» »

Univerzalni temeljni dohodek

Univerzalni temeljni dohodek

Temo vidijo: vsi
««
62 / 134
»»

Martin Krpan ::

Rimljanski UTD je bil "(brezplačnega) kruha in iger.
Tega mi 2000 let pozneje definitivno (še) nimamo.:O

perci ::

Haha, rimski UTD je bil podkupovanje na volitvah. Rim je bil v tistih cajtih ena velika združba kriminalcev. Kdor je kaj Cicera bral, to dobro ve.

Barakuda1 ::

Martin Krpan je izjavil:

Dost točno...:)

Vsak meščan Rima je mesečno prejel brezplačno zadostno količino mesa in žita, minimalen stanovanjski prostor, prost dostop do mestnih kopališč in vodovodov, ter brezplačnih obiskov iger v anfiteatru (če so bile organizirane v čast Rimu - bile pa so vsaj enkrat letno; vsaj v času marčnih id). Ta pravica je šla vsem meščanom Rima (tudi ženskam in otrokom), kar je omogočalo vsakemu meščanu Rima, da je lahko s tem preživel, tudi če ni nič delal (znane so tudi količine).
Če pa je hotel še kaj več od tega, je moral pač delat. Mimogrede, razni rokodelci kot so bili (danes bi jim rekli kermičarji) polagalci mozaikov in zidarji, so zaslužili tudi do 3 x toliko kot rimski vojak.
Težko zdaj rečeš, da to v svojem bistvu ni UTD.

Mr.B ::

Barakuda1,
potem pa kar refugees welcome, nekoga pa rabimo za igre in delo.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

perci je izjavil:

Haha, rimski UTD je bil podkupovanje na volitvah. Rim je bil v tistih cajtih ena velika združba kriminalcev. Kdor je kaj Cicera bral, to dobro ve.

Perci...bo treba še kaj drugega prebrat....ker je ta Rimski UTD obstajal mal več kot kak mesec...in ni imel veze z volitvami.
Ko se je bližal čas volitev so pa delili še kakšne druge priboljške (poleg tega), tko pač kot to počno danšanje stranke.
No, sej vrjetno bodo čez kakšnih 1.000 let za danšnjo politično elito tud rekli, da je bila ena velika združba kriminalcev (pa še kaj dost se ne bodo motili ;)

Mr.B

...vse kar sem hotel s tem rečt je to, da v bistvu UDT ni nek nov "umotvor".
Poznali smo ga že 2.000 let nazaj...in je deloval. Ne boš vrjel..nekako povsem izgine šele po prvem Nikejskem concilu...bolje rečeno, ko Rim prevzame krščanstvo kot uradno religijo imperija... zanimivo, mar ne..;)

Zgodovina sprememb…

Barakuda1,
...vse kar sem hotel s tem rečt je to, da v bistvu UDT ni nek nov "umotvor".
V bistvu imaš prav, tudi tam so morali nekoga izkoriščat, da so na račun poceni delovne sile lahko imeli nekaj kar ti praviš UDT. Če se lahko s tem sistemom enačis, potem moje mnenje še vedno drži, da Slovenija še ni pripravljena na udt, ker pač manjka malo sprejetja odgovornosti..

Mr.B

itak da so morali nekoga izkoriščat...sej nisem nikjer rekel, da tega ni bilo. Rimski imperij je pač živel na račun osvojenih teritorijev in provinc, ki so plačevale davek. Tega (pogojno rečenega UTD) pa so bili deležni le meščani Rima.
Tudi nikjer ne zagovarjam tega Rimskega UDT...pravim samo, da ideja v svojem bistvu ni nova. To pa je tudi vse.

Barakuda1 je izjavil:

Mr.B

itak da so morali nekoga izkoriščat...sej nisem nikjer rekel, da tega ni bilo. Rimski imperij je pač živel na račun osvojenih teritorijev in provinc, ki so plačevale davek. Tega (pogojno rečenega UTD) pa so bili deležni le meščani Rima.
Tudi nikjer ne zagovarjam tega Rimskega UDT...pravim samo, da ideja v svojem bistvu ni nova. To pa je tudi vse.

Moje nit je bila bolj no v smeri, ko so ukinili suženstvo, in ne tipično pobiranje davka od državljanov, ker tega je žal premalo, ups, no če mu pobereš davke, hkrati daš UDT, je to malo smešno. Kaj pa ti misliš na prvo in drugo idejo...

