»

VIA izdala dvojedrni procesor

X-Bit Labs - Na procesorskem trgu niso samo AMD, Intel in Nvidia, čeprav si odrežejo največji kos pogače. Nekje zadaj caplja tudi VIA, nam bolj znana po veznih naborih, ki je šest let po uveljavitvi dvojedrnih procesorjev le izdelala svojega. Procesor Via Nano X2 je 64-biten, zgrajen v 40 nm-tehnologiji Isiah in podpira ukaze SSE4, virtualizacijo in Via PadLock.

So pa poskrbeli, da je procesor nazaj združljiv s predhodniki tudi fizično, tako da sede na ista podnožja kakor Via Nano, Via C7, Via C7-M ali VIA Eden. Novi procesorji so že dobavljivi sestavljavcem računalnikov in drugih naprav, kjer je potrebna...

4 komentarji

VIA: Procesor s porabo 1 W

DigiTimes - VIA, ki je znana po izdelavi varčnih procesorjev je predstavila svoj najnovejši tovrstni procesor z oznako Eden ULV (ULV=ultra low voltage/ ultra nizka napetost), za katerega trdijo, da pri svojem delovanju porabi vsega 1 W. 500 megaherčni procesor bodo v svojih sistemih ponujali predvsem proizvajalci IPC ( industrijskih računalnikov), kot sta Advantech in Lanner. Poleg tega daje VIA velik poudarek na UMPC (ultra-mobile PC/ultra prenosljiv računalnik) in še pred koncem leta načrtuje predstavitev veznega nabora VX800.

Več o tem si preberite na DigiTimes.

19 komentarjev

Via izdala najmanjšo matično ploščo x86

vir: Gizmodo
Gizmodo - Via je včeraj nadaljevala tradicijo svojih miniaturnih izdelkov. Pred petimi leti izdana Mini-ITX plošča, ki je bila merila 17 krat 17 centimetrov, je že pred časom dobila 50% manjšo naslednico (Nano-ITX, 12 x 12 cm), sedaj pa so izdali posodobljen model, ki je ponovno 50% manjši. Njihova nova osnovna plošča v formatu Pico-ITX namreč meri 10 centimetrov v dolžino in 7,2 centimetra v širino, kljub miniaturizaciji pa še vedno podpira standardne procesorje iz Vie (C7, Eden, ...). Izvorna novica in izjava za javnost.

34 komentarjev

Intel: VIA naj preneha izdelovati procesorje

The inquirer - Po poročanju The Inquirerja, naj bi Intel pritiskal na vsem dobro znano podjetje VIA, da naj preneha z izdelovanjem procesorjev. V primeru, da VIA popusti pritiskom, je Intel pripravljen podaljšati licenco za izdelavo veznih naborov, ki poteče marca leta 2008. Glavni razlog zaradi katerega naj bi Intel želel, da VIA preneha z izdelovanjem procesorjev, je vse večja popularnost majhnih in poceni procesorjev slednjega v raznih prenosnih napravah.

Več na The Inquirerju.

15 komentarjev

Albatron ponudil mini-ITX ploščo za AMD-jeve Turione

Albatron KI51PV

vir: Tech Report
Slo-Tech - Standard Mini-ITX je ob predstavitvi veliko obljubljal. Rekli smo si, končno ne bo več potrebe po gromozanskih škatlah na naših mizah, če (en) računalnik potrebujemo zgolj za pisarniška opravila in brskanje po medmrežju. Mere osnovne plošče (17x17 cm) so obljubljale, da bo računalnik zelo majhen, ob katerem se celo Shuttlovi XPC-ji zdijo veliki.

Realnost seveda ni tako rožnata. Na trgu sicer je mogoče kupiti matične plošče tega standarda, vendar je na skoraj vse pricinjen šibak Viin procesor (C3, C5, C7) , ki sparjen z njenim veznim naborom včasih ne nudi dovoljšnje in udobne odzivnosti.

Albatron očitno zna prisluhniti potrebam na trgu...

