Forum » Kaj kupiti » Nakup namiznega PC-ja
Nakup namiznega PC-ja
Temo vidijo: vsi
hojnikb ::
kupovat grafo pod 7870 je nesmisel.
rabljena r9 270/7950 je minimum, kar se danes vzame.
rabljena r9 270/7950 je minimum, kar se danes vzame.
#brezpodpisa
Shadow666 ::
Hmm, jah glede na to da hoče novo robo, ker on rabljene nebi mel, ga ne bom silil, da kupuje rabljene stvari. Glede na zgornje nasvete in poste, sem sestavil tole,
ne bo SSD-ja, bo pa grafika, da se mu špili ne bodo zatikali. ( Če bi bila opcija rabljeno, bi bilo veliko lažje, tako pa bo treba na ta način).
Imam pa eno vprašanje glede RAM-a, ima že kdo izkušnje s telim, ali bi svetovali kaj drugega?
ne bo SSD-ja, bo pa grafika, da se mu špili ne bodo zatikali. ( Če bi bila opcija rabljeno, bi bilo veliko lažje, tako pa bo treba na ta način).
Imam pa eno vprašanje glede RAM-a, ima že kdo izkušnje s telim, ali bi svetovali kaj drugega?
IntelXeon1241v3 3.5Ghz|GTX 1060 Strix 6GB| 16Gb 1600Mhz CrucialBallistics|
|AsusH97Pro|XFXPro650WBronze|
|1TbWDBlue|Crucial M500 SSD 240GB|Samsung EVO 256GB|ThermalRightRev.A
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Shadow666 ()
tole nebo kul. Manjka ti namreč spodoben napajalnik... Pa tudi 215€ za 270x je rop pri belem dnevu.
#brezpodpisa
Buggy ::
Lep pozdrav maherji,
eno vprašanje (sem pregledal nazaj kar nekaj strani pa nisem našel).
Iščem tam, max do 550€, če se da sestava vključena in Slovenska trgovina.
Računalnik bo za vse, itnernet, filme, Farm simulator, za povprečnega uporabnika.
Kaj vzeti?
ce se drzis svojih postavk potem bo tole cisto ok:
Procesor Intel Pentium Anniversary Edition G3258
Gigabyte Z97P-D3
Pomnilnik Crucial DDR3 4GB 1600MHz
Ohišje LC ATX MIDI 653B
VGA ASUS AMD HD R9 270
SSD INTENSO 2,5 128GB
HDD VERBATIM 3.5'' 2TB
Skupaj te pride tocno 550 kot je tvoj budget.
po potrebi bos scasoma lahko kaj dokupil (RAM) ali cez kako leto ce/ko bo potreba zamenjal (ko pride stirijedrni Broadwell-K, ki bo kompatibilen z Z97 cipsetom). Do takrat imas za zgornje potrebe, ki si jih nastel ta sistem vec kot dovolj (za salo ga tudi navijes z multijem), seveda ce mora biti vse novo in kupljeno v SLO in vkljucena sestava (15€).
a lahko še večjo skopocalo daš skupi ?
nedobavljivo ohišje, hudo prešvoh napajalc, overkill grafa za proc, nepotrebna z97 plata.
Fail, fail, fail.
nedobavljivo ohišje, hudo prešvoh napajalc, overkill grafa za proc, nepotrebna z97 plata.
Fail, fail, fail.
#brezpodpisa
ja vsakemu je treba v sestavo not vlect predrag I5 in H81 plato res pa cez budget uletavat ter pretiravat v zahtevah.
Ohisje z napajalcom je cisto zadost za tole, cene imas pa za par € malo morje zbundlanih LC-jev. Overkill grafa za proc...si mogoce videl zgornji link kjer so v ta proc vpregli 780Ti?
Res, prav dolgocasni ste ze.
Ohisje z napajalcom je cisto zadost za tole, cene imas pa za par € malo morje zbundlanih LC-jev. Overkill grafa za proc...si mogoce videl zgornji link kjer so v ta proc vpregli 780Ti?
Res, prav dolgocasni ste ze.
>Ohisje z napajalcom je cisto zadost za tole,
ne, ni. Tale lc ima 168W na 12V, samo 270 porabi 150W. kje je še pa proc in ostala periferija na 12V.
ne, ni. Tale lc ima 168W na 12V, samo 270 porabi 150W. kje je še pa proc in ostala periferija na 12V.