Mr.B

Ko so ukinili suženjstvo...so ukinli tud ta "pogojni UTD".
Krščanstvo je pač pustilo močan pečat, tako na kulturi, znanosti kot tudi na ekonomiji.
Drgač pa še enkrat...jaz se ne opredeljujem, al je/bil o.k. al ne...jaz sem samo navedel dejstvo, ki kaže na to, da ideja UTD ni pogruntavščina danšanje dobe...tko kot marsikaj iz obdobja renesance ni bilo izvirnega...so pač mal plonkali iz antike...to je vse.

Težko je govoriti o UTD, če ga dobi samo manjšina prebivalstva. Ne?

PrihajaNodi ::

perci je izjavil:

Pravzaprav podobno kot danes samo da so jih zamenjali bogati judje Rotchildi, Rockefelerji, ki skrbijo za svoj Izrael. Tako kot je rim kradel egiptu in so rimljani imeli utd tako dela danes to Us of A in zahod s tem da državljani plačujejo še višje davke in imajo manj pravic.

Zgodovina sprememb…

verjetno je Barakuda, rimski imperij zgleda preveč skozi oči Hollywood produkcije...
PrihajaNodi,
Hudič je v detajlih, ob končnem propadu Rimskega imerija je bilo tam manj kot tretina prebivalstva, če huje le to se je nehalo razmnoževat, no ampak ti imaš kot kaže težave z Us of A, ampak sedaj samo uskladi statistiko Us of A , ki živijo pod revščino z statistiko Rimskega imeprija, katerega koli obdobja. Pa če kak članek o rimskem UDT-ju premakni. Ampak to zgolj tam na koncu...

Zakaj bi primerjal statistiko življenja rimljanov v antiki in američanov? Kaj imajo američani od vojn, ki jih povzroča elita?

Saj na koncu ugotoviš da nismo tako razviti kot nas preprečujejo mogoče še kanček bolj zabiti od prednikov.

Zgodovina sprememb…

PrihajaNodi je izjavil:

Zakaj bi primerjal statistiko življenja rimljanov v antiki in američanov? Kaj imajo američani od vojn, ki jih povzroča elita?

Sej vem tebi pač ni jasno, kaj je bil pogoj širjenja rimskega imeprija, in zakaj uimaš ti potem težave z uS za A. Kaj ko bi se ti osredotočil recimo na leto 2015, in zakaj so za stanje v državi Sloveniji krivi uS za A.

Mr.B

...eehh...sej bi se lahko spustil na tvoj nivo, ker spustit se na nižje je bistve4no laže, kot se dvignit ;) (ups, lih kar sem se spustil na tvoj nivo :'()

Lej, če nimaš argumentov, zadeve pač osebna diskvalifikacija v smer Hollywood produkcije pač ne reši.

Nimam pa jaz nobenih težav ne z z Us of A, ne s čem drugim.
Dejstvo je pač, da je rimski imperij pričel propadati šele po prevzemu krščanstva kot uradne religije.
Takrat prične pa padati marsikaj....od okonomske, preko vojaške, pa vse do številčne rasti prebivalstva.
Zdaj, da si tega nekateri ne bodo hotli nikol priznat, to je drugo.
Drži pa, da ko usahne imperialna moč Rima, ushane tudi vse ostalo.

Kar se pa člankov tiče....hja, vsega ne boš našel na Googlu v obliki člankov...za kakšno zadevo moš moral tud NUK...;)

Barakuda1,
...eehh...sej bi se lahko spustil na tvoj nivo, ker spustit se na nižje je bistve4no laže, kot se dvignit ;) (ups, lih kar sem se spustil na tvoj nivo :'()

Lej, če nimaš argumentov, zadeve pač osebna diskvalifikacija v smer Hollywood produkcije pač ne reši.
Rimski imerij je propadel zaradi pomanjkanje delovne sile. Vzroka za pomanjkanje delovne sile sta bila dva. Končni rezultat je bil pa znan. No socialno čuječni slovenski pridigarji bi rekli, da so si žebel ti grdi kapitalisti "Rimske province" pač na koncu zabili sami. toliko o osnovah razumevanja rimskega imperija in še huje kaj je pojem UDT.

Torej ti praviš preveč prebivalstva, jaz pravim premalo prebivalstva, ali hočeš reči da se je provinca apatično obnašala in se množila...

Mr.B je izjavil:

Barakuda1,

Torej ti praviš preveč prebivalstva, jaz pravim premalo prebivalstva, ali hočeš reči da se je provinca apatično obnašala in se množila...

