Forum » Kaj kupiti » Nakup namiznega PC-ja
Nakup namiznega PC-ja
Temo vidijo: vsi

klkkkkkkkkkk ::
No, saj namen je XFX PRO 550W, zato tudi sprašujem, če bo to dovolj.
več kot dovolj bo zlahkoto bi šel z R9 290
recimo na hitro
sistem +i5 (prime 95) bo okoli 120-150W (odvisno od odstalih komponent)
Jaz gledam takole - da ga neobremenim nad 90% -- 520*0.9= 468
468-150 - 318W - kar je veliko :)
Če boš doma slučajno kaj gledal koliko porabi (z merilnikom) nujno upoštevat eff. napajlnika sepravi, če je 80% in ima 520W A12 tebi bo pa kazalo 600W - imaš okoli 480W... oz. takrat ko bo stistem porabil 480W bo tebi v merilniku kazalo 600W
GA-990XA-UD3, FX 6300 4.6GHz, R9 270X, 8Gb Ram, 1TB, G-550W, Win7
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: klkkkkkkkkkk ()

FlyingBee ::
torej lahko katerokoli grafično dokler ima eno jedro, 7990 zna bit problem, ampak večina nas niti ne razmišlja o grafičnih, ki stanejo več od novih konzol

Brias ::
Ali je napajalnik seasonic s12ii 620w dovolj močan za navijanje fx 8320 in gigabyte r9 280x ali bi rabil močnejši napajalnik? Cpu hladilnik je cooler master 212 evo.
Na 12V ima napajalnik 48a.
ce ze imas ta napajalnik, potem bo ok ...
ce pa ga mislis kupiti ... pa vzami raje xfx650 ( katerega tudi izdeluje seasonic )

Nejkoy ::
klkkkkkkkkkk je izjavil:
No, saj namen je XFX PRO 550W, zato tudi sprašujem, če bo to dovolj.
več kot dovolj bo zlahkoto bi šel z R9 290
recimo na hitro
sistem +i5 (prime 95) bo okoli 120-150W (odvisno od odstalih komponent)
Jaz gledam takole - da ga neobremenim nad 90% -- 520*0.9= 468
468-150 - 318W - kar je veliko :)
Če boš doma slučajno kaj gledal koliko porabi (z merilnikom) nujno upoštevat eff. napajlnika sepravi, če je 80% in ima 520W A12 tebi bo pa kazalo 600W - imaš okoli 480W... oz. takrat ko bo stistem porabil 480W bo tebi v merilniku kazalo 600W
Hvala. Potem bo to prava odločitev.

geniusone ::
Pozdravljeni! Prosil bi vas, če mi lahko svetujete pri nakupu komponenet za 500 eur. Uporabljal bi se za igre, office, internet... Bi pa kupil pri Dinokompu lahko pa je tudi, če je kje cenejše. Hvala
Zgodovina sprememb…
- spremenil: geniusone ()

georgeus ::
Pozdravljeni,
prosil bi vas za nasvet pri nakupu novega PC-ja. Namen in uporaba: modeliranje, rendering, obdelava fotografije (3dmax,Rhino,Photoshop,Lightroom,Adobe) Budget: max. 1000 eur
Gledal sem:
Procesor Intel Core i7 4770 BOX, Haswell
MSI H87-G43, Intel H87 Mainboard - S1150
Kingston HyperX Beast 16GB 2400MHz DDR3
Seagate Barracuda 2TB SATA3 6GB/s 7200
SSD disk CRUCIAL M500 120GB
Grafična kartica SAPPHIRE R7 260X 2GB DDR5
Napajalnik LC 600W LC6600GP2
Ohišje Cooler Master N300
Hladilnik Titan TTC-NC15TZ/KU/V2
Prosim za komentarje oz. popravke ker sem čisti amater pri sestavi računalnika. Hvala!
prosil bi vas za nasvet pri nakupu novega PC-ja. Namen in uporaba: modeliranje, rendering, obdelava fotografije (3dmax,Rhino,Photoshop,Lightroom,Adobe) Budget: max. 1000 eur
Gledal sem:
Procesor Intel Core i7 4770 BOX, Haswell
MSI H87-G43, Intel H87 Mainboard - S1150
Seagate Barracuda 2TB SATA3 6GB/s 7200
SSD disk CRUCIAL M500 120GB
Grafična kartica SAPPHIRE R7 260X 2GB DDR5
Ohišje Cooler Master N300
Prosim za komentarje oz. popravke ker sem čisti amater pri sestavi računalnika. Hvala!

