» »

2 routerja povezava?!

2 routerja povezava?!

fxah ::

Prvi router naklopljen na modem je level one router, za tem pa preko enega switcha router asus delux. Prvi ima vspostavljeno povezavo in vklopljen dhcp streznik (lahko ga tudi izklopim in dodelim vsem racunalnikom svoje ipje). Problem je sledec: na asus delux, torej drugem routerju ki ima tudi wlan nevem kaksno povezavo naj nastavim. PPPoe seveda ne dela saj gre skozi prvi router kjer je ze vspostavljena. Kaj moram nastaviti na drugem routerju, automatic ip, static ip?? Zelim pa da bojo imeli vsi iste razrede ipjev, tudi wlan raculaniki.

iNN ::

Samo razmisljam ... ce bi dal kabel iz switcha v router npr. LAN1. (WAN port ostane neuporabljen) Nato pa skonfiguriras normalno pac vse ipje, pa na routerju verjetno enablas sharing pa deluje kot "switch" ... ce imas to v mislih?
==

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: iNN ()

Dark Angel ::

V prvem routerju vtakni kabel v lan port in ga vtakni v drugega v wan. Če imaš na 1. vklopljen DHCP potem na 2. nastavi na automatic IP (assigned by DHCP), če pa na 1. nimaš dhcpja pa potem na 2. nastavi na static IP (in vpiši IP).

V tem primeru imaš 2 ločeni omrežji in sicer tistega v 1. routerju posebej in 2. routerju posebej.

Če hočeš da je vse eno velko omrežje se moraš pa še igrat z netmaski itd... to pa zdej ne vem iz glave kako točno nastavit.

fxah ::

@iNN

Iz kasnega switcha v router, ce imam le 2 routerja. Na katerem routerju nej bi enejblal sharing pa kaj to tocno pomen?

@Dark Angel

Kaj če na drugem nastavim static ip pa vkljucim dhcp. Potem bi drugi router dodeljeval ipje vsem racunalnikom ki so povezani med prvim in drugim routerjem in jim tudi omogocal s tem povezavo?

Dark Angel ::

Kako točno se tvoj router obnaša ne vem... Najboljš da sprobaš:
- na 1. vklopiš dhcp in določiš območje dodelovanja IPjev: npr. med 192.168.xxx.135 - 150 (pač tolk kolkr maš čarunalnikov + kakšnega več)
- na 2. nastaviš statični IP in ga nastaviš na eno vrednost ki NI v razponu DHCPja 1. routerja (npr. manj kot .135 ali več kot .150)

Pri meni je ta rešitev delovala.

iNN ::

fxah, zgleda da sem narobe razumel tvoj post (= sem mislil da imas router na switch nato pa iz switcha na drug router ... enivej probi kar ti je napisal Dark Angel, pa porocaj...
==

fxah ::

Zivjo. Se mi je drugi router povezal preko wana s tem da sm dal automatic ip, na prvem pa sem omogocil dhcp. Potem mi je delal internet, ce sem sem preko dhcp priklopil na drugi router, ki ima povezavo preko prvega. No zatem pa zasledim dva dnsja, ki jih je prejel drugi router. V kompjutr si vpisem neke ipje in se te 2 dnsja in ugotovim da mi internet dela samo ce priklopim na mrezo, ni vazno kam? Hm cudno. Mi lahko kdo pove kaj tocno pomenijo dnsji. Za gateway sm dojel da je to ip od enega routerjev skozi katerega gre povezava.

iNN ::

DNS = DOMAIN NAME SERVER pretvarja domene (npr. www.google.com) v IPje (v tem primeru 64.233.183.147) bolj obsirno razlago poisci na googlu
==

iNN ::

Evo ti da bos tapravo stvar bral ;)
==


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako vzpostaviti omrežje z več ruterji in enim modemom? (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
8726246 (7112) fpopla87
»

Linksys WRT45GL

Oddelek: Omrežja in internet
252834 (1437) SaXsIm
»

Domače omrežje preko dveh routerjev

Oddelek: Omrežja in internet
152918 (2485) Invictus
»

Kako povezat dva routerja?

Oddelek: Omrežja in internet
74434 (4211) Piqui
»

4 routerje v mrežo

Oddelek: Omrežja in internet
112960 (2733) ZGI

Več podobnih tem