» »

Plače v IT industriji

Plače v IT industriji

Temo vidijo: vsi
««
329 / 367
»»

Utk ::

er nas bodo v roku 10-15 let prehiteli v razvoju in bomo lepo capljali zadaj. Kdo pa pravi, da ni igric za prvi razred, ki te učijo logičnega koncepta? Pa btw, prvi razred pri hrvatih je s 6-7 leti pri nas pa 5-6.

A boš 6 letniku dal brat ustavo, da bo dober pravnik? Boš mu dal kramp, da bo dober rudar? Zakaj bi rabil računalnik, da bo dober programer? Je res za dobrega programerja ključno, da čim prej osvoji miško in tipkovnico?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Tody ::

Zato ker še vedno mislite da so samo programerji v informatiki. Eto zato...

Aja, se bo mreže učil pri 6ih? Analitike? Poslovne inteligence ali kako se že temu reče? Dejte se ne hecat.

damirj79 ::

Boomerang je izjavil:

kriptobog je izjavil:

Boomerang je izjavil:

Kaj se dogaja s plačami v programerskem svetu? Šokiran sem nad tem, kar nekateri ponujajo.

Za mano je več kot 15 let programiranja. Iz izkušenj vem, da rabiš vsaj 3 leta, da dobro osvojiš prvi programski jezik in da začneš razmišljati po programersko. Še kakšno dodatno leto rabiš, da osvojiš še kakšen programski jezik ali tehnologijo (redkokdaj je želja poznati samo 1 programski jezik brez česarkoli dodatnega). Rabiš pa tudi nekaj lastnih projektov, da si za firmo sploh zanimiv. Se pravi, nekdo ki danes začne programirati, bo imel realne možnosti za zaposlitev v programerski firmi šele čez kakšnih 5 let.

Sedaj pa gledam zaposlitve na slo-tech portalu. Napredno znanje tega... napredno znanje onega... zaželeno tudi poznavanje xyz... plača pa 1500€ bruto (lahko prilepim nekaj podobnih primerov). Ko sem pred nekaj leti menjal kariero, sem toliko dobil brez ene same izkušnje. Niti vedel nisem, kaj točno bom delal, pa mi je delodajalec brez pogajanja ponudil 1600€ bruto plače. Toliko danes nekateri ponujajo v zameno za nekaj let izkušenj s programiranjem. Za kakšno višjo plačo pa je spisek želja že cel roman. Sramotno!

Se sploh še splača poklicno ukvarjati s programiranjem?

Ce po 5 letih ne pokazes kaj vec od povprecja se bo to poznalo na placi. Povprecnih programerjev je kot dreka, zato take place. Ce si res dober pa tudi ni problem dobiti veckratnik.

Kdor je slab v programiranju, se tega ne bo lotil, niti za hobi ne. Res dobrih programerjev pa je mogoče le peščica. Nič novega, tako je v vsakem poklicu. Večina nas je torej povprečnih programerjev. Tudi midva sva samo povprečna programerja - sem prepričan, da se najde nekdo, ki je boljši od naju, še hitreje pa najdem slabše. Torej sva samo povprečna!

Ampak vseeno, zakaj se povprečnemu programerju tako malo ponuja? Če grem pomivat posode imam enak zaslužek za preceje lažje delo. Zakaj je programerjem tako padla vrednost?

Ker delo programerja je v bistvu enostavno. Code monkey po domače.

user4683 ::

Saj nam ni padla vrednost. Ocitno se po teh oglasih pac svaljka samo neko krepko podpovprecno sranje. Uradna povprecna programerska placa je dobre 3 jurje bruto.

TheBlueOne ::

Kaj menite kje v Sloveniji bi bilo najbolj pametno odpreti software podjetje? Ce vas je dosti podplacanih kje na Gorenjskem bi verjetno bila opcija za nas.

