Forum » Programiranje » Plače v IT industriji
Plače v IT industriji
Temo vidijo: vsi
Geho ::
Ce vklopis filter slovensko podjetje in zaposlen temu ni glih tako. Za vec kot 1500 neto moras iti v skupine ki so nad 2500 bruto. Tam pa ni vec tako veliko ljudi.
Problem Slovenije je, da moras za visjo placo od 2500 bruto zadeti zelo dobro stojece podjetje ali biti top of the top, oziroma najraje oboje.
Niti ne. 2500 bruto dobis pri prakticno katerikoli firmi, ki ni ravno rock bottom. Ce si top of the top v Sloveniji je blizje 5000 bruto.
Rezultati te ankete (in še bolj nedavne s FB skupine) kažejo, da ni čisto tako.
Vec kot polovica zaposlenih ima nad 2500 bruto. Iz tega bi sklepal, da ima vecina firm v Sloveniji kaksnega programerja, ki presega to povprecje. Torej lahko dobis taksno placo v prakticno katerikoli firmi.
Bullshit... v vseh ne gre, vem iz prve roke. :)
moose_man ::
Včasih je lahko kateri od tvojih sodelavcev plačan veliko bolje, kot si misliš, tudi če ima podobno "pozicijo" kot ti. Seveda pa ne trdim, da to velja za tvojo firmo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: moose_man ()
Mavrik ::
Zato pa je skrivanje plače velikokrat škodljivo za vse. Koristi zelo redkim posameznikom in omogoča da firme veselo podplačujejo ljudi.
The truth is rarely pure and never simple.
A v googlu skrivate plače?
Odvisno od posameznika - so recimo na voljo na Glassdoor, sem polinkal par tem s HN kjer ljudje govorijo o svojih plačah pa tudi neodvisno načeloma ljudje ne skrivajo kaj preveč.
AndrejO ::
A v googlu skrivate plače?
Odvisno od posameznika - so recimo na voljo na Glassdoor, sem polinkal par tem s HN kjer ljudje govorijo o svojih plačah pa tudi neodvisno načeloma ljudje ne skrivajo kaj preveč.
IMO je pošten odgovor ta, da jih podjetje ne razkriva, ravno tako pa ne razkriva razponov plač za posamezna delovna mesta.
Hkrati pa se podjetje ne vtika v nikogar, ki razkrije svojo "kompenzacijo".
Zato pa je skrivanje plače velikokrat škodljivo za vse. Koristi zelo redkim posameznikom in omogoča da firme veselo podplačujejo ljudi.
Se 100% strinjam s tem postom. Če bi lahko izbiral, bi veliko raje imel transparenten sistem. Ampak če vodja oddelka + pogodba izrecno navedeta, da je višina plača tajen podatek, potem pač to sprejmeš, ali pa greš delat drugam. Ampak tajnost glede plač sama po sebi res ni nek razlog za odhod, če je vse ostalo kolikor toliko v redu.
Vazelin ::
Ta tajnost plač je voda na mlin unim ki slackajo. ponavadi je razlika med slackerji in enim ki se preteguje na neki poziciji minimalna. Tako drugi ne ve da slacker zasluži isto kot on in krog je sklenjen
Zakaj je potem to voda na mlin tistim, ki slackajo? To je kvečjemu voda na mlin nadrejenim, ker je manj nezadovoljstva med zaposlenimi.
Zakaj je potem to voda na mlin tistim, ki slackajo? To je kvečjemu voda na mlin nadrejenim, ker je manj nezadovoljstva med zaposlenimi.
Uni ki se preteguje in dela na hard misli da zasluži ok in da kljub temu da ima za soseda slackerja ga to ne moti saj misli oz je gotov da zasluzi bolje. Sedaj si predstavljaj situacijo javnih plač v tem primeru.
Nadrejeni so samoumevni zmagovalci tega da se o plačah v pojdjetju ne govori...
Ne, sej to razumem. Ampak samo hotel sem rečt, da v primeru javnih plač ne bi "slackerju" znižali plače, ampak bi se nadpovprečnež pogajal za višjo. Zabušant je tako v obeh primerih na istem.
