Forum » Kaj kupiti » Nakup namiznega PC-ja
Nakup namiznega PC-ja
Temo vidijo: vsi
MisterR ::
Ja,sem potem včeraj to sestavil:
Seasonic Core GM 80 Plus Gold, semi-modular - 500W CORE-GM-500
ASRock Fatal1ty AB350 Gaming-ITX/ac, AMD B350 Mainboard - AM4
RAM CRUCIAL 8GB 2400MHz DDR4 (CT8G4DFS824A)
Ohišje Fractal Design Node 304 Mini-ITX - white FD-CA-NODE-304-WH
in pa AMD Ryzen 5 1600 70€ (rabljen)
Skupaj: cca 450€ (s hladilnikom, ki ga še nimam ker ne vem kateri bo pasal v ohišje)
Seasonic Core GM 80 Plus Gold, semi-modular - 500W CORE-GM-500
ASRock Fatal1ty AB350 Gaming-ITX/ac, AMD B350 Mainboard - AM4
RAM CRUCIAL 8GB 2400MHz DDR4 (CT8G4DFS824A)
Ohišje Fractal Design Node 304 Mini-ITX - white FD-CA-NODE-304-WH
in pa AMD Ryzen 5 1600 70€ (rabljen)
Skupaj: cca 450€ (s hladilnikom, ki ga še nimam ker ne vem kateri bo pasal v ohišje)
matobeli ::
Za cooler daš lahko že izbranega Noctua L9 (pazi da bo za AM4), ali L12, ali pa Alpenfohn black ridge v2 (nižji kot L12 in ravno tako 120mm), s tem da dokupiš 120mm ventilator.
120mm ventilatorji so fini ker so res tihi, ampak teli "low profile" hladilniki gledajo čez rame, in matično, tko da moraš pogledat če paše po odmiku od plošče.
120mm ventilatorji so fini ker so res tihi, ampak teli "low profile" hladilniki gledajo čez rame, in matično, tko da moraš pogledat če paše po odmiku od plošče.
djog ::
Pozdravljeni.
Rabil bi malo pomoči pri sestavi računalnika zato se obračam na vas. Namreč po več kot 10 letih ponovno sestavljam računalnik. Sceno na tem področju sem začel spet spremljati ob prihodu Ryzen procesorjev in porodila se je želja po novem računalniku. Trenutni moj sistem je AMD Phenom 9650 Quad-Core, 6giga rama in pa ena radeon hd 5700 grafična. Vem stara jajca 😉.
Budgeta imam max 1200€. Računalnik pa se bo uporabljal predvsem za razna pisarniška dela, autocad in pa igranje iger. Ja spet se je pojavila želja po igranju iger (mislim da sem nazadnje igral crysis 3 pa še to bolj z muko s tem rač. sistemu.). Kar se tiče ekrana imam navadnega Dell U2719D QHD in bi rad okoli tega sestavil dokaj dober sistem za igranje iger. Vse komponente bom naročil iz mindfactorya preko mailboxde. Evo nekaj sem sestavil že sam pa me zanimajo vaši predlogi oziroma mnenja za budget, ki ga imam.
MSI B450 Gaming Plus MAX AMD B450 So.AM4 Dual Channel DDR4 ATX Retail
AMD Ryzen 5 3600 6x 3.60GHz So.AM4 BOX
16GB G.Skill Trident Z Neo DDR4-3600 DIMM CL16 Dual Kit
500GB Samsung 970 Evo Plus M.2 2280 PCIe 3.0 x4 NVMe 1.3 3D-NAND TLC (MZ-V7S500BW)
2000GB Seagate Barracuda Compute ST2000DM008 256MB 3.5" (8.9cm) SATA 6Gb/s
8GB Sapphire Radeon RX 5700 XT Pulse 8G GDDR6 HDMI / TRIPLE DP OC W/ BP (UEFI)
NZXT H510 Midi Tower ohne Netzteil schwarz/rot
650 Watt Corsair CORSAIR Netzteil RM650X ATX Modular (80+Gold)
Cena skupaj: okrog 1150€
Rabil bi malo pomoči pri sestavi računalnika zato se obračam na vas. Namreč po več kot 10 letih ponovno sestavljam računalnik. Sceno na tem področju sem začel spet spremljati ob prihodu Ryzen procesorjev in porodila se je želja po novem računalniku. Trenutni moj sistem je AMD Phenom 9650 Quad-Core, 6giga rama in pa ena radeon hd 5700 grafična. Vem stara jajca 😉.