Otroke se uči logike, reševanje problemov in abstraknega razmišljanja. Medtem ko se vi drkate ze 10 okus javascripta. In cist vse kar si nastel lahko razlozis tudi otroku, al pa reces chat gtp da to naredi. Zaposlit ga pa ne mores ker mamo se neke zakone...

Za učit se logiko 6 letnik ne rabi računalnika. No, ne da ga ne rabi, NE SME ga imet. Ker potem bo bistvo vsega ekran, ne pa logika.

Eh... Kdaj si pa ti pogoltnil celo pamet sveta?

To ti piše v vsaki pametni knjigi, bilo je že dovolj poskusov s tem od 80ih naprej.
Ampak v šole je treba forsirat tablice, mislim da tudi to delajo Hrvati, ker knjige treba natisnit, ni to biznis, biznis je, če prodajaš kitajske tablice in sw za njih po 5x ceni knjig.
To je vse samo posel, dela se pa otrokom škoda. Ne korist.

kunigunda ::

Utk je izjavil:

Za učit se logiko 6 letnik ne rabi računalnika. No, ne da ga ne rabi, NE SME ga imet. Ker potem bo bistvo vsega ekran, ne pa logika.

Res je

Invictus ::

Boomerang je izjavil:

Zakaj je programerjem tako padla vrednost?

Zato, ker je cel kup slabih, garažnih, samoukov, ki se pač prodajo za vsako ceno, ki jo dobijo...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Plače se niso zmanjšale samo delo je postalo drugačno. Če je blo pred 10 leti še nekako upravičljivo da si bil wordpress programer, so te danes že nadomestili z AI. Že prej si imel razne teme, ki so omogočile uporabnikom da naredijo marsikaj brez znanja PHP-ja. Zdaj pač agencije, ki prodajajo spletne strani uporabljajo AI https://10web.io/ Zakaj bi plačevale drage in muhaste programerje?

damirj79 ::

Invictus je izjavil:

Boomerang je izjavil:

Zakaj je programerjem tako padla vrednost?

Zato, ker je cel kup slabih, garažnih, samoukov, ki se pač prodajo za vsako ceno, ki jo dobijo...

To, da si programer in se dobro prodaš, še ne pomeni, da si dober programer. Si samo dober prodajalec (samega sebe).

Večinoma to kar pomeni, da si dober programer.

Slabih hitro ne zaposlijo več...

crniangeo ::

Invictus je izjavil:

Večinoma to kar pomeni, da si dober programer.

Slabih hitro ne zaposlijo več...

Odvisno je tudi od tega kdo dela intervju..
Convictions are more dangerous foes of truth than lies.

matic492 ::

Slabi so pač za 1500EUR zaposleni in delajo minimum. Smo šli skozi par takšnih na prejšnji zaposlitvi.

Samo tak sploh ne bo pomislil na SP in delanje za tujino.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

111111111111 ::

Utk je izjavil:

er nas bodo v roku 10-15 let prehiteli v razvoju in bomo lepo capljali zadaj. Kdo pa pravi, da ni igric za prvi razred, ki te učijo logičnega koncepta? Pa btw, prvi razred pri hrvatih je s 6-7 leti pri nas pa 5-6.

A boš 6 letniku dal brat ustavo, da bo dober pravnik? Boš mu dal kramp, da bo dober rudar? Zakaj bi rabil računalnik, da bo dober programer? Je res za dobrega programerja ključno, da čim prej osvoji miško in tipkovnico?

Kdo govori o miški in tipkovnici? A ti poznaš samo igrice na računalniku? Žalostno. Radi bi imeli več kadrov v STEM a obenem bi otrokom brali pravljice, jih vpisovali v kulturne dejavnosti itd...
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.

Utk je izjavil:

Aja, se bo mreže učil pri 6ih? Analitike? Poslovne inteligence ali kako se že temu reče? Dejte se ne hecat.

Imam sina, ki blesti v metematiki in programira v pythonu v 3 razredu. Ker doma spodbujamo. Šola v tej smeri ni naredila nič.

