Forum » Programiranje » Plače v IT industriji
Plače v IT industriji
Temo vidijo: vsi
kriptobog ::
Kok to sploh nanese mesecno?
20x 250USD = 5k USD... Za 100 ur dela +/- je za moje pojme odlično. (kak mesec bo 95 ur kak mesec pa pač 105 ali 110)
Odlicno mogoce za Slovenijo. Za tujino pa bolj meh.
Ampak ja, za njih so slovencki poceni delovna sila. Slovencki pa skakat do stropa, ker je kao tako dobro placano
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: kriptobog ()
Vanquish ::
@kriptobog - spet odvisno od nivoja posameznika in ali je kratkorocna stvar al dolgorocna
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Vanquish ()
Saul Goodman ::
20x 250USD = 5k USD... Za 100 ur dela +/- je za moje pojme odlično. (kak mesec bo 95 ur kak mesec pa pač 105 ali 110)
Ampak ja, za njih so slovencki poceni delovna sila. Slovencki pa skakat do stropa, ker je kao tako dobro placano
delat se norca iz modela, ki bo za 5 ur dnevno na mesec naklepal 5k usd? remote iz Ptuja? sej vem da ste nekateri presrani, tud sam imam večje zneske, ampak mal neokusno je vseeno, se ti ne zdi? dejte bit mal manj polni samih sebe. še vedno bo nadmudril 95% IT sektorja, ki se svaljka po slovenskih firmah.
ja, če se zna se bo lahko prodal za več, do takrat je pa to sanjski job iz perspektive povprečnega slovenca.
bm1973 ::
Za njegovo znanje in izobrazbo definitivno.
So pa support jobi tako simple, sploh v večji ekipi, da jih B.P. lahko vzameš več, samo če managerji niso preveč obsedeni z sestanki...
So pa support jobi tako simple, sploh v večji ekipi, da jih B.P. lahko vzameš več, samo če managerji niso preveč obsedeni z sestanki...
Saul Goodman je izjavil:
delat se norca iz modela, ki bo za 5 ur dnevno na mesec naklepal 5k usd? remote iz Ptuja? sej vem da ste nekateri presrani, tud sam imam večje zneske, ampak mal neokusno je vseeno, se ti ne zdi? dejte bit mal manj polni samih sebe. še vedno bo nadmudril 95% IT sektorja, ki se svaljka po slovenskih firmah.
ja, če se zna se bo lahko prodal za več, do takrat je pa to sanjski job iz perspektive povprečnega slovenca.
Ce povem dejstva se ne pomeni, da se delam norca. Pac dejstvo je da easy jobe dajo recimo americani delati ven. za male pare, ampak slovencku se to pac zdi veliko. Podobne stevilke za podobne pozicije dobis tudi pri nas lahko oz. v okolici. Takoj ko ne delas za neko majhno-srednje podjetje, ampak koncern, so stevilke lahko zelo lepe.
Za resne poizicije oz. lepse receno experte so pa v tujini stevilke nekajkratnik tega. Mam frenda ki ima samo sto nije od networkaskh certov, nima niti Linkedin profila pa vlece jurcka na dan samo za svetovanje. Tako da ja, 250 na dan je meh. Jst sm mel z redno zaposlitvijo skoraj tolk. Pri nas.
Za njegovo znanje je ze uspeh, da mu kdo sploh da delo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: kriptobog ()
Rias Gremory ::
@mato
Čestitke. Mogoče nisem videl kakšnega prispevka, to si tech support ali kaj novega?
Čestitke. Mogoče nisem videl kakšnega prispevka, to si tech support ali kaj novega?
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.
MikeRotch ::
Ne se hecat no. Povprečna bruto plača v Nemčiji je 4500€. Za poln delovni čas seveda. Tip bo iz Slovenije potegnil praktično 2x od nemškega povprečja, kar je super.
Če bo pameten, lahko obdrži trenutno službo in fura 2 joba naenkrat kolikor časa gre, pa bo verjetno v top 1% po prihodkih v Sloveniji.