#brezpodpisa
>Ohisje z napajalcom je cisto zadost za tole,
verjetno mi ne bos verjel, da sem svoj cas testno minal z 7950 na 400W chieftecu (amperaze se sedaj ne spomnim)
Kot kaze ima ta PSU res samo 15A na 12V kar bi bilo premalo. Sam na ohisju in napajlcu nikoli ne sparam, lahko pa da se 60EUR zraven in vzame kaj takega:
Ohišje RAIJINTEK Agos
Napajalnik Thermaltake Hamburg - 530 W
Samo potem smo spet cez budget ;)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Buggy ()
Lonsarg ::
No proc pa grafa kombinacija je čisto solidna, je pa res da moraš v primeru upgrada potem oboje menjati, ampak pure price performanse je to fajn kombinacija.
Z napajalcem in z plato si pa čisto mimo vsekal, plato daš v tak build seveda najcenejšo z USB 3, za napajalc z ohišjem pa daš kake 20EUR več.
Prav tako je pri takem nizkocenovcu vprašanje če se splača SSD disk, mogoče raje i5 in v prihodnosti samo še dokupi SSD ter grafo enkrat menja pa je dober za 8 let.
Spet, če gre za človeka, ki ne mara upgradov je SSD bolje, ampak je ZELO ekonomično procesor kupit za 8 let pa ostalo enkrat upgradat.
P.S.: se mi smilijo ljudje, ki so omejeni na Slovenijo...
Z napajalcem in z plato si pa čisto mimo vsekal, plato daš v tak build seveda najcenejšo z USB 3, za napajalc z ohišjem pa daš kake 20EUR več.
Prav tako je pri takem nizkocenovcu vprašanje če se splača SSD disk, mogoče raje i5 in v prihodnosti samo še dokupi SSD ter grafo enkrat menja pa je dober za 8 let.
Spet, če gre za človeka, ki ne mara upgradov je SSD bolje, ampak je ZELO ekonomično procesor kupit za 8 let pa ostalo enkrat upgradat.
P.S.: se mi smilijo ljudje, ki so omejeni na Slovenijo...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
>No proc pa grafa kombinacija je čisto solidna, je pa res da moraš v primeru upgrada potem oboje menjati, ampak pure price performanse je to fajn kombinacija.
dokler se bo držal farming simulatorja ja, ampak ko bo zagnal kak novejši AAA naslov, bo pa konec veselja, ker je vedno več takih, ki se na 2 jedernikih sploh ne zaženejo.
imo je še vedno i3 bolša izbira, ker dobiš 4 threade in precej bolši performance v igrah, ki jih zahtevajo.
dokler se bo držal farming simulatorja ja, ampak ko bo zagnal kak novejši AAA naslov, bo pa konec veselja, ker je vedno več takih, ki se na 2 jedernikih sploh ne zaženejo.
imo je še vedno i3 bolša izbira, ker dobiš 4 threade in precej bolši performance v igrah, ki jih zahtevajo.
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…
- spremenil: hojnikb ()
>No proc pa grafa kombinacija je čisto solidna, je pa res da moraš v primeru upgrada potem oboje menjati, ampak pure price performanse je to fajn kombinacija.
Tu gre za umetno omejitev, kar pomeni da obstajajo patchi, ki omogočijo dvojedrnike, čeprav ja to je jajcanje...
Sem pozabil na tole nevšečnost... Potem je v tem budgetu vseeno bolje en poceni AMD štirijedrnik kupit.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
Z napajalcem in z plato si pa čisto mimo vsekal, plato daš v tak build seveda najcenejšo z USB 3
se ne strinjam. Danes v sestavo vlect 30€ cenjso H81 plato je zame grozljivka. Ta procesor na Z97 lahko krasno navije in istisne se dodaten performance v spilih, ki nujno ne rabijo stirih jeder. Ko bo res potreba po tem, bo pa kupil ali kaksnega Haswella na bolhi ali se bolje novega odklenjenega Broadwell-K, ker kot je videti na bolhi se prodajajo rableni skoraj tako drago kot novi. Kot je napisal sestavlja comp...za povprecno uporabo in ne nek hardcore gaming za pretiran budget.
> Sem pozabil na tole nevšečnost... Potem je v tem budgetu vseeno bolje en poceni AMD štirijedrnik kupit.
z amdjem je še večji strel v nogo kot pentium.