Po drugi strani bi pa (ugibam) bil v firmi kakšen slacker manj, če bi se dalo jasno vedet, da se lahko pričakuje povišica, če bo človek pokazal boljše rezultate. Sicer potem pridemo do drugega spolzkega področja - kaj so za koga dobri rezultati oz. vrednotenje opravljenega dela v software developmentu ... Videl sem že, da lahko pehanje za "hitrimi" namesto dolgoročno dobrimi rešitvami oddelku povzroči ogromno škode ...
Morda sem prevelik idealist, ampak zdi se mi, da bi bilo mogoče v kolektivu, v katerem so odnosi odkriti in se ničesar ne skriva drug pred drugim (znani so pogoji za napredovanje, večjo plačo, nagrade ipd.), ljudi bolje motivirat in met bolje delujoč team. Kar je na dolgi rok bolje tako za zaposlene kot tudi za celotno firmo. Seveda si pa predstavljam da je konsistentno furanje takšne politike precej velik izziv za nadrejene (ali pač?).
Po drugi strani bi pa (ugibam) bil v firmi kakšen slacker manj, če bi se dalo jasno vedet, da se lahko pričakuje povišica, če bo človek pokazal boljše rezultate. Sicer potem pridemo do drugega spolzkega področja - kaj so za koga dobri rezultati oz. vrednotenje opravljenega dela v software developmentu ... Videl sem že, da lahko pehanje za "hitrimi" namesto dolgoročno dobrimi rešitvami oddelku povzroči ogromno škode ...
Morda sem prevelik idealist, ampak zdi se mi, da bi bilo mogoče v kolektivu, v katerem so odnosi odkriti in se ničesar ne skriva drug pred drugim (znani so pogoji za napredovanje, večjo plačo, nagrade ipd.), ljudi bolje motivirat in met bolje delujoč team. Kar je na dolgi rok bolje tako za zaposlene kot tudi za celotno firmo. Seveda si pa predstavljam da je konsistentno furanje takšne politike precej velik izziv za nadrejene (ali pač?).
St753 ::
IMO je pošten odgovor ta, da jih podjetje ne razkriva, ravno tako pa ne razkriva razponov plač za posamezna delovna mesta.
S kaksnim razlogom pa? Meni se zdi primerno, da imas okvirno idejo, kaksno placo lahko pri podjetju pricakujes (ne rabijo bit tocne stevilke, koliko sta min in max placa zaposlenih za doloceno pozicijo, samo nek estimate).
AndrejO ::
S kaksnim razlogom pa? Meni se zdi primerno, da imas okvirno idejo, kaksno placo lahko pri podjetju pricakujes (ne rabijo bit tocne stevilke, koliko sta min in max placa zaposlenih za doloceno pozicijo, samo nek estimate).
Po pravici povedano, ne vem.
LaTrinity ::
eric_cartman je izjavil:
Glede na to, da junior programer ne dela nobenih prihodkov podjetju se mi zdi izhodiščna plača 1600 € bruto odlična.
Splošna delitev programerjev na junior, medium, senior ni najboljša, saj se je že zgodilo, da je "junior" znal bistveno več od "seniorja" drugega podjetja.
eric_cartman je izjavil:
To da nekdo dobi priporočilo od profesorja, zahteva nadpovprečnost.
Si ne predstavljam torej kako bi nekdo, ki ima povprečje malo pod 8 dobil priporočilo s strani profesorja. Le redki verjetno gledajo oz. nekoga poznajo tudi osebno, da vedo ali je zanesljiv ipd.
Poglej kdaj ima profesor govorilne ure. Vsak se rad pogovarja o temah, ki ga zanimajo, sploh če je sogovornik zainteresiran za to isto področje.
Še nekdo, ki bi ga to v prihodnosti zanimalo. Ko gledam oglase, je v veliki večini relocation. Mogoče tudi zato, ker bi še vedno najraje delal v C++u.
Sklepam, da si C++ razvijalec. Imas morda kaj uvida v sceno pri nas in lahko ocenis ce slovenske firme (sposobne) C++ programerje rade volje placujejo kot 40k bruto place na leto?
Tr0n ::
A misliš da boš v Slo dobil več kot 1500EUR kot programer?
V podravski regiji ziher ne. V MB bos srecen, ce bos dobo 800-1000 EUR neto. :)
V MB ne poznam človeka ki ne bi mel vsaj 1400-1500 izplačila - 2k bruto je kr srednja cifra. Govorim o ljudeh z cca 3-4 let delovne dobe.
