Forum » Problemi človeštva » Univerzalni temeljni dohodek
Univerzalni temeljni dohodek
Temo vidijo: vsi

krneki0001 ::
Če bi jo prebutal, bi potem imeli zelo veliko problemov. Recimo da bi bili za nekaj mesecev iz forme za redno delo in bi se prevažali samo in izključno s tem:
Ne skrbi, da bi jo prebutali zaradi ganđe. Nobenega izmed težkih zadetkov niso še pretipali (pa bi jih mogli).
Jo bodo strpali v zapor ali kazensko preganjali ker je popipsala enega begunca ki jo je hotel posiliti.
Tist begunec bo plaval po savi proti zagrebu in ga naši policaji ne bodo našli. Do zagreba, kjer ga bodo ven potegnili, bodo pa prstni odtisi izginili.
nebivedu> Če bi jo prebutal, bi potem imeli zelo veliko problemov.
Lej ga, junaka, kr polcaje bi napadu. Ahmed en.
Nebi bilo prvič, pa verjetno tudi ne zadnjič. Mojega otroka ne bo noben tepel.
Zgodovina sprememb…
- predlagal izbris: Okapi ()

Mato989 ::
Kere cifre vi ven mečete ej, 3.300€ pa 2.000€ itd.... in koliko ljudi v Sloveniji ima plačo 3.300€ neto na mesec? A jih je več kot 2.000???
Povprečna plača je okrog 1.000€, mediana ki je bolj realna je bistveno nižja, večina ljudi je realno gledano srečnih če dosežejo plačo 900€ NETO. praktično 99% ljudi v trgovinah je na minimalcih ali morda zdaj z nedeljskim delom par 10€ bruto čez... večina proizvodnje takšne in drugačne je na minimalcih, oziroma so zdaj preko, le zaradi 3 izmenskega dela (CNC posluževalci ipd.) torej resda dosegajo plače okrog 750€ NETO ampak le zaradi tega ker delajo 5-10 dni na mesec ponoči, torej kvaliteta življenja za teh 150€ pade verjetno za 50%... (sem sprobal)
Še "ubog" predsednik nima 3.300€ neto... saj komaj preživi :P
No danes sem odprl časopis in sem videl da ima Draghi idejo po Friedmanu da bi kar s "helikopterjem" dostavli denar do gospodinjstev, ker ga tako muči ta deflacija oz. strah pred njo.... medtem ko je deflacija edini primer v sistemu ko DAJE denar ljudem oz. tistim ki šparamo... vse ostalo nam ga jemlje, mi pa se je bojimo, kako dobro so "nas" nategnili ekonomisti.
Povprečna plača je okrog 1.000€, mediana ki je bolj realna je bistveno nižja, večina ljudi je realno gledano srečnih če dosežejo plačo 900€ NETO. praktično 99% ljudi v trgovinah je na minimalcih ali morda zdaj z nedeljskim delom par 10€ bruto čez... večina proizvodnje takšne in drugačne je na minimalcih, oziroma so zdaj preko, le zaradi 3 izmenskega dela (CNC posluževalci ipd.) torej resda dosegajo plače okrog 750€ NETO ampak le zaradi tega ker delajo 5-10 dni na mesec ponoči, torej kvaliteta življenja za teh 150€ pade verjetno za 50%... (sem sprobal)
Še "ubog" predsednik nima 3.300€ neto... saj komaj preživi :P
No danes sem odprl časopis in sem videl da ima Draghi idejo po Friedmanu da bi kar s "helikopterjem" dostavli denar do gospodinjstev, ker ga tako muči ta deflacija oz. strah pred njo.... medtem ko je deflacija edini primer v sistemu ko DAJE denar ljudem oz. tistim ki šparamo... vse ostalo nam ga jemlje, mi pa se je bojimo, kako dobro so "nas" nategnili ekonomisti.

maco-maco ::
???
deflacijska spirala
Kaj?

Deflaci je dobra, ko se izdelki in storitve cenijo zaradi npr. boljše tehnologije, energetske učinkovitosti, cenejše surovine,.... Če se izdelki cenijo zaradi manjšega povpraševanja, pa ni dobro.
Kaj?

Kere cifre vi ven mečete ej, 3.300€ pa 2.000€ itd.... in koliko ljudi v Sloveniji ima plačo 3.300€ neto na mesec? A jih je več kot 2.000???
Vsak par z znanjem in ki nima dveh levih rok bi lahko imel vsaj 3300 neto na mesec tudi v sloveniji. Če pa mimo vas vozijo "tankerji" idej in možnosti, vi se pa stran obračate in nočete prijeti za eno izmed njih in jo razvijat naprej, pa jaz ne morem pomagat.
Tudi sam sem kolebal, ali ja ali ne. Po tehtnem razmisleku sem se podal v vode o katerih nisem nič vedel, znal sem samo zelo dobro programirati, analitičnega mišljenja mi ni manjkalo in nimam dveh levih rok. Prva pogodba kot freelance mi je prinesla 10k evrov za 6 mesecev trdega dela po 12 ur na dan. Slabše kot sem bil plačan v redni službi. Ampak se je obrestovalo. Danes dobivam ponudbe iz cele EU. Izbiram jih lahko. In izbiram take, da ni veliko dela in da lahko delam od doma.

dice7 ::
Lahko so vsi enako pridni in izobrazeni kot ti pa ne bodo meli 3k place ker kapitalizem tega ne dopusca

solatko ::
nebivedu - cca 10%-ov človeštva se je sposobno preživljati z lastnim delom zase, vsi ostali so odvisni od teh 10-ih procentov, njihove podjetnosti in pripravljenosti ustvarjati več, kot so sami sposobni narediti.
Dokler delaš in preživljaš samo sebe in svojo familijo, si na robu teh 10-ih %-ov, ko pa boš pričel zaposlovati in nuditi kruh tudi drugim, boš eden izmed njih.
Je pa seveda tudi od okolja v katerem ti ljudje delujejo in živijo odvisno ali lahko pridobijo kruh nekaj tisoč ljudem ali pa ostanejo pri preživljanju samo sebe.
Nikakor pa ne moreš pričakovati, ne glede na višino IQ od vseh ostalih, da se jim bodo porodile podjetniške žilice. Samozaposlitvena strategija zavoda za zaposlovanje, ti lepo pokaže, kako se obnese podjetništvo na silo.
Dokler delaš in preživljaš samo sebe in svojo familijo, si na robu teh 10-ih %-ov, ko pa boš pričel zaposlovati in nuditi kruh tudi drugim, boš eden izmed njih.
Je pa seveda tudi od okolja v katerem ti ljudje delujejo in živijo odvisno ali lahko pridobijo kruh nekaj tisoč ljudem ali pa ostanejo pri preživljanju samo sebe.
Nikakor pa ne moreš pričakovati, ne glede na višino IQ od vseh ostalih, da se jim bodo porodile podjetniške žilice. Samozaposlitvena strategija zavoda za zaposlovanje, ti lepo pokaže, kako se obnese podjetništvo na silo.
Delo krepa človeka

