» »

Nakup namiznega PC-ja

Nakup namiznega PC-ja

Temo vidijo: vsi
««
843 / 1150
»»

matobeli ::

Gledaš staro in predrago šaro. Od direkt kupljenih bi recimo tole bilo OK:
http://www.bolha.com/racunalnistvo/nami...

Drugače pa naročiš po komponentah pri funtech kjer ti tudi sestavijo:
Rabiš:
CPU: AMD 2200G
MB: Asus AM4 (asus daje 3 leta garancije, velikost naj bo microATX, katerakoli)
RAM: 8GB najcenejšega
SSD: M.2 240GB (sata) lahko najcenejšega, lahko pa samsunga za 3€ več
Ohišje: Tisto ki ti je všeč
PSU: vse nad 350W bo OK. Če daš par € več dobiš tudi kvaliteto

CudesaOdMesa ::

Ja pošteno @matobeli! Hvala za odgovor, pa da si mi prišparal 100€, svaka čast!

Ni problema. Lahko pa vseen daš cel build sem da še kdo drug pogleda če je kje kaj narobe.

100€ lahko prišparaš ali pa porabiš zavoljo boljših komponent.

CudesaOdMesa ::

Če prav razumem, grafična je integrirana, tako da kar GPUja tiče je to to?

tikitoki ::

CudesaOdMesa je izjavil:

Za osnovno pisarnisko delo je dovolj rabljne PC za 100 EUR ali celo manj. TO je najbolj ekonimicna moznost. Za net, word in excel res ne potrebujes vec.

Imastud firme, ki preprodajajo staro robo, nudijo nekaj garacije in dobis racun.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: tikitoki ()

renofkinja ::

antiz je izjavil:

AMD Ryzen 5 2600X 6x 3.60GHz So.AM4 BOX
16GB G.Skill RipJaws V DDR4-3200 DIMM CL16 Dual Kit
500GB Samsung 860 Evo 2.5" (6.4cm) SATA 6Gb/s 3D-NAND TLC
250GB Samsung 970 Evo M.2 2280 NVMe PCIe 3.0 x4 32Gb/s 3D-NAND TLC
MSI B450 Gaming Pro Carbon AC AMD B450 So.AM4 Dual Channel DDR4 ATX
8GB XFX Radeon RX 580 GTS Core Aktiv PCIe 3.0 x16 (Vzel bi RX 590, če bo cena normalna)
600 Watt be quiet! PURE POWER 11 600W CM
be quiet! Shadow Rock Slim Tower
be quiet! Pure Base 600

27" (68,58cm) Acer Gaming XF270HUA 2560x1440

Bi špili laufali na RX 580/590? 1440p?
Namen imam naročiti preko mindfactory preko podjetja v Avstrijo. A mora biti naročeno z avstrijskega IPja zaradi procenta DDV? Je treba biti na kaj druga pazljiv?

Sam sestavljam nekaj podobnega. Sem malo raziskoval okoli 1440p in nekako ugotovil da je minimum 1070 vega 56 za tako resolucijo pa se temu bi rekel budget 1440p gaming. Sicer odvisno kaj igras.

tikitoki je izjavil:

CudesaOdMesa je izjavil:

Za osnovno pisarnisko delo je dovolj rabljne PC za 100 EUR ali celo manj. TO je najbolj ekonimicna moznost. Za net, word in excel res ne potrebujes vec.

Imastud firme, ki preprodajajo staro robo, nudijo nekaj garacije in dobis racun.

Dobiš, ampak ni dovolj, niti za youtube. Človek hoče imet računalnik s katerim bo mir.

Rabljeni so pa en velik smeh.
NOV Build z Ryzen 2200G/8/240/Asus MB in najcenejšim (ne LC-Power ali Intertech napajalcem) pride 340€ z DDV. Skupaj z 3 letno garancijo na pomembne zadeve in sestavljanjem.

Podoben 4 leta star build (Intel i5/8/240) z 2 leti garancije pa pride 420€!!!
(primer: https://www.bbt.si/hp-elitedesk.822-g1)

MrStein ::

Čak, ti primerjaš EliteDesk z nečim skup vrženim?

