Forum » Kaj kupiti » Nakup namiznega PC-ja
Nakup namiznega PC-ja
Temo vidijo: vsi
hojnikb ::
Zakaj bi se ustrelil v nogo z najslabso platformo zadnjih 10 let?
Imas slučajno teznje pojačat ogrevanje v sobi?
Imas slučajno teznje pojačat ogrevanje v sobi?
#brezpodpisa
DarwiN ::
Ja, nisi opravil domače naloge in prebral vsaj zadnjo stran te teme.. Intel je gotof!
Pa zaradi cen in alternativ je vedno pametno dopisat, kje kupuješ.. Sem sicer genialno odkril, da kupuješ pri Mylemon..
Ryzen 7700 Tray je še vedno z naskokom najboljši nakup.. Pa ena B650 plošča oziroma odvisno od tvojih potreb.
Pri SSDju jaz ne bi pretiraval, ker ne boš opazil razlike.. WD SN770 2TB bo boljša izbira.. Pa napajalnik bo 650W polna kapa..
Za enak denar dobiš 4060 kartico s poštenim, celo overkill hlajenjem.
Pa zaradi cen in alternativ je vedno pametno dopisat, kje kupuješ.. Sem sicer genialno odkril, da kupuješ pri Mylemon..
Ryzen 7700 Tray je še vedno z naskokom najboljši nakup.. Pa ena B650 plošča oziroma odvisno od tvojih potreb.
Pri SSDju jaz ne bi pretiraval, ker ne boš opazil razlike.. WD SN770 2TB bo boljša izbira.. Pa napajalnik bo 650W polna kapa..
Za enak denar dobiš 4060 kartico s poštenim, celo overkill hlajenjem.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: DarwiN ()
amadej85 ::
globoko grlo je izjavil:
Jest bi reku da je ryzen 7700 za 230 ojrov + en kuler boljsa izbira
Po testih sodeč je intel boljši...
https://www.cpubenchmark.net/compare/50....
Kurzweil ::
@Kurzweil: fora heatsinka pri SSD je odvisna od maticne. Moja ima naprimer 4 M.2 slote, ki se vsi nahajajo pod hladilnimi rebri. Za namestitev SSD-ja moram rebro odstraniti. Ker heatsink na SSD obcutno poveca debelino, je vprasanje ce bi rebra maticne plosce lahko namestil nazaj. Lahko pa pustis brez in uporabljas tistega od SSD, samo tisti na plati so konkretno vecji (link). Na sliki sta tisti horizontalni rebri, ki imata oznako M.2.
Na mojem i7 12700k, 32GB RAM in 3 HDD-ji furam 4070 Super na 650W Platinum napajalniku brez problemov (be quiet! Straight Power 11 Platinum (650 W)).
Hvala za info glede heatsinka, bom pozoren.
Mogoče bom vzel takšen PSU, da bo dober tudi, če bi enkrat nabavil recimo kakošno RTX 5080, če bodo seveda OK in po neki humani ceni.
Ohišje ....... 260€ - Fractal Design Define 7 XL Black Dark TG - črno/Temno okno FD-C-DEF7X-03
Procesor ..... 482€ - AMD Ryzen 9 9900X
Cooler CPU .... 92€ - be quiet! Dark Rock Pro 5 (BK036)
Napajalnik ... 180€ - Corsair RM850x, CP-9020200-EU
Matična ...... 210€ - ASUS TUF GAMING B650-PLUS WIFI
Disk ......... 320€ - Samsung 990 PRO/2TB/SSD/M.2 NVMe/Heatsink/5R
RAM .......... 105€ - T-Force DELTA RGB schwarz DIMM Kit 32GB, DDR5-6000
Hladilnik bo OK? Ni problem doplačat kakšen €, da bo le kvalitetno in predvsem tiho. Trenuto pa mislim, da bo 4070Ti Super OK...
Uporaba pa če spomnim bo za 3d grafiko, Adobe in te najboljše FRPje na 4K
bciciban ::
globoko grlo je izjavil:
Jest bi reku da je ryzen 7700 za 230 ojrov + en kuler boljsa izbira
Po testih sodeč je intel boljši...
https://www.cpubenchmark.net/compare/50....
Cpubenchmark site je navadno smetišče in ni vredno obiska.
PlayTheGame ::
Če se ne greš kakega ekstremnega overclocka je pri npr. ryzen 7700 dobro tudi to, da ne rabiš dat celega premoženja za cooler, povsem dovolj dober je že kak osnoven za 30€ ali manj. Sem ravno v fazi testiranja in temperatura ne gre čez 70° - cooler je Thermalright Assassin Spirit 120 zato menim, da je to ok. Pri intelu moraš gledat najmanj za kako Noctuo ali še bolje za vodno, kar še dodatno zviša končno ceno...
Mogoče edina stvar, kjer AMD (še) rahlo zaostaja je poraba pri idle ampak tudi tu nič tako dramatičnega, da bi rekel, da pa pojdi zato po intel.
Mogoče edina stvar, kjer AMD (še) rahlo zaostaja je poraba pri idle ampak tudi tu nič tako dramatičnega, da bi rekel, da pa pojdi zato po intel.