Saul Goodman ::
Saul Goodman je izjavil:
Ce povem dejstva se ne pomeni, da se delam norca. Pac dejstvo je da easy jobe dajo recimo americani delati ven. za male pare, ampak slovencku se to pac zdi veliko. Podobne stevilke za podobne pozicije dobis tudi pri nas lahko oz. v okolici. Takoj ko ne delas za neko majhno-srednje podjetje, ampak koncern, so stevilke lahko zelo lepe.
Za resne poizicije oz. lepse receno experte so pa v tujini stevilke nekajkratnik tega. Mam frenda ki ima samo sto nije od networkaskh certov, nima niti Linkedin profila pa vlece jurcka na dan samo za svetovanje. Tako da ja, 250 na dan je meh. Jst sm mel z redno zaposlitvijo skoraj tolk. Pri nas.
dejstvo je, da bo s takimi prihodki v Sloveniji živel kot kralj.
dejstvo je tudi, da bo njegov ameriški sodelavec, ki namesto 60k odnese 120k in živi v US, bohnedej v Kaliforniji ali v kakšnem drugem Tech hubu, na slabšem.
dejstvo je tudi, da vsak bolek v US nima 250k na leto in da so tudi v US plače pod 100k.
dejstvo je tudi, da za to kar bodo plačali njega, dobijo v Indiji 3.
Tody ::
Vrjetno pa tudi govorimo o bruto znesku, pa bo kak davek za plačat v usa, pa kak v slo... Pa če ne bi bil redno zaposlen se stroški s.p. pa pol bolniške pa dopusti... Če bo mel še redno službo zna pa to predstavljati tudi 10 do 12 urne delovnike, kar pa spet ni lih easy na dolgi rok.
Ni vse zlato kar se sveti, sploh če maš družino, bruto ni vse.
Ni vse zlato kar se sveti, sploh če maš družino, bruto ni vse.
5000 usd = 4600 eur. Od 4600 bruto daš za stroške s.p. kakšnega jurja (čez palec, točne številke so odvisne od posameznega primera). Ostane ti recimo 3600€ na mesec.
Ne vem kje vi živite, ampak meni se zdi za 5 ur dela to odlično.
Btw, "Median income per person in the U.S. was $42,800 in 2019."
Če vzameš stran Kalifornijo, NY in Washington, je povprečje še precej nižje. Tudi v tech sektorju ne dobiš kar na lepe oči 150k plače, pa tudi v USA so to bruto zneski, od katerih je treba odšteti 20-30%, da dobiš neto.
Jaz že več let delam vzporedno 2-3 "full time" jobe pa zelo redko delam več kot 8 ur na dan. Povprečno verjetno kakšnih 30 ur na teden.
Ne vem kje vi živite, ampak meni se zdi za 5 ur dela to odlično.
Btw, "Median income per person in the U.S. was $42,800 in 2019."
Če vzameš stran Kalifornijo, NY in Washington, je povprečje še precej nižje. Tudi v tech sektorju ne dobiš kar na lepe oči 150k plače, pa tudi v USA so to bruto zneski, od katerih je treba odšteti 20-30%, da dobiš neto.
Če bo mel še redno službo zna pa to predstavljati tudi 10 do 12 urne delovnike, kar pa spet ni lih easy na dolgi rok.
Jaz že več let delam vzporedno 2-3 "full time" jobe pa zelo redko delam več kot 8 ur na dan. Povprečno verjetno kakšnih 30 ur na teden.
c3p0 ::
Full time, pa da narediš vse za en 8 urni job v 2-3h urah... To pomeni, da je manager slab, ali pa delaš s Senior znanjem Junior pozicijo, ali kaj podobnega. Pa zelo malo sestankov, ki dodatno odžirajo kreativni čas.
Tody ::
Full time, pa da narediš vse za en 8 urni job v 2-3h urah... To pomeni, da je manager slab, ali pa delaš s Senior znanjem Junior pozicijo, ali kaj podobnega. Pa zelo malo sestankov, ki dodatno odžirajo kreativni čas.
