» »

Kako izkopat vodnjak?

Kako izkopat vodnjak?

pingec ::

Torej, situacija je taka. Ko smo kopali klet, je blo ogromno blata, in po raznih ocenah in po mnenju bioenergetikov (jah vodo naj bi pa le znali najt) naj bi bla en podtalnica pod bajto, primerna za vodnjak nardit. Problem pa je, ker ne vem kako bi to izpeljali. Sta dve možnosti, da v kleti vrtamo še kake 3m globlje, ali pa da na vrtu skopljemo vsaj 6m. Glavna težava pri vsem tem pa je, da ne vem, kako bi to luknjo naredil, ker bager v klet ne pride, na vrt pa tudi ne. :D

Ali torej obstaja kaksna alternativna metoda kopanja vodnjaka? Kaksno vrtanje? Samo spet ne sme biti prevelika mašina...
A se kdo kaj spozna na to, ali pa ima kakšne izkušnje?

Aja, pa za začetek bi vseeno morda raje preveril če je voda spodaj, torej, a obstaja kak prenosni stroj, za vrtanje več metrov globoko? Ali naj probam zabit štango ? Samo ta primorska tla imajo preveč kamenja :)
Normalnost je povprečje nenormalnih ljudi.

BigWhale ::

Zakaj bi pa bioenergetiki znali najt vodo? ;)

6m za globino vodnjaka? Nekam malo se mi zdi. :)

sverde21 ::

Obstaja neki za kopanje vodnjaka, orodju se reče "lopata" ;) , seveda rabiš še vosla ki ti jo bo gonil ampak saj počasi gre :) , drugače pa za lukno z premerom 1 - 1,5m nebi ti mogu niti bager ponucat, ker enostavno ni prektično... kakšna posebna mašina pa verjetno nebi šla na tvoj vrt, ker bi bla velika kot bager :D
<?php echo `w`; ?>

Oxford ::

Če je pod hišo zares voda, in bi se je radi znebili, potem boste dosegli enak efekt, če ga boste kopali poleg hiše - se bo pač preusmerila vanj. V primeru, da je vode dovolj, potem vam svetujem, da si omislite toplotno črpalko. V tem primeru ne potrebujete vodnjaka ampak le dve vrtini - ena za zajem in druga za izpust vode.

AndrejS ::

kupiš betonske cevi - cca 2m ali več premera jo položiš na mesto vodnjaka in počasi z lopato podkopavaš.

Netman ::

Rabiš vodo za pit?? Če ne, se bolj splača iz žlebov napeljat.... V toti vročini jaz glih ne bi kopal luknje...
Ride where??? Anywhere!

BigWhale ::

Za toplotno crpalko mora biti res veliko vode. :)

;-) ::

hmm če je mehka zemlja kr vzam 3 lopate pa poklič kolege pa se 2dni izmenjujte pa bo...če je res 3metre sam za skopat v kleti.

6metrov na roke ti nebi priporočal! pa še prepričan nisi če je voda odspodi tak da nevem...mogoče pa najdeš kak zaklad:D

krneki ::

Najbolj da nenamerno namigne, da je tistih 10 milijonov zakopanih na njegovem vrtu, pa bo imel skopano luknjo še danes.

Vikking ::

orodje za vrtanje na roko, ki ima sveder na koncu. Nato se samo dodajajo cevi za podaljševanje, tko da se da vrtat dokler ne naletiš na kakšen večji kamen. Nato samo zabiješ cev ki ima spodaj navrtane luknje in zgoraj cigarco za na roke pumpat vodo. S časoma se spodaj naredi bazen in se z leti povečuje količina/rezervoar vode. To je najbolj simpl zadeva kar se tega tiče. Je čisto dovolj za zalivat kakšen vrt.

Če se greš igrat vodnjak. Potem je spet isti postopek vrtanje, le da ko se ti zdi zadostna globina, pljuneš v roke zagrabiš lopato, opustiš oponašanje črnogorca ter začneš kopat. Ko prideš do izvira oz žile, prenehaš s kopanjem, saj če si pršu do dobre žile ti bo voda tako hitro zalivala da moraš opustit koipanje. Nato te čaka samo še, da si narediš leseni model, za notranje betoniranje. Ter začneš betonirat nad žilo (nauš žile zabetoniro, bi bilo nespametno). Zemlja drži beton. tako da do vrha si lepo zbetoniraš. Nato si nardiš še samo za finiš zgornjo opeko za lep betoniran oklep, ter pokrov. Vse lahko doma nardiš.

Če nimaš časa si dobi te ki kopljejo izvrtine. Mislim da se pa cena gilbje nekje okoli 1m stane 10k SIT. Ta ti pa lahko prebije tudi tiste tatrde plasti. Ponavadi to uporabijo pri kopanju izvrtine za toplotne črpalke. Kjer bi naj bilo vsaj od 15m naprej globine.

