» »

Plače v IT industriji

Plače v IT industriji

Temo vidijo: vsi
««
170 / 367
»»

Smurf ::

Invictus je izjavil:

Smurf je izjavil:

Ponavadi ljudje, ki delajo (pa tudi ce v tujini) za 10k€/mesec padejo v to obmocje, kjer so pomembni ostali faktorji. Se ne strinjas?

Nobeden ne bo pristal na 50% znižanje plače zaradi ostalih faktorjev.

Kako da ne, jaz bi v v Ameriki lahko delal za 2x visjo placo pa mi ni do tega. Se celo ti si pisal, da so ti ljudje zavracal sluzbe za 10k€. Hmm?

Invictus ::

SimplyMiha je izjavil:

Invictus je izjavil:

SimplyMiha je izjavil:

Zakaj ravno na Dunaj ali v Budimpešto? Ali so delodajalci res tako nefleksibilni? In potem to pričakujejo od delavcev...

Zato ker je tam posel ?!?!?!

Pa ga imejte tam, mi pa ga bomo imeli tu.

Kar imej ga, za 200 EUR/dan...

Sam raje kasiram 600...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

St753 je izjavil:

Mal mas tezave z razumevanjem. Po tvoji logiki bi potem tudi ti sel v nek rudnik s slabimi pogoji, kjer bi vsak dan delal 12 ur, samo zato, ker bi bila visja placa. Vsak ima svoje prioritete in dela potem nek tradeoff. Nekomu je bolj pomembno okolje in da je v blizini druzine in prijateljev, drugim pa to, da na veliko sluzijo. Ce v Sloveniji solidno zasluzis in si zadovoljen, potem se vprasas, ce si se pripravljen samo zaradi visje place selit drugam.

Ja, ne boš verjel, ampak nekateri gredo zaradi višje plače v drugo službo...

Vic je pa v tem, da bi večino služb lahko opravljali iz Slovenije. Ampak za razvajenega maminega sinčka je že to problem, iti občasno stran od svoje mamice v tuji svet...

111111111111 ::

Fantje pa ne se usajat. Meni tudi ni motivacija denar, ampak družina.

Vsake toliko me jezi, ker delam v Sloveniji, kjer ne morem polno unovčiti svojih certificiranj in znanj. Pa tudi projekti v tujini so bolj divji in konkretnejši. Zaslužim za slovenske razmere precej spodobno, ampak bi takoj dal pol plače da bi delal v tujini na velikem projetku, ampak sem se pač moral odločit: familija ali kariera, oboje bi težko fural, nisem tolk sposoben.

Sem pravi dec. Eno stvar naenkrat.

EDIT: meni zaenkrat uspeva da zamenjam službo na vsakih 5 let. To je noro dober. Toplo priporočam. Sedaj sem že v 3 službi.

Zgodovina sprememb…

eric_cartman ::

EDIT: meni zaenkrat uspeva da zamenjam službo na vsakih 5 let. To je noro dober. Toplo priporočam. Sedaj sem že v 3 službi.

Če je vsaka naslednja boljša od predhodnice potem je to super ja..:) Ampak.. Ali je bila v tvojem primeru?

Invictus, sedaj smo res že vsi dojeli, da dobro zaslužiš. In res ti brez problema privoščim vse naj naj pri tem. Samo Chuapoiz pa ima tut prav. Ne moreš vsega furat.

Zdaj če imaš doma družino, ti denar ne more bit glavna motivacija za vse. Nekako je prav in normalno, da potem družino postaviš na 1. mesto. Happy wife, happy life. To drži kot pribito. Potem je pa samo vprašanje ali imaš tako ženo doma, ki bolj kot to da si z njo ceni, da domov nosiš denar. To je pa potem že čisto druga stvar.

eric_cartman je izjavil:

Invictus, sedaj smo res že vsi dojeli, da dobro zaslužiš. In res ti brez problema privoščim vse naj naj pri tem. Samo Chuapoiz pa ima tut prav. Ne moreš vsega furat.

