» »

Univerzalni temeljni dohodek

Univerzalni temeljni dohodek

Temo vidijo: vsi
««
«
1 / 129
»»

DMouse ::

Kot prvo naj povem, da se z načrtovanimi reformami, ki jih namerava izvesti Janševa oblast, v celoti strinjam, tudi z uvedbo enotne davčne stopnje. Vendar pa vsi vemo, kakšen vik in krik so zagnali sindikati ("podpiramo reforme (tisti del ki nam koristi :\ ) ampak brez EDS"), ki ne pristajajo na nobene kompromise.

V Financah sem zasledil idejo, da bi EDS uveljavili skupaj z UTD. UTD je nek fiksni denarni prihodek vsem državljanom, ki bi nadomestil večino socialnih transferjev, vključno z nadomestilom za brezposelnost. Ljudje, ki se jim sedaj ni "splačalo" pljuniti v roke, ker so z minimalno plačo izgubili nadomestilo in ostali na istem, sedaj tega izgovora ne bodo imeli. Podobnih "bonbončkov" je še več, vendar jih tukaj zaenkrat ne bi razlagal. Z UTD bi efektivno še vedno imeli neke vrste progresivnost obdavčitve, prednosti EDS kot je poenostavitev državnega aparata in rešen problem socialno šibkih. Obširnejšo razlago in izračune dobite tukaj.

krho ::

Zelo lepo razloženo.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

mchaber ::

Zaradi višjega davka lahko trpi turizem.
.

zee ::

a ne bi ta ideja stimulirala ne-delo? kako je s kontrolo?

po drugi strani pa bi lahko potem uvedli tudi šolnine na univerzah.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zee ()

A. Smith ::

Pomoje da ne. Ti kar živi z 32 tisočaki na mesec, če si upaš :D

Kar se pa tiče višjega davka, je ta enak kot pri trenutnem predlogu, če sem razumel razlago.

Glede šolnin na fakultetah pa bi bilo zanimivo, da se bolj obdavči redundantne programe, kar bi rešilo pomanjkanje nekaterih kadrov.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Buldožer ::

@A. Smith
Če že bi uvedli sistem šolnin, naj bi bil za vse enak, šolanje kadrov, ki so potrebni, pa bi financirala podjetja, ki jih potrebujejo. Nekaj podobnega kot kadrovske štipendije, le da se ves znesek porabi za izobraževaneje, ker pa plačujemo za študij se dvigne kvalteta, ne študiramo 10 let,..
Dobre učinke poznaš.

Sicer pa zanimiva ideja. Moti me, da UTD odpravi en del učinka EDS(po reformatorskih stališčih dobrega), slab pripokus v javnosti pa ostane, saj širša javnost ne povezuje tako oddaljenih pojmov. Glavni problem reform v Sloveniji in tujini(Francija) je, da so nepriljubljene.
In konsenz ljudstva je važen.

Sam predlog je zanimiv, zmanjšuje učinek EDS(ostaja še učinek izničenja progresivnosti DDV-ja [2 stopnje->1 stopnja]).
Toda reformatorjem ne koristi, saj izniči njihov trud, ki ga vložijo z upeljavo EDS.
Več glav več ve. No, ni nujno!

Zgodovina sprememb…

DMouse ::

@A. Smith
Koliko je te dni nadomestilo za brezposelnost? 50 tisočakov?
Se pravi po starem sistemu družina s tremi otroki in enim zaposlenim prejema:
1x plača + 50 tisoč nadomestila za brezposelnost
Po tem sistemu pa:
1x plača (če je nizka je malo bolj obdavčena glede na prej, recimo da je razlike 10 tisoč)
2x 35 tisoč (odrasli) + 3x13 tisoč (mladoletni).

Mislim da je računica na strani UTD.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: DMouse ()

WarpedGone ::

Kolikor sm prebral, mi je predlog všečen.

Rad bi slišal kontraargumente, če se le da take, ki držijo vodo in niso čisti populizem.

