Forum » Kaj kupiti » Nakup namiznega PC-ja
Nakup namiznega PC-ja
Temo vidijo: vsi
bajsibajsi ::
bajsibajsi je izjavil:
Meni je, za svojo ceno, vsec Fractal design focus G. V Nemciji ze za 40 evrov, pri nas (Funtech) 60-64 evrov. Ima odprt prostor za PSU, spredaj 2x 120mm LED venta, ki pa mislim, da imata samo belo svetlobo.
samo ali ni Pošiljanje iz nemčije tako drago da izniči cenovno razliko
Napisal sem zgolj kot informacijo; mogoce bo kupil se kaj zraven.
Drugace pa ne, nakup konkretnega ohisja z Mindfactory znese cca. 53 evrov skupaj s postnino.
edit/ @tomcat14 Samo GPU, enak, te v Nemciji pride 57 eur ceneje, ceneje dobis hitrejsi ram itd.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bajsibajsi ()
jlorber ::
Lep pozdrav vsem.
Najprej pohvale za tole temo, ki je res koristna za takšne, ki kaj dosti o tem ne vemo. Tudi sam samo kupujem nov namizni PC za pisarniške zadeve, obdelavo velikih podatkov, občasno obdelava videa in nujno za kakšne igre (in takrat mora biti hiter). Z zanimanjem sem prebral sem zadnjih cca. 30 strani te teme in sem sestavil spodnjo kombinacijo. Nekaj zelo podobnih je tudi par strani nazaj, tako da sklepam, da ni čisto mimo.
Imam pa k njen nekaj konkretnih vprašanj in bi bil vesel odziva.
Sestava je sledeča:
-AMD Ryzen 5 2600X 6x 3.60GHz So.AM4 BOX € 189,00*
-MSI B450M MORTAR 7B89-001R € 91,85 € 114,90*
(so tudi kakšne cenejše, a bi imel dodaten PCI slot za eno staro SB zvočno kartico, ki je do sedaj kljub 10-letni starosti nadvladala še vse integrirane; trenutno dela na win7, bojda dela z neuradnimi driverji tudi na win10)
16GB G.Skill Aegis DDR4-3000 DIMM CL16 Dual Kit € 114,90*
8GB PowerColor Radeon RX 580 Red Dragon V2 Aktiv PCIe 3.0 x16 (Retail) € 199,00*
480GB Intenso High Performance M.2 2280 SATA 6Gb/s TLC (3833450) € 73,84*
SKUPAJ: 668,59 EUR, kar bo skupaj s poštninami ravno cca. 700 EUR, kar je tudi budget
Notri pride še en stari HDD, ki ga že imam.
Napajalnik: LC Power 550W. Sem bral da ne priporočate LC, a ga že imam in bo pač delal, dokler bo...
1. Se vam zdi konfiguracija ok, smiselna?
2. A bo na izbrani matični dovolj prostora za grafično, M2 disk in zvočno kartico?
3. V priročniku od matične piše tudi:
If you install a large and heavy graphics card, you need to use a tool such as MSI
Gaming Series Graphics Card Bolster to support its weight to prevent deformation of
the slot.
https://www.msi.com/Motherboard/support...
Je to res nujno potrebno? Nihče nič ne piše o tem.
4. A mindfactory.de pošlje pet paketov na mailboxd.com in potem moraš tam 5x plačati?
5. Koliko približno je sploh strošek na mailboxde.com do Slovenije za takšne stvari? Vem, da imajo kalkulator samo nimam dimenzij in tež paketov za zgornje zadeve.
Vnaprej hvala za vsak odziv.
Lp
Najprej pohvale za tole temo, ki je res koristna za takšne, ki kaj dosti o tem ne vemo. Tudi sam samo kupujem nov namizni PC za pisarniške zadeve, obdelavo velikih podatkov, občasno obdelava videa in nujno za kakšne igre (in takrat mora biti hiter). Z zanimanjem sem prebral sem zadnjih cca. 30 strani te teme in sem sestavil spodnjo kombinacijo. Nekaj zelo podobnih je tudi par strani nazaj, tako da sklepam, da ni čisto mimo.