Budgeta imam max 1200€. Računalnik pa se bo uporabljal predvsem za razna pisarniška dela, autocad in pa igranje iger. Ja spet se je pojavila želja po igranju iger (mislim da sem nazadnje igral crysis 3 pa še to bolj z muko s tem rač. sistemu.). Kar se tiče ekrana imam navadnega Dell U2719D QHD in bi rad okoli tega sestavil dokaj dober sistem za igranje iger. Vse komponente bom naročil iz mindfactorya preko mailboxde. Evo nekaj sem sestavil že sam pa me zanimajo vaši predlogi oziroma mnenja za budget, ki ga imam.
16GB G.Skill Trident Z Neo DDR4-3600 DIMM CL16 Dual Kit
500GB Samsung 970 Evo Plus M.2 2280 PCIe 3.0 x4 NVMe 1.3 3D-NAND TLC (MZ-V7S500BW)
650 Watt Corsair CORSAIR Netzteil RM650X ATX Modular (80+Gold)
Cena skupaj: okrog 1150€
Horas ::
@djog v redu maš, edin rame ne rabiš 3600 vzem cenejše 3200. ni razlike v performancu baš neki.
Če maš še kakšen everček lufta si omisli tud en CPU cooler, stock je mal glasen pod obremenitvijo.
DarwiN ::
Pohvalno, djog. Tako bi moral vsak zastavit vprašanje glede sestave. Podatek o monitorju kot osnovi; budget, namen; kje se kupuje in ali boš sam sestavil... Enostavne osnovne informacije, ampak je še to preveč zahtevno za 99% vseh slo-tech uporabnikov. ;:)
Jaz bi samo še dodal, da se ohišja ne kupuje pri MF, ker plačaš dodatnih 20EUR poštnine + dodatna Mailbox poštnina.
Pri SSDju lahko prišparaš, ker v praksi ni nobenih razlik med njimi.. Ta Silicon Power za 82EUR bo deloval identično kot tvoj EVO za 120EUR.
Pa napajalnik lahko komot vzameš 550W. Ta tvoj comp bo pil ~350W.
Jaz bi samo še dodal, da se ohišja ne kupuje pri MF, ker plačaš dodatnih 20EUR poštnine + dodatna Mailbox poštnina.
Pri SSDju lahko prišparaš, ker v praksi ni nobenih razlik med njimi.. Ta Silicon Power za 82EUR bo deloval identično kot tvoj EVO za 120EUR.
Pa napajalnik lahko komot vzameš 550W. Ta tvoj comp bo pil ~350W.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: DarwiN ()
bow11 ::
Včeraj sem se pozanimal o procesorjih in še nisem prišel kaj daleč. Sedaj pa sem malo gledal grafične kartice za gaming pc . Tudi o tem nisem prepričan. Imate kakšne ideje. Za kartico dam okoli 360 evrov. Morda malo več če se splača.
Hvala !
Hvala !
Reaper ::
Price / performance so trenutno najboljša zadeva AMD RX5700 (XT) če se ne motim. RTX2070 je potem že dražja kartica na zmogljivosti pa ne pridobiš toliko. Jaz če bi še enkrat kupoval bi še enkrat vzel RX5700. Dela dobro, kolikor berem, da imajo nekateri težave do danes, po 5 mesecih nisem imel ene težave z njo, imam pa navadno XFX Ultra DD flashano na XT BIOS. Kolega je vzel RX5700XT Nitro+ se mu je pa z AMD control centrom pregrevala, rešil je potem z MSI afterburnerjem kjer je nastavil krivuljo za ventilatorje.
mahoni ::
Včeraj sem se pozanimal o procesorjih in še nisem prišel kaj daleč. Sedaj pa sem malo gledal grafične kartice za gaming pc . Tudi o tem nisem prepričan. Imate kakšne ideje. Za kartico dam okoli 360 evrov. Morda malo več če se splača.
Hvala !
V kaj nisi preprican, wtf?
Zgodovina sprememb…
- predlagal izbris: bow11 ()
scorpio5 ::
zdravo !
Pred kratkim sem se odločil, da si sestavim nov računalnik (oz mi ga sestavi prijatelj, ker sam se precej leden na tem področju)- tudi prejšnega sem vzel na mindfactory pred nekje 4 leti, ampak je bil za malenkost bolj budget build v primerjavi z bodočim (ni bil ravno future proof , z ohišjem iz SLO sem porabil nekje 800e).. ker imam željo po igranju "novejših" iger brez low fpsja na low nastavitvah, štekanja itd., sem iz prebranega na forumu in na splošno na netu sestavil nekaj skupaj..