Saj Yugo je tudi cenejši od BMW 1...
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Najdi potem boljši primer, rabljeni, z garancijo, so samo poslovni PCji.

Nekaj skup vržen je novo, ima 3 leta garancije in je zmoglivejše v vseh pogledih.

Če hočeš rečt da je boljš imet 15let starga bemfla kot pa novo Dacio je pa tvoja težava

MrStein ::

15 ne, 4 pa. In nobene težave ni.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: MrStein ()

hojnikb ::

Pri elitedesku bo veselica, ko bo treba menjat kakšen napajalnik :)

Jasno da bo nov uravnovešeno sestavljen PC boljša izbira za avarage userja. Pa še future upgrejdi nebodo boleči, ker so pač zadeve standardne, kar pa ne velja v celoti za tega HPja (proprietery napajalc, manjše ohišje, whiteliste biosa...)
#brezpodpisa

CiClon ::

Živjo. Kakšna bi bila optimalna konfiguracija za gaming PC, budget tam nekje 1100-1200?

gustek_si ::

i5-8400: 200 eru
matična: 100 eur
2070 rtx: 600 eur
ssd 1tb: 150 eur
16 rama: 150 eru

Kar ostane pa v ohišje in napajalnik.

Jerry000 ::

Lahko nekoga prosim, ki je bolj veščen glede komponent in v korak s časom, da na https://www.funtech.si/si/konfigurator/ sestavi en PC za arhitektko (občansno renderiranje, adobe programi, archicad, shetchup, da bo PC dober vsaj za 5 let+ ter do MAX 1000EUR)? Tipkovnica in miš bodo kupljeni posebej (čisto basic). Če lahko naj se en build naredi z monitorjem (24" na primer, ne rabi ultra dobrega, dovolj bo če bo dober) in en brez monitorja.

JeBelaCesta ::

pokliči njih in naj ti oni pomagajo sestaviti oz naredijo ponudbo. Nato prilepi zadevo sem da se jo pregleda/popravi/dopolni
lep pozdrav iz višav ;-)

tony1 ::

Sem poskušal, pa je žal konfigurator izjemno debilen in na koncu mi je še požrl konfiguracijo...

Takole nekako:
plata Asus B450 mATX
proc Ryzen 5 2600 BOX
ram G.skill 2x 8 GB DDR4 3200 CL16
disk M.2 SATA SAMSUNG 500 GB
napajalnik be quiet! 500W silver
win 10 slo/ang najcenejši
Office home and student ang

Kot opcijo lahko zdaj ali kasneje dodaš 1 TB Samsung SATA3 SSD. Na obične diske pozabi, dajmo reči, da kot da jih ni več :).

Na grafike se ne spoznam, prav tako predlagam eno zvočno izolirano ohišje, oboje naj predlaga kdo drug.

Če se zdi ta konfiguracija premočna/predraga je opcija tudi cenejši proc in brez dodatne grafike (proc Ryzen 5 2400G, ki ima že v procu integrirano grafiko, je pa res samo 4 jedrnik), pojma nimam kakšne so zahteve teh programov. Za običajno delo "pisarniško" je tudi 2400G proc polna kapa.

Sam bi še poudaril, da je morda še bolj kot komp pomemben dober (velik) monitor, morda dva, da imaš več delovne površine. Poglej tele rabljene (sam bi vzel kar 2):
https://www.bbt.si/27-hp-z27i
Upoštevaj, da imajo zraven opozorilo za katerega nimam pojma kaj pomenijo :)
POZOR: za DVI povezavo mora biti kabel nujno DUAL-LINK DVI.