Kje sem pa jaz napisal, da je bilo prebivalstva preveč?
To, da je Rim živel na račun provinc, pa tudi nisem nikoli zanikal.

Zdaj, al so se province obnašale apatično al atipično, ne vem. Sicer pa to sploh ni pomembno.
Dejstvo pač ostaja, da je imperij propadel. In razlog za njegov propad definitivno ni bil takratni njihov UTD.

Sicer pa še enkrat.
Sploh se ne opredeljujem, ali je UDT takrat/sedaj/v prihodnosti, nekaj pozitivnega ali negativnega. Pravim samo, da je v zgodovini v neki obliki že obstajal. Tako kot je že obstajala neposredna demokracija.
Zato prosim, da mi ne podtikaš nekaj, česar nisem nikjer rekel...o.k.

Mr.B je izjavil:

Barakuda1,

Rimski imerij je propadel zaradi pomanjkanje delovne sile. Vzroka za pomanjkanje delovne sile sta bila dva. Končni rezultat je bil pa znan. No socialno čuječni slovenski pridigarji bi rekli, da so si žebel ti grdi kapitalisti "Rimske province" pač na koncu zabili sami. toliko o osnovah razumevanja rimskega imperija in še huje kaj je pojem UDT.

To je bil samo eden izmed razlogov, poglej si še druge, ker izpadeš drugače kot neizobraženo teslo.

Barakuda1 je izjavil:

Mr.B je izjavil:

Barakuda1,

Zdaj, al so se province obnašale apatično al atipično, ne vem. Sicer pa to sploh ni pomembno.
Dejstvo pač ostaja, da je imperij propadel. In razlog za njegov propad definitivno ni bil takratni njihov UTD.

Sicer pa še enkrat.
Sploh se ne opredeljujem, ali je UDT takrat/sedaj/v prihodnosti, nekaj pozitivnega ali negativnega. Pravim samo, da je v zgodovini v neki obliki že obstajal. Tako kot je že obstajala neposredna demokracija.

pa vse do številčne rasti prebivalstva. stvar razumevanja..

PrihajaNodi je izjavil:

Mr.B je izjavil:

Barakuda1,

To je bil samo eden izmed razlogov, poglej si še druge, ker izpadeš drugače kot neizobraženo teslo.

Sej vem, moram preveriti kdaj so vpeljali religijo "RKC", in koliko časa so ti RKC-jevc rabili da so zrušili en imperij, in postavili drugega v Ameriki..

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Mr.B ()

Mr.B je izjavil:

Barakuda1 je izjavil:

Mr.B je izjavil:

Barakuda1,

Sicer pa še enkrat.

pa vse do številčne rasti prebivalstva. stvar razumevanja..

?????
...jok brate....ne gre za stvar razumevanja, pač pa za trganje citatov iz konteksta in podtikanje;(
Moj stavek se namreč glasi
"Takrat prične pa padati marsikaj....od okonomske, preko vojaške, pa vse do številčne rasti prebivalstva."
Kot vidiš, sem zapisal, da je pričelo število prebivalstva padati
kako si ti iz tega razumel, da je prišlo do rasti prebivalstva, pa je vrjetno znano samo tebi.

Barakuda1,
"Takrat prične pa padati marsikaj....od okonomske, preko vojaške, pa vse do številčne rasti prebivalstva."

Dejva se zmeniti o letnici propada rimskega cesarstva. Namreč propad se je začel s pomanjaknjem delovne sile, potem z no znanim dejstvom sodobnega sveta, premalo "fukanja" prebivalstva da bi delali. Sedaj je PrihajaNodi prišel do svoje iztočnice, zakaj se uvažajo begunci.. In zakaj se tega v času rimskega imerija ni več dalo, ko so na oblas ptišli RKC-jevci, etc..

Dejstvo 1 : Govorimo o UDT-ju.
Dejstvo 2 : UDT v rimskem imperiju ni obstajal, razen v glavah ki si ga zamišljajo nekateri na slo-tech forumu.
Dejstvo 3 : Lepo bi bilo, ko bi PrihajaNodi razložil da je UDT nuja zaradi robotizacije v Sloveniji.