krneki0001 je izjavil:
Vsak par z znanjem in ki nima dveh levih rok bi lahko imel vsaj 3300 neto na mesec tudi v sloveniji. Če pa mimo vas vozijo "tankerji" idej in možnosti, vi se pa stran obračate in nočete prijeti za eno izmed njih in jo razvijat naprej, pa jaz ne morem pomagat.
Tudi sam sem kolebal, ali ja ali ne. Po tehtnem razmisleku sem se podal v vode o katerih nisem nič vedel, znal sem samo zelo dobro programirati, analitičnega mišljenja mi ni manjkalo in nimam dveh levih rok. Prva pogodba kot freelance mi je prinesla 10k evrov za 6 mesecev trdega dela po 12 ur na dan. Slabše kot sem bil plačan v redni službi. Ampak se je obrestovalo. Danes dobivam ponudbe iz cele EU. Izbiram jih lahko. In izbiram take, da ni veliko dela in da lahko delam od doma.
Jaz sem govoril za posameznika, koliko jih poznaš z 3.300€ + plače NETO/na osebo.... jaz samo eno osebo.

ZaphodBB ::
Jaz sem govoril za posameznika, koliko jih poznaš z 3.300EUR + plače NETO/na osebo.... jaz samo eno osebo.
Jaz sem razumel, da je govoril o tem, da ima družina 3.300EUR Neto - ne pa vsak posebaj.
"Naši dedje so se borili za to, da lahko odločamo
o lastni usodi - ne o usodi drugih ljudi." -jype
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ZaphodBB ()

Deflaci je dobra, ko se izdelki in storitve cenijo zaradi npr. boljše tehnologije, energetske učinkovitosti, cenejše surovine,.... Če se izdelki cenijo zaradi manjšega povpraševanja, pa ni dobro.
Deflacija je VEDNO dobra... ker deflacija prizadane v 99% vedno le proizvodnje in storitve zadev ki niso nujno potrebne in brez katerih lahko človek preživi, v tej družbi, si že kdaj videl da se je zaradi deflacije čakalo z nakupom kruha za danes zjutraj??? A si kdaj poznal koga ki bi zaradi 0,5% deflacije se odločil pa čakal z nakupom PCja do konca leta ker bo prihranil 2€??? Ali pa z popravilom avta ker ni več mogel v službo?
Deflacija je neosredno zdravilo za surovine na planetu in za manj onesnaževanja :) Je tudi edini primer v sistemu ko denar ki ga imaš doma realno pridobiva vrednost, kot je tudi prav... ker zanj dobiš vedno več ali v najslabšem primeru ne izgublja vrednost. Inflacija je zgodovinski nateg, s katerim bi radi uničili vrednost naših prihrankov, in zmanjšali svoje dolgove... sleparija na kubik.
Drugače pa 3300€ mesečno je dovolj, da "mirno" brez živčnosti živiš v Sloveniji. Vsaj zame.
Je njegova replika, jaz tu nikjer ne vidim omembe v dvoje ali karkoli, še celo "vsaj zame" je dodal, torej zanj je to dovolj, :)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Mato989 ()

ohnowhy ::
Ne jemat kapitalizma kot idealnega sistema, ker ni, je pa, zaenkrat, s svojimi napakami vred, še najbolj obstojen v tako razviti civilizaciji, kot smo. V primeru fuzije, brezplačne energije, multiplikacije atomov, "ustrezno zrele miselnosti", itd. se boste pogovarjali, ko do tega dejansko pride, prej gre samo za (lepa) sanjarjenja.
Deflacija povečini ni dobra, je inflacija veliko boljša, malo si zguglajte.
Deflacija povečini ni dobra, je inflacija veliko boljša, malo si zguglajte.

O ne-nujnih proizvodih in storitvah sem že govoril. Ker se deflacija teh v recesiji ponavadi ne zgodi, to revežem nič ne pomaga. Največji problem pa je deflacijska spirala. Ker je recesija, pride do nižanja plač, odpuščanja, propada. Ljudje imajo manj denarja in manj trošijo. Zaradi netrošenja pride do propada družb ali odpuščanja in nižanja plač. S tem je kupna moč prebivalstva nižja, kar pomeni še več odpuščanja, kar pomeni manjšo kupno moč,.... in tako začno izgubljati tudi bogatejši.
Zato ni vsaka deflacija ugodna. Vzrok deflacije je zelo pomemben, kar sem napisal že zgoraj.
Sicer si napisal, da si iz ekonomskega foha, samo pojma pa nimaš nič.
Zato ni vsaka deflacija ugodna. Vzrok deflacije je zelo pomemben, kar sem napisal že zgoraj.
Sicer si napisal, da si iz ekonomskega foha, samo pojma pa nimaš nič.
Kaj?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: maco-maco ()

Okapi ::
Največji nateg je v resnici prav ta "nujnost trošenja". Že osnovna logika bi morala povedati, da je gospodarski sistem, ki temelji na tem, da ljudje zapravljajo denar, v samem bistvu zgrešen.

Največji nateg je v resnici prav ta "nujnost trošenja". Že osnovna logika bi morala povedati, da je gospodarski sistem, ki temelji na tem, da ljudje zapravljajo denar, v samem bistvu zgrešen.
Tako je, in zanimivo kako mi pravijo da nimam pojma, ko vidijo samo številčni del ekonomije... takrat imajo seveda ekonomisti prav in nimam pojma jaz, ko pa vzameš celoto in dodaš not da bi radi večno imeli inflacijo in gospodarsko rast, imamo pa omejene resurse, pa logika kapitalizma več ne zdrži. Dokaz za to, bodo ciklične krize vse od 2008 naprej, nova normalnost bo stalna kriza, zapomnite si to.

To je čist drug problem. Sedaj smo pač v takem sistemu in tako pač deluje.
Se pa zna zgodit, da če ne bo prave politike, če se vnaša preveč novega denarja, deflacija hitro preskoči v hiperinflacijo.
Kaj?