Seveda lahko. Odkar freelancam imam veliko več časa kot sem ga imel, ko sem delal v redni službi. Zdaj potujem 1x na 2-3 mesece. Delam od doma.

eric_cartman je izjavil:

Zdaj če imaš doma družino, ti denar ne more bit glavna motivacija za vse. Nekako je prav in normalno, da potem družino postaviš na 1. mesto. Happy wife, happy life. To drži kot pribito. Potem je pa samo vprašanje ali imaš tako ženo doma, ki bolj kot to da si z njo ceni, da domov nosiš denar. To je pa potem že čisto druga stvar.

Več denarja, več časa. Kje je tukaj problem ?!?!?!?! Je pa treba včasih par mesecev stisnit na začetku da dobiš renome. Moja prejšnja ni zdržala. Pa mi ni nič žal zanjo.

Je pa tudi res, da ostale "dobrine" zagovarjajo večinoma tisti, ki višje plače niti ne morejo dobiti oz. si je ne upajo dobiti...

Seveda lahko. Odkar freelancam imam veliko več časa kot sem ga imel, ko sem delal v redni službi. Zdaj potujem 1x na 2-3 mesece. Delam od doma.

Kako freelancaš, če delaš za IBM? Pol imaš pogodbo? Samo to potem ni več freelance.

Je pa tudi res, da ostale "dobrine" zagovarjajo večinoma tisti, ki višje plače niti ne morejo dobiti oz. si je ne upajo dobiti...

Saj ne da zagovarjam.. Veš, da bi imel vsak rad malo več denarja. Razlika je samo v tem, da enim bi bilo sanjsko, če bi imeli 2500 €/mesec+. Enim pa ni zadosti niti 10k €/mesec. In potem je treba pretehtat. Če služba za več denarja zahteva več od tebe, potem jo verjetno ne vzameš. Spet pa.. Trenutno delam za nižji honorar, pa mi služba pobere ves čas praktično. In s tega stališča razumem tudi kaj želiš ti povedati.

St753 ::

Invictus je izjavil:

St753 je izjavil:

Mal mas tezave z razumevanjem. Po tvoji logiki bi potem tudi ti sel v nek rudnik s slabimi pogoji, kjer bi vsak dan delal 12 ur, samo zato, ker bi bila visja placa. Vsak ima svoje prioritete in dela potem nek tradeoff. Nekomu je bolj pomembno okolje in da je v blizini druzine in prijateljev, drugim pa to, da na veliko sluzijo. Ce v Sloveniji solidno zasluzis in si zadovoljen, potem se vprasas, ce si se pripravljen samo zaradi visje place selit drugam.

Ja, ne boš verjel, ampak nekateri gredo zaradi višje plače v drugo službo...

Spet nisi razumel. Komentiral sem, da tudi tebi ni edini cilj max zasluzek, ker drugace bi sel tudi v en shitty job, in delal cele dneve, da denarja se porabit nebi imel casa, samo da bi cim vec zasluzil.

Invictus je izjavil:

Ampak za razvajenega maminega sinčka je že to problem, iti občasno stran od svoje mamice v tuji svet...

A to je name letelo? :)) S svojimi komentarji samo ostalim kazes, kako si vase zagledan, vsak ki ima drugace misljenje/preference pa je mamin sinko.

111111111111 ::

eric_cartman je izjavil:

Če je vsaka naslednja boljša od predhodnice potem je to super ja..:) Ampak.. Ali je bila v tvojem primeru?

Definirat moraš boljša. :) Trenutno gre na bolje v smislu denarja in bližine družini, karierno in motivacijsko pa se malo ustavlja, tako da še ene 4 leta da bodo otroci malo bolj samostojni, potem pa naprej. :D

Naprimer: V trenutku bi zamenjal trenutno službo in vzel službo za 500€ neto manj ali tudi 1000€ neto manj, samo da bi delal od doma s tehnologijami ki me trenutno obsedajo. :D

eric_cartman je izjavil:

Kako freelancaš, če delaš za IBM? Pol imaš pogodbo? Samo to potem ni več freelance.

Ne boš verjel, ampak obstaja več vrst pogodb ;).

perci ::

Za IBM jih dosti freelanca. Ni to noben kunšt. Je pa fajn, da si najprej zaposlen na IBM. Od zunej je malo težje zraven priti.