>Ta procesor na Z97 lahko krasno navije in istisne se dodaten performance v spilih, ki nujno ne rabijo stirih jeder.
zakaj bi rinal z97, če dobiš na h97 (oz celo h81) plate z biosom, kjer lahko navijaš...
z amdjem je še večji strel v nogo kot pentium.
>Ta procesor na Z97 lahko krasno navije in istisne se dodaten performance v spilih, ki nujno ne rabijo stirih jeder.
zakaj bi rinal z97, če dobiš na h97 (oz celo h81) plate z biosom, kjer lahko navijaš...
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…
@Buggy, kot prvo Pentium G in navijalstvo ne moreš v isti stavek dat, kot drugo jaz sem ZASE, ko sem geek kupil najcenejšo(no najcenejšo z vsemi priključki, ki jih rabim, torej USB 3 header in TPM header) plato za i5, ker pač ne mislim navijat. V današnjih časih 99.9% folka NE navija in ne morš ti navijalske zadeve dajat ljudem, ki sprašujejo za build nasvete no... navijalci sami vedo kaj hočejo...
@Buggy, kot prvo Pentium G in navijalstvo ne moreš v isti stavek dat, kot drugo jaz sem ZASE, ko sem geek kupil najcenejšo(no najcenejšo z vsemi priključki, ki jih rabim, torej USB 3 header in TPM header) plato za i5, ker pač ne mislim navijat. V današnjih časih 99.9% folka NE navija in ne morš ti navijalske zadeve dajat ljudem, ki sprašujejo za build nasvete no... navijalci sami vedo kaj hočejo...
Ne...res ne morem tlaciti v isti stavek, kje pa! Navijanju tega procesorja sploh ne mores reci navijanje ker samo mnozilnik fliknes na 43-45 pa gasa...se manj dela kot nastavit disk kontroler, da deluje v AHCI modu
sem povedal ze zgoraj...zakaj bi dajal dobrih 30€ manj za H81, ce imas za to razliko novejsi cipset, vec opcij za nastavljanje OC-ja in se zagotovljeno kompatibilnost za prihajajoco generacijo procesorjev. Predvidevam da bo kupil sedaj za budget, ki ga ima na voljo...kasneje pa lahko po potrebi z minimalnimi stroski nadgradi. Kaj je tukaj slabega res ne vem.
za 30€ več že dobiš skoraj i3, ki bo posekal pentiuma v vsaki novejši igri...
pa za navijanje na 4.5g bo treba nov kuler, ker stock se bo zjokal.
pa za navijanje na 4.5g bo treba nov kuler, ker stock se bo zjokal.
#brezpodpisa
trnvpeti ::
g3258 za 72eur navijes z asus h81 brez problema/brez coolerja/brez... na @3.9
kje dobis i3 1150 za 102eur s postnino?
kje dobis i3 1150 za 102eur s postnino?
sem napisal skoraj, ne da ga dobiš.
funtech ma za ~120€.
pentium se ne splača, razn če bi se rad igral z navijanjem oz. imaš kot stopgap za nekaj bolšega.
funtech ma za ~120€.
pentium se ne splača, razn če bi se rad igral z navijanjem oz. imaš kot stopgap za nekaj bolšega.
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…
SuperVeloce ::
Moje izkušnje s sestavljanjem za nekoga? "ej dej sestavi mi nekaj za 500, največ špilam LOL". Potem pa pol leta poslušam, zakaj cuka večji nabor novih iger, ker itak ko imaš enkrat novo zadevo, bi dejansko človek rad igral. Prej špilajo samo LOL, ker jim druga ne teče na stari kišti, potem bi pa vsi radi igrali far cry 4 in battlefield 4 multiplayerje in razne DA:I...
In vse kar je pod nekim poštenim i5 (recimo 4460) je sama žalost v novih naslovih (ja tudi i3 in FXi). Pentium je pa sploh katastrofa, navit ali ne. Sej, FPS so nekje zgledni, ampak imaš stuttering all over the place. Po lastnih izkušnjah s core 2 quad serijo in AMD driverji (overhead) jaz ljudem pri nižjem rangu procesorjev (amd ali intel i3 in nižje) vedno raje priporočam Nvidio, ker so zadeve še nekako za preživet. Na žalost je to realnost do prihoda dx12 (ali uporabe Mantla)
Pobi, ni vse average FPS, zato jaz review-e, ki nimajo grafov in frame time (+min. fps), pogledam le za občutek.
