» »

Plače v IT industriji

Plače v IT industriji

Temo vidijo: vsi
««
277 / 370
»»

oemdzi ::

hujsk1999 je izjavil:

Invictus je izjavil:

Si pa poceni. Za Švicarje >:D. Si malo nad njihovim minimalcem...

Kasirati bi moral tam 50+ CHF/uro

Potem pa 12500€ neto. Bo ok? Gremo dalje. Ti? 18500€ še vedno ali višaš?

Ti si ziher od Invictusa sodelavec!
*Črna grafična kartica z rumeno lučko in varčnim hladilnikom*
Neslišen intel procesor iz lepe modre škatle* 2 enakomerno ploščata rama*
*overclockan napajalnik in varno ohišje z modro lučko* Hofer gamer copate*

poweroff ::

hujsk1999 je izjavil:

A niso za to določeni ljudje da se ukvarjajo samo z razpisi, poročili in ostalimi papirji? Samo prašam. Ti si samo izvajalec z 1000€/h postavko in to je to.

Stvar je v tem, da vsebinskih poročil in vsebinskega dela prijave na razpis ne more pisati kar nekdo. Pač pa nekdo, ki pozna področje. Finančno poročanje seveda pripravi računovodstvo, ampak ti kot vodja projekta moraš na koncu na reviziji znati zagovarjati vsebinski in finančni del.

In večina project officerjev, ki jim poročaš, je kompetentnih ljudi, težko jim prodajaš neko meglo.
sudo poweroff

hujsk1999 ::

oemdzi je izjavil:

hujsk1999 je izjavil:

Invictus je izjavil:

Na forumu imam kot on urno postavko okoli 600€ neto.

klemenSLO ::

hujsk1999 je izjavil:

oemdzi je izjavil:

hujsk1999 je izjavil:

Invictus je izjavil:

Kakšno znanje pa to obsega če smem vprašat?
Life is not measured in minutes, but in MOMENTS...

Ahim ::

klemenSLO je izjavil:

hujsk1999 je izjavil:

oemdzi je izjavil:

hujsk1999 je izjavil:

Invictus je izjavil:

Kakšno znanje pa to obsega če smem vprašat?

Znanje urnih postavk na forumu ;)

Invictus ::

hujsk1999 je izjavil:

oemdzi je izjavil:

hujsk1999 je izjavil:

Invictus je izjavil:

Sam imam 800EUR/dan...

Če prideš na pivo, ti pokažem nakazila...

Tisti tvoj znesek se pa za Slovenijo zdi kul, za Švico je pa to višina plače čistilke...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

matic492 ::

V Švici je prag revščine skoraj 4 jurje CHF za družino:

Welfare is for people living below the poverty line. The subsistence minimum income in Switzerland is defined as CHF2,259 per month for a single person and CHF3,990 for two adults with two children. (In comparison, the gross median salary in Switzerland is around CHF6,500 per month.)

Tako da tudi če mislite da Invictius kje drugje naklada, tukaj definitvno ne.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

endelin ::

6500eur neto ma snažilka v CH?:))

c3p0 ::

Zadnji švicarski job offer je bil 9500 EUR.

matic492 je izjavil:

V Švici je prag revščine skoraj 4 jurje CHF za družino:

Welfare is for people living below the poverty line. The subsistence minimum income in Switzerland is defined as CHF2,259 per month for a single person and CHF3,990 for two adults with two children. (In comparison, the gross median salary in Switzerland is around CHF6,500 per month.)

Tako da tudi če mislite da Invictius kje drugje naklada, tukaj definitvno ne.

Švica drugače nima uzakonjene minimalne plače.

Ampak je pa splošen konsenz, da mora vsak dobiti toliko, da normalno živi.

Ja, v Švici ima navaden prodajalec 4000 EUR plače... samo ne pozabit, da so pa tudi življenjski stroški konkretno višji in na koncu je taka oseba na istem, verjetno pa celo malo na slabšem kot pri nas.
sudo poweroff

endelin ::

poweroff je izjavil:

Ja, v Švici ima navaden prodajalec 4000 EUR plače... samo ne pozabit, da so pa tudi življenjski stroški konkretno višji in na koncu je taka oseba na istem, verjetno pa celo malo na slabšem kot pri nas.

Ti resno misliš da prodajalec v švici živi slabše kot pri nas?

pegasus ::

Zapelji se tja in si oglej situacijo na mestu ... saj ni daleč.

Vsakič, ko sem v Luzani, se sprehodim mimo lokalne nepremičninske agencije in se malo muzam nad cenami ... Sploh ne veste, kolk se imamo pri nas fajn.

Vidim tam 800-900k za 3.5 sob.

poweroff je izjavil:

Vem približno koliko so, imam par bivših sodelavcev tam.