To je čist drug problem. Sedaj smo pač v takem sistemu in tako pač deluje.
Se pa zna zgodit, da če ne bo prave politike, če se vnaša preveč novega denarja, deflacija hitro preskoči v hiperinflacijo.
Kako je to čist drug problem, a je to na dveh različnih Planetih? Ali morda misliš da se eno ne povezuje z drugim da je prepleteno v celoto? In ti meni da nimam pojma. bravo...

ohnowhy ::

Kako je to čist drug problem, a je to na dveh različnih Planetih? Ali morda misliš da se eno ne povezuje z drugim da je prepleteno v celoto? In ti meni da nimam pojma. bravo...
Ne govorim o dveh planetih, ampak o dveh sistemih. Sadaj imamo pač tak sistem. Še vedno pa velja, da je rahla inflacija zaželjena. In če nočeš plačevat še za več brezposelnih ljudi, moraš razumet, da trenutni sistem deluje pač tako. Komot se voziš z Jugotom in tipkaš na Spektrumu.
Kaj?
Zgodovina sprememb…

Pa tudi 3.300€ na družino je praktično nemogoče, oziroma vsaj cca 65, če ne 70% ljudi ne dosega neto plače 1650€, da bi skupaj dosegla 3.300€....
Napaka, bojijo se tega kot pravim samo tisti ki živijo na puf in tisti ki delajo v branžah ki so odvisne od demanda, torej tiste ki imajo zelo elastično povpraševanje... kot ekonomist boš vedel. Če pečeš kruh, se potrošnja kruha ne spremeni veliko ne glede na vse, ker je nujno potreben večini. Torej te deflacija ne prizadane, kvečjemu je dobra.
Kot pravim, deflacija je katarza za gospodarstvo, sicer kruta, ker kot pravilno praviš poveča vse probleme, ampak prisili ljudi k bolj trajnim drugačnim rešitvam, kot je samozadostnost, vrtičkarstvo itd.... inflacija pa dejansko krade iz mojega žepa vrednost mojega dela vsako leto znova in znova :)
Ne govorim o dveh planetih, ampak o dveh sistemih. Sadaj imamo pač tak sistem. Še vedno pa velja, da je rahla inflacija zaželjena. In če nočeš plačevat še za več brezposelnih ljudi, moraš razumet, da trenutni sistem deluje pač tako. Komot se voziš z Jugotom in tipkaš na Spektrumu.
Napaka, bojijo se tega kot pravim samo tisti ki živijo na puf in tisti ki delajo v branžah ki so odvisne od demanda, torej tiste ki imajo zelo elastično povpraševanje... kot ekonomist boš vedel. Če pečeš kruh, se potrošnja kruha ne spremeni veliko ne glede na vse, ker je nujno potreben večini. Torej te deflacija ne prizadane, kvečjemu je dobra.
Kot pravim, deflacija je katarza za gospodarstvo, sicer kruta, ker kot pravilno praviš poveča vse probleme, ampak prisili ljudi k bolj trajnim drugačnim rešitvam, kot je samozadostnost, vrtičkarstvo itd.... inflacija pa dejansko krade iz mojega žepa vrednost mojega dela vsako leto znova in znova :)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Mato989 ()

Ekonomist nisem, se najbrž vidi.
Kolko jih pa peče kruh? Saj osnova za življenje je le hrana in voda in s tem povezana industrija. Vse ostalo je luksuz.
Kot problem sem pa imel v mislih hiper potrošništvo in napumpanost. Za vsak izdelek imajo izračunano, kdaj ga je potrebno zamenjat. Ker je cilj podjetja dobiček, je vse napumpano na maximum. In ko potreba po izdelku pade, se hitro zadeva poruši. Hkrati stremijo k čimpogostejši menjavi izdelka (hiper potrošništvo), to pa dosežeju tudi s slabo kvaliteto.
Stol bi sicer lahko imelo več generacij, računalnik težko. Napredek pa le naj bo. Denar naj se vlaga v razvoj, ne da ga hoardaš. In to dosežeš z rahlo inflacijo.
Kolko jih pa peče kruh? Saj osnova za življenje je le hrana in voda in s tem povezana industrija. Vse ostalo je luksuz.
Kot problem sem pa imel v mislih hiper potrošništvo in napumpanost. Za vsak izdelek imajo izračunano, kdaj ga je potrebno zamenjat. Ker je cilj podjetja dobiček, je vse napumpano na maximum. In ko potreba po izdelku pade, se hitro zadeva poruši. Hkrati stremijo k čimpogostejši menjavi izdelka (hiper potrošništvo), to pa dosežeju tudi s slabo kvaliteto.
Stol bi sicer lahko imelo več generacij, računalnik težko. Napredek pa le naj bo. Denar naj se vlaga v razvoj, ne da ga hoardaš. In to dosežeš z rahlo inflacijo.
Kaj?

Ekonomist nisem, se najbrž vidi.
Ni res, osnova življenja je tudi toplota (torej oblačila, ogrevanje) ampak v trenutnem življenju je osnova še marsikaj več, torej med drugim tudi velikokrat dostop do spleta, računalnik torej, velikokrat telefon itd. In če se ti danes pokvari telefon, verjetno ne boš čakal 1 leto da boš zaradi 0,5% deflacije prihranil pri nakupu nekaj € kajne? Enako velja v večini primerov za avto, kot osnovo za življenje zaradi povezave s službo za mnoge Slovence. Če se ti pokvari ne boš čakal ampak ga boš popravil.
Teh primerov je nešteto.
Če razvoj uničuje planet kjer živimo se vprašam včasih če ne bi bilo bolje živet še naprej v ti. srednjem veku :) Razvoj nima smisla če zaradi tega planet ne začnemo spreminjat nazaj v naravo in ohranit gozdove, polja, zelenje, preprečit puščavi širjenje itd.
Inflacija vedno bolj koristi državi kot nam ljudem ki delamo za denar, kajti je neposredna kradljivka vrednosti mojega dela. To je dejstvo, Inflacijo si želi samo država, ker je potem denar manj vreden in odplačuje tako kredite, ampak vse to na plečih nas, pod pretvezo tega kar ti govoriš, da kao hoardanje ni dobro (lol od kje potem milijonarji če ne od hoardanja, poglej samo onega z Ikee, ki je priznal da špara tako da kupuje na boljšem sejmu in trgih ipd.... pa ma milijone)

jype ::
Mato989> Če razvoj uničuje planet kjer živimo se vprašam včasih če ne bi bilo bolje živet še naprej v ti. srednjem veku :)
Če bi danes živeli srednjeveško, bi bil planet že neprimeren za življenje ljudi.
Če bi danes živeli srednjeveško, bi bil planet že neprimeren za življenje ljudi.

