» »

Tezave z novim sestavljenim racunalnikom - kako zmerit napajalnik ?

Tezave z novim sestavljenim racunalnikom - kako zmerit napajalnik ?

markomad ::

Kupil sem novo maticno gigabyte, rame ter celeron D, graficno . En dan je racunalnik delal BP. Sedaj pa se le stezka zazene, oz zmrzne po dveh sekundah. Vgasnil sem ga tudi cisto normalno. Ima kdo idejo kaj naj naredim - preverim? Vcasih se pa zgodi da ventilator pa Cd - rom delajo, na monitor pa ne da slike, ostane v stand bye. Potem sem pa polozil ohisje vodoravno rpeveril kable se enkrat probal pa je delal 2sekundi. Mislim da pri sestavi nisem mel kaj za zamocit.. hladilnik se je vsedo not.. Winsi so pa tut vceraj ok delali, procesor je kazal nekej 41 stopinj nic nisem navijal ventilator je pa delal z 1700 obrati..

Sumim napajalnik, ker se mi zdi da tam zadaj slabo ven piha je pa 350W. Sem pa opazil,da pise kolko V bi naj blo na določeni zici. A mi zna kdo pomagat na kak nacin se da to izmerit - cel postopek. Za idiote..

HVALA vsem polnih idej.

Tomay ::

Najprej vprašanje, če si priklopil 4 pinski atx connector?

Napajalnik pa bi najlažje izmeril z kakim multimetrom. Voltaže ti kaže tudi v biosu, samo se ti mora računalnik zagnat, da lahko prideš v bios.

Preveri tudi, če so rami in vse kartice v redu vstavljene.
Voodoo 4Ever

markomad ::

NE vem kaj je blo nekaj je disk strajkal, zaj sem posodobil Bios in zaenkrat je kar ok. Imam pa 3 IDE uporabnike disk, 2 cdroma in mi enga ne prepozna. Kaj bi lahko naredil zato, ima kdo kaj izkusenj? Maticna narmec podpira tudi SATA in pa RAID - ampak se ne premorem tega diska. Omoga cenakaksna preklaplanja med tem, ki pa so mi en cas delovala sedaj pa spet ne.

Me pa res zanima kako se da premerit Napajalnik ?!?! Kako in kam mores prikljucit multimeter - crno in rdeco zicko. Ter kako more bit napajalnik prikljucen ce ima kdo kdaj na to temo bom še enkrat hvaležen.

Matična je GigaByte 8I945PL-G

Tomay ::

Na enem molex konektorju izmeriš napetost med črno in rdečo žico, ki bi morala biti 5V. Med črno in rumeno pa 12V.

Za priključitev napajalnika pa poglej v navodila od matične.
Voodoo 4Ever

markomad ::

Ok zaj pa mi to se povej kot da razlagas otroku. Torej ce hocem merit morem matično met normalno prikljuceno.. vzgan racunalnik. Potem pa lahko na preostalih konektorjih merim napetost? S tem da morem met črn kabl z multimetra na črnem kablu od konektorja, rdeči kabl od multimera pa lahko dam na preostale žičke in gledam V A ?

Sem zadel? Hvala=)

Tomay ::

Ja si zadel. S tem, da je dovolj če zmeriš samo na enem priključku (za disk). Črni je vedno na črnem, rdečega pa na rdečega ali rumenega. Meriš pa volte. Če boš tako meril tok boš naredil kratek stik.

Tako poveži zadevo in nato zaženi računalnik. Potem pa ga obremeni z pifast ali 3dmark ali prime95 in glej če voltaža kaj niha.
Voodoo 4Ever

markomad ::

Ok nova mašina deluje sem updejtal BIOS.. zaj mam pa s staro probleme. Aja mimogrede ker sem jo sam sestavljal kaki so kaj triki z nameščanjem INTEL BOx hladilnika na celeroncka.. nekaj not čepe stisnes.. kako ga pa snames, namrec tistih stiftekov nisem najbolj pogruntal (cem da se nekaj vrtijo).. sem jih pa skoraj s vso silo not stisno, tako da zaenkrat je BP. Hvala za kak namig v tej smeri.

Problem 2:) Socket a MSI plošča, kolega mi je zamnjal dva kondenzatorja občutno zdelana. Matična pa ne dela:( vžge se OK vcasih se se to ne, sem meril napetost in mi na 12V kaže okoli 12.4V potem pa po 30sekundah v biosu al pa bilo kje zmrzne (tudi ce ni rama noter al pa grafične kar kaze da je maticna kriva).
No ce pritisnem reset tipko in drzim da pade napetost na 12.11V potem ce spustim se resetira. Ko pa enrkat zablokira pa reset več ne funkcionira. Napetost pa sama na nek nacin skoci iz 12.4V na nekje 12.11V in zmrzne. Pomaga samo še vgasni prizgi poskusi ponovno =)
Ima kdo kaka priporočila, kako se da zadevo premerit ugotovit, kaj bi se lahko blo narobe. Sem pa bolj elektronski laik, z velikim upanjem da bo zadeva spet kdaj delala=).


Hvala ce ma kdo kake izkusnje.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Problem z napetostjo na avtoradiu

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
111301 (1000) chort
»

kako preizkusim popravljen napajalnik

Oddelek: Pomoč in nasveti
81458 (1205) FX6300B
»

Matična plošča in počasen računalnik

Oddelek: Pomoč in nasveti
232234 (1946) markomad
»

Voltaze???

Oddelek: Navijanje
251654 (1386) Keyser Soze
»

Automatsko resetiranje

Oddelek: Pomoč in nasveti
191470 (1176) Kriko

Več podobnih tem