» »

Univerzalni temeljni dohodek

Univerzalni temeljni dohodek

Temo vidijo: vsi
««
130 / 134
»»

Colt1911 ::

Invictus je izjavil:

HulkHogan je izjavil:

solatko je izjavil:

če lastnim staršem ne privoščiš normalnega življenja.

Jugovićem je penzije treba ukiniti. Vplačali niste nič, vlečete pa na veliko. Še od infrastrukture ki ste jo zgradili na pufe nimamo mladi nič, sam skubite.

Pa treba je dedičem jugovičem odvzeti dediščino, ker to pa res ne gre, da se podeduje bajta, narejena s krediti, ki so jih jugoviči odplačali z gajbo pira.

Bodimo načelni...

Hočemo Yugo nazaj!!!!!!:P
Bomo Šenelburge al kwa je že odplačali z 4 gajbami piva.
A si mazohist da si želiš kurnik v LJ odplačevati do 70 leta ?8-O8-O8-O
Vse sorte!8-O

Okapi ::

Utk je izjavil:

Bolj učinkovit in pošten sistem je zmeraj mogoč, samo zategnjene starce je treba nehat poslušat.

Očitno nisi dovolj star, da bi razumel nekaj preprostih stvari. Za začetek recimo to, kaj je logična zmota lažne dileme.

False dilemma @ Wikipedia

Nisi dovolj bister, da bi razumel, da ne obstajata samo dve možnosti - obstoječi sistem socialnih transferjev ali UTD.

V resničnem svetu, kjer ljudje vrednost (denar) ustvarjamo z delom, je popolnoma nemogoče (fizikalno nemogoče, če hočeš), da bi bil UTD, kjer XXXX evrov razdeliš med dva milijona Slovencev po načelu uravnilovke, boljši od sistema, pri katerem enako vsoto razdeliš med pol milijona Slovencev, ki pomoč potrebujejo, in sicer tako, da tisti, ki potrebujejo več pomoči, tudi več dobijo.

fikus_ ::

UTD bi bil možen, da vsi ki delajo, plačujejo večje davke iz katerih se financira UTD. To bi pomenilo za zaposlene, da njihov denar od plače gre iz enega žepa okrog riti v drug žep, vmes se pa še kdo masti.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

UTD, ki ga plačuješ sam sebi, ni UTD. Tako kot se ne moreš potegnit iz blata, če se povlečeš za lase.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Saj, poleg tega bi zaposleni plačevali UTD nezaposlenim, zato sem napisal "gre iz enega žepa okrog riti v drug žep, vmes se pa še kdo masti".

Denar za UTD mora od nekod priti.

kamiKaZaA ::

fikus_ je izjavil:

Saj, poleg tega bi zaposleni plačevali UTD nezaposlenim

To potem več ni UTD. To je točno to, kar nekaterim želi @Okapi dopovedati. UTD pomeni, da dobijo vsi. Kak eni dobijo, drugi pa ne, potem to več ni UTD. Dovolj jasno razloženo?

Saj dobijo vsi, samo da zaposleni plačujejo večje dajatve, da se iz tega vsem izplačuje.
Ampak kdo bo potem delal, če bo država pobrala visoke dajatve in podpirala s tem še .... , za zaposlene pa bo gotovo neumnost "iz enega žepa okrog riti v drug žep, vmes se pa še kdo masti".

En preprost izračun za UTD.

Prihodki države: 14 milijard (zaokroženo)
Prebivalcev: 2 milijona (zaokroženo)

14 milijard / 2 milijona = 7000 eurov letno / prebivalca oz. 583 eurov na mesec vsakemu prebivalcu.

To potem pomeni, da če vse ukinemo (pokojnine, subvencije, za vrtce, zdravstvo, šolstvo, socialno...) nam ostane 14 milijard za UTD in je potem čisto vse samoplačniško, če želimo vse te prihodke razdeliti med UTD.