iloveboobz ::
270x grafa, ceneješe rame, xfx 550w napajalc in bo kr ok...
aja pa hladilnika ne rabiš extra
aja pa hladilnika ne rabiš extra

napajalc - xfx 450-550W
Najdi si benchmarke fx 8320 pa malo preglej kako bo vs i7 4770 - ker mogoče raje vzameš ssd z 250-500Gb
Pa pazi rame da so 1.5V - pri intelu
Najdi si benchmarke fx 8320 pa malo preglej kako bo vs i7 4770 - ker mogoče raje vzameš ssd z 250-500Gb
Pa pazi rame da so 1.5V - pri intelu
Zgodovina sprememb…

Hayabusa ::
bo mobo podpiral tako hitre rame ?
Neki 1600 mhz cl9 1.5V bi bili dovolj.
-> xfx 550.
-> http://www.mlacom.si/scythe-mugen-4-scm...
Je tišji in ima večji pretok pri manjših obratih.

RutS ::
@georgeus
če daš 1k € za računalnik, ni škoda dat 40€ za cpu cooler, da ti lepo hladi in predvsem da je tišje
+ rami so 1.65 in ta h87 podpira samo do 1600
če daš 1k € za računalnik, ni škoda dat 40€ za cpu cooler, da ti lepo hladi in predvsem da je tišje
+ rami so 1.65 in ta h87 podpira samo do 1600

Hayabusa ::
Rami so 1.5 ali 1.65V
http://www.kingston.com/us/memory/hyper...
1.5V & 1.65 V operating voltages enable stable overclocking
Čeprav haswell dela tudi na 1.35V.

http://www.dinokomp.at/konfigurator/?mb...
ali
mogoče v funtech malo ceneje.. drgač pa iz nemčije ...
ali
mogoče v funtech malo ceneje.. drgač pa iz nemčije ...
Zgodovina sprememb…

SuperVeloce ::
Rami so 1.5 ali 1.65V
Ja to so specifikacije za vse modele iz predator beast znamke.. 1.5V na 1600mhz :). Zakaj bi kupil 2400mhz, če boš potem vozil na 1600@1.5V

Ok, malo sem zmeden zdaj ko ste mi vpeljali AMD, zanima me zakaj so toliko cenejši? :) Sicer se nebi branil podobne kvalitete za precej manj denarja, ampak sem malo skeptičen.
Torej sigurne spremembe:
- Grafa 270X
- Rami 16GB 1600Mhz
- Napajalnik xfx 450-550W
- Nisem razumel ali potrebujem hladinik posebej in če ga, potem verjetno boljši vodni?
Če vzamem AMD fx 8320 je predlagana matična ASRock 970 Extreme3 R2.0 OK? Trenutno mi rabi OS z glavnimi programi 70GB zato se sprašujem če potrebujem večji SSD?
Hvala vsem!
Torej sigurne spremembe:
- Grafa 270X
- Rami 16GB 1600Mhz
- Napajalnik xfx 450-550W
- Nisem razumel ali potrebujem hladinik posebej in če ga, potem verjetno boljši vodni?
Če vzamem AMD fx 8320 je predlagana matična ASRock 970 Extreme3 R2.0 OK? Trenutno mi rabi OS z glavnimi programi 70GB zato se sprašujem če potrebujem večji SSD?
Hvala vsem!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: georgeus ()

Odvisno, če hočeš P/P potem vzameš AMD - če pa hočeš imeti top pa intel i7
AMD ni narejen za single thread performance, ampak za multithread tako da za 140€ je daleč najboljši CPU za obedelavo
AMD ni narejen za single thread performance, ampak za multithread tako da za 140€ je daleč najboljši CPU za obedelavo

