Forum » Strojna oprema » Molex to P4(ATX12V) Connector
Molex to P4(ATX12V) Connector
gfighter ::
Stvar je taka. Sestavljam računalnik, katerega primarni cilj je tišina in majhnost. V ta namen sem kupil microATX ploščo ASROCK K8NF4G. Zadevo sem stlačil v ITX ohišje s 135W napajalnikom, ki ima samo dva navadna molex priključka, enega za FDD ter 20-pinski ATX konektor, plošča pa za delovanje potrebuje še P4 konektor. Gledal sem po internetu če obstaja kakšna rešitev pa sem naletel na tole:
Takšen kabel bi bila najbrž dobra rešitev, skrbi me samo majhna moč napajalnika. Načrtujem priklop naslednjih komponent: DVD-RW NEC 4571A, 80Gb hitachi, 512Mb RAM-a, dotična plošča ter Sempron64 3100+. Napajalnik ima sledeče specifikacije: 5V - 12A, 12V - 4.8A, 3.3V - 6A. Namen uporabe računalnika je predvsem internet, gledanje filmov ter pisarniški programi. Zanima me torej, če je napajalnik dovolj močen, da bi poganjal takšno konfiguracijo, ker v nasprotnem primeru lahko ohišje še vrnem. Prav tako sem iskal po slovenskih trgovinah, če bi kje lahko dobil dotični kabel, ampak brez uspeha. Hvala za vsak konstruktiven odgovor...
Takšen kabel bi bila najbrž dobra rešitev, skrbi me samo majhna moč napajalnika. Načrtujem priklop naslednjih komponent: DVD-RW NEC 4571A, 80Gb hitachi, 512Mb RAM-a, dotična plošča ter Sempron64 3100+. Napajalnik ima sledeče specifikacije: 5V - 12A, 12V - 4.8A, 3.3V - 6A. Namen uporabe računalnika je predvsem internet, gledanje filmov ter pisarniški programi. Zanima me torej, če je napajalnik dovolj močen, da bi poganjal takšno konfiguracijo, ker v nasprotnem primeru lahko ohišje še vrnem. Prav tako sem iskal po slovenskih trgovinah, če bi kje lahko dobil dotični kabel, ampak brez uspeha. Hvala za vsak konstruktiven odgovor...
Catapultam habeo. Nisi pecuniam omnem mihi dabis, ad caput saxum immane mittam
- zavaroval slike: gfighter ()
Kljub temu, da se tudi meni zdi napajalnik nekam podhranjen, sem zimproviziral dotičen kabel in stvar zaenkrat celo dela brez problemov. Sedajle nalagam OS potem pa testirat, če je tole res v redu.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gfighter ()
stromar ::
Če bo dovolj prepiha skozi napajalnik, bo delal brez težav. Če ga bo premalo, bo verjetno kmalu prebila kakšna dioda zaradi pregretja. Nevarno je le, da ti prebije tranzistor za znižanje 5V na 3.3V. V tem primeru boš dobil 5V namesto 3.3V . Naj ti torej ne pade na pamet, da bi šel nižat obrate ventilatorja. Bolje bi bilo, da bi montiral kakega z večjim pretokom zraka
Lp
Lp
Tudi mene skrbi dolgotrajnejše delovanje sistema, vendar je bil včeraj po štirih urah delovanja zrak iz napajalnika hladen. Glede na to, da mi je uspelo skupaj gnati prime95 ter kopirati z diska na DVD, se mi zdi da najbrž napajalnik niti ni tako slab. Extreme PSU calculator mi sicer pravi, da je priporočen napajalnik za takšen sistem okoli 200W.
Stromar: Zanima me nekaj: koliko je takšna napaka napajalnika, ki si jo opisal, nevarna za celoten sistem? Res nočem skuriti za 80 jurjev robe. Drugače sem razmišljal dve stvari, in sicer downclock procesorja ter priklop ventilatorja iz napajalnika na ploščo zaradi regulacije vrtljajev. Stromar, ti praviš, da to ni ravno pametna ideja? Večjega venta niti slučajno ne spravim noter, saj še za 80mm ni prostora, tako da sem omejen na BOX AMD-jeve 70mm vente. Stvar drugače kar dobro odvaja toploto, pa tudi sistem se že po defaultu ne greje ravno preveč. Drugače, če koga zanima shema, je tule slikica (slikano od zgoraj, rdeče stvari so ventilatorji):
[EDIT] Prišel sem še do ideje, da bi en vent montiral še med DVD in PSU tako da bi odrezal stran spodnjo stranico PSU-ja. Tako bi lahko skoraj brez skrbi znižal vrtljaje. No, ko bo stvar končana, bom prilimal slike.