In na koncu je morda 583 eurov/mesec dovolj za preživetje posameznika, kjer bi si čisto vse storitve še moral sam plačevati? Ni. In to je no-go oz. za tiste, ki trdite, da gre skozi mi predstavite izračune, kjer bi vsak lahko dobil vsaj 800 eurov/mesec kolikor je trenutno minimum za neko (pre)živetje brez dela in si s tem denarjem sam plačeval vrtec, šolanje, zdravstvo, varovanje, ceste, pločnike, ulično razsvetljavo... Torej, kje bo država vzela/dobila 20 milijard, da bo lahko dala vsakemu 800 eurov UTD mesečno, če predpostavimo, da sedaj dobi letno v blagajno 14 milijard.

Zato nehajte sanjat o UTD, ker je neizvedljiv in se raje spravite delat kot sanjat, da boste doma ležali in dobivali denar za preživetje. To je neizvedljivo.

Zgodovina sprememb…

Tudi če bi nekje iz Marsa dobili denar, da bi lahko vsak dobil 800 evrov mesečno, to ne bi bilo pošteno. Ker če imaš stanovanje, lahko z 800 evri preživiš. Če imaš še vrt ali njivo, toliko lažje.

Ampak če pa stanovanja nimaš, in moraš plačevati najemnino, boš pa z 800 evri mesečno zelo težko preživel.

OK, greš delati in zaslužiš še dodatno. Ampak, kaj pa če ne moreš delati, ker si invalid?

Tako da tudi s takim UTD bi še vedno morali imeti nek sistem socialnih transferjev, za tiste, ki z UTD ne bi mogli preživeti.

V glavnem neizvedljivo...

Okapi je izjavil:

UTD, ki ga plačuješ sam sebi, ni UTD. Tako kot se ne moreš potegnit iz blata, če se povlečeš za lase.

Seveda je lahko!
Prej ko boš dojel da so visoki davki dobri tudi zate, bolje bo.
Čim višji, tem bolje. Ker drugače bomo mi proletarci, neposredni proizvajalci in tudi lumpenproletarjat postali nejevoljni. In nejevolen folk se strašno rad jezi.

Si res želiš končati kot Maria Antoanetta?
Da boš pel z glavo pod pazduho ?:))

Eduardo ::

Okapi je izjavil:

Tudi če bi nekje iz Marsa dobili denar, da bi lahko vsak dobil 800 evrov mesečno, to ne bi bilo pošteno. Ker če imaš stanovanje, lahko z 800 evri preživiš. Če imaš še vrt ali njivo, toliko lažje.

Če bi bil UTD z 800€ več ne bi preživel, ker bi se dvignili stroški. Če hočes poceni stanovanja jih moraš poceni graditi. Če jih je enako dosti ti kupna moč viša cene. Zgraditi pa se jih ne da magično, ker so vsi resursi omejeni.

Jaz ne razumem kako si razlagate, da bi bilo v primeru UTD resursov magično več. Če trenutno sproduciramo neko količino nečesa je le ta končna, cene pa uravnotežena glede na kupno moč. UTD bi nekoliko pojačal kupno moč na dnu in morda zaradi več faktorjev dražil kar potrebujejo reveži. Kot prvo bi bilo dražje, ker če ne bi bilo dražje (recimo, da država regulira cene) bi bilo pravilo prvi pride prvi nese domov. Trgovci pa niso butasti in brez zakonske omejitve cene pač ne bi držali nizkih cen. Poleg tega bi dvigali plače, ker bi njihovi pravtako raje UTD kot delati pri njih. Kot drugo pa reveži proizvajajo predvsem točno te potrošniške dobrine. Me prav zanima, če bi jih proizvajali naprej, če bi dobili UTD. Torej zna biti situacija, kjer je radikalno več denarja pri revežih in verjetno manj proizvodnje, ker se jim ne splača poceni delati.

Ali pa morda kdo razloži makroekonomsko logiko okoli kupne moči, dobrin in inflacije, ki preživi UTD?

MrStein ::

Eduardo je izjavil:

Utk je izjavil:

Bolj učinkovit in pošten sistem je zmeraj mogoč, samo zategnjene starce je treba nehat poslušat.

