Forum » Programiranje » Plače v IT industriji
Plače v IT industriji
Temo vidijo: vsi
TheBlueOne ::
polovica te "toksicnosti" je ubistvu resnica. Da pa so vegiji cez les je pa RES.
Tudi ce imas taksno mnenje je neprimerno mesto za izrazanje tega delovno mesto. Tudi da napises kaj takega, pove vec o tebi, kot o tvoji domnevi. Mnogo ljudi, ki imajo moje absolutno spostovanje so vegiji. To da v dolocenih primerih menis, da je tvoje mnenje edini odraz neke mentalne stabilnosti te bi v krogih kjer se gibljem diskvalificiralo za marsikateri polozaj.
Invictus ::
FE, pred bolonjskim sistemom. Povprecje je bilo blizu 10 (anglescina, ekonomija, pa se kaksna 2 predmeta nista bila narejena z 10). Narediti diplomo z 10 je za kaksna 2 kakovostnega razreda lazje kot narediti letnik z 10.
Kdor na FE ali FRI ne naredi diplome z 10, že ni kaj prida... Saj ne da je 10 težko dobiti, ampak ne smeš imeti ravno butaste in trivialne teme.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
thramos ::
eric_cartman je izjavil:
Zato že zadnjič nisem podpiral te logike z desetkarji. Ampak ja.. Konec koncev nisem jaz ta, ki odloča. Se mi pa zdi za malo, da nekomu takemu rečeš, da je slacker in da dela faks samo zaradi papirja.
On piše s perspektive nekoga, ki ima možnost izbirati (in tudi ustreno plačat) svež kader direktno s faksa. Itak je potem, ker dosti drugih preverjenih dejstev o kandidatu nimaš, dobro povprečje velik faktor.
Da je brezveze delat faks z nizkim povprečjem je pa res bedarija. Tudi s slabim povprečjem prvo službo dobiš (pa čeprav "slabo" plačano), s parimi leti relevantnih izkušenj pod pasom pa te nihče več ne sprašuje po povprečju na faksu.
Smurf ::
Da je brezveze delat faks z nizkim povprečjem je pa res bedarija. Tudi s slabim povprečjem prvo službo dobiš (pa čeprav "slabo" plačano), s parimi leti relevantnih izkušenj pod pasom pa te nihče več ne sprašuje po povprečju na faksu.
Sluzbo dobis tudi brez faksa, prav tako te po parih letih ponavadi ne bo noben spraseval ali imas narejen faks (razen v tistih redkih izjemah ko je zahtevana izobrazba).
Vazelin ::
Ko malo spremljam oglase je kar precej oglasov s 6 ali 7 stopnjo. Razen če gre za fake requirements seveda
Država, velika podjetja ... seveda so povsod izjeme, ampak je kar marsikje stopnja izobrazbe prva letvica.
Ter konec koncev znanje, ki ga pridobiš na faksu, tudi če zgolj s 7, ti bistveno olajša napredek, ko pogledaš čez planke obrtniškega programiranja.
Ter konec koncev znanje, ki ga pridobiš na faksu, tudi če zgolj s 7, ti bistveno olajša napredek, ko pogledaš čez planke obrtniškega programiranja.
Iz radovednosti me zanima, kako izvete za visine ocen? Kako vam uspe najti dovolj kandidatov za taksne filtre? Kjer se gibljem jaz so podjetja srecna, ce se tu in tam pojavi kaksen kandidat. V prejsni sluzbi je bilo delovno mesto razpisani skoraj tri mesece, kolikor je bil moj odpovedni rok, prijavil pa se ni nihce. Globalni koncern, relativno dobri pogoji, relativno dobra placa... pa se vseeno ni nasel kaksen kandidat.
@thetilko
- Prepoznavnost firme, kjer se ze avtomaticno prijavljajo boljsi studentje (te povedo svoje povprecje v naprej, ce ne pa vprasas)
- Sodelovanje s faksi (projekti, predavanja), kjer ti potem profesorji priporocajo svoje boljse studente.
- Prepoznavnost firme, kjer se ze avtomaticno prijavljajo boljsi studentje (te povedo svoje povprecje v naprej, ce ne pa vprasas)
- Sodelovanje s faksi (projekti, predavanja), kjer ti potem profesorji priporocajo svoje boljse studente.