P.s.: Ne govorim o tretji osebi - tudi sam delam v MB.
Potem ste v dobri firmi. :)
Pri nas moras ze kr nekaj pokazat in bit ene 5+ let na firmi, da prides do 1500.
mn ::
Še nekdo, ki bi ga to v prihodnosti zanimalo. Ko gledam oglase, je v veliki večini relocation. Mogoče tudi zato, ker bi še vedno najraje delal v C++u.
Sklepam, da si C++ razvijalec. Imas morda kaj uvida v sceno pri nas in lahko ocenis ce slovenske firme (sposobne) C++ programerje rade volje placujejo kot 40k bruto place na leto?
IMHO ne. Ali pa se jaz ne znam prodati.
Smurf ::
IMHO ne. Ali pa se jaz ne znam prodati.
Seveda da so. 40k bruto za senior c++ je nekako standardna placa v Sloveniji. Samo isci firmi z dovolj dodane vrednosti.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Smurf ()
Drugace imam tudi sam trenutno priblizno tak dohodek v SLO; tako da to JE definitvno mogoce. Ampak nimam pa pojma ali sem redka izjema ali ne, zato sem vprasal .... Pocasi namrec razmisljam o menjavi (enkrat ko bo malo zatisja da ne bom kaksnega projekta pustil na cedilu) in kot mnogi drugi se tudi sam mocno sprasujem o tem ali iskat na zahodu ali pri nas. Seveda pa vse odvisno od veliko drugih stvari, ne samo od place (zanimivo delo, ...)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: moose_man ()
kingsix ::
A misliš da boš v Slo dobil več kot 1500EUR kot programer?
V podravski regiji ziher ne. V MB bos srecen, ce bos dobo 800-1000 EUR neto. :)
V MB ne poznam človeka ki ne bi mel vsaj 1400-1500 izplačila - 2k bruto je kr srednja cifra. Govorim o ljudeh z cca 3-4 let delovne dobe.
P.s.: Ne govorim o tretji osebi - tudi sam delam v MB.
Če je že govora o neto plači je pomoje treba navajat osnovno neto plačo, brez prevoznih in malice. V MB je 1500EUR brez tega kar redko. Se pa da dobit več ja, ampak to ponuja morda skupno tam 5 firm v MB. jaz sem v zadnjem letu dobil dve ponudbi 3000EUR bruto v MB. Kar pa so oboji dali je ene 800EUR regresa in božičnice. Meh.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: kingsix ()
Tear_DR0P ::
Kakšne so pa kej plače ljudi v produktnih timih? UX / IA designerji, product managerji?
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain
Samuel Clemens aka Mark Twain
111111111111 ::
Definiraj sistemca? Sistemc z osnovno podporo do end userja - 1400 bruto, sistemc backend - nekje 1800 bruto navzgor.
mihy11 ::
Kake pišete tule nekateri, da te kot študenta kar mine, da bi kdaj koli sploh začel delat v IT-ju....
"Computers are good at following instructions, but not at reading your mind."
by Donald Knuth
by Donald Knuth
111111111111 ::
Kake pišete tule nekateri, da te kot študenta kar mine, da bi kdaj koli sploh začel delat v IT-ju....
Trgovcev tudi zmanjkuje, keramičarjev, ...
Redko kje se cedita mleko in med. Se mi nekako zdi da je v javnem sektorju precej slabo za IT kadre. Problem je predvsem plača, delovni pogoji pa so načeloma izvrstni.
mihy11 ::
Plače sploh ne, samo komentarji v smislu "študenti nimajo pojma itd, itd...", sej je bil vsak izmed vas enkrat v takšnem položaju in mislim, da takšni komentarji niso potrebni. Če ima človek veselje, voljo in če je delodajalec pripravljen z veseljem pomagat, se da daleč priti...
"Computers are good at following instructions, but not at reading your mind."
by Donald Knuth
by Donald Knuth
TheBlueOne ::
Po mojih izkusnjah iz faksa je tako, da ene 70% tistih s povprecjem nad 9.5 je res talentiranih (ga zaposlis, das v team in v razmeroma kratkem casu bo produciral kvaliteten softver).