Ti še vedno ne vidiš vzroka za deflacijo. Še enkrat. Deflacija je dobra, ko se izdelki in storitve cenijo zaradi npr. boljše tehnologije, energetske učinkovitosti, cenejše surovine,.... Če se izdelki cenijo zaradi manjšega povpraševanja, pa ni dobro. Zakaj? Ker lahko privede do deflacijske spirale, ki je zaradi trenutnega sistema mogoča.
Pa miljonarji sigurno niso npostali ker so hoardali, ampak ker so vlagali. Veliko bogatašev denarja nima kaj več od tebe.
Pa miljonarji sigurno niso npostali ker so hoardali, ampak ker so vlagali. Veliko bogatašev denarja nima kaj več od tebe.
Kaj?
Zgodovina sprememb…

Mr.B ::
Ne, ce imas east bdp-ja. Sedaj pa razmisli lastno zmoto.
Lol se Hutiji delajo Facpalm USA:
A Navy fighter jet fell overboard Monday when the USS Harry S. Truman
aircraft carrier veered to avoid fire from the Houthis

gus5 ::
Ti še vedno ne vidiš vzroka za deflacijo. Še enkrat. Deflacija je dobra, ko se izdelki in storitve cenijo zaradi npr. boljše tehnologije, energetske učinkovitosti, cenejše surovine,.... Če se izdelki cenijo zaradi manjšega povpraševanja, pa ni dobro. Zakaj? Ker lahko privede do deflacijske spirale, ki je zaradi trenutnega sistema mogoča.
Prav zato se je varčevalna fiskalna politika izkazala za škodljiv proti-krizni ukrep, ekspanzivna monetarna politika centralnih bank (tudi ECB) pa kot neučinkovita. Neoliberalistična zabloda, ki pa bi jo lahko presekali tudi s pomočjo uvedbe UTD. Ali pa s 'kvantitativnim sproščanjem' centralnih bank, ki bi 'natiskani' denar razdelile med ljudi/potrošnike in/ali z njim odkupovale obveznice držav, ne pa z njim 'napihovale' finančni balon, kar počnejo zdaj. Trickle-down ideologija in varčevanje služita razgradnji države socialne blaginje in sta škodljiva za večino ljudi (razen za osebke v finančni industriji, ki 'sanirani' sedijo na večjih kupih denarja kot pred krizo 2008).

Kako mislis neuspesno.V sloveniji Danes Na leto vzamet cca 20% bdp-ja v obliki kredita Samo za pokrivanje obresti.Kako mislis sparanje je neumnost.Hoces reci da Ste v sloveniji sparali ? Ali Si mislil prostivolno ukinili sociali..

ekspanzivna monetarna politika centralnih bank (tudi ECB) pa kot neučinkovita
Seveda se ni. Problem ECB je, da je v bančni sistem spumpala čisto premalo denarja.
FED je zadevo zastavil orenk in so bili iz recesije v enem letu. Mi smo pa zapadli v depresijo.

vostok_1 ::

Pa miljonarji sigurno niso npostali ker so hoardali, ampak ker so vlagali.
Tudi če se zaradi manjšega povpraševanja je to čisto normalno, če sistem ali neki ljudje mislite da bo povpraševanje stalno rastlo, da bomo stalno širili proizvodnjo potem ste se krepko ušteli, in prav je da čimprej zaradi kateregakoli razloga pride do deflacije. Lahko rečemo tudi da pride do deflacijske spirale ne zaradi manj povpraševanja, ampak zaradi prevelikega obsega PRIČAKOVANEGA POVPRAŠEVANJA. In tu je bistvo, podjetja, korporacije, želijo, upajo, menijo da bodo ljudje skoz konzumirali eno ŽJ cifro, ko tale pade, se reče temu deflacija, ampak da pride do deflacije je v osnovi kriv napihnjen projekt ki se mu v tem sistemu reče GOSPODARSKA rast (ki je matematično itak sfrizirana) ampak ker zaradi neumnih kreditov in danes tudi Draghijeve pametne ideje ko kar vlivamo nek navidezni denar v sistem ki ni prislužen (FED dela to že skoz) pride do povečanja potrošnje in potem se zgodi da pridemo do neke točke ko se to obrne, in takrat tudi take doza friziranja več ne pomaga, to se dogaja zdaj. To je kot juniie, vsakič rabi sistem večjo dozo free denarja da bi funkcioniral, in počasi ne bo od free market ostalo več nič, le še World War 3.
Če ne bi bilo nekega FEDa, ECBja ipd. ki bi denar dajal v obtok iz nič (beri junkie doza) potem bi se jaz strinjal s tvojo tezo da je deflacija slaba, ampak zdaj pa deflacijo dejansko ustvarja FED/ECB sam, ker ko ti stimuliraš gospodarstvo in nabiješ gospodarsko rast in s tem povpraševanje.
Skratka strinjam se da je deflacija slaba, če imamo fiksno količino denarja oz. se količina denarja veča premosorazmerno z dejanskim večanjem realne dodane vrednosti ki jo producira delovno aktivno prebivalstvo (torej kar zraste, se izkoplje ustvari z rokami itd.)
Ampak v trenutnem sistemu pa ob junkie stimulaciji našega sistema inflacija pomeni dvojni udarec za žepe posameznika in je zato nikakor ne morem podpirat, sploh ker zraven tega uničujemo še planet in hkrati večamo število prebivalcev, torej same slabe stvari.

Pa saj rast ne pomeni, da bomo kupovali vedno več kruha. Pred 100 leti niso imeli airbagov, računalnikov, televizije, mobilnikov, raket, pospeševalnikov, ....
Kot si sam ugotovil, danes nista nujna zgolj hrana in voda, kot je bilo to v časih, ko še nismo poznali orodja. Vode ne popijemo 100x več na prebivalca, logično. Danes so nujni marsikateri produkti in storitve. In iz tu pride rast. Ker imamo napredek, razvoj, nova spoznanja, tehnologije,...
Glede napumpanosti sistema, pa sem itak že prej napisal, da to je problem. Še vedno pa so deflacijski spirali podvržena tudi ''poštena'' podjetja, ki so investirala v razvoj novih produktov in storitev (jasno pričakujejo od tega dobiček, a vseeno koristijo človeškemu napredku).
Potem si pa že toliko zablodil, da sploh ne vem kaj naj odgovorim. To kar zraste; a znanje pa ni nič vredno? Realna dodana vrednost - kar se izkoplje. A če bomo kopali pesek, ki ga ne bomo imeli za kaj uporabit, bo to OK? Dodana vrednost je ravno to, da damo pesku nek namen. Rast je tudi to, da vedno manj onesnažujemo okolje, saj uvajamo nove procese in produkte. Ljudi pa naj zaplini nekdo, pa bo.
Razumi, da trenutni sistem deluje tudi zato, ker ga regulira država, prek različnih vzvodov. Ni idealen, slab pa tudi ne tako, da pustimo da se uniči. Problem je seveda korupcija in nesmotrna poraba države in na strani kapitala požrešnost. Welfare capitalism bi komot funkcioniral, če nekateri na vplivnih mestih ne bi bili kreteni. Bori se proti kretenom, ne proti samohranilkam, politikom in kapitalistom.
Kot si sam ugotovil, danes nista nujna zgolj hrana in voda, kot je bilo to v časih, ko še nismo poznali orodja. Vode ne popijemo 100x več na prebivalca, logično. Danes so nujni marsikateri produkti in storitve. In iz tu pride rast. Ker imamo napredek, razvoj, nova spoznanja, tehnologije,...
Glede napumpanosti sistema, pa sem itak že prej napisal, da to je problem. Še vedno pa so deflacijski spirali podvržena tudi ''poštena'' podjetja, ki so investirala v razvoj novih produktov in storitev (jasno pričakujejo od tega dobiček, a vseeno koristijo človeškemu napredku).
Potem si pa že toliko zablodil, da sploh ne vem kaj naj odgovorim. To kar zraste; a znanje pa ni nič vredno? Realna dodana vrednost - kar se izkoplje. A če bomo kopali pesek, ki ga ne bomo imeli za kaj uporabit, bo to OK? Dodana vrednost je ravno to, da damo pesku nek namen. Rast je tudi to, da vedno manj onesnažujemo okolje, saj uvajamo nove procese in produkte. Ljudi pa naj zaplini nekdo, pa bo.
Razumi, da trenutni sistem deluje tudi zato, ker ga regulira država, prek različnih vzvodov. Ni idealen, slab pa tudi ne tako, da pustimo da se uniči. Problem je seveda korupcija in nesmotrna poraba države in na strani kapitala požrešnost. Welfare capitalism bi komot funkcioniral, če nekateri na vplivnih mestih ne bi bili kreteni. Bori se proti kretenom, ne proti samohranilkam, politikom in kapitalistom.
Kaj?
Zgodovina sprememb…

