» »

Nakup namiznega PC-ja

Nakup namiznega PC-ja

Temo vidijo: vsi
««
785 / 1133
»»

ziga1990 ::

^^ RAM je napačen imaš 1x16GB vzemi raje 2x8GB
Ryzen 1700, 16gb RAM, GTX1070, NH-D15, Bequiet Darkbase pro 900

gddr85 ::

pa za 15€ več imaš rm550x semi pasiven psu..

gus5 ::

Kurzweil je izjavil:

Torej takole nekako:

CPU: Ryzen 1700
Napajalnik: CORSAIR napajalnik CS550M 550W 80+Gold Modular
RAM: Pomnilnik D4 3200 16GB C16 GSkill RipV 1x16GB;1,35V,RipjawsV red
Ohišje: Ali Fractal Design ali NXTZ

Bom vse razen ohišja naročil iz Nemčije, ker bo ceneje. Zanima me samo če je poleg tega procesorja tudi kakšen stock hladilnik (pri naslednji plači se kupi potrem kaj proper). Če se najde kje kaj bolj ugodnega in v istem rangu, predvsem pa me zanima katero plato vzet, nekaj navijal verjetno ne bom, razen kolikor bom pri 1700 procesorju dvignil voltažo v BIOSu, toliko da ni ravno nek zadnji škart (vredu kondenzatorji), da ima m.2 priklop, pač da je na nekem nivoju. Ne rabi bit pa nič fancy, gaming ali kaj podobnega. Pač kvalitetna plata za normalen denar, ki je recimo nekje med 100-150€

Grafično, diske in ostalo kar manjka zgoraj pa že imam.
Če boš navijal do 3,7 GHz, je priložen hladilnik OK. Če boš CPU navil prek 3,7 GHz, potrebuješ zmogljivejši hladilnik. Bodi pozoren na višino zmogljivih hladilnikov ter širino ohišja. Ne gre vsak hladilnik v vsako ohišje. Plošča in še ena mATX plošča. Preveri, ali je RAM, ki ga kupuješ, na QVL proizvajalca plošče, za katero se boš odločil.

ziga1990 ::

Gus5: a to pa ni narobe da gleda napačen ram oz samo eno palčko?

Kurzweil: jaz imam to matično: https://www.funtech.si/si/vsi-oddelki/k...
baje se lahko navija na njej
Ryzen 1700, 16gb RAM, GTX1070, NH-D15, Bequiet Darkbase pro 900

cegu ::

DarwiN je izjavil:

U wish.. Oziroma I wish. :P

Ampak pride fajn, ko že vsa leta spremljamo frustracije tukaj v tej nitki, kako ljudje ne znajo oziroma so preleni, da bi sestavili računalnik. Tukaj pa dobiš super comp po super ceni, sestavljen na dom. Absolutno brez konkurence, še posebej zdaj, ko nas je Mindfactory skenslal.



Kako je z garancijami tu? Lahko dodam svoj stari disk zraven in svoj Firewire (digitaliziram posnetke), ali je odprtje teh no-no?

grašek ::

Bo vredi?

Rad bi, da je zadeva čim tišja, zato me malo skrbi napajalnik. Priporočate kaj drugega?

next3steps ::

RYZEN 1600,
Neka cheap B350 plata tam do 110 eur,
DDR4 3200 8GB palčka, druga se bo dokupila kasneje.
Cheap m.2 ssd tam do 125 eur,
GTX 1070 ali 1080 ( mini, ena za 400 druga za 500eur).
Napajalc že mam XFX550 (potrebna menjava?).

Želim spraviti build pod tisočaka. Predlogi ?

SuperVeloce ::

napajalnik bi moral zdrzati
ryzen 5900x, MSI 5700xt Gaming X, 2x16GB 3600CL16, 850evo+860qvo, Fractal Mini C

smacker ::

https://www.mindfactory.de/shopping_car...
Rami so 3000mhz, ker so v tej štacuni 20eur cenejši od 3200. Za 125eur dobiš 960 evo, ne rabiš iskat cheap ;) Napajalnik bo zdržal.

cordoba ::

Konec decembra, bi kupil kakšen malo boljši pc. Vzel bi ga na obroke, torej v BB. Zanima me mnenje za ta pc...
https://www.bigbang.si/namizni-racunaln...

Uporabljal se bo za klasično domačo uporabo, tudi igranje novejših iger. Se pravi, da bi imel nekaj časa mir.
Koliko bi dal npr za tak pc, če bi ga sam sestavil? Bi bil npr. 1300 eur ok cena za tak pc, če bo kakšna akcija v BB?

Hvala za odgovore.

DarwiN ::

V BB ni noben PC sprejemljiv. Vsi so rop pri belem dnevu. Povedano drugače: cheap zastarele komponente po napihnjeni ceni, namenjeno za skubljenje nepoznavalcev. Pa še za "kasko" zavarovanje te bodo nategnili, tko da bo računalnik vreden le še polovico denarja, ko ga boš prinesel domov. :D

Kar se tiče omenjenega računalnika.. Cheap plastično kičasto ohišje, "zastareli" procesor in matična, najcenejša možna referenčna grafična kartica, predvidoma najcenejši možni ssd (kakšen Kingston najbrž) in pa kak LC napajalnik z najslabšim možnim izkoristkom.

Skratka, poišči kakšno drugo trgovino, ki nudi obroke. Ali pa vzemi hitri kredit in kupi tisti strup zgoraj iz Boostboxa - pa še jaz dobim provizijo od tega. ;)
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: DarwiN ()

bozo78 ::

DarwiN je izjavil:



Skratka, poišči kakšno drugo trgovino, ki nudi obroke. Ali pa vzemi hitri kredit in kupi tisti strup zgoraj iz Boostboxa - pa še jaz dobim provizijo od tega. ;)



V petek sem vplačal računalnik iz povezave ki si jo dodal. Zanima me če dobiš še kakšen mail o pošti, ko je paket odposlan? Sicer v mailu piše da ob plačilu tistega dne, paket dobim 3.11.

Zdaj me pa še zanima glede vgradnega diska. Pozabil sem dodat še en disk za shranjevanje filmov in programov. Pa zdaj gledam enega 2TB. Katerega priporočate? Verjetno ga bom kar pri nas kupil, ker tle verjetno ne bo velike razlike v ceni.

Hvala.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: bozo78 ()

DarwiN ::

Tracking bi morali poslat.. Ali pa jim piši in vprašaj.. Oziroma vprašaj abyssusa na ZS. On je že naročil ta comp.

Ja, vse spremembe tiste privzete sestave stanejo drago. Dodatni 2Tb disk denimo 70€. Kupiš pri nas najcenejšega in rešeno. Toshibo imaš za 62€.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

bozo78 ::

Ja sem že dobil mail in piše da so prejeli nakazilo in ko bo paket odposlan, dobim nov mail.

Ja zdaj je že prekasno za spremembe. Tam sem bedak obkljukal blue ray predvajalnik, za 64 eurov in zdaj bom imel poleg blue ray-a, še DVD enoto, ki jo bi dobil tako zraven. Blue ray pa je danes že praktično brezveze.
Namesto tega bi disk kupil rajši.Kar je je zdaj. Zdaj pa gledam ali kupit 2TB, 3TB ali 4TB, niso ne vem kakšne velike razlike. Kakšni so pa diski Sata Seagate Barracuda? Saj verjetno je za takšne diske vseeno kar kupiš. Včasih vem da so rekli, da je dobro kupit tiste z 7.200 vrtljaji namesto 5.400. Bom pogledal pa kar toshibo dokupim.

Hvala.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: bozo78 ()

DarwiN ::

Ja, z blu-rayem si denar vrgel proč.. Mogoče ga prodaš na bolhi, če to sploh kdo kupi danes. :S

Za filme in arhiv vrtljaji nekak niso tolk pomembni, in 7200rpm diski so glasnejši. Na koncu dneva je vse isti šmorn..

Mogoče edino upoštevaš ta info o umrljivosti diskov:

You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

klošar123 ::

Bozo78 jaz sem že v sredo dobil račun in potrdilo o nakazilu pa še ga zdaj niso poslali. Neugoden čas sem zbral ravno pred vikendom in pred prazniki. Pričakujem ga najhitreje v petek ali naslednji teden.

abyssus ::

Čudno, meni so ga načeloma takoj poslali - mislim, da isto v sredo naročil, v petek je bil odposlan. Dobiš pa mail za plačilo, mail z računom, mail za odposlano in mail za rešit anketo zadovoljstva. Sam sem tudi pisal mail in prosil, če mi lahko sporočijo status, ker sem naročil kot gost in potem ne moreš trackat naročila preko njihove spletne strani, tako da so še mi tukaj poslali prav DHL list za oddajo pošiljke. Vprašanja s svojo številko naročila pošiljajte sem: shop@csl-computer.com, ker tisti boostboxx mail zgleda nihče ne čekira - vsaj meni do danes tam ni bilo odgovorjeno. :)

HDD sem vzel pri nas, našel ceneje tukaj - 3.5 s 7200 obrati pa se ga kar sliši. Dodatno nisem nobenega "šraufa" dodal na njega ampak sem ga samo dal v tisto ohišje, ki je že znotraj računalnika pa očitno malce skače sem pa tja, saj se še čuje kovinski zvok ohišja.

Toliko za informacijo še: moj CPU ventilatorček je delal malce čuden zvok (jaz pač paniko zagnal), zato sem zadevo posnel in jim poslal .mp4, oni so mi pa kot odgovor poslali boljši/večji CPU cooler. Toliko, če mogoče kdo želi probat. :)

p.s.: DarwiN, sedaj bi že jaz tudi rad imel kakšen procent od prodaje ST memberjem. :D

klošar123 ::

Meni so pa na boostboxx mail v roku enega dne vedno odgovorili tako da tukaj ni bilo problema. Samo še mail čakam kjer mi sporočijo da je bil računalnik odposlan.

Kateri cooler si pa dobil potem naknadno?

Zgodovina sprememb…

bozo78 ::

klošar123 je izjavil:

Bozo78 jaz sem že v sredo dobil račun in potrdilo o nakazilu pa še ga zdaj niso poslali. Neugoden čas sem zbral ravno pred vikendom in pred prazniki. Pričakujem ga najhitreje v petek ali naslednji teden.



Danes sem dobil ta mail o plačilu Zahlung erhalten / Payment received.

Ihre Bestellung wird nun kommissioniert und für den Versand vorbereitet. Kleinteile werden innerhalb von 48 Stunden an das Transportunternehmen übergeben. PC-Systeme werden derzeit spätestens nach fünf Werktagen versandt.

Na tistem prvem mailu, ko sem ga naročil je pisalo če ga danes vplačam (29.10) da ga dobim 3.11. Verjetno da bo res potem. Sem se pa prijavil kot gost tudi jaz.
Danes sem že naročil tudi toshibin hdd 3TB.

P.S: Sam ga nisem imel namena kupit, ampak se mi je prenosnik resneje pokvaril in ne morem bit brez compa tolk časa, zato sem se moral hitro odločat in sem tega kupil za naslednjih 7-8 let :)
Če mogoče kdo ve kaj bi bilo. Prenosnik sem normalno izključil, ko sem ga naslednji dan prižgal se windowsi niso več zagnali. Imel sem črn zaslon. Kolega mi je zamenjal tri diske (tudi SSD) in naložil windowse pa ni bilo nič. Sumim da je ram. Je mogoče kaj drugega lahko?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: bozo78 ()

klošar123 ::

Ta mail sem jaz že dobil 27.9. Predviden čas dostave pa je pisalo 31.10. vendar težko verjamem, ker še niti odposlali niso.

styx ::

Zivjo.

Trenutno imam malo starejši PC (phenom x4 955, rx 460, 8gb rama itd.). Na njem igram sodobne igre, delujejo pa že vse več ali manj bolj na low. Razmišljal sem da bi kupil nov PC, v mislih sem imel ryzen cpu, gtx 1060, 16gb rama itd. (okrog 1100 €). A se splača nakup novega PCja ali pa se bolj splača počakat do naslednjega leta? A bodo naslednje leto izšle tudi kakšne komponente na katere bi bilo pametno počakati?

lp

klošar123 ::

Poscrollaj malo po prejšni strani in si poglej tisti boostboxx račinalnik ki ga je linkal Darwin. Ryzen 6 1600 3.2Ghz, GTX 1070, RAM spodaj spremeniš na 2x8GB, če želiš imeti 16GB. Vse to te bo prišlo manj kot 1100€ z poštnino vred.

abyssus ::

Rama je ze 16gb, ni treba nic spreminjati. 1023 euro s postnino oz. se ceneje s popustom.

scenic16 ::

Če prav vidim je akcija "boostboxx" zaključena... ?

abyssus ::

Jup, res je. Zgleda so dosegli kvoto. :)

pecavar34 ::

Pozdravljeni

Meni je verjetno crknil prenosnik in šla je po vsej verjetnosti plata kar me pride popravilo 1000€ in naprej (za ta denar mam že nov komp). Zdj rad bi nekaj ekvivalentnega oziroma mogoče malo močnejšega vzel samo ne več prenosnika. Ven bi vzel samo navaden disk ker je ok in pa M.2 ssd disk sam ni nVme ampak je achi (ne vem točno, pred nvme-jem kar je blo). Ne bi rad spet nek hud bađet ampak nekaj normalnega.

Tole so pa specifikacije mojga kompa
Asus ROG G751JY

bozo78 ::

abyssus je izjavil:

Čudno, meni so ga načeloma takoj poslali - mislim, da isto v sredo naročil, v petek je bil odposlan. Dobiš pa mail za plačilo, mail z računom, mail za odposlano in mail za rešit anketo zadovoljstva. Sam sem tudi pisal mail in prosil, če mi lahko sporočijo status, ker sem naročil kot gost in potem ne moreš trackat naročila preko njihove spletne strani, tako da so še mi tukaj poslali prav DHL list za oddajo pošiljke. Vprašanja s svojo številko naročila pošiljajte sem: shop@csl-computer.com, ker tisti boostboxx mail zgleda nihče ne čekira - vsaj meni do danes tam ni bilo odgovorjeno. :)



Pravkar sem dobil mail z računom. Torej zdaj čakam naslednji mail, ko bo comp odposlan. Mogoče ga pa res dobim že v petek :)

Seba22 ::

Pozdrav

Evo tule sem nabral neke PC komponente: https://www.mindfactory.de/shopping_car... .Kak se vam zdi?Vzela pa bi se verjetno 2 takšna PC-ja s takšnimi komponentami.Najbolj me zanima,če so rami ok in pa vodno če paše na z370 chipset lga 1151?Na strani scer piše da naj bi šlo ampak vseeno se želim prepričati preden se kar koli naročuje.Drugo bi pa moralo biti verjetno vredu.Ostalo kar spada zraven se bo pa nabavilo posebaj.
Asus ROG B650E|Ryzen 7800X3D|DDR5 32GB|NVMe SSD 3TB|EKWB AIO 360|RTX 4080
Dell Alienware 27" 1440p GSYNC Ultimate|CAN-AM Renegade 1000cc 2022

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Seba22 ()

next3steps ::

Košarica ne dela.

Seba22 ::

Kako da ne?
Asus ROG B650E|Ryzen 7800X3D|DDR5 32GB|NVMe SSD 3TB|EKWB AIO 360|RTX 4080
Dell Alienware 27" 1440p GSYNC Ultimate|CAN-AM Renegade 1000cc 2022

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Seba22 ()

Seba22 ::

Pojma nimam zakaj zdaj noče delat a ravno prej sma si z kolegom pošiljala linke iz MF pa je delalo
Asus ROG B650E|Ryzen 7800X3D|DDR5 32GB|NVMe SSD 3TB|EKWB AIO 360|RTX 4080
Dell Alienware 27" 1440p GSYNC Ultimate|CAN-AM Renegade 1000cc 2022

Seba22 ::

Evo sedaj bi moralo delovati https://www.mindfactory.de/shopping_car...
Asus ROG B650E|Ryzen 7800X3D|DDR5 32GB|NVMe SSD 3TB|EKWB AIO 360|RTX 4080
Dell Alienware 27" 1440p GSYNC Ultimate|CAN-AM Renegade 1000cc 2022

Muwe ::

Je računalnik (advanced 3780 ) pri boostboxxu še vedno vreden nakupa glede na sedaj redno ceno? Je še kateri drugi računalnik vreden ogleda/nakupa pri tej firmi ? budged niha vse do 1.5k € oz. je vseeno bolje kupovati komponente ?

hvala za odgovore, LP

abyssus ::

Kolikor sem jaz te komponente skup zlagal pri funtech-u, sem vedno nekako prihajal do cene 1300€ za nekje tu tu build, tako da se pomoje še splača vzet. Seveda jaz štejem zraven še dejstvo, da tukaj zadeva pride sestavljena in mi predstavlja neko vrednost tudi tole. Najbolje, da preveriš še sam.

oberskitona ::

Pozdravljeni soforumaši spet se obračam k vam z problemom.

Nakup PC, za upokojenko(mail, internet, youtube, recepti in novičke).

Trenutni Pc ki je šel v večna lovišča je bil v uporabi 10-15 let skupaj z CRT monitorjem miško in tipkovnico tako, da je vse skupaj za v smeti. Torej nimamo uporabne komponente razen ohišja. In sedaj dilema sestavljat PC in nabavit se dodatno LCD ali, mini pc ali prenosnik...

Glede nakupa ni ovir najraje tujina imam možnost tudi naročit na nemški naslov...
Kako se obnese mini PCer recimo nekaj podobnega kot je ZOTAC? Obstaja kaj dobega uporabnega za nizko ceno?

Ali preprosto kakšen prenosnik : https://www.computeruniverse.net/en/pro... izmed teh oz ali ima kdo kakđen boljši predlog

Sestavljen pc:
Kakšen I3 ali ekvalentni AMD vseeno kateri tabor...
Ima kdo kakšno sestavo ki bi jo delil z mano ali pa je celo kje kdo videl kakšen komplet vreden razmisleka.

Nakup Licence za Windows, vaše izkušnje prebral sem tukaj na forumu da se za par evrov na ebayu dobi KEY kolikor sem pa najdo obstaja tega malo morje ali je vseeno katero licenco izberem oz. na kaj morem biti pazljiv? https://www.ebay.de/sch/i.html?_from=R4...

Hvala za vsakeršen nasvet

sm4rt4ss ::

Kakšen prenosnik s Celeronom in SSD-jem bi bil že dovolj. Moja oma uporablja nekaj takega že cca 5 let za točno te stvari in zadeva odlično služi. Zamenjal sem ji edino SSD, ker je HDD crknil.

Kaj takega mogoče. https://www.mimovrste.com/prenosniki/as...

Če boš pa sestavljal pa vzami zlato sredino, Pentium G4560, lahko tudi Celeron, če si na budgetu, če nisi pa lahko tudi i3. Cheap plata, proc + 4GB RAMA pa bo zadostovalo za to.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: sm4rt4ss ()

schurda ::

Ma lej: moja teta ima prenosnik, ki ji služi. Za take reči je vsak dober. Bolj pomembno v tem primeru je: ali je monitor zadosti velik ali rabi večji samostojni monitor? Ali lahko tipka na tipkovnico ali rabi posebej? Ali ga bo prenašala po hiši ali bo tam nekje v kotu na mizi, ker ima prostor?
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

Kozeljko ::

Lep pozdrav! Kolegu, ki nima blage o kompih, naj bi pomagal sestaviti en gaming računalnik. Pripravljen je plačati tam 800-850 evrov. Sicer bo njemu vse improvement, a bi vseeno rad preveril kaj bi se pri tej ceni splačalo. Verjetno bi naročal iz tujine(Nemčija, huh), pa vse pri istem, a to niti ni pomembno. Samo okvirno bi rad videl kaj naj pričakujem za ta denar.

Glavno dilemo imam glede CPUja, saj ne vem kam padejo Ryzen proti Intelom. Sem sicer slišal da so boljša bang for the buck opcija? Grafa verjetno 1060ka?(3 al 6gb?). SSDja pa pomoje ne potrebuje.

Hvala :)

hunter01 ::

Brez zamere, a ne razumem kako ti sploh pade na pamet nabavit nov comp brez SSD diska?

vres.ales ::

https://imgur.com/a/MWuRh
Jaz bi nekaj takšnega. 1060 pa je toliko dražji, da ga nebi vzel

Zgodovina sprememb…

matobeli ::

Niti slučajno to ni uravnotežen build.

