» »

Plače v IT industriji

Plače v IT industriji

Temo vidijo: vsi
««
269 / 370
»»

matic492 ::

Tody je izjavil:

Se vidi da govorimo o jabolkah in hruškah. Mladina niti ne ve koliko časa more delat. Ni naredil nobene nadure a dela cele vikende... Če imas dve sluzbe in se oddajas nepremičnine in dobis ven 5k potem nimas bog ve kake place kajne? To ali si ti in tvoja punca srečna pa kje drugje...

Saj nisem nikjer napisal koliko dobivam :)

In ja, bi rekel da 80% časa grem z veseljem delat oz. komaj čakam. Vem pa da to ne bo šlo za naslednjih 15 let.

EDIT: Mislim da je blo jasno napisano.. nisem naredil nadure v zaposlitvi. SP je pač SP.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

111111111111 ::

Tody je izjavil:

Se vidi da govorimo o jabolkah in hruškah. Mladina niti ne ve koliko časa more delat. Ni naredil nobene nadure a dela cele vikende... Če imas dve sluzbe in se oddajas nepremičnine in dobis ven 5k potem nimas bog ve kake place kajne? To ali si ti in tvoja punca srečna pa kje drugje...

Jaz delam v srednje veliki firmi dobim 2000€ se pa podjetje ne ukvarja z IT-jem tako da sem izven branže. Dobim pa 2-3x na mesec ponudbo za sistemca, networking s ponudbo cca. 5-6k bruto + dodatki tako da bi prišel na cca. 4k neto z redno zaposlitvijo. Ampak meni se enostavno ne da. Raje sem ob 15h doma z družino, se ukvarjam s 3d printanjem, izdelavo nožev, zgradil sem hišo itd...
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.

Blinder ::

Kako veš, da so pripravljeni ti plačat toliko?
Ter kakšna znanja imaš (sprašujem o znanjih, ki si jih pridobil tekom dela), da si toliko cenjen?
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

kuall ::

pegasus je izjavil:

5k neto ni nič posebnega, redna plača, medvladni inštitut.

javni sektor? s tem se ni za hvalit. moj sosed ima tudi 7k iz javnega sektorja. pač pijavke. privat sektor pejt in se pol hvali.

pegasus ::

Sem bil v privatnem sektorju, pa me niso marali, ker sem preveč pričakoval od sodelavcev ...

kuall ::

111111111111 je izjavil:

dobim 2000€ ... Raje sem ob 15h doma z družino, se ukvarjam s 3d printanjem, izdelavo nožev, zgradil sem hišo itd...

jp, nezatežena služba za dobit 2k/mesec na račun ni tako slaba kombinacija. sej kmalu ne veš, kaj bi z dnarjem.

kuall je izjavil:

111111111111 je izjavil:

dobim 2000€ ... Raje sem ob 15h doma z družino, se ukvarjam s 3d printanjem, izdelavo nožev, zgradil sem hišo itd...

jp, nezatežena služba za dobit 2k/mesec na račun ni tako slaba kombinacija. sej kmalu ne veš, kaj bi z dnarjem.

To je super, če nisi ravno zatežen in hočeš živet v centru LJ ali kakšne bedarije kupovat.

Cupakabra123 ::

Jap tudi meni se zdi, da se cisto super zivi z malo manj. Torej v petih letih kariere do 3600€. Imam stanovanje in letos kupil se vikend. Avto imam normalen, ker mi ne pomeni nic in nanj ne gledam kot statusni simbol. Koncam ob 15h, nobenih nadur. Vikende sem frej in uzivam s punco na izletih ali pa se ukvarjam z internimi projekti in hobiji. Dopusta 24 dni, 1x na leto na potovanje ostalo morje ali krajsi oddihi. Fajn je :)

111111111111 ::

Blinder je izjavil:

Kako veš, da so pripravljeni ti plačat toliko?
Ter kakšna znanja imaš (sprašujem o znanjih, ki si jih pridobil tekom dela), da si toliko cenjen?

Nekajkrat sem vprašal, koliko ponujajo za določeno delovno mesto. Znanja so precej specifična (networking), tako da v malem kraju kjer sem ni šans da dobim delo. :) Nekaj certifikatov iz področja: CISCO, HP servers, ...

Kolega mi je ponujal delo v Istambulu 100k letno, prenova in posodobitev omrežja za eno turško podjetje. pogodba za 3 leta, vzpostavitev in vzdrževanje omrežja po njihovih podružnicah po svetu. Mednarodne povezave, nabava opreme, vodenje projekta prenove...

PA jaz sem poceni. :D Ampak kot pravi Invictus, za dobre denarje se je treba ozreti čez mejo. :D Tudi pri Slovencih moraš v tujino po 2-3 tedne skupaj, vsaj v moji branži.

kuall je izjavil:

Z leti to čedalje bolj cenim. Vsak se pač odloči za svojo pot. Je pa bila kariera naravnana na tujino, Norveško, ampak me je takratna punca sedanja žena prepričala, da sva ostala v Sloveniji. :) Vprašaj me čez 10 let če sem ji hvaležen. :D

matic492 je izjavil:

To je super, če nisi ravno zatežen in hočeš živet v centru LJ ali kakšne bedarije kupovat.