Article No. HV20X832DE
AMD FX-8320 Prozessor, Boxed, Sockel AM3+
ready for dispatch
129,72 €
MSI 970A-G46, Sockel AM3+, ATX, PCIe
ready for dispatch
67,38 €
WD Desktop Mainstream 2TB Retail (WD Blue)
ready for dispatch
83,94 €
Thermaltake Commander MS-III, ohne Netzteil
ready for dispatch
40,67 €
XFX PRO550W Core Edition Full Wired Power Supply
ready for dispatch
53,43 €
16GB-Kit G.Skill Sniper PC3-14900U CL9-10-9-28
Delivery date unknown
145,73 €
Samsung SSD 840 EVO Basic 500GB SATA 6Gb/s
ready for dispatch
279,99 €
ASUS R9270-DC2OC-2GD5 DirectCU II OC, Radeon R9 270, 2GB GDDR5
169,01 €
Thermalright True Spirit 120 Rev. A BW
29,99 €
1000€
AMD FX-8320 Prozessor, Boxed, Sockel AM3+
ready for dispatch
129,72 €
MSI 970A-G46, Sockel AM3+, ATX, PCIe
ready for dispatch
67,38 €
WD Desktop Mainstream 2TB Retail (WD Blue)
ready for dispatch
83,94 €
Thermaltake Commander MS-III, ohne Netzteil
ready for dispatch
40,67 €
XFX PRO550W Core Edition Full Wired Power Supply
ready for dispatch
53,43 €
16GB-Kit G.Skill Sniper PC3-14900U CL9-10-9-28
Delivery date unknown
145,73 €
Samsung SSD 840 EVO Basic 500GB SATA 6Gb/s
ready for dispatch
279,99 €
ASUS R9270-DC2OC-2GD5 DirectCU II OC, Radeon R9 270, 2GB GDDR5
169,01 €
Thermalright True Spirit 120 Rev. A BW
29,99 €
1000€

Super! Mislim da bo takle ravno pravi zame. Na kateri strani si to poiščem in naročim? (se opravičujem če je bilo že napisano, ampak je precej strani za prelistat)
100x hvala za pomoč!
100x hvala za pomoč!

raje evo 250gb in za razliko boljše ohišje ter CPU hladilnik, da boš imel mir in bo tudi naložba v prihodnost tvojega PC sestavljanja (dodajanja/spreminjanja, če ti kdaj AMD gre na živce in hočeš Intel ali obratno)

Shkorc ::
Bi lahko naredil kdo sestavo za Photoshop/Lightroom, do 1000EUR, nakup v slovenski trgovini?
Ty!
Ty!

GenZNPC ::
Preden ti sestavim, bi te vprašal, če rabiš čisto vse komponente, pač kišto?
Koliko slik obdeluješ, raw, 3d? Boš s tem služil al za doma?
Koliko slik obdeluješ, raw, 3d? Boš s tem služil al za doma?
skibidi
Zgodovina sprememb…
- spremenil: GenZNPC ()

Zdravo, ja, potreben je celoten komplet. Gre se za ljubiteljsko fotografijo: narava, hribi etc. Slika se v RAW in potem obdela za osebno veselje :) Namen je kupit PC, ki bo zadovoljivo služil naslednjih par let.

Killermode ::
@Shkorc to kar je Flyingbee napisu par postov višje sam da SSD menjaš za 120gb model pa boš pršu v slo skoz.

geniusone ::
Bi prosil potem, če mi kdo svetuje kakšna sestava bi bila vredu tam nekje za 500 eur lahko tudi nekaj več.

iloveboobz ::
sprehodi se po temi, je ene par strani nazaj sestava za tak budget..
edit:
evo ti..
edit:
evo ti..
iloveboobz je izjavil:
najbolj optimaln konfig, ki ga lahko kupiš ta trenutek
AMD FX-6300 (3,50Ghz, 14MB) BOX 95W
Club 3D Radeon R9 270 2GB royalQueen
G.Skill Value 4GB 1333Mhz cl9 - 1.50V
Seagate Samsung Spinpoint M8 500GB 8MB
XFX Core Edition PRO V2 450W
ASRock 970 Pro3 R2.0
Kingston SSDNow V300 60GB
526,80 EUR @dinokomp.at
če absolutno nemorš ćez 500EUR, pa vrži ven SSD in ga kupi kasneje, ko prodaš obstoječe komponente :)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: iloveboobz ()

