Forum » Izdelava spletišč » Težave z array
Težave z array
Kricert ::
Zdravo. Pišem php skripto, ki je sestavljena takole:
- najprej vnašam podatke v eno mysql tabelo
- nato vnašam podatke v drugo mysql tabelo
- nato podatke iz obeh tabel povezujem v tretji tabeli
Ker so podatki povezani preko ID-jev in ker na 14 ID-jev iz druge tabele pride 14-krat po en ID iz prve tabele nastane tu problem. ID-ji so v MySql avtomatsko dodeljeni in pri ustvarjanju tretje tabele uporabljam za podatke iz druge tabele LAST_INSERT_ID() v temle smislu:
$query = "INSERT INTO table VALUES (' ', '____', LAST_INSERT_ID(), 1, 1, 0, 0)";
Problem nastane ker bi rad tam kjer sem označil '____' vnašal sočasno tudi ID-je iz prve tabele, ki bi jih dobil na enak način ali pa z MYSQL_INSERT_ID(), shranil pa v array.
Poizkušal sem nekaj v smislu:
$last_id[0] = mysql_insert_id();
in potem
$query = "INSERT INTO table VALUES (' ', '$last[0]', LAST_INSERT_ID(), 1, 1, 0, 0)";
...in s številnimi podobnimi "rešitvami", tudi s foreach ali drugače urejenimi arrayi vendar se mi zdi da tipam v temi.
Če mi lahko kdorkoli pomaga ali pa ima kdo celo predlog za boljšo ureditev celotnega problema, bom zelo hvaležen!
LP
- najprej vnašam podatke v eno mysql tabelo
- nato vnašam podatke v drugo mysql tabelo
- nato podatke iz obeh tabel povezujem v tretji tabeli
Ker so podatki povezani preko ID-jev in ker na 14 ID-jev iz druge tabele pride 14-krat po en ID iz prve tabele nastane tu problem. ID-ji so v MySql avtomatsko dodeljeni in pri ustvarjanju tretje tabele uporabljam za podatke iz druge tabele LAST_INSERT_ID() v temle smislu:
$query = "INSERT INTO table VALUES (' ', '____', LAST_INSERT_ID(), 1, 1, 0, 0)";
Problem nastane ker bi rad tam kjer sem označil '____' vnašal sočasno tudi ID-je iz prve tabele, ki bi jih dobil na enak način ali pa z MYSQL_INSERT_ID(), shranil pa v array.
Poizkušal sem nekaj v smislu:
$last_id[0] = mysql_insert_id();
in potem
$query = "INSERT INTO table VALUES (' ', '$last[0]', LAST_INSERT_ID(), 1, 1, 0, 0)";
...in s številnimi podobnimi "rešitvami", tudi s foreach ali drugače urejenimi arrayi vendar se mi zdi da tipam v temi.
Če mi lahko kdorkoli pomaga ali pa ima kdo celo predlog za boljšo ureditev celotnega problema, bom zelo hvaležen!
LP
AndrejS ::
Morda noben ne ve kaj sploh hočeš. V SQL ne moreš vnašat Arrayev. Lahko morda vneseč vrstico tolikokrat kot je IDjev ali pa IDje ločiš z vejicami v polju string.
Vse je odvisno kaj bi rad neredil
Vse je odvisno kaj bi rad neredil
Ja sem še enkrat prebral in morda sem narobe zastavil naslov teme.
Torej pustimo arraye...
Imam tabelo 1 in tabelo 2, s php skripto najprej vnašam vrednosti v prvo, nato v drugo in vsak zapis dobi naključen zaporeden ID (auto_incr.)
Nato bi rad v tretji tabeli po 14 zapisov v drugo tabelo združil z enim zapisom v tabelo 1
Takole, če mamo v prvi tabeli
-----------------
345 polje1
346 polje2
347 polje3 ...
in v drugi tabeli
------------------------------
3456 nekodrugopolje1
3457 nekodrugopolje2
3458 nekodrugopolje3
3459 ...
zdaj bi imel rad v tabeli 3
----------------------------------
1 | 345 ... 3456
2 | 345 ... 3457
3 | 345 ... 3458
4 | itd.
Tako da je 14x ponovljen ID iz prve tabele in so mu dodani po en ID iz druge tabele
Dosedaj sem uspel naredit toliko da z last_insert_id v loopu pridobivam zadnje zapisane id-je v tabelo 2, vendar ne morem iste tehnike uporabiti za obe tabeli, zato bi rad pri prvi tabeli shranjeval vse zadnje ID-je iz loopa v nek array, če pa ima kdo boljšo predstavo kako rešit problem pa lahko komot to tud drugače napišem
Torej pustimo arraye...