111111111111 je izjavil:

Imam sina, ki blesti v metematiki in programira v pythonu v 3 razredu. Ker doma spodbujamo. Šola v tej smeri ni naredila nič.

Saj šola ne bo nikoli naredila nič...

Invictus je izjavil:

Saj šola ne bo nikoli naredila nič...

Napaka, ki jo starši delamo da se jezimo na sistem in potem pridobijo samo tisti otroci, ki imajo doma starše, ki za ta manjko poskrbijo.

Jaz bom naslednje leto začel na lokalni osnovni šoli predavat programiranje za 6 razred, nekaj je treba naredit in ne bom več samo od daleč gledal, kako se delajo budalaštine.

Ko malo naštudiram sistem, bom pa tudi predlagal zakonske spremembe v izobraževanju.

Good luck v tistem kurniku >:D.

nejc_nejc ::

Ko malo naštudiram sistem, bom pa tudi predlagal zakonske spremembe v izobraževanju.

Te stvari so bile za tam 84, kot dodatni ocenjen, predmet.
Sedaj pa ne vem ce je se v eni ali drugi obliki. ?

111111111111 je izjavil:

Utk je izjavil:

In prav je, da ni. Ker za otroka v 3. razredu ni top prioriteta programiranje v pythonu. Mora se naučit milijon drugih stvari, ki so tebi kot odraslemu samoumevne, otroci jih pa ne znajo.

Moe_Lester ::

To še ne pomeni, da bo pri 25ih nujno odličen programer, ali kaj boljši od nekoga, ki bo začel programirati v srednji šoli.

Lonsarg ::

To je sicer res, je pa tudi res da se marskdo ustraši vpisa na IT fakse in kasneje tudi prijave na IT službe (ja tudi iz tehničnih smeri se ustrašijo prijavit, poznam veliko) ker pač "še nikoli nisem programiral". Tak da neko osnovno znanje programiranje je tisto kar prebije nek led, je pa to samo prebitje ledu, še vendo je jasno veliko drugih faktorjev, ampak dobro je čimveč ledov prelomit čimbolj zgodaj v življenju.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

link_up ::

Utk je izjavil:

kaj pa tuji jeziki? Kdaj priceti z njimi?
In and Out

Moja sestra ima trilingual otroke ("švicarska" nemščina / angleščina / slovenščina) in so načeloma začeli govoriti malo kasneje (kot otrok v enojezični družini) ampak pri 3-4 letih razume že obojne (stare) starše + angleščino.

SambaShare ::

Moe_Lester je izjavil:

To še ne pomeni, da bo pri 25ih nujno odličen programer, ali kaj boljši od nekoga, ki bo začel programirati v srednji šoli.

Pa če ga bojo preveč tišali, sploh hotel ne bo.

link_up ::

matic492 je izjavil:

Moja sestra ima trilingual otroke ("švicarska" nemščina / angleščina / slovenščina) in so načeloma začeli govoriti malo kasneje (kot otrok v enojezični družini) ampak pri 3-4 letih razume že obojne (stare) starše + angleščino.

evo super, to je to. Zelezo kujes, ko je vroce.
In and Out

Senior Dev ::

Povprečna v IT branži danes že 3700EUR bruto. Zdaj pa ocenite kje ste.
ZenaDeva d.o.o. - Oddaja nepremičnin

Zgodovina sprememb…

link_up je izjavil:

Utk je izjavil:

Vidiš, govor je neka osnovna stvar, tudi če v več jezikih, ne pa programiranje. To lahko začne kadarkoli, samo če ni preveč na silo.