edit: Test z i7 in i3
In vse kar je pod nekim poštenim i5 (recimo 4460) je sama žalost v novih naslovih (ja tudi i3 in FXi). Pentium je pa sploh katastrofa, navit ali ne. Sej, FPS so nekje zgledni, ampak imaš stuttering all over the place. Po lastnih izkušnjah s core 2 quad serijo in AMD driverji (overhead) jaz ljudem pri nižjem rangu procesorjev (amd ali intel i3 in nižje) vedno raje priporočam Nvidio, ker so zadeve še nekako za preživet. Na žalost je to realnost do prihoda dx12 (ali uporabe Mantla)
Pobi, ni vse average FPS, zato jaz review-e, ki nimajo grafov in frame time (+min. fps), pogledam le za občutek.
edit: Test z i7 in i3
ryzen 5900x, MSI 5700xt Gaming X, 2x16GB 3600CL16, 850evo+860qvo, Fractal Mini C
Zgodovina sprememb…
- spremenil: SuperVeloce ()
za 30€ več že dobiš skoraj i3, ki bo posekal pentiuma v vsaki novejši igri...
Jep verjetno je res nekaj na temu da I3 za "skoraj" se enkrat vec denarja (ko je govora o P/P) poseka nastavljenega Devila na 4.5Ghz za salo
si mislil tole :)
Tip ima zaenkrat dokler nima vecjih potreb pentiuma cisto zadosti...ko/ce bo rabil vec in ko bo imel vecji budget bo sel v kaj drugega. Enim ocitno ni jasno da MAX 550€ pomeni tocno to...in ne 650€. V resnicnem zivljenju te doloceni stvari malo bolj prizemljijo in je praskanje za dodatnimi € pac nemogoce. Je to tako tezko razumet
CellarDoor ::
Sej, FPS so nekje zgledni, ampak imaš stuttering all over the place.
to je res problem pri Pentiumih, vendar se pač izogneš FR3 in 4 pa podobnim, če se ne skeširaš za i3/5
to je res problem pri Pentiumih, vendar se pač izogneš FR3 in 4 pa podobnim, če se ne skeširaš za i3/5
m0LN4r ::
Več haska bo z i3 in najcenejšo plato, kot pa z navitim pentiumom. Strošek pa je tam tam za oboje.
Žal se z pentumom že v štartu user vstreli v koleno, če se bo šel probavat nove igre.
+1
Tako, 5ghz in jebanje, potem pa ena zaželjena igra kolca.
Se mi zdi, da se OP stem ne misli zajebavat in potem odpirat teme na slo-tech.
Kako navit na h81m plati pentiuma oz. flashat gor star bios?
Potem pa tudi po OCju, bo odprl drugo temo.
Zakaj mi ta špil ne dela na 500GHZ?
----------------------------------------------
Se mi zdi, da OP pričakuje, da bo zadeva delala vsaj malo boljše, kot pričakovano. In ne misli čez pol leta navijat, ter nadgrajevat, ker mu pač 3je špili nebodo delali vsaj na low-medium normalno.
Žal se z pentumom že v štartu user vstreli v koleno, če se bo šel probavat nove igre.
Prej špilajo samo LOL, ker jim druga ne teče na stari kišti, potem bi pa vsi radi igrali far cry 4 in battlefield 4 multiplayerje in razne DA:I...
+1
Tako, 5ghz in jebanje, potem pa ena zaželjena igra kolca.
g3258 za 72eur navijes z asus h81 brez problema/brez coolerja/brez... na @3.9 kje dobis i3 1150 za 102eur s postnino?
Se mi zdi, da se OP stem ne misli zajebavat in potem odpirat teme na slo-tech.
Kako navit na h81m plati pentiuma oz. flashat gor star bios?
Potem pa tudi po OCju, bo odprl drugo temo.
Zakaj mi ta špil ne dela na 500GHZ?
----------------------------------------------
Se mi zdi, da OP pričakuje, da bo zadeva delala vsaj malo boljše, kot pričakovano. In ne misli čez pol leta navijat, ter nadgrajevat, ker mu pač 3je špili nebodo delali vsaj na low-medium normalno.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Zgodovina sprememb…
- spremenil: m0LN4r ()
Ne ne, OP se ne bo zajebaval s tem =) Sprašujem za bratranca, ki je čisto povprečen uporabnik.