Imam tabelo 1 in tabelo 2, s php skripto najprej vnašam vrednosti v prvo, nato v drugo in vsak zapis dobi naključen zaporeden ID (auto_incr.)
Nato bi rad v tretji tabeli po 14 zapisov v drugo tabelo združil z enim zapisom v tabelo 1
Takole, če mamo v prvi tabeli
-----------------
345 polje1
346 polje2
347 polje3 ...
in v drugi tabeli
------------------------------
3456 nekodrugopolje1
3457 nekodrugopolje2
3458 nekodrugopolje3
3459 ...
zdaj bi imel rad v tabeli 3
----------------------------------
1 | 345 ... 3456
2 | 345 ... 3457
3 | 345 ... 3458
4 | itd.
Tako da je 14x ponovljen ID iz prve tabele in so mu dodani po en ID iz druge tabele
Dosedaj sem uspel naredit toliko da z last_insert_id v loopu pridobivam zadnje zapisane id-je v tabelo 2, vendar ne morem iste tehnike uporabiti za obe tabeli, zato bi rad pri prvi tabeli shranjeval vse zadnje ID-je iz loopa v nek array, če pa ima kdo boljšo predstavo kako rešit problem pa lahko komot to tud drugače napišem
Bom zelo ekspliciten kaj hočem doseči!
Dve vrednosti se vneseta iz forme, katere akcija je sledeča php skripta:
//priklop za zbirko
//pobiranje podatkov iz obrazca
$spremenljivka1 = $_POST["spremenljivka1"];
$spremenljivka2 = $_POST["spremenljivka2"]; //vrednost med 1 in 5
//določim novo spremenljivko, ki jo bom rabil kasneje v skriptu
if ($spremenljivka2 < 2) {$spremenljivka3 = 1; }
elseif ($spremenljivka2 > 1 AND $spremenljivka2 < 3) {$spremenljivka3 = 3; }
elseif ($spremenljivka2 > 2 AND $spremenljivka2 < 4) {$spremenljivka3 = 9; }
elseif ($spremenljivka2 > 3 AND $spremenljivka2 < 5) {$spremenljivka3 = 27; }
else $spremenljivka3 = 81;
// začnem loop, s katerim bom zapisoval v prvo tabelo, kaj se bo zapisalo je odvisno od spremenljivk 1 in 2, število vnosov pa je odvisno od spremenljivke 3, ki je ustvarjena na podlagi sprem.2
for ($n = 1; $n < = $spremenljivka3; $n++) {
$pisanjevtabelo1 = "INSERT INTO tabela1 VALUES (nekaj, nekaj, $spremenljivka2, nekaj)";
$result = mysql_query($pisanjevtabelo1);
}
//v drugem loopu bomo pisali v naslednjo tabelo
$spremenljivka4 = 14 * $spremenljivka3; //sprem.4 določa število zapisov, preračunana pa je iz sprem.3
for ($p = 1; $p < = $spremenljivka4; $p++) {
$spremenljivka5 //ustvarjena iz naključnih vrednosti, ni pomembna za naše težave
$query = "INSERT INTO tabela2 VALUES (nekaj, $spremenljivka5', nekaj, nekaj, nekaj)";
$result = mysql_query($query);
//zdaj začnemo vstavljat podatke v tretjo tabelo, ker smo v loopu bomo vstavili vsak zadnji ID od prejšnjega inserta v tabelo
$query1 = "INSERT INTO tabela3 VALUES (nekaj, NEKAJ, last_insert_id(), nekaj, nekaj, nekaj)"; //NEKAJ označuje prostor, kjer bi radi imeli zapisane tudi IDje iz vnosov v tabelo1 (po 14 enakih zapored) - jedro problema! kako to doseči?!
$result1 = mysql_query($query1);
}
Torej
- pisanje v tabelo1 (in avtomatsko določanje IDjev)
- pisanje v tabelo2 (isto)
- v tabeli 3 se na 14 različnih IDjev iz tabele 2 veže po 14 enakih IDjev iz tabele 1
- kako to doseči?