Ker se nekatere sili v neke stvari, ki niso še za njih, so pa kasneje problemi. Vsak peti je kao dislektičen in ne vem kaj, pa v resnici ni, samo ko bi treba se naučit brat in govorit, je delal bolj "pomembne" stvari.

mr_chai ::

REM MOJ KULSKI PROGRAM
CLS
PRINT "JST OBVLADAM PROGRAMIRANJE!"
END

Grizzly ::

damirj79 je izjavil:

Boomerang je izjavil:

kriptobog je izjavil:

Boomerang je izjavil:

Kaj se dogaja s plačami v programerskem svetu? Šokiran sem nad tem, kar nekateri ponujajo.

Za mano je več kot 15 let programiranja. Iz izkušenj vem, da rabiš vsaj 3 leta, da dobro osvojiš prvi programski jezik in da začneš razmišljati po programersko. Še kakšno dodatno leto rabiš, da osvojiš še kakšen programski jezik ali tehnologijo (redkokdaj je želja poznati samo 1 programski jezik brez česarkoli dodatnega). Rabiš pa tudi nekaj lastnih projektov, da si za firmo sploh zanimiv. Se pravi, nekdo ki danes začne programirati, bo imel realne možnosti za zaposlitev v programerski firmi šele čez kakšnih 5 let.

Sedaj pa gledam zaposlitve na slo-tech portalu. Napredno znanje tega... napredno znanje onega... zaželeno tudi poznavanje xyz... plača pa 1500€ bruto (lahko prilepim nekaj podobnih primerov). Ko sem pred nekaj leti menjal kariero, sem toliko dobil brez ene same izkušnje. Niti vedel nisem, kaj točno bom delal, pa mi je delodajalec brez pogajanja ponudil 1600€ bruto plače. Toliko danes nekateri ponujajo v zameno za nekaj let izkušenj s programiranjem. Za kakšno višjo plačo pa je spisek želja že cel roman. Sramotno!

Se sploh še splača poklicno ukvarjati s programiranjem?

Ce po 5 letih ne pokazes kaj vec od povprecja se bo to poznalo na placi. Povprecnih programerjev je kot dreka, zato take place. Ce si res dober pa tudi ni problem dobiti veckratnik.

Kdor je slab v programiranju, se tega ne bo lotil, niti za hobi ne. Res dobrih programerjev pa je mogoče le peščica. Nič novega, tako je v vsakem poklicu. Večina nas je torej povprečnih programerjev. Tudi midva sva samo povprečna programerja - sem prepričan, da se najde nekdo, ki je boljši od naju, še hitreje pa najdem slabše. Torej sva samo povprečna!

Ampak vseeno, zakaj se povprečnemu programerju tako malo ponuja? Če grem pomivat posode imam enak zaslužek za preceje lažje delo. Zakaj je programerjem tako padla vrednost?

Ker delo programerja je v bistvu enostavno. Code monkey po domače.

Problem v programerski karieri je močna konkurenca. Programira lahko kdorkoli, nima veze ali je bil prej 10 let gozdar ali kelnar, ni omejitve. Gradiva je na internetu ogromno, zato se tudi ni težko izobraziti na tem področju in se nazadnje prekvalificirati v programerja. Kdor ima končan študij na FE, FRI, FERI se mu pomoje bolj splača zaposliti v kakšni drugi panogi, kjer se zahteva diploma. Tam je konkurence manj (lastne izkušnje), delo pa posledično bolj plačano. Če te programiranje res tako veseli pa še zmeraj lahko to počneš za hobi.

Grizzly je izjavil:

Problem v programerski karieri je močna konkurenca. Programira lahko kdorkoli, nima veze ali je bil prej 10 let gozdar ali kelnar, ni omejitve. Gradiva je na internetu ogromno, zato se tudi ni težko izobraziti na tem področju in se nazadnje prekvalificirati v programerja. Kdor ima končan študij na FE, FRI, FERI se mu pomoje bolj splača zaposliti v kakšni drugi panogi, kjer se zahteva diploma. Tam je konkurence manj (lastne izkušnje), delo pa posledično bolj plačano. Če te programiranje res tako veseli pa še zmeraj lahko to počneš za hobi.