Imam pa k njen nekaj konkretnih vprašanj in bi bil vesel odziva.
Sestava je sledeča:
-AMD Ryzen 5 2600X 6x 3.60GHz So.AM4 BOX € 189,00*
-MSI B450M MORTAR 7B89-001R € 91,85 € 114,90*
(so tudi kakšne cenejše, a bi imel dodaten PCI slot za eno staro SB zvočno kartico, ki je do sedaj kljub 10-letni starosti nadvladala še vse integrirane; trenutno dela na win7, bojda dela z neuradnimi driverji tudi na win10)
16GB G.Skill Aegis DDR4-3000 DIMM CL16 Dual Kit € 114,90*
8GB PowerColor Radeon RX 580 Red Dragon V2 Aktiv PCIe 3.0 x16 (Retail) € 199,00*
480GB Intenso High Performance M.2 2280 SATA 6Gb/s TLC (3833450) € 73,84*
SKUPAJ: 668,59 EUR, kar bo skupaj s poštninami ravno cca. 700 EUR, kar je tudi budget
Notri pride še en stari HDD, ki ga že imam.
Napajalnik: LC Power 550W. Sem bral da ne priporočate LC, a ga že imam in bo pač delal, dokler bo...
1. Se vam zdi konfiguracija ok, smiselna?
2. A bo na izbrani matični dovolj prostora za grafično, M2 disk in zvočno kartico?
3. V priročniku od matične piše tudi:
If you install a large and heavy graphics card, you need to use a tool such as MSI
Gaming Series Graphics Card Bolster to support its weight to prevent deformation of
the slot.
https://www.msi.com/Motherboard/support...
Je to res nujno potrebno? Nihče nič ne piše o tem.
4. A mindfactory.de pošlje pet paketov na mailboxd.com in potem moraš tam 5x plačati?
5. Koliko približno je sploh strošek na mailboxde.com do Slovenije za takšne stvari? Vem, da imajo kalkulator samo nimam dimenzij in tež paketov za zgornje zadeve.
Vnaprej hvala za vsak odziv.
Lp
DarwiN ::
jlorber,
-Ryzen 2600 je 40€ cenejši in praktično enak 2600x. To razliko raje vloži v nov pošten napajalnik, ker ta tvoj pešajoči LC jajc bo tako ali tako kmalu crknil v kombinaciji s požrešno AMD kartico. Be quiet 500W na primer.
-Zvočna kartica je pci ali pcie? Ta matična namreč nima legacy pci slota.
-Grafične ne rabiš pričvrstit. :)
-Mindfactory pošlje vse v enem paketu (razen večjih reči - ohišje,monitor,printer?)... V času od 0:00 do 6:00 ima Mindfactory brezplačno dostavo, tko da takrat naročiš na svoj Mailbox naslov.
-Mailbox strošek za omenjene komponente bo ~20€.
-Ryzen 2600 je 40€ cenejši in praktično enak 2600x. To razliko raje vloži v nov pošten napajalnik, ker ta tvoj pešajoči LC jajc bo tako ali tako kmalu crknil v kombinaciji s požrešno AMD kartico. Be quiet 500W na primer.
-Zvočna kartica je pci ali pcie? Ta matična namreč nima legacy pci slota.
-Grafične ne rabiš pričvrstit. :)
-Mindfactory pošlje vse v enem paketu (razen večjih reči - ohišje,monitor,printer?)... V času od 0:00 do 6:00 ima Mindfactory brezplačno dostavo, tko da takrat naročiš na svoj Mailbox naslov.
-Mailbox strošek za omenjene komponente bo ~20€.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!
DarwiN hvala za odgovore in opozorilo, ki je zelo na mestu.
Zvočna kartica je trenutno na teli plati na skrajno levem belem slotu: https://www.asrock.com/mb/intel/g41c-gs...
Kot vidim, je to PCI slot in torej ne PCIe slot. Tele nove B450M plate pa imajo samo še PCIe slote. Je to možno? Se moram torej temu odpovedati?
