» »

Nakup namiznega PC-ja

Nakup namiznega PC-ja

Temo vidijo: vsi
««
465 / 1154
»»

XKEKAX ::

issak je izjavil:

XKEKAX je izjavil:

Pozdravljeni,
torej... prišel je čas da si tudi jaz malo posodobim svoj sistem, ampak bi potreboval mnenja, nasvete tistih ki se malo bolj spoznajo na stvari... računalnik sem si namreč sestavil 5 let nazaj in sem malo " za časom" z novostmi.

No, stvar je taka...PC se bo uporabljal za igranje novejših igrc na high nastavitvah (predvsem kak FPS, ali kaj podobnega GTAV), rad bi pa tudi, da bo ta sistem zdržal vsaj nekje 5 let (da se bo dalo normalno igrati na njem).

Iz starega računalnika bom uporabil naslednje stvari:
napajalnik: LC Power Metatron Gaming LC8750II V2.2 Prophecy 2 750 W
trdi disk: WD Caviar Green 500GB in WD Caviar Blue 640GB (oba dva še na SATAII, ali je to problem pri novem sistemu?)
SATA2 ni noben problem, itak ti vrteči se diski ne dosegajo hitrosti, pri katerih bi jih SATA2 vodilo bremzalo. Dokler ne boš sistema gor nalagal, je OK.

V mislih imam pa nekaj takšnega:
CPU: Intel i5 4690K /////Intel i7 4770 (PROCESOR BOM KUPIL PO VSEJ VERJETNOSTI RABLJEN) - tukaj me zanima, če sploh potrebujem tako dober procesor?
Za igre je i5 top. Če sprašuješ, če rabiš i7, ga ne rabiš :) Glede na to da bi rad prišel skozi pod 500EUR, lahko mirno prišparaš skoraj 100 ki bi jih dal za i7 namesto i5.

RAM: Corsair Vengeance DDR3 8GB 1600Mhz
Za RAM predvsem preveri, da paše na matično. Ko izbereš matično, ima na uradni strani seznam preverjeno kompatibilnih RAMov, in tam izbereš nek 1600 8GB.
Ohišje: Zalman R1
Hladilnik za CPU: ne vem še, imate kakšne predloge? nekje do 30EUR, ampak mora biti predvsem tih in imeti čim boljše hlajenje
Tih in učinkovit :D Kot da je treba to posebaj poudariti, nihče ne išče glasnega in zanič :) Cooler Master: Hyper 212 EVO ima zelo dobra priporočila, in je v tvojem budgetu

Matična plošča: odvisno za kak procesor se bom odločil, nekaj v cenovnem rangu 80-90EUR
Za i5 4690k: ASUS Z97-P, Asrock Z97 pro3, Anniversary, Gigabyte GA-Z97P-D3, GA-Z97-D3H - tisti modeli, ki so do 90EUR pač... Imaš pa bolj malo portov zadaj, poglej če ti je to dovolj, sicer pa priporočam kakšen Asus Z97-Pro oz. vsaj nekaj za 150EUR, ker tele za 80EUR so res oskubljene. Glej da je matična Z97, pa razvrstič po ceni, pa vzameš najcenejšo, ki še vedno ima vse, kar bi rad (USB porti, SLI, Crossfire, lan, 7 kanalni zvok ipd)

SSD: prosim za nasvet, velik naj bo nekje 256GB
MX100 je še vedno aktualen? 100EUR za 256GB

Kaj se pa tiče grafične kartice, bom pa še zaenkrat uporabil "staro" AMD Sapphire HD 7870 Ghz Edition, dokler ne vrže ven kaj novega AMD in posledično (upam) zniža ceno kaki GTX 970/770 ali R9 280X/290 (grafično kartico imam namreč tudi namen kupiti rabljeno). Največ bi za njo zapravil nekje 250EUR.
Rabljene 280X so poceni (110-160EUR na bolhi, ampak več kot 150EUR jim ne dat), in špilajo vse kar je trenutno na trgu na 1080p/60FPS

BUDGET: za vse te komponente skupaj (RAZEN GRAFIČNE KARTICE) imam namen odšteti nekje dobrih 500EUR.... za GPU bom še videl kako bo v prihajajočih mesecih :)

Pri temu računalniku se tudi nekako osredotočam na to, da bo čimbolj tih, saj bo prižgan 24/7.
Potem bi mogoče raje vzel ohišje ki ima kakšno protizvočno peno noter, namesto okna na strani, ali pa bi jo vsaj sam prilimal noter, in vzel cenejše ohišje

Vsem ki mi boste pomagali in svetovali, se že v naprej zelo lepo zahvaljujem.