Lastne izkušnje, what? Če grem danes iskat se grem stavit da imam v 2 tednih vsaj eno ponudbo za 3000EUR bruto redna zaposlitev za nedoločen čas. Daj mi eno drugo panogo kjer lahko to naredim lol.

Drugače ti pa v par tednih dela z programerjem povem, če ima diplomo iz programiranja oz. računalništva, ali je en izmed self-taught programerjev. 80-90% lahko naredijo isto (še posebej v tem kar so se naučili), ampak večini self-taught manjkajo osnove oz. low-level stvari oz. znajo velikokrat samo to kar so se naučili in se težje adaptirajo - seveda ne vsi - ampak večina, ki jih oziroma nas to zanima smo že v osnovi šli v šolo za to.

Ravno sem imel primer, ko se je Unique index na SQL bazi podrl na Wordpressu, in sem moral jaz it reševat (čeprav nisem wordpress programer). Niso imeli šanse tega rešit.

Da ne začnem o kakih optimizacijah high level frameworkov z INNER JOINi ali kaj takega. Kot rečeno 90% je vse super, samo imamo tudi "inženirji" prednosti, ker poznamo ozadje :)

Zgodovina sprememb…

Ti si pač majster SQL in poznaš inner join. S tem se rodiš - maš ali nimaš. :))

Ja, sej nekateri programi so res taki kot da jih je "vsak" sprogramiral.
Jaz delam več kot 10 let v mali firmi, kjer ni tega, da bi ti nekdo za ritjo stal in popravljal za tabo. Kaj nardiš, če dela, gre direkt k stranki. V tem času smo imeli več kot 5 takih, ki so prišli in odšli, ali novinci ali pa vsaj pod 30, s faksom. Noben ni imel pojma o osnovnih stvareh. Pametna uporaba debugerja, koda, ki se ne podvaja in je nečemu podobna, itd. Potem so šli večinoma v večje firme. Upam da so jih tam kaj naučili, ker to je bolj ena katastrofa. Ampak dvomim. Dvomim da je tam kaj drugače.
Potem so izgovori, na faksu smo delali pa s tem. Ja kaj ma veze, debuger je debuger, kak boljši slabši, če ga itak ne uporabljaš, je vseeno kak je.

Kaj ti ni jasno? Tvoja zastarela koda in dolgoletne izkušnje bodo šle kmalu direkt v koš, na novo pa ti bo spisal kodo kar AI ob pomoči kakega računalniškega zanesenjaka. Počakaj leto ali dve in se spomni mojih besed. Pametna uporaba debugerja je skill? Prilepi kodo v ChatGPT in boš videl kako se zadeve optimizirajo že danes.

Senior Dev je izjavil:

Ti si pač majster SQL in poznaš inner join. S tem se rodiš - maš ali nimaš. :))

I mean, ponavadi ne odgovarjam trollom, ampak poanta je pač, da če se nekdo nauči nek high level ORM, in pride do tega da mora procesirat, ne vem, 500 000 nekih transakcij, je problem če nikoli ni imel osnov SQLa. In potem ne znaš optimizirat nek čudn whereHas v inner join, kjer je razlika faktor 1000x v hitrosti.

Senior Dev je izjavil:

Kaj ti ni jasno? Tvoja zastarela koda in dolgoletne izkušnje bodo šle kmalu direkt v koš, na novo pa ti bo spisal kodo kar AI ob pomoči kakega računalniškega zanesenjaka. Počakaj leto ali dve in se spomni mojih besed. Pametna uporaba debugerja je skill? Prilepi kodo v ChatGPT in boš videl kako se zadeve optimizirajo že danes.

Saj to je že zdaj tako, jaz praktično pišem kodo tako, da dam ime funkcije in komentar, 80-90% ostalega pa avtomatsko napiše github copilot.

Še vedno moraš vse skup povezat, razumet nalogo, ki jo rešuješ itd.