Jaz sem bolj seznanjen z male višjim rangom plat,grafičnih in podobnega. Rabil sem samo malo pomoči, kaj v nižjem ranku se splača, kakšne konfiguracije so in ( kot npr pri 1000€ - xeon+770+h97+xfx napajalc - npr., ko je bilo kar nekaj časa aktivno) kje in kako dobi največ za svoj denar.
Nek ožji izbor sem naredil v rankih od 500-700€, bo pa on povedal, ali mu stvar ustreza ali ne.
To ,da nekdo rabi za špil A in potem hoče igrat bistveno zahtevnejši špil B, dobro poznam, zato sem tudi vztrajal, da ima zahteva grafiko izven mobota, malce boljši proc,
s časom se dokupi še SSD če bo hotel in je kulj.
Jaz sem bolj seznanjen z male višjim rangom plat,grafičnih in podobnega. Rabil sem samo malo pomoči, kaj v nižjem ranku se splača, kakšne konfiguracije so in ( kot npr pri 1000€ - xeon+770+h97+xfx napajalc - npr., ko je bilo kar nekaj časa aktivno) kje in kako dobi največ za svoj denar.
Nek ožji izbor sem naredil v rankih od 500-700€, bo pa on povedal, ali mu stvar ustreza ali ne.
To ,da nekdo rabi za špil A in potem hoče igrat bistveno zahtevnejši špil B, dobro poznam, zato sem tudi vztrajal, da ima zahteva grafiko izven mobota, malce boljši proc,
s časom se dokupi še SSD če bo hotel in je kulj.
DarwiN ::
Zdaj ste že malo zašli. Navijanje za 8-letnika oziroma lamerja.:)
@Shadow666, ok, če si dvignil budget na ~630€, potem pa prideš skozi:
Sicer brez SSDja, ampak ok..Če sem lahko jaz začel svojo računalniško pot s 40Mb diskom, potem bo tudi ta tvoj bagec lahko živel brez SSDja. :) Še vedno lahko kasneje dokupiš... Ali pa vzameš I3-4160 in SSD in si pri isti ceni... Ampak raj I5, da bo mir v hiši.
@Shadow666, ok, če si dvignil budget na ~630€, potem pa prideš skozi:
Sicer brez SSDja, ampak ok..Če sem lahko jaz začel svojo računalniško pot s 40Mb diskom, potem bo tudi ta tvoj bagec lahko živel brez SSDja. :) Še vedno lahko kasneje dokupiš... Ali pa vzameš I3-4160 in SSD in si pri isti ceni... Ampak raj I5, da bo mir v hiši.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!
Nekaj takega sem imel v mislih ja =) Lepa hvala!
@Darwin & @ Shadow666
Tale zadnja sestava je še najbolj smiselna. Lahko je tudi cenejša grafična, ker se bo tako ali tako morala menjat, če bo kasneje želja za kak hujši špil.
In smo na 600EUR. Če se za 50EUR lahko izogneš, večjemu strošku, ki bi prišel kmalu, zakaj se nebi.
Osnova je pa dovolj dobra za tako početje tudi čez leta.
Edit: aja slovenske cene...
Je pa vse odvisno od odločitve opja.
Tale zadnja sestava je še najbolj smiselna. Lahko je tudi cenejša grafična, ker se bo tako ali tako morala menjat, če bo kasneje želja za kak hujši špil.
In smo na 600EUR. Če se za 50EUR lahko izogneš, večjemu strošku, ki bi prišel kmalu, zakaj se nebi.
Osnova je pa dovolj dobra za tako početje tudi čez leta.
Edit: aja slovenske cene...
Je pa vse odvisno od odločitve opja.
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Zgodovina sprememb…
Bom naredil prezentacijo prosečemu, pa da vidim, kaj bo rekel. Osnovno vprašanje zame je bilo:
kupujem nov računalnik, ali ta:
http://www.harveynorman.si/oddelki/racu...
ali ta:
Zabolela me je glava in sem rekel, da bom pobrskal, pa vas vprašal in bomo sestavli nekaj smiselnega, ugodnega in takega da ne bo čez 1 leto v košu.
kupujem nov računalnik, ali ta:
ali ta:
Zabolela me je glava in sem rekel, da bom pobrskal, pa vas vprašal in bomo sestavli nekaj smiselnega, ugodnega in takega da ne bo čez 1 leto v košu.