Pomoje imajo managerji budget in en slovnec odela to zadevo v njegovem budgetu... Ure ga v resnici ne zanimajo.
Vsega po malem. Količino sestankov se da v določenih primerih kontrolirati, če ne sprejmeš vsakega requesta ampak zahtevaš od sodelavcev agendo, mail ali drugo obliko async komunikacije. Je pa res, da so določena podjetja bolj nagnjena k sestankovanju kot druga, za OE rabiš firmo, ki je vajena delati remote in komunicirati asinhrono.
To glede junior/senior pa ni vedno res. Po mojih izkušnjah je velikokrat ravno obratno. Na bolj senior pozicijah je manj mikro managiranja, če si team lead lahko ti določaš koliko in kdaj se sestankuje... Pa nasploh je več poudarka na tem koliko vrednosti dostaviš firmi in manj na tem koliko ur delaš.
Rias Gremory ::
@MikeRotch
S čim se ukvarjaš?
S čim se ukvarjaš?
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
Ne se hecat no. Povprečna bruto plača v Nemčiji je 4500€. Za poln delovni čas seveda. Tip bo iz Slovenije potegnil praktično 2x od nemškega povprečja, kar je super.
Če bo pameten, lahko obdrži trenutno službo in fura 2 joba naenkrat kolikor časa gre, pa bo verjetno v top 1% po prihodkih v Sloveniji.
Sj pravim. Je super. Za Slovenijo. In to tuje firme s pridom izkoriscajo, ker bi doma za enega matota morali dati x2 ali vec.
Rias Gremory je izjavil:
@MikeRotch
S čim se ukvarjaš?
Growth marketing. Večinoma za SaaS firme.
Sj pravim. Je super. Za Slovenijo. In to tuje firme s pridom izkoriscajo, ker bi doma za enega matota morali dati x2 ali vec.
Na Glassdoor je povprečje za level 3 tech support 52k USD. Ne poznam področja, ampak kolikor gledam je $50 na uro kar konkretna postavka.
111111111111 ::
He, he, he... Katera fovšija. :D
Dober se je dec zmenil, i tata bi sine. Če pa tata ne dobi, je pa baba grda. :D
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.
Saj to je neka odskočna deska. Važn da je pob prišel v tujino, pa bom imel na svojem rezimeju, pol bo pa že boljše našel.
111111111111 je izjavil:
He, he, he... Katera fovšija. :D
A zrihtamo kj? Dela je dosti v tujini, ampak ko je treba kak cv poslat je pa tisina
A zrihtamo kj? Dela je dosti v tujini, ampak ko je treba kak cv poslat je pa tisina
Če sem čisto pošten, mi trenutna služba izredno odgovarja. :) Sem že v letih ko mi dodatnih 1000-2000€ na mesec ne pomeni kaj veliko. Služba je udobna brez stresa, pogoji dela odlični, šef fantastičen. Sem že ene 2x zavrnil napredovanje. :D Nikoli se pa ne ve, bom morda še kdaj rabil. :D
Sam sem freelancer že več kot 10 let.
Ko vidiš kaki pacienti se gredo to, si misliš, zakaj pa ne bi tudi jaz...
Saul Goodman je izjavil:
Sam 3 neuporabne...
Indijci, ki niso locirani v Evropi, ZDA, večina ni vredna da se jih zaposli...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bm1973 ()
Jaz delam 2 support joba, eno okolje je res malo majhno, pa večja ekipa, drugi imam pa kar kompleksno okolje in so včasih kar pizdarije.
Drug job ima indijske managerje, ki redno zamujajo na sestanke in potem govorijo bedarije tam, samo da nekaj povedo. Mi gre preveč cajta za to.
Ampak lepo računam 16 ur/dan, oddelam mogoče 4-5. Sem se zajebal poleti, ko nisem vzel še enega joba...