PrihajaNodi ::
Vode ne popijemo 100x več na prebivalca, logično
Pravzaprav jo. Koliko količine je potrebno za plastično embalažo vode? Koliko kilo julov za obdelavo polja je potrebno danes in včasih, če prišteješ še umetna gnojiva skupaj z gorivi.

Pa miljonarji sigurno niso npostali ker so hoardali, ampak ker so vlagali.
Tudi če se zaradi manjšega povpraševanja je to čisto normalno, če sistem ali neki ljudje mislite da bo povpraševanje stalno rastlo, da bomo stalno širili proizvodnjo potem ste se krepko ušteli, in prav je da čimprej zaradi kateregakoli razloga pride do deflacije. Lahko rečemo tudi da pride do deflacijske spirale ne zaradi manj povpraševanja, ampak zaradi prevelikega obsega PRIČAKOVANEGA POVPRAŠEVANJA. In tu je bistvo, podjetja, korporacije, želijo, upajo, menijo da bodo ljudje skoz konzumirali eno ŽJ cifro, ko tale pade, se reče temu deflacija, ampak da pride do deflacije je v osnovi kriv napihnjen projekt ki se mu v tem sistemu reče GOSPODARSKA rast (ki je matematično itak sfrizirana) ampak ker zaradi neumnih kreditov in danes tudi Draghijeve pametne ideje ko kar vlivamo nek navidezni denar v sistem ki ni prislužen (FED dela to že skoz) pride do povečanja potrošnje in potem se zgodi da pridemo do neke točke ko se to obrne, in takrat tudi take doza friziranja več ne pomaga, to se dogaja zdaj. To je kot juniie, vsakič rabi sistem večjo dozo free denarja da bi funkcioniral, in počasi ne bo od free market ostalo več nič, le še World War 3.
Če ne bi bilo nekega FEDa, ECBja ipd. ki bi denar dajal v obtok iz nič (beri junkie doza) potem bi se jaz strinjal s tvojo tezo da je deflacija slaba, ampak zdaj pa deflacijo dejansko ustvarja FED/ECB sam, ker ko ti stimuliraš gospodarstvo in nabiješ gospodarsko rast in s tem povpraševanje.
Skratka strinjam se da je deflacija slaba, če imamo fiksno količino denarja oz. se količina denarja veča premosorazmerno z dejanskim večanjem realne dodane vrednosti ki jo producira delovno aktivno prebivalstvo (torej kar zraste, se izkoplje ustvari z rokami itd.)
Ampak v trenutnem sistemu pa ob junkie stimulaciji našega sistema inflacija pomeni dvojni udarec za žepe posameznika in je zato nikakor ne morem podpirat, sploh ker zraven tega uničujemo še planet in hkrati večamo število prebivalcev, torej same slabe stvari.
Blodiš. Na svetu je miljarda in bol ljudi, ki živi v blagostanju. Imamo pa še dve miljardi in pol brez pralnih strojev. Četudi mi takoj prekinemo rast potrošnje (kar ni preveč verjetno) je še vedno ogromno posla samo, da opremimo pet miljard in pol, ki so že na svetu in si tudi zaslužijo boljše in lažje življenje.

Blodiš. Na svetu je miljarda in bol ljudi, ki živi v blagostanju. Imamo pa še dve miljardi in pol brez pralnih strojev. Četudi mi takoj prekinemo rast potrošnje (kar ni preveč verjetno) je še vedno ogromno posla samo, da opremimo pet miljard in pol, ki so že na svetu in si tudi zaslužijo boljše in lažje življenje.
In tisti ki delajo za 1 dolar na dan si sigurno lahko privoščijo pralne stroje.
Sicer ima kar prav. ZDA živijo na podlagi potrošnje in ta se ustvalja in je napovedana nova depresija.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: PrihajaNodi ()