Vem, zato sem pa sem postal vprašanje in dobil konkretne in dobre odgovore =) Slotech FTW
carcar ::
Rabil bi vašo pomoč pri sestavi računalnika za 400-500€.
Najprej namen uporabe... vse razen igranja iger, vendar pa za določeno uporabo delanja z grafikami (Photoshop, Illustrator, ...) [Katera grafična ?]
Prav tako ne rabim monitorja, budget je zgolj za kišto.
Želje:
- disk SSD (128 ali 256) - za sistem
- disk HDD (1TB+) - za vse ostalo
-> Nakup v eni trgovini (Funtech, ...) zaradi praktičnosti, razen če se kakšna komponenta res bolj splača nekje drugje kupiti.
To je to, za ostale komponente pa ne vem kaj bi bilo najboljše. Sem zasledil, da se za delo s Photoshopom in podobnimi programi priporoča Intelove procesorje in veliko RAM-a.
V kolikor ima kdo 10 minut časa, bi ga lepo prosil, če lahko napiše kaj se trenutno najbolj splača kupiti glede na budget in želje. Sprejemam tudi kakšne morebitne kritike :)
Se vam vnaprej zahvaljujem.
Torej, sem sam sestavil skupaj komponente, zdaj bi vas pa prosil, če lahko komentirate, je v redu? se da še kje kaj boljše/ceneje dobiti?
- napajalnik: Corsair VS450
- procesor: Intel G3258
- matična: Asus B85M-G
- DDR: Crucial BX Tactical DDR3 8GB 1600MHz CL8
- grafična: Asus GeForce GT730 2GB
- disk 1: Crucial MX100 128GB
- disk 2: WD Green 1TB
- ohišje: Antec VSK4000B
Skupaj: 500,51 €
Pa še vprašanje iz firbca... Koliko bi stal prenosnik (in kateri), ki bi bil podobnih specifikacij kot zgornje komponente? Oziroma vsaj približno, grafična je lahko tudi slabša, saj se bo bolj uporabljalo za programe kakor igre.
ne vzet gt730, ker to je sam za nepoznavalce lovit.
Vzami i3 ali celo i5, bo vgrajena grafika dovolj.
pa napajalnik je lahko kamot kak be quiet 300W.
kak €se prihrani še z intenso top ssdjem.
Vzami i3 ali celo i5, bo vgrajena grafika dovolj.
pa napajalnik je lahko kamot kak be quiet 300W.
kak €se prihrani še z intenso top ssdjem.
#brezpodpisa
Glede na to, da je cena napajalnika ista, bom rajši vzel močnejšega... Ali je Bequiet res toliko boljši? (kolikor je sploh lahko napajalnik boljši :), sklepam da je/če sploh je, razlika predvsem v glasnosti)...
Druga opcija, ki sem jo gledal za CPU je bila i3-4160
Malo samo cvikam, da ne bo prešvoh integrirana grafična za programe? Ali dejansko te programi sploh ne uporabljajo grafike?
Druga opcija, ki sem jo gledal za CPU je bila i3-4160
Malo samo cvikam, da ne bo prešvoh integrirana grafična za programe? Ali dejansko te programi sploh ne uporabljajo grafike?
Nevem koliko placa rabiš in s kamimi slikami delaš, ampak:
Vzemi raje najcenešo plato z 2 režami za ram,
1x8gb bo za štart dovolj, pozneje dodaš še 8gb,
ločena grafika -> nepotrebna
procesor i3 ali i5-4460 -> odvisno od penez,
SSD in HDD, mogoče če bi lahko shajal brez hddja in vzel večji SSD, malo premisli !
Grafo uporabljajo, ampak od raznih HD4600/740GT naprej neboš opazil neke razlike, razen če delaš z nevem kako hudimi efekti in resolucijami. Pa še to ne, ker je opencl support še v beta fazi in se rado sesuje.
Napajalnik vzemi res kak be quiet raje. Sistem ti bo kuru na oko med 50-100W, največkrat manj.
Vzemi raje najcenešo plato z 2 režami za ram,
1x8gb bo za štart dovolj, pozneje dodaš še 8gb,
ločena grafika -> nepotrebna
procesor i3 ali i5-4460 -> odvisno od penez,
SSD in HDD, mogoče če bi lahko shajal brez hddja in vzel večji SSD, malo premisli !
Grafo uporabljajo, ampak od raznih HD4600/740GT naprej neboš opazil neke razlike, razen če delaš z nevem kako hudimi efekti in resolucijami. Pa še to ne, ker je opencl support še v beta fazi in se rado sesuje.