Ja saj vem, da je za časom:) SB mi je ljubi, ker mi v kombinaciji z zvočniki, ki jih imam (Labtec 2+1 sistem) proizvaja bas, ki mu integrirane kartice ne sežejo niti do kolen...vsaj ne te, ki sem jih do sedaj imel.
Zvočna kartica je trenutno na teli plati na skrajno levem belem slotu: https://www.asrock.com/mb/intel/g41c-gs...
Kot vidim, je to PCI slot in torej ne PCIe slot. Tele nove B450M plate pa imajo samo še PCIe slote. Je to možno? Se moram torej temu odpovedati?
Ja saj vem, da je za časom:) SB mi je ljubi, ker mi v kombinaciji z zvočniki, ki jih imam (Labtec 2+1 sistem) proizvaja bas, ki mu integrirane kartice ne sežejo niti do kolen...vsaj ne te, ki sem jih do sedaj imel.
To je stari PCI slot in zvočna ne paše na omenjeno MSI ploščo.. Asus Prime X370-A ima 2 PCI slota in trenutno ugodno ceno (88€), ker gre za 2017 model.
issak ::
DarwiN hvala za odgovore in opozorilo, ki je zelo na mestu.
Ta nove plate imajo dosti boljše integrirane zvočne kot včasih. Drži da B450 nima več PCI slota, samo nekatere B350 in X370: https://geizhals.eu/?cat=mbam4&xf=489_1
Ali pa en Fiio K1 v kakšni akciji na Aliexpressu nabavi.
Desktop: i7-12700F | 7900XTX | Asrock H670M-ITX/ax | 32 GB RAM | Dell G3223Q
Server: G4560 | 16GB RAM | 3x4TB
OLKB Planck | Logitech G Pro X Superlight | Sennheiser HD660S2
Server: G4560 | 16GB RAM | 3x4TB
OLKB Planck | Logitech G Pro X Superlight | Sennheiser HD660S2
Zgodovina sprememb…
- spremenil: issak ()
DarwiN še enkrat hvala, issak prav tako.
B450 plato sem izbral, ker v tej temi praktično ni konfiguracije, ki je ne bi imela in jo vsi priporočajo (priporočate).
A kaj bistvenega izgubim, če vzamem namesto tega X370?
B450 plato sem izbral, ker v tej temi praktično ni konfiguracije, ki je ne bi imela in jo vsi priporočajo (priporočate).
A kaj bistvenega izgubim, če vzamem namesto tega X370?
Nič ne izgubiš z X370. Pravzaprav je še najbrž boljša kot B450.
Več možnosti navijanja, predvidoma boljši VRMji? Mogoče kak več usb/sata priključek.
D3m ::
Če gre z B450 pridobi XFR2, PBO2 ter SenseMI, ki po mojem mnenju odtehta več, kot pa boljši VRMji za ročno navijanje.
|HP EliteBook|R5 6650U|
Zgodovina sprememb…
- spremenil: D3m ()
Ne ene ne druge "prednosti" niso vredne počenega groša, tko da ... Poteto, potato.
Han ::
Vprašanje, če bo Windows 10 sploh prepoznal staro PCI zvočno kartico in zanjo namestil ustrezne šoferje. Dvomim, da jih je Creative prilagodil za Win10...
LunKi ::
jlorber: Preverjeno z moje strani. B450 Tomahawk brez problema daš ryzen 2600 na stable 4,2 ghz in rame viper 4 od patriota na 3326 al neki razga. Komp je v silent ohišju, CPU coller je od thermalright aro (kot noctua, sam da je pol cenej). Definitivno vzemi 2600 + cooler in ne 2600x . VRM-je se hladi z še enim top down coolerjem v ohišju za 9€ in to je to, zmanjšaš na 30 stopinj. Jaz ga še nimam pa ni problemov zaenkrat. Ohišje je od Nanoxia. Zakaj imaš 3000 rame, vzami vengance ali viper, to so samsung chipi in kvalitetni boardi. Vengance je nr.1, pol je viper, pol so pa te gskill ipd. Gskill je mel najboljši compatibility od začetka.