TheBlueOne je izjavil:
Iz radovednosti me zanima, kako izvete za visine ocen? Kako vam uspe najti dovolj kandidatov za taksne filtre? Kjer se gibljem jaz so podjetja srecna, ce se tu in tam pojavi kaksen kandidat. V prejsni sluzbi je bilo delovno mesto razpisani skoraj tri mesece, kolikor je bil moj odpovedni rok, prijavil pa se ni nihce. Globalni koncern, relativno dobri pogoji, relativno dobra placa... pa se vseeno ni nasel kaksen kandidat.
Ti delaš v Nemčiji. Predvidevam da na Bavarskem.
Tam je težko pomanjkanje folka... Očitno ponudite prenizko plačo .
link_up ::
TheBlueOne je izjavil:
polovica te "toksicnosti" je ubistvu resnica. Da pa so vegiji cez les je pa RES.
Tudi ce imas taksno mnenje je neprimerno mesto za izrazanje tega delovno mesto. Tudi da napises kaj takega, pove vec o tebi, kot o tvoji domnevi. Mnogo ljudi, ki imajo moje absolutno spostovanje so vegiji. To da v dolocenih primerih menis, da je tvoje mnenje edini odraz neke mentalne stabilnosti te bi v krogih kjer se gibljem diskvalificiralo za marsikateri polozaj.
se strinjam, zaradi tega pa se ne gibava v enakih krogih, kjer so dejstva le uvodnice.
In and Out
@thetilko
Podjetje je kjer sem delal je bilo Boschevo, kadrovali se je menda tudi po Sloveniji, je v Avstriji, 700+ delvcev, tema kar se tice prijav.
V Nemciji place ce se ne motim niso objavljene, torej bi morale biti vsaj prijave, ce bi bilo podjetje tam, v AT se objavljajo minimalke po kolektivni in se pogajas kasneje.
Mislim samo pravim, ker tu se govori, kakor da je ze vsak detajl lahko ne vem kako pomemben, po mojih izkusnjah pa je pomembno vse kaj drugega kot pa povprecje. Prav cudi me, kako razlicne izkusnje.
Ali vsi dejansko sodelujete pri kadrovanju ali bolj slisite tu in tam kaksno zgodbico?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: TheBlueOne ()
TheBlueOne je izjavil:
Ali vsi dejansko sodelujete pri kadrovanju ali bolj slisite tu in tam kaksno zgodbico?
Kar sem jaz pisal je iz 1. roke. Izkazalo se je, da ima tipicno kadrovanje preko agencij in oglasov precej slab izkoristek. Zato sem pomagal (pa nisem bil edini na firmi) postaviti drugacen sistem za iskanje ljudi (kjer je najvec povdarka na tem, da isces mlade, sposobne ljudi, ki jih nato naucis). Drugace sem zraven tudi na intervjujih. Ni pa kadrovanje moj primarni poklic.
Je pa tako, mislim da top studente, sluzba v Boschu ne bo ravno zanimala (nima nek wow faktor), razen ce se jim bo financno to precej splacalo (ce bo ponudba 30-50% visja kot drugje).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Smurf ()
mihy11 ::
To je res, da vsakega študenta TOP službe ne bojo zanimale, ker takšni študentje imajo tudi kakšen drug hobij, kot pa samo IT, da bi tudi celoten prosti čas preživel samo za računalnikom in se učil ali kako drugače...
"Computers are good at following instructions, but not at reading your mind."
by Donald Knuth
by Donald Knuth
jype ::
To je res, da vsakega študenta TOP službe ne bojo zanimale, ker takšni študentje imajo tudi kakšen drug hobij, kot pa samo IT, da bi tudi celoten prosti čas preživel samo za računalnikom in se učil ali kako drugače...Žal v kapitalizmu taki ljudje niso najbolj zanimivi za kapitalista, zato ne bodo dobili najboljših služb.
mihy11 ::
To je res, da vsakega študenta TOP službe ne bojo zanimale, ker takšni študentje imajo tudi kakšen drug hobij, kot pa samo IT, da bi tudi celoten prosti čas preživel samo za računalnikom in se učil ali kako drugače...Žal v kapitalizmu taki ljudje niso najbolj zanimivi za kapitalista, zato ne bodo dobili najboljših služb.