Morda bi koristil še večji monitor (eden 30'' in en 27''... Tako velike monitorje ima Dell, niso pa poceni). To je to.

bajsibajsi ::

@Jerry000
Par nasvetov, ki bi znali biti koristni pri sestavi konkretne relativno budget arhitekt masine (do 1000 eur z monitorjem) je:
- hiter in velik ram zlasti, ce bo dosti modeliranja
- IMO, integrirana grafika ne bo dovolj, denarja za workstation grafo ne bo, bi bila pa priporočljiva kaksna 1060 za npr. imeti vsaj mid frejme na visoko detaljnjih 3D elementih (kar bo v tem budgetu z monitorjem tezko v Sloveniji)
- sam, ce bi bil v tem poslu, bi najverjetneje imel gold+ PSU, ker bi imel PC prakticno prizgan 24/7, ki ne bi bil non-stop v idle (morebitno dolgotrajno renderiranje ponoci itd).
- po mojem mnenju ta moment najbolj top P/P (cheap) monitor z ogromno real estate-a je AOC Q3279VWFD8 (ga ni monitorja, ki bi ponujal to za dobrih 210 evrov)
- dobro bi bilo dobiti nasvet od dejanskega tech savvy arhitekta, ki ima izkusnje s CAD-like programi.

Mislim da renderiranja ne bo veliko, občasno. Integrirana grafika seveda odpade, vendar ne vem kaj je trenutno najboljše, če je 1060 dovolj ok, kaj pa 1070? Monitor lahko ignoriramo recimo. Kaj je gold+ PSU? Torej je 16GB rama kar nujnih vidim, je to dvolj kot je priporočil tony1: G.skill 2x 8 GB DDR4 3200 CL16? Je resno potrebno SSD? Ali je bolje kombinirano? Saj oseba bo imela PC bolj za delo in ni nek tech freak, tudi PC ne rabi biti tiho ko cerkvena miš, da ne veš če je prižgan ali ne. Je glede ohišja vseeno kateri se vzame ali so tukaj kakšne finte?

google: what is gold+ PSU?
prvi zadetek: https://www.tomshardware.com/news/what-...

google: is ssd important?
prvi zadetek: http://www.brucebnews.com/2016/03/why-a...

Na koncu prilepiš tu konfiguracijo in ti jo strokovnjaki ocenijo. Upam da nisi e-nepismen, ker takih je res malo med 8 in 80 let.

Pozabi na gold napajalnik; to je bilo zgolj moje misljenje. Vsekakor pa naj nova sestava vsebuje SSD.

gustek_si je izjavil:

google: what is gold+ PSU?
prvi zadetek: https://www.tomshardware.com/news/what-...

google: is ssd important?
prvi zadetek: http://www.brucebnews.com/2016/03/why-a...

Na koncu prilepiš tu konfiguracijo in ti jo strokovnjaki ocenijo. Upam da nisi e-nepismen, ker takih je res malo med 8 in 80 let.

Potem lahko ukinijo forume, itq je vse na googlu searchu, tam je celi članek medtem ko tukaj lahko nekdo v 1 stavku oziroma par besedah zapiše, ker me ne zanima zadeva toliko da bi namenil čas celemu članku ;). Sicer pa je to forum.

Skratka prilepim konfiguracijo, ko jo sestavijo na funtech.

Kratko: da, SSD je nujen, vsaj ene 250 GB (še raje 500 GB) za particijo z OSom, še posebej priporočljivo ker so postali (zelo) poceni.

Evo, so mi poslali predlog za build:

Z monitorjem: https://imgur.com/a/BYGJPxb
Brez monitorja: https://imgur.com/a/7wekkgZ

Torej, kaj menite za enega in drugega?

Jaz bi svetoval arhitektki naj vzame namesto 1060 raje 1070 ti grafično kartico. In drugo konfiguracijo seveda. Pri arhitektih denar ni težava, če se gre za 5 let pa še toliko manj. Ne mi šparat!

Gre za študentko arhitekture ali ne?

tony1 je izjavil:

Gre za študentko arhitekture ali ne?

Ne, 1 leto izkušenj pri delu.

gustek_si je izjavil:

Jaz bi svetoval arhitektki naj vzame namesto 1060 raje 1070 ti grafično kartico. In drugo konfiguracijo seveda. Pri arhitektih denar ni težava, če se gre za 5 let pa še toliko manj. Ne mi šparat!