Zato pa delam izven Ljubljane 2k jaz in žena je dohtarca, tako da je dohodek soliden in vsaj jaz nimam preveč stresne službe, medtem ko ima žena sedajle precejšnjo štalo. :)

Cupakabra123 je izjavil:

Jap tudi meni se zdi, da se cisto super zivi z malo manj. Torej v petih letih kariere do 3600€. Imam stanovanje in letos kupil se vikend. Avto imam normalen, ker mi ne pomeni nic in nanj ne gledam kot statusni simbol. Koncam ob 15h, nobenih nadur. Vikende sem frej in uzivam s punco na izletih ali pa se ukvarjam z internimi projekti in hobiji. Dopusta 24 dni, 1x na leto na potovanje ostalo morje ali krajsi oddihi. Fajn je :)

To je popolnoma dovolj za 4 člansko družino, če si delno skromen. Samo kredit za kaj večjega morata vzet, preden bodo otroci. :D
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.

Zgodovina sprememb…

c3p0 ::

Cupakabra123 je izjavil:

Vem, da folk preko SP-jev sluzi vec pri ameriskih podjetjih, samo mene ne bo nihce preprical, da so vecerni sestanki z americani boljsi, kot pa delavnik od 7h do 15h. Mi je to, vkljucno s placanim dopustom (24 dni) in bolnisko vredno vec.

Služim tudi na tak način, pa nimam večernih sestankov (imajo pa jih nekateri drugi), imam plačan dopust, priznane bolniške in še kak bombonček (ne mislim free sadja ;). Torej se da, če je podjetje fleksibilno.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: c3p0 ()

AEx_1-7 ::

c3p0 je izjavil:

Cupakabra123 je izjavil:

Vem, da folk preko SP-jev sluzi vec pri ameriskih podjetjih, samo mene ne bo nihce preprical, da so vecerni sestanki z americani boljsi, kot pa delavnik od 7h do 15h. Mi je to, vkljucno s placanim dopustom (24 dni) in bolnisko vredno vec.

Služim tudi na tak način, pa nimam večernih sestankov (imajo pa jih nekateri drugi), imam plačan dopust, priznane bolniške in še kak bombonček (ne mislim free sadja ;). Torej se da, če je podjetje fleksibilno.

Free can be quite costly at times.
Torej, ce povzamem -- Inv. je vzor, ki mu vecina tule (zvesto) sledi. Kajne?
--++ order with AESS (AE Saver Shipping/AE Standard Shipping) ++--
The word (...) originates from the Ancient Greek: élleipsis meaning 'leave out'
Zargon je soc. zvrst neknj. slov. jezika, ki ga uporabljajo ljudje iste stroke.

srus ::

Blinder je izjavil:

Vi ste nori, kake stevilke mecete ven.

Tu je dober pregled trga dela za stalne ali občasne zaposlitve v UK in DE. Kaj iščejo, koliko so pripravljeni plačati.

https://www.freelancermap.de/freelancer...
https://www.itjobswatch.co.uk/

Stanja v SLO pa že dolgo ne poznam, niti ne spremljam.

secops ::

Kaj pa menite glede napredovanj?
Če se zaposliš za X bruto, kakšno napredovanje pričakujete z leti? Recimo:

ob zaposlitvi X
čez 1 leto 2X
čez 2 leti 2.5X
itd...

kunigunda ::

secops je izjavil:

ob zaposlitvi X
čez 1 leto 2X
čez 2 leti 2.5X
itd...

Vesel sem tvojega optimizma :)

Smurf ::

secops je izjavil:

ob zaposlitvi X
čez 1 leto 2X
čez 2 leti 2.5X
itd...

Ce po 1 letu dobi x2 pomeni, da si se zelo slabo prvic spogajal. Naceloma je v industriji nekje povprecje 10%/letno pomoje.

Prvo leto mogoče x2, če boš imel poizkusno dobo. Drugače pa 5-10% na leto ja. V Londonu ponujena služba mi je celo zraven rekel da dobijo povprečno 7% na leto povišice. Pri nas seveda nikoli nič konkretnega ne rečejo na razgovorih.

TheBlueOne ::

secops je izjavil:

ob zaposlitvi X
čez 1 leto 2X
čez 2 leti 2.5X
itd...

ob zaposlitvi Placa
Vsako leto: Placa + (Placa x inflacija)
Vecja sprememba v primeru novih zadolzitev.

Drugace pa ne vem kaj bi lahko bila podlaga za hitro rast v smislu veckratnikov. Ajde ce te dajo na minimum, ampak potem problem ni v politiki podjetij ampak tvojih pogajanjih.

Jz bi mogoce se razumel, da imas ene 70% dogovorjene place prve 3 mesece na kaksni visji poziciji (lead/director/vp enegineering).

BigWhale ::

dvojka je izjavil:

Tko kt pravi Invictus, če delaš za tuje podjetje pa tudi, če delaš 100% je zelo mala verjetnost, da te bodo gnjavili.