Sicer so Nemci isti kot Indijci, čvekajo na sestankih kot stare babe... Ampak to se počne, ker ni dela... . Meni se zdi, da nas 6, 7 s šefom, ful zabušavamo in lenariomo, potem pa izvemo, da smo v WiPro za stranko najboljša ekipa. In se cela ekipa čudi, šef pa zadovoljen... Rešil sem pa 2 ticketa v 8 mesecih... Imamo enega pridnega Madžara, ki se vedno javi, reši tickete in še vse dokumentira . Pa ni neke težke znanosti...
Sam sem čez 50, ne da se mi v neki mladi ekipi, polni elana in nesposobnosti jebati z nekim razvojem s prekratkimi roki, postavljenimi s strani nesposobnega mladega junca. Support se je izkazal za čisto fajn job, pa še več naenkrat jih lahko furaš...
Na Glassdoor je povprečje za level 3 tech support 52k USD. Ne poznam področja, ampak kolikor gledam je $50 na uro kar konkretna postavka.
Ja, je tam nekje, sam to ni folk z nekim splošnim tehničnim znanjem. Tudi Level 3 support znanje zna biti precej pomanjkljivo, kar sem videl pri IBM supportu.
Zgodovina sprememb…
Sam sem freelancer že več kot 10 let.
Ko vidiš kaki pacienti se gredo to, si misliš, zakaj pa ne bi tudi jaz...
Saul Goodman je izjavil:
Sam 3 neuporabne...
Indijci, ki niso locirani v Evropi, ZDA, večina ni vredna da se jih zaposli...
Sj točno to. Ko pa rabis za kako stvar res experta, budget skoraj ne da no limit ga je pa tezko najti.
V Sloveniji bi dobil jurja. Zakaj ne bi v tujini 5K?
Ja, tujci izkoriščajo, ampak počasi se približujemo limiti zgornje tarife...
Nekaj Slovence še ven vleče lokacija v EU, sploh za Nemčijo, dostikrat zaradi raznih varnostnih zakonom, kot je "sabotage clearence", ni nedostopnost EU strežnikov izven EU, sam 1x bo tudi tega konec....
Jaz delam 2 support joba, eno okolje je res malo majhno, pa večja ekipa, drugi imam pa kar kompleksno okolje in so včasih kar pizdarije.
Drug job ima indijske managerje, ki redno zamujajo na sestanke in potem govorijo bedarije tam, samo da nekaj povedo. Mi gre preveč cajta za to.
Ampak lepo računam 16 ur/dan, oddelam mogoče 4-5. Sem se zajebal poleti, ko nisem vzel še enega joba...
Sicer so Nemci isti kot Indijci, čvekajo na sestankih kot stare babe... Ampak to se počne, ker ni dela... . Meni se zdi, da nas 6, 7 s šefom, ful zabušavamo in lenariomo, potem pa izvemo, da smo v WiPro za stranko najboljša ekipa. In se cela ekipa čudi, šef pa zadovoljen... Rešil sem pa 2 ticketa v 8 mesecih... Imamo enega pridnega Madžara, ki se vedno javi, reši tickete in še vse dokumentira . Pa ni neke težke znanosti...
Sam sem čez 50, ne da se mi v neki mladi ekipi, polni elana in nesposobnosti jebati z nekim razvojem s prekratkimi roki, postavljenimi s strani nesposobnega mladega junca. Support se je izkazal za čisto fajn job, pa še več naenkrat jih lahko furaš...
Ja, je tam nekje, sam to ni folk z nekim splošnim tehničnim znanjem. Tudi Level 3 support znanje zna biti precej pomanjkljivo, kar sem videl pri IBM supportu.
Uf nemci in avstrijci. Katastrofa. Zadnji projekt sem delal z njimi. Sestanek na sestanek in dalec od tega, da bi bili produktivni. PA vse kar je treba dejansko delati bi outsoarcali, oni bi bili smao product ownerji in team leadi. Potem je pa jok ko pridejo fakture
111111111111 je izjavil:
Saj to je neka odskočna deska. Važn da je pob prišel v tujino, pa bom imel na svojem rezimeju, pol bo pa že boljše našel.