Stromar: Zanima me nekaj: koliko je takšna napaka napajalnika, ki si jo opisal, nevarna za celoten sistem? Res nočem skuriti za 80 jurjev robe. Drugače sem razmišljal dve stvari, in sicer downclock procesorja ter priklop ventilatorja iz napajalnika na ploščo zaradi regulacije vrtljajev. Stromar, ti praviš, da to ni ravno pametna ideja? Večjega venta niti slučajno ne spravim noter, saj še za 80mm ni prostora, tako da sem omejen na BOX AMD-jeve 70mm vente. Stvar drugače kar dobro odvaja toploto, pa tudi sistem se že po defaultu ne greje ravno preveč. Drugače, če koga zanima shema, je tule slikica (slikano od zgoraj, rdeče stvari so ventilatorji):
[EDIT] Prišel sem še do ideje, da bi en vent montiral še med DVD in PSU tako da bi odrezal stran spodnjo stranico PSU-ja. Tako bi lahko skoraj brez skrbi znižal vrtljaje. No, ko bo stvar končana, bom prilimal slike.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gfighter ()
stromar ::
Pusti tako kot je, če ti dela. Če je napajalnik kolikor toliko kvaliteten se bo ob prenapetosti na 3.3V izključil. Kakšni noname dostikrat te zaščite nimajo. Pred kratkim sem dobil nek 300W napajalnik pri katerem je prebil tranzistor. Namesto 3.3V je dajal 5V in drugače deloval čisto brez problema. Dobro bi bilo, da slikaš vezje napajalnika, mi bo takoj jasno če je napajalnik vredu
Kalkulator porabe je bolj tako. Meni P3 1000mhz z vso možno elektronsko navlako kuri 60W. Če se prav spomnim mi je tisti kalkulator naračunal čez 200W
Prebitje tranzistorja uniči matično ploščo in večino stvari na njej, ostale zadeve (disk, dvd, procesor...) bi preživele
Skozi napajalnik mora biti prepih, lahko tudi odstraniš ventilator na napajalniku, če ventilator na sprednji strani ohišja ustvarja dovolj pretoka
Za regulacijo obratov bi bilo najbolje imeti senzor v napajalniku na hladilniku diod
Lp
Kalkulator porabe je bolj tako. Meni P3 1000mhz z vso možno elektronsko navlako kuri 60W. Če se prav spomnim mi je tisti kalkulator naračunal čez 200W
Prebitje tranzistorja uniči matično ploščo in večino stvari na njej, ostale zadeve (disk, dvd, procesor...) bi preživele
Skozi napajalnik mora biti prepih, lahko tudi odstraniš ventilator na napajalniku, če ventilator na sprednji strani ohišja ustvarja dovolj pretoka
Za regulacijo obratov bi bilo najbolje imeti senzor v napajalniku na hladilniku diod
Lp
Najlepša hvala za odgovore, bom prilepil še sliko vezja, ko pridem do fotkiča.
Lep pozdrav
Lep pozdrav
Mašino že dva dni stresam z 3Dmarki, Primeom in SuperPi in vse dela brez problemov. Skrbijo me le temperature, ki so na otip nekam visoke. Najhujši je northbridge, pod katerim je onboard geforce 6100, takoj za njim je ohišje napajalnika, ki je ravno toliko vroče na otip, da še lahko držim roko gor. Lepo bi prosil nekoga, da mi pove, če je to znak, da napajalnik ne bo zdržal dolgotrajnega delovanja. Prav tako se grejejo tudi ostale komponente, tako da bom zanesljivo dal noter še dva venta, enega za napajalnik, drugega nad ploščo. Jutri dobim še fotkič, tak da poslikam napajalnik od znotraj.
Lep pozdrav
Lep pozdrav
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Koliko W so bili prvi ATX napajalniki?Oddelek: Pomoč in nasveti | 871 (761) | stromar |
» | napajalnik (strani: 1 2 )Oddelek: Strojna oprema | 5817 (5216) | TribesMan |
» | Nujno potrebujem nov napajalnikOddelek: Kaj kupiti | 2188 (1620) | Dr_M |