Lep pozdrav,
Marcel

Torej bi bil kakšen i5 4690/4670/4570/4590 čisto zadosti? Da bi ga še lahko par let uporabljal brez problema...sicer pa če vzamem model K ga pa lahko tako čez nekaj časa malo navijem...

Kaj pa kakšna GTX 770? Ali bi raje počakal da pade cena čez par mesecev GTX 970-ki?
Pri grafični kartici tudi gledam, da ima nek custom tih in učinkovit hladilnik gor, sploh če bi se odločil za kakšno 280X/290X, saj se baje kar grejejo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: XKEKAX ()

SuperVeloce ::

gtx 770 ne pridobiš skoraj nič napram 7870ghz. preskok na 970 ti je minimum.
ryzen 5900x, MSI 5700xt Gaming X, 2x16GB 3600CL16, 850evo+860qvo, Fractal Mini C

issak ::

XKEKAX je izjavil:

Torej bi bil kakšen i5 4690/4670/4570/4590 čisto zadosti? Da bi ga še lahko par let uporabljal brez problema...sicer pa če vzamem model K ga pa lahko tako čez nekaj časa malo navijem...

Kaj pa kakšna GTX 770? Ali bi raje počakal da pade cena čez par mesecev GTX 970-ki?
Pri grafični kartici tudi gledam, da ima nek custom tih in učinkovit hladilnik gor, sploh če bi se odločil za kakšno 280X/290X, saj se baje kar grejejo.

Intel Core i5-4670K ali 4690K, katerikoli je cenejši pač. Tistih par MHz razlike ga naviješ sam. Komaj zdaj se pojavljajo igre, ki izkoriščajo dve jedri, pri igrah je bolj važna frekvenca CPUja kot pa jedra. Nekaj zadnjih čisto novih iger zdaj rabi quad core za igranje (Far Cry4), pa še te se da naštimat da tudi na dual core igrajo. Zaradi ene ali dveh iger, ki bi MOGOČE malo profitirali od i7 proti i5 (se pravi 1-2FPS), se ti ne splača dajati 100€ več, še posebaj ne na budgetu 500€. Veliko bolj bodo igre profitirale od grafične.
Imam od Gigabyte 280X (Windforce), ki ima velik hladilnik s tremi ventilatorji, in je OK, stvar se jasno segreje na 70°C med igranjem, ampak to se vsaka. Če želiš tiho in hladno, daj gor tole. Sem imel že prej Arctic hladilnike, in so tihi, da ga sploh ne slišiš, hladni pa tudi. Seveda če že kupiš grafično ki ima od proizvajalca dober hladilnik, bo razlika manjša, kot pa tisti mali referenčni ventilatorji ki so glasni kot letalo.

Sam sem gledal nekaj teste, pa GTX770 stane več kot 280X, dejanski performance je pa slabši.

eh, igre ki pridobijo z vsaj 2 jedroma (in tudi 4+) se pojavljajo že par CPU generacij. Seveda pa to niha od igre do igre, medtem ko si recimo pri far cry 2 imel korist od quadov, je sedaj toliko let kasneje še vedno dovolj i3, ki s HT dovolj preprečuje core stall. Medtem ko so pentiumi že premalo in cuka, tudi če so fpsji "dovolj". Problem pa nastane ja, če ima igra nek thread, ki zahteva močno jedro, kljub koristi od večih jeder... tam je potem AMD pečen.
ryzen 5900x, MSI 5700xt Gaming X, 2x16GB 3600CL16, 850evo+860qvo, Fractal Mini C

Zgodovina sprememb…

m0LN4r ::

Vedno gledaš worstcase scenario ane, če si lahko privoščiš, tako da: 1231.
Sem včeraj sestavil eno sliko za lažje razumevanje.
- Vsaka druga novejša igra ima za multiplayer recommended vsaj i7 oz. 1231. Tako da, nekaj že bo na tem.
- Je pa odvisno od denarnice.

