» »

Nakup novega racunalnika

Nakup novega racunalnika

space ::

Zdravo,

ker je ze pocasi cas, da tud jaz zamenjam svoj mlincek za novega, bi rabil nasvete kaj sedaj kupiti.

Prva stvar, ta racunalnik NE bo gaming masina, torej, nasveti glede graficne, me ne zanimajo. ;)
Torej, racunalnik bo namenjen resnemu delu (programiranje).
Se to: se mi splaca zdaj kupit racunalnik, ali bi bilo boljse da pocakam na jesen/zimo, da pridejo nove stvari ven ?

+ masino bi rad imel vsaj 2-3 leta, ali vec, torej gledam da bodo vse stvari v visjem rangu zmogljivosti. Budget ni problem !

Trenutna konf.:
- CPU: AMD Athlon XP 1700+, Palomino jedro
- Maticna: Asus A7N8E-X Deluxe
- RAM: mislim da so Transcend, 512Mb @400Mhz
- Disk: ST325082 S-ATA, 250Gb
- Graficna: GF 4400 Ti
- Zvocna: NForce 2 (onboard)
- Napajalnik: 400W

Zamenjal pa bom (se pravi da so komponente v visjem rangu zmogljivosti):
- CPU
- Maticno
- RAM: rad bi min. 1Gb, oz. glede na ceno rama bom videl ce bom vzel 2Gb
- Napajalnik: mocn + tih
- Zvocna pride kasneje, bom pa kupil X-FI

Ostale zadeve, kot so ventilatorji za CPU itd. bom pa vzel tistega, kateri bo takrat na trgu med najboljsimi, se pravi hlajenje + tihost.

Za bilo kaksen nasvet, se iskreno zahvaljujem !!!

lp,
space
Onen i-Estel Edain, u-chebin estel anim.
  • spremenil: space ()

space ::

ASUS A8N-E (nF4 Ultra)
AMD Athlon 64 X2 3800+ BOX (939pin)
Corsair - TWINX 1024-3200C2 1GB DDR (2x512 uparjena)
ASUS - EAX1300-TD-128M - Radeon X1300 128MB DDR
Enermax ELT Liberty 400W

Prisel sem do te konfiguracije, in me zanima ce je ql odlocitev ?

Hvala !
Onen i-Estel Edain, u-chebin estel anim.

muzičar ::

En mčkn me moti napajalnik. Sicer bo delalo na njemu ampak ni veliko prostora za manuvreranje z njim. Drugače pa če ni za games potem ne vem kaj tlačiš AMD notri. Intel dragi moj Intel. Če pa te čas ne preganja bi jaz počakal. Za dolgotrajno življenje si se pa kar dobro odločil kar se tiče matične.

edit: zakaj je programiranje resno delo? Jaz se prav zabavam ko programiram.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: muzičar ()

AndrewSmith ::

DC AMD je v vseh pogledih boljsi od Intela.
Asus pa ni za AMD,raje Epox DFI...ipd
1)Venice3200/DfiUltraD/2x512UltraX-BH5/X800Xl/LG DVDRW/Seagate320Gb
2)3xTechnics1210MK5/FinalScratch/DJM600/SennheiserHD25/
2xProel15A@250rms/1xB&C 15"@750rms

space ::

In kateri proc bi dal namesto tega ? Za napajalca se ne vem, ker zaj tega kar imam je tud ok (400W)

Saj jaz se tud zabavam ob programiranju, samo ce bi rekel da gre za graficno oblikovanje, ali video obdelavo, ali bilo kaj v tej smeri, bi se zlagal, ker samo programiram, beri->moj poklic (.NET, Web server, baze, itd.) in to tud resource papca, tak da, v smeri resnega dela. ;)

Andrew: to govoris za ta proc kaj sem napisal ali nasplosno ? Ker zdaj imam AMD + ASUS pa nimam nobenih tezav, niti malo !
Onen i-Estel Edain, u-chebin estel anim.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: space ()

MarVinck ::

Problematična bi lahko bila matična plošča in ram. S tema dvema so velikokrat težave v nekompatibilnosti, predvsem pri Asusu in Corsairu. Zakaj Intel, Muzičar? Amd dual core so zakon procesorji, nič slabši od Intela, ne pa da bo večino časa poslušal ventilator, ki bo hladil že tako znani po pretiranem segrevanju problematični Intel.

MarVinck ::

Če računalnika ne boš navijal ali z njim počel karkoli bizarnega, lahko brez problema daš not kako Gigabyte K8nf9-939, napajalc pa lahko daš Enermaxa 500W. Proc pa izberi glede na budget, pač enega X2.

muzičar ::

Ker Intel bolje tolmači podatke pri programiranju. Vem dragi sem programer (ne poklicno) in sem dal čez kar nekaj procesorjev. Pentium je še vedno boljši v procesiranju programskih jezikov. Hmm ja Asus+Corsair zna bit težava. Lahk ovzameš pa kako Gigabyte - če se boš odločil za Intel.

MarVinck ::

Pentium je še vedno boljši v procesiranju programskih jezikov

Ja, za kak procent mogoče, ampak je pa definitivno "boljši" tudi v segrevanju, zato mislim, da je bolj pametna izbira AMD.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MarVinck ()

muzičar ::

Povej mi kaj ima segrevanje tukaj fore?

MarVinck ::

Segrevanje zna bit nadležna stvar, če imaš stock ventilator, ker rata brnenje pretirano nadležno. Plus tega se ti posledično vse komponete bolj segrevajo, kar ima za posledico tudi hitrejšo odpoved katere od njih oz. krajšo življenjsko dobo. Glede na to, da je cena Intelov relativno visoka, razlika pa zelo majhna, meni odtehta nakup v prid AMD-ja.

muzičar ::

Hah. Zdaj te pa še vprašam koliko stopinj ima Intel manj od AMD-ja? In ja odstotek ni majhen v tolmačenju. Pa tudi če bi bil se tukaj pozna veš.

MarVinck ::

Nima manj stopinj, ampak več. AMD cca.40, Intel cca.60, lahko tudi več. Ni bistvo, da si pristaš enega ali drugega, dejstva so pomembna. Intel se preveč segreva.

muzičar ::

Prosim?? 60?? Hah čudno kolegov D820 prileti komaj do 55 stopinj. In verjemi mi nisem pristaš ne enega ne drugega. Tudi sam sem že imel AMD-ja. Duron-a in Athlon-a. Samo kar se tiče take uporabe je Pentium zanesljivo boljši. To je dejstvo.

MarVinck ::

Nisva govorila o točno določenih modelih procesorjev, tako da ne poneumljaj ljudi, prosim. Jaz ti povem, da kak PENTIUM 4 3,200 GHz prileze tudi čez 60 stopinj. Povej mi raje, koliko % je x2 slabši od Intela (zaželjena je seveda primerjava v istovrednih kategorijah) pri programiranju? Do sedaj namreč nisi navedel še niti enega oprijemljivega podatka. Praviš, da nisi pristaš Intela? Ne vem, vse zgleda da si, saj nisi podal nobenega tehtnega argumenta za svoje trditve.

edit: btw, 55 stopinj ni komaj, ampak kar precej...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MarVinck ()

muzičar ::

Argumentiraj raje kot pa dajaj take pripombe. Sicer te pa pride novo tišje in boljše hlajenje že od 4k dalje. Več denarja več muzike fantje.

MarVinck ::

Kaj je s tabo? Argumetiraj ti, jaz sem že, a ne znaš brat?

muzičar ::

Hmm to imaš prav. Kako naj ti to dokažem je res težavno. Povej mi način pa ti bom. Ne da se mi pa po googlju zdaj iskat teste in se pretegvat. Vse kar govorim govorim iz lastnih izkušenj in izkušenj tistih s katerimi jih delim. Drugače pa tudi ti sam nisi sal nobenega oprijemajočega podatka. In lahko jaz tebi rečem da si pristaš AMD-ja. Brezveze se take igre igrat.

edit: aja tisti del o argumentiranju je letel na Pyr0beast-a da smo si na jasnem

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: muzičar ()

MarVinck ::

Torej, izkušnje z Intelom imam tudi sam in to "vroče izkušnje". Če želiš nekaj podkrepiti, boš pač moral pogooglati oz. bolj konkretno povedati. Jaz sem svoje trditve, kot že povedano, utemeljil. Lahko pa ponovim, če morda ni bilo dovolj jasno. Dual Core AMD je v razmerju cena-kvaliteta boljši nakup. Ostalo je že vse predhodno napisano. Tukaj imaš en test, pa si malo preberi. Pa ne da se mi zdej z raznoraznimi pristaši kregat.

edit: muzičar, a si imel tudi X2 proc?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MarVinck ()

5er--> ::

Če smo že pri "izkušnjah"... Jaz imam doma P4 in A64 pa še na obeh procesorjih je vse delalo. (aja... z A64 sem imel manj problemov kot s P4-ko -> in ne, ni nek lev čipset/plata)
Flame on!>:D

space ::

ok ok fantje, please no flame war. :D

Samo nasvet sem hotel, nic drugega. :D

Torej, edini problem lahko imam zarad ASUS plate + corsair ramov. Torej, kako iti mimo tega problema ? Trenutno imam ASUS plato pa sem zadovoljen z njo. Torej, menjava ramov. Kateri 'pasejo' k ASUS plati ? Gre se predvsem za to, da imajo timing OK, pa da niso predragi :D

Glede AMD vs Intel, me ne zanima. Sem imel priloznost delat na P4 2.4Ghz s HT, glede temperatur nevem kako je bilo, ker jih nisem gledal.
Trenutni proc, kaj ga imam od AMDja ima Palomino jedro in na sreco sem takrat kupil dober hladilnik (Zalman, samo kateri model je, ne vem vec), ki mi proc hladi na 51C.

Kolko sem prebiral v zadnjem casu teste, so bili vedno v prid AMDja. Da ne bo pomote, nisem zagovornik ne AMD ne Intela. Torej, rad bi samo procesor, kateri bo sluzil svojemu namenu. To je to. Za tistih 5% hitrosti ali manj temperature v hlajenju, me prakticno ne zanimata. Ce bi blo govora o extremnih temperaturah, ali o 50% hitrosti v prid AMDja ali vice versa, bi drugace razmisljal. Ampak vsakogar ki sem do zdaj vprasal, je bil odg. za AMD proc.

Torej .. kateri rami pasejo k ASUS plati ? :D
Onen i-Estel Edain, u-chebin estel anim.

muzičar ::

K Asuski pašejo pomoje najbolj Kingston, Viking in Geil. Sicer sem gledal sedaj teste in neverjetno večina kaže v prid AMD-ju čeprav še vedno drži da je Pentium malo boljši v tolmačenju. Sicer sem pa povedal da govorim iz lastnih izkušenj kar me ubistvu postavi na Intel-ovo stran. Bom pa proba X2, ker me res zanima ali je taka zverina kot pravijo.

AndrewSmith ::

V single core je pri takih opravilih Intel res malo
boljsi,je pa pri dual core AMD trenutno boljsi.
Intel DC ima dva prescot jedra katera bi lahko vedu da
oddajata ogromno toplote.
DC AMD pa oddaja skoraj isto toplote kot SC.
Da o navijanju obeh ne govorimo.
AMD komot navijes z stock coolerjem,Intelu bi ga mogu
menjat ze na stock frekvencah da bi dobil normalno glasnost
in temperature.
1)Venice3200/DfiUltraD/2x512UltraX-BH5/X800Xl/LG DVDRW/Seagate320Gb
2)3xTechnics1210MK5/FinalScratch/DJM600/SennheiserHD25/
2xProel15A@250rms/1xB&C 15"@750rms

Dare ::

Če ne boš navijal mi ni jasno, zakaj si se odločil za drage rame. Razlike v hitrostih so zanemarljive, v ceni pa ogromne. Moji Patriot so cheap varianta (512 Mb = 11 jurjev) pa delajo dobro in še navijejo se do cca 240. Enako velja za plato. Samo toliko v razmislek.

space ::

Se se nisem odlocil za te RAMe.
Onen i-Estel Edain, u-chebin estel anim.

MarVinck ::

@muzicar
veseli me, da si si prebral in da daš možnost AMD-ju, tako boš lahko bolj objektivno presodil.

@space
po mojem se ti splača dat drugo plato, ne Asusko, ker z njimi so zadnje čase kar težave (razne nekompatibilnosti, problem z ventilatorjem, ki crkuje).
Rame se ti splača vzet kake Teamgroup (se zelo dobro navijajo in imajo dobro ceno), poleg pa mogoče kako DFI, čeprav verjetno ne boš navijal, je pa odlična plata z obilo nastavitvami.

space ::

Onen i-Estel Edain, u-chebin estel anim.

MarVinck ::

Transcend so bolj slabi od ramov, ta je pa še drag poleg vsega.

Poglej raje za Teamgroup ali Geil.

muzičar ::

Pa še DDR2 je kar ne gre glih skupaj z AMD-jom. Probaj tole kljikot ali pa tole kljikot 2.

muzičar ::

Če hočeš dat pa tolko denarja za ramčke potem pa tudi tole ni slaba izbira kljikot

AndrewSmith ::

Halo...28k za Geil value:\
klik
1)Venice3200/DfiUltraD/2x512UltraX-BH5/X800Xl/LG DVDRW/Seagate320Gb
2)3xTechnics1210MK5/FinalScratch/DJM600/SennheiserHD25/
2xProel15A@250rms/1xB&C 15"@750rms

space ::

Kaj pa tile ?

Team group
Onen i-Estel Edain, u-chebin estel anim.

muzičar ::

?? Taka razlika v ceni. H3h. Nisem iskal samo v ComShop sem pokukal ker sem videl da je on tudi tam gledal

Ja TeamGroup so tudi dobri. Zdaj pa zberi med Geil in TeamGroup če imaš dovolj denarja definitivno TeamGroup (2BG)

AndrewSmith ::

@space...
TeamGroup 2GB definitivno.
Tako bos miren kar lep cas;)
1)Venice3200/DfiUltraD/2x512UltraX-BH5/X800Xl/LG DVDRW/Seagate320Gb
2)3xTechnics1210MK5/FinalScratch/DJM600/SennheiserHD25/
2xProel15A@250rms/1xB&C 15"@750rms

space ::

Eto, predracun placan za rame, cakam na stuff :D
Onen i-Estel Edain, u-chebin estel anim.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: space ()

M-XXXX ::

Nisva govorila o točno določenih modelih procesorjev, tako da ne poneumljaj ljudi, prosim. Jaz ti povem, da kak PENTIUM 4 3,200 GHz prileze tudi čez 60 stopinj. Povej mi raje, koliko % je x2 slabši od Intela (zaželjena je seveda primerjava v istovrednih kategorijah) pri programiranju? Do sedaj namreč nisi navedel še niti enega oprijemljivega podatka. Praviš, da nisi pristaš Intela? Ne vem, vse zgleda da si, saj nisi podal nobenega tehtnega argumenta za svoje trditve.


Ce misls 64bit 640 model se ne strinjam. Z stockom nism nikol presegu 50 stopinj zdaj mam pa zalmana 7700cu pa nikol nima vec kot 40. Ko pridem ven iz zahtevnih iger ma ponavadi 37

extr3m3 ::

Moj kolega tud kopuje računalnik, pa me zanima, če bi mi lahk en prosm napisu konfiguracijo računalnika do 260kSIT brez monitorja!
o_O

AndrewSmith ::

@extr3m3

FunTech AMD Xtreem BH5 3200 7900GT za 258.000sit----- klik
1)Venice3200/DfiUltraD/2x512UltraX-BH5/X800Xl/LG DVDRW/Seagate320Gb
2)3xTechnics1210MK5/FinalScratch/DJM600/SennheiserHD25/
2xProel15A@250rms/1xB&C 15"@750rms

MarVinck ::

@natoxt, ne, mislil sem starejše verzije...

@AndrewSmith, dobro konfiguracijo si predlagal, se strinjam s tabo. ;)

Zheegec ::

Heh, koliko je temperatura niti ni tako važno, to zavisi od hlajenja in podobnega, koliko se greje je pa druga stvar. Pentium 4 6xx se res ne grejejo veliko, ampak se še vseeno bolj kot Athlon64... ampak pustimo to.

extr3m3: to kar ti je Andrewsmith predlagal se splača.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

bepapa1 ::

poldi

Zgodovina sprememb…

  • polepsal: Zheegec ()

Zheegec ::

Čakaj, za takšno ceno dobim že A64 3000+ ki je v vseh špilih boljši :D
GF6600 je pa tudi švohcana zadeva. Pa človek kupuje nekaj za 250k, ne pa za 130k, tam bi se tale mogoče celo splačal. Glej da za 180K dobiš že A64 3500+, 1GB RAM, 250GB HDD ter GF6600GT.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

maco1812 ::

LP
Prebiram vse te nasvete pa si mislim kaj pa je to problrm,če imaš denar.Sedaj pa sam rabim nasvet.
Kaj pravite.Kaj kupiti, katero konfiguracijo računalnika,da bo malo za igranje in malo za pisarniško delo,obdelavo DVD-jev ,filmov(pretvorbe v razloične formate) MP3,internet ,skratka široka paleta dela.
Kaj pravite na to ;
* Ohišje GMC H60, ATX Middle, 2X120mm z regulacijo vrtljajev, protiprašni filter, USB/au, črno, ATX Middle, USB, Audio
* Napajalnik SILENT POWER LC 550W PFC LC6550 , 120mm Fan (tiho delovanje)24pin
* Matična plošča Gigabyte K8NF-9 socket 939 Nvidia nForce 4-4X , Dual Chanell DDR400,PCI-Ex graf ,PCI-E, 3xPCI, 2x PATA, 4x SATA,RAID 0,1,SB zvočna 8Chanell, 1G LAN, ATX, FireWire (pasivno hlajeno čipovje, brez ventilatorjev)
* Procesor AMD Athlon 64 3200 939 BOX Venice
* Ram 2X512Mb Teamgroup pc3200 z ALU hladilniki 1Gb kit Dual Channel
* Trdi disk Hitachi 160 Gb, 7200, 8MB cache SATA-II/300
* Dvdrw optična enota NEC 4571A Lableflash
* Club3D Geforce 7600GS 256MB DDR2 PCI-Ex16 TV izhod+DVI)
* Zvočna in mrežna kartica integrirani na matični plošči.
Ali če zamenjam omenjeni procesor z AMD ATHLON 64 X2 3800+ BOX S939 Manchester ali je boljše da zamenjam obstoječi procesor z
AMD ATHLON 64 3500+ BOX S939 Venice core

Hvala lepa za vse nasvete

Zheegec ::

Splača se še 3700+ ali pa x2 3800+, če ti keš dopušča kaj več, potem vsekakor kaj od tega, po možnosti dual-core.

Ostalo se mi zdi OK, sploh če ne boš navijal je zelo dobra konfiguracija če gledaš price/performance.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nakup računalnika

Oddelek: Kaj kupiti
211591 (1282) mitjaje
»

Novi PC - mnenje

Oddelek: Kaj kupiti
161687 (1403) Jan987
»

Prosim za vaše mnenje

Oddelek: Kaj kupiti
241860 (1411) AndrewSmith
»

Prosim komentirajte konfig. AMDX2, ATI, MSI, GEIL ...

Oddelek: Kaj kupiti
151563 (1294) GrimReaper
»

Katero matično procesor in rame za okol 110.000 sit???

Oddelek: Kaj kupiti
272249 (1683) varlecijus

Več podobnih tem