Je pa vsaj se enako stevilo tistih, ki so enako talentirani, ampak nimajo nekega hudega povprecja (vendar ne slabega, danes so tisti s pod 7.5 vecinoma tudi sicer slabi) tako da vecji problem kot to da vzames enega z dobrimi ocenami ki se ne bo izkazal je da bos ignoriral talente ki niso imeli perfektnih ocen.
Poznam par takih z visokimi povprecji, specificno dve punci z 10.0 (cisto vsak predmet sta na koncu spravili na 10). Super fit za kaksne programe za otroke za popularizacijo ITja in take zadeve, ampak nekega malo konkretnejsega softvera jima pa v zivljenju ne bi dal za narest.
Se sreca, da nisem nikoli naletel na podjetje, ki bi ga zanimalo povprecje. :) Moja filozofija je bila, da je vse nad 7 znak, da sem vlozil prevec dela, se posebej, ce me podrocje ni zanimalo.
Dandanes uporabljam skoraj nic znanja iz faksa in sem srecen, da nisem na silo tlacil solate v glavo, si pa mislim, da so desetkarji bolj ubogljivi in navajeni delati po navodilih ter vlagati dodatno delo in kar rad delam z njimi, ker imam to sreco, da sem ponavadi tisti, ki razdelil delo. :) Tako da naceloma se strinjam, da so desetkarji top delovna sila, ker so odlicno vodljivi, pridni...
PrimoZ_ ::
TheBlueOne je izjavil:
Po mojih izkusnjah iz faksa je tako, da ene 70% tistih s povprecjem nad 9.5 je res talentiranih (ga zaposlis, das v team in v razmeroma kratkem casu bo produciral kvaliteten softver).
Je pa vsaj se enako stevilo tistih, ki so enako talentirani, ampak nimajo nekega hudega povprecja (vendar ne slabega, danes so tisti s pod 7.5 vecinoma tudi sicer slabi) tako da vecji problem kot to da vzames enega z dobrimi ocenami ki se ne bo izkazal je da bos ignoriral talente ki niso imeli perfektnih ocen.
Poznam par takih z visokimi povprecji, specificno dve punci z 10.0 (cisto vsak predmet sta na koncu spravili na 10). Super fit za kaksne programe za otroke za popularizacijo ITja in take zadeve, ampak nekega malo konkretnejsega softvera jima pa v zivljenju ne bi dal za narest.
Se sreca, da nisem nikoli naletel na podjetje, ki bi ga zanimalo povprecje. :) Moja filozofija je bila, da je vse nad 7 znak, da sem vlozil prevec dela, se posebej, ce me podrocje ni zanimalo.
Dandanes uporabljam skoraj nic znanja iz faksa in sem srecen, da nisem na silo tlacil solate v glavo, si pa mislim, da so desetkarji bolj ubogljivi in navajeni delati po navodilih ter vlagati dodatno delo in kar rad delam z njimi, ker imam to sreco, da sem ponavadi tisti, ki razdelil delo. :) Tako da naceloma se strinjam, da so desetkarji top delovna sila, ker so odlicno vodljivi, pridni...
Blagor ubogim na duhu...
Poznam tipa iz FRI z enim najvišjih povprečij ever na uniju. Dvomim, da bi tilko njemu razdeljeval delo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Vazelin ()
TheBlueOne je izjavil:
Kaj pa delaš? Če ni skrivnost?
Nisem v sluzbi tako odkrit. :) Zakaj menis, da me moj nacin naredi manj primernega? Nikoli nisem imel dobrih ocen pocez, ampak to kar delam pa poznam do potankosti. Sem pa kot hobi nastudiral psihologijo in kako delovati na ljudi. Raje prebral knjige na to temo, kar mi je v karieri koristilo skoraj bolj kot tehnicno znanje.
Mavrik, do pred kratkim sem tehnicno fural srednje velike projekte za Boschev podkoncern v avtomobilski (Tehnicni vodja projektov v industrializaciji avtomatiziranih sistemov), sedaj sem se pravkar premaknil v drugo industrijo, kjer sem na dolgem uvajanju, potem pa bomo videli kaj bo. :) Ampak mi ni nikoli bil cilj biti nek vodja, ampak mi ni bilo problem hendlat niti ljudi niti stresnih situacij.
