» »

Plače v IT industriji

Plače v IT industriji

Temo vidijo: vsi
««
165 / 367
»»

Veron ::

Resno vprašanje. V kakšne sfere ITja bi se lahko človek z 10letnimi izkušanjami programiranja usmeril?
Edini pogoj je, da programianje ni več v opisu delovnih nalog.

Kako se lotiti iskanja, učenje novih veščin. Ker problem je, da bi vsi samo izkušene strokovnjake.

Slučajno naletel na oglas, nima nobene povezave s prejšnjim vprašanjem, (klik) iščejo "Junior Dev", ki obvlada Wordpress (odvisno kaj imajo v mislih), CSS/SASS, HTML, JS/jQuery, PHP. Sicer spet vprašanje, kaj za njih pomeni "obvlada". Ampak nekako od juniorja se ne pričakuje, da popolnoma obvlada kar nekaj zadev ali se motim.

harmony ::

Veron je izjavil:

Slučajno naletel na oglas, nima nobene povezave s prejšnjim vprašanjem, (klik) iščejo "Junior Dev", ki obvlada Wordpress (odvisno kaj imajo v mislih), CSS/SASS, HTML, JS/jQuery, PHP. Sicer spet vprašanje, kaj za njih pomeni "obvlada". Ampak nekako od juniorja se ne pričakuje, da popolnoma obvlada kar nekaj zadev ali se motim.

Junior je tle misljena najbrz samo placa juniorja...znanje pa enga seniorja...

technolog ::

Ne, opis zgleda kot Junor. Odvisno sicer, kak nivo PHPja pričakujejo, ampak overall je to junor opis.

111111111111 ::

Veron je izjavil:

Resno vprašanje. V kakšne sfere ITja bi se lahko človek z 10letnimi izkušanjami programiranja usmeril?

Večina mojih kolegov programerjev 10+ let, ki ne mara več programirat, se je usmerila v komercialo in prodajo rešitev strankam. Meni osebno to smrdi. :)

Gandalfar ::

Veron je izjavil:

* projektni vodja
* pre-sales/post-sales engineering support
* Q/A
* tehnična ali uporabniška dokumentacija
* učenje drugih - workshopi, one on one
* business development
* technology evangelist

Ubistvu skoraj karkoli kar se v modernem podjetju rabi. Če si sposoben analitičnega razmišljanja in imaš dovolj samo-iniciative, da si prebereš par knjig in narediš kakšen tečaj se lahko spoprimeš z marsičem.

Smurf ::

Veron je izjavil:

Project management, CTO, tester, application engineer, sales.

link_up ::

q/a jasno...ostalo je dolgcas, ce si native. :)
In and Out

::

Veron je izjavil:

Razne "napredne" analize podatkov: prediktivna analitika in podobno. Ne gre za programiranje v klasičnem pomenu besede, čeprav je včasih potrebno kaj skodirati, ti pa programersko znanje pride zelo prav pri avtomatizaciji določenih taskov.

Tilen ::

Povprečne mesečne bruto plače za marec

2.237,52 evra je znašala povprečna bruto plača za marec 2017 v panogi informacijske in komunikacijske dejavnosti

1.345,79 evra je znašala povprečna bruto plača za marec 2017 v panogi kmetijstvo, lov, gozdarstvo, ribištvo
2.067,43 evra je znašala povprečna bruto plača za marec 2017 v panogi rudarstvo
1.602,16 evra je znašala povprečna bruto plača za marec 2017 v panogi predelovalne dejavnosti
2.476,97 evra je znašala povprečna bruto plača za marec 2017 v panogi oskrba z električno energijo, plinom in paro
1.576,59 evra je znašala povprečna bruto plača za marec 2017 v panogi oskrba z vodo, ravnanje z odplakami in odpadki, saniranje okolja
1.232,27 evra je znašala povprečna bruto plača za marec 2017 v panogi gradbeništvo
1.498,81 evra je znašala povprečna bruto plača za marec 2017 v panogi trgovina, vzdrževanje in popravila motornih vozil
1.458,29 evra je znašala povprečna bruto plača za marec 2017 v panogi promet in skladiščenje
1.086,37 evra je znašala povprečna bruto plača za marec 2017 v panogi gostinstvo
2.407,3 evra je znašala povprečna bruto plača za marec 2017 v panogi finančne in zavarovalniške dejavnosti
1.524,36 evra je znašala povprečna bruto plača za marec 2017 v panogi poslovanje z nepremičninami
1.796,91 evra je znašala povprečna bruto plača za marec 2017 v panogi strokovne, znanstvene in tehnične dejavnosti
1.062,85 evra je znašala povprečna bruto plača za marec 2017 v panogi druge raznovrstne poslovne dejavnosti
1.898,37 evra je znašala povprečna bruto plača za marec 2017 v dejavnosti javne uprave in obrambe, dejavnost obvezne socialne varnosti
1.712,22 evra je znašala povprečna bruto plača za marec 2017 v panogi izobraževanje
1.768,12 evra je znašala povprečna bruto plača za marec 2017 v panogi zdravstvo in socialno varstvo
1.665,22 evra je znašala povprečna bruto plača za marec 2017 v panogi kulturne, razvedrilne in rekreacijske dejavnosti
1.334,82 evra je znašala povprečna bruto plača za marec 2017 v drugih dejavnostih

Vir: SURS
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Tilen ()

Tody ::

Ubistvu je to žalostn.

BlackLight ::

Z 3 leti izkušenj, sem dobil ponudbo za plačo 900 eur :) Sej nevem a smo vsi zapredli al je večina takih da bi ti najraje minimalca stisnal pa programiraj

Smurf ::

BlackLight je izjavil:

Z 3 leti izkušenj, sem dobil ponudbo za plačo 900 eur :) Sej nevem a smo vsi zapredli al je večina takih da bi ti najraje minimalca stisnal pa programiraj

Leta izkusenj imajo bolj malo veze s placo.

kuall ::

Ja tista teorija "delaj nekaj 10.000 ur pa boš stručnjak" res ne drži preveč. Po moje je res nek IQ bolj važen, pa ne klasični IQ toliko ampak pač to, da znaš stvar hitro in brez napak naredit.
Jaz programiram že 15 let, resda večinoma za hobi, pa komaj dobim minimalno plačo. Pa se nimam za tako nesposobnega.

FTad ::

@kuall

potem se pa ocitno ne znas dovolj dobro prodat

Mavrik ::

kuall je izjavil:

Ja tista teorija "delaj nekaj 10.000 ur pa boš stručnjak" res ne drži preveč. Po moje je res nek IQ bolj važen, pa ne klasični IQ toliko ampak pač to, da znaš stvar hitro in brez napak naredit.
Jaz programiram že 15 let, resda večinoma za hobi, pa komaj dobim minimalno plačo. Pa se nimam za tako nesposobnega.

To je nekaj kar se da naučiti (sicer je lažje če imaš mentorja ki te sili v to da ne delaš sranja). Pa obstaja razlog zakaj se vedno vsi tu deremo "Ja kaj pa znaš?!" ko nekdo samo napiše izkušnje.
The truth is rarely pure and never simple.

BlackLight je izjavil:

Kaj pa naj bi delal za 900€? Sedel?

kuall je izjavil:

Očitno si nesposoben najti šiht oz. se pogajat. Sprijazni se zaspal si. Najdi si boljši šiht.

Zgodovina sprememb…

technolog ::

Tilen je izjavil:

2.237,52 evra je znašala povprečna bruto plača za marec 2017 v panogi informacijske in komunikacijske dejavnosti

1.345,79 evra je znašala povprečna bruto plača za marec 2017 v panogi kmetijstvo, lov, gozdarstvo, ribištvo
2.067,43 evra je znašala povprečna bruto plača za marec 2017 v panogi rudarstvo
1.602,16 evra je znašala povprečna bruto plača za marec 2017 v panogi predelovalne dejavnosti
2.476,97 evra je znašala povprečna bruto plača za marec 2017 v panogi oskrba z električno energijo, plinom in paro
1.576,59 evra je znašala povprečna bruto plača za marec 2017 v panogi oskrba z vodo, ravnanje z odplakami in odpadki, saniranje okolja
1.232,27 evra je znašala povprečna bruto plača za marec 2017 v panogi gradbeništvo
1.498,81 evra je znašala povprečna bruto plača za marec 2017 v panogi trgovina, vzdrževanje in popravila motornih vozil
1.458,29 evra je znašala povprečna bruto plača za marec 2017 v panogi promet in skladiščenje
1.086,37 evra je znašala povprečna bruto plača za marec 2017 v panogi gostinstvo
2.407,3 evra je znašala povprečna bruto plača za marec 2017 v panogi finančne in zavarovalniške dejavnosti
1.524,36 evra je znašala povprečna bruto plača za marec 2017 v panogi poslovanje z nepremičninami
1.796,91 evra je znašala povprečna bruto plača za marec 2017 v panogi strokovne, znanstvene in tehnične dejavnosti
1.062,85 evra je znašala povprečna bruto plača za marec 2017 v panogi druge raznovrstne poslovne dejavnosti
1.898,37 evra je znašala povprečna bruto plača za marec 2017 v dejavnosti javne uprave in obrambe, dejavnost obvezne socialne varnosti
1.712,22 evra je znašala povprečna bruto plača za marec 2017 v panogi izobraževanje
1.768,12 evra je znašala povprečna bruto plača za marec 2017 v panogi zdravstvo in socialno varstvo
1.665,22 evra je znašala povprečna bruto plača za marec 2017 v panogi kulturne, razvedrilne in rekreacijske dejavnosti
1.334,82 evra je znašala povprečna bruto plača za marec 2017 v drugih dejavnostih

Vir: SURS

No, sej to pa ni tok slabo, relativno na ostale - IT je prakticno na vrhu, sploh ce so v to steli tudi navadne sistemce, razne web developerje ki samo obracajo HTML in podobno. Je relativno slabo glede na Avstrijo - ampak tud vsi ostali sektorji so slabi glede na Avstrijo.

Saul Goodman ::

lol ja, fakin sistemci ane. glorified hišniki. 300e neto majo dost za to kar morjo oni delat. fullstack devop or die.

pegasus ::

Ti verjetno decent datacentra še nisi videl od blizu?

jype ::

pegasus> Ti verjetno decent datacentra še nisi videl od blizu?

Prepričan sem, da je njegova opazka dovolj očitno sarkastična, da bi ti to moral vedeti - razumem pa, da si glede na tvoje izkušnje s slovenskimi podjetji zlahka predstavljaš, da misli resno :)

holabaluza ::

kuall je izjavil:

ce se 15 let ukvarjas s programiranjem pa si prlezu do minimalca, je vec kot ocitno nekaj narobe s tvojim dojemanjem znanja. Poznam ljudi ki so ze v 5 leti prilezli tko, do znanja diplomiranca FRI

BlackLight ::

Pozicija za katero je ogromno povpraševanja Angular 2, Node.js itd... Ponudba pa taka kot sem rekel, verjetno je mogoče res samo za sedenje :D

Horejšio ::

Dejansko imajo dobri sistemci precej večjo plačo kot programerji. RHCE & Oracle ...

In težko jih dobiš. So redka dobrina. Danes bi vsi samo še programirali za splet in hitro zaslužili. Dobiti dobrega sys admina ali dev opsa, je pa iskanje igle v kopici sena.

Zakaj moramo potem v tujini služit kruh?

AndrejO ::

Tilen je izjavil:

...
...

Zato.

Če prav razumem, povpraševanje je, ponudbe ni, ponujeno plačilo pa kljub temu ostaja majhno (glede na širši eu prostor)? Edini sklep iz tega je, da je nekaj narobe z našim trgom ali pa so nas nekaj narobe učili v šolah ;)

Invictus ::

111111111111 je izjavil:

In težko jih dobiš. So redka dobrina. Danes bi vsi samo še programirali za splet in hitro zaslužili. Dobiti dobrega sys admina ali dev opsa, je pa iskanje igle v kopici sena.

Na spletu ni več hitrega zaslužka. Vsaj ne velikega po mojih standardih.