Katero konfiguracijo pa? No, ali je denar težava ali ne je relativno.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Jerry000 ()

Ni fora v izkušnjah ali denarju, zanima me, če bo to delovna kišta za učenje med študijem ali za popoldanske projekte ali za službeno delo (kot vidiš zahtevnost zmogljivosti PCja po vrsti raste)...

tony1 je izjavil:

Ni fora v izkušnjah ali denarju, zanima me, če bo to delovna kišta za učenje med študijem ali za popoldanske projekte ali za službeno delo (kot vidiš zahtevnost zmogljivosti PCja po vrsti raste)...

Gre se za delovni PC, torej variacija med popoldanskim projektom in službo (je s.p.)

Na Funtechu očitno dela nekdo, ki AMDja patološko ne prebavlja, ali pa mu je enostavno mahati s koprivami.

Vzemi AMDjev proc, ker za pol manj denarja ni prav nič slabši.

D3m ::

Težko verjamem, da nekdo pri Funtechu ne prebavlja AMD.
|HP EliteBook|R5 6650U|

Ang3lo ::

A se da to kje dobit še ceneje (skupaj s poštnino, ki je na Alzi 7€) - sestavljam en gaming PC:

Ryzen 2600 - €165.90: https://www.alzashop.com/amd-ryzen-5-26...
ASROCK B450M Pro4 - €78.90: https://www.alzashop.com/asrock-ab450m-...
G.SKILL 16GB KIT DDR4 3000MHz CL16 - €134.49: https://www.alzashop.com/g-skill-16gb-k...

Pri matični in RAMu ne vem na kaj moram bit še pozoren.

D3m je izjavil:

Težko verjamem, da nekdo pri Funtechu ne prebavlja AMD.

Tudi jaz ne štekam v čem je fora (vsakič, ko pridem mimo imajo na mizi kak kup AMD robe), ampak sestaviti komp za jurja in dati vanj 300-evrski proc je kriminal.

Prav tako je cena proca pretirana če vzamemo v poštev, da so predvideli monitor za 100 eur (in mimogrede, 24'' monitor je danes že hudo majhen), grafiko pa za 120.

V enem primeru so dali noter celo 40-evrski SSD... :))

Twixz ::

Zdaj, počasi po treh letih začnem razmišljat o nabavi nove kište, to ki jo imam sem kupil za jurja, gaming varjanta. Ostal bi na gaming varjanti večinoma zaradi parih iger, ki jih čez leto igram in imam rad smooth and good grafiko.

Skratka, budgeta do 1200€, za tega bom še itak nekaj dobil.

Na kompjutre se spoznam v teoriji, sestavit kište pa ne znam. Preko meje tudi ne bom naročeval kište, nekaj v Sloveniji da je.
Gledal sem markosoft, comshop, harvey norman, big bang.
Problem je ker ne vem a je ceneje nabavit po delih in nekoga plačat da mi to sestavi ali naj po trgovinah gledam, ekonomsko se z računalniki res nisem veliko ukvarjal. :D

Tako da ja, vsaka kritika in nasvet dobrodošla in lep pozdrav! :)

abazuu ::

kupi pri funtechu. Mislm, da je najcenejši. vzem ryzena 2600x, 16 gb rama, grafično pa nabav prek bolhe 1080 TI ( cca 500-550€ ). komp ti sestavjo pri funtechu za 20€, grafično boš pa že znal dat notr. sam sem ravno sestavu tak komp in me je pršlo ravno 1200€. par postov nazaj sem objavu komponente.

tony1 je izjavil:

Na Funtechu očitno dela nekdo, ki AMDja patološko ne prebavlja, ali pa mu je enostavno mahati s koprivami.

Vzemi AMDjev proc, ker za pol manj denarja ni prav nič slabši.

Torej Ryzen 5 2600 BOX?
Rami so OK?

Ja, ta proc je OK.

RAM vzemi G.skill 2x8 GB 3200 MHz CL15 ali celo CL14 (odvisno od tega, kakšna bo razlika v ceni... Če je prevelika, vzemi CL15 in čao...)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: tony1 ()

tony1 je izjavil:

Ja, ta proc je OK.

RAM vzemi G.skill 2x8 GB 3200 MHz CL15 ali celo CL14 (odvisno od tega, kakšna bo razlika v ceni... Če je prevelika, vzemi CL15 in čao...)

