je pa zelo težko reci katera brez, da bi jih zamenjal. Lahko je v odpovedala neka v predojačevalcu in ima sedaj mikrofonijo (včasih se odkrije katera, če se nežno potrka po njej, ko ojačevalec dela), lahko pa tudi v izhodni stopnji (manj možnosti).
Upam še, da ni kdo kaj "popravljal". Opis ustreza tudi zamenjanim koncem povratne vezave in tako dobiš pozitivno in ne negativno povratno vezavo. Negativna povratna vezava zmanjšuje popačenja, skrbi za mehak ton in preprečuje oscilacije (piskanje), slabost je samo manjše ojačanje, kot brez nje. Pri pozitivni je vse ravno obratno.
Upam še, da ni kdo kaj "popravljal". Opis ustreza tudi zamenjanim koncem povratne vezave in tako dobiš pozitivno in ne negativno povratno vezavo. Negativna povratna vezava zmanjšuje popačenja, skrbi za mehak ton in preprečuje oscilacije (piskanje), slabost je samo manjše ojačanje, kot brez nje. Pri pozitivni je vse ravno obratno.
Nekoč je bil Slo-tech.
radiator ::
Če se ne motim ima ta amp samo eno lampo v preampu. Končna stopnja je na tranzistorjih tak, da pri lampah ni kaj dosti za čarat.
Kaj je jutri že bilo?
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Slovenske bankeOddelek: Problemi človeštva | 2201 (1451) | jb_j |
» | Analiza vezjaOddelek: Šola | 2874 (2245) | int47 |
» | sinusni oscilatorOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 1629 (1438) | mblazi22 |
» | 3 naloge - prosim za pomočOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 1402 (1282) | BluPhenix |
» | 12v napajalnik za notebookOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 1525 (1424) | slawc |