Torej računalnik se bo uporabljal za surfanje po netu, igranje iger, gledanje filmov itd. Zaenkrat ostajam na 1080p 24", imam pa v mislih nakup boljšega 24" (144mhz, ips morda) monitorja ali pa 27", ampak zaenkrat ostajam na normalnem 24".
Budget imam nekje 1200e max (čim bolje proti 1000e :) ker mislim da za ta denar dobiš soliden build za vse kar rabim + v prihodnosti lahko nadgradim (boljši proc/grafična)
Build bi tokrat popestril s kakšnimi rgb dodatki (v kolikor niso vključeni v ohišje) - v mislih sem imel kakšen rgb ventilator v ohišju in pa morda rame.
Ker se cene na mindfactoriju precej spreminjajo, kolebam med različnimi opcijami. Drugače pa bi build zgledal približno takole :
-AMD Ryzen 5 3600 6x 3.60GHz So.AM4 BOX
-MSI B450 TOMAHAWK MAX AM4 (opcije so tudi v drugih b450 ploščah odvisno od value/perfformance)
-2000GB Seagate Barracuda Compute
pri ostalih komponentah sem še malo neodločen
-8GB ASRock Radeon RX 5700 Challenger D (odvisno od cene - raje dam 10/20e več v kolikor je boljše hlajenje in manj težav - skoraj sigurno pa 5700 serija)
-16GB Corsair Vengeance RGB PRO schwarz DDR4-3200 DIMM CL16 (na žalost je cena iz znižanih 89e skočila na 99e, tako da upam, da ponovno spustijo; v kolikor zaradi cene rgb, ne vzamem teh, pridejo v poštev g.skill enaka frekvenca in cl le da so 74/80e)
- ssd 1000GB Crucial P1 NVMe M.2 2280 PCIe 3.0 x4 32Gb/s 3D-NAND QLC (se mi zdi da za nekega uporabnika kot sem sam, ni smiselno plačevati skoraj isto ceno za samsunga; tudi v primeru sata ssd bi vzel 500gb crucial mx500, ampak se mi zdi ta 1TB zelo ok za to ceno - lahko pa me popravite v kolikor imate druge info)
-Transcend TS8XDVDS-K DVD-Writer USB 2.0 extern (rabim enoto za diske, vzel pa sem extern ker ga redko uporabljam in je samo kot bonus)
-650 Watt Corsair TX-M Series TX650M Modular 80+ Gold (sicer ta model mi zadnje 2 dni meče iz košarice nwm zakaj, drugače pa gledam nekje v tem rangu - če imate kakšen boljši predlog bom zelo vesel)
- ohišje bom vzel v SLO zato bi bil vesel predlogov kje kupit (najbolje osebni prevzem v lj oz okolici) (cena pod 100e in vključeno hlajenje z rgb, stranica iz prozornega materiala da se vidi notranjost; v kolikor je dober deal brez rgb fanov, bi pri mindfacory vzel še kakšen ventilator - Corsair LL120 RGB 120x120x25mm 1500 U/min 24.8 dB(A)so mi zelo všeč ampak so dokaj dragi - če ima kdo kakšen bolj budget frendly predlog bom hvaležen)
Cena builda brez ohišja je približno 1000e (brez fanov torej)
imam še nekaj dodatnih vpračanj :
-Vzel bi midi tower ohišje in me zanima če večina podpira ATX velikost matične plošče ?
-pri grafičnih me zanima če ima kdo info katere amd rx 5700 grafične so boljše (po performance/value), ker cene se razlikujejo do 60e
-pri ssd sem bral za tega p1 crucial in pa intel 660p ki sta si dokaj podobna, da imata težave včasih pri prenašanju večjih datotek - je to res in ali je to zanemarljivo ali ne?
to bo nekako vse (za sedaj), zelo bom hvaležen v kolikor bi kaj dodali,pripomnili, priporočali - res hvala za trud in info - iz praktično ničnega znanja sem dobil precej novih info iz tega foruma, tako da hvala!
Pred kratkim sem se odločil, da si sestavim nov računalnik (oz mi ga sestavi prijatelj, ker sam se precej leden na tem področju)- tudi prejšnega sem vzel na mindfactory pred nekje 4 leti, ampak je bil za malenkost bolj budget build v primerjavi z bodočim (ni bil ravno future proof , z ohišjem iz SLO sem porabil nekje 800e).. ker imam željo po igranju "novejših" iger brez low fpsja na low nastavitvah, štekanja itd., sem iz prebranega na forumu in na splošno na netu sestavil nekaj skupaj..