Mavrik, do pred kratkim sem tehnicno fural srednje velike projekte za Boschev podkoncern v avtomobilski (Tehnicni vodja projektov v industrializaciji avtomatiziranih sistemov), sedaj sem se pravkar premaknil v drugo industrijo, kjer sem na dolgem uvajanju, potem pa bomo videli kaj bo. :) Ampak mi ni nikoli bil cilj biti nek vodja, ampak mi ni bilo problem hendlat niti ljudi niti stresnih situacij.
AndyS ::
pegasus ::
TheBlueOne je izjavil:
Sem pa kot hobi nastudiral psihologijo in kako delovati na ljudi. Raje prebral knjige na to temo, kar mi je v karieri koristilo skoraj bolj kot tehnicno znanje.Ja, kakorhitro si v neki ekipi, je to znanje a must. Tehnične stroke ga ne cenijo, ker so večinoma mnenja, da se boš že sam znašel, ko te na faksu porinejo v neke ekipne projektiče in seminarske ... IT geeki imajo tu težave, osebno lahko rečem, da je to precejšen contributing factor, da sem faks enostavno pustil. Sem pa takrat šel na tečaj NLPja, ki me je naučil kako sploh komunicirati z ljudmi in lekcije od tam še vedno koristno uporabljam.
TheBlueOne je izjavil:
Desetkarjev noces zato ker so ubogljivi in delajo po navodilih (kar je mimogrede bolj pomembno za projektne vodje), ampak zato, da imas nekoga, ki zna resiti bolj kompleksne probleme. Moje osebno mnenje je, da ce delas faks s 7icami se ti ga prakticno ne splaca delati (ker ne bos odnesel iz njega veliko), razen ce si hotel dobiti papir, da imas diplomo.
eric_cartman ::
TheBlueOne je izjavil:
Desetkarjev noces zato ker so ubogljivi in delajo po navodilih (kar je mimogrede bolj pomembno za projektne vodje), ampak zato, da imas nekoga, ki zna resiti bolj kompleksne probleme. Moje osebno mnenje je, da ce delas faks s 7icami se ti ga prakticno ne splaca delati (ker ne bos odnesel iz njega veliko), razen ce si hotel dobiti papir, da imas diplomo.
No ja... S tem se ne strinjam. Dostim študentom, med drugim tudi meni, je bilo potrebno vedno delati ob faksu. Starši me niso zalagali z žepnino vse od gimnazije dalje. Najprej zato, ker ne spadamo v premožnejši sloj, drugič pa zato, ker sem želel bit samostojen.
To je pač prineslo to, da sem dostikrat šel iz faksa še delat. Med tem, ko so se desetkarji lahko brez problema doma učili. So jim pa dajali žepnino večinoma starši ali pa babi/dedi penzija.
Torej če rabiš zaslužit 300 EUR na mesec kot študent, malo preračunaj koliko ur dela vloženega v službo. Prištej zraven še predavanja in vaje.
Potem pa dobiš čas, ki ga lahko nameniš učenju.
Zato že zadnjič nisem podpiral te logike z desetkarji. Ampak ja.. Konec koncev nisem jaz ta, ki odloča. Se mi pa zdi za malo, da nekomu takemu rečeš, da je slacker in da dela faks samo zaradi papirja.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: eric_cartman ()
aaa1 ::
TheBlueOne je izjavil:
Nam potemtakem lahko deliš kateri faks je vaša gazda končala in kakšno je bilo vaše povprečje? Ko sam sem tudi imel veliko "slabih ocen 6-7" diplomiral pa z 10/10 na starem uni fri programu, pa mislim da sem od faksa precej več odnesel kot samo papir in nimam problema z reševanjem kompleksnih programerskih problemov.
Jaz praviloma delujem s filozofijo, da ima vsak svoje kvalitete. Odstranjujem samo "toksicne" ljudi v smuslu, ki samo tarnajo, so negativci... Kar se tice, da nic ne odneses ni ravno res, se posebej, ce znas vrednotit kaj je pomembno. Zame nihce ni boljsi ali slabsi ves cas pa vidim neke skupne imenovalce.