Mr.B

"Sej vem, moram preveriti kdaj so vpeljali religijo "RKC", in koliko časa so ti RKC-jevc rabili da so zrušili en imperij",

Ti bom mal pomagal >:D
Prvi Nikejski concil se zgodi leta 325 našega štetja (takrat Rim sprejme krščanstvo kot uradno državno religijo), rimski imerij pa se razdeli na vzhodno in zahodno rimsko cesarstvo (to naj bi nekako predstavljalo konec rimskega imperija kot smo ga poznali) že praktično v naslednjih 70. letih.
S smrtjo cesarja Teodozija I. Velikega. 17. januarja leta 395 se je rimski imperij namreč dokončno razdelil na vzhodno in zahodno cesarstvo. Letnica, ki zaznamuje dokončen propad zahodnega dela rimske države pa je leto 476, ko je germanski poveljnik Odoaker odstavil zadnjega rimskega cesarja Romula, ter njegovo krono izročil bizantinskemu cesarju.

Kot vidiš, niso dolg rabli...;)

Barakuda1,
vsem je jasno da UDT pač rimski imperi ni poznal.

Mr.B

Dejstvo : UDT v rimskem imperiju ni obstajal, razen v glavah ki si ga zamišljajo nekateri na slo-tech forumu.

No pa se dajva zment.
Res Rimljani temu kar so nudili svojim meščanom, niso rekli UDT, kar pa še ne pomeni, da po svoji vsebini to ni bil.
Če nekdo poleg tega kar zasluži z delom, prejme tudi v naturalijah (hrani, stanovanju in brezplačni participaciji na drugih dobrinah), toliko da bi lahko spodobno živel, tudi če takoj neha delat, je to po vsebni pač nekaj, kar pokriva danšnji pojem UDT, pa če se ti še tako razburjaš in napihuješ.
Da boš laže razumel.
Če bi dandanes vsakemu dali toliko hrane, oblačil in stanovanje, kolikor jih potrebuje za normalno življenje, ter mu omogočili še neko minimalno participacijo na drugih družbenih dobrinah (zdravstvo, šolstvo, kultura), za presežek (boljše in bolj luksozno) življenje, pa bi moral delat...a bi to po vsebini lahko imenoval UTD al ne?

Zgodovina sprememb…

And yet, je eden največjih dosežkov rimskega imperija (Justinjanov zakonik) iz časov po tem. In "last" krščanskega cesarja.

Okapi ::

bi to po vsebini lahko imenoval UTD al ne?
Če dobijo vsi, tudi bogati, in to enako, potem je UTD, če dobijo samo revni, je socialna pomoč.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Dejstvo 2 : UDT v rimskem imperiju ni obstajal, razen v glavah ki si ga zamišljajo nekateri na slo-tech forumu.

Če so bili včasih sužnji ki so dajali kruh in svobodo rimljanom bi naj to bila danes avtomatizacija. Problem je v glavah 1%, kjer človek (razen njih) ne sme biti prost in 98% ostalih, ki slepo verjamejo da delo osvobaja. Ostali 1% pa ima mnenje, ki ne sovpada z nobenim od mnenj obeh skupin.

Zgodovina sprememb…

PrihajaNodi je izjavil:

Če so bili včasih sužnji ki so dajali kruh in svobodo rimljanom bi naj to bila danes avtomatizacija. Problem je v glavah 1%, kjer člivek (razen njih) ne sme biti prost in 98% ostalih, ki slepo verjamejo da delo osvobaja. Ostali 1% pa ima mnenje, ki ne sovpada z nobenim od mnenj obeh skupin.

Predlagam, da si prebereš Okapijev post kaj je UDT. Potem pa razmišljajo o zgodovini Suženjstva v Rimskem imperiju..

Okapi je izjavil:

Če dobijo vsi, tudi bogati, in to enako, potem je UTD, če dobijo samo revni, je socialna pomoč.

Točno tako.
In posebej sem poudarjal, da so to prejemali vsi, neglede na spol, starost in premoženje, ki ga je imel.
Prejemali pa so vsi enako. (nisem prepričan, mal po spominu, ampak mislim, da me spomin ne vara. Vsak je tedensko prejel cca 2kg mesa...koliko je dobil žita, se pa ne spomnim)
Edini pogoj je bil, da je meščan Rima.