To, da ima tujino na rezimeju, je za slovenske firme minus...
111111111111 je izjavil:
Za slovenske firme je ze minus, da imas veliko pozicij na cvju. Ker te oznacijo za job hopperja in takih ne zelijo.
Sj točno to. Ko pa rabis za kako stvar res experta, budget skoraj ne da no limit ga je pa tezko najti.
Ko je v supportu res en čuden zajeb, ima firma plačan support pri vendorju. Potem samo vodiš ticket pri vendorju, sam dokazat moraš, da res drugače ne gre.
Za nekega znalca ni problem prepričati stranke, da gr za vendor zajeb, in da je ticket potem lahko odprt pol leta, ne pa da se jebeš z nekimi workaroundi in prevzemaš odgovornost... Sploh to zadnje je najbolj pomembno, prepričati stranko, da se odgovornost prenese na vendorja...
tony1 ::
111111111111 je izjavil:
Zanimivo, povej kaj več... Je to preveč intimidating za SLO šefe, ki se ustrašijo, da takega kadra s svojo neskončno strokovno avtoriteto in samopercipirano karizmo ne bi mogli šofirati?
111111111111 je izjavil:
Zanimivo, povej kaj več... Je to preveč intimidating za SLO šefe, ki se ustrašijo, da takega kadra s svojo neskončno strokovno avtoriteto in samopercipirano karizmo ne bi mogli šofirati?
Predstavljajo si, da je kandidat izgubil delo v tujini in so zdaj slo firme kul. Ko bo dobil prvo šanso spet za tujino jim bo pa spozdil. Zato se jih ognejo.
socialec ::
Ne, upam, da samo trolaš, ker če resno misliš, ojej... To pomeni le, da ve, da se da dobiti očitno boljšo službo tudi izven domačih logov, navadno nima ničesar s strokovno avtoriteto in samopercipirano karizmo.
tony1 ::
Pa jao, kakšna je to debata, da se briše folku poste? Da ne bom kaj napisal o avtoriteti moderatorjev...
A moram napisati, kje sem jaz delal v tujini, da bom za moderatorja kompetenten sogovornik?
Ne, to ni trolanje. Nisi dojel, kaj sem napisal: strokovno avtoritezo in samopercipirano karizmo sem "prilepil" povprečnim SLO šefom, ki se naravnost bojijo ljudi, ki bi le morda vedeli več od njih - in ne ljudem, ki so delali v tujini.
Do neke mere podobno razmišljanje razberem tudi iz te replike:
"Predstavljajo si, da je kandidat izgubil delo v tujini in so zdaj slo firme kul. Ko bo dobil prvo šanso spet za tujino jim bo pa spozdil. Zato se jih ognejo."
Zopet gre za strah pred boljšim kadrom kot so oni sami. Niso dovolj sigurni v "svojo" firmo, da bi sploh videli možnost, da bi lahko dober kader obdržali.
A moram napisati, kje sem jaz delal v tujini, da bom za moderatorja kompetenten sogovornik?
Ne, to ni trolanje. Nisi dojel, kaj sem napisal: strokovno avtoritezo in samopercipirano karizmo sem "prilepil" povprečnim SLO šefom, ki se naravnost bojijo ljudi, ki bi le morda vedeli več od njih - in ne ljudem, ki so delali v tujini.
Do neke mere podobno razmišljanje razberem tudi iz te replike:
"Predstavljajo si, da je kandidat izgubil delo v tujini in so zdaj slo firme kul. Ko bo dobil prvo šanso spet za tujino jim bo pa spozdil. Zato se jih ognejo."
Zopet gre za strah pred boljšim kadrom kot so oni sami. Niso dovolj sigurni v "svojo" firmo, da bi sploh videli možnost, da bi lahko dober kader obdržali.