Jaz bi brez copilota manj služil oz. bi več ur delal :)

Zgodovina sprememb…

Grizzly ::

matic492 je izjavil:

Grizzly je izjavil:

Lastne izkušnje, what? Če grem danes iskat se grem stavit da imam v 2 tednih vsaj eno ponudbo za 3000EUR bruto redna zaposlitev za nedoločen čas. Daj mi eno drugo panogo kjer lahko to naredim lol.

Drugače ti pa v par tednih dela z programerjem povem, če ima diplomo iz programiranja oz. računalništva, ali je en izmed self-taught programerjev. 80-90% lahko naredijo isto (še posebej v tem kar so se naučili), ampak večini self-taught manjkajo osnove oz. low-level stvari oz. znajo velikokrat samo to kar so se naučili in se težje adaptirajo - seveda ne vsi - ampak večina, ki jih oziroma nas to zanima smo že v osnovi šli v šolo za to.

Ravno sem imel primer, ko se je Unique index na SQL bazi podrl na Wordpressu, in sem moral jaz it reševat (čeprav nisem wordpress programer). Niso imeli šanse tega rešit.

Da ne začnem o kakih optimizacijah high level frameworkov z INNER JOINi ali kaj takega. Kot rečeno 90% je vse super, samo imamo tudi "inženirji" prednosti, ker poznamo ozadje :)

En primer rabiš? Pri nas smo lani iskali kandidata. Seveda, ne bi štartal 3000EUR bruto, ampak če v prvem letu pokažeš kar se od tebe pričakuje, se lahko kmalu smejiš polovici programerjem. Če te ni strah delati za tuje trge, pa lahko pričakuješ še 1x višjo plačo kot bi jo zaslužil samo z delom za slovenske stranke. In še ena razlika je... Večina programerjev s kolikor-toliko primerno plačo mora biti kdaj dosegljiva tudi izven rednega delovnega časa. Pri nas tega ni.

bizgech ::

Več kot v programiranju lahko z diplomo elektrotehnike, računalništva, informatike (ali karkoli ekvivalentnega) zaslužiš samo, če si nekako povezan z medicino / farmacijo. Pa s tem ne mislim redno mesečno plačo, ampak zaslužek na letni ravni - tu imaš neke bonitete, ki jih tudi marsikatera dobrostoječa firma nima. Imam par kolegov in sestrično - vsi z diplomami in vsem gre odlično. Je pa nekaj res: takšno delo je težko dobiti, medtem ko v programiranju dobiš šiht v 2 tednih. Na koncu pa se moraš vprašati, ali ti je bolj pomembno, da šiht dobiš čim prej ali da tekom leta čim več zaslužiš.

tony1 ::

"(...) zaslužiš samo, če si nekako povezan z medicino / farmacijo. Pa s tem ne mislim redno mesečno plačo, ampak zaslužek na letni ravni - tu imaš neke bonitete, ki jih tudi marsikatera dobrostoječa firma nima."

Ne bodi skrivnosten in povej kaj več ;)

Saj to je že zdaj tako, jaz praktično pišem kodo tako, da dam ime funkcije in komentar, 80-90% ostalega pa avtomatsko napiše github copilot.

Ja, samo kaj ko je samo čisto pisanje kode morda 10% dela "programerja", kaj šele nekoga, ki ni samo to.

Utk je izjavil:

In prav je, da ni. Ker za otroka v 3. razredu ni top prioriteta programiranje v pythonu. Mora se naučit milijon drugih stvari, ki so tebi kot odraslemu samoumevne, otroci jih pa ne znajo.

Kdo govori o top prioriteti. Važno da je petje in pevski zbor a ne? Ker so 3 učiteljice zainteresirane in forsirajo praktično vse otroke v pevski zbor, da dobijo ven talente, ki potem dosegajo precej zavidljive rezultate. Zakaj ne bi isto delali s tehničnimi predmeti? Zakaj ne bi imeli v 3 razredu predmet računalništvo, se učili hitrega tipkanja? Koliko pisemm dopisov ali knjig si videl v zadnjem času napisanih na roke ali na pisalni stroj?