Pa da ne bi zdaj kdo čivknil, če so dobivali tud sužnji.
Neee...oni pa niso dobivali, ker se tudi niso šteli za meščane rima, pač pa so se obravnavali ko "stvar"...tko kot orodje, žival,

Zgodovina sprememb…

Mr.B je izjavil:

PrihajaNodi je izjavil:

Če so bili včasih sužnji ki so dajali kruh in svobodo rimljanom bi naj to bila danes avtomatizacija. Problem je v glavah 1%, kjer člivek (razen njih) ne sme biti prost in 98% ostalih, ki slepo verjamejo da delo osvobaja. Ostali 1% pa ima mnenje, ki ne sovpada z nobenim od mnenj obeh skupin.

Predlagam, da si prebereš Okapijev post kaj je UDT. Potem pa razmišljajo o zgodovini Suženjstva v Rimskem imperiju..

Predlagam ti da prebereš post od Barakuda1!

Okapi je izjavil:

Socialna pomoč ti ne omogoča dostojnega življenja. V Sloveniji bi morala biti 600 EUR.

Zgodovina sprememb…

Pa ima Barakuda kakšen link, ki bi to potrjeval?

Okapi je izjavil:

Pa ima Barakuda kakšen link, ki bi to potrjeval?

Ne, nimam nobenega linka, čeprav mislim, da bi ga kdo lahko tudi našel. Jaz ga nisem iskal, ker zadevo poznam preko študija (torej sem prebral v knjigah)
Zdaj če nekdo noče vrjet (nimam pa nobenega razloga, da bi si nekaj izmišljeval), pač ne bo vrjel. Jaz ga ne mislim več prepričevat.

A je dost pošten odgovor..:)

Pšenični ::

Sem ravno bral, Finci bojo dobivali po 550 evrov, vsi.

Bo UTD, kot je rekel Okapi. Ne socialna pomoč.

Bogati ga bojo vrnili skozi davke....tko je blo rečeno.

"Če bo prihodnje leto UTD v višini 800 evrov na državljana (povprečna plača na Finskem je sicer 2300 evrov) uveljavljen na nacionalni ravni, bo morala državna blagajna nameniti za to 52,2 milijarde evrov, vendar zdaj približno toliko denarja daje za socialne transferje.

Sicer pa podobni pilotni projekti uvajanja UTD drugod kažejo, da se prejemniki UTD ne vdajajo brezdelju, česar se bojijo nasprotniki.V Ugandi so denimo prejemniki UTD več skrbi namenjali osebni rasti, preživljanju časa z družino in dodatnemu izobraževanju, zato so sčasoma zaslužili celo več kot tisti, ki UTD niso prejemali. Po mnenju Leonida Bershidskega, dopisnika Bloomberg Viewa, >>ni bojazni, da bi se Finci vdajali brezdelju. Večji izziv je to za vlado, ki bo morala najti način financiranja UTD"

A je dost pošten odgovor.
Ja, pošten odgovor, na žalost pa te spomin izdaja in se motiš. Lahko hitro poguglaš roman free grain law dole, in se prepričaš, da to ni bil nikakršen UTD, ampak čisto klasična socialna pomoč.
http://www.dagliano.unimi.it/20151104/o...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

http://utd.zofijini.net/2015/11/23/stra...

"Naklonjenost UTD se krepi tudi drugod po Evropi. Kar 72 odstotkov Kataloncev podpira njegovo uvedbo v višini 650 evrov. V Franciji je takšnih 60 odstotkov vprašanih. O pilotni uvedbi razmišlja tudi 30 okrožij na Nizozemskem, že letos pa naj bi ga poskusno uvedli v Utrechtu, kjer bodo petim skupinam po 50 ljudi izplačevali UTD v znesku od 900 do 1300 evrov. V Švici, kjer so pobudniki lani zbrali dovolj glasov za razpis referenduma, pa so vse politične stranke v parlamentu uvedbo UTD septembra zavrnile, desničarji so ga celo označili za >>najnevarnejšo in najškodljivejšo pobudo, ki so jo kdaj prejeli, vendar referendum bo, saj ga zagotavlja ustava."

UTD si počasi utira pot. Pojavljao se pilotni projekti. Ki po prvih ocenah dajejo pozitvne rezultate.

Moje mnenje je, da kriza obstaja, in bo ostala. Mislim na gospodarsko krizo. UTD bo poskrbel za dve najbolj ranljivi generaciji, skupini. Ostali ga bojo deloma vrnili skoz davke.

Če bo praksa potrdila da UTD ne proizvaja lenuhov, bo potrdila naše mišljenje, zagovornikov, in povzročila njegovo uvedbo......tudi pri nas.