Shkorc >
Za ljubiteljsko obdelavo, ločena grafa ni potrebna. Koliko denarja pa misliš v to vložit? Recimo če imaš ogromno količino shranjenih slik bi jaz razmislil o več diskih.
Za ljubiteljsko obdelavo, ločena grafa ni potrebna. Koliko denarja pa misliš v to vložit? Recimo če imaš ogromno količino shranjenih slik bi jaz razmislil o več diskih.
skibidi

Shkorc >
Predviden budget za samo kišto je 1000EUR. Glede na trenutno količino slik bi kombiniral SSD (240/250GB se mi zdi so dovolj poceni, da ne bi šparal z manjšim) in 2TB HDD, ki bi jih dodajal kasneje po potrebi. Se strinjam, da je integrirana grafika dovolj. Nagnjen sem bolj proti Intelu i5/i7. Pa da se kupi vse pri eni Slo trgovini (glede na cene sklepam kak Funtech oz. Dinokomp).

Jaz bi vzel nekaj takega: http://www.dinokomp.si/konfigurator/?mb...
2tb se bolj splača, samo če se ti kaj z enim diskom zgodi maš še vedno 1tb doma. Sicer do 1000EUR pride not tudi 2x2tb, ampak je preveč za moje pojme.
+ al kako ohišje z usb 3.0, samo če ne kopiraš ogromno ni nujno.
Malo poglej drugje tudi glede cen. Po možnosti si kupi še kak čitalec kartic al usb wifi odvisno kaj rabiš.
2tb se bolj splača, samo če se ti kaj z enim diskom zgodi maš še vedno 1tb doma. Sicer do 1000EUR pride not tudi 2x2tb, ampak je preveč za moje pojme.
+ al kako ohišje z usb 3.0, samo če ne kopiraš ogromno ni nujno.
Malo poglej drugje tudi glede cen. Po možnosti si kupi še kak čitalec kartic al usb wifi odvisno kaj rabiš.
skibidi
Zgodovina sprememb…

Zdej pa js ne razumem nič več....
za ljubiteljsko obdelavo slik svetujete i7 4771 meni pa za rendering AMD fx8320? A ni za obdelavo slik pomembnejša grafična za rendering pa procesor?
Raje dobro grafo, moje mnenje.
za ljubiteljsko obdelavo slik svetujete i7 4771 meni pa za rendering AMD fx8320? A ni za obdelavo slik pomembnejša grafična za rendering pa procesor?
Raje dobro grafo, moje mnenje.

testi procesorjev so na voljo na vsaki resni review strani in mogoče imajo tam primerjavo fx in i7 v programu, ki ga ti uporabljaš največkrat
ponavadi so tudi testi grafičnih in tako boš lažje presodil ali se ti splača i7 ali fx oziroma katera grafična za specifično uporabo
ponavadi so tudi testi grafičnih in tako boš lažje presodil ali se ti splača i7 ali fx oziroma katera grafična za specifično uporabo

Eeh, obdelovanje slik je 2d, tu pa tam mogoč kak 3d efektek, samo to delaš tak al tak na enem frejmu pa se ne splača grafo met, razen če delaš neke ohoho 3d efekte.
Glede rendanja, ločte že enkrat. Procer dela končni render, grafična ti pa izrisuje sliko, ko rišeš v vieportu. Ti pa najdi kompromis med tem.
- če delaš enostavne modele in hočeš hitro met zrendrirano vzameš hitrejši procesor
- če delaš zelo komplicirane modele vzameš hudo grafo, ker drugače neboš mogel sploh normalno narisat modela, render pa že počakaš malo dle
- za hitrost rendiranja imaš na ST tole: https://slo-tech.com/forum/t582533/p422...
Tu imaš realno kak kaj dela pri rendriranju.
Glede rendanja, ločte že enkrat. Procer dela končni render, grafična ti pa izrisuje sliko, ko rišeš v vieportu. Ti pa najdi kompromis med tem.
- če delaš enostavne modele in hočeš hitro met zrendrirano vzameš hitrejši procesor
- če delaš zelo komplicirane modele vzameš hudo grafo, ker drugače neboš mogel sploh normalno narisat modela, render pa že počakaš malo dle
- za hitrost rendiranja imaš na ST tole: https://slo-tech.com/forum/t582533/p422...
Tu imaš realno kak kaj dela pri rendriranju.
skibidi