Cas bi ze bil, da bi nehali prodajati taksne neumnosti in neresnica. To, da delas za tujino ni prav nobena garancija, da ti ne bo nihce tezil. Verjetnost za to ni majhna, je precej vecja od nic in imamo ze nekaj primerov, ko so zaradi tega tezili in to kar konkretno.

Na koncu dneva vas pa lahko tudi sosed prijavi.

Invictus ::

Kaj potem FURS aktivno podpira izselitev inteligence v tujino?

Nihče, beri res nihče, v tujini, te ne bo redno zaposlil. Tudi ni možno, če tam nimaš bivališča.

Tako, da ne vem, kaj bluzite...

FURS spet izdaja nezakonite odločbe na podlagi nekega mnenja, ki si po svoje razlaga zakone...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Invictus je izjavil:

Nihče, beri res nihče, v tujini, te ne bo redno zaposlil. Tudi ni možno, če tam nimaš bivališča.

FURS spet izdaja nezakonite odločbe na podlagi nekega mnenja, ki si po svoje razlaga zakone...

Sodno varstvo je vedno mozno (kar navaja BigW, je v praksi ze bilo, veckrat), ker presodijo na FURS arbitrarno v sklopu svojih pristojnosti, da res je, 'utaja' in 'izogibanje' je za rezidente lahko ovira ... ste pac trojni rezident, tudi Rok lahko pomaga.

Zaposlijo lahko seveda tudi tujce/nerezidente, preko agencij, to je glavni moto takih zaposlitev, fleksibilnost ... jasno ne za vase zneske, ker to je utopija.

AEx_1-7 je izjavil:

Zaposlijo lahko seveda tudi tujce/nerezidente, preko agencij, to je glavni moto takih zaposlitev, fleksibilnost ... jasno ne za vase zneske, ker to je utopija.

To, kar Inv. navaja, so zneski, ko agencija že odškrtne svoj občuten delež, mimogrede.

Govoriva o CH recimo, ne o 'agencijah' tipa Kariera, TrenkW., ... za to prvo se isce in pozna drugacne angazmaje, karkoli nad 50.000 je tam tako.

Zgodovina sprememb…

• spremenila: AEx_1-7 ()

AEx_1-7 je izjavil:

Sem imel ponudbo preko take agencije ja... 1000EUR na mesec hočejo za posredovanje, da sem jaz pri njih zaposlen. To ne bo noben plačal, razen če imaš že v osnovi 10k bruto plačo in ti je letno to samo še 10%.

Zgodovina sprememb…

matic492 je izjavil:

AEx_1-7 je izjavil:

Sodno varstvo je vedno mozno (kar navaja BigW, je v praksi ze bilo, veckrat), ker presodijo na FURS arbitrarno v sklopu svojih pristojnosti, da res je, 'utaja' in 'izogibanje' je za rezidente lahko ovira ... ste pac trojni rezident, tudi Rok lahko pomaga.

Sem imel ponudbo preko take agencije ja... 1000€ na mesec hočejo za posredovanje, da sem jaz pri njih zaposlen. To ne bo noben plačal, razen če imaš že v osnovi 10k bruto plačo.

Matic, vam verjamem, imam nekaj tudi z CH obcasno, tako da tam je scena HUDO drugacna, delo pa tudi ... za vecino je to trd kruh ... bo se joze malo dodal, on je Zuerich se mi zdi, rezident.

Invictus je izjavil:

To ni res, jaz poznam kar nekaj ljudi, ki so redno zaposlena za tuja podjetja. Imas pa vec variant, od tega da tuje podjetje naredi podruznico v Sloveniji, do tega da si sam odmerjas dohodnino/prispevke redno zaposlenega.

Magic1 ::

Švica res ni več nek raj. Kot sem gledal se povprečna plača ni že 10 let spremenila. Dela se 8.5h (ni malice), vrtci stanejo ful, cene tudi tudi v luftu. 100k bruto bruto tam ni baš dost.
Verjamem pa da je bilo 10 let nazaj za neko mlado samso osebo. Si delal 5 let, živel skromno in si kupil konkretni flat pri nas.
Magic

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Magic1 ()

AEx_1-7 je izjavil:

Agencije, ki nimajo sedeža v Sloveniji, te enako ne morejo zaposliti...

Smurf je izjavil:

[
To ni res, jaz poznam kar nekaj ljudi, ki so redno zaposlena za tuja podjetja. Imas pa vec variant, od tega da tuje podjetje naredi podruznico v Sloveniji, do tega da si sam odmerjas dohodnino/prispevke redno zaposlenega.

In če ni podružnice ? Za enega ne bo šel nihče odpirati podjetja...

Sam delam za tujino skoraj že 10 let preko s.p., na večletnih pogodbah, sicer se podaljšujejo na cirko pol do tričertr leta, pa mi nihče na FURSu nikoli ni rekel, da imam elemente delovnega razmerja.

Saj ob vsakem poročanju jasno vidijo za koga in koliko si delal...