Pa kako je mogoče, da nekateri ne vidite, da bi UTD pomenil bolj ko ne samo inflacijo in socialno za tiste kateri trenutno niso upravičeni?

Kdo ni upravičen do "socialne"?

Primer: vrtec
Kdo je/ni upravičen do subvencioniranega (ali recimo kar: zastonj) vrtca?
Zakaj?

Okapi je izjavil:

Torej socialna tudi ni socialna, saj jo plačuješ čez davke, dajatve, trošarine in bog ve kaj še?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: MrStein ()

MrStein je izjavil:

Okapi je izjavil:

Torej socialna tudi ni socialna, saj jo plačuješ čez davke, dajatve, trošarine in bog ve kaj še?

Še en, ki bodisi ne zna brati, ali pa se dela neumnega;((

Socialne ne plačuješ sam sebi, plačajo ti jo drugi.

Davke plačuješ (kolikor jih tisti na socialni pomoči sploh plačajo), da imaš brezplačno šolanje, cesto in vodovod do hiše, da te policija in vojska varuje... Skratka, stvari, ki jih "imamo" oziroma koristimo vsi, in to načeloma v enaki meri.

Socialni pomoči se reče socialni TRANSFER, ker pride denar od tistih, ki ga imajo več, do tistih, ki ga imajo (pre)malo.

Utk ::

V resničnem svetu, kjer ljudje vrednost (denar) ustvarjamo z delom, je popolnoma nemogoče (fizikalno nemogoče, če hočeš), da bi bil UTD, kjer XXXX evrov razdeliš med dva milijona Slovencev po načelu uravnilovke, boljši od sistema, pri katerem enako vsoto razdeliš med pol milijona Slovencev, ki pomoč potrebujejo, in sicer tako, da tisti, ki potrebujejo več pomoči, tudi več dobijo.

Neumnost. Točno se ve koliko "mora" imet odrasel in koliko otrok, da preživi. To že imamo izračunano. Vsaj v taki višini damo lahko utd, tolk kot je zdaj socialne pomoči vseh vrst v vsakem primeru, in vsaj toliko bi lahko dali UTD brez da se komu skrivi las, in z veliko manj birokracije. Če iz katergakoli razloga 18. ne dobiš plače, dobiš utd.

Socialni pomoči se reče socialni TRANSFER, ker pride denar od tistih, ki ga imajo več, do tistih, ki ga imajo (pre)malo.

Tako je. Zato se pa UTDju reče dohodek in ne socialna pomoč, ker ga dobi vsak v vsakem primeru in ni stvar sociale.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Utk je izjavil:

Tako je. Zato se pa UTDju reče dohodek in ne socialna pomoč, ker ga dobi vsak v vsakem primeru in ni stvar sociale.

Ja, denar pa zraste kje, na drevesu? Pade z Marsa?

Če imam (dobro) plačo in dobim zraven še UTD, od kje pride denar za UTD?

Utk je izjavil:

Bom ti na najbolj poenostavljenem primeru razložil, kako to gre.

Predstavljaj si, da sva v državi samo dva, ti in jaz. Jaz dobro zaslužim, ti imaš pa smolo in si ostal brez službe. Ker se zavedam, da je socialna država dober koncept, ti del svojega zaslužka - 1000 evrov - namenim kot socialno pomoč.

Ti me pa zdaj začneš prepričevati, da bi bilo bolje, če bi socialno pomoč ukinili in uvedli UTD, ker je tako bolje za vse. Rečem, OK, ni frke, bom teh 1000 evrov socialne pomoči, ki jo dobi samo tisti, ki pomoč potrebuje, preimenoval v UTD in razdelil med vse, po načelu uravnilovke. Se pravi, ti in jaz po novem dobiva 500 evrov UTD. Jaz sem zadovoljen s to tvojo revolucionarno idejo, kaj pa ti? >:D

Ti bi dobil dobro plačo pa še UTD zraven!? I tata bi.
A si kaj z Serpentinškom v žlahti, da si tak humorist ?:D:D:D

Čo boš delal boš dobil dobro plačo obdavčeno za - UTD in še dodatek +UTD.
Razlika zate bo 0 €.
Ko ne boš delal zaradi kakršnegakoli vzroka pa boš dobil samo UTD, brezpogojno, vedno in v vseh primerih.
To je UTD.

