» »

pretvorba barv v corelu 12

pretvorba barv v corelu 12

maschinna ::

helou!
prvič se sploh ukvarjam z oblikovanjem revije. za delo so mi svetovali corel draw 12.
revijo sem oblikovala v barvi deep river (vijolična), ki je v tem primeru sestavljena iz črne, cyan in mangente. revijo smo dali tiskati, a so me danes klicali iz tiskarne, da je barva sestavljena iz prevečih barv, da bi pri tiskanju s tolikimi filmi nastala črna, ne pa željena barva.
naročili so mi, naj v corelu pri funkciji Print Preview spremenim to sestavljeno barvo v takšno barvo, da jo bodo lahko tiskali z enim nanosom, kljub temu da bo barva ostala ista.

help, please? :)

vidite v kakšni zagati sem. še sama v bistvu ne razumem, kaj hočejo od mene :) :8)

Lp
  • spremenila: maschinna ()

jetam ::

Barvo spremeni iz sestavljene CMYK v PANTONE spot. Pritisni F1 in poisci kaj in kako.

Vseeno pa seveda se vedno obstaja moznost, da tiskar nima pojma kaj pocne.
Error on line: Object of type SIGNATURE expected

Matev ::

barvo si verjetno izbral na podlagi videza na monitorju

cccc

cmyk skalco kupit in tam izbrati barvo...

kaj je cmyk skalca verjetno veš

Matev ::

v pantone spreminjati ???

koliko barvni tisk pa želiš imeti 4b? ali 5b?

harvey ::

1. S tolikimi filmi barva ne bo ČRNA, bo pa verjetno drugačna kot si si jo zamislila v glavi ali vidiš na monitorju. Naredi pred tiskom poskusni odtis (proof print) in bo precej bolj jasno kakšna barva bo to in kako zgleda to vse skupi. Ter poleg tega še kontroliraš tiskarja, kaj bo ven dobil.

2. Kakšne so sploh specifikacije tiska? Full Color - CMYK ali kaj drugega. Če želiš imeti npr. lepo polno "fleho" je seveda rešitev še poleg CMYK en barvni nanos pantone. Tisk je v tem primeru 5 barvni.

3.Če je veliko takih strani "fleh", je skoraj neizogiben še lak za profi izgled, da ni potem pri dodelavi vse popacano po ostalih straneh. Tako ven potem pride to 6 "barvni tisk".

4. CorelDraw ni orodje namenjeno za delanje REVIJ. Ne rečem, da se ne da. Mi prosim zaupaš kdo ti je to svetoval?

Zelo težko ti je karkoli svetovat, ker ne vem, kako imaš pripravljene ostale stvari. Naredi PDF ene te problematične strani in jo kam obesi na strežnik in bo moč povedati kaj bolj konkretnega.

Takole na splošno pa lahko rečem le to. Print preview ne bo pomagal razen v primeru, če imaš izbrano tako barvo, kjer je ena od od vrednosti CMYK 100 in potem samo tisto označiš pri izdelavi izvlečka za film ali ploščo (CTP) in tako imaš pravilno narejen barvni izvleček (separacijo) za enobarvni tisk Seveda pod pogojem, če je tako pripravljeno, da lahko narediš to! Kar v tvojem primeru ni možno, ker imaš barvo z vrednostmi 40/80/0/20 (CMXYK)

V Corelu daj Edit > Find and replace in potem Replace color.
Izbereš tvojo Deep River in jo nadomestiš z vrednostjo PANTONE 682C, ki takole na pogled utreza tvoji barvi (preveriti po skali, če je to res to kar želiš!)

Ker ti te procedure niso jasne že v osnovi, ti na vsak način svetujem, da zaviješ v kak GRAFIČNI studio (repro oddelek), ki se ukvarja s pripravo za tisk. Kjer so samo tiskarji pri hiši v kaki garaži, ki samo premetavajo plate sem ter tja in mažeji liste z barvo, bo rešitev zagate skoraj nemogoča.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

CorelDraw publish to PDF

Oddelek: Programska oprema
121441 (1250) harvey
»

Oblikovanje

Oddelek: Programska oprema
262685 (2408) opeter
»