Forum » Strojna oprema » Katera mrežna k. je boljša
Katera mrežna k. je boljša
iro ::
S cimrom se menva pa se ne moreva odločit katera mrežna je boljša.Tiste ki imajo realtekov čipset ali 3com ove (3c05b-tx-nm) .Jaz pravim druga.
Dead_Eye ::
Težko je reči katera je boljša. Osebno mi je bolj všeč 3com, nasploh so 3com-ovi izdelki super, samo dragi so :D
The one and only
bastadu ::
Itak je 3Com boljši, žal tudi dosti dražji... Zelo dobre so tudi Intel PRO* mrežne... Tele realtekove čipe pa majo ubistvu vse te low budget mrežne, ki jih prodajajo za dobrega prešerna...
gfighter ::
To je sicer res, vendar so meni prav zato boljše realtekove. Preprosto zato, ker sem se med vsemi svojimi servisi navadil na to, da so mrežne kartice potrošen material in pri meni ima pač plus tista mrežna, ki je cenejša in jo prepozna čimveč različnih verzij OS-jev že po defaultu.
Catapultam habeo. Nisi pecuniam omnem mihi dabis, ad caput saxum immane mittam
kovk ::
A se z boljso mrezno kartico lahko tudi poveca download&upload na isti povezavi,ali je to z boljša slabsa kartica mišljeno kaj drugega(pomemebnega za uporabnika),ali so to samo teoretične razlike?
Oziroma zakaj se splaca dati za mrežno več kot 1500sit?
Oziroma zakaj se splaca dati za mrežno več kot 1500sit?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kovk ()
b ::
Zato, da ti manj obremenjuje racunalnik. Slabse mrezne pogosto ne dosezejo "wire speed" (lahko so sicer vmes se drugi faktorji, recimo kaksen slab switch), povzrocajo veliko interruptov, ter verjetno se kaj tretjega, kar se zdaj ne spomnim.
Uglavnem, za razne file serverje (al pa kar serverje na splosno), je fino imet kaksno boljso kartico. Prav tako za delovne postaje, ki veliko uporabljajo mrezo. Za navadne pisarniske ali pa domace racunalnike pa so OK tudi najbolj cheap mrezne.
Uglavnem, za razne file serverje (al pa kar serverje na splosno), je fino imet kaksno boljso kartico. Prav tako za delovne postaje, ki veliko uporabljajo mrezo. Za navadne pisarniske ali pa domace racunalnike pa so OK tudi najbolj cheap mrezne.
Boeing ::
Prste stran od 3com-a. Včasih je bla to 1st class roba, danes je skoraj useless junk. Drag, ampak junk.
Če želiš dobro mrežno, kupi intela. Dela ko šus.
Če želiš dobro mrežno, kupi intela. Dela ko šus.
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX
schurda ::
OK, fantje, vidim, da se spoznate na to robo. Jaz ne. Zato me zanima: drug teden menda T-2 pridejo priklopit VDSL. Rabim mrežno, ker je ni na plošči. Link bo 1Mbps/256kbps. Plošča je Abit KR7A-Raid, OS Win2000.
Doma imam eno skurjeno RTL (čip RTL8139D)in 2 delujoči z BNC koaksialnim priključkom: ena je Compex (čip RL2000-9881, oz. Winbond W89c940), druga je Yes Netware (čip RTL 8029AS).
1. A sta tidve kartici dobri za ta priklop, ali rabim novejšo in katero?
2. Če sta, katera je boljša?
3. Ko bo vse delovalo, mislim narediti brezžično povezavo, da ne bom imel teh kablov povsod. A se da nadgradit obstoječe mrežne kartice, ali je treba nove in če, s katerimi?
Doma imam eno skurjeno RTL (čip RTL8139D)in 2 delujoči z BNC koaksialnim priključkom: ena je Compex (čip RL2000-9881, oz. Winbond W89c940), druga je Yes Netware (čip RTL 8029AS).
1. A sta tidve kartici dobri za ta priklop, ali rabim novejšo in katero?
2. Če sta, katera je boljša?