Ti se delaš neumnega in si nočeš dat dopovedat, da se za zaposlene, penzioniste, velik del študentov ne bi nič spremenilo. Nikoli nihče ni reku, da bi tudi oni morali dobivat 500 evrov povrh. To neumnost si si ti izmislil in jo pretepaš do onemoglosti.

Vsi bi dobili garantiran dohodek, UTD.
Za veliko folka se ne bi nič spremenilo, za nekaj pa ogromno.
Bi se moralo spremeniti za vse ?
Zakaj?

No, zdaj si dokazal, skupaj s Coltom, da nimata pojma, kaj je UTD.

Če je razlika zame 0, potem to po definiciji NI univerzalni temeljni dohodek. Ker po definiciji je UTD denar, ki ga dobimo VSI, in sicer POLEG tistega, kar sicer zaslužimo.

Univerzalni pomeni, da dobimo vsi.
Temeljni pa, da predstavlja temelj, na katerega potem dodano še tisto, kar zaslužimo z delom, rento ali kako drugače.

Si moraš pač najti pravilen izraz za ta dohodek, ki ga dobijo samo brezposelni. Recimo nadomestilo za brezposelnost, ali socialna pomoč za brezposelne.

Saj ga boš dobil, od države, samo končna vsota bo zaradi davka v višini UTD zaze enaka 0.
Če pa tvoj delodajalec nebo likviden in vam 6 mesecev ne bo izplačal plač boš še vedno dobil UTD od države.
Danes ne dobiš nič.

Mi razpravljamo o modelu, ki se ga bi dalo realno uresničit, ti fantaziraš.
In lahko se naredi tudi na tvoj način brez problema. Uvede se 500 evrov fiksne dodatne dohodnine za zaposlene, penzioniste in študente s štipendijo, potem pa nazaj to dobijo prek UTD.
Da bo Toporišič v tebi srečen. Sicer je to neumnost, but so are you.

Ko boš enkrat ostal celo leto brez dohotkov, kot sem jaz (dohodki 0€) se ti ne bo to zdelo več taka neumnost.

Mislil sem na okapija.

P.S.
Ostal sem tudi brez zdravstvenega zavarovanja, ne samo dodatnega , tudi osnovnega.

avani12 ::

Če se vrnemo na altmanovo študijo - izkazalo se je, da UTD ni bogvekaj doprinesel. Ljudje so naprej živeli čisto isto kot prej. Nekateri so vse zapravili, nekaj jih je poslalo denar v tujini, drugi so pa sparali. Torej UTD ni boljši Ali slabši od socialne pomoči, pravzaprav ni niti drugačen na strani end userja. Ali sem kaj narobe prebral?

Po mojem bo pravilo na koncu nekaj takega: UTD se je izkazal za super pomoč za tiste, ki živijo v totalni revščini (Afrika). Verjetno v omejenem dosegu. Zmanjšala se je korupcija in ljudje so z garantiranim prihodkom ratali bolj podjetni. Ni pa to rešilna palčka za relativno revščino. Vse študije, ki sem jih prebral, kažejo na podobne rezultate kot altmanova študija. Ni blazne razlike med efektom UTD in socialno pomočjo.

Jaz osebno bi sicer se najraje videl friedmanov negative income tax. Zelo enostaven sistem, ki tudi odpravlja robne primere, ko ljudje računajo ali se jim bolj splača delat ali prejemat socialnp pomoč . Ampak o tem več kdaj drugič.

Pravi UTD imajo recimo na Aljaski, in nekatera indijanska plemena v ZDA.

Na Aljaski kot UTD med vse državljane razdelijo denar, ki ga država dobi od naftnih koncesij. Dobijo ga VSI, revni in bogati, ne da bi moral zaradi tega kdo plačevati več davka. Ampak ta UTD ni namesto, tembeč poleg socialnih pomoči. Okoli 2000 dolarjev letno dobi vsak.