Dve vrednosti se vneseta iz forme, katere akcija je sledeča php skripta:
//priklop za zbirko
//pobiranje podatkov iz obrazca
$spremenljivka1 = $_POST["spremenljivka1"];
$spremenljivka2 = $_POST["spremenljivka2"]; //vrednost med 1 in 5
//določim novo spremenljivko, ki jo bom rabil kasneje v skriptu
if ($spremenljivka2 < 2) {$spremenljivka3 = 1; }
elseif ($spremenljivka2 > 1 AND $spremenljivka2 < 3) {$spremenljivka3 = 3; }
elseif ($spremenljivka2 > 2 AND $spremenljivka2 < 4) {$spremenljivka3 = 9; }
elseif ($spremenljivka2 > 3 AND $spremenljivka2 < 5) {$spremenljivka3 = 27; }
else $spremenljivka3 = 81;
// začnem loop, s katerim bom zapisoval v prvo tabelo, kaj se bo zapisalo je odvisno od spremenljivk 1 in 2, število vnosov pa je odvisno od spremenljivke 3, ki je ustvarjena na podlagi sprem.2
for ($n = 1; $n < = $spremenljivka3; $n++) {
$pisanjevtabelo1 = "INSERT INTO tabela1 VALUES (nekaj, nekaj, $spremenljivka2, nekaj)";
$result = mysql_query($pisanjevtabelo1);
}
//v drugem loopu bomo pisali v naslednjo tabelo
$spremenljivka4 = 14 * $spremenljivka3; //sprem.4 določa število zapisov, preračunana pa je iz sprem.3
for ($p = 1; $p < = $spremenljivka4; $p++) {
$spremenljivka5 //ustvarjena iz naključnih vrednosti, ni pomembna za naše težave
$query = "INSERT INTO tabela2 VALUES (nekaj, $spremenljivka5', nekaj, nekaj, nekaj)";
$result = mysql_query($query);
//zdaj začnemo vstavljat podatke v tretjo tabelo, ker smo v loopu bomo vstavili vsak zadnji ID od prejšnjega inserta v tabelo
$query1 = "INSERT INTO tabela3 VALUES (nekaj, NEKAJ, last_insert_id(), nekaj, nekaj, nekaj)"; //NEKAJ označuje prostor, kjer bi radi imeli zapisane tudi IDje iz vnosov v tabelo1 (po 14 enakih zapored) - jedro problema! kako to doseči?!
$result1 = mysql_query($query1);
}
Torej
- pisanje v tabelo1 (in avtomatsko določanje IDjev)
- pisanje v tabelo2 (isto)
- v tabeli 3 se na 14 različnih IDjev iz tabele 2 veže po 14 enakih IDjev iz tabele 1
- kako to doseči?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Kricert ()
Sem rešil, sem ugotovil kako iz array pošiljaš podatke v mysql, če bo imel kdo podoben problem mi lahko pošlje zasebno sporočilo ali mejl
LP
LP
BluPhenix ::
Lahko pa tukaj napišeš kratek povzetek rešitve. Bo marsikdo hvaležen.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.
Ko vstavljam vrednosti v prvo tabelo, ID-je, ki se samodejno dodeljujejo shranjujem v array (to se dogaja v prvem loopu)
$last_id = mysql_insert_id();
$array_ID[$num] = $last_id;
V drugem loopu se pa tako ali tako dogaja zadnji insert in pri vstavljanju v skupno tabelo uporabljam iz tega drugega inserta last_insert_id()
Tako da v skupno tabelo vstavljam v loopu
for ($m=1; $m < 14; $m++)
{
$sql = "insert into table values (last_insert_id(), $array_ID[$m])";
tak postopek je dobro opravljati celostno (transakcija) da se ali celoten zgodi ali pa v celoti ne, v primeru če bi prišlo vmes do napak, če se vam sočasno odvija več skriptov pa je dobro uporabit tudi lock tables zarad last_inserted_id
LP
$last_id = mysql_insert_id();
$array_ID[$num] = $last_id;
V drugem loopu se pa tako ali tako dogaja zadnji insert in pri vstavljanju v skupno tabelo uporabljam iz tega drugega inserta last_insert_id()
Tako da v skupno tabelo vstavljam v loopu
for ($m=1; $m < 14; $m++)
{
$sql = "insert into table values (last_insert_id(), $array_ID[$m])";
tak postopek je dobro opravljati celostno (transakcija) da se ali celoten zgodi ali pa v celoti ne, v primeru če bi prišlo vmes do napak, če se vam sočasno odvija več skriptov pa je dobro uporabit tudi lock tables zarad last_inserted_id
LP
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | MS Access (strani: 1 2 )Oddelek: Programiranje | 7395 (5453) | travica |
» | mysql, insert, values, selectOddelek: Programiranje | 1821 (1648) | slosi |
» | [PHP] moj forum :DOddelek: Izdelava spletišč | 1522 (1361) | medobear |
» | mySQL(+php) auto_increment field v tabeli.. Kako...?Oddelek: Izdelava spletišč | 1105 (1037) | Zzzzzzz |
» | Še eno mysql vprašanjeOddelek: Programiranje | 928 (853) | lordgreg |