Gleda se worst-case-scenarijo in igre, ki izkoriščajo cpu, ter minimum fps. Tako da brez filozofiranja prosim. Worst case pomeni, da je to najslabši scenarij, ki se ti lahko zgodi.
Prva slike 2009 - druga slika 2014Q2 - tretja (AVG) future:
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

Zgodovina sprememb…

• spremenil: m0LN4r ()

Next-Gen ::

Ima kdo več pojma o g-syncu pa bi znov priporocat dobr monitor k ma ze to notr
najraj 144hz 1080p

hojnikb ::

rajši si omisli freesync monitor, ker so precej cenejši. Razn če že maš nvidia grafo..
#brezpodpisa

si se delam nov build grafo pac tista k je bolsa sicer od amd-ja ne poznam nc
kak predlog kaj se postav ob bok gtx 970/980 ?

DarwiN ::

G-sync monitor pride prej ko slej v poštev samo eden: ASUS ROG Swift PG278Q

Je pa tako, da g-sync plačaš ~100€ dodatka pri monitorju, medtem ko bo freesync brezplačen (in posledično kasneje tudi g-sync, predvidevam).. Ampak freesync monitorjev še ni na trgu. Bi pa se našel kakšen, ki ima obljubljeno kasnejšo freesync podporo. Bo kmalu več jasno.

Pa budgeta nisi povedal.. Skozi celo nitko s temi nasveti se namreč dogaja, da bi folk rad kupil hi-end najsodobnejše igračke, po obširni debati pa nazadnje pove, da je pripravljen odšteti 200€..
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

denar ni tok problem ker sedaj sestavljam prvic po 6h letih in bi rad nekaj uredu sestavu za denar ki ga nebom obzaloval
glede grafe sm biv na zacetku preprican da bom uzev gtx 970 in igrav na 1080p zdj vidm kaksna je razlika z 144hz vs 60hz in me mika neki v to smer
ce bi hotu izkoristit 144hz pol bi mogu tut tok fpsja dosezt kar z eno gtx 970 res bolj tezko ce prav razumem pojnt zakaj it na 144hz monitor ? cene me popravi
ce bi hotu vecji fps bi pol mogu it al na 980 kar bi slo se dodatnoh 200€ al pa 970 sli z cimer pa nism mev do zdj nobenih izkusenj ( namrec mam gtx 275 dokler ne zamenjam )
tukaj pridejo se ljudje ki potem zagovarjajo da je sli potem ze overkill za 1080p
pod 400€ se pa ne dobi g-synca ali pac ? gledav sm na hardwareversant
glede rog swifta tok dnara nimam za ene 440€ bi se pa dalo kj pogledat

Tole je G-sync ponudba. Lahko izbereš Benq-ja, ampak to ni to.. Precenjen in premajhen.. 24" monitor zame ni monitor. ;) Doplačaš 200EUR za Asusa, ali počakaš pol leta, ali pa pozabiš na g-sync. To bi bile moje opcije.

GTX980 se ne splača, ker ni veliko hitrjša kartica od 970... Raje 970 SLI.. Ampak potem smo že pri milijonih... 700+ za Asusa in 2x970 za fps-je, plus ostala drobnarija.. Skupaj ~2000EUR.

Pa pri monitorju se ti ne splača varčevat, ker boš imel od njega več kot od vseh grafičnih kartic in cpujev tega sveta.. Velikost in imerzija. To je prihodnost.
Samsung 32" 1440p, Ukrivljen Dell 34" 21:9, Philips 39.5 4k. To so monitorji, za razliko od tistih 24-27" jajčnikov.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: DarwiN ()

pripravljen sm pocakat do nekje zacetk julija pol pa ne vec
se bodo cene velik spustile do takrat vsaj za sli opcijo
in se nekaj me zanima glede tega sli kaj je taka fora da se ljudje izmikajo temu
eni pravjo da kao ni za gejming al pa da je bolj za multi monitoring je to res ker sam nisem dobil nikjer nekega podatka da bi se sli res splacalo eni govorijo celo da je ful nekega jebanja
ker sam nism mel se sli me zanima kko ie z tem da bi enkrat za vselej vedu
kaj prcakvat ce grem na sli ker ce bi pocakav do julija in kupu roga pol definitivno bi sov na sli

Kolkr jaz vem, so samo majhne nevšečnosti s SLIjem, predvsem ob izzidu kakšne nove igre, ko je treba vćasih počakat kak teden, da optimizirajo driverje za SLI... Načeloma pa naj bi vse štimalo. Večja dilema je tukaj to, če si res tako močno želiš g-sync in 144Hz, ker se s tem dejansko odrečeš velikosti monitorja in kvaliteti slike (sync monitorji imajo zaenkrat namreč vsi TN panele).. Če si nek profi gamer, potem ok. V nasprotnem primeru pa te ne razumem najbolje.