The Alaska Permanent Fund is a fund for all residents of the U.S. state of Alaska which averages $1,600 annually (in 2019 currency), and is sometimes described as the only example of a real basic income in practice.

Podobno nekatera indijanska plemena med vse člane razdelijo denar, ki ga zaslužijo s koncesijami za igralnice, ali za nafto (če je na njihovem ozemlju). Tudi v tem primeru ta dohodek dobijo vsi, revni in bogati, ne da bi moral kdo zaradi tega plačevati več davka.

Tule si malo osnove razjasnite, da ne boste pisali neumnosti.

Universal basic income @ Wikipedia

Universal basic income (UBI) is a social welfare proposal in which all citizens of a given population regularly receive a minimum income in the form of an unconditional transfer payment, i.e., without a means test or need to work. In contrast a guaranteed minimum income is paid only to those who do not already receive an income that is enough to live on. A UBI would be received independently of any other income

To, kar tule nekateri zmotno imenujete univerzalni temeljni dohodek, je v resnici zagotovljeni minimalni dohodek (guaranteed minimum income).

Pri nas bi to recimo bila lahko minimalna plača - ki bi jo dobivali tudi vsi nezaposleni. Ampak je tudi to utopija, ker kdo bi potem hotel delati za minimalno plačo, če bi enako dobil tudi brez dela?

Colt1911 je izjavil:

Saj ga boš dobil, od države, samo končna vsota bo zaradi davka v višini UTD zaze enaka 0.
Če pa tvoj delodajalec nebo likviden in vam 6 mesecev ne bo izplačal plač boš še vedno dobil UTD od države.
Danes ne dobiš nič.

Vsak, ki ne po svoji krivdi ostane brez službe, dobi nadomestilo za brezposelnost.

Prve 3 mesece dobiš 80% plače, ki si jo imel pred izgubo službe (ampak največ 900 evrov), potem 9 mesecev 60% in potem 50% (najmanj 350 evrov).

Trajanje denarnega nadomestila je odvisno od tega, koliko časa si pred tem imel službo in koliko si star, in je od najmanj 3 do največ 25 mesecev.

Utk je izjavil:

Mi razpravljamo o modelu, ki se ga bi dalo realno uresničit, ti fantaziraš.
In lahko se naredi tudi na tvoj način brez problema. Uvede se 500 evrov fiksne dodatne dohodnine za zaposlene, penzioniste in študente s štipendijo, potem pa nazaj to dobijo prek UTD.
Da bo Toporišič v tebi srečen. Sicer je to neumnost, but so are you.

Ne vem, zakaj se še naprej delaš butastega? Če plačaš sam sebi, to ni ne univerzalni, ne temeljni, ne dohodek.
Ti se iz blata izvlečeš tako, da se potegneš za lase?

Colt1911 je izjavil:

P.S.
Ostal sem tudi brez zdravstvenega zavarovanja, ne samo dodatnega , tudi osnovnega.

Očitno nisi ravno najbolj iznajdljiv, ker če ostaneš brez službe, ti pripada denarno nadomestilo za brezposelnost, brezplačno zdravstveno zavarovanje in po potrebi še socialna pomoč.

Zgodovina sprememb…

avani12 je izjavil:

Po mojem bo pravilo na koncu nekaj takega: UTD se je izkazal za super pomoč za tiste, ki živijo v totalni revščini (Afrika). Verjetno v omejenem dosegu. Zmanjšala se je korupcija in ljudje so z garantiranim prihodkom ratali bolj podjetni. Ni pa to rešilna palčka za relativno revščino. Vse študije, ki sem jih prebral, kažejo na podobne rezultate kot altmanova študija. Ni blazne razlike med efektom UTD in socialno pomočjo.

Jaz osebno bi sicer se najraje videl friedmanov negative income tax. Zelo enostaven sistem, ki tudi odpravlja robne primere, ko ljudje računajo ali se jim bolj splača delat ali prejemat socialnp pomoč . Ampak o tem več kdaj drugič.