Čeprav zdaj spet ne več, če delaš za UK, saj oni niso v EU davčnem sistemu :D.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Invictus ()

Pa še 1x, delo preko normiranca (ali drugega s.p.), pač ni izogibanje davku, kot si večina tukaj predstavlja, ampak gre za pogodbo med dvema pravnima subjektoma. Davek se plača tak, kot ga država odmeri.

In brez skrbi, večina normirancev bistveno točneje prijavlja dohodke, kot pa večina obrtniških s.p., kjer še precej goljufajo s stroški. Zato ga država ne bo nikoli ukinila. Plus razlog spodaj >:D.

Če državi status ni všeč, naj ga ukine, se bo vsaj manj denarja pokradlo iz javnih služb preko javnih uslužbencev...

Zgodovina sprememb…

Invictus je izjavil:

Pa še 1x, delo preko normiranca (ali drugega s.p.), pač ni izogibanje davku, kot si večina tukaj predstavlja, ampak gre za pogodbo med dvema pravnima subjektoma. Davek se plača tak, kot ga država odmeri.

Ne vem kaj točno misliš s tem, ampak to seveda ni res, na normirancu ne smeš imeti "elemente delovnega razmerja" zdaj kako se temu legalno izognit oz. iskati luknje v temu je seveda siva cona in tema zase, ampak načeloma takšne SP je kar lepo lovijo in tudi kaznujejo.

Samo nekaj mi razloži...

Kako bo FURS ali inšpektorat za delo RS opravil inšpekcijski pregled pri "domnevnem delodajalcu" v tujini? Recimo v mojem primeru v UK? Bodo leteli tja? In kakšna pooblastila sploh imata ti dve inštituciji izven Slovenije?

Brez inšpekcijskega pregleda pač ne more biti kazni. Kadija tuži, kadija sudi >:D.

Cupakabra123 ::

secops je izjavil:

ob zaposlitvi X
čez 1 leto 2X
čez 2 leti 2.5X
itd...

Pri nas je maks 20% na leto, ki sem jih do zdaj vsako leto dobil.

Invictus je izjavil:

Samo nekaj mi razloži...

Kako bo FURS ali inšpektorat za delo RS opravil inšpekcijski pregled pri "domnevnem delodajalcu" v tujini? Recimo v mojem primeru v UK? Bodo leteli tja? In kakšna pooblastila sploh imata ti dve inštituciji izven Slovenije?

Brez inšpekcijskega pregleda pač ne more biti kazni. Kadija tuži, kadija sudi >:D.

Ne vem na pamet ampak mislim da lahko padeš že na tem da imaš več kot 80% dohodka od ene stranke. Elementi delovnega razmerja so tudi če delaš po urah, če imaš dopust itd itd.

BigWhale ::

Invictus je izjavil:

Samo nekaj mi razloži...

Brez inšpekcijskega pregleda pač ne more biti kazni.

A se ti ne zdi, da mogoce lahko opravijo pregled pri davcnem upravicencu v Sloveniji? Pogleda se tvoj promet in se vidi, da ze X casa izstavljas racun zgolj eni stranki. Nimas poslovnih prostorov, ker delas v poslonih prostorih, ki jih je placala ta stranka. Nimas osnovnih sredstev, torej uporabljas opremo, ki jo je priskrbela stranka, ...

Izjave, da ce je nekdo preko s.p.-ja dela za tujo firmo, mu FURS ne more nicesar, so enostavno neresnicne. Lahko mu. In ljudje so zaradi tega ze imeli probleme.

Invictus je izjavil:

Kadija tuži, kadija sudi >:D.

A si sigurn, da ves kaj ta stavek pomeni?

Magic1 ::

Programer freelancer ne sme delat za tujo firmo dlje časa? Kaj pa se more izselit in prestavit davčno rezidenstvo? Tukaj en govori o hruškah drugi pa o pomarančah. En govori o delu za tujo stranko, ki sploh nima izpostave v Slo, drugi pa se obesi na primer, ko nekdo mučka normiranca za tuje podjetje, ki ima poslovne prostore in izpostavo v Sloveniji...
Magic

Magic1 je izjavil:

Programer freelancer ne sme delat za tujo firmo dlje časa? Kaj pa se more izselit in prestavit davčno rezidenstvo? Tukaj en govori o hruškah drugi pa o pomarančah. En govori o delu za tujo stranko, ki sploh nima izpostave v Slo, drugi pa se obesi na primer, ko nekdo mučka normiranca za tuje podjetje, ki ima poslovne prostore in izpostavo v Sloveniji...

Ne samo da lahko imaš ti probleme, lahko imajo tudi oni. Jaz delam par ur na popoldancu, pa so mi dali neke vprašalnike tukaj, da oni nimajo problemov:

https://www.tax.service.gov.uk/check-em...

6bt9hmDwY ::

Po teh forumskih razlagah, freelancer koncept ne more obstajati, sploh pa ne za več kot 6-12 mesecev, si dedicated eni stranki in imaš 100% prihodke od ene stranke v tem času. In če preostanek leta ne delaš več za nikogar, sta oba v prekršku, ojej, ker si imel ves prihodek od njih, četudi si morda preostanek ležal pod palmo...