RX580 jaz ne bi vzel. Ravno prejšnji teden sem vse to kupoval kar ti kupuješ in sem kar nekaj časa zabil, da sem izbral to kar se mi zdi top (poglej par strani nazaj). Vzemi raje rabljeno 1070 na bolhi. To sem jaz naredil, dobil inno3d 1070 x3 za 250€. Tudi SSD bi raje od samsunga. Napajalc kakšen bequiet pa je. Jaz imam 600w. Meni je bilo važno da je build tih in to tudi je. Navija se tudi super kot omenjeno.
RX580 jaz ne bi vzel. Ravno prejšnji teden sem vse to kupoval kar ti kupuješ in sem kar nekaj časa zabil, da sem izbral to kar se mi zdi top (poglej par strani nazaj). Vzemi raje rabljeno 1070 na bolhi. To sem jaz naredil, dobil inno3d 1070 x3 za 250€. Tudi SSD bi raje od samsunga. Napajalc kakšen bequiet pa je. Jaz imam 600w. Meni je bilo važno da je build tih in to tudi je. Navija se tudi super kot omenjeno.
TOP ::
Jaz na tvojem jlorber bi vzel ja 2600X,dobiš bolši kuler ne rabiš navijat in posledično dodatno hladiti VRMje,čeprav MSI plate majo najbolše hlajenje VRM in Asrock.
gustek_si ::
2600 vs 2600X v videoigricah 3-5% razlike
2600 vs 8700K@5GHz v videoigricah 30-50% razlike
Govorimo o CPU botlneku.
2600 vs 8700K@5GHz v videoigricah 30-50% razlike
Govorimo o CPU botlneku.
Han: dobro vprašanje. Creative driverji na Win10 ne delajo. Na srečo pa obstajajo neuradni driverji: http://kxproject.com (stran ravno ta moment ne dela, drugače pa berem po forumih, da ljudem uspeva instalirat kartico tudi na Win10 in da je zvok super)
LunKi: hvala za vse nasvete. Sem našel tvoj post. Kako da si kupil še extra cooler (ARO M-14)? A nimajo tile Ryzen BOX ventilator že notri (celo narisan je na embalaži)? Predvidevam da pasto, če jo rabiš, tudi?
TOP: hvala tudi tebi. Pri MSI in ASrock (oboje x370) ni videti, da bi imele PCI slot (še stari). Plata od ASUS (ki jo je predlagal DarwiN) pa ima tudi to.
LunKi: hvala za vse nasvete. Sem našel tvoj post. Kako da si kupil še extra cooler (ARO M-14)? A nimajo tile Ryzen BOX ventilator že notri (celo narisan je na embalaži)? Predvidevam da pasto, če jo rabiš, tudi?
TOP: hvala tudi tebi. Pri MSI in ASrock (oboje x370) ni videti, da bi imele PCI slot (še stari). Plata od ASUS (ki jo je predlagal DarwiN) pa ima tudi to.
gddr85 ::
če nimaš glih nekih studijskih zvočnikov pomoje težko, da sploh opaziš kake konkretne razlike..
gddr85: sploh ne, dokaj običajni pisarniški zvočniki (2 majhna satelita in en nizkotonec; zvok gre iz PC v nizkotonec, od tam pa naprej zaporedno v statelita). Verjemi pa, da bi takoj opazil razliko.
Originali Creative driverji so v windows mixer dodali še drsnik za "bass" in je zadeve res delal super in se je na max vse "treslo".
Na integriranih zvočnih ploščah pa je zvok povem raven, bassov praktično ni. KX driverji niso ravno Creative, a zadoščajo.
Mogoče gre le za posrečeno kombinacijo zvočnikov in SB, da slednji pošlje nizkotoncu ravni takšen signal, da ta zvok ustrezno porazdeli. Če brez sprememb isto vključim v integirano je takoj slabše.
Originali Creative driverji so v windows mixer dodali še drsnik za "bass" in je zadeve res delal super in se je na max vse "treslo".
Na integriranih zvočnih ploščah pa je zvok povem raven, bassov praktično ni. KX driverji niso ravno Creative, a zadoščajo.