Tudi ti očitno ne razumeš dobro, kaj je UTD. Če nimaš nekega zunanjega vira denarja, po definiciji ne more biti boljši od dobro urejenih socialnih transferjev, ker se denar razdeli med več ljudi in ga dobijo tudi tisti, ki ga ne potrebujejo.

Po kakšni logiki je bolje, če VSAK Slovenec dobi 500 evrov UTD, v primerjavi s sistemom socialne pomoči, pri katerem najbolj pomoči potrebni dobijo 1000 evrov, tisti malo manj pomoči potrebni 500 evrov, tisti, ki pomoči ne potrebujejo, pa ne dobijo nič?

Zgodovina sprememb…

To so samo tvoje domneve.
Sem padel v pravni limb kjer mi ni "pripadalo" nič.
Sem moral zadevo reševati preko sodišča in sem zmagal, trajalo je pa eno leto.

Tudi v zgornjem mojem primeru kjer sem napisal da če ti delodajalec par mesecev ne izplača plače ne dobiš od nikogar nič.
Če daš odpoved pa se šteje da si sam dal odpoved in pravtako ne dobiš nič.

Če ti je nekdo dolžan denar, obstajajo zakonski mehanizmi, kako zadevo reševati. In ja, v primeru stečaja lahko ostaneš brez tistega, kar ti nekdo dolguje. Še vedno pa imaš socialno pomoč in brezplačno zdravstveno zavarovanje.

Tiste pol leta do stečaja pa?
Živiš od solarne energije?
Aja, Karitas.

Poiščeš si drugo službo, vmes greš na na CSD in vložiš vlogo za socialno pomoč...

Očitno tudi ti ne razumeš, da je dobro urejen sistem socialnih pomoči, kjer tisti, ki potrebuje več pomoči, dobi več, tisti ki pomoči ne potrebuje, pa ne dobi nič, veliko boljša rešitev od UTD, kjer vsi dobijo enako, tisti ki pomoč potrebujejo, in tisti, ki je ne.

nejc_nejc ::

Colt1911 je izjavil:

Aja, Karitas.

Mislim, da po 3 mesecih daš izredno odpoved ter ti pravice iz stečaja ostanejo.

nejc_nejc je izjavil:

Colt1911 je izjavil:

Aja, Karitas.

Tako je. 3 mesece moreš delati zastonj. Ampak jaz sem si rekel, če se znajdem v taki situaciji je stvar sledeča: plača je vedno za nazaj, torej če na dogovorjen dan ne dobim plače še delam do konca meseca (torej skupno 2 meseca) in potem grem v bolniško (izgorelost, psihične obremenitve...) tisti zadnji mesec in po 3 mesecih (2 mesecih dela + 1 mesec bolniške) dam izredno odpoved in mi pripadajo vse bonitete (nadomestilo za brezposelnost...). In to še požerem, da bi 2 meseca zastonj delal, 3 mesece pa zagotovo ne bom. >:D

Po kakšni logiki je bolje, če VSAK Slovenec dobi 500 evrov UTD, v primerjavi s sistemom socialne pomoči, pri katerem najbolj pomoči potrebni dobijo 1000 evrov, tisti malo manj pomoči potrebni 500 evrov, tisti, ki pomoči ne potrebujejo, pa ne dobijo nič?

Po tej logiki, da vsi v osnovi rabimo enako in ni nobenga razloga, da bi dobivali različno, niti ni nobene potrebe da za vsakega posameznika nekdo vlaga vlogo, nekdo obravnava, odloči, itd. Če nekdo, ki nič ne dela, dobi 400 evrov, bi morali tolk dobit vsi, ne glede na vse okoliščine. Od tu naprej si pa zasluži sam, oz se zavaruj za razne primere.

nejc_nejc je izjavil:

Colt1911 je izjavil:

Aja, Karitas.

Dva zaporedna meseca brez plače je dovolj za izredno odpoved.

Kdaj lahko delavec poda izredno odpoved?