Julija boš pa dobil GTX970 za ~270€ (x2 = 540€), ampak takrat bodo zunaj že novi radeoni in mogoče bo kak 390X dovolj hud že kot samostojna kartica. In freesync monitorji bodo cenejši.
Skratka, v pol leta se vse postavi na glavo.

nisem nek hardcore gamer samo rad bi nekaj da se obnese na dovgi rok sepravi ce te prav razumem g-sync in 144hz potem ni prava rešitev ?

če hočeš variable refresh, potem počakaj, da je freesync široko podprt.
#brezpodpisa

Zakaj bi kupoval gsync in 144hz monitor na dolgi rok, to je minljiva tehnologija, ki bo čez leto dve postala mainstream in bo poceni.
poleti pa pride ven oculus in morpheus (maybe baby) :) Pa maš 3D in 360°c in še placebo efekt sil.
Trade Republic 38MVDVXM

Mattias, na dolgi rok ni neke optimalne rešitve. Vsekakor pa to ni 144Hz, ki velja bolj za preseravanje, kot karkoli druga...
Vzemi Dell U3415W monitor in 1x 970GTX, pa boš imel mir za par let in boš zagotovo zadovoljen. Oziroma grafično kartico, ki so zaradi vseh teh visokih ločljivosti danes najbolj na udaru, bo tako ali tako priporočljivo nadgradit kasneje, čez ~dve leti.. Takrat prodaš kartico, doplačaš ~150€ in imaš povnono mir par let.

hvala fantje :)
sepravi z i5 4690K in asus z97 pro ( ce je kul) + balistic sport 8gb
in ce menjam 2x na 3 leta grafo sm pol loht mirn za naslednih 6 let al
bo za 4 leta ta procesor ze slab in ali je ta pro dobra za sli ?

če imaš kristalno kuglo, da veš kaj bo v naslednjih 6 letih, se priporočamo... Trenutno je pač en boljših cpujev, kar lahko kupiš... vse ostalo pa zveš sproti ;). Plata je dobra ja

gddr85 ::

dobra je tolk kot ostale, podpira sli in crossx

Za dolgi rok 1231v3 in h97 plata za isto ceno.
Trade Republic 38MVDVXM

to bi blo pa se tbols niti ni treba nobenga hladilnika dodtanga pol ane ?
ce pa recmo pustimo te hzje ( 144hz ) a preskok iz 1080p na 1440p je zlo vidn ? se splaca it al
k nekje sm zaslediv da crysis 3 na v-high + najvec aa na 1440p je bolj al ne poraz ze na gtx 970 sli
ce odmislemo freesync pa g-sync pa se osredotocmo samo na revolucijo ?
zanima me predvsem zato k sm na youtubu zaslediv da naj bi tanov 390x dokoncno pokopav 1080p

jaz imam raje malo višjo resolucijo na medium, kot obratno. Pusti ti youtube, dokler ni kartica uradno izdana in testirana...

Dokler nebo melo doma 99% folka 4K monitorje, kot so danes 1080p se bo še marsikaj spremenilo do takrat na vseh področjih.
V igrah (texture, materiali), monitorji (cena, paneli, podpora za razne "danes" exclusive, maybe 3D), pa seveda grafe.
Vse to zgoraj našteto je na prehodu v 4K. Šele, ko se bomo nehali tukaj pogovarjati o 1080p, ker bo to samo še na bolhi potem ja ima smisel delat naprej načrte.
Do takrat pa boš sigurno vsaj 1x menjal grafo oz. mogoče cel komp.
Trade Republic 38MVDVXM

matic492 ::

@Mattias, kar se zaenkrat ve o 390X je obetajoče ja, ampak če boš čakal na to lahko čakaš v nedogled, če računalnik rabiš zdaj ga kupi zdaj, grafiko boš pa potem menjal če boš hotel.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

gexi45 ::