6bt9hmDwY je izjavil:

Po teh forumskih razlagah, freelancer koncept ne more obstajati, sploh pa ne za več kot 6-12 mesecev, si dedicated eni stranki in imaš 100% prihodke od ene stranke v tem času. In če preostanek leta ne delaš več za nikogar, sta oba v prekršku, ojej, ker si imel ves prihodek od njih, četudi si morda preostanek ležal pod palmo...

Ni se treba norca delat, saj nismo mi pisali zakonov, ampak se samo pogovarjamo o njih... če nekdo pozna osebe, ki so imele z tem problem je to relevantno povedat ne?

matic492 je izjavil:

Ni se treba norca delat, saj nismo mi pisali zakonov, ampak se samo pogovarjamo o njih... če nekdo pozna osebe, ki so imele z tem problem je to relevantno povedat ne?

Poznam osebe, ki to uspešno prakticirajo dalj časa, imajo računovodjo in davčnega nadzornika in še niso imeli težav do sedaj. Torej, ali je vaša interpretacija zakonov povsem zgrešena ali pa freelancerska panoga v EU (in potem tudi širše) v celoti nelegalna, in tega ne vejo ne računovodje, ne davčni nadzorniki, ne tuje agencije, ne tuji naročniki storitev. Kdo se, torej, moti? Vsi freelancerski marketplaci so nelegalni, zanimivo, res.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: 6bt9hmDwY ()

6bt9hmDwY je izjavil:

matic492 je izjavil:

Poznam osebe, ki to uspešno prakticirajo dalj časa, imajo računovodjo in davčnega nadzornika in še niso imeli težav do sedaj. Torej, ali je vaša interpretacija zakonov povsem zgrešena ali pa freelancerska panoga v EU (in potem tudi širše) v celoti nelegalna, in tega ne vejo ne računovodje, ne davčni nadzoniki, ne tuje agencije, ne tuji naročniki storitev. Kdo se, torej, moti?

Dejansko je čisto možno ja, da si vsak po svoje razlaga.

Ista fora je pri oddajanju stanovanj preko SPja, ker seveda če oddajaš stanovanje preko normiranca plačaš 4% davka, na fizično osebo pa 28%. Ampak vsakega, ki vprašaš, ti bo drugače povedal kaj je prav, eni trdijo da moraš dat stanovanje v osnovna sredstva, spet drugi da ne, ker si ista oseba in ne moreš sam z sabo napisati pogodbe itd.

PS: Freelancing ni to, da si najdeš "službo", in delaš samo za eno stranko za naslednjih x let. Freelancing je to da si na upworku in imaš vsak mesec drug projekt. Tu zna biti problem verjetno, ne?

Zgodovina sprememb…

user4683 ::

Zato sem jaz na doo-ju. Do 300k/2 letih si prav tako lahko normiran (sam "na žalost" ne morem biti več), nimaš problemov z "elementi delovnega razmerja" in nisi "ekonomsko odvisna oseba", kot bonus pa še ne odgovarjaš z vsem svojim premoženjem :)

matic492 je izjavil:

Dejansko je čisto možno ja, da si vsak po svoje razlaga.

Ista fora je pri oddajanju stanovanj preko SPja, ker seveda če oddajaš stanovanje preko normiranca plačaš 4% davka, na fizično osebo pa 28%. Ampak vsakega, ki vprašaš, ti bo drugače povedal kaj je prav, eni trdijo da moraš dat stanovanje v osnovna sredstva, spet drugi da ne, ker si ista oseba in ne moreš sam z sabo napisati pogodbe itd.

Tole glede oddajanja nepremičnin se še bo preverilo pri 'viru', zaenkrat je bilo s strani računovodje odsvetovano, ker je bilo vprašanje zastavljeno v podobnem kontekstu, ampak tole ne sodi v to temo, dajmo ne izgubiti rdeče niti. Je pa res ta isti računovodja (napačno) svetoval, da bo potrebno zaposlovati ljudi (ali preoblikovati) in je priznal zmoto po preveritvi v svojem strokovnem krogu, glede na laično interpretacijo zakona.

Kot rečeno, freelancerstvo je, vsaj zaenkrat, v EU dovoljena panoga, drži pa morda, da se sklepajo pogodbe za sorazmerno kratek čas in so redke pogodbe 18+ mesecev. Tudi ne more biti omejitve, da morajo biti prihodki od ene stranke največ 80%, v primeru, da si en mesec delal, 11 mesecev pa ne, bi bil avtomatsko v prekršku... Poleg omejitev, ali delaš na svojih sredstvih in v svojih prostorih.

Specifik prej omenjene 'dislocirane freelancerske ekipe' žal ne poznam.

matic492 je izjavil:

PS: Freelancing ni to, da si najdeš "službo", in delaš samo za eno stranko za naslednjih x let. Freelancing je to da si na upworku in imaš vsak mesec drug projekt. Tu zna biti problem verjetno, ne?

Izraz freelancer se uporablja zelo eksaktno, ne kar nek forumski tralala-hopsasa. V primeru odlične dolgoročne priložnosti, se zadeva ureja drugače in, ko se pride do tega, se bo obvestilo, kar nekih neosnovanih domnev pa se ne bo komentiralo, saj se bo porabilo preveč časa. Zagotovo so freelancerji, ki imajo več pravnih oblik, da zadostijo zakonom, to pa.