Pa saj rast ne pomeni, da bomo kupovali vedno več kruha. Pred 100 leti niso imeli airbagov, računalnikov, televizije, mobilnikov, raket, pospeševalnikov, ....
Tako je, AMPAK inflacija pomeni da kopujemo VEČ robe ki je trenutno ne potrebujemo zato ker je drugače naš denar manj vreden in bi čez ŽNJ časa dobili manj te morda potrebne (pa večinoma ne) robe. In ta meja, je ravno tisto kar dodatno po nepotrebnem zavoljo nekega namišljenega BDPja in pumpanja sistema z junkie injekcijami, onesnažuje naš planet.
deflacijski spirali so vedno podvržena tista podjetja ki proizvajajo ne nujne dobrine... v šoli smo imeli za podjetja na katere cena ne vpliva na povpraševanje (in ceni podobni dejavniki) imenovali neelastično povpraševanje. Torej je potreba po dobrini enaka ali minimalno spremenjena četudi se cena spremeni. Vidiš tu je tvoje mišljenje napačno, jaz se ne borim proti nikomur, jaz bi samo rad umaknil razloga in onemogočil korupcijo, in to najbolje omogočiš ko odstraniš posrednika, torej državo... Najslabše od vsega za delovne ljudi je to, da dajemo držav v neko skupno vrečo iz katere potem plačujemo nekoga ki potem ODLOČA kdo dobi del denarja... Odstranimo posrednika, če si želimo (kot praviš ti) kupovat socialni mir, zakaj ne bi kar posamezniki od plače financirali svoje okolje, če bomo uvideli smisel v tem, verjamem da se bo organizirala skupnost sama. Četudi odstranimo koruptivnost, pride nova, če pa odstranimo razloge (denar) da do tega pride, pa je lahko tudi koruptivna oseba pa če nima kaj za delat...
Država že dolgo regulira zadeve povsem katastrofalno, oz. večino v slabo ljudem ki delamo. Delavni ljudje plačujemo trenutne upokojene, ki so v pokoju že ŽNJ let preveč(ali prehitro) moja babica bo čez 2 leti imela enako let pokoja kot DELOVNE DOBE!, penzijo ma pa višjo kot jaz plačo... plačujemo prevelike dohodninske odmerke, prevelike davke (nekoč so vzeli le desetino, danes pa imamo kakih 60% overall, pa še ceste so skoz slabše, prav tako zdravstvo in šolstvo) hkrati pa še omogočamo da ljudje ne delajo družbenokoristnega dela ko so na Zavodu v zameno za prejemke socialne pomoči (lahko bi kidali, pucali mesta, čistili prostore občinske itd....)
Skratka, če denar daš osebi, bo z njim delala 100x bolj preudarno in efektivno kot če damo denar državi. Kot je dejal Friedman že dolgo časa nazaj:
Nobody spends somebody else's money as carefully as he spends his own. Nobody uses somebody else's resources as carefully as he uses his own.
In jaz sem velik "vernik" te povedi, verjamem da je to čista resnica, pa četudi damo najbolj poštenega človeka(ljudi) na položaj(e) ki odločajo o tem, nikoli ne bo enako, kot če bi bil tvoj lasten denar.
Za konec pa tole:
The great free market economist Milton Friedman once explained the necessity of limiting power of government:
"There are 4 ways in which you can spend money.
- You can spend your own money on yourself. When you do that, why then you really watch out what you're doing, and you try to get the most for your money.
- You can spend your own money on somebody else. For example, I buy a birthday present for someone. Well, then I'm not so careful about the content of the present, but I'm very careful about the cost.
- I can spend someone else's money on myself, then I'm sure going to have a good lunch!
- Finally, I can spend somebody else's money on somebody else. And if I spend somebody else's money on somebody else, I'm not concerned about how much it is, and I'm not concerned about what I get."
Friedman concluded:
"And that's government."

PrihajaNodi je izjavil:
In tisti ki delajo za 1 dolar na dan si sigurno lahko privoščijo pralne stroje.
Sicer ima kar prav. ZDA živijo na podlagi potrošnje in ta se ustvalja in je napovedana nova depresija.
Depresija prihaja, ker je potrošnja na steroidih že od leta 2000 ali kakšno leto preko... v tem je problem. Ker ste/so dejansko prepričani, da je "naravno" ekonomsko stanje čas "debelih" krav, ampak ta čas je bil na steroidih (krediti???) zdaj pa to deluje kot depresija, ko se vračamo v realno stanje, ker ga primerjamo z časom ki ni realen, ampak napumpan.
Brez ekspanzivne politike kreditov in tiskanja trilijonov dolarjev, ne bi bilo nobene depresije, ampak manjši popravki, ampak zdaj pa pač tako bo, ker vsaka stvar se bo korigirala, prej ali slej, dalj časa jo bomo umetno vzdrževali pri življenju hujša bo korekcija, ampak "vernikom" v QE in negativne obrestne mere in ta sistem pač tega ni moč dopovedat. Ker je vaš basis napačn.
Kot tisto, da na eno leto pade BDP za 20%, drugo leto pa govorimo o 3% gospodarski rasti.... Kakšna rast, da rasteš, moraš prvo dosežt all time high, zdaj samo okrevamo proti temu (pa še to ni res ampak govorim teoretično) da bi morda nekoč prišli na enak nivo BDPja... Pa še za to rast se je spremenila metoda računanja :)

Najslabše od vsega za delovne ljudi je to, da dajemo držav v neko skupno vrečo iz katere potem plačujemo nekoga ki potem ODLOČA kdo dobi del denarja
Ni FED in ECB v privatnih rokah? Dogovor za to je bil sklenjen na Jeklly Island

PrihajaNodi je izjavil:
Najslabše od vsega za delovne ljudi je to, da dajemo držav v neko skupno vrečo iz katere potem plačujemo nekoga ki potem ODLOČA kdo dobi del denarja
Ni FED in ECB v privatnih rokah? Dogovor za to je bil sklenjen na Jeklly Island
Za ECB ne vem, FED pa je... AMPAK to nima veze, FED da denar iz lufta in ga posodi Državi USA, in država plačuej za to obresti, ampak te obresti pridejo iz realnega sektorja. Torej FED iz lufta dobi nazaj realno vrednost, če ne pa pač "zaseže" preko države imetje posameznikov (zemljo ipd....) in potem ko država to pokupi, slučajno FED insiderji vedo kje priti do teh dobrin, ki jih kupijo z obresti od države (ljudi) ki so jih odplačevali) torej v bistvu pridejo do free dobrin (vodnih virov, zemlje, ipd.)
Prevara tisočletja...
To jim seveda uspeva, ker USA - FED lackeys, to brani z vojaško močjo da je $$$ rezervna valuta mnogokaterih držav, hkrati pa se z njo trguje nafta, tako vso to inflacijo (ki bi drugače bila samo znotraj USA in bi že DAVNO bila hyperinflation variante SFRJ) prerazporedijo elegantno po celem Svetu ali skoraj celem Svetu.
ECB hoče to posnemat, ampak jim ne rata, ker so pač Evropske države preveč skeptične, do teh for. Zdaj se Draghi vedno bolj sili, ker zadeve ne učinkujejo, in nikoli več ne bodo, ker Centralne banke so brez municije. Ostane samo še večji in večji QE in negativne obrestne mere..... Če jutri vse države nehajo trgovat v $$$ in preklopijo na zlato ali karkoli drugega, in prodajo vse dolarje nazaj, ma USA zlom države in totalni kaos verjetno v 1 mesecu :)

Pravzaprav jo. Koliko količine je potrebno za plastično embalažo vode? Koliko kilo julov za obdelavo polja je potrebno danes in včasih, če prišteješ še umetna gnojiva skupaj z gorivi.
Ravno napredek nam pri tem lahko pomaga. Boljši izkoristki energije, bolj varčna poraba vode, čiščenje vode, novi načini pridobivanja energije, kompostiranje, recikliranje,...
Tako je, AMPAK inflacija pomeni da kopujemo VEČ robe ki je trenutno ne potrebujemo zato ker je drugače naš denar manj vreden in bi čez ŽNJ časa dobili manj te morda potrebne (pa večinoma ne) robe.Zato denar investiraš v razvoj, kupuješ pa še pred časom nepotrebne produkte. Sam si ugotovil, da je vedno več produktov in storitev ''nujnih''. Rimljanom bi se zdel pralni stroj neumnost, saj niso imeli elektrike.
deflacijski spirali so vedno podvržena tista podjetja ki proizvajajo ne nujne dobrineKot si ugotovil, je zate nujna stvar tudi avto. To pred 100 leti ni bili normalno. Podjetja investirajo v nove produkte in storitve in so prav tako podvržene deflacijski sprali.
da dajemo držav v neko skupno vrečo iz katere potem plačujemo nekoga ki potem ODLOČA kdo dobi del denarjUTD ne odloča nihče.
.....
Napredek skrbi tudi za čistejši planet.
.....
Ponavljam se. Ne da se mi več.
Lep večer še naprej.
Kaj?