Nucam procesor, matično in ram . do 300 € kaj bi blo najboljš

4460/4570 + h97 + 8GB rama
#brezpodpisa

repsolSlo ::

Katero trgovino mi predlagate za nakup računalnika (Mlacom, Dinokomp, ali katero drugo)

Moja sestava:
Matična:Gigabyte GA-Z97X-Gaming GT
Procesor:Intel Core i7 4790K (4.00Ghz, 8MB) BOX
Pomnilnik:Corsair Vengeance Blue 16GB 2133Mhz cl11 Quad KIT - 1.50V
Grafična:Gigabyte GeForce GTX 970 4GB Gaming G1
Disk:WD Black 2TB 64MB
Ssd disk:Kingston HyperX 3K SSD 120GB
Ohišje:NZXT Phantom Black
Hlajenje:Corsair Hydro Series H60 2nd Gen.
Napajalnik:Corsair CS Series Modular CS750M 750W

hojnikb je izjavil:

uzev sem najcenej vse pa pride 313.54€ na hardwareversand.de

Intel Core i5-4460 174,88 €
8GB G.Skill RipJaws-X 64,77 €
MSI H97 PC Mate 73,89 €

a bi blo kako cenejšo matično možno vzet ki ni H97 ki bi že out of the box delala z i5 4460 ko res nemorm it čes 300€ že to sem mal raztegno budget

seveda lahko, vsaka h81 ali b85 bo ok, če ima dovolj zadev, ki jih potrebuješ

repsolSlo je izjavil:

Katero trgovino mi predlagate za nakup računalnika (Mlacom, Dinokomp, ali katero drugo)

Moja sestava:

Ce bos v Slo pol te k si reku so good + funtech in dinokomp.at (dinokomp sam cenej )
ce pa hoces prsprat kar na tvojih komponentah bi pa idealo.de upis komponente pa nabav iz hardwereversant nad 1000€ mas 20€ popusta seprav cene druzga postnina zastonj al pa se dodtano kj prsparas :)

tale matična bi pol delala http://www.hardwareversand.de/DDR3/1505... brez kakršnih bios updatov

ja bo delovalo

amacar ::

Če že H81 chipset jemlješ, lahko komot tudi cenejšo plato vzameš. Js mam H81-K recimo, ker je bila takrat najcenejša.

repsolSlo je izjavil:

Moja sestava:

tole lahko kamot zbiješ še za kakih 200€ in invesiraš razliko v spodoben ssd/boljše hlajenje.
1231v3 namesto i7
h97 namest z97 plata
8gb preko glave
mx100 256GB namesto 3k
...
#brezpodpisa

gexi45 je izjavil:

hojnikb je izjavil:

uzev sem najcenej vse pa pride 313.54€ na hardwareversand.de

Intel Core i5-4460 174,88 €
8GB G.Skill RipJaws-X 64,77 €
MSI H97 PC Mate 73,89 €

a bi blo kako cenejšo matično možno vzet ki ni H97 ki bi že out of the box delala z i5 4460 ko res nemorm it čes 300€ že to sem mal raztegno budget

Seveda lahko vzameš cenejšo plato, tudi kako B85, komot.
Trade Republic 38MVDVXM

porihtano ::

lp!

ali mi lahko prosim kdo pove razliko med tema dvema računalnikoma?
sam nimam niti malo pojma in bi si želel, da znalci še utemeljite, zakaj bi bil en boljši od drugega!
ker nerazumem razlike v procesorju, niti kaka je razlika vmed 6 in 8gb pomnilnika ipd?

hvala

http://www.poceniprenosniki.si/racunaln...

ali

http://www.kwon.si/product_info.php?cPa...

pa prosim še, da vas odgovori več, da bom bolj prepričan in dokaj hitro, ker se morem v teh dneh odločiti!
Računalnik pa rabim zgolj za kak yt, fb, pa kakih 24ur pa tako =)

(prej sem to besedilo napisal v napačno temo, kjer je debata o najcenejših računalnikih, sedaj sem jo skopiral sem in upam, da tu dobim malenkost več pomoči)
hvala

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: porihtano ()

linki ti ne delajo in odgovor je še vedno enak

http://www.sestavi.si/index.php/item/di...
http://www.funtech.si/si/vsi-oddelki/ko...