Torej računalnik se bo uporabljal za surfanje po netu, igranje iger, gledanje filmov itd. Zaenkrat ostajam na 1080p 24", imam pa v mislih nakup boljšega 24" (144mhz, ips morda) monitorja ali pa 27", ampak zaenkrat ostajam na normalnem 24".
Budget imam nekje 1200e max (čim bolje proti 1000e :) ker mislim da za ta denar dobiš soliden build za vse kar rabim + v prihodnosti lahko nadgradim (boljši proc/grafična)
Build bi tokrat popestril s kakšnimi rgb dodatki (v kolikor niso vključeni v ohišje) - v mislih sem imel kakšen rgb ventilator v ohišju in pa morda rame.
Ker se cene na mindfactoriju precej spreminjajo, kolebam med različnimi opcijami. Drugače pa bi build zgledal približno takole :
-AMD Ryzen 5 3600 6x 3.60GHz So.AM4 BOX
-MSI B450 TOMAHAWK MAX AM4 (opcije so tudi v drugih b450 ploščah odvisno od value/perfformance)
-2000GB Seagate Barracuda Compute
pri ostalih komponentah sem še malo neodločen
-8GB ASRock Radeon RX 5700 Challenger D (odvisno od cene - raje dam 10/20e več v kolikor je boljše hlajenje in manj težav - skoraj sigurno pa 5700 serija)
-16GB Corsair Vengeance RGB PRO schwarz DDR4-3200 DIMM CL16 (na žalost je cena iz znižanih 89e skočila na 99e, tako da upam, da ponovno spustijo; v kolikor zaradi cene rgb, ne vzamem teh, pridejo v poštev g.skill enaka frekvenca in cl le da so 74/80e)
- ssd 1000GB Crucial P1 NVMe M.2 2280 PCIe 3.0 x4 32Gb/s 3D-NAND QLC (se mi zdi da za nekega uporabnika kot sem sam, ni smiselno plačevati skoraj isto ceno za samsunga; tudi v primeru sata ssd bi vzel 500gb crucial mx500, ampak se mi zdi ta 1TB zelo ok za to ceno - lahko pa me popravite v kolikor imate druge info)
-Transcend TS8XDVDS-K DVD-Writer USB 2.0 extern (rabim enoto za diske, vzel pa sem extern ker ga redko uporabljam in je samo kot bonus)
-650 Watt Corsair TX-M Series TX650M Modular 80+ Gold (sicer ta model mi zadnje 2 dni meče iz košarice nwm zakaj, drugače pa gledam nekje v tem rangu - če imate kakšen boljši predlog bom zelo vesel)
- ohišje bom vzel v SLO zato bi bil vesel predlogov kje kupit (najbolje osebni prevzem v lj oz okolici) (cena pod 100e in vključeno hlajenje z rgb, stranica iz prozornega materiala da se vidi notranjost; v kolikor je dober deal brez rgb fanov, bi pri mindfacory vzel še kakšen ventilator - Corsair LL120 RGB 120x120x25mm 1500 U/min 24.8 dB(A)so mi zelo všeč ampak so dokaj dragi - če ima kdo kakšen bolj budget frendly predlog bom hvaležen)
Cena builda brez ohišja je približno 1000e (brez fanov torej)
imam še nekaj dodatnih vpračanj :
-Vzel bi midi tower ohišje in me zanima če večina podpira ATX velikost matične plošče ?
-pri grafičnih me zanima če ima kdo info katere amd rx 5700 grafične so boljše (po performance/value), ker cene se razlikujejo do 60e
-pri ssd sem bral za tega p1 crucial in pa intel 660p ki sta si dokaj podobna, da imata težave včasih pri prenašanju večjih datotek - je to res in ali je to zanemarljivo ali ne?
to bo nekako vse (za sedaj), zelo bom hvaležen v kolikor bi kaj dodali,pripomnili, priporočali - res hvala za trud in info - iz praktično ničnega znanja sem dobil precej novih info iz tega foruma, tako da hvala!
sm4rt4ss ::
Zdravo. Sestavljam en Ryzen 3700x Anti-RGB build in iščem eno fajn ATX črno ohišje z zatemnjenim oknom.
Recimo Phanteks: http://www.phanteks.com/Enthoo-Evolv-X.... (nevermind the RGB, to se itak ne rabi priklopit, pogojno bo samo bela svetloba)
Ali pa kaj takega od NZXT https://www.nzxt.com/products/h710i-mat...
Še kak predlog?
Cena ni pomembna. Bolj kot je črno in minimalistično, boljše je.