Za IBM, SAP, in podobne je praktično nemogoče freelancat, če nisi prej delal pri njih ali pri kakem partnrju.

Kanal za dostop do učnih materialov in softwar je preprosto predrag.

nimnez ::

Tole izgleda zanimivo...
Še celoten tekst:

Neuradno: obdavčitev za samostojne podjetnike pavšaliste oziroma normirance ne bo več dokončna, upoštevala se bo dohodninska lestvica
avtor: TANJA SMREKAR

Davek za normirance bo večinoma višji, sistem pa bolj zapleten
Pavšalisti, vsaj neke vrste, še ostajajo. A vprašanje je, komu se bo še splačalo prijaviti v sistem obdavčevanja po normiranih odhodkih. Kot pravijo naši neuradni viri, tako rekoč samo še podjetnikom začetnikom oziroma tistim, ki zaslužijo najmanj. Obdavčitev namreč najverjetneje ne bo več cedularna oziroma dokončna, temveč se bo zaslužek obdavčeval po dohodninski lestvici. Če bo predlog finančnega ministrstva, ki ga vodi Mateja Vraničar Erman, seveda sprejet.

Zdaj velja, da ste po sistemu normiranih odhodkov lahko obdavčeni tisti, ki imate letno največ sto tisoč evrov prihodkov (če nimate nobenega polno zaposlenega, je meja 50 tisoč evrov), petina teh je obdavčena. Če ste s. p., je davek 20-odstoten (preračunano to pomeni, da državi plačate štiri odstotke prihodkov za davke, seveda tudi obvezna zavarovanja). Če imate d. o. o., pa na petino prihodka plačate 19-odstotni davek na dohodke pravnih oseb.

Kako bo po novem? Predlagane rešitve so, pravijo neuradni, a zanesljivi viri, te:

meja za vstop v sistem obdavčenja po normiranih odhodkih bo še vedno sto oziroma 50 tisoč evrov, odvisno od tega, ali je vsaj ena oseba polno zaposlena;
spremembe lahko pričakujete tudi pri višini normiranih odhodkov; zdaj je ta 80 odstotkov vseh prihodkov, v prihodnje bo lahko avtomatično manj priznanih odhodkov, torej se bo nekaterim bolj splačalo obdavčevanje po dejanskih odhodkih;
obdavčitev pri s. p. ne bo več 20-odstotna (zdaj se namreč obdavči 20 odstotkov prihodkov v višini 20 odstotkov davka, torej je dejanski davek štiri odstotke celotnih prihodkov, plačajo pa se seveda še prispevki za socialno varnost), temveč bo normiranec plačal davek glede na dohodninsko lestvico. Torej, večji bodo prihodki, višja bo stopnja davka;
dodatne olajšave pa boste lahko dobili tisti normiranci, ki imate najmanj bruto (!) prihodkov, verjetno sicer kakšnega tisočaka ali nekaj sto evrov več na mesec. Tem bi se takšen sistem lahko celo bolj izplačal, kot se jim danes.
Preberite tudi:
To so slovenska podjetja z najvišjimi plačami
SLOdelovanje ... Kaj pa plače? In trajna rast?
Nov sistem bi lahko začel veljati s prihodnjim letom. Spremembe pa bi poslanci potrjevali v jeseni.

Kaj želi s tem doseči ministrstvo za finance? To, da bi bilo pavšalno, torej enostavno obdavčenih manj poslovnih subjektov, razen res tistih, ki so imajo malo prihodkov oziroma so začetniki z najmanjšimi prihodki.

Zakaj raje niso šli v sistem po dejavnostih, torej da bi denimo gostince obdavčili po eni stopnji, mehanike po drugi, spet drugače informatike in svetovalce? Neuradni viri pravijo, da zato, ker bi bil nadzor tako rekoč nemogoč. Podjetja in podjetniki imajo namreč registrirano vse živo. In bi lahko tako zlorabljali sistem.

MH0 ::

Zanimivo?

https://www.facebook.com/groups/2728125...

Tule je cela debata. Brez fovšije ne-normirancev ne gre :D.