3. Ko bo vse delovalo, mislim narediti brezžično povezavo, da ne bom imel teh kablov povsod. A se da nadgradit obstoječe mrežne kartice, ali je treba nove in če, s katerimi?
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)
klemen22 ::
Spet pametovanje!
Glede na to da sodobni čipi na karticah (tudi za 1500 sit) podpirajo 100 mbit, boljše pa 1 gbit pač ena ADSL povezava s 1024 kbit mrežno obremeni manj kot deset kilski garjav pes ki se sprehaja po avtocesti.
Tako da je popolnoma vseeno kaj kupiš
Glede na to da sodobni čipi na karticah (tudi za 1500 sit) podpirajo 100 mbit, boljše pa 1 gbit pač ena ADSL povezava s 1024 kbit mrežno obremeni manj kot deset kilski garjav pes ki se sprehaja po avtocesti.
Tako da je popolnoma vseeno kaj kupiš
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)
klemen22: Kakšno pametovanje?
schurda:
1. Tisti dve kartici nista več primerni za kaj takšnega ker se sedaj uporablja UTP kabel namesto koaksialca. Prav tako so cene kartic zelo nizke (2.000-5.000) in je za tvoj primer v bistvu vseeno katero kupiš. Od koaksialnih časov naprej je to postala poceni roba, ki ponavadi ne povzroča problemov.
3. Za postavitev brezžičnega omrežja boš moral zamenjati mrežne kartice za WLAN variante. Cena je malce višja, se pa vsekakor odloči že sedaj, kako misliš imeti narejeno ker mrežnih kartic, ki bi se nadgradile v brezžične, še nisem videl. Če imaš namen povezati več računalnikov, ti svetujem še nakup routerja. Če pa imaš samo en računalnik, pa kupiš mrežno, povežeš s kablom pa imaš minimalne probleme z vsem skupaj.
schurda:
1. Tisti dve kartici nista več primerni za kaj takšnega ker se sedaj uporablja UTP kabel namesto koaksialca. Prav tako so cene kartic zelo nizke (2.000-5.000) in je za tvoj primer v bistvu vseeno katero kupiš. Od koaksialnih časov naprej je to postala poceni roba, ki ponavadi ne povzroča problemov.
3. Za postavitev brezžičnega omrežja boš moral zamenjati mrežne kartice za WLAN variante. Cena je malce višja, se pa vsekakor odloči že sedaj, kako misliš imeti narejeno ker mrežnih kartic, ki bi se nadgradile v brezžične, še nisem videl. Če imaš namen povezati več računalnikov, ti svetujem še nakup routerja. Če pa imaš samo en računalnik, pa kupiš mrežno, povežeš s kablom pa imaš minimalne probleme z vsem skupaj.
@gfighter: Tisti dve kartici imata poleg mrežnega priključka še koaksialca, to sem mislil. A to še vedno pomeni, da nista več OK? Zaenkrat bo en računalnik na internetu, mreže ne bom delal, mogoče bi pa še drugega dal na internet. Se pravi, v tem primeru rabim router, če nočem stalno preklaplajti kablov.
Aha, potem je pa takole: če sta obe kartici na PCI vodilu in boš našel driverje zanju, potem ti bosta tudi tidve dobro služili. Vzemi pač tisto, ki ti jo bo uspelo zinšatlirat brez problemov. Glede routerja pa ni nujno, da ga potrebuješ, saj nekaateri modemi podpirajo tudi več priklopov naenkrat. Je pa router tudi v tem primeru najbolj elegantna rešitev. Za povezavo skrbi router, lahko shareaš datoteke med računalniki, pa še firewall imaš že vgrajen.
Ena mrežna je točno taka, kot se tukaj prodaja. Obe sta na PCI vodilu, ja.
Se pravi, da ni mus kar na en dva tri kupovat novo mrežno.
Se pravi, da ni mus kar na en dva tri kupovat novo mrežno.
Azrael ::
>Compex (čip RL2000-9881, oz. Winbond W89c940), druga je Yes Netware (čip RTL 8029AS).
Obe mrežni sta avtomatično prepoznani v Win98 dalje, Linux jima dela še manj problemov.