Eden, ki se je preselil iz Češke, je konkretno jamral... Pa ima plačo 10+k...

c3p0 je izjavil:

Vidim tam 800-900k za 3.5 sob.

Jap, to je tudi cena za Munchen, recimo...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Invictus ()

endelin je izjavil:

poweroff je izjavil:

Ti resno misliš da prodajalec v švici živi slabše kot pri nas?

Situacije ne poznam iz prve roke, jo pa očitno Invictus in potrjuje to kar pravim.

Živi pa tam en moj kolega, ki dela precej visoko v bančnem sektorju in mi je pravil o tem. Poznam tudi eno, ki dela kot čistilka... vsakič, ko se vrne domov nabavi za poln avto raznih konzerv, itd., ker so kot pravi pri nas te stvari konkretno cenejše.
sudo poweroff

sebastjan28 ::

Povprečna čistilka v Švici zasluži nekje 35k-40k bruto letno pri čemer:

Delovni teden traja 42-45 ur
Od tega zneska je potrebno odšteti še Zdravstveno zavarovanje, ki je relativno gledano precej dražje kot v primerljivih državah(npr Nemčija, Italija, Slovenija...)

Nisem prepričan, če je mogoče s tem denarjem sam (pre)živeti....

111111111111 ::

Preživiš, ampak moraš prekleto obrnit vsak frank.
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.

pegasus ::

Če ste že v švici, poglejte še kako izgledajo stroški za vrtec ali varuško ter kako se znajdejo mlade družine ...

mr_chai ::

pegasus je izjavil:

Če ste že v švici, poglejte še kako izgledajo stroški za vrtec ali varuško ter kako se znajdejo mlade družine ...

Ja povej nam... Ne vem, zdej boš reku, da je tm vrtec 1000 eur/mesec za enega otroka ??

McMallar ::

Lahko še več... V Ženevi so hoteli za Montesori vrtec okroglih 1800CHF...

Edit: za enega otroka, da ne bo pomote
Why can't a programmer tell the difference between Halloween and Christmas?
Because OCT31 = DEC25

Zgodovina sprememb…

• spremenil: McMallar ()

mr_chai je izjavil:

Ja povej nam... Ne vem, zdej boš reku, da je tm vrtec 1000 eur/mesec za enega otroka ??

Premalo si napisal:

According to PostFinance, the average cost of childcare at a Swiss crèche is CHF 130 per day. ⁵ This would set you back CHF 2,719 a month in 2019.

Zgodovina sprememb…

kriptobog ::

mr_chai je izjavil:

pegasus je izjavil:

Vec. Tam zena pac ostane doma.

Mike_Rotch ::

Zato pa delaš remote za tujo firmo, ki solidno plača, živiš pa v Sloveniji. Težko si predstavljam boljšo kombinacijo.

Slovenija je lepa, čista, relativno razvita, geolokacija je solidna... Vse štima, le plače so nizke. Na srečo je to zadnje enostavno rešiti, če delaš v IT.

user4683 ::

Ali pa, če so ti blazno všeč morje in otoki, takoj čez južno mejo, kjer podjetje do milijona letnega prometa plača 10% davka na dobiček in še 10% lastnik, ko/če si ga izplača :D

kriptobog je izjavil:

Vec. Tam zena pac ostane doma.

Yup, bližnja sorodnica je poročena z švicarjem, živita tam in 3 majhni otroci. Sploh ni računice da gre delat.

Tudi zdravstveno zavarovanje mislim da je v rangu 600-800EUR za celo 5 člansko družino, pa nimata neke drage opcije.

Tako pač je, vse je dražje, jim je pa vseeno boljše, ker TV stane pri nas 500EUR in tam 500EUR, tudi iPhone stane tam isto kot tu. Dražje so pač vse storitve, kjer so zraven drugi švicarji. Tudi obrestne mere in hipoteke imajo čisto drugače, mislim da imata 50 letno hipoteko.

So pač vsepovsod prednosti in slabosti.Enako kot je že nekdo napisal - mi smo lahko ZELO srečni kot ITjevci da lahko računamo samo polovico plače švicarskega programerja in živimo v slo ker ljudje živijo na minimalcih s po 700-800EUR na mesec.

Zgodovina sprememb…

LukiYo ::

user4683 je izjavil:

Ali pa, če so ti blazno všeč morje in otoki, takoj čez južno mejo, kjer podjetje do milijona letnega prometa plača 10% davka na dobiček in še 10% lastnik, ko/če si ga izplača :D

Kje je to?

Na katero državo, z veliko morja in otoki, mejimo na naši južni meji? :) Hrvaška

Si nisem mislil, da imajo naši sosedje tako ugodno, zakaj sploh nekateri promovirajo Bosno.

Saj je praktično isto pri nas, če imaš navaden sp je na dobiček 20%, denar je pa itak tvoj, ker si SP. Ali sem kaj pozabil?