Okapi

Nisem lih prepričan, da se res motim.
Obstajala sta namreč kar dva (vsporedna programa)
Razlika je bila pa samo v tem, da so socialno pomoč (če jo pogojno tako imenujemo) prejemali tudi (oziroma predvsem) prebilci izven samega mesta Rima, če so se le šteli za (tudi pogojno) državljane Rima (kot imperija). Razlog je med drugim iskati tudi v političnem miru, saj so nekateri premožni državljani imperija zaradi davka v času vojn včasih tudi bankrotirali. In ker si imperij ni mogel privoščiti nezadovoljstva tudi med svojo podeželsko oligarhijo, so ta model (tokrat res socialne pomoči) razširili tudi izven samega mesta Rim.
Samo mesto Rim, pa je poleg vsega, kar se je nanašalo na celoten imperij, imelo še kar nekaj izjem, ki so se tikale izključno meščanov Rima in so pritikale samo njim.
Te mestne bonitete pa so bile za meščane uvedene zato, da bi se v mesto privabilo čimveč ljudi (nenazadnje je bil Rim prvo miljonsko mesto)
Samo mesto Rim (bolje rečeno meščani mesta Rima, so bili tako med drugim oproščeni davka, medtem ko so ga morali po ostalem ozemlju plačevati v višini 1 % premoženja v mirnem času in 3 % v času vojn.
Ta 3 % davek, pa je prizadel tudi meščane Rima, če je bil Rim kot imperij v vojni.
Tako da ni moč povsem potegnit vsporednice z državljani imperija in meščani Rima.
Ureditev Rimskega inperija pač ni bila tako enoznačna in preprosta, kot se morda zdi.

zmanjkalo elektrike...tole paše k prejšnjemu postu...:)

...pa še tko...mimgrede...na hitro sem prebral prispevek v linku, ki si ga dal. Mal je pristranski, saj namiguje, da naj bi ravno socialni program bil tudi eden od razlogov za propad imperija (in za bankrot imperialne zakladnice)
Ne pove pa, da da je ta ista zakladnica imela vsake toliko tudi presežke in da so takrat iz zakladnice vračali že vplačani davek.
No, da je takrat marsikdo na ta račun neupravičeno obogatel (pač tajkuni tistega časa), je sicer res, kar je posledično kasneje predstavljalo težko breme za zakladnico (pa tudi inflatorne učinke). Zato pa je toliko teže sprejeti tezo, da je bil ta socialni program kriv za bankrot zakladnice.

Zgodovina sprememb…

To o prispevku socialne pomoči k propadu cesarstva je par sto let stara teza, prvič opisana v klasičnem delu Zaton in propad rimskega cesarstva, in v resnici sploh ni pomembno, v kakšni meri drži, če sploh.

Pomembno je, da nisem nikjer našel nič o kakšnem programu, ki bi spominjal na UTD, tako da če boš hotel, da ti kdo verjame, se boš moral potruditi in kaj zguglati. Pa dvomim, da ti bo uspelo, ker če bi kaj takega res ostajalo, bi bilo to verjetno omenjeno v prispevkih, ki opisujejo socialno pomoč v rimskem cesarstvu (in že prej republiki). Teh je na netu kar nekaj, pa nikjer nič ne piše, da bi bili brezplačnega žita deležni kar vsi po vrsti, ampak vsi omenjajo ravno to, da je bila pomoč omejena na reveže. Se je pa, odvisno od sredsteve v državni blagajni, spreminjala meja, kdo je revež (oziroma koliko jih je).

O.

A bom lih uspel zguglat al ne, ne obljubim. Se bom pa v kratkem potrudil in vsaj navedel vir, kjer sem na ta podatek naletel (torej naslov knjige z vsemi podatki te knjige. Avtorja, izdajo in vse kar zraven sodi)
Upam, da se razume, da ta hip nimam te knjige lih pred nosom..:)

Če pa se bo pokazalo, da sem kaj napak razumel, mi pa tudi ne bo težko priznat.

A je dost pošteno...:)

Tilen ::

Pilotni projekt UTD je (socialna) pomoč nekomu, ki je ne potrebuje in po mojem zelo težko realno prikaže posledice uvedbe UTD, ker je narejen na premajhnem vzorcu. Se pravi, tisti, kateri UTD troši, mora kupovati dobrine od tistega, ki tudi dobiva UTD. Pilotni projekt, ki vsega tega ne obsega, je preslab.