Napajalnik vzemi res kak be quiet raje. Sistem ti bo kuru na oko med 50-100W, največkrat manj.
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
>Glede na to, da je cena napajalnika ista, bom rajši vzel močnejšega..
dodatna moč ti nebo nič koristila pri takem sistemu (sistem bo rabil ~100W v max loadu).
> Ali je Bequiet res toliko boljši? (kolikor je sploh lahko napajalnik boljši :), sklepam da je/če sploh je, razlika predvsem v glasnosti)...
da. tale corsair je bottom barrel ponudba (malo bolše od lcpower) medtem ko je be quiet kr bolši +tišji + 80+bronze certifikat (večja učinkovitost).
> Druga opcija, ki sem jo gledal za CPU je bila i3-4160
tale i3 bo kul
> Malo samo cvikam, da ne bo prešvoh integrirana grafična za programe? Ali dejansko te programi sploh ne uporabljajo grafike?
za določene zadeve uporabljajo, ampak ker je 730gt _tako_ slaba, nekih razlik napram vgrajene neboš opazil.
dodatna moč ti nebo nič koristila pri takem sistemu (sistem bo rabil ~100W v max loadu).
> Ali je Bequiet res toliko boljši? (kolikor je sploh lahko napajalnik boljši :), sklepam da je/če sploh je, razlika predvsem v glasnosti)...
da. tale corsair je bottom barrel ponudba (malo bolše od lcpower) medtem ko je be quiet kr bolši +tišji + 80+bronze certifikat (večja učinkovitost).
> Druga opcija, ki sem jo gledal za CPU je bila i3-4160
tale i3 bo kul
> Malo samo cvikam, da ne bo prešvoh integrirana grafična za programe? Ali dejansko te programi sploh ne uporabljajo grafike?
za določene zadeve uporabljajo, ampak ker je 730gt _tako_ slaba, nekih razlik napram vgrajene neboš opazil.
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…
SuperVeloce ::
+ računaj, da je razlike recimo med bequiet system 7 350w (ki stane vseeno kakšen evro manj) in med corsairjem vs450w le 70watt realno gledano (na 12V)
ryzen 5900x, MSI 5700xt Gaming X, 2x16GB 3600CL16, 850evo+860qvo, Fractal Mini C
Zgodovina sprememb…
- spremenil: SuperVeloce ()
Ok, hvala.
Še nekaj, je Intenso SSD primerljiv z Crucial? Sam imam crucial, ko sem ga kupoval pred časom, je bil nekako go-to SSD...
Katero matično pa? Tolk velik jih je, da niti ne vem kje bi začel gledat... Omenjeno sem najdu, po kratkem posvetu z "googlom-best budget motherboard" in krajšim pregledom forumov...
Še nekaj, je Intenso SSD primerljiv z Crucial? Sam imam crucial, ko sem ga kupoval pred časom, je bil nekako go-to SSD...
Katero matično pa? Tolk velik jih je, da niti ne vem kje bi začel gledat... Omenjeno sem najdu, po kratkem posvetu z "googlom-best budget motherboard" in krajšim pregledom forumov...
> Še nekaj, je Intenso SSD primerljiv z Crucial? Sam imam crucial, ko sem ga kupoval pred časom, je bil nekako go-to SSD...
Za to, kar ti rabiš je čisto primerljiv. Edini minus je leto manj garancije.
> Katero matično pa? Tolk velik jih je, da niti ne vem kje bi začel gledat... Omenjeno sem najdu, po kratkem posvetu z "googlom-best budget motherboard" in krajšim pregledom forumov...
za i3 bo kaka asuska na h81 čist ok. V resnici je važno sam to, da ima prikjučke, ki jih rabiš.
Za to, kar ti rabiš je čisto primerljiv. Edini minus je leto manj garancije.
> Katero matično pa? Tolk velik jih je, da niti ne vem kje bi začel gledat... Omenjeno sem najdu, po kratkem posvetu z "googlom-best budget motherboard" in krajšim pregledom forumov...
za i3 bo kaka asuska na h81 čist ok. V resnici je važno sam to, da ima prikjučke, ki jih rabiš.
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…
Ne pozabi, da trenutno se 250ish ssdji zelo splačajo.