Ne, upam, da samo trolaš, ker če resno misliš, ojej... To pomeni le, da ve, da se da dobiti očitno boljšo službo tudi izven domačih logov, navadno nima ničesar s strokovno avtoriteto in samopercipirano karizmo.
Ne trolam. Žal. Večina non IT firm še vedno gleda na IT kot strošek in se temu primerno obnašajo.
Vprašanje je, zakaj bi sploh želel delati on-site za slovensko firmo, če enkrat delaš remote za tujino.
Izjema so seveda slo firme, ki poslujejo globalno in omogočajo remote delo. Pri takih je "tujina" na CVju verjetno prednost.
Izjema so seveda slo firme, ki poslujejo globalno in omogočajo remote delo. Pri takih je "tujina" na CVju verjetno prednost.
Vprašanje je, zakaj bi sploh želel delati on-site za slovensko firmo, če enkrat delaš remote za tujino.
Ja, sj IT firme niso tak problem. Ampak veliko folka dela v ITju v non IT firmah, tam je pa stanje katastrofalno.
Tujina je pač minus pri iskanju službe v Sloveniji. Zaradi že zgoraj omenjenih razlogov...
Pa folk nima rad, da dobi v ekipo nekoga, ki mu bo premetal njegov lokalen vrtiček... Pač ne gre...
Razlogi zakaj bi nekdo rad delal v Sloveniji, so pa tudi različni:
- dovolj potovanj
- dovolj kretenskih tujcev, sploh Švabov in Indijcev (rabiš svojevrstno moč, da preživiš tisto nakladanje)
- malo resocializacije doma
- delo s Slovenci
- itn...
Sam plače so pa tam nekje kot leta 2003... Pa se mi zdi, da pol raje vsak gre nazaj delat za tujino...
Pa folk nima rad, da dobi v ekipo nekoga, ki mu bo premetal njegov lokalen vrtiček... Pač ne gre...
Razlogi zakaj bi nekdo rad delal v Sloveniji, so pa tudi različni:
- dovolj potovanj
- dovolj kretenskih tujcev, sploh Švabov in Indijcev (rabiš svojevrstno moč, da preživiš tisto nakladanje)
- malo resocializacije doma
- delo s Slovenci
- itn...
Sam plače so pa tam nekje kot leta 2003... Pa se mi zdi, da pol raje vsak gre nazaj delat za tujino...
miha696 ::
Tisti, ki delate za tujino koliko izkušenj imate oziroma koliko izkušenj ste imeli, ko ste se za to odločili? So to bolj senior pozicije?
Tisti, ki delate za tujino koliko izkušenj imate oziroma koliko izkušenj ste imeli, ko ste se za to odločili? So to bolj senior pozicije?
Jaz sem bil senior. Delal sem za vecji koncern, tuje lastnistvo in sem imel kar lepe opcije, da se mse marsikaj naucil, workshope pri Microsoftu itd. Se naucis in spizdis. Zato pa ne marajo tkaih, potem ko se vracajo
Jaz sem bil isto Senior, skoraj Arhitekt. Nisem imel vseh vendor certov za arhitekta...
Ko sem videl šalabajzerstvo freelancerjev, sicer znanje še vedno boljše kot od internega folka, mi je bilo žal da tega nisem počel prej...
Zato pa je Mato dobil službo kot tester in služi več kot povprečen Senior v Sloveniji.
Morate vedeti, da je redna služba blazno zaščitena na Zahodu, celo v ZDA, tam lahko pade še kaka civilna tožba, so pa freelancerji na pogodbah simple odpustljivi, saj je večina pogodb časovno omejena, danes celo na 3 mesece.
Poleg tega freeelancerji ne gredo v konto zaposlenih, ampak nekam drugam v stroške... Spet pomembno v letnih poročilih...
Zgodovina sprememb…
viper66 ::
Ne trolam. Žal. Večina non IT firm še vedno gleda na IT kot strošek in se temu primerno obnašajo.
that is affirmative