MSI B650 Tomahawk WiFi|AMD Ryzen 7 7700|Asus RTX 4070 Super 12Gb
32GB DDR5 6000|Samsung NVMe SSD 990PRO 2TB|Corsair 850W 80+Gold
32GB DDR5 6000|Samsung NVMe SSD 990PRO 2TB|Corsair 850W 80+Gold
wolverine22 ::
Jaz imam za svoj Ryzen 7700 kar out of the box cooler in ni nobenih problemov...:-)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: wolverine22 ()
yayo ::
PlayTheGame je izjavil:
cooler je Thermalright Assassin Spirit 120 zato menim, da je to ok. Pri intelu moraš gledat najmanj za kako Noctuo ali še bolje za vodno, kar še dodatno zviša končno ceno...
Thermalright Peerless Assassin in Phantom Spirit pa razne izpeljanke 120/140 so trenutno špica med zračnimi coolerji na splošno, posebno glede na ceno. Za 30-50 evrov dobiš skoraj učinkovitost Noctue. (dodaj 10-20 evrov, če kupuješ pri nas). Morda ne bodo trajali 10-15 let ampak za tak denar jih lahko menjaš na nekaj let.
RedDrake ::
Cpubenchmark site je navadno smetišče in ni vredno obiska.
Za orientacijo je super?
Na tej strani zvem, da je intel:
- 7% boljši v ST,
- 35% boljši v MT,
- za skoraj 100% bolj požrešen.
Potem pa pogledamo nekaj random testov naokoli in izvemo da je intel:
- v ST productivity (recimo Adobe) cca 10-12% boljši,
- v igrah spet cca 10-13% boljši (tipično šteje ST perf),
- v CB MT cca 50-60% boljši,
- v CB ST cca 10% boljši,
- nekje 110% bolj požrešen v povprečju preko veliko testov.
Kaj torej _NI_ res na tisti strani? Razen da je očitno biased za AMD, če te zanima render, gaming ali adobe perf?
tony1 ::
Ker je očitno težko prebrati zadnjo stran teme: nekaj postov više je nekdo pojasnil, da so podkupljivi in goljufajo v prid Intla.
Jarno ::
V DiY segmentu se sedaj načeloma preudarno imvestira v AM5 platformo, ki bi naj podpirala še 6. generacijo zen procesorjev.
Zen4 procesorji so v igrah in sploh v Win 11 24H2 dokaj konkurenčni, cenovno ugodni in zmogljivi tudi ob skromni porabi.
Intelovi procesorji 13th in 14th gen. so na "mrtvi" platformi in z določenimi tveganji, Core Ultra načeloma niso izpolnili določenih pričakovanj, pa še poceni niso. Sicer podpiram, da kdo tukaj nabavi Intelov cpu, samo naj ve zakaj, kako z njim.
Zen4 procesorji so v igrah in sploh v Win 11 24H2 dokaj konkurenčni, cenovno ugodni in zmogljivi tudi ob skromni porabi.
Intelovi procesorji 13th in 14th gen. so na "mrtvi" platformi in z določenimi tveganji, Core Ultra načeloma niso izpolnili določenih pričakovanj, pa še poceni niso. Sicer podpiram, da kdo tukaj nabavi Intelov cpu, samo naj ve zakaj, kako z njim.
#65W!
matobeli ::
Vprašanje za vas ki ste bolj na tekočem, B650 ali B650E?
Recimo da gre gor neka 4070 ali amd ekvivalent, potem bi pa čez, recimo 4 leta, menjal s takratnim ekvivalentom in nadgradil CPU.
Pa še, a je ta MB B650 ali B650E?
https://amzn.eu/d/1F0q3vg
Recimo da gre gor neka 4070 ali amd ekvivalent, potem bi pa čez, recimo 4 leta, menjal s takratnim ekvivalentom in nadgradil CPU.
Pa še, a je ta MB B650 ali B650E?
https://amzn.eu/d/1F0q3vg
scipascapa ::
potem daj 20-30€ več za boljšo matično, to ti je osnova v bistvu.
Ohišje, napajalnik, osnovna = BASIC
Ohišje, napajalnik, osnovna = BASIC
matobeli ::
Ta Asuska ni neki baš?
Nekej priporočajo Gigabyte Aorus serije... Zdej mam pa MSI B450 ki je preživela "test of time" pol pa zbiraj k je tolko različnih opcij...
Za nekaj desetakov več mi zgledajo čist iste z kakšno dodatno funkcijo več (ki pa je ne zgleda kot da rabim), ali pa so samo bolj šik. Nekih 300€ pa ne bi dajal za konkretno MB.
Nekej priporočajo Gigabyte Aorus serije... Zdej mam pa MSI B450 ki je preživela "test of time" pol pa zbiraj k je tolko različnih opcij...
Za nekaj desetakov več mi zgledajo čist iste z kakšno dodatno funkcijo več (ki pa je ne zgleda kot da rabim), ali pa so samo bolj šik. Nekih 300€ pa ne bi dajal za konkretno MB.