Ne moreš izolirati 50 Mariborčanov s 1500 EUR povprečne neto plače, jim dat 500 EUR UTD in čez 2 leti preveriti, če jim je kaj bolje. To enostavno ni realno.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Tilen ()

Slovenistan ::

Barakuda1 je izjavil:

Martin Krpan je izjavil:

Dost točno...:)

Vsak meščan Rima je mesečno prejel brezplačno zadostno količino mesa in žita, minimalen stanovanjski prostor, prost dostop do mestnih kopališč in vodovodov, ter brezplačnih obiskov iger v anfiteatru (če so bile organizirane v čast Rimu - bile pa so vsaj enkrat letno; vsaj v času marčnih id). Ta pravica je šla vsem meščanom Rima (tudi ženskam in otrokom), kar je omogočalo vsakemu meščanu Rima, da je lahko s tem preživel, tudi če ni nič delal (znane so tudi količine).
Če pa je hotel še kaj več od tega, je moral pač delat. Mimogrede, razni rokodelci kot so bili (danes bi jim rekli kermičarji) polagalci mozaikov in zidarji, so zaslužili tudi do 3 x toliko kot rimski vojak.
Težko zdaj rečeš, da to v svojem bistvu ni UTD.

In ta veličastni rim je propadel ko keks :D

UTD je dal prvim generacijam benefit, naslednjim pa izgovor za zabušavanje. Zakaj bi delal in se matral, če lahko samo štepam otroke.
UTD-jevci majo več časa za štepat, ugibaj kam se tehtnica prevesi.
Zagotovo v tisto smer, da imajo tisti ki delajo več, več otrok ;) /s

Vsak ki je za utd je lenoba, sam to dobro ve, koliko jih podpira te zakone samo pove koliko bo parazitov. 70% jih ne bo delalo, 30% jih bo.
Kako nek naj se taka družba obdrži ?

Najboljši UTD je možnost poštene, NEOBDAVČENE plače.

UTD je evgenika na ekonomskem nivoju.

Pšenični je izjavil:

Sem ravno bral, Finci bojo dobivali po 550 evrov, vsi.

Bo UTD, kot je rekel Okapi. Ne socialna pomoč.

Bogati ga bojo vrnili skozi davke....tko je blo rečeno.

"Če bo prihodnje leto UTD v višini 800 evrov na državljana (povprečna plača na Finskem je sicer 2300 evrov) uveljavljen na nacionalni ravni, bo morala državna blagajna nameniti za to 52,2 milijarde evrov, vendar zdaj približno toliko denarja daje za socialne transferje.

Sicer pa podobni pilotni projekti uvajanja UTD drugod kažejo, da se prejemniki UTD ne vdajajo brezdelju, česar se bojijo nasprotniki.V Ugandi so denimo prejemniki UTD več skrbi namenjali osebni rasti, preživljanju časa z družino in dodatnemu izobraževanju, zato so sčasoma zaslužili celo več kot tisti, ki UTD niso prejemali. Po mnenju Leonida Bershidskega, dopisnika Bloomberg Viewa, >>ni bojazni, da bi se Finci vdajali brezdelju. Večji izziv je to za vlado, ki bo morala najti način financiranja UTD"

Brezdelju se vsekakor vdajajo. Kaj pa preživljanje časa z družino in dodatnemu izobraževanju je ?

Zaslužili več kot tisti, ki utd niso prejemali. Narobe svet ?
Nekdo ki crkuje na šihtu, da plača utd tistim ki zabušavajo in "preživljajo čas z blablabla" ima manj možnosti za večji zaslužek kakor tisti, ki mu legalno kradejo zaslužen ! keš.

Pa ste na glavo padli ?

Socialni transferji pa vsebujejo tudi pokojnine če se prav spomnim.
Če bo UTD, naj bo UTD ZA VSE. TUDI ZA ZAPOSLENE
IN

UTD za NEZAPOSLENE JE DOLG KI GA MORAJO ODPLAČATI
(In tudi za zaposlene to velja)

Potem pa ja:)

Sem za UTD

Do takrat pa. Vsak ki je za UTD je parazit na delu poštenih ljudi. Država pa mu daje potuho.

Zgodovina sprememb…

solatko ::

Slovenistan - Zdaj, ko si tako lepo skočil iz kože in dobil alergičen napad, boš pa še povedal, kje imaš delo, ki bo preživljalo "pridne in delavne" za vse Slovence, če ostanemo v SLO.
Če ga ni, boš pa razložil, kako si zamišljaš preživeti vse tiste, ki dela enostavno ne bodo imeli.