Nublet ::
TheBlueOne je izjavil:
Jaz praviloma delujem s filozofijo, da ima vsak svoje kvalitete. Odstranjujem samo "toksicne" ljudi v smuslu, ki samo tarnajo, so negativci... Kar se tice, da nic ne odneses ni ravno res, se posebej, ce znas vrednotit kaj je pomembno. Zame nihce ni boljsi ali slabsi ves cas pa vidim neke skupne imenovalce.
Koliko "toksičnih" ljudi pa si že odstranil?
Načeloma velja, da tam kjer je dim, je tudi ogenj.
To delam ves cas, tudi v privatnem zivljenju. Toksicne ne mislim v smislu, da imajo ego ali kaj podobnega. Bolj v smislu, da se ves cas pritozujejo da je en neumen, drugi niti za tekoci trak, sef tako ali nima dve jasni, eksterna firma dela samo napake... Pac vsi nesposobni, samo on ne, vegeterianci cez les, o politiki na delovnem mestu, posmehovanje drugim, grajenje avtoritete na nazivu... Toksicni na taksen nacin.
Nikoli nisem imel moznosti koga odpustiti, lahko pa odlocam s kom nocem delati, na stari firmi katere eksterne izvajalce se ponovno poklice, katere se blacklista...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: TheBlueOne ()
link_up ::
polovica te "toksicnosti" je ubistvu resnica. Da pa so vegiji cez les je pa RES.
In and Out
eric_cartman je izjavil:
No ja... S tem se ne strinjam. Dostim študentom, med drugim tudi meni, je bilo potrebno vedno delati ob faksu. Starši me niso zalagali z žepnino vse od gimnazije dalje. Najprej zato, ker ne spadamo v premožnejši sloj, drugič pa zato, ker sem želel bit samostojen.
To je pač prineslo to, da sem dostikrat šel iz faksa še delat. Med tem, ko so se desetkarji lahko brez problema doma učili. So jim pa dajali žepnino večinoma starši ali pa babi/dedi penzija.
Torej če rabiš zaslužit 300 EUR na mesec kot študent, malo preračunaj koliko ur dela vloženega v službo. Prištej zraven še predavanja in vaje.
Potem pa dobiš čas, ki ga lahko nameniš učenju.
Zato že zadnjič nisem podpiral te logike z desetkarji. Ampak ja.. Konec koncev nisem jaz ta, ki odloča. Se mi pa zdi za malo, da nekomu takemu rečeš, da je slacker in da dela faks samo zaradi papirja.
Sej najboljsi studentje so tisti, ki uspejo dobiti v casu faksa ze prakticne izkusnje (delajo) in imeti hkrati 10. Thats the whole point. Ce isces res top studente poskusas uloviti tiste extra brihtne, ki lahko dobivajo 10 brez vecjih naporov.
Nublet ::
TheBlueOne je izjavil:
To delam ves cas, tudi v privatnem zivljenju. Toksicne ne mislim v smislu, da imajo ego ali kaj podobnega. Bolj v smislu, da se ves cas pritozujejo da je en neumen, drugi niti za tekoci trak, sef tako ali nima dve jasni, eksterna firma dela samo napake... Pac vsi nesposobni, samo on ne, vegeterianci cez les, o politiki na delovnem mestu, posmehovanje drugim, grajenje avtoritete na nazivu... Toksicni na taksen nacin.
Nikoli nisem imel moznosti koga odpustiti, lahko pa odlocam s kom nocem delati, na stari firmi katere eksterne izvajalce se ponovno poklice, katere se blacklista...
Ah razumem. Sem mislil, da je vsak ki se pritožuje avtomatično označen kot toksičen.
Nam potemtakem lahko deliš kateri faks je vaša gazda končala in kakšno je bilo vaše povprečje? Ko sam sem tudi imel veliko "slabih ocen 6-7" diplomiral pa z 10/10 na starem uni fri programu, pa mislim da sem od faksa precej več odnesel kot samo papir in nimam problema z reševanjem kompleksnih programerskih problemov.
FE, pred bolonjskim sistemom. Povprecje je bilo blizu 10 (anglescina, ekonomija, pa se kaksna 2 predmeta nista bila narejena z 10). Narediti diplomo z 10 je za kaksna 2 kakovostnega razreda lazje kot narediti letnik z 10.