Za ECB ne vem, FED pa je... AMPAK to nima veze, FED da denar iz lufta in ga posodi Državi USA, in država plačuej za to obresti, ampak te obresti pridejo iz realnega sektorja. Torej FED iz lufta dobi nazaj realno vrednost, če ne pa pač "zaseže" preko države imetje posameznikov (zemljo ipd....) in potem ko država to pokupi, slučajno FED insiderji vedo kje priti do teh dobrin, ki jih kupijo z obresti od države (ljudi) ki so jih odplačevali) torej v bistvu pridejo do free dobrin (vodnih virov, zemlje, ipd.)
This. Denarja ni nikoli v obtoku glede na zadolženost zasebnega in javnega sektorja in je pravzaprav dolg nemogoče odplačati. Če je v obtoku 1 EUR in daš obrestno mero 20% ne moreš pričakovati 1.20 EUR če jih enostavno ni.
Ravno napredek nam pri tem lahko pomaga. Boljši izkoristki energije, bolj varčna poraba vode, čiščenje vode, novi načini pridobivanja energije, kompostiranje, recikliranje,...
Rubish. Se še spomniš vojne med metanolom in nafto? Kako so v New Yorku zjebali celoten električen javni prevoz? Ne? Poglej si malo zgodovino.
Zgodovina sprememb…

jaz ne razumem kako je napredek za tebe to, da porabimo 100x več dobrin kot v "kameni dobi" potem pa praviš napredek ker najdemo način kako porabit le 99x več česarkoli.... to ni napredek, v bistvu je še vedno porabljanje več česarkoli pač porabimo, in tako pač ne bo šlo več, ker je nevzdržno in se lahko oba ponavljama v nedogled.
UTD ne odloča nihče.
Saj zato pa sem za UTD, ampak samo pod pogojem, da UTD dobijo nazaj produktivni deli družbe in perspektivni deli družbe, torej NIKAKOR ne UTDja upokojencem, in nikakor ne UTDja ljudem ki niso državljani oz. naj opravijo maturo iz slovenščine da dokažejo znanje jezika in pripadnost državi (če imajo državljanstvo manj kakor od samega začetka obstoja države, razen če so rojeni po uradnem nastanku države)
Hkrati pa morajo bit odpuščeni čisto vsi brezpogojno ki so danes skrbeli za vloge in odobravanje, štipendij, socialnih, doklad in ostalega sranja.
Če to naredimo je lahko UTD veliki plus, če te točke ne bi bile izpolnjene je brezveze, aja pa seveda UTD mora biti točno ENAKO € celotne porabe, kot je dandanes za vsa ta izplačila v proračunu, pa niti centa več. Pa če pride 55,5€ naj bo 55,5€ če pride 70€ naj bo 70€....

Ker nisem zaspan in ne grem budit žene, se bom še enkrat oglasil.
QE ne deluje, ker dejansko ne povzroča viška denarja, ampak samo zamenja dolg za denar ( money supply = debt + cash). Zgolj zamenja obliko, zato sigurno ne more povzročit demand inflation. FED/ECB od bank odkupujeta dolg. Ga zamenjata za denar. To je vse. Centralne banke odkupujejo obveznice (dolg) od privatnih bank. Ta dolg (večina je državnega, vedno več pa slabih kreditov) seveda nihče ne bo povrnil.
Ampak tukaj je problem dolga države in nerazsodnost bančnega sektorja. Sta tako povezana, da se rešujeta. Nima pa to neke povezave z gospodarstvom, niso kriva podjetja. To je reševanje bančnega sistema.
Dolg države sigurno je problem, samo vi mešate državo, banke, privat podjettja, ljudi,... ni to vse ista zadeva. Države preveč porabijo zaradi korupcije, prevelikega zaposlovanja, klientalizma, neracionalnosti,....samo državo zamenjat za Država d.d., pa tudi ni rešitev.
Govorim o tem, da komot pridemo od x litrov vode na proizvod, na x-y litrov (kjer je y pozitivno število). Vode tudi ne porabimo, saj je zemlja v tem pogledu dokaj zaprt sistem. S tehnologijo, pa jo lahko tudi očistimo. Če boš hodil po vodo do studenca bos in nag brez posode, nam seveda ni potrebno ničesar povečevat in ne rabimo napredka in potrošnje. Če pa želiš vodo iz pipe si natočit v kozarec, pa pač potrebujemo napredek.
Kaj vam tukaj ni jasno?
Sedaj pa res lahko noč!
QE ne deluje, ker dejansko ne povzroča viška denarja, ampak samo zamenja dolg za denar ( money supply = debt + cash). Zgolj zamenja obliko, zato sigurno ne more povzročit demand inflation. FED/ECB od bank odkupujeta dolg. Ga zamenjata za denar. To je vse. Centralne banke odkupujejo obveznice (dolg) od privatnih bank. Ta dolg (večina je državnega, vedno več pa slabih kreditov) seveda nihče ne bo povrnil.
Ampak tukaj je problem dolga države in nerazsodnost bančnega sektorja. Sta tako povezana, da se rešujeta. Nima pa to neke povezave z gospodarstvom, niso kriva podjetja. To je reševanje bančnega sistema.
Dolg države sigurno je problem, samo vi mešate državo, banke, privat podjettja, ljudi,... ni to vse ista zadeva. Države preveč porabijo zaradi korupcije, prevelikega zaposlovanja, klientalizma, neracionalnosti,....samo državo zamenjat za Država d.d., pa tudi ni rešitev.
jaz ne razumem kako je napredek za tebe to, da porabimo 100x več dobrin kot v "kameni dobi" potem pa praviš napredek ker najdemo način kako porabit le 99x več česarkoli.... to ni napredek, v bistvu je še vedno porabljanje več česarkoli pač porabimo, in tako pač ne bo šlo več, ker je nevzdržno in se lahko oba ponavljama v nedogled.
Govorim o tem, da komot pridemo od x litrov vode na proizvod, na x-y litrov (kjer je y pozitivno število). Vode tudi ne porabimo, saj je zemlja v tem pogledu dokaj zaprt sistem. S tehnologijo, pa jo lahko tudi očistimo. Če boš hodil po vodo do studenca bos in nag brez posode, nam seveda ni potrebno ničesar povečevat in ne rabimo napredka in potrošnje. Če pa želiš vodo iz pipe si natočit v kozarec, pa pač potrebujemo napredek.
Kaj vam tukaj ni jasno?
Sedaj pa res lahko noč!
Kaj?