RTL 8029 je Realtek chip, RL2000 pa je v bistvu osnova za omenjeni Realtek. Kartici sta praktično enakovredni, vendar bi dal prednost mrežni z Realtek chipom, saj nekatere Compex kartice ne delajo dobro z driverji, ki so po defaultu vgrajeni v Windows (problem reši DL iz Compex spletne strani). Ne vem, ali to velja tudi za PCI ali samo ISA kartice, ampak samo kot opozorilo.
Imam sicer obe omenjeni mrežni v routerju, vendar sem že pozabil ali sem moral naložiti uradne Compey šoferje ali ne, pri ISA je bilo treba. Na kišti sedaj teče Linux in ne morem več preveriti.
Problem je lahko še serviser, če imajo podobno politiko kot Telemach, takrat ko sem vzel njihov net in so mi na vsak način hoteli prodati svojo super duper mrežno (glede na ceno), vendar je šlo za najcenejšo robo z Realtek chipom.
Obe mrežni sta avtomatično prepoznani v Win98 dalje, Linux jima dela še manj problemov.
RTL 8029 je Realtek chip, RL2000 pa je v bistvu osnova za omenjeni Realtek. Kartici sta praktično enakovredni, vendar bi dal prednost mrežni z Realtek chipom, saj nekatere Compex kartice ne delajo dobro z driverji, ki so po defaultu vgrajeni v Windows (problem reši DL iz Compex spletne strani). Ne vem, ali to velja tudi za PCI ali samo ISA kartice, ampak samo kot opozorilo.
Imam sicer obe omenjeni mrežni v routerju, vendar sem že pozabil ali sem moral naložiti uradne Compey šoferje ali ne, pri ISA je bilo treba. Na kišti sedaj teče Linux in ne morem več preveriti.
Problem je lahko še serviser, če imajo podobno politiko kot Telemach, takrat ko sem vzel njihov net in so mi na vsak način hoteli prodati svojo super duper mrežno (glede na ceno), vendar je šlo za najcenejšo robo z Realtek chipom.
Nekoč je bil Slo-tech.
Obe sta bili prepoznani brez težav v W2k, edino kar so me pri T-2 opzorili je, da je lahko problem s prenosom, če bi imel hitrost 10Mbps ali več. Jaz tako hitrega neta ne bom imel, tako da verjetno ne bo težav.
Po moje je bil problem z zgodnjimi W$ driverji par let nazaj. OVerjetno so te reči v SP4 že poštimali.
Po moje je bil problem z zgodnjimi W$ driverji par let nazaj. OVerjetno so te reči v SP4 že poštimali.
kekz ::
Katera mrežna je boljša, bi lahko pametovali kvečjemu pri 1G in 10G kartcah. Pri 100M je vsaka dobra in vsaka doseže max teoretično hitrost. Tu ni več nobene znanosti pri običajni rabi.
Pomembno je šele pri eksotični rabi, npr. multicast, tagged VLAN, switch over... To je zelo redko. Ne poznam nikogar, ki to uporablja (razen mene seveda , pa še jaz le pri 1G karticah dalje)
Pri 1G in 10G je že važno, kakšno vodilo je, kolikšne okvirje podpira, združevanje interuptov ipd.
Pomembno je šele pri eksotični rabi, npr. multicast, tagged VLAN, switch over... To je zelo redko. Ne poznam nikogar, ki to uporablja (razen mene seveda , pa še jaz le pri 1G karticah dalje)
Pri 1G in 10G je že važno, kakšno vodilo je, kolikšne okvirje podpira, združevanje interuptov ipd.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Drajverji 2: "unknown devices" za mrežne in tv kartico in tvOddelek: Pomoč in nasveti | 906 (849) | WinXP |
» | Drajverji se težko dobijoOddelek: Pomoč in nasveti | 2212 (2011) | amigo_no1 |
» | prenašanje file-ov po LAN in trzanje miškeOddelek: Omrežja in internet | 1111 (1046) | mrTwelveTrees |
» | WinXP, mrezna karticaOddelek: Programska oprema | 1101 (938) | JanezH |
» | Mreža?!?!Oddelek: Strojna oprema | 1107 (908) | XsenO |