Nekateri imajo višje hitrosti, pri večjih capacitetah
Nekateri imajo višje hitrosti, pri večjih capacitetah
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Se bojim, da bo 256GB postalo kmalu premalo... Zato bi vseeno rajši vzel 1TB pa da je mir :)
Tako, se pravi bi bila takšna konfiguracija boljša?
- Be Quiet 350W
- i3-4160
- Asus H81M-C
- Crucial BX Tactical 8GB
- Intenso 256GB
- WD Green 1TB
Skupaj 482EUR
Tako, se pravi bi bila takšna konfiguracija boljša?
- Be Quiet 350W
- i3-4160
- Asus H81M-C
- Crucial BX Tactical 8GB
- Intenso 256GB
- WD Green 1TB
Skupaj 482EUR
Zgodovina sprememb…
- spremenil: carcar ()
postalo kmalu premalo
Pa daj vsak dan 1,10€ v šparovček in čez 2 mesca greš po disk.
To ti je ena kavica al pol pira na dan manj.
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
evo i5 sestava za malenkost več k 500€
če res nemorš it ćez, daš cenejšo plato ali ohišje z vgrajenim napajalcem.
1. Napajalnik Be Quiet System Power 7 350 Watt
2. Team Group Elite, DDR3-1600, CL11, LV - 8 GB TED3L8GM1600C1101
3. SSD INTENSO 2,5 128GB III TOP (3812430)
4. HDD VERBATIM 3.5'' 1TB SATA3 (53164)
5. Ohišje ANTEC VSK3000B micro ATX
6. Intel Core i5 4460 BOX procesor, Haswell
7. ASRock H81M-HDS, DDR3, SATA3, HDMI, USB3, LGA1150 mATX
503,91 € funtech.si
#brezpodpisa
For write performance, the MX100 SSDs are specced to 500MB/s (512GB), 330MB/s (256GB), and 150MB/s (128GB).
Gre se v bistvu o tem, da se 250 najbolj splača in dobiš največ za svoj denar.
Ker 128gb zna pri takem programju z rezervnim placom hitro zmanjkat.
Celo pa ko boš videl, kako je fajn ko stvari laufajo direkt iz ssdja.
Ena opomba glede plate. Ena po ena pobrski in najdi tako, da ima hdmi in/ali dvi, če boš mel slučajno kdaj dva monitorja.
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
evo i5 sestava za malenkost več k 500€
1. Napajalnik Be Quiet System Power 7 350 Watt
2. Team Group Elite, DDR3-1600, CL11, LV - 8 GB TED3L8GM1600C1101
3. SSD INTENSO 2,5 128GB III TOP (3812430)
4. HDD VERBATIM 3.5'' 1TB SATA3 (53164)
5. Ohišje ANTEC VSK3000B micro ATX
6. Intel Core i5 4460 BOX procesor, Haswell
7. ASRock H81M-HDS, DDR3, SATA3, HDMI, USB3, LGA1150 mATX
503,91 € funtech.si
Je ta procesor bistveno boljši?
Ni problem par € več (samo nekje moram postavit budget, ker če ne lahko pri vsaki vsoti rečem, da dam še malo zraven pa dobim še ne vem kaj :D )
For write performance, the MX100 SSDs are specced to 500MB/s (512GB), 330MB/s (256GB), and 150MB/s (128GB).
Gre se v bistvu o tem, da se 250 najbolj splača in dobiš največ za svoj denar.
Ker 128gb zna pri takem programju z rezervnim placom hitro zmanjkat.
Celo pa ko boš videl, kako je fajn ko stvari laufajo direkt iz ssdja.
Ena opomba glede plate. Ena po ena pobrski in najdi tako, da ima hdmi in/ali dvi, če boš mel slučajno kdaj dva monitorja.
256GB SSD bi vzel v vsakem primeru, ker dam rajši 20€ več kot pa da naknadno obolevam ko moram zbrisat določene programe, datoteke, da sprostim prostor...
1TB bi pa vzel kot dodatni prostor za vse ostale zadeve...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: carcar ()
Ni glih tko. Je neka zlata meja (za večino). i3 je 2 jedrnik z +2 niti. i5 pa 4 jedrnik surov.
Pravtako se splača 250gb ssd in plata z dvi+hdmi.
In tukaj se zate konča.
Pravtako se splača 250gb ssd in plata z dvi+hdmi.
In tukaj se zate konča.
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Zgodovina sprememb…
Al pa naroči iz HWV ali CU in ima vse :)
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM