» »

Nakup namiznega PC-ja

Nakup namiznega PC-ja

Temo vidijo: vsi
««
309 / 1162
»»

klkkkkkkkkkk ::

+1 molnar

@georgeus vzemi si čas malo preglej programe (sprobaj, če lahko ali pa youtube). Ko boš vedal kaj boš uporabljal pa ti bomo napisali optimalni konfig.
GA-990XA-UD3, FX 6300 4.6GHz, R9 270X, 8Gb Ram, 1TB, G-550W, Win7

Zgodovina sprememb…

georgeus ::

Uporabljam:
Rhino (modeliranje)
3dsMax + Vray + sigurno še par pluginov za modeliranje (rendering, brez animacij)
Photoshop(obdelava renderjev)
Lightroom(obdelava fotografij)
Illustrator,InDesign(vektorske grafike, plakati)
Aftereffects(za render movie, še ne znam je pa želja)
....včasih pride prav tudi Sketchup+Vray, potem pa ostala klasika ala...Office. Trenutno delam, bom pregledal youtube da se malo podučim ampak kasneje. Hvala da sta me na to opozorila!

GenZNPC ::

Glede na to da vray in after effects zelo dobro koristita cudo vzemi nvidio. Pri rendranju 3d efektov v afx so lahko drastične razlike z mercurijem (cuda) vs. cpu.
Pa še to, ko uporabljaš mercury playback se ti procesor malce razbremeni in lahko med previewom normalno delaš druge stvari.
skibidi

FlyingBee ::

če finance dopuščajo potem geforce 770, če ne pa 660, ki je za svoj denar super grafa ap še do 140W ima TDP ... nujno pa pozornost usmeri tudi na ohišje in CPU cooler, hvaležen boš čez nekaj časa, ko se bo prah nabiral in ko bo prišel čas za nadgradnjo PC-ja, kot tudi med samim delom, če že nimaš dalec PC-ja ali na glas muzike oziroma slušalke

Tole je tudi dobra alternativa med 660 in 770: http://www.hardwareversand.de/3072+MB/1...
samo nevem kje v slo jo dobiš in če jo dobiš ugodno.
skibidi

En kolega sprašuje zakaj so vsi napajalniki pri dinokompu 2-6 dni dobave in noben ni na zalogi? Kaj to pomeni če danes naroči?
skibidi

Brias ::

georgeus je izjavil:

Ok, potem sm pa kar odločen....
FX8320, SSD 240GB, R9 270(X)...še en dober hladilnik če bo ratal, pa je to to. Bom pogledal še enkrat za tako varjanto in cene. Prosim še za nasvet enega dobrega, po možnosti vodnega, hladilnika, če ima kdo čas. Se še oglasim, hvala!

intel intel intel ....

Gutjerez ::

GenZNPC je izjavil:

En kolega sprašuje zakaj so vsi napajalniki pri dinokompu 2-6 dni dobave in noben ni na zalogi? Kaj to pomeni če danes naroči?

Zgleda nimajo skoraj nič na zalogi... oni dalje naročijo... tako je kolega naročil in dobil odgovor. A tisto kar je isti dan naročil na mimovrstah pa je že prispelo na njegov naslov...

Pozdravljeni,

Obveščamo Vas, da je bilo Vaše naročilo ravnokar naročeno pri našem dobavitelju.
Takoj, ko bo naročilo pri nas, Vas bomo obvestili o spremembi statusa naročila.

Za morebitna vprašanja nas lahko kontaktirate na:
Tel.: 070/875-685
E-pošta: info@dinokomp.si

Lep pozdrav,
Dinokomp
Nikoli ne obupaj, saj je tukaj slo-tech

Brias je izjavil:

georgeus je izjavil:

Ok, potem sm pa kar odločen....
FX8320, SSD 240GB, R9 270(X)...še en dober hladilnik če bo ratal, pa je to to. Bom pogledal še enkrat za tako varjanto in cene. Prosim še za nasvet enega dobrega, po možnosti vodnega, hladilnika, če ima kdo čas. Se še oglasim, hvala!

intel intel intel ....

Kateri procesor svetuješ in zakaj je boljši v primerjavi z FX8320?

990 EUR

990 EUR

Boljše kot to za 990EUR neboš nikjer dobil. Probaj v kaki slo trgovini sestavt, da boš videl kuk manj dobiš za ta dnar.

2x 1tb se v nemčiji še splača, samo zato ker če se ti en pokvari maš še vedno enga v rezervi
250gb ssd je povsem dovolj
Xeon je cenejša varianta i7, dal sem ga zato not ker drugače bi bil čez 1000EUR
Dodatno hlajenje
16gb rama,
660 gtx z 3gb rama, če boš kdaj na dveh monitorjih montiral fullhd zadeve se zelo izplača. (ampak imajo samo še en kos)
itd.

To je to. Okoli tega se vrti.
Prednosti xeona so, da je nenavit enako hiter kot navit fx-8320. Zaradi tega bistveno manjša poraba, hladnejše in tišje delovanje med obremenitvijo.

Če boš slučajno uporabljal quicksinc (recimo edius), za ostale nisem gledal. Potem rajši vzemi i5 ali i7, ker zaradi grafe lahko pospešuje H.264/MPEG-4 AVC videoje v programu z uporabo quicksinca. Če pa samo adobe, ne rabiš tega, ker je cuda hitrejša.
skibidi

Zgodovina sprememb…

• spremenil: GenZNPC ()

Se opravičujem, v adobe lahko tudi uporabiš quicksinc za h.264 encodiranje. Za ostale stvari pa cudo.
- Zato da uporabiš quicksinc in cudo, moraš imeti v integrirano in v ločeno grafično vklopljen monitor, da sta obe grafi aktivni. (Tako je vsaj pri edius)

Ker procesor in quicksinc sta pa prepočasna za predogled 3d efektov v aftereffectu recimo. Če ti je hitrost rendriranja na 1. mestu potem rajši xeona napram i5.
skibidi

Hvala za to sestavo.
Vaši predlogi so super, sem pa še malo neodločen zaradi različnih mnenj. Moram sam pri sebi odločit ali bom dal prednost procesorju ali grafični.
Tudi za video obdelavo bi mi prišlo prav, saj imam doma veliko analognih posnetkov na 8mm kasetah in bi jih rad pretvoril v digitalno obliko, enkrat v prihodnosti. Najraje bi vzel en i7 pa malo 2GB nVidio, se mi zdi najbolj sigurna varijanta. Grem sestavljat naprej, da vidim če pridem skozi. :)

...sem pogledal to o grafičnih pri Edius, quicksincu...moral bi imet Sandy-bridge i7"K" da bi pomenilo veliko razliko, ker pa ni cilj si nebom s tem belil glave.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: georgeus ()

Poglej si tale video:

Info:
Generation 1 (Sandy Bridge)
Quick Sync was initially built into some Sandy Bridge CPUs, but for example not on some low-end Sandy Bridge Pentiums or Celerons.[7]

Generation 2 (Ivy Bridge)
The Ivy Bridge micro-architecture included a "next generation" implementation of Quick Sync.[8]

Generation 3 (Haswell)
With the 3rd generation of Quick Sync introduced with the Haswell architecture the Quick Sync module becomes even more capable.

Sicer ti bo tisti xeon za 50EUR al kolko že manj enako hitro rendriral kot i7.
- Če maš kak zahtevnejši model, rajši bolšo grafo, ker za render lahko počakaš par minut dlje. Pri modeliranju pa te bo skos jebalo v glavo... če ti bo štekal viewport. Tako da neko ravnotežje je treba najt.

Nekako takole: Render, ki traja z i5 recimo 10 minut, bo na i7 okoli 7 minut, na tistem xeonu pa 8 minut.
To pomeni 100 minut vs. 70-80 minut vs. 80 minut.
skibidi

Zgodovina sprememb…

Z videom imam malo težav ker trenutno nemorem gledat v HD, ampak ti verjamem da dela tudi na Haswellu. Gledam zdej malo benchmark pa vidim da je tale Xeon res cenovno najboljša izbira pri Intel-u.
Samo še eno vprašanje, je potrebno testiranje komponent pri nakupu ali je to samo obiranje kupcev?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: georgeus ()

Te matične, ki si mi jo dal v sestavo ni več, zato me zanima katero mi priporočaš? Glede na to da so v nižjem cenovnem rangu, so verjetno vse ostale OK ali moram pazit na kakšno posebnost?

SuperVeloce ::

...sem pogledal to o grafičnih pri Edius, quicksincu...moral bi imet Sandy-bridge i7"K" da bi pomenilo veliko razliko, ker pa ni cilj si nebom s tem belil glave.
Ne rabiš K. Tisti K pomeni odklenjen množilnik za navijanje in ob enem manjkajoči vPro, vt-d in podobno. Navaden i7 4770 (brez K) pa ima praktično vse CPU tehnologije enako kot tisti xeon 1230v3, le izklopljen ECC.

Seveda je največji minus tega xeona, da je gpu ugasnjen, zato tudi nižja cena.

Pri matični samo poglej, da podpira procesor pod cpu support list (pri proizvajalcu), da ima vsaj tolko sata3 in usb3 priključko koliko misliš da rabiš. Če ne navijaš ni neke posebne razlike, razlika je v večinoma v priljučkih, dodatkih, dimenziji, itd.
skibidi

AntiG33k ::

Pozdravljeni!

Zanimam se za nakup računalnika in sicer med tema dvema http://trgovina.mercator.si/tehnika/rac... in http://trgovina.mercator.si/tehnika/rac...
Nakup drugih računalnikov ne pride v poštev, ker moram porabiti Mercator pike :)

Torej zanima me vaše mnenje predvsem kateri PC bi bil bolje za igranje iger (league of legends, NFS itd), gledanje filmov, internet in ljubiteljsko photoshop :)

Osebno se bolj nagibam k nakupu FUJITSUJA vendar mi ni zelo všeč grafična (mogoče kdo ve koliko fpsja bi bilo na max settings recimo v lolu?)...Drugače pa imam doma še rezervno Radeon HD 6670, če to kaj pomaga pri odločitvi :)

Najlepša hvala za mnenja :)

P.S. Vem, da se da dobiti odlične kompe tudi za 400€ vendar me zanimata samo ta dva računalnika zaradi že zgoraj omenjenega razloga (m pike). Tako, da prosim ne zahajajmo v "offtopice".

ok, ampak vseeno pike porabi za kaj drugega in kupi za 200 eur manj boljši PC

Killermode ::

sej v mercator tehniki se da naročit komponente . Nekdo je ko omenu na forumu enkrat. Povprašaj.

DarwiN ::

AntiGeek, tole je enako kot bi te tvoje Mercator pike vrgel skozi okno. :=S
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

Tisti fujitsu ima rahlo boljši procesor in ima ssd, slednje je super pri odzivnosti sistema (vendar ne koristi skoraj nič pri igrah). Je pa vprašanje, če ti bo 120gb dovolj prostora. Torej, tudi če vgradiš grafično kartico HD6670 (gddr5 verzija je vsaj tako hitra kot gt640), boš verjetno enkrat dokupil disk. Vsekakor pa je predrago.

Zgodovina sprememb…

Ja kaj pa če kupiš fasungo mercator pikami za nekoga in ti razliko vrne v dnaru?
skibidi

geniusone ::

Zgodovina sprememb…

AntiG33k ::

Okej to, da je predrag za kvaliteto že vem. Ampak prosim povejta ali je PC vseeno dovolj dober za že zgoraj omenjene stvari ali ne?
To, da cena ni v sorazmerju s kvaliteto mi je jasno...Vsi do sedaj razen SuperVeloce ste govorili o temu :)
Še enkrat ponavljam, da ni alternativnih možnosti in da žal ne poznam nikogar, ki bi nakupil toliko hrane kar sicer ni slaba ideja, je pa neizvedljiva :)

Torej ali je dovolj dober za igranje iger brez leganja (Lol, Dota 2, NFS, CS itd.)..Zaradi mene niti ni potrebno max settings...kakšen bolj zahteven program (ps) itd. Da ali ne?

P.s. glede prostora se ne sekirajte, ker bi itak dokupil tudi zunanji trdi disk (500gb, 1TB/2TB). Prav tako tudi nisem človek, ki bi kopičil stvari na PCju :)

Lep pozdrav

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: AntiG33k ()

georgeus je izjavil:

Hvala za to sestavo.
Vaši predlogi so super, sem pa še malo neodločen zaradi različnih mnenj. Moram sam pri sebi odločit ali bom dal prednost procesorju ali grafični.
Tudi za video obdelavo bi mi prišlo prav, saj imam doma veliko analognih posnetkov na 8mm kasetah in bi jih rad pretvoril v digitalno obliko, enkrat v prihodnosti. Najraje bi vzel en i7 pa malo 2GB nVidio, se mi zdi najbolj sigurna varijanta. Grem sestavljat naprej, da vidim če pridem skozi. :)

pri intelu je vedno tako, da je zadeva stabilna ... stabilna sedaj in stabilna v smislu prihodnosti ...

amd vedno najde nekaj, nek feature, ki naj bi bil v prihodnosti izkoriscen, pa ni oz. je neomembe vredno ...

AMDja naj si kupi tisti, ki tocno ve zakaj ga rabi in dela kompromise sam s sabo ...

priporocam ti, da vzames i5-4670K, solidno Z plato in macho cooler ...

ali tudi i5 4xxx ne K cpu in low end plato ....

lahko pa tudi i7 ( haswell )...

AntiG33k je izjavil:

Okej to, da je predrag za kvaliteto že vem. Ampak prosim povejta ali je PC vseeno dovolj dober za že zgoraj omenjene stvari ali ne?
To, da cena ni v sorazmerju s kvaliteto mi je jasno...Vsi do sedaj razen SuperVeloce ste govorili o temu :)
Še enkrat ponavljam, da ni alternativnih možnosti in da žal ne poznam nikogar, ki bi nakupil toliko hrane kar sicer ni slaba ideja, je pa neizvedljiva :)

Torej ali je dovolj dober za igranje iger brez leganja (Lol, Dota 2, NFS, CS itd.)..Zaradi mene niti ni potrebno max settings...kakšen bolj zahteven program (ps) itd. Da ali ne?

P.s. glede prostora se ne sekirajte, ker bi itak dokupil tudi zunanji trdi disk (500gb, 1TB/2TB). Prav tako tudi nisem človek, ki bi kopičil stvari na PCju :)

Lep pozdrav

ne, resno, raje kupi prenosnik (so bolj na realnih cenah) in ga prodaj pa kupi "orngi" PC potem v mlacomu, dinokompu ali celo iz Nemčije

DarwiN ::

AntiGeek, vprašaj se, če res potrebuješ windowse za 100€, in pa tale "grafična" - ok, za te 5 let stare igre bo še mogoče dovolj, če oklestiš grafične nastavitve, ampak če veš, kaj je dobro zate, bi vseeno moral dodatno kupit gpu za vsaj 150€..;).. Pa 4Gb rama kupovat v letu 2014?.. Ok, do jutri bo dovolj dober..:S
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

AntiG33k je izjavil:

Pozdravljeni!

Zanimam se za nakup računalnika in sicer med tema dvema http://trgovina.mercator.si/tehnika/rac... in http://trgovina.mercator.si/tehnika/rac...
Nakup drugih računalnikov ne pride v poštev, ker moram porabiti Mercator pike :)

Torej zanima me vaše mnenje predvsem kateri PC bi bil bolje za igranje iger (league of legends, NFS itd), gledanje filmov, internet in ljubiteljsko photoshop :)

Osebno se bolj nagibam k nakupu FUJITSUJA vendar mi ni zelo všeč grafična (mogoče kdo ve koliko fpsja bi bilo na max settings recimo v lolu?)...Drugače pa imam doma še rezervno Radeon HD 6670, če to kaj pomaga pri odločitvi :)

Najlepša hvala za mnenja :)

P.S. Vem, da se da dobiti odlične kompe tudi za 400€ vendar me zanimata samo ta dva računalnika zaradi že zgoraj omenjenega razloga (m pike). Tako, da prosim ne zahajajmo v "offtopice".

6670 je 50% hitrejsa od h4600
6670 je 20% pocasnejsa od gt640

glede na to, da si verjetno omejen z kaksnimi obroki ... je najboljsa izbira ta komplet ...

http://trgovina.mercator.si/tehnika/rac...

in v prihodnosti oz. takoj dokupis se :
Grafična kartica GIGABYTE AMD HD7770 1GB (GV-R777OC-1GD)
http://funtech.si/si/vsi-oddelki/komp/g...

ki je 450% hitrejsa od h4600 oz. 220% hitrejsa od 6670 ...

samo pod nobenim pogojem ne jemati z 2gb ddr3 ...

verzijo z 1gb ddr5 ...

500gb disk pa tudi lahko kak rabljen ujames za 25 eur ce bo nuja ...

LOL:
6670
1900*1000 MAX SETTINGS okrog 60 fps

NFS The RUN:
6670
1900*1000, LOW settings okrog 15-25 fps

7770
1900*1000, LOW settings okrog 50-60 fps
1900*1000, MID settings okrog 30-40 fps

oz. ta kartica
http://funtech.si/si/vsi-oddelki/komp/g...

7790 ( ki je se 40% hitrejsa od 7770 )
NFS The RUN:
1900*1000, MID settings okrog 60fps

stroj-pralni ::

Kero plato cooler pa napajalnik priporočate za navijane fx8320? Aja še GPU bi bil R9 270x. Lp

budget?

500-600€. Raje manj. Drugače ne rabim diskov, ramov ter ohišja..

Plato + cooler za 600€?

aja ne v tem primeru je 200 250 za plato hladilnik pa napajalnik

vzami XFX 650W ker je bolje imeti več:)
potem tole
http://www.hardwareversand.de/DDR3/1108...
+
hladilnik za 40-50EUR lahko tudi vodno hlajenje za 80-90EUR... Če hočeš dosegati visok OC + 4.8GHz potem mogoče še malo boljšo plato ,čeprav se ti nesplača.
4.5GHz z 40EUR hladilnikom + xfx 550W + mogoče za plato 100-120EUR pa si pod 200EUR

Lp

Zgodovina sprememb…

Še x1
cheap build
trgovina hardwareversand.de
Napajalc
http://www.idealo.de/preisvergleich/Off...
ali
http://www.hardwareversand.de/500+-+600...

Plata
http://www.hardwareversand.de/DDR3/1108...

Hladilnik
http://www.hardwareversand.de/Intel+AMD...

550W bo dovolj razen, če boš kakšno drugo grafo not dajal...

Če pa hočeš dosegati + 5.0Ghz boš moral pa kaj boljšega vzeti :)

EDIT: Ravno zato je AMD dober, ker nerabiš dat več kot 80EUR za 4.5Ghz

Zgodovina sprememb…

No še bolj cheap je tale
http://www.hardwareversand.de/DDR3/6616...

za light OC je TOP odvisno od Čipša smao jaz z FX 8320 z voltažo na 1.428V nebi šel :)

s1e2x3y ::

Zdravo!

Kupujem računalnik namenjen predvsem igranju računalniških iger, do 900€. Izbral sem si procesor z podnožjem AM3+, vendar ne najdem osnovne plošče, ki bi podpirala ta procesor in PCI Express 3.0. Ali menite da, zna biti to problem, saj izbrana grafična kartica deluje na njem?

Moja konfiguracija:
1. Osnovna plošča: ASUS M5A97 R2.0, DDR3, SATA3, USB3, AM3+ ATX
2. Procesor: AMD FX-SERIES FX-8350 BOX PROCESOR
3. Pomnilnik: CORSAIR VENGEANCE 8GB 1600MHZ DDR3 CMZ8GX3M1A1600C10B BLUE
4. Grafična kartica: MSI R9 270X GAMING 2G
5. SSD disk: SSD SAMSUNG 840 EVO 250GB 2,5"" SATA3 TLC MZ-7TE250BW
6. Trdi disk: SEAGATE TRDI DISK 1TB 7200 64MB SATA 6GB/S SV35 SERIJA
7. Napajalnik: AEROCOOL Strike-X Power 600W

Ali bi kaj spremenili?

Hvala za odgovore.

pci-e controller je na cpu, zato ne bos nasel plate s pcie3.0. Seveda to ni problem, ni potrebno skrbeti.

XFX 550W!
FX 8320 vzemi in potem si lahko kupiš še cooler za 30-40€ pa boš lahko malo vijše navil pa še tišji bo

nujno je za omenit, da bo za igre fx 6300 dovolj in za razliko raje kakšno boljšo grafično oziroma, če je razlika premajhna za pokrit boljšo grafično, lahko še SSD 120 GB, glede na to da je namenjen igram

štorkljaa ::

Brias, ker si mi že svetoval za nakup PC in bil zelo zadovoljen bi še enkrat prosil za sestavo- Kupil bi ga v Nemčiji...
Potrebujem ga za enostavno obdelavo- video novice (cs6 premier) in photoshop. Pomembno mi je da hitro renderira-. Navijat ne znam če obstaja kak program ,ki sam navije se priporočam :)
nekih hudih animacij ne bom delal. uporabljal bom tudi illustrator. Pc bo tudi namenjen konvertiranju iz vhs kaset v digitalno obliko.... pomembno je tudi da je stabilen saj imam odprtih već zavihkov. Hvala

GenZNPC je izjavil:

990 EUR

990 EUR

Boljše kot to za 990EUR neboš nikjer dobil. Probaj v kaki slo trgovini sestavt, da boš videl kuk manj dobiš za ta dnar.

2x 1tb se v nemčiji še splača, samo zato ker če se ti en pokvari maš še vedno enga v rezervi
250gb ssd je povsem dovolj
Xeon je cenejša varianta i7, dal sem ga zato not ker drugače bi bil čez 1000EUR
Dodatno hlajenje
16gb rama,
660 gtx z 3gb rama, če boš kdaj na dveh monitorjih montiral fullhd zadeve se zelo izplača. (ampak imajo samo še en kos)
itd.

To je to. Okoli tega se vrti.
Prednosti xeona so, da je nenavit enako hiter kot navit fx-8320. Zaradi tega bistveno manjša poraba, hladnejše in tišje delovanje med obremenitvijo.

Če boš slučajno uporabljal quicksinc (recimo edius), za ostale nisem gledal. Potem rajši vzemi i5 ali i7, ker zaradi grafe lahko pospešuje H.264/MPEG-4 AVC videoje v programu z uporabo quicksinca. Če pa samo adobe, ne rabiš tega, ker je cuda hitrejša.

A nujno potrebujem dodaten hladilnik? Uspel sem sestaviti sledeče za cca. 1000. Kaj se vam zdi?

zakaj 3770? je 4770 precej dražji?

Samo zato da ostanem na 1000, je pa majhna razlika v ceni. Mi kdo svetuje/odsvetuje test komponent, ker je precej drag, 50€?

pri intelu je platforma z kratko življensko dobo, ampak vseeno bi raje 1150 haswell naročil, pri ssd-ju lahko prišparaš 60 eur in daš v novo platformo - razen če rabiš 250gb ssd namesto 120gb res nujno

a kdo ve? je hardwareversand tudi s slovenskim DDV-jem začel?

Aja vzemi 1150 matično in 4770 procesroj obvezno, ne kupuj zastarelih stvari. Ni tako grozna razlika. Za 20EUR boš dobil tudi 5-10% več.

- Daj rajši teh 50EUR zapravi za 4770 in hlajenje, ki bo tiho in spraviš v ohišje. Stestiraš si lahko komponente sam z programi.

Test komponent je tak, jaz vedno vse doma testiram pa sestavljam, tako da ti pri tem nemorem kaj veliko povedat. Z grafično pa pazi, da jo imajo še na zalogi. Naglej si še eno drugo v istem cenovnem rangu.

@štorkljaa
Če boš izključno uporabljal premiere CS6, se ti naj sestava vrti okoli hitre grafične, saj boš znjo zelo veliko hitreje spravil projekt iz programa, ko dodaš grafično v cudasupported.txt in vklopiš mercury playback engine.

Za vse tiste, ki boste uporabljali Adobe CS6 in mercury playback (cuda) ena primerjava med popularnejšimi grafičnami.
http://www.pugetsystems.com/labs/articl...
skibidi

Zgodovina sprememb…

georgeus
Vzami FX 8320 top P/P za obdelavo... Če ti je i7 za 100€ več tolk bl pomemben.... no rzaen če imaš preveč denarja...

za to ceno je FX 8320 "steal" - in za tvoje delo...

Render time pa štrom pa toplota tolk večja. Flyby ka ga posiljuješ, če v 1000€ komot spraviš 4770k oz. xeona, katera dva nenavito z manj porabe hitreje rendrirata?
skibidi
««
309 / 1162
»»