To je že res, vendar najbolšo službo tudi ne želi vsak, nekomu je že dovolj, da so pogoji zadostni, če tudi ni plača super, pa da ni dosti stresno itd....
"Computers are good at following instructions, but not at reading your mind."
by Donald Knuth
by Donald Knuth
Zgodovina sprememb…
- spremenil: mihy11 ()
Ja, žal kapitalizem tako deluje, izgorevanje na delovnem mestu je pa glavna posledica. Umetnost sodobnega vodenja podjetij je ljudi ves čas držati na 99% napetosti, da ne pregorijo, a so kljub temu kar se da produktivni.
AndrejO ::
"Najboljša služba" je nemerljiva in zelo subjektivna ocena. Nekaj, kar je tebi najboljša možna kombinacija tebi všečnih parametrov, je lahko meni zadnja izbira, ki bi jo vzel, če ne bi imel ničesar drugega na voljo.
xardas ::
Vprašanje za Smurfa in ostale, ki sodelujete pri razgovorih: kakšno težo pri odločanju o zaposlitvi imajo mehke veščine?
kuall ::
Ja, žal kapitalizem tako deluje, izgorevanje na delovnem mestu je pa glavna posledica. Umetnost sodobnega vodenja podjetij je ljudi ves čas držati na 99% napetosti, da ne pregorijo, a so kljub temu kar se da produktivni.
ljudje izgorevajo zarad stresa, ki jim ga povzročajo ljudje, ki nimajo občutka za ljudi. če bi naprimer bil ti moj šef bi jaz "izgorel" (bi se mi delo zagravžalo) zelo hitro.
če pa me po drugi strani sodelavci/šef/kdorkoli zna držat v rahli napetosti, da sem čimbolj produktiven pa sem mu samo hvaležen za to. moj cilj je bit čimbolj produktiven, zarad mene samega, ker vem, da je tako živet edino pravilno in edina prava pot do uspeha in sreče.
111111111111 ::
Mavrik ::
Vprašanje za Smurfa in ostale, ki sodelujete pri razgovorih: kakšno težo pri odločanju o zaposlitvi imajo mehke veščine?
Kaj vse šteješ pod mehke veščine?
The truth is rarely pure and never simple.
"Najboljša služba" je nemerljiva in zelo subjektivna ocena. Nekaj, kar je tebi najboljša možna kombinacija tebi všečnih parametrov, je lahko meni zadnja izbira, ki bi jo vzel, če ne bi imel ničesar drugega na voljo.
Ampak nekdo, ki je dober na svojem podrocju ima na voljo bistveno vecji bazen moznih sluzb in s tem moznost, da si najde taksno sluzbo, ki mu je res vsec (kakrsnkoli je ze kriterij). Jype-tova trditev je resnicna tudi za subjektivno definicijo "najboljse sluzbe".
Definitivno so mehke vescine tudi pomembne (sicer nekoliko manj kot tehnicno znanje). Dandanes se prakticno vsi kompleksni problemi resujejo z ekipo programerjev in ne "solo genialci", kar pomeni, da moras biti sposoben timskega dela. Druga zadeva je, da so ljudje, ki so sposobni prenasati svoje znanje na ostale (senior ==> junior), bistveno (ampak res bistveno) bolj vredni od tistih, ki ne.
Ce bi poenostavil, pomembno je, da imajo vsaj _nekaj_ socialnih vescin, ni pa neke potrebe, da so v tem vrhunski (kot je recimo pri prodajnikih in morda project managerjih).
samotest ::
Najbrz odvisno od delovnega mesta za kandidata
Pri nas bi rekel zelo, v bistvu skoraj odlocilno. Recimo zadnjic je pri odlocitvi direktor kot zadnje vprasanje ostalim 3 udelezenim dal vprasanje o vtisu oz ali mislimo da lahko delamo s kandidatom. Kaksni so obcutki glede na komunikacijo.