Recimo Phanteks: http://www.phanteks.com/Enthoo-Evolv-X.... (nevermind the RGB, to se itak ne rabi priklopit, pogojno bo samo bela svetloba)
Še kak predlog?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sm4rt4ss ()
edi45 ::
Zdravo. Sestavljam en Ryzen 3700x Anti-RGB build in iščem eno fajn ATX črno ohišje z zatemnjenim oknom.
Še kak predlog?
Potem pa glej NZXT H700 in ne H700i/710/710i, ker je metanje denarja vstran. Gre za ista ohišja, ki so "smart" se pravi da se povežeš z njimi preko nzxt cam softwarja, da upravljas ventilatorje, vendar je razlika v ceni 40€ in imajo rgb. Ali pa kakšen fractal design define R6/7, Define meshify S2 ali Vector RS, Phanteks P400s, 600s, Enthoo Luxe 2, NZXT H510, Bequiet dark base 700, EVGA DG serija, Corsair Obsidian 500D premium, Raijintek Asterion Classic, itd imaš jih malo morje
Tilen88 ::
Še kak predlog?
h710 je gromozansko ohišje,.. mogoče bi ti odgovarjalo ohišje nzxt H510 brez "I" se pravi brez ledic,.. če hočeš še prišparat poglej če dobiš še kje na zalogi nzxt h500
sm4rt4ss ::
Kul. Hvala za predloge.
Tale napajalnik kar hvalijo https://www.funtech.si/si/vsi-oddelki/k...
Bo kul ali še obstaja kaj boljšega v tem price rangu?
Kul. Hvala za predloge.
Ne, zelo dober napajalnik. Ful modularen, semi pasiven in še tier1. Kaj več še hočeš
ga imam in nimam pripomb,.. jaz sem ga dobil za 127EUR mislim, da celo na mlacomu,.. preveri če ga majo še tam na zalogi
edit: ni več 127 ampak 136EUR ampak nekaj še prišparaš napram funtech
edit: ni več 127 ampak 136EUR ampak nekaj še prišparaš napram funtech
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Tilen88 ()
750W, jeeeeez, kaj imate 2x 2080Ti mašine?
totalni overkill! ne vem ka vi razmišlate. že en bronze 500-600w be quiet za 50eur je ogromno pa četudi imate 2080ti
Tilen, dejansko je tvoj osebni problem, ker ne znaš z denarjem ravnat in ga mečeš proč.
Pri napajalniku ne smeš šparat. Zakaj bi tak na knap kupoval napajalnik samo da bom prišparal pri parih €. Brezveze, boljše dražji močnejši napajalnik in maš mir, tudi za sam napajalnik je boljše da ne dela skoz na 80-90% svoje moči. Jaz tudi uporabljam samo tier 1 750w gold PSU-je.
Pri napajalniku ne smeš šparat. Zakaj bi tak na knap kupoval napajalnik samo da bom prišparal pri parih €. Brezveze, boljše dražji močnejši napajalnik in maš mir, tudi za sam napajalnik je boljše da ne dela skoz na 80-90% svoje moči. Jaz tudi uporabljam samo tier 1 750w gold PSU-je.
Se strinjam, da ni pametno na knap kupovat, ampak računalniki pijejo okrog 300-350W, tko da je kvaliteten 550W že skoraj overkill... Tudi učinkovitost je najvišja pri 50-80% obremenitvi.. Pri večji obremenitvi (recimo gaming) padeš v to območje v obeh primerih, medtem pa bo pri idlanju/lažji obremenitvi (poraba 100W) tvoj 750W napajalnik obremenjen ~13%, 500W napajalnik pa ~20%, kar pomeni, da bo slednji bolj učinkovit.
Poleg tega poraba počasi pada... 3000 serija Nvidia kartic bo še manj požrešna kot današnje kartice. Ok, procesorji znajo it kak watt gor, ampak overall bodo kompjuteri postopama vedno manj požrešni.
vratmatra ::
Kul napajlnik, po mojem mnenju Corsair ali Seasonic je top kar se tiče napajlnikov.
Če pa se že greš fensi ohišje in fensi napajalnik pa samo za razmislit tole: Seasonic Connect
Še video uporabe
Če pa se že greš fensi ohišje in fensi napajalnik pa samo za razmislit tole: Seasonic Connect
Še video uporabe
mahoni ::
Pa sej si vsak zna izracunat kok rabi.
https://outervision.com/power-supply-ca...
Men je bil rezultat 584W. Zakaj torej ne bi kupil 750tko?
Mogoce bom kdaj dodal se vec rama, mogoce bom menjal grafiko...
Zakaj bi moral kuj se PSU menjat?
Na podlagi cesa si to napisal?