Edit: no normiranc je do 300k/2 leti, navaden sp je dohodninska lestvia, samo kakšne storške pa že najdeš.

Zgodovina sprememb…

Ker se bolje sliši :)) In mogoče je lažje obrniti kak sumljiv denar, ker ni v EU in je manj poročanja.

matic492 je izjavil:

Saj je praktično isto pri nas, če imaš navaden sp je na dobiček 20%, denar je pa itak tvoj, ker si SP. Ali sem kaj pozabil?

Z veliko nižjo mejo prihodkov, če misliš normirance. Da je pa d.o.o. skoraj 2x bolj obdavčen pri nas, je pa mal huda.

majster123 ::

Nekaj moram reci glede entry level IT jobov.
Zakaj employeerji zahtevajo tako veliko, ce je nekdo pac zacetnik?
Ja, saj se na faksu nekaj naucis, ampak ne dosti. Zakaj moras bit tak Geek?
Obcutek imam, da se gre za first impression, ne pa koliko je kdo sposoben. A torej ce v startu ne znas, nikoli nebos?
Zakaj pa cez nekaj casa, te prav prosijo da prides delat tja? Totalna nebuloza. Rabijo neki casa da si gor pridejo, da so zajebal, nato si jim pa dober? Res sem mislil da so recruterji malo pametnejsi. Pa niso.
Ja, to je drugi svet kot nek faks blabla.
Pa vseeno, teoreticno, si nek diplomiran inzenir, se enkrat, teoreticno, pa nisi dobil sluzbe? What (smeh)

P.S. Jaz sem zavedam koliko znam in koliko ne.

Zgodovina sprememb…

tony1 ::

"Zakaj pa cez nekaj casa, te prav prosijo da prides delat tja?"

Vmes so se razmere na trgu dela dramatično spremenile. Ves kader jim je pobegnil na, lepše, študenti imajo že vsi službe in zdaj pa pač za spremembo vzamejo tudi koga, ki ne štrli iz povprečja kot žirafa...

V tem ne smeš iskati manka logike / načelnosti, ker teh stvari v biznisu že v osnovi sploh ni. Danes se boš lahko spogajal za dobro plačo (ker je kader na trgu težko dobiti), že čez nekaj let pa bo trenutnega buma lahko konec in spet bo druga scena. To je čisto normalno obnašanje trga, škoda zato izgubljati živce...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: tony1 ()

Stekam to. Ampak je dosti nefer. Zase bi rekel, da morda nism nek iq 190 level programmer. Ampak se ucim in kar napredujem. Najbolj me nazaj drzi, da mislim da bom nekaj hitro resil in odlasam. Ker v 99 procentih primerov ni tako. Na moji ravni

Biznis je drugace kot IT, je res

Zgodovina sprememb…

hujsk1999 ::

c3p0 je izjavil:

Jaz 18.500€ kot začetnik nazadnje mesečno.

Aja. Jaz pa poznam Elon Muska, pa se mi ne da. (Sarcasm)

majster123 je izjavil:

Stekam to. Ampak je dosti nefer. Zase bi rekel, da morda nism nek iq 190 level programmer. Ampak se ucim in kar napredujem. Najbolj me nazaj drzi, da mislim da bom nekaj hitro resil in odlasam. Ker v 99 procentih primerov ni tako. Na moji ravni

Redki so 190 iq programerji, veliko naredijo izkušnje, še posebej če se fokusiraš na eno področje. Zato ker se ti časovna učinkovitost veča. Jaz nisem nikoli toliko ur dejansko pisal kodo, kot ko sem bil začetnik. Več kot služim, manj imam dejansko efektivnih ur, oziroma vsaj tak je občutek. Naredim pa vseeno več kot junior, samo zaradi izkušenj, in ker si lahko več stvari splaniram.

Saj poznaš tiste learning curve slikce:

Najditi moraš samo firmo, kjer te bojo spravili čez prvih 6-12 mescev.

Zgodovina sprememb…

tony1 ::

majster123 je izjavil:

Biznis je drugace kot IT, je res

Absolutno je nefer. Ampak tako je tudi življenje. Dobro je to možnost sprejeti in biti pripravljen na to, da je težko pričakovati, da bo v poslu veljala logika biti fer. Pogosto je ni, ker biznis (v primeru iskanja kadra) bo vedno izkoristil razmere na trgu dela izključno v svojo korist. Takšna je narava trga dela.

Imate prav ja

matic492 je izjavil:

Edit: no normiranc je do 300k/2 leti, navaden sp je dohodninska lestvia, samo kakšne storške pa že najdeš.

Ja naš normiranec je do 100k efektivno obdavčen nekje okrog 10% (dohodnina in prispevki). Višje pa potem efektivna obdavčitev raste proti 20%. Vsekakor ni slabo, se pa zabava konča pri 150k letnem povprečju.