Če prideš do prave žile, je lahko 6m že dovolj. Pri nas smo ga kopali v najvećji suši. In vode nikoli ne zmanjka. Res pa da ob največjih sušah počasneje priteka. Ampak za zalivat ga je čez glavo dovolj, poleg tega je bilo vode dovolj da si lahko v enem dnevu skoraj napolnil celoten bazen 3,5m premera in 90cm globine.

Če te ročno kopanje in vrtanje zanima ti kr vpraši , bom pa poslikal te zadeve ki sem jih zgoraj opisal.

lp

;-) ::

Vikking tale sveder je res najbolj pameten ja, zdaj sm se spomno:D

z temle si lahka narediš vodnjak sred mesta:D

Vikking ::

EWEER ne razumem te? ampak smo ga prijateljem sredi mesta, kjer je hiša do hiše uspeli naredili izvrtino (vodnjaka ni želel, samo izvrtino za zalivat, cev in ročna pumpa), zavist sosedov? NEPRECENLJIVO :D .

v glavnem slikce na hitro, taprav svedr še morem najti, da ga lahko slikam, je pa podoben tistim za vrtanje lukenj za stebre v vinogradih. Sicer si lahko tudi s takšnim pomagate, ampak se če se ne da podaljšat na neomejeno dolžino, potem, je treba kopat za vodnjak. Ampak če boš direktno kopal ter fališ žilo te nauš preveč vesel, predvidevam:\

vodnjak (vrtano, kopano, betonirano, vse na roke, globina cca 6-7m):


notranjost:



Lesen model za notranje betoniranje vodnjaka do površine (opcija :D )



še opeka, za zgornji del vodnjak nad površino:

SkIDiver ::

Če ti ni za kopat in vrtat na roke si lahko omisliš tudi lafeto. Na gradbišču jih ponavadi vidiš, ko plezajo po kakih skalah in vanje vrtajo luknje, da jih kasneje zaminirajo.
Strojček pride od najmanjših možnih dimenzij pa vse do velike mašinerije in lahko vrta do par 10 metrov (odvisno od moči in števila podaljškov). Premer luknje pa je majhen. Nekje do 20, 25cm največ. Cena sitnica pa ni tako nedolžna, ker je potrebno zadevo pripeljat do lokacije kjer se vrta (je na gosenicah). Cene prevozov pa tudi niso tako nedolžne.

Najboljši pa je nasvet Vikkinga. Vrtanje, da najdeš žilo v suši;) Moj dedek je na roke izkopal vodnjak 37m globoko. Nivo vode pa je vedno enak tudi ob največji suši. Poleti je voda hladna pozimi pa topla. Ob pomoči toplotne črpalke hladi/ogreva hišo brez težav.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: SkIDiver ()

poweroff ::

Samo pri kopanju tako globoko se je treba zavedati, da je lahko nevarno. Da se kaj posuje nate ali da ti zmanjka zraka...
sudo poweroff

Mr_Globus ::

37m na roke? Svaka čast dedu 8-O

gzibret ::

Vse je odvisno od materiala. Če imate glino ali lapor, zna biti luknja zelo nestabilna in se zna zgodit, da ti glina reološko zleze skupaj in tako tudi izpodkoplješ hišo in zidovi ti popokajo. Nepriporočljivo. Vsekakor rabiš pravilno dimenzionirane opornike. Tudi peski znajo bit problem.

Če je kamnina trdna (apnenec), sicer koplješ brez problema, samo tam ponavadi ni vode.

Malo poslikaj kamnine (sedimente), pa bom kaj več povedal. Vseeno ti svetujem, da za to najameš strokovnjake.
Vse je za neki dobr!

pingec ::

To je na griču ob obali, bl fliš imo. Jaz bi rad najprej na en poceni način našel vodo, potem pa lahko kaj konkretnejšega, ali kdo ve kaj več o tistih svedrih za vrtanje? A pa voda zihr je, ker nam je drla v klet iz tal, sedaj pa se je umaknila globje, in je hiša tudi se mal ugrezala zaradi nestabilnega blata. Sedaj je situacija rešena, ko so klet tam naredili in je kao zdaj dobro poprto, edin na vodnjak so pozabli. Pa v kleti bi blo idealno edino bi mogu še beton razbijat :S. Drugače pa meni ni ravno do tega da b z lopato lezel v kako več kot 2m globoko luknjo. Tako da iščem kako vrtanje, ali pa res metodo ki je 100% varna, če že grem not lol. Zaenkrat pa najprej kako sprobati, če je voda?

Vikking lahko pogažeš kako zgleda sveder pa cene. Res bi rad nekaj poceni.