po želji še pa trdi disk, če rabiš več placa.. pa sestavi.si ima tudi opcijo sestav računalnikov, če se ti ne da hecat s tem.

z tistima dvema sestavama pa samo stran mečeš denar, ker nimata nobenga smisla (najbrž tut ne kupiš Audi S6 za po mestu furat ? :) )
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

• spremenil: hojnikb ()

Bizkit45 ::

"Računalnik pa rabim zgolj za kak yt, fb, pa kakih 24ur pa tako =)" to je dober računalnik za 300€, ne pa 600-700€. sestavi ga po komponentah, če ga sam ne upaš/znaš, ga pa kdo od prijateljev/znancev zna.

BorutK-73 ::

Ali pa nabavi prenosnik za 600EUR.
https://slo-tech.com/forum/t170766/19799

Zgodovina sprememb…

Tole od strica hojnika, le da nima smisla kupovat v dveh trgovinah, samo zato da bi 'privarčeval 5EUR'.

Te zgornje tri, plus tale disk:

To je to.. In vse skupaj ti sestavijo za 10-15EUR, če se ne motim.

Pa ta računalnik bo podpiral zgolj monitorje do 1920x1200 resolucije, tako da če slučajno načrtuješ kak večji/boljši monitor, potem ta zgornja konfiguracija ne pride v poštev.

Potem pa potrebuješ samo še enega kolega, ki ti bo windowse namestil zastonj ob kavici. ;)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: DarwiN ()

moj problem je tak, da sem do pred dvema tednoma mislil, da računalnik, ki sedaj stane 300e je bil pred 3leti 1000e...in jaz sem si hotel kupiti računalnik za najmanj 1500e, da bi bil čez 3 leta še vedno soliden!
nakar so mi kolegi rekli, da za stvari, ki jih jaz delam na računalniku je dovolj kišta za 300e, in so me nekak prepričali, da vzamem vsaj za polovično ceno, torej okoli 700e!
ker sem levak in mi niti malo niso jasne komponente, ki ste mi jih prilimali me še vedno zanima samo razlika med tistima dvema, na zgornjih linkih?
laptopa nočem, ker mi na tem sedanjem skačejo neke reklame, na tadrugem pa nekaj ropota...
in zaradi tega sem živčen in bi rad še danes šel po kišto...zatorej vas še 1x prosim, da mi nekdo napiše zakaj je en procesor boljši od drugega, ali je boljše da je grafična integrirana ali ne, kaj pomeni 6 oz 8gb rama ipd?

hvala

Za tvoje potrebe ne potrebuješ nič močnejšega. Le zakaj bi? Plačati 1500eur (pa tudi 700) za uporabo interneta je stran vržen denar. Prišparaš toliko, da si lahko vsaki 2 leti zamenjaš računalnik. Vsekakor je zate to najbolje (ali pa en poceni prenosnik, ker za trenutno stanje tvojih laptopov je kriv uporabnik ;)). Integrirana grafika je več kot dovolj, če se ne bo igralo iger, za internet je dovolj 4gb rama, katerega pa lahko zlahka nadgradiš (dodaš) v prihodnosti.

Zgodovina sprememb…

gddr85 ::

6 in 8gb rama pomeni, da imaš za 2gb več rama, glede na tvojo uporabo je vseeno kater od tistih cpujev, grafična je lahko integrirana, če bi kdaj rabil kej močnejšega jo lahko vedno dokupiš

ker mi na tem sedanjem skačejo neke reklame, na tadrugem pa nekaj ropota...

Sumim, da imamo tukaj težavo bolj pri uporabi pcja in ne pri kupovanju.

Kake reklame skačejo? Strojna oprema stem nima veze. Karkoli boš vzel, al 1000 al 2000 kišto bo isto, če ne paziš kaj nalagaš.
Trade Republic 38MVDVXM

Zgodovina sprememb…

• odbrisal: bluefish ()

issak ::

porihtano je izjavil:

laptopa nočem, ker mi na tem sedanjem skačejo neke reklame

To pa nima čisto nobene zveze s tem da je računalnik prenosni, če klikaš na čudne linke, ne uporabljaš adblockerjev in ne posodabljaš antivirusa, ti bodo reklame skakale naokoli tudi na macbooku za 2000€. Če menjaš računalnik samo zaradi reklam, raje sčisti zdajšnega in prišparaj 700€. Vse kar rabiš je antivirus (avast), malwarebytes, ccleaner in adblock plus za firefox, chrome in IE (karkoli pač uporabljaš). Nobenih reklam več.