MH0 ::

Vidno samo fejsbuk uporabnikom. :-)

Mato989 ::

Invictus je izjavil:

https://www.facebook.com/groups/2728125...

Tule je cela debata. Brez fovšije ne-normirancev ne gre :D.

Se strinjam s tabo glede faušije, ampak faušija je, ker je vse ostalo tako glupo nareto, se pa strinjam, da bi bilo boljše izboljšat druge načine, ampak to je vladnikom pretežko!!! Raje uničevat zadnji plus.

Sej to se je vedelo, da bo prislo do spremembe, ker je normiran sp enostavno smesno ugoden in ni proporcionalen ostalim oblikam zaposlitev.

Mavrik ::

To bo verjetno zato ker s.p. ni zaposlitev ampak oblika podjetja - kjer niti ni več tako zelo "smešno" ugoden.
The truth is rarely pure and never simple.

Problem je, ker je s.p. že v osnovi čudna ureditev, kjer si na pol podjetje in na pol zasebnik.

Možnost imaš izdaje računov, hkrati so ti pa vsa sredstva s.p.ja takoj na voljo, odgovarjaš z vsem premoženjem in plačuješ davke kot redno zaposleni.

Birokracije pa nič manj kot pri d.o.o (razen pri normirancih).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Invictus ()

thramos ::

Mavrik je izjavil:

To bo verjetno zato ker s.p. ni zaposlitev ampak oblika podjetja - kjer niti ni več tako zelo "smešno" ugoden.

A se zlorablja za prikrivanje rednih zaposlitev in utajo davkov. In ker država ni sposobna tega preprečit ...

Mavrik je izjavil:

Ce nimas materialnih stroskov (IT) in recimo solidno placo (recimo 50k bruto bruto), je se zmeraj smesno ugoden.

4k mesecno bruto bruto, je 2k neto preko redne zaposlitve.
4k mesecno na normiran sp, je koliko cca 3.5k neto.

Preko d.o.o-ja ce si bos izplacal dobicek, bos najprej placal (firma) 19% davek na dobicek, potem pa se 25% oseba.

Ne pride nic blizu normiranega spja :).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Smurf ()

OrkAA ::

Smurf, to je precej optimisticna primerjava.

Pri redni zaposlitvi dobis v tem primeru polno penzijo, regres, placane bolniske in pa podaljsan odpovedni rok, ce te odpustijo.

Pri spju ne dobis nic od tega, mogoce dopust, ce se tako zmenis. Prav tako bos imel ob upokojitvi pokojnino cistilke, ce nisi prej sam vestno varceval. Treba se je zavedat, da s.p. prvi mesec bolezni _NIMA_ bolniske, kar pomeni, da si ob eni taki epizodi z lahkoto ob ves "plus", ki si ga naredil v primerjavi z redno zaposlitvijo.

c3p0 ::

+ 13. plača

sebastjan28 ::

OrkAA je izjavil:

Pri redni zaposlitvi dobis v tem primeru polno penzijo, regres, placane bolniske in pa podaljsan odpovedni rok, ce te odpustijo.

Pri spju ne dobis nic od tega, mogoce dopust, ce se tako zmenis. Prav tako bos imel ob upokojitvi pokojnino cistilke, ce nisi prej sam vestno varceval. Treba se je zavedat, da s.p. prvi mesec bolezni _NIMA_ bolniske, kar pomeni, da si ob eni taki epizodi z lahkoto ob ves "plus", ki si ga naredil v primerjavi z redno zaposlitvijo.

Nesmiselno je primerjati redno zaposlitev s contractor pozicijo. Gre za dve popolnoma različni obliki s svojimi prednostmi in slabostmi

Smiselno bi bilo primerjati normirani sp/d.o.o. s podjetjem, kjer so vse dajatve izračunane na klasični način.