Namreč, kjerkoli vidm poenostavitev, se mi zasvetijo oči :)
Zbogom in hvala za vse ribe

A. Smith ::

@DMouse
Pozabil si na otroške doklade. Je pa res, da je računica še vedno na strani UTD - razen če nista brezposelna oba.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Calligula ::

Ena redkih panog v SLO, ki res majo prihodnost in bi se jih dalo res razvit v nulo je turizem. EDS ga sesuje do konca.

Kazat Akrapovica in Jakopina kot vzor je sicer lepo in sta faci ampak onadva proizvajata nisne izdelke... Nekako ne more celotna industrija zivet od tega.. ni sanse.

Storitve so prihodnost in turizem je tukaj tisto kar mi lahko razvijemo.
Z EDS se to ne bo zgodilo.

EDS je butasta domislica, ki je nevredna resne razprave v danasnjem casu.
Davke se da poenostavit. Navsezadnje smo v casu, ko bi to lahko pocel software ne pa da se spreminja cela zakonodaja in to se tako, da nihce ne ve kaj bi se res zgodilo..

Drugace pa so reforme potrebne. Ampak samo take, ki resno premecejo tudi drzavno upravo in vlado. Ker denar, ki se naspara na delavcih samo hitro zgine v lopovskih zepih tistih pri koritih in o kaksni okrepitvi dejanskega zdravja gospodarsta potem ni govora.

jukoz ::

Čist tko, univerzalni temeljni dohodek je po definiciji UNIVERZALNI, kar pomeni da ga dobijo VSI prebivalci/državljani/karkoližepač. Kje boste dobili 68 miljard sit mesečno pa ne vem. Če jih daste samo tistim ki so brez službe, to ni več univerzalni temeljni dohodek. To je pol nadomestilo za brezposelnost oz karkoližepač.
Boljš bi blo, če bi ukinil davek na plače, bi bil učinek pozitiven za delodajalce, manjši stroški dela --> večje zaposlovanje oz višje plače. Davek na plače so uvedli začasno v začetku 90. ker so ble težave s proračunom. Pa je ostal zavedno.
Z EDS samo dosežeš to da bo tvoja stara mama še enkrat plačevala za svoj penzion. To je tut eden kjučnih dejavnikov za uvedbo EDS. S tem da tut penzjonisti plačujejo višje davke tut oni polnijo pokojninsko blagajno, ki je čez neki let ne bo več mogoče napolnit. Ha, stara mama si bo dvakrat plačala penzijo. Mal se vprašte kolkrat si jo boste vi.
O vsesplošnih gospodarskih reformah pa tko: potrebne so ratale odkar so janševiki prevzel oblast. Prej smo mel reforme pokojninskega in zdravstvenega sistema, zdej mamo reformo celotne države. Vsesplošno privatizacijo!

Ajt!

Nejc Pintar ::

Eh, cesar kaligula, tukaj si pa mimo usekal. Katere turiste lahko pričakujemo? Turiste z zahoda! Kakšen je naš standard proti njihovemu? Nizek!
Sledi da ima EDS s turizmom veze bolj malo.
Lahko je biti prvi, če si edini!

kopernik ::

Calligula, turizem :\, ja s tem boš pa res futral državo. Lepo te prosim. Če bi bile v sezoni vse kapacitete 100% zasedene, je vprašanje, koliko bi se to poznalo na celotnem BDP države. Nekaj že, veliko pa pomoje niti ne.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kopernik ()

BigWhale ::

Prosil bi, da se debata nadaljuje argumentirano in malo manj politicno.

MadMicka ::

UTD je navadna bedarija. Kaj takega lahko piše človek, ki nima veze z realno situacijo.

1. Socialni transferji se ne plačujejo tistim, ki jih ne potrebujejo.
2. Ideja, da bi država vsem plačevala stalen dohodek, je bedarija. Država nima dovolj, da bi vsem plačevala toliko, da bi živeli človeka dostojno življenje. Nobenega smisla pa nima, da država plačuje nek simbolični drobiž bogatim in revnim enako, saj prvi zaradi tega ne bodo bolj bogati, revni pa ne bodo zaradi tega nič manj revni. S človekom, ki zagovarja kaj takega, mora biti nekaj hudo narobe.