Delavec lahko poda izredno odpoved, če gre za kršitve, ki jih opredeljuje 111. člen ZDR-1.
če mu delodajalec vsaj dva meseca ni izplačeval plače ali nadomestila plače,

če mu delodajalec dvakrat zaporedoma ali v obdobju šestih mesecev ni izplačal plače ali nadomestila plače ob zakonsko oziroma pogodbeno dogovorjenem roku,

Mr.B ::

nejc_nejc je izjavil:

Zagovornikom UTD vprašanje.

Kaksno bo stanje cen v maloprodaji, recimo po 10 mesecih, po uvedbi UTD, ajde 500€.?

Napačno vprašanje,
kolikšna bo inflacija, ko bodo Kitajci hoteli plačilo v zaupanju vredni valuti. Razen če verjameš da Amerika bolj ali manj samozadostna / neodvisna od Azije.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Utk je izjavil:

Po tej logiki, da vsi v osnovi rabimo enako in ni nobenga razloga, da bi dobivali različno, niti ni nobene potrebe da za vsakega posameznika nekdo vlaga vlogo, nekdo obravnava, odloči, itd. Če nekdo, ki nič ne dela, dobi 400 evrov, bi morali tolk dobit vsi, ne glede na vse okoliščine. Od tu naprej si pa zasluži sam, oz se zavaruj za razne primere.

Kot prvo, ni res, da vsi rabimo enako. Če imaš stanovanje (ker si ga recimo podedoval), ti ni treba plačevati najemnine (ali odplačevati posojila), in potrebuješ manjši mesečni prihodek.

Če si invalid in potrebuješ dodatno pomoč ali pripomočke, potrebuješ več kot če si zdrav.

Kot drugo, še kar bluziš in misliš, da je zagotovljeni minimalni dohodek enako kot univerzalni temeljni dohodek. Razčisti si pojme!

Zgodovina sprememb…

Utk je izjavil:

Oldest federal judge, 97, embroiled in battle with bench trying to suspend her

Bodimo relani, koliko teh ljudi, in v kongresu imajo stik z relanostjo.

MrStein je izjavil:

Mr.B je izjavil:

Uspešno gospodarstvo Amerik je le za tiste top 10%, ostali pa ? Danes je v dvesto ameriških mestih ti. startu home začne s ceno 1 mijona $.
$1 million starter home is normal in 237 US cities

Koliko pa misliš, da v Ljubljani pride stanovanje?
Ja ja, zlobna Kartag... pardon, ZDA. (ali Rusija, odvisno v katero smer se sučeš)

No nebi se preveč repenčil, v končni fazi tu ne govori o 1 stanovanju na mesto.
Misliš da je realno, da ti sedaj začnem metati številke , koliko Slovencev je na vrsti, da bo dalo 200000$ SAMO za polog samo za stanovanje v Sloveniji.
Seveda bodo pa te ljudje, no …. upaj da ne bodo tako kot sedaj upokojenci v Floridi začeli dojemati, da investicija za pokojnino danes stane na mesec več kot prilivi ki so jih prihranili… Prodati pa niso hoteli, no prej, sedaj se niti ne da….

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Mr.B ()

Okapi je izjavil:

Utk je izjavil:

Kot prvo, ni res, da vsi rabimo enako. Če imaš stanovanje (ker si ga recimo podedoval), ti ni treba plačevati najemnine (ali odplačevati posojila), in potrebuješ manjši mesečni prihodek.

Če si invalid in potrebuješ dodatno pomoč ali pripomočke, potrebuješ več kot če si zdrav.

Kot drugo, še kar bluziš in misliš, da je zagotovljeni minimalni dohodek enako kot univerzalni temeljni dohodek. Razčisti si pojme!

Če nimaš stanovanja in si samo na utd, si pač najdi službo.
Za invalidnost si ali zavarovan ali pa tudi zdaj ne dobiš praktično nič (več kot socialno pomoč).

Kako se stvar na koncu imenuje je vseeno, važna je vsebina, ne pa poimenovanje.

Colt1911 je izjavil:

Invictus je izjavil:

HulkHogan je izjavil:

solatko je izjavil:

če lastnim staršem ne privoščiš normalnega življenja.