Ok, hvala :). Grafika pa ne vem, 1060 ali 1070...ali pa kakšen radeon da je P/P?

Za delo v winsih bo menda boljši p/p Nvdia, točneje pa naj pove kdo drug...

Treer ::

Twixz je izjavil:

Zdaj, počasi po treh letih začnem razmišljat o nabavi nove kište, to ki jo imam sem kupil za jurja, gaming varjanta. Ostal bi na gaming varjanti večinoma zaradi parih iger, ki jih čez leto igram in imam rad smooth and good grafiko.

Na kompjutre se spoznam v teoriji, sestavit kište pa ne znam. Preko meje tudi ne bom naročeval kište, nekaj v Sloveniji da je.
Problem je ker ne vem a je ceneje nabavit po delih in nekoga plačat da mi to sestavi ali naj po trgovinah gledam, ekonomsko se z računalniki res nisem veliko ukvarjal. :D

Treh letih? Če imaš slučajno že kak 6700(k) se ti za gaming še niti slučajno ne splača menjati vsega, še več - Ryzen bo za ta namen downgrade! Menjaš samo grafo za vsaj 1070Ti in si dober še za leto, dve; eventuelno rukneš not še 7700k. Še celo če imaš 4790k ti nič ne manjka.

Realist ::

Zdravo

Za doma rabim PCja tak za splošno delo kot za gaming za sina.
Trenutno imam nek star službein HPjeh Elite desktop.
Monitor je HPjev elite 243i 1920x1200. Igralo bi se torej na tej resoluciji oz. FHD.
Settingsi v igrah na max ali malce pod. Sin igra predvsem Fortnite in Roblox, pa želja je tudi kak PUBP /GTA 5..

Za grafično sem gledal, da bi vzel GTX 1060 6GB. PA 8 ali 16 giga rama.
Kaj pa glede CPuja? Intel i3 8100, ali kerga Ryzen-a? Cena je kar ugodna za Ryzen 2400G - ima celo še grafiko zraven?

Kaj drugega svetujete?

Treer ::

Tista boga grafika na 2400g bo pri 1920x1200 tenko piskala. I3 + 1060 bo kar prava stvar

MostWanted ::

fantje prosim za malo pomoči, za kolega iščem ohišje do 70EUR. všeč sta mu masterbox 5 lite rgb, kateri pa ima zelo slab airflow. cooltek tg rgb vendar nimata odprtega tunela za napajalc ki bo rgb. je še kakšno ohišje ki ima napajalc neskrit in ima čimveč ventilatorjev in filtrov že vključenih?

kupovalo se bo iz funtecha

Zgodovina sprememb…

ziga1990 ::

MostWanted je izjavil:

fantje prosim za malo pomoči, za kolega iščem ohišje do 70EUR. všeč sta mu masterbox 5 lite rgb, kateri pa ima zelo slab airflow. cooltek tg rgb vendar nimata odprtega tunela za napajalc ki bo rgb. je še kakšno ohišje ki ima napajalc neskrit in ima čimveč ventilatorjev in filtrov že vključenih?

kupovalo se bo iz funtecha

Glej ne razumi narobe ampak pri 70€ težko pričakuješ da najdeš vse kar tvoj prijatelj hoče
Ryzen 1700, 16gb RAM, GTX1070, NH-D15, Bequiet Darkbase pro 900

MostWanted ::

misliš da ne vem :D cooltek si lastim jaz je zelo dobro ohišje z dobrim pretokom zraka. sem mu ga priporočil. vendar bi rad še psu rgb :|

zato pa vas sprašujem če kdo ve za kakšno podobno ohišje z odprtim dnom za psu,da je viden.

Meni je, za svojo ceno, vsec Fractal design focus G. V Nemciji ze za 40 evrov, pri nas (Funtech) 60-64 evrov. Ima odprt prostor za PSU, spredaj 2x 120mm LED venta, ki pa mislim, da imata samo belo svetlobo.

youPlonker ::

Ang3lo je izjavil:

A se da to kje dobit še ceneje (skupaj s poštnino, ki je na Alzi 7EUR) - sestavljam en gaming PC:

Ryzen 2600 - EUR165.90: https://www.alzashop.com/amd-ryzen-5-26...
ASROCK B450M Pro4 - EUR78.90: https://www.alzashop.com/asrock-ab450m-...
G.SKILL 16GB KIT DDR4 3000MHz CL16 - EUR134.49: https://www.alzashop.com/g-skill-16gb-k...