DMouse, a ti praviš, da glede reform vik in krik zagnali tisti, ki niso pripravljeni na kompromise? A si ti zihr v to? A je morda Janša bolj pripravljen na kompromise? A ti morda veš, kaj je to demokracija? A morda veš, da je oblast tu zaradi ljudstva in ne obratno?

DMouse, govoriš o ljudeh, ki se jim danes "ne splača pljuniti v roke" in raje sedijo na zavodu ter vlečejo denar. Pa morda veš, kakšen denar prejemajo ti ljudje in pod kakšnimi pogoji? Poznaš vsaj približno te zadeve?

Ti bom pomagal: Na zavodu za zaposlovanje lahko pride oseba, ki je brez svoje krivde! izgubila zaposlitev. S tem je potem povezana tudi pravica do denarne pomoči na Centru za socialno delo.

Takšna oseba, ki brez svoje krivde izgubi zaposlitev in je bila zaposlena vsaj eno leto! je upravičena prve tri mesece do 70% povprečne plače v zadnjem letu, nato pa do 60%.

Pravica do denarnega nadomestila lahko traja najdlje:
- 3 mesece za zavarovanje od 1 do 5 let,
- 6 mesecev za zavarovanje od 5 do 15 let,
- 9 mesecev za zavarovanje od 15 do 25 let,
- 12 mesecev za zavarovanje nad 25 let,
- 18 mesecev za zavarovance, starejše od 50 let in za zavarovanje
nad 25 let,
- 24 mesecev za zavarovance, starejše od 55 let in za zavarovanje
nad 25 let.

Nato lahko uveljavlja pravico do denarne pomoči za največ 15 mesecev in sicer max dobrih štirideset tisoč mesečno. Pravico do denarne pomoči pridobi, če njegovi dohodki skupaj z dohodki družinskih članov na osebo, v zadnjih treh mesecih pred
uveljavitvijo denarne pomoči, v povprečju ne presegajo 80 % zajamčene plače po zakonu (trenutno 44.682 SIT).

Se pravi, tisti, ki resno zagovarja UTD nima pojma o tem, kaj tare državo in kje so resnični problemi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

DMouse ::

1. Socialni transferji se ne plačujejo tistim, ki jih ne potrebujejo.

Ta problem je izpostavil tudi avtor ideje, je pa bolj etične narave kot pa stroškovne.

2. Ideja, da bi država vsem plačevala stalen dohodek, je bedarija. Država nima dovolj, da bi vsem plačevala toliko, da bi živeli človeka dostojno življenje. Nobenega smisla pa nima, da država plačuje nek simbolični drobiž bogatim in revnim enako, saj prvi zaradi tega ne bodo bolj bogati, revni pa ne bodo zaradi tega nič manj revni. S človekom, ki zagovarja kaj takega, mora biti nekaj hudo narobe.

Najprej hvala, ker si mi povedal, da je z mano nekaj hudo narobe. :\
Ideja sploh ni bedarija, vsaj glede na to kar sem zaenkrat prebral o tem. V dejanske račune glede zmožnosti države, da bi kaj takega plačevala, se nisem spuščal, ker nimam znanja za to. Ampak če lahko verjamemo izračunom na strani, je 35 tisoč temeljnega dohodka po osebi (tudi zaposlenim) kar nekaj (glej primer zgoraj) in bi posebno revnim pomenilo največ. Noben ne pravi, da je to nekaj kar nam bo država dajala, da nam ne bo treba delat in bi potem vsi živeli "happily ever after". Delat bo treba v vsakem primeru.

DMouse, a ti praviš, da glede reform vik in krik zagnali tisti, ki niso pripravljeni na kompromise? A si ti zihr v to? A je morda Janša bolj pripravljen na kompromise? A ti morda veš, kaj je to demokracija? A morda veš, da je oblast tu zaradi ljudstva in ne obratno?

Ne nevem kaj je to demokracija, me lahko naučiš?
Kolikor vem je bila vlada demokratično izvoljena na zadnjih parlamentarnih volitvah, kjer smo jim zaupali, da v našem imenu upravljajo z državo kakor najbolje znajo. In to pomeni tudi izvajanje "nepopularnih" potez, če meni da je to v dobro države na dolgi rok. Če bi vlada delala, kar je večini ljudem všeč (dobil sem občutek, da si tako predstavljaš demokracijo?), ne bi nihče plačeval davkov, imeli bi brezplačno javno šolstvo, zdravstvo, policijo, vojsko, brezposelni bi dobili nadomestila, upokojenci poštene pokojnine in vsi bi živeli srečno do konca svojih dni. Večkrat imam občutek, da imamo vlado zato, da smo vsi jezni nanjo ker nas odira na vseh koncih in je oh in sploh grozna, ne zavedamo pa se, da smo jo izvolili, da za nas upravlja z NAŠO državo.

DMouse, govoriš o ljudeh, ki se jim danes "ne splača pljuniti v roke" in raje sedijo na zavodu ter vlečejo denar. Pa morda veš, kakšen denar prejemajo ti ljudje in pod kakšnimi pogoji? Poznaš vsaj približno te zadeve?

Ne ne poznam. Na zavodu še nisem bil, upam da mi tja nikoli ne bo treba iti. Slišim pa veliko zgodbic (in prepričan sem da jih tudi vi), nekaj izjav sem videl po TV, nekaj primerov poznam sam. Vem da veliko ljudi na zavodu ta denar krvavo potrebuje, vem pa tudi da je ogromno takih, ki se dogovarjajo z delodajalci za začasno zaposlitev, samo zato da bodo potem spet lahko nekaj časa cuzali denar od države.
In še to... nisem nek oh in sploh zagovornik temeljnega dohodka, se mi je pa ideja zdela zanimiva in sem jo zato predstavil. To je to.

MadMicka ::

DMouse, a znaš povedat, kakšen smisel ima, da država plačuje nek simboličen znesek kalibroma ala Jankovič, Gantar, Janša, ki imajo že toliko denarja, da ne vejo kam z njim?

Se pravi, priznaš, da so na zavodu tudi reveži, ki ne dobijo službe in krvavo rabijo denar za preživetje. In takim bi ti dal 30 k na mesec, pa potek vsak zase ko prase?

Kar se upravljanja države s strani vlade tiče, ti pa povem, da se hudičevo motiš. Ni parlament in vlada dobila mandat na volitvah, da dela kar hoče, temveč je dobila mandat za redno upravljanje države. Kar pa se tiče izrednega upravljanja države, beri velikih sistemskih premikov, je pa v demokraciji potreben širok družbeni konsenz. Verjamem pa, da nekaterim diši stara komunistična oblast, ko je lahko oblast delala kar je hotla, ne glede na voljo ljudstva.

WarpedGone ::

... voljo ljudstva


Seveda, tovariš politkomisar.
Zbogom in hvala za vse ribe

Thomas ::

Aljaska plačuje vsem.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Mati ::

UTD je navadna bedarija. Kaj takega lahko piše človek, ki nima veze z realno situacijo.


Navsezadnje je vam levičarjem vse bedarija, kar predlaga vladajoča koalicija. Zato tvoje mnenje niti malo ni merodajno, ker že, ko vidim temo vem kaj boš napisal!

drejc ::

Polovico ljudi v mojem bloku poseda/prespi cele dneve, čez dan vsak svoje tri avtomobile (gare) mal zalaufa da smrdijo po parkirišču, kak olje spusti, ma 1 froca in ženo ki dela al pa ne, odkar je v Sloveniji še ni pošteno delu ker se mu ne splača, vleče socialo in gre vsako nedeljo mal zamenat afte pa pokasira še 5-10 jurčkov na tedn tko.

Kaj majo skupnega tile osebki? Da so priseljenci prve generacije z juga in da jest zarad tega zdej izpadem ksenofob. Pa tudi tkole na vzorcu n=100 ljudi tuki okol mene so na sociali večinole potomci le-teh.

Pol se pa čudit pa kremžit nič ne pomaga.

Za UTD jebhiga.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

leinad ::

Dosti jih na zavodu bi kar verjel, da nima sploh volje si najti službe. Je pa dosti takih, tudi z otroci, ki bi delali pa ne morejo, s socialno podporo se le nekako vlečejo skozi mesece. Z UTD bi jih pustili kar spocrkat, zgolj zato ker eni izkoriščajo državo.:(

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: leinad ()

Thomas ::

Država, naj se obnaša kot korporacija, katere edini prihodki so davki, enaki delničarji pa državljani.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

leinad ::

Thomas iz tega sledi, da enaki delničarji dobijo izplačane enake dividende. UTM si zavil v celofan, nič druga. Pojasni zakaj bi ti vzel znaten del denarja tistim, ki ga potrebujejo za golo preživetje in ga dodelil tistim, ki imajo dovolj denarja za osnovne potrebščine.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: leinad ()

MadMicka ::

Obči človeški napredek prestavlja razvoj humanosti. Bolj ko je razvita humanost oz. človečnost, bolj je družba civilizirana. To kar Thomas zagovarja, je nasprotje sodobne socialne države. Takšna pravila velja v živalskem svet: močnejši (beri: bogatejši) poje šibkejšega. Mi smo ljudje. In smisel države je zaščita šibkejšega. Močan ne rabi države. Ravno obratno. Močan rabi brezvladje.

Takle cepce, ki ne vejo o čem govorijo, bi dal za kak mesec ali dva v kožo revežev. Da bi vidl na lastne oči, kaj sploh zagovarjajo. In če smo že pri cepcih, nekateri slovenčki jambrajo, joj, jaz delam vsak dan po 8 ur in krvavo zaslužim denar, tistim južnjakom pa država plačuje. Naj tak slovenček vzame tisto, kar prejema tak južnjak, mu bo hitr jasno, zakaj se mu splača delat po 8 ur.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

WarpedGone ::

MadMicka:

Te lahk prosim da pojasniš kaj je 'moderna socialna država'?

Prepriči me, da to ni floskula za blatenje drugače mislečih.
Zbogom in hvala za vse ribe

WarpedGone ::

Carnivore:

če ne znaš računat, bodi raje tiho in ne ugibaj kak je rezultat računa.
Zbogom in hvala za vse ribe

Brane2 ::

Men se pa UTD načeloma zdi dobra ideja- s par predpostavkami, seveda.


Itak te država ne more pustit brez fičnika, če nimaš službe itd.

A ni bolje, da te odpika z UTDjem, kot da se s tabo jajca zavod ? ZAvod pomeni dodatne stroške personala in režije.

Bolje je,d a ta denar dobiš na roke in basta. Če ga dobijo vsi, se jim za toliko lahko zmanjšajo plače in razlike zanje ne bo.

Netto efekt je (upajmo) manj birokracije.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Thomas ::

Itak boš od bogatinov letno pobral več davka, kot znaša letna dividenda na delnico korporacije država. Nekateri bodo nakupili že bencina za toliko, da bo po odbitju stroškov, od tega ostalo v profitu SI.corpa več, kot je njihova dividenda.

Jasno pa, da gre večina državnega profita za dividende. Profit pa je manjši del prihodkov iz davkov, ker država stroške ima.

To skupaj z orto enotno davčno stopnjo - bi pa bilo nekaj!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

upirna ::

UTD je v idejnem smislu dobra zamisel, v praksi bi pa verjetno pogorel.

1. Ne pomeni manj birokracije, ampak več.
2. Zvišati bi morali davke, kar pomeni nekonkurenčnost države.
3. Povečala bi se vloga države, denar bi potoval po "daljših" kanalih, kar pomeni da lahko pride do več "nepravilnosti".


Osebno zagovarjam čim manjšo vlogo države v gospodarstvu - država naj skrbi za infrastrukturo, zdravstvo, sodstvo... In to čim preprosteje, z majhnim javnim sektorjem, enostavnim davčnim sistemom...
[to sporočilo bo spremenil upirna, kadar bo to njemu pasalo]

Brane2 ::


2. Zvišati bi morali davke, kar pomeni nekonkurenčnost države.


Zakaj bi morali zvišati davke ?


3. Povečala bi se vloga države, denar bi potoval po "daljših" kanalih, kar pomeni da lahko pride do več "nepravilnosti".


Meni se pa zdi,d a se ravno tu kanali skrajšajo. če izpolnjuješ nekatere očitne pogoje, je denar tvoj. Nobenih komisij ni treba in nobenih zaj* z zavodom.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Thomas ::

Ni treba povečevati davkov. Imeli bomo pač primankljaj, tako kot ga imajo Francozi in Nemci.

Toda kako lahko prikažemo profit in razdelimo UTD, če ima korporacija zgubo?

Jah nič, UDT knjižimo kot akontacijo, posojilo, whatever, dokler država ne pride v surplus in vrne dolgove.

Birokracije je sila malo. Večini se samo nekoliko poveča vračilo dohodnine, drugim pa nakaže znesek kako drugače. No big deal.

Potem pa, ko ljudje državo začutijo kot svojo, ko socialni zavodi izgubijo svoj smisel - kar je večinoma zaposlovanje uslužbencev, ki bi bili sicer nezaposleni - se v letu ali dveh z gospodarsko rastjo, izplačevanje UDT komot začne resno izvajat.

Smisel korporacije je v dividendah. Naj bo še države.

Aja, seveda, to, da korporacija, ki dividend ne izplačuje, nima smisla, smo že rekli.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Z avtomatizacijo, jih bo najmanj pol odveč. Naj vsaj jedo, če že delajo ne. Naj se veselijo salamenskega ekonomskega uspeha Mercatorja, čeprav še njegovi delničarji niso. Niti uslužbenci, ki jih bo avtomatizacija postavila na cesto. Mercator bo plačal mnogo milijard davka, kar bo državne dividende nekoliko omastilo. Pa ne le Mercator, še marsikdo.

V takem sistemu se avtromatizacijo spodbuja, nihče ji ne nasprotuje, vsak ima kaj od nje.

V liberalnih državah se zmanjševanje potrebnega človeškega dela še ne vidi, ker bogate kot so, se zlahka izgubljajo delovni presežki v storitvah, kjer je (zaenkrat še) manj avtomatizacije.

Ampak UDT lepo zgladi pot iz družbe pomanjkanja v družbo (tehnološko povzročenega) obilja.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Brane2 ::

Jaz bi stvar pogledal še iz nekoliko drugega zornega kota.

Vsi ljudje, ki danes živijo v SLO, nekako pridejo do ekvivalenta denarja, ki jim omogoča preživetje. Če ne legalno, pa ilegalno ( vse od dela na črno, preko kraje do drog).

Država mora te prihodke samo "poknjižiti" skozi davkarijo ( kar mora itak- jebeš državo, ki ne zna pravično in učinkovito pobrati davka) in ta nujni del sredstev vrniti državljanom skozi UDT. Državljani so tako na istem, le da zanje UDT pomeni vsaj neko dodatno garancijo (če ti vse pogori in če ostaneš na cesti, ti ostane vsaj to), tisti ki so delali na črno se sedaj vprežejo v skupne interese, tisti ki pa so delali globoko ilegalno pa sedaj ne povtzročajo škode, ki daleč presega njihov "zaslužek".

Win-win all around, predpogoj je le učinkovit nadzor nad dogajanjem na ozemlju- ki ga pa itak nujno rabimo.

Tudi ni nujno, da bi folk na sociali ravno ujčkali. Če si zdrav, si pa na UDT brez drugih prihodkov, je to jasen znak, da nekaj škriplje.
Cesar bi moral biti sposoben te prisiliti, da se trudiš dobiti službo. Ti sicer pomaga s kakimi tečaji in usposabljanjem, zahteva pa od tebe trud in resnost in te celo po potrebi zapre, če se zaj*.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

leinad ::

A ti malo preveč Star Trek gledaš WarpedOne? Od kje boš ti dobil denar za UTD, če ga ne boš vzel od socialnih transferjev, katere bi naj zamenjal UTD?

leinad ::

Thomas nisi pojasnil tistega kar sem te prosil. Tudi zdaj bogati vplačajo več kot revni državi(tudi po EDS bi, glede na absolutno vrednost), ne dobivajo ven izplačila v obliki dividend oz. UTDja namesto njih dobijo te dividende duplo izplačane brezposelni.
Državni prihodki ostanejo isti, torej ob UTDju obvezno moraš odvzeti del denarja revnim in dodeliti bogatim, če ne moraš povečati davke. Ampak potem, ko revni prejemajo več kot bogati to več ni UTD.
Brezposelna mati iz teh prejemkov svojemu otroku omogoči šolanje, prehrano itd., z UTD jo boš pustil sestradat.

Od kje vaše pomanjkanje sočutja do revnih?

upirna ::

Po UTD trenutno niti ni potrebe niti ni izvedljiva. Mar ne bi bilo veliko enostavneje preprosto zaposliti ljudi?


(pa seveda ne v socialističnem smislu, kjer je velikokrat veljala enačba biti zaposlen!=delati)
[to sporočilo bo spremenil upirna, kadar bo to njemu pasalo]

Thomas ::

> Mar ne bi bilo veliko enostavneje preprosto zaposliti ljudi?

Kje pa. Samo ene 200 tisoč ljudi v Sloveniji ustvarja s svojo zaposlitvijo profit. Ostali ... ne.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thomas ()

Thomas ::

Zaposlovanje ljudi je velik strošek, če se res ne ve, kaj bo zaposleni doprinesel. Luxuza zaposlovanja si vedno manj moremo špogat, ker konkurenca ali zaposluje čisto poceni delavce "na Kitajskem", bodisi ne zaposluje praktično nič. Bolj odpušča, kot zaposljuje. Recimo, avtomobilska industrija. Vedno manj ljudi, za vedno več vse boljših avtomobilov.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

To sliko sicer donekle zamegljuje absorbiranje delovne sile s strani terciarnega sektorja, vendar je to zgolj prehoden pojav.

Manufacturing - kolikokrat sem že navajal ta primer? - v Ameriki rapidno odpušča delavce in raste njegov output. Tako količinsko, kot kvalitetno. Tudi druge industrije in panoge naj gredo mirno po tej poti, ne da jih ovirajo zakonodaja o odpuščanju in podobno.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Imagination ::

Če želiš izvajati reforme, moraš ljudi prepričati, da je nekaj narobe oz. da nekaj bo narobe. Ali nam gre res slabo? Ali moramo res spreminjati temelje? Neko besedičenje da nam trenutno gre dobro, v prihodnosti pa se lahko zadeve poslabšajo, je opravičevanje svojega delovnega mesta.

Ljudje na položajih (beri: politiki) naj se ne vmešavajo v gospodarstvo. Itak že imajo svoje ljudi nameščene na ključnih položajih.

Jemanje zgleda Slovaške za uveljavitev enotne davčne stopnje je brca v temo brez primere. Bolj razvita država v regiji naj gre posnemati manj razvito državo v regiji?? - lepo vas prosim. Naj za zgled raje jemljimo razvite, evropske, socialne države (beri: skandivnavske) in posnemamo njih. Ne pa delati koraka nazaj samo zato da se nekaj dela.

Nova oblast (subjektivno gledano) dela stvari samo zato da se nekaj dela. Uspešnost tega je vprašljiva, kakovost njihovega kadra pa vprašljiva. Vmešavanje v vse sfere življenja do te mere kot počnejo to oni sedaj ni higiensko, lahko si razlagam to zgolj kot instinkt po preživetju.

Da nek minister (a.k.a. profesor) uvaja nek plačni sistem v javno sfero na podlagi empiričnih raziskav in podatkov ter lastnih razmišljanj je narcisoidno, neodgovorno in predvsem širše gledano zelo neumestno. Profesorji naj ostanejo teoretiki, saj v gospodarstvu niso uspeli. Gospodarstveniki z realnimi izkušnjami naj stopijo na mesta odločitev.

Kar se pa tiče UTD-ja: ali naj bomo socialna država ali ne? Vse bolj to spominja na boj za preživetje, kjer najmočnejši zmaga. Vendar pozabljamo na to, da posameznik (ameriška mentaliteta) nikoli ne more delovati brez trdnega ozadja, zato je moje mnenje, da moramo poskrbeti tudi za tiste ljudi, ki niso tako zmožni poskrbeti zase do takšne mere, kot vodilni. Vsekakor pa je potrebno vzpostaviti večjo kontrolo in višje kriterije, tako na zavodu za zaposlovanje kot tudi drugje.
--- Če nekaj stvari, ki bi lahko šle narobe, ni šlo narobe, potem bi bilo zanje veliko bolje, če bi šle narobe!

Thomas ::

Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

WarpedGone ::

Carnivore:
Od kje vaše pomanjkanje sočutja do revnih?


V UTD sistemu ima čisto vsak klošar redni mesečni dohodek - po hitrem izračunu okol 40k SIT.
Kaj ima sedaj? Kak sendvič pa flašo zanič vina, če mu rata kej nažicat.

Od kje vaša slepota?
Zbogom in hvala za vse ribe

WarpedGone ::

Upirna:
enostavneje preprosto zaposliti ljudi?


Predvidevam, da se zezaš.
Zbogom in hvala za vse ribe

gfighter ::

Vsekakor dobra ideja, za katero je težko najti protiargumente (če seveda prebereš zgornji link). Edini resen protiargument, ki se ga lahko spomnim, je to, da bo za štart UTD potrebnih preveč sredstev ter da naša država trenutno niti slučajno ni sposobna takšne zamisli načrtovati ter jo izpeljati.
Catapultam habeo. Nisi pecuniam omnem mihi dabis, ad caput saxum immane mittam

Thomas ::

Hja ... če lahko Nemci in Francozi zagonijo 4% svojega GDP v primankljaj brez veze - oziroma za nadaljno rejenje njihove državne birokracije in dušenje svojih ekonomij - potem lahko tudi mi kakšna 2% za nekaj koristnega.

Ane?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

leinad ::

V UTD sistemu ima čisto vsak klošar redni mesečni dohodek - po hitrem izračunu okol 40k SIT.

Ja ma ej, s tem si pa v LJ lahko privošči že 3 sobni apartman z automatic ass cleaning toilet. Kaj zdaj klošarju preprečuje da ne zaprosi za 40k socialne pomoči?

Kaj boš ti rekel brezposelnemu, ki zdaj komaj preživi z 80k na mesec, da bo zdaj moral z 40k? Naj mu otroci gredo ven travo molzt?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: leinad ()

Thomas ::

> Kaj boš ti rekel brezposelnemu, ki zdaj komaj preživi z 80k na mesec, da bo zdaj moral z 40k? Naj mu otroci gredo ven travo molzt?

Mu bom rekel, da naj si najde zaposlitev za 60 jurjev, pa mu bo bolje, kot mu je zdaj. Otroci svoj UTD prispevajo v družinsko blagajno.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Resnični "problem" je kasta socialnih delavcev in njihovih šefov, navzgor do ministra (trenutno) Drbniča. Ti se morajo prekvalificirati in morda najti manj "udobno" službo.

Ali pa biti na UTD.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

leinad ::

Thomas- iskreno, nisem pričakoval drugega odgovora. No kam ga boš ti napotil, da si naj najde službo, ko pa je 40+ letniki praktično nikjer ne dobijo? Niti tiste za 60k ne. Po tvoji govorici sodeč si iz okolice LJ oz. iz LJ in se ti sliši to pretirano, jaz sem iz Pomurja, tukaj vem, da je na tone primerov ljudi, ki bi delali pa nimajo kje.
Otroci pa doprispevajo s otroškim dodatkom, ki verjetno ni zanemarljiv pri brezposelnih.
««
«
1 / 129
»»