Računalnik za 1500€ se uporablja za igre ali resno delo z zahtevnimi programi (render, veliko virtualk, montaže videa, design, programiranje (emulatorji) ipd.). Če želiš igrati najnovejše igre na ultra nastavitvah še nadalnjih 6 let, kupi računalnik za 1500€, sicer je to metanje denarja stran (in tudi elektrike).

Je pa res da bo računalnik za več denarja dlje uporaben, ampak le, če se zanj primerno skrbi (ne obiskuje čudnih strani na internetu, posodablja programe, ne nalaga nepotrebnih (in sumljivih) programov, redno čisti z različnimi orodji)

Zgodovina sprememb…

• odbrisal: bluefish ()

saj vem, da sem sam zasral, ko sem hotel gledati nek fuzbal preko streama in mi je predlagalo, da si naložim nek player in od takrat je tako...pač nočem laptopa, ker so mi glupi in dokler plačam popravilo si raje kupim nov namizni računalnik pa imam zopet mir nekaj let...

zdaj ste me itak čist zmedli...na koncu bom šel v hofer po kišto =)

še eno vprašanje imam, ker vidim, da imajo eni windowse že naložene drugi pač ne...kaj je bolje vzeti?
ker 2 isti kišti na eni z na drugi pa brez windowsov razlika v ceni 100e!
in kjer so že naloženi in če crkne zadeva ali so potem ob formatiranju zopet že sami od sebe naloženi?

hvala,

Ne, po formatiranju jih moraš znova sam naložit.

Razlika je pa 100€ zato, ker toliko stanejo windowsi.. Na bolhi jih sicer prodajajo za ~50€, ampak nisi vsi legit.. (en tip na primer prodaja s crackom za 40€ :D)..

Tako da najprej povej, ali boš kupil windowse za 100€ (ali na bolhi?), ali pa imaš kakšnega kolega, znanca, srednješolca, kogarkoli, ki ti lahko za đabe namesti windowse?

Druga stvar je pa monitor.. Kakšnega imaš trenutno? Vprašam zato, ker če se ti v kaj splača investirat, je to monitor. Sploh če imaš kakšno staro jajco. Samsung S32D850T na primer.

Xxxzilla ::

Če se (disk) formatira se gor zbrišejo popolnoma vsi podatki vključno z windowsom. Drugače pa vsaka kišta v komponentah za 300+ € ter 100+ € še za programe (windows) bo za brskanje po netu, ogledu kakšnega filma, pisanje datotek v wordu in uporabi ostalih osnovnih zadev, povsem ok. Če sem jaz dal pred 5 leti za komp 400€ pa še danes dela za takšne reči tipi topi in zažene tut kakšen 2-3 leta star špil, bo tudi danes za tako ceno mogl delat še nekoliko bolje ane. Zdej, če bi imel na razpolago kakega osebka, ki kolkr tolk ve par zadev o kompih, ti lahko on(a) porihta tega prenosca za kakšen six pack uniona ali laškega pirčka, namesto da daš v trgovini par stotakov. :)

Izbris programov s kompa: levo dol imaš na namizju imaš gumb start -> malce desno imaš nadzorna plošča -> programi (odstranitev programa)...

> zdaj ste me itak čist zmedli...na koncu bom šel v hofer po kišto =)

nič narobe s tem. Hofer ima včasih prav ok sestave.

>še eno vprašanje imam, ker vidim, da imajo eni windowse že naložene drugi pač ne...kaj je bolje vzeti?
ker 2 isti kišti na eni z na drugi pa brez windowsov razlika v ceni 100e!

Za to ker winsi pač niso zastonj.

Svetujem ti, da si zbereš komponente, ki sem ti jih linkal, napišeš trgovini da ti jih sestavi in je to to. Namesto Winsov pa naloži Ubuntu; prihraniš pri nakupu licence + zelo mala šansa, da fašeš kake viruse ipd...
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

• spremenil: hojnikb ()
««
465 / 1154
»»