Zgodovina sprememb…

@neMeDelat,

se opravičujem če nimam celotnega konteksta, ker čeprav sem že 9 let na slo-techu nisem aktiven in ga naključno spremljam, tako da ne vem o čem zdaj pišeš, samo zadnje 2 strani?

Dejstvo je da nisem te stvari povlekel iz svoje domišljije:

https://mladipodjetnik.si/novice-in-dog...

Gre za ekonomsko odvisne osebe, ki jih ZDR opredeljuje kot samozaposlene osebe s.p., ki na podlagi pogodbe civilnega prava, osebno, za plačilo, samostojno in dlje časa opravljajo delo za drugo podjetje v okoliščinah ekonomske odvisnosti. Pri tem ne zaposlujejo drugih delavcev in najmanj 80 % letnih dohodkov pridobijo od istega naročnika.

Problematični in nezakoniti so primeri, ko samostojni podjetnik delo opravlja v odvisnem razmerju, pretežno le za enega naročnika in njegove stranke, pri tem pa med naročnikom in izvajalcem storitve dejansko obstajajo elementi delovnega razmerja.

V odvisno pogodbeno razmerje po Zakonu o dohodnini spadata delovno razmerje in vsako drugo pogodbeno razmerje, ki kaže na odvisno pogodbeno razmerje med delodajalcem in fizično osebo. Gre za primere, ko:

delodajalec nadzira delo in daje navodila ter usmeritve,
je način opravljanja dela ali storitev podoben kot pri delovnih razmerjih,
je plačilo za opravljeno delo urejeno podobno kot pri delovnih razmerjih,
zagotavljanje sredstev in pogojev za opravljanje dela ali storitev poteka na način, da je fizična oseba v odvisnem položaju,
so druge pravice ter odgovornosti fizične osebe in delodajalca urejene tako, kot je to običajno v delovnih razmerjih.

Zdaj kako to gledajo če delaš za tujino pa ne vem.

https://www.uradni-list.si/glasilo-urad...

3. Ekonomsko odvisna oseba
213. člen
(opredelitev)
(1) Ekonomsko odvisna oseba je samozaposlena oseba, ki na podlagi pogodbe civilnega prava, osebno, za plačilo, samostojno in dlje časa opravlja delo v okoliščinah ekonomske odvisnosti ter sama ne zaposluje delavcev.
(2) Ekonomska odvisnost pomeni, da oseba najmanj 80 odstotkov svojih letnih dohodkov pridobi od istega naročnika.

Zgodovina sprememb…

matic492 je izjavil:

(1) Ekonomsko odvisna oseba je samozaposlena oseba, ki na podlagi pogodbe civilnega prava, osebno, za plačilo, samostojno in dlje časa opravlja delo v okoliščinah ekonomske odvisnosti ter sama ne zaposluje delavcev.
(2) Ekonomska odvisnost pomeni, da oseba najmanj 80 odstotkov svojih letnih dohodkov pridobi od istega naročnika.

(1) - Kje je dololočeno, kaj pomeni 'dlje časa', gre za 3 mesece, 6, 12, 18 ali več mesecev? Je to prepuščeno vsakokratni interpretaciji vsakega bralca? In kako so prepoznavne okoliščine ekonomske odvisnosti? Je to odvisno od tega, na katero nogo vstane zjutraj inšpektor? Ko številke pišeš davčne tujih naročnikov v DDV-O, zakaj ne dobiš avtomatsko povabila k davčnemu inšpektorju, ko si blizu te meje in zakaj ne dobiš avtomatsko kazni ob koncu leta, ko oddaš evidenco izdanih računov še za 'domače' stranke?

(2) - Kot freelancer delaš mesec dni za eno (in isto) stranko, enajst mesec pa ne delaš iz kakršnegakoli razloga - si torej ekonomsko odvisen od istega naročnika ali ne? In tako delaš morda 3 leta, vsako leto 1 mesec za isto stranko. Ali pa morda presojajo od primera do primera in na osnovi česa?

Ali morda za (računalničarjr) freelancerje (atipične in običajne zavezance za ddv) veljajo drugačni pogoji kot za ostale spje? Torej, dokler vsaj prve točke ne razjasnimo, se jaz ne bi šel neke forumske privoščljivosti, kdaj je kje kdo v prekršku. Druga točka je samo ilustracija absurdnosti nedodelanih zakonov. Ali interpretacije njih.

Zgodovina sprememb…

TheBlueOne ::

Pri marsicem odlocajo sodisca glede na pravno podlago in glede na dokaze. Pise, da je najmanj 80% letnih dohodkov od enega narocnika, torej lahko predvidevas, da postopke najlazje zacnes po enem letu. Skratka meni deluje, da gledajo predvsem skozi letni davcni cikel.