Moj zapis je bil mišljen bolj v šali tistim, ki "služijo" po 20k/mesec v njihovi Švici - da ima Hrvaška rešitev za njihove virtualne težave.

hujsk1999 je izjavil:

c3p0 je izjavil:

Jaz 18.500€ kot začetnik nazadnje mesečno.

Super, senior pa 50k+?

Šlo je sicer za remote job.

user4683 je izjavil:

Ja naš normiranec je do 100k efektivno obdavčen nekje okrog 10% (dohodnina in prispevki). Višje pa potem efektivna obdavčitev raste proti 20%. Vsekakor ni slabo, se pa zabava konča pri 150k letnem povprečju.

Moj zapis je bil mišljen bolj v šali tistim, ki "služijo" po 20k/mesec v njihovi Švici - da ima Hrvaška rešitev za njihove virtualne težave.

Ja, to itak da je zafrkancija, samo razmišljal sem ker to je kar konkretene "tax break" za skoraj nič spremembe :D

majster123 je izjavil:

Nekaj moram reci glede entry level IT jobov.
Zakaj employeerji zahtevajo tako veliko, ce je nekdo pac zacetnik?
Ja, saj se na faksu nekaj naucis, ampak ne dosti. Zakaj moras bit tak Geek?
Obcutek imam, da se gre za first impression, ne pa koliko je kdo sposoben. A torej ce v startu ne znas, nikoli nebos?
Zakaj pa cez nekaj casa, te prav prosijo da prides delat tja? Totalna nebuloza. Rabijo neki casa da si gor pridejo, da so zajebal, nato si jim pa dober? Res sem mislil da so recruterji malo pametnejsi. Pa niso.
Ja, to je drugi svet kot nek faks blabla.
Pa vseeno, teoreticno, si nek diplomiran inzenir, se enkrat, teoreticno, pa nisi dobil sluzbe? What (smeh)

P.S. Jaz sem zavedam koliko znam in koliko ne.

Ko te drugič pokličejo, jih spomniš na svojo prvo izkušnjo in zahtevaš višjo plačo. :))
sudo poweroff

mr_chai je izjavil:

pegasus je izjavil:

Ne, ni, je tam 1200-2000 CHF, odvisno od vrtca. Poleg tega tam ne pripravljajo hrane. Mu moraš narediti malico, ob 12h pa priti ponj za eno uro in mu doma skuhati kosilo. Potem ga pripelješ nazaj. V veliko vrtcih ga imaš pa lahko samo 4 ure...

Ko imaš 2 froca, je ceneje in udobneje, če je ženska doma...

V UK se vrtec plačuje po dnevih, ko je otrok tam. Dan pride tam minimalno 40 GBP (7-8 let nazaj). En moj bivši šef je plačeval 1200 GBP mesečno za vrtec...

user4683 je izjavil:

Hrvaška ima tako zakonodajo? Maš link?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Invictus ()

https://www.porezna-uprava.hr/HR_porezn...

Amapk fantje, zadeva ni tako enostavna, da samo odpreš firmo v tujini in uživaš v nizkih davkih. Skoraj nemogoče se je legalno izogniti slovenskim davkom, če živiš v Sloveniji.

Ja, načelo svetovnega dohodka ti pokvari vso optimizacijo. Čeprav, dokler si ne izplačaš denarja iz podjetja, nisi prejel dohodka...

Sam ne vem, kako FURS gleda na to...

FURS reče, da gre za podjetje, ki je vodeno iz Slovenije in ti nabije slovenski davek. V primeru off shore podjetji iz kakšnih bolj znanih oaz včasih tudi kar pavšalno obdavčijo vse transakcije (ne prihodke ali izplačila, ampak vse transakcije).

Sicer je malo off topic, mislim, da že obstajajo teme o tem na forumu.

Brez selitve čez mejo bo gledal precej grdo :) Če ti (poslovodja) živiš v Sloveniji in vodiš podjetje na HR bo FURS hitro prislonil svoj lonček in to hrvaško firmo obravnaval kot slovensko - in zaračunal višje davke na dobiček itd. (to velja med vsemi državami v EU)

edit: Če pa se dejansko preseliš čez mejo pa je tako, kot sem rekel.. efektivno 19% obdavčitev in imaš denar v žepu. Ali pa 10% in ga obdržiš na podjetju in ga čez najmanj 2 leti zapreš in plačaš 0% davka na kapitalski dobiček (pri hrvatih pade iz 10% na 0% po dveh letih).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: user4683 ()

Ali pa dobiš hrvaškega poslovodjo in pumpaš ven denar preko normiranega s.p.

Sam za to rabiš vsaj še zanesljivo osebo na Hrvaškem, pa vprašanje, če se pol sploh splača z vsemi stroški...

««
277 / 370
»»