» »

Nakup namiznega PC-ja

Nakup namiznega PC-ja

Temo vidijo: vsi
««
1148 / 1148
»
»»

D3m ::

7700xt.

Lp.
|HP EliteBook|R5 6650U|

easyrider3 ::

matobeli ::

D3m je izjavil:

Ne rabi menjati PSU.

Se čist strinjam. Ni nobenih šans da ta setup požre realnih 550W. Špice pa menda dobri napajalci tud požrejo. Se ne bi čudil če, glede na porabe v testih, AMD in Nvidia te zahteve postavljata še za napajalce ki so imeli oglaševane moči skupaj z 200W moči na 5V.

tomlin ::

radirkar je izjavil:

Han je izjavil:

Bo delovalo. Box procesor ima priložen hladilnik. NVMe so poceni, privošči mu 512 GB Crucial P3 Plus. WiFi je lahko tudi prek kartice ali USB.

Sem se odločil da mu kupim rajši tole https://www.shoppster.si/p/4966028

Cnejš, manjš. Pa še men ne bo treba sestavljat.

Hvala za predloge

Mislim, da je ta izbira OK. Nekoliko ceneje ga dobiš na AE, vendar tvegaš marsikatere komplikacije. Pa še shopster ti zlahka nudi zamenjavo in servis. Sam imam nižjo verzijo Blackview in sem precej zadovoljen, nisem pa igričar, tako da če me kdo vpraša, ga priporočam.

Svoboda in enakost ni isto kot svoboda.
M. Friedman

Map ::

Sem že enkrat vprašal glede kloniranja diska, pa sem šele zdaj šel v akcijo in spet rabim pomoč :)

Imam nove diske:
1. Imam že obstoječi sistem s polnim SSD diskom, ki ga moram zamenjati z večjim. S katerim programom najlažje kloniram disk? Kaj se zgodi z banko, licenčnimi programi itd., dela vse normalno naprej? Oziroma, ali je bolje narediti fresh install in prestaviti podatke?
2. Na enem PCju bom naredil fresh install, ker imam na trenutnem disku bolj malo podatkov. Stari disk lahko vseeno ostane priklopljen, za uporabo določenih programov, preden jih namestim na nov disk? Poleg novega SSD bom uporabil še nov HDD za backup - ali je bolj smiselno jih postaviti v RAID, ali samo kopirati podatke dnevno z neko avtomatizacijo? V primeru RAID lahko nadaljujem z uporabo, če slučajno SSD odleti.
3. Na tretji PC bi dodal samo HDD za backup. Enako kot pri prejšnji točki, je bolj smiseln RAID ali kopiranje? Ali lahko šele sedaj ustvarim RAID?

Hvala!

Veliko bolje je narediti svežo, fresh, namestitev. Internetna banka te bi sicer precej zafrkavala, da ne govorim o ostalih težavah. Vsi programi za kloniranje so danes samo približno točni. Daleč je že tisti čas, ko ti je Ghost kloniral disk do bita natančno.
M. Friedman

tony1 ::

Če sta oba SSDja Samsungova, imam z njihovim orodjem čisto OK izkušnje. Če opaziš težave, pa boš že naredil ponoven reinstall. Ako prođe, prođe :)

Twixz ::

Ohišje - Antec P20C ATX

Osnovna plošča - AM5 ASRock B650E PG Riptide WiFi DDR5

Procesor - AMD AM5 Ryzen 7 7700X 8-jedr 4,5/5,4GHz 32MB 105W

Hladilnik - be quiet! Dark Rock PRO 5 - 23,3 dB 168mm

Disk - SSD M.2 NVMe PCIe 4.0 1TB Kingston SVN3S 2280

RAM - KINGSTON Fury Beast 32GB (2x16GB) 6000MT/s DDR5 CL36

Grafična kartica - AMD RX 7800XT Sapphire Pulse - 16GB GDDR6 |

Napajalnik - Gigabyte P850GM GOLD modular

Mnenje?

Jarno ::

NVMe SSD vzami večji, DDR5 PC6000 lahko kaj z nižjimi latencami (CL30-32, glej EXPO), napajalec kakšne "bolj priznane znamke".
Če želiš prihraniti pri procesorju, lahko tudi R7 7700 tray, v igrah je tam 2-3% razlike, se pa opazno manj greje pod polno obremenitvijo.
#65W!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Jarno ()

Jarno je izjavil:

NVMe SSD vzami večji, DDR5 PC6000 lahko kaj z nižjimi latencami (CL30-32, glej EXPO), napajalec kakšne "bolj priznane znamke".
Če želiš prihraniti pri procesorju, lahko tudi R7 7700 tray, v igrah je tam 2-3% razlike, se pa opazno manj greje pod polno obremenitvijo.

SSD sem z razlogom vzel manj ker sem mel prej več in nisem porabil nikoli 1 tera prostora.
To z latencami mi pa ni jasno kaj je razlika, sicer sem googlal pa ne piše kaj specifičnega.
Kar se tiče grafične sem pa gledal še vedno AMD, ker ne glede na to da me je razočarala totalno, je še zmeraj boljša v p/p proti nVidia.

Kaj bi pa priporočil od napajalnika? Nisem sicer gledal nekaj najbolj poceni, se mi je zdelo kar ok. :)

mtosev ::

Okoli napajalnika vzami kakšen seasonic, bequiet, Enermax, Corsair.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

gile ::

https://pcpartpicker.com/

Na tej strani je lepo sestavljat, če kerga kaj heca kaj je kompatibilno in kaj ni...

To z latencami mi pa ni jasno kaj je razlika, sicer sem googlal pa ne piše kaj specifičnega.