Nekje sem pobral kao 3 kljucna vprasanja pri izboru in to je na spisku kot zadnje:
- are you capable
- are you motivated
- can we live/work with you
moose_man ::
Vrednote so bistveno bolj pomembne od mehkih veščin IMO. Po moje bodo motivacije ljudi vedno različne. Glavna motivacija je lahko zanimivo delo, želja po napredovanju, želja po tem da ne bi več kot 8h na dan posvetil službi ... ni važno. Če človeka poganjajo vrednote, ki so OK, se v normalnih okoliščinah za take ljudi najde prostor v ekipi (ce je clovek seveda dovolj tehnicno usposobljen za delo, se razume).
Dodatni soft skillsi? Nekaterim ljudem, s katerimi sem delal, so malce manjkali kakšni soft skilli zaradi pomanjkanja katerih bi kandidata na razgovoru lahko zavrnili (čudna komunikacija, bonton ipd) ampak zaradi njihovih 100% pravih vrednot pri delu z njimi nisem nikoli imel problemov in smo OK sodelovali ker ni bilo niti enkrat občutka da hoče kdorkoli škodit projektu, sodelavcu, teamu, firmi ali stranki. Morda je bilo sodelovanje zaradi manjka kakšnega soft skilla občasno manj efektivno kot bi lahko bilo, ampak to je težko ocenit ker na efektivnost vpliva cel kup dejavnikov. Ampak če vrednote štimajo se da marsikaj izboljšat kadar se pojavi volja za to, tako sem vsaj jaz opazil.
Dodatni soft skillsi? Nekaterim ljudem, s katerimi sem delal, so malce manjkali kakšni soft skilli zaradi pomanjkanja katerih bi kandidata na razgovoru lahko zavrnili (čudna komunikacija, bonton ipd) ampak zaradi njihovih 100% pravih vrednot pri delu z njimi nisem nikoli imel problemov in smo OK sodelovali ker ni bilo niti enkrat občutka da hoče kdorkoli škodit projektu, sodelavcu, teamu, firmi ali stranki. Morda je bilo sodelovanje zaradi manjka kakšnega soft skilla občasno manj efektivno kot bi lahko bilo, ampak to je težko ocenit ker na efektivnost vpliva cel kup dejavnikov. Ampak če vrednote štimajo se da marsikaj izboljšat kadar se pojavi volja za to, tako sem vsaj jaz opazil.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: moose_man ()
Ampak nekdo, ki je dober na svojem podrocju ima na voljo bistveno vecji bazen moznih sluzb in s tem moznost, da si najde taksno sluzbo, ki mu je res vsec (kakrsnkoli je ze kriterij). Jype-tova trditev je resnicna tudi za subjektivno definicijo "najboljse sluzbe".
In kot tak lahko izbira kapitalista, za katerega bo delal ter lahko izbere takšnega, ki ne pritiska na delavce do izgorevanja. Kar je, predvidevam za večino delojemalcev eden od pomembnih faktorjev pri zaposlitvi, še posebej zato, ker so razmere na IT trgu delovne sile takšne, da višine plač v zelo velikem deležu omogočajo dostojno preživetje.
In kot tak lahko izbira kapitalista, za katerega bo delal ter lahko izbere takšnega, ki ne pritiska na delavce do izgorevanja.Skratka, če hočeš izbirati humanega kapitalista, moraš biti na 99% in živeti svojo službo. Vem, ja.
Kar je, predvidevam za večino delojemalcev eden od pomembnih faktorjev pri zaposlitvi, še posebej zato, ker so razmere na IT trgu delovne sile takšne, da višine plač v zelo velikem deležu omogočajo dostojno preživetje.Glavni problem ITja kar se tiče delodajalca je, da je težko dobiti ljudi, ki so pripravljeni ogromno in strokovno delat. Ker je področje vedno bolj kompleksno, je tudi doba, v kateri mladi kadri niso učinkoviti, vedno daljša in ponuja vedno več možnosti za izgorevanje.
Skratka, če hočeš izbirati humanega kapitalista, moraš biti na 99% in živeti svojo službo. Vem, ja.
Ne, ni tako. Vsaj v IT se plače, ki omogočajo dostojno življenje (kar je sicer zelo relativno, ampak recimo da se primerjamo z okolico) začnejo bistveno prej. Če pa ciljaš na 1 % najvišjih plač in upokojitev pri 30, pa je seveda drugače.
Glede mehkih vescin je po mojih izkusnjah odvisno od velikosti podjetja. Velika podjetja/koncerni znajo imeti kar hude zahteve za vse nad navadnimi delavci. Politicna korektnost, pricakuje se, da zaposleni ve kdaj je boljse svoje mnenje obdrzati zase, seveda nujno, da se razume z ljudmi, da pozitivno resonira do zunanjih izvajalcev in strank.... Recimo ce bi kdo bil, kakor mnogi tipkajo po forumih v smislu kar si mislim jaz je absolutno res, vsi ostali ste debili, ne bi prisel nikamor.
Mala podjetja po drugi strani pa znajo prebavit kar hude kalibre, verjetno, ker lahko lazje regulirajo kje se bo pokazal in se vedno dobijo profit, ker mu morda dobro deluje neka programerska logika in je vseeno mozno kapitalizirat njegovo znanje kot celotna persona pa je nekje poluporaben.
V glavnem, pri vseh koncernih sem dejasko podpisal kodeks obnasanja in bil opozorjen, da je krsenje le tega prakticno edini nacin da izgubim sluzbo brez opozoril, na drugi strani so pri tamalih, kjer sem kariero zacel dajali bol sprotna navodila po potrebi. :)
Mala podjetja po drugi strani pa znajo prebavit kar hude kalibre, verjetno, ker lahko lazje regulirajo kje se bo pokazal in se vedno dobijo profit, ker mu morda dobro deluje neka programerska logika in je vseeno mozno kapitalizirat njegovo znanje kot celotna persona pa je nekje poluporaben.
V glavnem, pri vseh koncernih sem dejasko podpisal kodeks obnasanja in bil opozorjen, da je krsenje le tega prakticno edini nacin da izgubim sluzbo brez opozoril, na drugi strani so pri tamalih, kjer sem kariero zacel dajali bol sprotna navodila po potrebi. :)
Geho ::
Država, velika podjetja ... seveda so povsod izjeme, ampak je kar marsikje stopnja izobrazbe prva letvica.
Nas na faxu niso naučili ničesar konkretnega, razen precej zastarele tehmologije in osnov, ki smo jih delno poznali že od prej ali pa jih enostavno sam pobereš iz kake knjige/tutoriala. Zame je bil fax precejšna izguba časa...
Nublet ::
Mehke veščine, kot psihologija, pridejo zelo prav v primerih, ko tvoje delovne naloge presegajo izključno tehnične zadolžitve. Seveda se pa navezujejo tudi krepko na posameznikov značaj. Introvertu boš težko dal naj "zabava" potencialne stranke, ali navezuje nove stike na sejmih, se pogovarja s strankami in itd., čeprav je lahko v IT znanjih reinkarnirani Ritchie.
So pa določena znanja lahko izjemno pomembna, recimo učinkoviti "pitching" idej. To ti koristi tako s strankami, CEOji, tech leadi, itd. Kot tudi nasplošno v življenju ko argumentiraš predlog oziroma predlagaš izboljšave.
Glede tega močno priporočam spodnjo knjigo. Kratka, jedrnata in vsebuje razlago na življenjskih primerih:
Pitch anything
So pa določena znanja lahko izjemno pomembna, recimo učinkoviti "pitching" idej. To ti koristi tako s strankami, CEOji, tech leadi, itd. Kot tudi nasplošno v življenju ko argumentiraš predlog oziroma predlagaš izboljšave.
Glede tega močno priporočam spodnjo knjigo. Kratka, jedrnata in vsebuje razlago na življenjskih primerih:
Pitch anything
Nas na faxu niso naučili ničesar konkretnega, razen precej zastarele tehmologije in osnov, ki smo jih delno poznali že od prej ali pa jih enostavno sam pobereš iz kake knjige/tutoriala. Zame je bil fax precejšna izguba časa...
S čim pa se ukvarjaš zdaj? Ker namen faksa ni učenje konkretnih zadev, ampak (teoretičnih) osnov, ki so podlaga za nadaljnje delo in učenje.
codeMonkey ::
Pač si bil genij, pa si vse prebiral za hobi, ali pa si se "šlepal", pa nisi ravno veliko odnesel :)
kunigunda ::
codeMonkey je izjavil:
Pač si bil genij, pa si vse prebiral za hobi, ali pa si se "šlepal", pa nisi ravno veliko odnesel :)
Lohk pa je sam vse te osnove znal, ce se je ze prej ukvarjal, pa se je dolgocasil :)
codeMonkey je izjavil:
Ali pa mu ni potegnilo kaj so ga želeli naučiti, pa je ostal na ravni "črnca"...
Geho ::
S čim pa se ukvarjaš zdaj? Ker namen faksa ni učenje konkretnih zadev, ampak (teoretičnih) osnov, ki so podlaga za nadaljnje delo in učenje.
Osnove, ki so mi kaj pomagale so bile: osnove programiranja, algoritmi, fizika, del matematike, in osnove aplikacij (version systems, načini razvoja,...), komunikacije (mrežne tehnologije). To je to. Ostalo je bilo samo smetje. Niso nas naučili ne kako se pravilno strani dela, kake so vse možne knjižnjice in načini razvoja, ne kaki so http protokoli in metode za pridobivanje/pošiljanje podatkov,... ničesar uporabnega, kar se moral potem itak sam večino iz knjig/interneta pobrat.
Nas na faxu niso naučili ničesar konkretnega, razen precej zastarele tehmologije in osnov, ki smo jih delno poznali že od prej ali pa jih enostavno sam pobereš iz kake knjige/tutoriala.
Ali lahko našteješ nekaj teh precej zastarelih tehnologij in osnov?
Za grafiko in vmesnike nam je predaval o Motifu, kako je dalnega leta 1990 on na MIT delal projekte in potem smo gledali tisto zastarelo motif kodo. Pa potem openGL 1.x in 2.x... Nikjer nobenih osnov glede samega delovanja grafičnih kartic ne ničesar, ampak samo predavanje o prastari kodi in njegovih dosežkih...
Prolog... se še uporablja, ampak ne tako zastarel kot smo se ga učili mi. Prav tako mi danes prolog nuca natanko nič.
In še in še bi lahko našteval...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Geho ()
Nič nič zastarelo, samo prave službe ne najdeš.
Sam poznam belgijsko firmo (tudi delal zanjo), ki še vedno dela v LISPu .
Sam poznam belgijsko firmo (tudi delal zanjo), ki še vedno dela v LISPu .
Ali lahko našteješ nekaj teh precej zastarelih tehnologij in osnov?Vsaj 15 let predolgo je trajalo, da so se znebili oberona, na primer.
Oberon je imel eno nenačrtovano a IMO zelo pozitivno stransko posledico: moral si se naučiti programirati, ne samo skupaj lepiti koščke kode, ki se jih je našlo povsod drugod, kar je bilo možno (in je danes še lažje) z bolj popularnimi programskimi jeziki.
Osnove, ki so mi kaj pomagale so bile: osnove programiranja, algoritmi, fizika, del matematike, in osnove aplikacij (version systems, načini razvoja,...), komunikacije (mrežne tehnologije). To je to. Ostalo je bilo samo smetje. Niso nas naučili ne kako se pravilno strani dela, kake so vse možne knjižnjice in načini razvoja, ne kaki so http protokoli in metode za pridobivanje/pošiljanje podatkov,... ničesar uporabnega, kar se moral potem itak sam večino iz knjig/interneta pobrat.
To se sliši kar prav. Knjižnice pridejo in gredo, HTTP protokoli? Koiko pa jih pa je? Za načine razvoja ne vem kaj si mislil, ker si to omenil kot dobro in kot slabo.
In ja ... ko imaš osnove, se praktično aplikacijo na dan problem pobere iz knjige ali interneta. Če osnov nimaš, ne moreš niti tega vedeti, kaj bi lahko bilo možno. Za "fachidiote" sem srečen, da jih FRI ne štanca v prevelikem obsegu.
Za grafiko in vmesnike nam je predaval o Motifu, kako je dalnega leta 1990 on na MIT delal projekte in potem smo gledali tisto zastarelo motif kodo. Pa potem openGL 1.x in 2.x... Nikjer nobenih osnov glede samega delovanja grafičnih kartic ne ničesar, ampak samo predavanje o prastari kodi in njegovih dosežkih...
Prolog... se še uporablja, ampak ne tako zastarel kot smo se ga učili mi. Prav tako mi danes prolog nuca natanko nič.
In še in še bi lahko našteval...
Hm. Si prepričan, da te delovanje grafičnih kartic dejansko zanima? Po opisu tvojih zamer, bi rekel, da si bil na smeri, ki se posveča programiranju (kakorkoli se ji reče danes) in ne na smeri, ki se ukvarja z načrtovanjem strojne opreme ali celo na FE (kjer bi pričakoval, da se ukvarjajo s tem, kako načrtovati namenska vezja)? Kar se tiče OpenGL, je ta kar dobra abstrakcija, ki te razbremeni ukvarjanja s posamičnimi API-ji posameznih proizvajalcev, pa še vezani niste bili na točno določeno strojno opremo ali OS, ko ste se s tem igračkali, kar bi vam moralo olajšati eksperimentiranje. Težko si predstavljam boljšo alternativo.
Znanje, ki si ga zapopadel s Prologom, ti bo prišlo prav, če boš zavil v AI vode. Če ne boš, se strinjam, da boš preživel tudi brez. Pri meni je trajalo nekih 20 let od "začetka kariere", preden sem padel v vode, kjer je to nenadoma postalo kritično znanje 1st order logic, ki ga uteleša Prolog. Sintaksa, ki jo uporabljam, ni Prolog, ampak z leti sem spoznal, da je sintaksa zgolj nujno zlo, ne pa cilj učenja (gl. Oberon), osnova pri tem je razumevanje specifičnega pristopa.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: AndrejO ()
Oberon je imel eno nenačrtovano a IMO zelo pozitivno stransko posledico: moral si se naučiti programirati, ne samo skupaj lepiti koščke kode, ki se jih je našlo povsod drugod, kar je bilo možno (in je danes še lažje) z bolj popularnimi programskimi jeziki.Na to sploh nisem pomislil - bržkone imaš prav.
Hm. Si prepričan, da te delovanje grafičnih kartic dejansko zanima?Mene ne, ampak pomoje je slo-tech narobe meni pripisal tistole trditev :)
To se sliši kar prav. Knjižnice pridejo in gredo, HTTP protokoli? Koiko pa jih pa je? Za načine razvoja ne vem kaj si mislil, ker si to omenil kot dobro in kot slabo.
To je dal sam ko primer. Sicer so vsaj 3 http protokoli, katere poznam in sem delal na njih.
Hm. Si prepričan, da te delovanje grafičnih kartic dejansko zanima? Po opisu tvojih zamer, bi rekel, da si bil na smeri, ki se posveča programiranju (kakorkoli se ji reče danes) in ne na smeri, ki se ukvarja z načrtovanjem strojne opreme ali celo na FE (kjer bi pričakoval, da se ukvarjajo s tem, kako načrtovati namenska vezja)? Kar se tiče OpenGL, je ta kar dobra abstrakcija, ki te razbremeni ukvarjanja s posamičnimi API-ji posameznih proizvajalcev, pa še vezani niste bili na točno določeno strojno opremo ali OS, ko ste se s tem igračkali, kar bi vam moralo olajšati eksperimentiranje. Težko si predstavljam boljšo alternativo.
Nic ni narobe tud ce poznas delovanje HW. Sploh ce moras kaj konkretnega sprogramirati na njem (in ne njega).
pegasus ::
To je dal sam ko primer. Sicer so vsaj 3 http protokoli, katere poznam in sem delal na njih.
Švoh primer, ker sta 1.0 in 1.1 praktično enaka, za 2.0 pa bi težko rekel, da ga morajo na fakulteti učiti, če je W3C standard potrdil šele 2015.
Drug del, ki me včasih malo zmoti, pa je obsedenost s praktičnim delom. Pri praktičnem delu seveda ne moreš mimo poznavanja standardov, pri učenju na nivoju UNI pa je IMO bolj bistveno, da zapopadeš podležne osnove neke oblike komunikacije, ne pa potankosti njene implementacije.
Nekako tako, kot pri jadranju. Razumeti moraš kakšne so bistvene lastnosti plovila v kategoriji "singlehanded sailing dinghy", zdaj pa, če je to razred optimist ali pa razred laser, pa ni kritično, če ne razmišljaš o tem, da boš dejansko šel implementirati protokol oz. jadrati.
Nic ni narobe tud ce poznas delovanje HW. Sploh ce moras kaj konkretnega sprogramirati na njem (in ne njega).
Načeloma imaš prav. V praksi pa je zelo malo ljudi, ki se bi ukvarjali s programiranjem gonilnikov, da bi morali vedeti kako npr. deluje DAC, še manj pa je proizvajalcev, ki bi svobodoljubno (brez NDA) delili tehnično dokumentacijo, da bi to lahko počel. Pa tudi, če se lotiš optimizacije na višjem nivoju, je to potem vprašanje poznavanja razširitev (extensions) in specializiranih visokonivojskih API-jev, ki so zelo vendor-specific. Potem pa to "hackanje" v "učnem času" jemlje čas, ki bi sicer lahko bil porabljen za razumevanje generičnih osnov.
Časa ni neomejeno in IMO ga je bolje porabljati za osnove, kot pa za trenutno aktualne specializirane implementacije (kako relevanten je danes npr. Glide?), še zlasti, če so te vezane na določenega proizvajalca. Je pa zelo resna kritika, če predavatelj več govori o svoji veličini, kot pa o temi o kateri naj pri predaval. To je pa res popolnoma neproduktivno porabljen čas in, dokler je študent še v sistemu, se bo težko pritožil, ne da bi tvegal negativne posledice, ko pa je enkrat izven sistema, pa se praviloma s tem več nihče ne ukvarja.
Zunaj se slednjo dilemo rešuje tako, da so ocenjevalci zunanji (torej niso asistenti ali predavatelji tisti, ki ocenjujejo opravljeno delo), vsako leto pa naokoli skače anonimna anketa, kjer lahko študenti na varen način ponudijo povratno informacijo o tem, kar si mislijo o vsebini predavanj, organizaciji predavanj in predavateljih samih. Ne vem pa, kako daleč so te stvari trenutno na Uni-LJ.
Sicer so vsaj 3 http protokoli, katere poznam in sem delal na njih.HTTP/1.0, HTTP/1.1 in HTTP/2 ? :)
Jp, sicer gre za verzije ampak so si med sabo zelo razlicni (sploh ce se dela serverje).
Švoh primer, ker sta 1.0 in 1.1 praktično enaka, za 2.0 pa bi težko rekel, da ga morajo na fakulteti učiti, če je W3C standard potrdil šele 2015.
1.0 in 1.1 sta si mocno razlicna, 1.1 ima keepalive, chunks ipd, kar drasticno spremeni implementacijo serverja. Podobna sta si zgolj, ce gledas kot uporabnik-developer.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: kunigunda ()
Sicer so vsaj 3 http protokoli, katere poznam in sem delal na njih.HTTP/1.0, HTTP/1.1 in HTTP/2 ? :)
Jp, sicer gre za verzije ampak so si med sabo zelo razlicni (sploh ce se dela serverje).
1.0 in 1.1 sta si mocno razlicna, 1.1 ima keepalive, chunks ipd, kar drasticno spremeni implementacijo serverja. Podobna sta si zgolj, ce gledas kot uporabnik-developer.
Kar je IMO primeren nivo, če delaš na širini in ne na specializaciji na konkretnem področju, ker je njuno obnašanje iz vidika opisa komunikacijskega kanala še vedno enako.
Iz večine predmetov na faksu bi lahko naredil celoletno izobraževanje, ki bi pokrilo vse željene detajle. Dobili bi fino izbrušene diamante, ki bi to ali ono stvar poznali v nulo (se gremo pogovarjati še o tem, kako naj bi pravilno deloval HTTP proxy - pošteno vprašanje, če postavimo prečko na nivo implementacije protokola, ne zgolj uporabe protokola).
Ampak, ali je to res najboljši način kako celotno kohorto čim bolje pripraviti na delo v neznanih podjetjih, nepredvidljivih okoliščinah, z neidentificiranimi tehnologijami?