Seveda, če ti tvoj IQ omogoča tako razširjeno razmišljanje.
Delo krepa človeka

In ta veličastni rim je propadel ko keks :D

Pomankanje sužnjev, prevelika korupcija, prevelika razlika med revnimi in bogatimi
Economic troubles and overreliance on slave labor
Even as Rome was under attack from outside forces, it was also crumbling from within thanks to a severe financial crisis. Constant wars and overspending had significantly lightened imperial coffers, and oppressive taxation and inflation had widened the gap between rich and poor. In the hope of avoiding the taxman, many members of the wealthy classes had even fled to the countryside and set up independent fiefdoms. At the same time, the empire was rocked by a labor deficit. Rome's economy depended on slaves to till its fields and work as craftsmen, and its military might had traditionally provided a fresh influx of conquered peoples to put to work. But when expansion ground to a halt in the second century, Rome's supply of slaves and other war treasures began to dry up. A further blow came in the fifth century, when the Vandals claimed North Africa and began disrupting the empire's trade by prowling the Mediterranean as pirates. With its economy faltering and its commercial and agricultural production in decline, the Empire began to lose its grip on Europe.

UTD je dal prvim generacijam benefit, naslednjim pa izgovor za zabušavanje. Zakaj bi delal in se matral, če lahko samo štepam otroke.

Trajal je 500, preden se razpolovi, to nista dve generaciji. Tehnološki dosežki v tem casu so ti tudi nepoznani.

UTD-jevci majo več časa za štepat, ugibaj kam se tehtnica prevesi.
Zagotovo v tisto smer, da imajo tisti ki delajo več, več otrok ;) /s

Pravzaprav je to neumnost. UTD ja ni, tako da bi moral podati kako statiatiko. Je pa res da imajo revni več otrok.

Najboljši UTD je možnost poštene, NEOBDAVČENE plače.

Praav, ampak po javnih cestah se ne boš vozil, ko boš zbolel pa spokaj v ZDA na zdravljenje.

UTD je evgenika na ekonomskem nivoju.

Kaj je evgenika ti ni jasno.

Ostalih neumnosti se mi ne da komentirat, je napisal dovolj že solatko.

Zgodovina sprememb…

ohnowhy ::

PrihajaNodi je izjavil:

...

Pazi, kaj želiš, morda se ti želja z izganjanjem uresniči.
Potem bodo šele težave.

PS: Aja, nekje (tudi na tem forumu, ki je, kako se reče, znanstveno-tehničen in podkrepljen z verodostojnimi viri) sem bral, da inflacija menda celo bolj prizadane bogate, kot revne ali srednji sloj :)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: ohnowhy ()

Zakaj bi tiskali denar ko imajo korporacije in zasebne banke toliko premoženja da si pravzaprav lastijo svet.

PrihajaNodi je izjavil:

Zakaj bi tiskali denar ko imajo korporacije in zasebne banke toliko premoženja da si pravzaprav lastijo svet.

Moj pripis se je nanašal na propad rimskega cesarstva. Če si bogat, si zelo težko na izgubi v primeru inflacije; potem moraš res bit bogataš po naključju.

http://www.rtvslo.si/gospodarstvo/borzn...

Kaj mislijo kitajci da bomo zahodnjaki kar stalno kupovali njihove poceni izdelke? Pa poglejte si kako se afnajo miljonarji ko ne vedo kam z denarjem - je nebotičnik boljša naložba kot izobraževalna ali zdravstvena ustanova.

No tale potrošnja se definitvno mora ustaviti, že zaradi smeti ki pestijo planet. Po drugi strani pa vprašanje kaj bomo prodajali potem? Smog iz Kitajske?

Zgodovina sprememb…

PrihajaNodi je izjavil:

...

Glej, če bo sistem kolabiral, se bomo dalje pogovarjali, mislim sicer, da ne bo kaj dosti pogovarjanja takrat, bolj čista anarhija, pa ne tista anarholevičarska. Saj veš, zakaj. Dokler pa nimaš nekega dolgoročno preverjenega modela družbe in gospodarstva, pa tvoji levičarski zagnanosti navkljub, se nimaš česa posebej veseliti.

solatko ::

V času gospodarske krize, postanejo bogati, še bolj bogati, revni pa še bolj revni, najbolj pa nahebe srednji sloj.
Delo krepa človeka
««
62 / 134
»»