OrkAA je izjavil:

Regres - Vrnimo se nazaj k mojemu primeru. Se pravi dobim regres 1000 EUR (recimo). Se pravi delodajalca stanem po novem 49k bruto bruto EUR. Od tega moram placati drzavi 200 EUR (priblizno) davka in dobim dodatnih 600 EUR neto. Ce imam SP, in mi delodajalec placa dodatnih 1000 EUR (njega briga koncni strosek) bom jaz od tega dobil 960 EUR. Spet sem na bistveno boljsem kot nekdo brez normiranga SPja
Bolniska - V povprecju smo slovenci 12 dni na bolniski letno (pa tukaj gor vlecejo statistiko tisti, ki so na bolniskah za daljse obdobje). To je recimo za pol meseca dela, kar je 1000 EUR neto pri navadni placi. To pomeni, da pokrijem stroske bolniske ze prvi mesec, ko imam normiran sp, namesto redne zaposlitve.
Penzija - tukaj je res razlika, ampak, ce smo posteni, vsaj jaz ne mislim, da bo cez 40 let kaj bistveno visja, ker sistem tega ne bo vzrzal. Sem pa siguren, da si na boljsem, ce extra denar hranis na racun, kot, da ti ga vzame drzava.
Odpovedni rok - vsaj pri nas v ITju je to, da ni odpovednega roka kvecjemu plus in ne minus (takoj lahko zamenjas sluzbo).

c3p0 je izjavil:

+ 13. plača

Tudi "13 placo" je bistveno bolje dobiti preko normiranega spja.

Zgodovina sprememb…

Pac bodimo posteni, ce bi lahko izbiral, ali bi imel placo s klasicno obdavcitvijo ali z normiranim sp-jem, bi si vsak z malce visjo placo izbral drugo opcijo.

Potem pa pridemo do vrasanja, ali je posteno, da ima lahko nekdo, ki dela za tujo firmo, normiran s.p., nekdo, ki dela za domaco pa ne.

Ali pa zakaj bi razlikoval, ce delas za 1 ali 3 firme.

jype ::

Smurf je izjavil:

Ker je skoraj nemogoče slovenski državi dopovedat, da delaš za več kot enega delodajalca hkrati.

jype je izjavil:

Smurf je izjavil:

Ker je skoraj nemogoče slovenski državi dopovedat, da delaš za več kot enega delodajalca hkrati.

Ker niso se videli takega primera (pred tabo), ker vsak raje vzame normiran s.p. :D.

Smurf, se strinjam z vsem. Problem je edino, da dobre lastnosti tega lahko uzivajo le tisti v IT industriji. Povsod drugje so ljudje ponavadi na s.p.ju, da sploh pridejo do nekega kvalitetnega zivljenjskega standarda, ker jim delodajalec ponudi tako mizerno bruto placo. V takih primerih ti regres izplacajo, ker je obvezen, ne zaradi dobre volje, tako da ga na spju pac ne bi videl.

OrkAA je izjavil:

Smurf, se strinjam z vsem. Problem je edino, da dobre lastnosti tega lahko uzivajo le tisti v IT industriji. Povsod drugje so ljudje ponavadi na s.p.ju, da sploh pridejo do nekega kvalitetnega zivljenjskega standarda, ker jim delodajalec ponudi tako mizerno bruto placo. V takih primerih ti regres izplacajo, ker je obvezen, ne zaradi dobre volje, tako da ga na spju pac ne bi videl.

Se z vsem strinjam in kot receno, moj primer leti za nas poklic (velja tudi se za kaksen drug). Kako mislis, da si trenutno poslanci izplacujejo "svetovanja" :).

Rad bi se omenil, da recimo 2500 vs 3000 neto bi se mi zdela cisto ok razlika, 2000 vs 3500 pa je vseeno nekoliko prevec.

[SkA] ::

Sicer ne vidim problema, da se naredi korektura pri višini odmerjenega davka/prispevkov, ampak začet opletat z idejami, da je edino prav (=pravično=, da so neto prihodki pri eni in drugi obliki dela enaki, je pa neumnost. Verjetno res posledica neke fovšije, ko se čez planke ne vidi v celoti.

Pričakoval bi, da bodo korekture takšne, da bodo upoštevale tudi rizike na drugi strani: znižana socialna varnost (ni plačanih bolnišk in dopustov), stroški osnovnih sredstev za opravljanje dejavnosti, negarantirani mesečni prilivi (če temu tako rečem) in še kaj.