georgeus>
Jaz nebi vzel 500gb ssd, brezveze. Programi in windows, ki jih boš rabil ti bodo ponucal okoli 50gb. (V mojem primeru, cinema, archicad 16 in 17, adobe master celotni, office).
Stvari, na katerih delaš maš na ssd, na katerih pa več ne delaš maš na navadnem disku.
Jaz nebi vzel 500gb ssd, brezveze. Programi in windows, ki jih boš rabil ti bodo ponucal okoli 50gb. (V mojem primeru, cinema, archicad 16 in 17, adobe master celotni, office).
Stvari, na katerih delaš maš na ssd, na katerih pa več ne delaš maš na navadnem disku.
skibidi

Se strinjam, SSD sm v dilemi med 120 ali 240, procesor bi skoraj raje fx 8350 (mislm da je AMD dost velik kompromis na hitrosti), glede renderjev se strinjam ampak še nevem ali se r9 res toliko pozna. Odvisno ali bom "reskiral" iz Nemčije ali v vzamem pri nas, bodo tudi komponente bolše/slabše. Če imaš še kakšen nasvet je vedno dobrodošel!

SSD vzami 250Gb, ker se splača :) Pa tudi dodatnega prostora ni nikoli preveč :)
Ne vzet FX 8350 ker je samo malo navit FX 8320.
Vzameš FX 8320 potem pa če imaš slučajno 5-10min časa si zdwoadaš AMD overdrive.. za več ti povem na ZS.
Kar ti hočem povedta, da tud z stock coolerjem neboš imel prolemov dosegat enakih ferkevnc kot FX 8350 za 40-50EUR manj. No za 40-50EUR pa dobiš dober hladilnik.
Ne vzet FX 8350 ker je samo malo navit FX 8320.
Vzameš FX 8320 potem pa če imaš slučajno 5-10min časa si zdwoadaš AMD overdrive.. za več ti povem na ZS.
Kar ti hočem povedta, da tud z stock coolerjem neboš imel prolemov dosegat enakih ferkevnc kot FX 8350 za 40-50EUR manj. No za 40-50EUR pa dobiš dober hladilnik.
Zgodovina sprememb…

Ok, potem sm pa kar odločen....
FX8320, SSD 240GB, R9 270(X)...še en dober hladilnik če bo ratal, pa je to to. Bom pogledal še enkrat za tako varjanto in cene. Prosim še za nasvet enega dobrega, po možnosti vodnega, hladilnika, če ima kdo čas. Se še oglasim, hvala!
FX8320, SSD 240GB, R9 270(X)...še en dober hladilnik če bo ratal, pa je to to. Bom pogledal še enkrat za tako varjanto in cene. Prosim še za nasvet enega dobrega, po možnosti vodnega, hladilnika, če ima kdo čas. Se še oglasim, hvala!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: georgeus ()

Nima R9 270 slab opengl?
Aja pa če misliš čez noč rendrirat in si v istem prostoru si obvezno nabavi cooler, pa če je možn naj ti flying bee pove kak si naštimaš da bodo nonstop turbo frekvence delale, ker v nekaterih programih se turbo ne vklopi in pade fps.
Aja pa če misliš čez noč rendrirat in si v istem prostoru si obvezno nabavi cooler, pa če je možn naj ti flying bee pove kak si naštimaš da bodo nonstop turbo frekvence delale, ker v nekaterih programih se turbo ne vklopi in pade fps.
skibidi
Zgodovina sprememb…

Nima R9 270 slab opengl?
Jap ima proti "7730" proti ostali pa ne.
Za openGL je naboljša P/P radeon HD 7730 - ampak pogrne v Open CL
http://www.tomshardware.com/reviews/rad...
Zgodovina sprememb…

Mogoče bi lahko počakal na 750Ti rezultate al? Glede nato, da OpenCL je še tak tak v uporabi, adobe pa na winsih samo nvidio podpira. Pa 3dsmax in iray spet cuda.
skibidi
Zgodovina sprememb…

A niso dodali OpenCL support?