Mogoče gre le za posrečeno kombinacijo zvočnikov in SB, da slednji pošlje nizkotoncu ravni takšen signal, da ta zvok ustrezno porazdeli. Če brez sprememb isto vključim v integirano je takoj slabše.
Lahko vzameš npr. najcenejši SB Audigy za PCIe x1:
https://www.mindfactory.de/product_info...
Ryzen BOX imajo priložen ogromen hladilnik s prednanešeno termalno pasto in ventilatorjem, ki pri višjih obratih ni neslišen. Je soliden, ni pa to Noctua.
https://www.mindfactory.de/product_info...
Ryzen BOX imajo priložen ogromen hladilnik s prednanešeno termalno pasto in ventilatorjem, ki pri višjih obratih ni neslišen. Je soliden, ni pa to Noctua.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Han ()
tomcat14 ::
bajsibajsi je izjavil:
edit/ @tomcat14 Samo GPU, enak, te v Nemciji pride 57 eur ceneje, ceneje dobis hitrejsi ram itd.
Imaš prav, celotna konfiguracija je na mindfactory.de cca. 100€ cenejša ...
@tomcat14: SSD naj bo vsaj 500 GB, ker 1 novodobna igra požre 100 GB.
Se strinjam, razlika v ceni za 480 GB SSD res ni velika.
Hvala obema za odgovor!
MostWanted ::
kaj naj rečem kolegu ki menca med 2600x in 8400 na funtechu. 5EUR je razlike. sestavlja si za gaming. 1440p grafa bo 580 8gb. sam mu svetujem 2600x. on bi raje 8400 ker dobi matično z wifijem,medtem ko b450 nima in bi moral dokupiti wifi pcie. na koncu pride z 8400 kakih 30EUR cenej. navijalo se ne bo
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: MostWanted ()
vrjamem kaj pa 6/12 in pa 5 krat bolši kuler zravn ryzna
in pa b450 aorus pro ima bolše vrmje pa alc1220 medtem ko b360 aorus wifi pa oboje slabše.
in pa b450 aorus pro ima bolše vrmje pa alc1220 medtem ko b360 aorus wifi pa oboje slabše.
Zgodovina sprememb…
To je samo marketing. Če ne navijaš pri performansu ni razlik v ploščah, v zvoku ni razlike...
xfx 580 8gb gts xxx edition proti 580 8gb nitro+, 40EUR razlike.
se splača dat več za sapphire ki ima bolše hlajenje?
kaj pa msi armor 580 8gb. je še 30 cenej od xfx? 1440p gaming, se pozna katera verzija je?
kaj pa msi armor 580 8gb. je še 30 cenej od xfx? 1440p gaming, se pozna katera verzija je?
Zgodovina sprememb…
renofkinja ::
Na funtechu so 580kr 100e drazje kot iz tujine... Pa z 580ko bo bolj slabo gejmal na 1440 razen esport spilov.
Matej_K ::
kaj mislite o tej sestavi iz mindfactory
Iz starega računalnika bom dodal še
Corsair tx650W napajalnik
Geforc 950GTX 2GB grafična
250GB SSD Evo 850
Ohišje bom pa pri nas kupil STYX
Je vse kompatibilno s seboj? Grafično kakšno bi priložili? Max 150-200€? Če bo dobra black friday ponudba, posodobim tudi to. Če ne kdaj kasneje.
Sem kaj pozabil? Ventilatorji, priporočate katere druge?
Iz starega računalnika bom dodal še
Corsair tx650W napajalnik
Geforc 950GTX 2GB grafična
250GB SSD Evo 850
Ohišje bom pa pri nas kupil STYX
Je vse kompatibilno s seboj? Grafično kakšno bi priložili? Max 150-200€? Če bo dobra black friday ponudba, posodobim tudi to. Če ne kdaj kasneje.
Sem kaj pozabil? Ventilatorji, priporočate katere druge?
... .. .
Han: super, hvala ti za link in idejo. Mogoče res vzamem kar matično brez PCI slota, vidim kako se obnese integrirana plošča in če bom razočaran, dokupim še tale SB, ki dela na PCIe.