Zdaj pa se govori, da bi šli radi v take ekstreme, da se bo splačalo samo še tistim z najnižjimi prihodki (se pravi tistim, ki že tako težko dobijo službo in že leta tulijo, da jih delodajalci silijo v prekarna delovna razmerja?). Težko vidim neko logiko v tem, sploh glede na to, da so ob uvedbi govorili o tem, da sedaj efektivno poberejo več davkov.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: [SkA] ()

technolog ::

OrkAA je izjavil:

Te ugodnosti ne pridejo iz zraka, ampak je to bruto bruto, se pravi to delodajalec se vedno placa, tako ali drugace. Njegova primerjava bo ze v redu.

A ma kdo statistike o stevilu normirancev po letih? Jst bi rekel, da vsako leto vec in je plosca ze posteno vroca. Nekdo mora placevat pokojninsko in zdravstveno za obstojece ljudi.

"Ko si navajen privilegija, se ti enakost zdi kot krivica." Ko so meni prvic pravili o normiran spju in kako mali so davki, nisem verjel. Sele ko sem se sam pozanimal sem zacel verjeti. Basically, normiran sp je tako surrealisticen, da clovek rabi en mesec, da posteka.

Zgodovina sprememb…

technolog, ne razumem tocno tvojega posta, ker itak ze v zacetku delamo primerjavo z bruto bruto.

Mufasa ::

Smurf je izjavil:

OrkAA je izjavil:

Se z vsem strinjam in kot receno, moj primer leti za nas poklic (velja tudi se za kaksen drug). Kako mislis, da si trenutno poslanci izplacujejo "svetovanja" :).

Rad bi se omenil, da recimo 2500 vs 3000 neto bi se mi zdela cisto ok razlika, 2000 vs 3500 pa je vseeno nekoliko prevec.

Drugo leto dejansko je le 2,5 namesto 3,5.
"Es ist nicht genug, zu wissen, man muss auch anwenden;
es ist nicht genug, zu wollen, man muss auch tun."
- Johann Wolfgang von Goethe

Lonsarg ::

Če spremenijo samo fiksnih 20% v dohodninsko lestvico niso kaj dosti popravili. To da pavšalno daš 80% stroškov je pač totalno mimo, ko pa se to grejo ponavadi ljudje, ki jih imajo 0-10%.

Tudi če uvedejo dohodninsko in "samo" 50% priznanih stroškov je to za 95% normirancev še vedno bolj ugodno kot navadni s.p. Navadni s.p. je namreč konkurenca normiranemu in ne redna zaposlitev kot se zmotno primerja.

kunigunda ::

A lahko en razlozi, kaksna je razlika med bruto in bruto bruto ?

Lonsarg je izjavil:

Če spremenijo samo fiksnih 20% v dohodninsko lestvico niso kaj dosti popravili. To da pavšalno daš 80% stroškov je pač totalno mimo, ko pa se to grejo ponavadi ljudje, ki jih imajo 0-10%.

Tudi če uvedejo dohodninsko in "samo" 50% priznanih stroškov je to za 95% normirancev še vedno bolj ugodno kot navadni s.p. Navadni s.p. je namreč konkurenca normiranemu in ne redna zaposlitev kot se zmotno primerja.

Potem bodo tisti normiranci pač odpirali firme v drugih državah.

Je bolj ugodno.

A tukaj res mislite, da je folk glup in da ne pozna zakonodaje in davčnih stopenj drugih držav?

Poleg tega normiranci plačajo več davka kot navaden s.p. 4% vsak. Povprečje za navaden s.p. je 2%, ker vsi prikazujejo pozitivno nulo ali minus s fiktivnimi stroški.

Tako da normiranci vsaj pošteno plačamo davek.

Matko ::

kunigunda je izjavil:

A lahko en razlozi, kaksna je razlika med bruto in bruto bruto ?

bruto bruto = bruto + prispevki, ki jih še dodatno plača delodajalec (trenutno 16,1%)
bruto bruto je strošek tvoje plače za delodajalca (brez povračil prehrane in prevoza)

Povejte ime enega s.p. ja ki ne shrani racuna, se ko gre z druzino na sladoled in ga pise pod stroske... normiranci tega nimamo. Pa ce vzames v obzir bolnisko in placane dopuste (redni)tudi ne..