Jugovićem je penzije treba ukiniti. Vplačali niste nič, vlečete pa na veliko. Še od infrastrukture ki ste jo zgradili na pufe nimamo mladi nič, sam skubite.

Pa treba je dedičem jugovičem odvzeti dediščino, ker to pa res ne gre, da se podeduje bajta, narejena s krediti, ki so jih jugoviči odplačali z gajbo pira.

Bodimo načelni...

Hočemo Yugo nazaj!!!!!!:P
Bomo Šenelburge al kwa je že odplačali z 4 gajbami piva.
A si mazohist da si želiš kurnik v LJ odplačevati do 70 leta ?8-O8-O8-O
Vse sorte!8-O

Nočem da bi izpadel Troll, ampak Amerika ima UDT :
Social Security cca 1.1 triljonček $
Health cca 700 mijard $
Medicare cca 700 mijard $
Income Security 500 mijard $
pa še par mijard..

Pa je vse privatizirano pa še pšlačat moraš te dodatke... no odbitne franšize... Samo postajojo pa vedno bolj država tretjega sveta. Sploh ko bo prej ali slej po volitvah potrebno rezat izdatke.

Okapi je izjavil:

Poiščeš si drugo službo, vmes greš na na CSD in vložiš vlogo za socialno pomoč...

Očitno tudi ti ne razumeš, da je dobro urejen sistem socialnih pomoči, kjer tisti, ki potrebuje več pomoči, dobi več, tisti ki pomoči ne potrebuje, pa ne dobi nič, veliko boljša rešitev od UTD, kjer vsi dobijo enako, tisti ki pomoč potrebujejo, in tisti, ki je ne.

Seveda poiščeš si novo službo sploh če si 55+, pa ne daj bog da imaš še zdravstvene težave se delodajalci kar stepejo zate. In greš na CSD kjer ti rečejo FUCK YOU.

Ali pa te delodajalec odpust, ker te obtoži da si njegovemu petelinu jezik kazal in je zato crknil, preden boš dokazal da to ni res bo par let naokoli.

MrStein ::

Okapi je izjavil:

Ti ne razumeš, da bi vsi ti problemi izgubili z UTD.

Kaj ti pomaga, da ti pravno formalno "pripada" na računu pa imaš nulo?

Greš pametovati na forum?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Sita vrana lačni ne verjame.
;(
Verjame pa v pravičnost birokratskega aparata, katerega pa zopet ne bi plačal,ker previsoki davki pa bi se moral odreči nakupu kakšne nepotrebne vekarce.

MrStein je izjavil:

Okapi je izjavil:

Ti ne razumeš, da bi vsi ti problemi izgubili z UTD.?
Problem je, ker ti ne razumeš, kaj je UTD.

UTD pomeni, da se denar, ki je sedaj namenjen izključno pomoči potrebnim, razprši med vse - tiste, ki pomoč potrebujejo, in tiste, ki je ne potrebujejo. Tistemu, ki pomoč potrebuje, bolj malo pomaga, če je sistem dodeljevanja pomoči enostavnejši, če bo dobil zaradi tega manj pomoči.

Tudi ti si razčisti pojme, kaj je univerzalni temeljni dohodek, kaj minimalni zagotovljeni dohodok, kaj so socialni transferji, od kje denar za te zadeve prihaja... Mogoče potem ne boš kvasil bedastoč.

Kolikor jaz razumem UTD, je ideja, da ga dobijo vsi, tisti, ki delajo in imajo plačo ter drugi, ki so sedaj na socialnih transferjih, otroci namesto otroškega dodatka,.... .
Ideja se zdi dobra do tedaj, ko se vprašaš, od kod denar za UTD???!!! Iz katere vreče???

Invictus ::

Saj to je UTD... Univerzalni...

Dobijo vsi...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

nejc_nejc ::

Ja, si zmišljujejo podobne nebuloze razni mesci, hkrati pa njegovi tulijo o povečanem stevilu ljudi na minimalni placi.
««
130 / 134
»»