Ja uradno podpira samo r9 290, sam neuradno pa nemoreš dodatn nobene druge ati kartice v konfig fajl. Lahko dodaš sam vseeno nebo delalo. Prepozna pa bilokero cuda kartico.
Pa če bo bo uporablal zaenkrat cs6 po mojem.
Malo staro, ampak stanje je še vedno tako:
Sem se glih zadnjič jebal z 7870 pa brez sreče.
Pa če bo bo uporablal zaenkrat cs6 po mojem.
Malo staro, ampak stanje je še vedno tako:
All of the apps you mention use CUDA. OpenCL will be behind this tech for ages as there is NO money behind it. Basically if your app uses cuda nothing else will beat it. This is the product of 7yrs of financing it by NV & 500 universities teaching it in 26 countries. All major rending apps (3d, video etc) use cuda. OpenCL has no where near the performance of cuda nor is it used in as many apps as cuda. That's what you get when something is free. Cuda can get you far better results than OpenCL purely because there is a lot of money and development behind it. OpenCL is to Cuda for professional apps, as Linux is to Directx for gaming. They are currently not even in the same league.
Sem se glih zadnjič jebal z 7870 pa brez sreče.
skibidi
Zgodovina sprememb…

Torej je za moje programe potrebna grafična, ki podpira Cuda?
Ne poznam razlik in prednosti, vidva mi samo povejta če v mojem primeru Radeon odpade. Kaj prinaša 750Ti? Meni je vseeno al imam nVidio ali Radeon, važno da dela
Ne poznam razlik in prednosti, vidva mi samo povejta če v mojem primeru Radeon odpade. Kaj prinaša 750Ti? Meni je vseeno al imam nVidio ali Radeon, važno da dela

Podji si pogledat kaj boš uporablja.. ker pri nekaterih se da uporabljati AMD pri nekaterih ne.. če ne pa skoči po GTX 770 ali GTX 660/650 Ti boost

Če bi znal konkretno povedat kaj in v katerem programu z katerimi dodatki boš delal, bi lahko tudi pobrskal če boš uporabljal cudo ali ne. To da napišeš adobe to ne pove nič. Pa 3dsmax. Maš še razne render engine, recimo vray... in druge in vsak podpira druge stvari.
Tako da čimbolj prilagodiš sistem svojim potrebam. Krtak neke programe napisat, katere misliš uporabit ni enako, kot katere boš definitivno uporabljal.
Pa recimo lahko se opredeliš kaj boš delal. Če boš delal samo vizualizacijo interierja. Na kakem nivoju itd. Če znaš optimizirat nastavitve v renderju si lahko prišparaš minute ne glede na procesor, pravtako če znaš optimizirat model ti bo tudi slabša grafa delala ok.
Problem so začetniki, ki kr vse po defaultu šarajo po programih. Pa jim že neki ful enostavni modeli pa renderji povzročajo težave.
Pravtako lahko uporabiš intel quicksinc, če bi uporabljal recimo program ki to podpira itd. Ljudje, ki jih jaz poznam uporabljajo OpenCL večino za simulacije in stvari, ki si jih sami sprogramirajo.
Tako da čimbolj prilagodiš sistem svojim potrebam. Krtak neke programe napisat, katere misliš uporabit ni enako, kot katere boš definitivno uporabljal.
Pa recimo lahko se opredeliš kaj boš delal. Če boš delal samo vizualizacijo interierja. Na kakem nivoju itd. Če znaš optimizirat nastavitve v renderju si lahko prišparaš minute ne glede na procesor, pravtako če znaš optimizirat model ti bo tudi slabša grafa delala ok.
Problem so začetniki, ki kr vse po defaultu šarajo po programih. Pa jim že neki ful enostavni modeli pa renderji povzročajo težave.
Pravtako lahko uporabiš intel quicksinc, če bi uporabljal recimo program ki to podpira itd. Ljudje, ki jih jaz poznam uporabljajo OpenCL večino za simulacije in stvari, ki si jih sami sprogramirajo.
skibidi
Zgodovina sprememb…