Kako pa bi ti pisal zakon? Tukaj racunaj, da so to bonboncki za s.p.je, da so lahko konkurencni tavelikim. Ce lahko vsakega stisnes v s.p., potem bi se v to se bolj sililo. Sploh pa kaksna je preksa? Da ni bolj v stilu, da s.p.jevec lahko tozi delodajalca, kot pa da te lovi davcna, ce imas premalo strank, ti pa isces probleme, kjer jih prakticno ni.

Zgodovina sprememb…

6bt9hmDwY je izjavil:

(1) - Kje je dololočeno, kaj pomeni 'dlje časa', gre za 3 mesece, 6, 12, 18 ali več mesecev? Je to prepuščeno vsakokratni interpretaciji vsakega bralca?

Ja FURS ima dostikrat definicija malce bolj v "oblakih", fora je da ponavadi gledajo vsak primer posamezno in se odlocajo. Tako, da verjetno bolj pravilno, da je prepusceno njihovi interpretaciji. Tudi tistih 80%, ni egzaktnih. Lahko ti najdejo elemente redne zaposlitve tudi pri 70%, ali pa ne pri 100%. Pac gleda se celostna slika.

Smurf je izjavil:

6bt9hmDwY je izjavil:

(1) - Kje je dololočeno, kaj pomeni 'dlje časa', gre za 3 mesece, 6, 12, 18 ali več mesecev? Je to prepuščeno vsakokratni interpretaciji vsakega bralca?

Ja FURS ima dostikrat definicija malce bolj v "oblakih", fora je da ponavadi gledajo vsak primer posamezno in se odlocajo. Tako, da verjetno bolj pravilno, da je prepusceno njihovi interpretaciji. Tudi tistih 80%, ni egzaktnih. Lahko ti najdejo elemente redne zaposlitve tudi pri 70%, ali pa ne pri 100%. Pac gleda se celostna slika.

Še dobro, da si povedal, ker nekateri tega ne vejo in navajajo zakone brez premisleka. Poleg tega, nekateri projekti v računalništvu trajajo dlje kot polaganje ploščic v novem bloku. Torej, po različni dejavnosti bi moralo biti točno določeno, kaj pomeni 'dlje časa', sta pa tudi dva pomena - gre za fizično/časovno trajanje ali pa logično/projektno trajanje. V končni fazi to potem pomeni, da vendarle je odvisno, na katero nogo vstane davčni inšpektor!

PS: Je pa mogoče, da 99% panoge s tem sploh problema nima! Ampak, glede na število forumašev, se tudi naleti na koga, ki takšne problema lahko (neupravičeno) ima!

Zgodovina sprememb…

Zako ::

Hi,
vidim, da se dodam svoje mnenje, freelancer sem bil v UK, kjer je bilo do sprejetja IR35 davcne reforme, za freelancerje odlicno, 500 GBP/dan (to je 9 - 17 job), pogodba sprva za 1 mesec, potm skoraj za leto.
sprva sem delal preko umbrella podjetja - to je nekak enako kot v SI zaposlitvena agencija. Pobrali so mi kar velik (600 GBP na teden), potm sm pa hjitr odprl LTD - full majhni stroski, accounting je bil 100 GBP na mesec, zavarovanje (liablity 300 GBP na leto), pa davk je bil 5% do 50.000 GBP (ce si potegnil iz LTD denar do 50k je bil davek 5% ali 7%). Ce kdo freelanca po UK, se zmeni za out-ouf IR35 contract.
Sedaj pa malo pol leta imam SP (normnirani) - poslujem izkljucno z tujino, imam vec strank, tako da na mesec izdam vec racunov razlicnim strankam (podjetjem), tako da me tukaj FURS ne more hecat, ces, da bi opravljam prakticno sluzbo, itd. Vsak mesec je kar lepa cifra, delam pa 8 ur na dan (seveda kdaj nardim tudi vec kot 8 ur). Poleg tega imam se nekaj bonitet, ki niso obdavcene. Z eno stranko imam pogodbo za 5 let (freelancer pogodbe so v UK ponavad max 1 leto, ta je za 5) - sicer ne vem, je to dobro, ali slabo (vsak sam presodi).

Priznam, da sem bil skepticen odpret SP v SI, ampak sem sedaj kar zadovoljen. Ql mi je, vse vodim sam, vmes grem k stranki v pisarno (na 2-3 mesce za 7-14 dni - Z EU, USA, drugo leto RUS), tako da tud ce delam reicmo neki casa tako preko SP mi je vazno mogoce se bolj, da dobim izkusnje, ki jih v SI, ce bi bil zaposlen, tezje dobis.

Kdor zeli delat in se je pripravljen malo ucit zravn, sem ziher, da lahko tako v SI, kot tujini dobi dober job, ki mu bo v zadovoljstvo in ki mu bo prinasal tudi denar.

Kar pa pogresam v SI, je recimo nek office sharing sistem, tako kot je to v tujini in housing (rentanje sobe, stanovanja short term), saj se da tudi v SI, samo v vecjih mestih (MP hub ima shared office, sam se mi zdi ene 190 EUR + davk kar velik). Sem sam nejal office v LJ za 200 EUR z davkom (in imam lastno pisarno in tud tiskanje je zajeto v ceni).

Bi bilo pa fanj kaksen community narest, kjer bi se programerji, IT kader lahko spoznal, delil izkusnje, mogoce kaksne delavnice - saj kot freelancer moras res vse sam znat ali pa vsaj moras bit iznajdljiv, vcasih pa pride kaksne dodatna glava prav.

Lepo se mejte
Zako je zakon!!!

Zako, super, mislim, da takšne teme že obstajajo, pač ne na slo-tech.com.

Kako ti uspe delati za več strank hkrati znotraj meseca? Gre tu za kakšne mikro-taske? Nekatere, normalno kot zunanje, uporabijo za kakšna dela s povečanimi tveganji, pa ni časa, niti volje delati še za koga, ker je potrebno še malo gnjaviti po slo-tech.com :)

Če se dobi boljša ponudbo (odprtost v vsakem trenutku), pa se pač posveti boljši stranki, težko se preklaplja med večimi domenami in arhitekturami znotraj enega dneva, sploh, če računice niso primerljive. Stranka tudi pričakuje in primerno utilizira, ni pa problem, če se v ne-kritičnih časih dela kje drugje, vendar morajo biti za sprejeta dogovorjena dela pač rezultati v dogovorjenem času, sicer konec ljubavi.

Se pa pridružujem tvoji ideji za takšno 'cehovsko' združbo in bom zelo vesel, če me boste povabili vanjo.

Zgodovina sprememb…

TheBlueOne je izjavil:

Pri marsicem odlocajo sodisca glede na pravno podlago in glede na dokaze. Pise, da je najmanj 80% letnih dohodkov od enega narocnika, torej lahko predvidevas, da postopke najlazje zacnes po enem letu. Skratka meni deluje, da gledajo predvsem skozi letni davcni cikel.

Kako pa bi ti pisal zakon? Tukaj racunaj, da so to bonboncki za s.p.je, da so lahko konkurencni tavelikim. Ce lahko vsakega stisnes v s.p., potem bi se v to se bolj sililo. Sploh pa kaksna je preksa? Da ni bolj v stilu, da s.p.jevec lahko tozi delodajalca, kot pa da te lovi davcna, ce imas premalo strank, ti pa isces probleme, kjer jih prakticno ni.

Komaj zdaj vidim tvoje sporočilo, oprosti, jaz vidim probleme v slabo napisanem zakonu... Pa da se jaz grem nazaj zaposlit, po mojem me infarkt od stresa. Kolikor pa se mi zdi, davčni je glih en k*, če se naročnik in izvajalec strinjata s sodelovanjem, četudi gre za navidez konflikt z zakonom.

Zgodovina sprememb…

matic492 je izjavil:

Ne vem na pamet ampak mislim da lahko padeš že na tem da imaš več kot 80% dohodka od ene stranke. Elementi delovnega razmerja so tudi če delaš po urah, če imaš dopust itd itd.

Ti to samo misliš, nimašp pa pojma.

Sicer so dobili precej normiranih s.p.jevcev na začetku, ko so dali kolektivno v frmi odpoved in se zaposlili nazaj preko pogodbe, sam to ni nič novega... Ampak v Sloveniji, ne za tuje stranke.

6bt9hmDwY je izjavil:

Poznam osebe, ki to uspešno prakticirajo dalj časa, imajo računovodjo in davčnega nadzornika in še niso imeli težav do sedaj. Torej, ali je vaša interpretacija zakonov povsem zgrešena ali pa freelancerska panoga v EU (in potem tudi širše) v celoti nelegalna, in tega ne vejo ne računovodje, ne davčni nadzorniki, ne tuje agencije, ne tuji naročniki storitev. Kdo se, torej, moti? Vsi freelancerski marketplaci so nelegalni, zanimivo, res.

Recimo jaz. 3 leta delal za isto stranko, davčni nadzornik mi je ob vsaki napaki poročanja poklical, nikoli omenil, da imam elemente delovnega razmerja, kljub temu, da je videl vse račune ?!?!?!

Še sam sem ga klical, na FURS, dokler se je dalo, pa mi je vse razložil. Vse b.p.

Zdaj se pa tukaj folk javlja z nekimi anekdotami, kako je nekdo ful plačal, pa nihče ne ve vzroka. Pač rekla-kazala. Fata sistem...

Zgodovina sprememb…

matic492 je izjavil:

To je tvoja definicija, trg le tega te postavlja na laž.

Freelancanje pomeni samo to, da si sam svoj gospod in delaš na pogodbo. Večinoma polletno v današnjem času. Ki se dostikrat podaljša...

Zakaj firme zaposlijo freelancerje? Zato, da je kaj narejeno, ker interni niso sposobni tega speljati. Zahod ima precej bolje zaščitene redno zaposlene kot pri nas in se jih ne morejo tako zlahka znebiti.

6bt9hmDwY je izjavil:

Kako ti uspe delati za več strank hkrati znotraj meseca?

Simple...
Dobiš pogodbo, ko odškartaš delo, greš delat še drugemu...

Folk si napačno predstavlja freelanstvo kot tlako 24x7. Pa to sploh ni res...

Zgodovina sprememb…

««
269 / 370
»»