Ok, procesorji znajo it kak watt gor, ampak overall bodo kompjuteri postopama vedno manj požrešni.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: mahoni ()
Pa sej si vsak zna izracunat kok rabi.
Ok, procesorji znajo it kak watt gor, ampak overall bodo kompjuteri postopama vedno manj požrešni.
ti si zihr dal na tem linku gejm on 24/7 anede. pa pust monitor. monitor ma svoje napajanje.
Na podlagi trendov, in dejstva, da se borimo z globalnim segrevanjem in industrija se temu postopoma prilagaja. In dejstva, da gre Nvidia po štirih letih na 7nm proces, ki je veliko bolj učinkovit. Že danes tipična grafična potrebuje 1x6 ali 1x8 pin napajanje, kar je bilo še pred 5-7 leti nekaj nepredstavljivega.
584W Recommended PSU Wattage? Pol imaš nek zverinski računalnik,.
Ves zakaj je recommended višja cifra od dejanske porabe? Ravno zato, da je dovolj rezerve za morebitne nadgranje, padec moči skozi leta, ipd...
p.s.: Pa FYI, ta power kalkulator je BS... Dodaš recimo DVD-R in ti h končni številki nabije 30W porabe, LMAO... Kot da folk gejma oziroma ima 100% obremenjen CPU in GPU in vse diske, tudi ostale komponente, istočasno pa še DVD pečeš.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: DarwiN ()
tt1024 ::
Ker tudi sam nisem sestavljal kompa že več kot 10+ let, bi vas znalce prosil za pomoč za en gaming komp za mulca, budget je tam do 600€ samo za kišto brez zaslona, tipkovnice, miške.
Za vsak predlog bom hvaležen.
Za vsak predlog bom hvaležen.
draski ::
Še tretji poskus ... res vas prosim za pomoč glede spodnje prošnje, nujno moram kupiti novo škatlo ker mi obstoječa preveč nagaja, sam pa žal res ne znam...
Ekipa, mi lahko kdo pomaga? Vnaprej hvala...
Ekipa, najlepše vas prosim za pomoč pri sestavi namiznega računalnika. Na žalost res nisem na tekočem glede posameznih komponent in posledično optimalne konfiguracije, zato bom res hvaležen za vsak nasvet. Sicer redno spremljam tole temo, a mi vseeno to ni pomagalo, da bi si lahko kaj sam sestavil...
Budget za škatlo je nekje do 1.300 evrov max. Računalnik se bo primarno uporabljal za:
- zelo obsežno delo z office programi (Access, Excel, PowerPoint, Word) - obsežne tabele, makroji, predstavitve, istočasno odprtih mnogo zavihkov
- obsežno brskanje/raziskovanje po internetu
- gledanje tv (HBO, Netflix), youtube in filmov v visoki kvaliteti (ekran je Dell U2715H 1440p)
- stream-anje medijskih vsebin na LG C9 OLED tv (preko SmartShare)
Računalnik se torej ne bo uporabljal za igranje iger. Pričakovanja so, da bo računalnik dobro delal vsaj nadaljnjih 5-7 let, ostale želje pa so (po prioritetah):
- popolnoma tekoče in čim hitrejše delovanje
- da bo čim čim tišji
- 500 GB SSD + 3 TB HDD
- najmanj 16 GB RAM-a (če bi koristilo 32 GB, tudi ok)
- ne prevelika škatla
Kupil bi iz Slovenije (funtech, mlacom) s sestavo vseh komponent ter operacijskim sistemom.
Vnaprej hvala za pomoč!
mtosev ::
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
mITX build za predvajanje in hobi urejanje GoPro posnetkov (2k) in unRAID (4x3.5 HDD), ne bo uporabljen za igre.
node 304
BE QUIET! ATX 500W 12V System Power 9cm modularni (BN301)
RAM 8GB
M.2 SSD 120GB
ASROCK Fatal1ty B450 Gaming-ITX/ac
AMD Ryzen 5 2600 procesor z Wraith Stealth hladilnikom
Skupaj: 481EUR
Glede na zahteve se mi cena zdi visoka, zato sprašujem, če se še da kaj optimizirati? Sem pogledal tudi za rabljenimi komponentami ampak jih žal v mitx izvedbi ni kaj dosti. Sem tudi preveril in Wraith Stealth hladilnik gre v ohišje, tako da lahko ostane stock.