Pri matični in RAMu ne vem na kaj moram bit še pozoren.

Kombinacija Mindfactory + Mailboxde je še malenkost cenejša, plus boljše rame dobiš: 16GB-G-Skill-RipJaws-V-schwarz-DDR4-3200-DIMM-CL16-Dual-Kit
Če pa se ti ne da ukvarjat in zganjat nek research o tem, kako naročit preko mailboxde je poleg alze dobra opcija tudi computeruniverse.

Glede kombinacije matična / ram: dobro je pozorno prebrat komentarje pod izdelki (npr. na Mindfactory lahko koristiš opcijo Translate to English v Chrome brskalniku).

Ko sem sam pred kratkim kupoval sistem z Ryzen 2600 sem vzel prej linkane rame in ploščo MSI B450 Tomahawk (lahko bi vzel tudi MSI B450 Gaming Plus in bi bil isti efekt sodeč po komentarjih). Za tak kombo matična / ram sem bil iz komentarjev pod izdelki prepričan, da bo ram deloval na polni zmogljivosti, čeprav ni Samsung B-die ampak Hynix. Sem pa precej prepričan da tudi z ASRock B450 in B450M ne moreš falit, sploh kar se tiče biosa je ASRock > MSI. Gigabyte in Asus imata slabše hlajenje VRM.

Zgodovina sprememb…

bajsibajsi je izjavil:

Meni je, za svojo ceno, vsec Fractal design focus G. V Nemciji ze za 40 evrov, pri nas (Funtech) 60-64 evrov. Ima odprt prostor za PSU, spredaj 2x 120mm LED venta, ki pa mislim, da imata samo belo svetlobo.

samo ali ni Pošiljanje iz nemčije tako drago da izniči cenovno razliko

tomcat14 ::

Pozdravljeni!

Zanima me, kaj menite o spodnji konfiguraciji? PC bo namenjen igranju igric na FHD zaslonu, budget je cca. 900 €. Komponente se bo kupilo v SLO, pripisane so cene iz Funtech-a.

1. Procesor: AMD Ryzen 5 2600 procesor z Wraith Stealth hladilnikom YD2600BBAFBOX 180,85 €
2. Matična plošča: GIGABYTE B450M DS3H, DDR4, SATA3, AM4 mATX (B450M DS3H) 76,82 €
3. Pomnilnik: Corsair Vengeance LPX Black DDR4-2666, CL16 - 16 GB Kit CMK16GX4M2A2666C16 131,15 €
4. Trdi disk: WD 1TB 7200RPM 64MB 6GB/S BLUE WD10EZEX 40,98 €
5. SSD: SSDNow A400 Series 2,5 SSD, SATA 6G - 240 GB SA400S37/240G 44,03 €
6. Grafična kartica: Gigabyte GTX1060 N1060WF2OC 6144MB,PCI-E, GV-N1060WF2OC-6GD 317,59 €
7. Optična enota: ASUS DRW-24D5MT DVD-RW zapisovalnik, SATA, črn 12,66 €
8. Napajalnik;: Chieftec ECO Series 600W ATX GPE-600S 48,68 €
9. Ohišje: LC-POWER Gaming 984B Dragonslayer midi ATX USB3.0 črno 40,38 €

Hvala in lep pozdrav!

Twixz ::

Treer je izjavil:

Twixz je izjavil:

Treh letih? Če imaš slučajno že kak 6700(k) se ti za gaming še niti slučajno ne splača menjati vsega, še več - Ryzen bo za ta namen downgrade! Menjaš samo grafo za vsaj 1070Ti in si dober še za leto, dve; eventuelno rukneš not še 7700k. Še celo če imaš 4790k ti nič ne manjka.

4460 i5 imam :D
««
843 / 1150
»»