Fojbiran ::
UTD ne odloča nihče.
Saj zato pa sem za UTD, ampak samo pod pogojem, da UTD dobijo nazaj produktivni deli družbe in perspektivni deli družbe, torej NIKAKOR ne UTDja upokojencem, in nikakor ne UTDja ljudem ki niso državljani oz. naj opravijo maturo iz slovenščine da dokažejo znanje jezika in pripadnost državi (če imajo državljanstvo manj kakor od samega začetka obstoja države, razen če so rojeni po uradnem nastanku države)
Hkrati pa morajo bit odpuščeni čisto vsi brezpogojno ki so danes skrbeli za vloge in odobravanje, štipendij, socialnih, doklad in ostalega sranja.
Če to naredimo je lahko UTD veliki plus, če te točke ne bi bile izpolnjene je brezveze, aja pa seveda UTD mora biti točno ENAKO € celotne porabe, kot je dandanes za vsa ta izplačila v proračunu, pa niti centa več. Pa če pride 55,5€ naj bo 55,5€ če pride 70€ naj bo 70€....
Problem nastane: Kdo odloča kaj so produktivni in perspektivni deli družbe, torej upravičenci.
UTD bi potem fiksiral perspektivne dele družbe na kake izobražence iz FDV-ja, katoliške univerze itd.
Raje kakor UTD se naredi obveza minimalne urne postavke in je problem rešen v 95% primerov.

FED/ECB od bank odkupujeta dolg.
A FED pa ECB potem dolg tudi odpišeta?
Ta dolg (večina je državnega, vedno več pa slabih kreditov) seveda nihče ne bo povrnil.
Torej ne glede na to kaj narediš se dolga ne boš rešil. Well nemci so se ga, nekoč...
Nima pa to neke povezave z gospodarstvom, niso kriva podjetja. To je reševanje bančnega sistema.
Torej im povezavo z gospodarstvo, saj se povišajo davki, to pa direktno vpliva na podjetja.
Države preveč porabijo zaradi korupcije, prevelikega zaposlovanja, klientalizma, neracionalnosti,....samo državo zamenjat za Država d.d., pa tudi ni rešitev.
Če se bo državo zamenjalo za d.d. potem se bo delalo samo v njeno korist in ne njeno. Ravno ti mešaš kaj je funkcija država in kaj podjetja. Še enkrat, Nemčija je po izvolitvi Hitlerja pivatizirala banke, podjetja, začela graditi ceste.https://slo-tech.com/forum/t215144/3549#..v dveh letih jim je uspel gospodarski čudež. Ne, niso pobrali judom delovnih mest, ker teh je bilo samo 500.000 v 60 miljonski nemčiji in 15% nezaposlenost.
poglej si še to
After the First World War Germany suffered from inflation. In January, 1921, there were 64 marks to the dollar. By November, 1923 this had changed to 4,200,000,000,000 marks to the dollar.
Govorim o tem, da komot pridemo od x litrov vode na proizvod, na x-y litrov (kjer je y pozitivno število).
Ti lahko govoriš kar želiš, statistično pa to ne spremeni dejstva da je pitne vode vse manj.
S tehnologijo, pa jo lahko tudi očistimo.
Zakaj bi jo sploh svinjal?
Če pa želiš vodo iz pipe si natočit v kozarec, pa pač potrebujemo napredek.
Pa misliš da boš imel to dobrine ceneje če bo država d.d. ali država kot je sedaj?
UTD bi potem fiksiral perspektivne dele družbe na kake izobražence iz FDV-ja, katoliške univerze itd.
UTD je nujen zaradi same avtomatizacije. To, ali pa humana evtanazija nezaposlenih, ker nekako bo potrebno vzdrževati socialni mir.
Raje kakor UTD se naredi obveza minimalne urne postavke in je problem rešen v 95% primerov.
Ne bo pomagalo, ker bodo še vedno podjemne pogodbe in norme, ki se jih mora doseči. Situacija se bo v Sloveniji tako samo še poslabšala.

PrihajaNodi,
kaj pa če bi se ti fokusiral recimo bljižje EU. Kot naprimer zakaj te zgodbe delujejo na Česškem in Slovaškem v Sloveniji so pa FED, ECB, pa nemci in uni iz fojb krivi.
kaj pa če bi se ti fokusiral recimo bljižje EU. Kot naprimer zakaj te zgodbe delujejo na Česškem in Slovaškem v Sloveniji so pa FED, ECB, pa nemci in uni iz fojb krivi.

Slovaska? Tam so ravnokar izvolili naciste v parlament le zakaj? Poljaki? Tisti ki si zelijo podrediti ustavno sodisce? Ceska? Zivel v Karlovem Namesti, javmi promet supet ni se mi pa zdelo da nekako super bolje zivijo od slovence, se posebno izven prage.
Zgodovina sprememb…

A FED pa ECB potem dolg tudi odpišeta?
Torej ne glede na to kaj narediš se dolga ne boš rešil. Well nemci so se ga, nekoč...
Dolg - državne obveznice in kreditna zavarovanja FED/ECB vodita kot premoženje. Za enkrat se dolg ''poplača'' z novim dolgom. Če država več troši kot dobi, dolga seveda ne more povrnit. Če ima več prihodkov kot odhodkov, lahko dolg povrne. Če so krediti slabo zavarovani, je v nekaterih edina možnost odpis, saj nimaš kaj vzet.
Torej im povezavo z gospodarstvo, saj se povišajo davki, to pa direktno vpliva na podjetja.
Zakaj se povečajo davki? Povezano je seveda vse, ne moreš pa govorit, da so banke isto kot Dars, Kolinska, Janez Novak, Adidas,...
Ti lahko govoriš kar želiš, statistično pa to ne spremeni dejstva da je pitne vode vse manj. Zakaj bi jo sploh svinjal?Jo je vedno manj, in? Še vedno pa lahko pomaga tehnologija ta trend obrnit. Tovarne so vedno bolj zaprt sistem, kjer se voda reciklira. Novi procesi omogočajo manjšo ''porabo'' vode na proizvod. Pitno vodo delajo iz morja. Ne vem zakaj bi jo svinjal. Tuširaj se z deževnico, pa bo. Kakce odplakni z reciklirano vodo od tuširanja. Pij vodo iz pipe, ne pa ustekleničeno. Bodi proti privatizaciji vode. Zmanjšaj porabo, kjer se da....
Pa misliš da boš imel to dobrine ceneje če bo država d.d. ali država kot je sedaj?
Osebno sem za to, da se država ohrani. Mora pa zmanjšati porabo, se znebit priveskov, postati bolj poštena,....
Kaj?