Edit: spregledal da ryzen nimajo grafike :(
node 304
BE QUIET! ATX 500W 12V System Power 9cm modularni (BN301)
RAM 8GB
M.2 SSD 120GB
ASROCK Fatal1ty B450 Gaming-ITX/ac
AMD Ryzen 5 2600 procesor z Wraith Stealth hladilnikom
Skupaj: 481EUR
Glede na zahteve se mi cena zdi visoka, zato sprašujem, če se še da kaj optimizirati? Sem pogledal tudi za rabljenimi komponentami ampak jih žal v mitx izvedbi ni kaj dosti. Sem tudi preveril in Wraith Stealth hladilnik gre v ohišje, tako da lahko ostane stock.
Edit: spregledal da ryzen nimajo grafike :(
Zgodovina sprememb…
- spremenil: MisterR ()
Kak bos sliko spravil na monitor, ker je komp brez grafe?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: mtosev ()
Ryzen s koncnico g/ge imajo grafo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: mtosev ()
Ja, vidim da bom moral še malo teste pogledat, ker Ryzen 5 G serija konkretno podraži sestav
Vzmes ryzen 3 serijo.
djog ::
Pozdravljeni. Najlepša hvala za vaše predloge, upošteval sem jih in malo spremenil konfiguracijo komponent. Ohišje bom naročil pri nas. Priporočili ste mi še menjavo cpu coolerja, pa me zanima katerega naj vzamem. Budgeta mi je ostalo še okrog 100€.
16GB G.Skill Trident Z RGB DDR4-3200 DIMM CL16 Dual Kit
512GB Silicon Power M.2 PCI-E Ace A80 Gen 3x4 NVME
550 Watt Corsair Netzteil RM550X ATX Modular (80+Gold)
Cena skupaj: okrog 1100€
Vzmes ryzen 3 serijo.
Razmišljam, če kaj pridobim če vzamem ryzen 5 2600 + kako poceni grafično s pasivnim hlajenjem. npr:
https://www.mlacom.si/konfigurator?myco...
in
https://www.bolha.com/nvidia-graficne-k...
draski: če ti ni nujno porabit vsega budgeta lahko tud nekaj takega: https://www.mlacom.si/konfigurator?myco...
Še vedno zelo spodoben PC
youPlonker ::
Pozdravljeni. Najlepša hvala za vaše predloge, upošteval sem jih in malo spremenil konfiguracijo komponent. Ohišje bom naročil pri nas. Priporočili ste mi še menjavo cpu coolerja, pa me zanima katerega naj vzamem. Budgeta mi je ostalo še okrog 100€.
https://www.funtech.si/si/vsi-oddelki/k...
daleč najboljši cooler v svojem cenovnem razredu in še barvno gre super s tvojim ohišjem
youPlonker je izjavil:
mITX build za predvajanje in hobi urejanje GoPro posnetkov (2k) in unRAID (4x3.5 HDD)
Ideja: SilverStone ML09.
Podpira Noctua L12S oz. Ryzen stock coolerje.
Ne podpira 4x3.5" HDD.
StajercSSS ::
Da se zahvalim za pomoč. PC skoraj končan. Manjkajo še samo ventilatorji, za katere sem še vedno v dilemi. Vprašanje sem podal v podforumu hlajenje, ampak je tam bolj mrtvo.
Včeraj je prišel po pošti še Mugen 5 hladilnik. Pravkar sem ga zmontiral gor. Idle temperatura cca. 30 stopinj.
PS: Nisem ravno RGB fan. Sem malo spregledal pri ramih. Ampak je vseeno lepo za videti. =D
Včeraj je prišel po pošti še Mugen 5 hladilnik. Pravkar sem ga zmontiral gor. Idle temperatura cca. 30 stopinj.
PS: Nisem ravno RGB fan. Sem malo spregledal pri ramih. Ampak je vseeno lepo za videti. =D
Voziš se v formuli, pred tabo je podmornica, za tabo pa vesoljska ladja.
Kako se rešiš iz te situacije?
Rečeš ciganu naj ustavi vrtiljak.
Kako se rešiš iz te situacije?
Rečeš ciganu naj ustavi vrtiljak.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: StajercSSS ()
Mr.B ::
StajercSSS je izjavil:
Da se zahvalim za pomoč. PC skoraj končan. Manjkajo še samo ventilatorji, za katere sem še vedno v dilemi. Vprašanje sem podal v podforumu hlajenje, ampak je tam bolj mrtvo.
Sreöa da AV blokira BS spamm : not-a-virus:HEUR:AdWare.Script.Pusher.gen
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold
Ekipa, najlepše vas prosim za pomoč pri sestavi namiznega računalnika. Na žalost res nisem na tekočem glede posameznih komponent in posledično optimalne konfiguracije, zato bom res hvaležen za vsak nasvet. Sicer redno spremljam tole temo, a mi vseeno to ni pomagalo, da bi si lahko kaj sam sestavil...