Ne vem cemu problem. Ce bo drzava le visala stroske in dajatve bomo imeli min namesto bega mozganov, beg gospodarstva. Kaj pa potem? Bodo uvedli duplo krizni davek? Pa se bencinski cent. Tudi ukinitev normiranca ni resitev.

Zgodovina sprememb…

Invictus je izjavil:

Povprečje za navaden s.p. je 2%, ker vsi prikazujejo pozitivno nulo ali minus s fiktivnimi stroški

Vir za tole? Al je spet kar eno nabijanje ki si ga prebral na facebooku?

Zgodovina sprememb…

shuttle ::

ja a ni pri 50k prometa 2k dobička malo sumljivo? poglej si malo, tko ma skoraj vsak drugi sp....
govorim za popoldance....

drugače pa mož ima navadni sp davčni zavezanc, žena pa normiranc:

mož nabira stroške in izdaja račune, da se giblje okoli nule, žena pa višek računov preko normiranca.

win win ;)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: shuttle ()

technolog je izjavil:

Invictus je izjavil:

Povprečje za navaden s.p. je 2%, ker vsi prikazujejo pozitivno nulo ali minus s fiktivnimi stroški

Zaradi tega je FURS sploh uvedel normiranca...

Tako ali tako pa niso nikoli dali ven neke analize.

Tisti s.p.-ji, ki tako lepo prikazujejo blizu nule delajo na črno, kar pa je ločen problem, ki ga normirani s.p. ni nikoli reševal.

Davki na delo so drgač ena najslabših možnih načinov pobiranja davkov v časih globalizacije. Ker pobiraš od podjetij, ki ti držijo goapodarstvo v državi namesto od podjetij, ki v tvojo državo uvažajo.
Edini davek, ki tega problema nima je DDV, vsi ostali so za ukinit oziroma za zmanjšat na največ 10%.

To ne bo nikoli. DDV je davek na malega človeka, pa še progresivnega ga ne moreš naredit. To komunajzerjem ni všeč.

Ni progresiven, ni pa tudi absoluten. Absolutni znesek pri DDVju plačajo bogati več, ker pač več trošjo. Če se malemu človeku to razloži kot "edini način kako od Appla in Googla dobiti več davka" bo zagrabil;)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

Matko ::

eric_cartman je izjavil:

Povejte ime enega s.p. ja ki ne shrani racuna, se ko gre z druzino na sladoled in ga pise pod stroske... normiranci tega nimamo. Pa ce vzames v obzir bolnisko in placane dopuste (redni)tudi ne..

Hitro povej:"Kam se ga knjiži?"
S.p. ti bodo hvaležni

barakus ::

Pa ljudje, zakaj enačite normiran s.p. in zaposlitev?

To sta različni vrsti opravljanja dela, vsaka ima svoje prednosti in slabosti. Kot s.p. te lahko odpikajo jutri brez vprašanja, če ti ne plačajo je izterjava na tvojih plečih, če greš na dopust in ne delaš, ti nihče ni nič dolžen plačat, če zboliš imaš enako izpad dohodka, ni regresa, ni malce itd. verjetno sem spustil še kaj bistvenega. Meni se zdi, da bi morali razbremeniti plače zaposlenih, ne obremeniti s.p.je

Mufasa je izjavil:

Drugo leto dejansko je le 2,5 namesto 3,5.

Tole si narobe racunal. Verjetno si za davcno osnovo izracuna dajatev vzel vse prihodke, namesto le 20%.

Invictus je izjavil:

technolog je izjavil:

Invictus je izjavil:

Zaradi tega je FURS sploh uvedel normiranca...

Tako ali tako pa niso nikoli dali ven neke analize.

Men se bolj zdi, da je tole slo ven zaradi raznih svetovanj, ki jih ima tudi marsikateri clovek na DURSu ;P.

Zgodovina sprememb…

thramos ::

barakus je izjavil:

Pa ljudje, zakaj enačite normiran s.p. in zaposlitev?

Ker ga uporabljajo ljudje, katerih narava dela ustreza redni zaposlitvi, zgolj zaradi utaje davkov.
««
170 / 367
»»