Forum » Šola » Postopek pretvorbe decimalnega števila v šestnajstiško
Postopek pretvorbe decimalnega števila v šestnajstiško
kocba ::
Pozdravljeni!
Bi mi znal kdo razlozit, kako se pretvori dvojisko stevilo v sestnajstisko po standardu IEEE-754. Zanima me namreč postopek. Primer: 0.625
Ter na kaj moram pazit, ce je stevilo negativno; -0.625
Vesel bi bil tudi kaksnega uporabnega linka, sam sem samo najdel za primere, ki so cela števila, ne pa decimalna.
lp
Bi mi znal kdo razlozit, kako se pretvori dvojisko stevilo v sestnajstisko po standardu IEEE-754. Zanima me namreč postopek. Primer: 0.625
Ter na kaj moram pazit, ce je stevilo negativno; -0.625
Vesel bi bil tudi kaksnega uporabnega linka, sam sem samo najdel za primere, ki so cela števila, ne pa decimalna.
lp
Person ::
@Owca
Dober članek, ko jaz še pred tem nisem prebral članka, da bi naredil primer, ki generira delujoči float. Večinoma so samo pisali postopek, da pač 1. binarno število za vejico pomeni vrednost 0.5 oz. 2^-1, pa potem 0.25 oz. 2^-2, ... ni na hiter opisan zapis števila float.
A mogoče veš, če se da kje dobiti zastonj prave IEEE standarde?
Zanima me namreč opis postopka za izračun trigonometričnih formul ...
Dober članek, ko jaz še pred tem nisem prebral članka, da bi naredil primer, ki generira delujoči float. Večinoma so samo pisali postopek, da pač 1. binarno število za vejico pomeni vrednost 0.5 oz. 2^-1, pa potem 0.25 oz. 2^-2, ... ni na hiter opisan zapis števila float.
A mogoče veš, če se da kje dobiti zastonj prave IEEE standarde?
Zanima me namreč opis postopka za izračun trigonometričnih formul ...
Let's make something useful!
kocba ::
Hvala za članek.
Sem pa kasneje pogruntal, da je treba te naloge reševati na način, da jih najprej spraviš v binarno obliko in kasneje v šestnajstiško, kar je zelo enostavno.
Še enkrat, hvala.
lp
Sem pa kasneje pogruntal, da je treba te naloge reševati na način, da jih najprej spraviš v binarno obliko in kasneje v šestnajstiško, kar je zelo enostavno.
Še enkrat, hvala.
lp
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Veitchev DiagramOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 6166 (4539) | amacar |
» | Html in CSSOddelek: Izdelava spletišč | 2257 (1810) | mte |
» | Številski sistemi in pretvarjanjeOddelek: Šola | 6988 (6647) | Pegaz |
» | pretvarjanje-številski sistemiOddelek: Programiranje | 2863 (2829) | Tutankhamun |
» | Disk kaže kapaciteto narobeOddelek: Pomoč in nasveti | 1346 (1181) | DavidJ |