Budget za škatlo je nekje do 1.300 evrov max. Računalnik se bo primarno uporabljal za:
- zelo obsežno delo z office programi (Access, Excel, PowerPoint, Word) - obsežne tabele, makroji, predstavitve, istočasno odprtih mnogo zavihkov
- obsežno brskanje/raziskovanje po internetu
- gledanje tv (HBO, Netflix), youtube in filmov v visoki kvaliteti (ekran je Dell U2715H 1440p)
- stream-anje medijskih vsebin na LG C9 OLED tv (preko SmartShare)
Računalnik se torej ne bo uporabljal za igranje iger. Pričakovanja so, da bo računalnik dobro delal vsaj nadaljnjih 5-7 let, ostale želje pa so (po prioritetah):
- popolnoma tekoče in čim hitrejše delovanje
- da bo čim čim tišji
- 500 GB SSD + 3 TB HDD
- najmanj 16 GB RAM-a (če bi koristilo 32 GB, tudi ok)
- ne prevelika škatla
Kupil bi iz Slovenije (funtech, mlacom) s sestavo vseh komponent ter operacijskim sistemom.
Vnaprej hvala za pomoč!
https://www.mlacom.si/konfigurator?myco...
Evo ti
draski: če ti ni nujno porabit vsega budgeta lahko tud nekaj takega: https://www.mlacom.si/konfigurator?myco...
@mtosev in @matobeli, res hvala za pomoč! Žal kar nekaj predlaganih komponent (matična, napajalnik, pomnilnik (32), ohišje) ni več na voljo oz. ni dosegljivih pri mlacomu, zato sem na podlagi vajinih predlogov ter prebranega v tej temi sestavil naslednjo konfiguracijo (na funtech):
Matična plošča: MSI B450 TOMAHAWK MAX ATX (7C02-020R) 124,38 €
Procesor: AMD Ryzen 7 3700x 4,4GHz AM4 Wraith Prism BOX 100-100000071BOX 336,16 €
Pomnilnik RAM: DDR4 16GB PC 3200 CORSAIR KIT (2x8GB) Vengeance Black CMK16GX4M2Z3200C16 103,80 €
Trdi disk: 2 x Trdi disk WD Blue 2TB 3,5" SATA3 64MB 5400obr/min (WD20EZRZ) 123,05 € (2 x 61,52 €)
SSD disk: Samsung 970 EVO PLUS 500GB M.2 PCI-e NVMe TLC V-NAND (MZ-V7S500BW) 127,41 €
Grafična kartica: ASUS GeForce GT1030 2GB GDDR5, low profile, GT1030-SL-2G-BRK 79,56 €
Optična enota: - 0,00 €
Napajalnik: Seasonic Focus GX 80 Plus Gold, modular - 550W FOCUS-GX-550 92,09 €
Ohišje: FRACTAL Meshify C - Dark TG midiATX okno, črno (FD-CA-MESH-C-BKO-TG) 105,01 €
Procesorski hladilnik: - 0,00 €
Sestava komponent: Sestava komponent in testiranje kompatibilnosti 19,47 €
Operacijski sistem: FPP Windows Home 10 64-bit SLO, prenosljiv, USB 127,99 €
SKUPAJ: 1.238,92 €
V kolikor bi vzel proces z integrirano grafiko in vse ostalo pustil enako, potem bi bila sestava bistveno cenejša:
Procesor: AMD Ryzen 5 3400G 4,2GHz AM4 Wraith Spire BOX YD3400C5FHBOX 161,16 €
Grafična kartica: - 0,00 €
SKUPAJ: 984,35 €
Lepo vas prosim za komentar zgornje 3700x sestave. A bi kaj spremenili? Glede na moje zgoraj opisane potrebe, a bi bila že 3400G sestava dovolj dobra? A bi obe sestavi delovale dovolj tiho oz. bi bilo potrebno kaj spremeniti za čimtišje delovanje?
Vnaprej hvala!
3400g za 5-7let seveda ni primeren. 4core cpu je to. Razen, ce cez 2-3leti upgradas na ryzen 4000
Ne, ne bi upgradal... torej ostanem na 3700x... Je ta sestava ok ali bi bilo treba kaj spremeniti? Bo sestava omogočala čimtišje delovanje?
Seveda bo tiho.. Sej se bo vendar slišalo le HDDje in CPU hladilnik.. Tile stock hladilniki sicer niso ravno tihi.. Če ti je tišina tolk pomembna, dodaj kak Be-quiet Dark Rock 4, Alpenföhn Brocken 3 BE, ali vsaj Arctic Freezer 34 eSports Duo