D3m ::
MostWanted je izjavil:
xfx 580 8gb gts xxx edition proti 580 8gb nitro+, 40EUR razlike.
Se ne splača.
|HP EliteBook|R5 6650U|
renofkinja ::
@matej k
Ventilatorja ne potrebujes ga dobis zraven. In ce vzames 2600 namesto 2600x si prisparal ze 90e. Kar pomeni da si lahko potem bp omialis 580ko ali 1060. No odvisno seveda kaj bi aploh rad pocel z računalnikom.
Ventilatorja ne potrebujes ga dobis zraven. In ce vzames 2600 namesto 2600x si prisparal ze 90e. Kar pomeni da si lahko potem bp omialis 580ko ali 1060. No odvisno seveda kaj bi aploh rad pocel z računalnikom.
Matej_K ::
Ventilatorji bodo za ohišje. Sicer bo ohišje v dnevni sobi, delno v omari, tako da sem tudi razmišljal o 2600 ki se verjetno manj greje.
Hvala za nasvet, bom vzel 2600 pa mogoče 1060 potem zraven. Staro 950 pa prodam.
Nasvet za kakšno tišjo 1060 grafično (mindfactory). Igrice se bodo igrale na zaenkrat max FULL HD.
Hvala za nasvet, bom vzel 2600 pa mogoče 1060 potem zraven. Staro 950 pa prodam.
Nasvet za kakšno tišjo 1060 grafično (mindfactory). Igrice se bodo igrale na zaenkrat max FULL HD.
... .. .
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Matej_K ()
LunKi ::
Rule of thumb. Ce igras FHD kupi intel, ce UHD AMD (gpu bottleneck), 4K verjetno nobody :)
Lorber: stock cooler je ravno ok. Pri 2600x dobis boljsega, zelo dober im ze navit proc z PBO. Pri 2600 dokupis cooler, navijes sam in imas oboje. Dober cooler zame pomeni dolgorocno (2 uro plus obremenjenosti) in tisina. Aro m14 imo b3st buy.
Lorber: stock cooler je ravno ok. Pri 2600x dobis boljsega, zelo dober im ze navit proc z PBO. Pri 2600 dokupis cooler, navijes sam in imas oboje. Dober cooler zame pomeni dolgorocno (2 uro plus obremenjenosti) in tisina. Aro m14 imo b3st buy.
Endorino ::
na funtech sem poslau željo če mi sestavijo in gamerski komplet z monitorjem. to je predračun.
https://imgur.com/a/jQIKCOx
https://imgur.com/a/jQIKCOx
KAVINSKY ::
Malo ponesrečeno vse skupaj.
Procesor; Ryzen 5 2600 je 10% počasnejši od i5, hkrati pa precej cenejši in ima soliden priložen hladilnik. Tu prihraniš kakšne 140€, + še kaj na cenejši B450 AM4 matični. Razliko potem lahko vržeš v 25 palčni 1440p monitor, po možnosti z G-Sync. Kupovati RTX 2070 za igrati na 1080p je metanje denarja stran.
Procesor; Ryzen 5 2600 je 10% počasnejši od i5, hkrati pa precej cenejši in ima soliden priložen hladilnik. Tu prihraniš kakšne 140€, + še kaj na cenejši B450 AM4 matični. Razliko potem lahko vržeš v 25 palčni 1440p monitor, po možnosti z G-Sync. Kupovati RTX 2070 za igrati na 1080p je metanje denarja stran.
Pri današnjih cenah vzameš vsaj 500GB SSD, po možnosti precej hitrejši NVMe M.2.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Han ()
gendale2018 ::
https://www.amazon.co.uk/Acer-Predator-...
https://www.amazon.co.uk/SWIFT-PG279Q-S...
https://www.amazon.co.uk/ViewSonic-XG27...
skratka gsync, ips, 120hz+
https://www.amazon.co.uk/SWIFT-PG279Q-S...
https://www.amazon.co.uk/ViewSonic-XG27...
skratka gsync, ips, 120hz+
ja sam mali poštar, kurac mi je oštar
čuvajte se žene, bit ćete jebene
čuvajte se žene, bit ćete jebene