Hartware.net - VIA je na CeBIT-u predstavila svoj nov x86 procesor, namenjen za prenosne naprave, VIA C7-M ULV. Gre za procesorje, ki imajo trenutno največji izkoristek glede na porabo na trgu. Procesorji VIA C7-M ULV, katerih frekvence se gibljejo med 1 in 1.5 GHz, porabijo po podatkih iz VIA-ine strani med 3.5 in 7.5 W. Poleg tega sodijo med najmanjše procesorje, saj merijo skromnih 21 krat 21 milimetrov.
Lepo bi blo, da bi bli za svojo frekvenco hitri (primerljivi recimo 1,5 GHz AMD64kam. Še lepše bi blo, da bi se sorazmerno z višanjem napetosti višala tudi max frekvenca (da bi višanje V lahko šlo zelo visoko). Najlepše bi bilo ob vseh teh pogojih imeti to na desktopu pod vodo za dober denar :D
Hja, za RAM (DDR) sem povsod našel, da pokuri 10W/modul. Ogromno, za moje pojme.
Jaz imam v FW disk, ki po podatkih na nalepki pokuri 6W (5400obr/min), sama via epia PD10000 pa pri max obremenitvi cca 25W. Pri minimalni obremenitvi pa 8-10W manj. Glede na to, da je prenosa 1,5 GB v celem mesecu, bi rekel, da ni zadeva pretirano obremenjena.
Ima pa sama plata že v osnovi 2x 100mbit ethernet.
Pa zadeva ima HW pomoc za dekodiranje MPEG2 (nisem probal) ;) in kodiranje AES, tako da proc., čeprav je ranga hitrosti pod 500MHZ pentium, preko SSH prenaša 1,6 MB/s, kar je za moj okus zeloooo spodobno.
Če pod "to drugo" firmo, misliš HYDRA & Co, ti povem da sem to jaz in da se mi za nepoln sirov burek provizije ne da zaj* z Avtero,tako se s tem najraje ne bi ukvarjal. Če me ravno siliš, ti jo prodam, ampak jo boš pri Avteri dobil za kak jurij ceneje.