Nižje latence pomenijo manjše časovne zakasnitve, ko cpu dostopa do podatkov v glavnem pomnilniku. Obstaja tudi formula, katera ti iz PC#### in CL## izračuna nanosekunde, katere so v praksi dejansko omejujoč dejavnik.

AMD zen procesorji (tisti brez 3D Cache-a) so načeloma precej občutljivi na latence in to precej vpliva na aplikacije s precej naključnimi dostopi do pomnilnika (beri igre, fps).

V času DDR4 so za Samsungove B-Die module plačevali po 2x več samo zato, ker so npr. PC3200 moduli bili certificirani CL14 namesto cenejših CL16. Danes ti nižje latence pri DDR5 in PC6000 praktično podarijo. CL32 in dobra znamka, pa roka, precej bolje kot CL36 pri PC6000 modulih.
#65W!

Jarno je izjavil:

Nižje latence pomenijo manjše časovne zakasnitve, ko cpu dostopa do podatkov v glavnem pomnilniku. Obstaja tudi formula, katera ti iz PC#### in CL## izračuna nanosekunde, katere so v praksi dejansko omejujoč dejavnik.

AMD zen procesorji (tisti brez 3D Cache-a) so načeloma precej občutljivi na latence in to precej vpliva na aplikacije s precej naključnimi dostopi do pomnilnika (beri igre, fps).

V času DDR4 so za Samsungove B-Die module plačevali po 2x več samo zato, ker so npr. PC3200 moduli bili certificirani CL14 namesto cenejših CL16. Danes ti nižje latence pri DDR5 in PC6000 praktično podarijo. CL32 in dobra znamka, pa roka, precej bolje kot CL36 pri PC6000 modulih.

Ah, hvala za izčrpen odgovor.

Koliko sem dejansko zaj*bal?

Tragično ravno ni, to bi bil kak PC5200 CL40, kar lahko prinese caa. -10% pri igricah.
Če si že nabavil, potem tudi dobro, pri pomnilniku recimo do 5%, ni to konec sveta.
#65W!

Jarno je izjavil:

Tragično ravno ni, to bi bil kak PC5200 CL40, kar lahko prinese caa. -10% pri igricah.
Če si že nabavil, potem tudi dobro, pri pomnilniku recimo do 5%, ni to konec sveta.

Hm, okay.
Pač držal sem se nekega budgeta, tam do 1500. Malce sem ga presegel, ampak po več dnevnem optimizranju sem prišel do tega builda, z malo pomoči. In veliko objektivnosti, ker sem bil sveto prepričan da vzamem nVidio za GPU.

Za čez zimo bo, bomo pa naslednje leto dali malo boljše rame noter, če bo potrebno.

Hvala

oberskitona ::

Pozdravljeni,

Kupuje se racunalnik za 13 letnika predvsem za igre. Ker že kar nekaj let nisem prisoten v gaming računalništvu bi rabil kak nasvet.
Big bang ima ponudbo
https://www.bigbang.si/vist-argb-ryzen-...

Ali je to spdobna konfiguracija ali se da dobit več za ta denar...

Hvala v naprej

oberskitona je izjavil:

Pozdravljeni,

Kupuje se racunalnik za 13 letnika predvsem za igre. Ker že kar nekaj let nisem prisoten v gaming računalništvu bi rabil kak nasvet.
Big bang ima ponudbo
https://www.bigbang.si/vist-argb-ryzen-...

Ali je to spdobna konfiguracija ali se da dobit več za ta denar...

Hvala v naprej

Že zarad garancije priporočam da se sestavi po delih :))

globoko grlo ::

Ryzen 7700 al pa 7600
Rama 32gb
Grafa kksna 7800xt
Diski nvme
Plata pa napajalc nej pa drugi povejo.

Bo pa to vec kt ta big bang, pa kr bols :)
Gigabyte B460M DS3H | I5 - 10400F | 16GB | 6700XT | P2 m.2 500GB

globoko grlo je izjavil:

Ryzen 7700 al pa 7600
Rama 32gb
Grafa kksna 7800xt
Diski nvme
Plata pa napajalc nej pa drugi povejo.

Bo pa to vec kt ta big bang, pa kr bols :)

Ohišje - Antec P20C ATX

Osnovna plošča - AM5 ASRock B650E PG Riptide WiFi DDR5

Procesor - AMD AM5 Ryzen 7 7700X 8-jedr 4,5/5,4GHz 32MB 105W

Hladilnik - be quiet! Dark Rock PRO 5 - 23,3 dB 168mm

Disk - SSD M.2 NVMe PCIe 4.0 1TB Kingston SVN3S 2280

RAM - KINGSTON Fury Beast 32GB (2x16GB) 6000MT/s DDR5 CL36

Grafična kartica - AMD RX 7800XT Sapphire Pulse - 16GB GDDR6 |

Napajalnik - Gigabyte P850GM GOLD modular

Tole pride 1600€.

Map ::

tomlin je izjavil:

Veliko bolje je narediti svežo, fresh, namestitev. Internetna banka te bi sicer precej zafrkavala, da ne govorim o ostalih težavah. Vsi programi za kloniranje so danes samo približno točni. Daleč je že tisti čas, ko ti je Ghost kloniral disk do bita natančno.

Hvala. Potem najprej priklopim novi disk, fresh install, potem pa zraven še starega in pač skopiram podatke?

Seveda, najprej si narediš ssd z novo zadnjo verzijo win11. Nato pa prekopiraš želene dokumente, slike etc. Jasno pa je, da boš moral certifikate, kot je sigenca, poštarca etc. posebej uvoziti z geslom.
M. Friedman

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: tomlin ()
««
1148 / 1148
»
»»