Moe_Lester je izjavil:

Kdo pa pravi, da bo odličen programer? Šola naj mu da osnove, mislim da bo znanje programiranja in logike uporabil praktično vsepovsod kjer bo delal s stroji ali računalniki. Poznaš kaj takih poklicev, ki rabijo za svoje delo računalnik?

link_up je izjavil:

Čimprej in čimbolj naravno če je možnost.

SambaShare je izjavil:

Pa če ga bojo preveč tišali, sploh hotel ne bo.

Še enkrat za vse tiste, ki ne kapirate. Računalniško znanje se bo rabilo v VSAKEM poklicu in ne škodi da nekaj o tem veš in tukaj zamujamo v Sloveniji ogromno, ker neumni izobraževalni sistem računalnika ne obravnava kot orodje, ampak tako kot UTK, da je to za igranje igric.

Zgodovina sprememb…

Utk je izjavil:

Ja, sej nekateri programi so res taki kot da jih je "vsak" sprogramiral.
Jaz delam več kot 10 let v mali firmi, kjer ni tega, da bi ti nekdo za ritjo stal in popravljal za tabo. Kaj nardiš, če dela, gre direkt k stranki. V tem času smo imeli več kot 5 takih, ki so prišli in odšli, ali novinci ali pa vsaj pod 30, s faksom. Noben ni imel pojma o osnovnih stvareh. Pametna uporaba debugerja, koda, ki se ne podvaja in je nečemu podobna, itd. Potem so šli večinoma v večje firme. Upam da so jih tam kaj naučili, ker to je bolj ena katastrofa. Ampak dvomim. Dvomim da je tam kaj drugače.
Potem so izgovori, na faksu smo delali pa s tem. Ja kaj ma veze, debuger je debuger, kak boljši slabši, če ga itak ne uporabljaš, je vseeno kak je.

A res? Izobraževalni sistem ti je sproduciral butaste delavce? Mislim da je na faksu prehitro da se začnejo ukvarjat z računalništvom, se bodo že potem. Najbolje da se naučijo brati dramska dela. :D

Koliko pisemm dopisov ali knjig si videl v zadnjem času napisanih na roke ali na pisalni stroj?

Če ga znaš napisat na roke, ga znaš tudi na računalnik. Kako se danes piše take stvari? Če ni predloge v wordu, nihče nima pojma kako.

Važno da je petje in pevski zbor a ne?

To je enkrat na teden ena ura. Če enkrat na teden eno uro programira v pythonu, oz je na računalniku, je to v redu ja. Če pa veliko več, pa ni.

Zgodovina sprememb…

A res? Izobraževalni sistem ti je sproduciral butaste delavce?

Na FRI se premalo programira, ne vem zakaj, verjetno, ker programiranje ni vse kar naj bi frijevec delal. Ni vse, ok, je pa kar pomemben del in če tega dela ne razumeš, je point frija zgrešen. Verjetno je na FERI isto, sklepam. Na ostale računalniške fakse pa hodi folk, ki je enostavno prebutast, da bi to delal. Tako da je to problem ja.

Zgodovina sprememb…

cesnja ::

Cilj izobrazevanja na FRIju so CompSci profesorji, ne pa dobri programerji oziroma karkoli drugega. Pretvarjamo se, da FRI in podobni producirajo dobre programerje, ampak to je zgolj nakljucje, ker je dolocen delez studentov take vrste, da bodo postali dobri programerji.

user4683 ::

Že naziv na koncu ti pove, da si inženir računalništva. Žalostno bi bilo, da bi se pri 18ih odločil posvetiti cca 4 leta življenja nečemu, pa se niti ne pozanimaš kaj to je. >:D

Zdaj smo prisli do srza problema! UTK bi raje bil glasbena zvezda kot programer!
««
329 / 367
»»