31 komentarjev

VIA predstavila procesor C7-D

Slo-Tech - VIA je predstavila procesor C7-D, s frekvenco 1,8 GHz in največjo porabo vsega 20 W. Procesor temelji na nov arhitekturi CoolStream, njegovo jedro pa nosi kodno ime Esther. Premore 128 kB drugonivojskega predpomnilnika in podpira ukaze SSE2 in SSE3, velikost procesorja pa znaša 21 x 21 milimetrov, kar skupaj z majhno porabo omogoča uporabo neslišnega pasivnega hlajenja. Procesor je na voljo v 1,5 GHz in v 1,8 GHZ različici in zaradi majhne porabe energije ga je proizvajalec razglasil za procesor brez ogljika (Carbon Free Processor), saj naj bi zaradi manjše porabe električne energije bile potrebe po le-tej nižje, s čemer bi se naj zmanjšale tudi emisije ogljikovih derivatov (predvsem ogljikovega dioksida).

Več o novem procesorju si preberite na strani proizvajalca.

13 komentarjev

VIA C7-M ULV

Hartware.net - VIA je na CeBIT-u predstavila svoj nov x86 procesor, namenjen za prenosne naprave, VIA C7-M ULV. Gre za procesorje, ki imajo trenutno največji izkoristek glede na porabo na trgu. Procesorji VIA C7-M ULV, katerih frekvence se gibljejo med 1 in 1.5 GHz, porabijo po podatkih iz VIA-ine strani med 3.5 in 7.5 W. Poleg tega sodijo med najmanjše procesorje, saj merijo skromnih 21 krat 21 milimetrov.



Več o najnovejših VIA-jevih procesorčkih si lahko preberete v sporočilu za javnost na strani hartware.net ter na proizvajalčevi strani.

11 komentarjev

VIA s 64 biti

X-Bit Labs - Pri VIA Technologies so uradno najavili svoj prvi x86-64 procesor, ki se zazdaj imenuje še Isaiah, s katerim se želi VIA postavili ob bok AMD-ju in Intelu na področju 64-bitnih procesorjev. Isaiah bo imel vgrajeno PadLock tehnologijo, vrsto multimedijskih izboljšav, povečan predpomnilnik in celo tehnologijo, podobno Intelovem HyperThreadingu, so dejali v Vii. Razkrili niso nobenih oprijemljivejših podatkov, so pa zatrdili, da bo procesorjeva poraba električne energije in posledično tudi gretje zelo nizko. Pričakujemo ga lahko leta 2006. Več o tem.

5 komentarjev

Philips predstavil tekoče leče

Slashdot - Kvaliteta sodobnih fotonaprav je poleg elektronike najbolj odvisna predvsem od dobrih leč. Te so bile in še vedno so primerno drage in ne najbolj prilagodljive. Sedaj to mogoče ne bo več tako.

Tako bo Philips na CeBIT-u predstavil prve tekoče leče. Princip delovanja je zelo preprost; na površini okvirja je hidrofobna snov brez mehanskih delov, ki povzroči, da se hidrofilna faza, ki je v tem primeru voda, oblikuje v sfefične oblike. Z aplikacijo različnega toka lahko spreminjamo lastnosti hidrofobne faze, ki povzroči, da voda v notranjosti spremeni obliko. Preprosto in široko uporabno.

Sledeča novica je tako samo še eden od dokazov, da bomo počasi sposobni posnemati naravo. Potem pa morda tudi do nanotehnologije ne bo daleč.

4 komentarji

Znane specifikacije KT600 čipovja

Viino čudo

vir: VIA.com.tw
več strani -

Od izida Viinega čipovja KT400 je preteklo že kar nekaj časa. Vezje je bilo takrat dokaj uspešno, a napredek nikoli ne počiva, zato so sklenili narediti novo čipovje -- VIA KT600. Na uradni strani so pravkar objavili specifikacije tega nabora, zato povzemimo samo glavne novosti. Te so podpora 400 MHz-FSB, nov South Bridge (VT8237) in večje število USB-vhodov (osem), skratka nič pretirano novega. Specifikacije.

Na spletu se je pojavil že test te osnovne plošče. Na HardOCP so tokrat preizkusili najhitrejšega Athlona v navezi s tem čipovjem in konkurenčnim Nvidiinim izdelkom.

9 komentarjev