V 850eur budget gre 1060 6gb, i5 ali ekvivalent Ryzen, 16g rama in 256 m.2 ssd (sata ali nvme), po želji še trdi disk, cca 500W napajalnik priznanega proizvajalca, in kišta po želji.

Če zmanjka kakšen € se lahko vzame i3 in 1060 3gb in 8gb rama. Za 1080p gaming še vedno dovolj.

Je pa pravo vprašanje na kakšnem monitorju bo gejmal.

Kozeljko ::

hunter01 je izjavil:

Brez zamere, a ne razumem kako ti sploh pade na pamet nabavit nov comp brez SSD diska?


Če bo uporabljal samo za gaming, se je zdelo bolj logično stisniti več FPSa iz tega denarja.

matobeli je izjavil:

Niti slučajno to ni uravnotežen build.

V 850eur budget gre 1060 6gb, i5 ali ekvivalent Ryzen, 16g rama in 256 m.2 ssd (sata ali nvme), po želji še trdi disk, cca 500W napajalnik priznanega proizvajalca, in kišta po želji.

Če zmanjka kakšen € se lahko vzame i3 in 1060 3gb in 8gb rama. Za 1080p gaming še vedno dovolj.

Je pa pravo vprašanje na kakšnem monitorju bo gejmal.


1080p ja. Mogoče primer takega builda? Ker 1060 6gb + CPU(recmo okoli 200e) + 16gb RAMa že sami stanejo 600-650e, vsaj jaz ne najdem boljše. Torej 200e za vse ostalo se zdi rahlo nerealno.

matobeli ::

Za 1080p bi bil načeloma takle build čisto spodoben: Ryzen 3 1200+gtx1060 3g+8GB ram+256GB SSD

Zraven še mobo, psu, ohišje, če je treba še en disk.

Ko bo kolega kupoval boljši monitor se bo pa tudi dalo relativno enostavno upgrade naredit.

Cene si malo zloži skupaj pa boš videl kolk kje ostane. Tujina je seveda cenejša.

D3m0r4l1z3d ::

Lahko tudi kasneje na ryzen r5 ali r7 gre in v primeru 1440p monitorja še vsaj 1070/Vega
ETN Wallet addr.: etnkGuvhDzR7Dh8us4e69VStubGbmQHrh5pe2fnpNDhEhX5
A1nCWrFBMK2NmkycgVN4sAwhvY8YyNNbF6KUSJyFZ99QKU8phCn
Cryptopia ref. link: https://www.cryptopia.co.nz/Register?referrer=Anymalus

schurda ::

https://www.boostboxx.com/basic/basic-1...

dodaš še SSD za 80€ in te pride 880€.

Ali pa:
https://www.boostboxx.com/basic/basic-1... za 900€.
Tistih 50 € bo že napraskal nekje.
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

Pat_MaGroin ::

Se kaj ve, kdaj se mislijo absurdno visoke cene rama znižat?

hojnikb ::

se kako leto ne
#brezpodpisa

hulahup ::

Hej

Iščem budget gaming comp, ki bi bil tudi HTPC. Bral zadnjih nekaj strani pa se nagibam, da bi vzel osnovnega boostboxxa za 600€. Nisem zahteven gamer, špilam pro evo (pes2018 je end of line za mojo x2 555, hd5770, 4gb starino, ne dosežem več min specs), pa civ5 (civ6 dela, ampak počas), pa zdej k bi nov komp vzel, bi kak svež špil probal, to je pa to, sicer bolj HTPC. Ta, ta osnoven je dovolj (1300x, 1050ti, 8gb), ne? SSDja nima, bi dodal. Še kaj manjka? Je bolje kaj drugega?

Hvala

schurda ::

ssd ja.
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

Pat_MaGroin ::

Rabim mnenje.

Je konfiguracija na spodnjem linku OK?

Rabim za Firefox, kjer mi trenutni PC ne dela OK pri odprtih več tabih :).

https://www.mindfactory.de/shopping_car...

Hvala in LP!
««
785 / 1133
»»