P.S.
@krneki Ja ni panike, kdorkol lahk pride lukno za vondjak skopat, ce je spodaj 10mio lahk vzame, meni pa luknjo pusti, bom cist zadovoljen :D
@gzibret stokovnjake ne bom najel edno za kako poceni vrtanje/kopanje in ce bo izvedljivo. Kako pa naj poslikam? A grem na vrt pa gredo slikam al kaj? Drugje je trava.
Normalnost je povprečje nenormalnih ljudi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: pingec ()

gzibret ::

Tudi greda lahko veliko pove. Saj so tla nastala iz matične kamnine, a ne? Razen, če ste zemljo nafurali s kamionom. Pol bo bolj malo za videt.
Vse je za neki dobr!

pingec ::

Bom probal kaj slikat.

Gledam po netu pa nic ne najdem o teh svedrih, pa imam obcutek da sem nekje videl, celo neke podaljške samo ne vem kje :S
Normalnost je povprečje nenormalnih ljudi.

sdafsda ::

Vi ste nori. Sam mam dobre 3 m globoko "cisterno", tko k ste rekl, iz betonskih roro, v katero mam spelano deževnico. Pa na dnu kr švicam. Zlo neprijeten občutek je na dnu. Da bi tja notr kopl 30m. Ni šans. Horror story materjal. Pa vse blatno, vlažno.....pa da se posuva,... brrrr

hbgqzR ::

Tisti vodnjaki so bili lepo videt, ko so imeli nihajno ročno črpalko (ne vem, kako se prav reče) Tisto vodo so pa verjetno prekuhavali tudi, če so kaj samo umili? Deževnico tudi?

janezvalva ::

Kako izkopat vodnjak?

korak 1: koplješ
korak 2: izkoplješ
korak 3: počakaš, da se napolne

verjetno se je že napolnilo po 16 ih letih?:))
IQ test: v enem vedru imaš 2l vode, v drugem 1l vode. koliko veder imaš?

Zgodovina sprememb…

sdafsda ::

Pomoje so te vodnjaki dveh tipov. Eni dejansko pridejo do podtalnice,..ne vem...50 metrov,.. in v teh vodnakih voda teče. Te vode pomoje ni treba prekuhavat. Drugo je pa, ko skopleš kake 5 metrov in se ti voda iz sten nakapa notr.

Aramis ::

Mi imamo studenec globine 2 metra! Premer 3 m. Sam sem ga čistil kakšno leto nazaj. Voda dobesedno vre iz tal. Imamo ga za napajanje živine. Nikoli ne zmanjka. Tudi sedaj v tej suši ne.

Pri babici imajo vodnjak globok cca 32 m. Vode je noter 6m višine. Žal so črpalke predrage za črpanje iz take globine.

janezvalva ::

maš vedro na špagi in vitel?
IQ test: v enem vedru imaš 2l vode, v drugem 1l vode. koliko veder imaš?

PacificBlue ::

V hiši starih staršev je še danes v kleti vodnjak, od koder so sprva dobivali vodo.
V bistvu je stari oče prvo skopal vodnjak, šele nato so zgradili gor hišo.

Aramis ::

janezvalva je izjavil:

maš vedro na špagi in vitel?

itak... samo je potrebno vse obnoviti

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Aramis ()

Telbanc ::

Kaj pa štirna, a se to zabije uno cev?

A je treba kako dovoljenje. ??
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.

Akira_ ::

Raje zbiraj deževnico.

m3k ::

Prijavljanje vodnjakov
Domače vodnjake in vrtine je treba od leta 2004, ko se je uveljavil prejšnji zakon o vodah, naprej obvezno prijavljati oziroma za njih uporabo pri državi zaprositi za vodno dovoljenje. Izidi se zapisujejo v vodno knjigo, ki jo vodi sveže ustanovljena Direkcija za vode, poprej je to počela Agencija za okolje (Arso). Za dovoljenje je treba zaprositi pri vsaki nameravani posebni rabi vode, torej takšni rabi, ki zaznavno vpliva na količino ali kakovost vode iz vodnega vira, pa naj bo to zalivanje, polnjenje ribnika, bazena ...

https://www.rtvslo.si/slovenija/kdor-se...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: m3k ()

Zimonem ::

Če se še prav spomnim je vodno dovoljenje nekje ranga 2k€+. In precej birokracije.

BigWhale ::

Cestitke za obujanje 16 let stare teme. Vsaj on-topic ostanite in v skladu s pravili.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako najti vodo? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7527922 (20845) Vajenc
»

Obnova vodnjaka

Oddelek: Loža
206769 (6331) ...:TOMI:...
»

Poraba vode v gospodinjstvu (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6914574 (12676) Okapi
»

Vodno hlajenje z vodo 'iz pipe'

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
422988 (2173) lakotnyk

Več podobnih tem