Znanje weba je danes skoraj nujno, če hočeš več zaslužit.

Kljub temu da delaš s softwarom ala Oracle, IBM; SAP, itd... se vedno najde nek web vmesnik, ki včasih zahteva kak manjši popravek. In dostikrat je lažje zaključit projekt, če to kar sam popraviš, kot pa iskat nekega "znalca", ki naj bi to naredil.

pegasus je izjavil:

Zakaj moramo potem v tujini služit kruh?

Zato ker je Slovenija davčna oaza z normiranih s.p. ;).

In ker naši dobivajo posle na podlagi dumping cen... Tudi zato slovenske firme po tujini niso preveč priljubljene...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Invictus ()

111111111111 je izjavil:

Danes bi vsi samo še programirali za splet in hitro zaslužili. Dobiti dobrega sys admina ali dev opsa, je pa iskanje igle v kopici sena.

Web programiranje je najtežja oblika programiranja. Sigurno težja kot programiranje C desktop programov. Seveda je odvisno kakšen program delaš, tudi web aplikacija je lahko zakompliciran program.
Če primerjaš isti program v desktop verziji in v web verziji je web aplikacijo težje narediti.
To, da bi vsi danes programirali za splet je posledica povpraševanja trga in je čist prav. Poklic informatika pa umira, ker dandanes najameš server v Ameriki, ga ne zgradiš sam, zato noče noben tega delat, ker nima prihodnosti.

Mavrik je izjavil:

Pa obstaja razlog zakaj se vedno vsi tu deremo "Ja kaj pa znaš?!" ko nekdo samo napiše izkušnje.

Kaj znam? Vse, kar ne znam se pa znam naučiti. Vsega pa ne vem na pamet, zato pa je internet. Večino programov, ki jih uporabljaš bi znal narediti. Ne znam pa narediti stvari v debilnih rokih, tega pa res ne znam.

Monster ::

Web programiranje je najtežja oblika programiranja. Sigurno težja kot programiranje C desktop programov...

lel :)
Ka zaboga...

Horejšio ::

Hvala :)

BlaY0 ::

Horejšio je izjavil:

Dejansko imajo dobri sistemci precej večjo plačo kot programerji. RHCE & Oracle ...

Med dvema sistemcema z RHCE certifikatom kar se znanja in sposobnosti tiče je lahko 100 svetlobnih let razlike. Isto velja za Oracle. Nekdo se lahko na pamet v miže nauči odtipkat tistih par izpitov (ali pa 5x pade v šesto mu pa rata tistih 72% skup spacat), nekdo drug pa dejansko ve zakaj gre pri vsem skupaj. Ko prideta oba na izpit (in ju recimo da ne poznam) sta mi oba neznanka, če me pa kateri koli od njiju kaj vpraša, mi je pa na podlagi vprašanja o njegovih sposobnostih takoj vse jasno. Najraje imam tiste, ki si ne znajo nastavit niti layout-a na tipkovnici....

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: BlaY0 ()

Monster je izjavil:

Web programiranje je najtežja oblika programiranja. Sigurno težja kot programiranje C desktop programov...

lel :)

Ko sem bil jaz tako neizkušen kot ti bi se tudi smejal temu kar sem napisal.
Vidim, da ti moram narisat. Če moraš isti program naredit v desktop obliki v Cju ali v web aplikaciji, da "zgleda lepo" v vseh brskalnikih boš sigurno imel manj komplicirano življenje pisat C desktop program.
Najlažje pa je pisat razne male programčke za telefon in podobne male elektronske naprave, ker so majhni, dokler je program majhen ni problema, ker ko se zgodi napaka takoj lahko veš kje so možnosti za napake.

kunigunda ::

Men se s tvojo izjavo se kar zdis neizkusen :)

Monster ::

@kuall

daj prosim odpri novo temo, pa mi narisi to kompleksnost ... da ne smetimo tu. Bom z veseljem prebral - flavour_of_the_month_framework(s) zazeljeni!
Ka zaboga...

urli ::

Monster je izjavil:

@kuall

daj prosim odpri novo temo, pa mi narisi to kompleksnost ... da ne smetimo tu. Bom z veseljem prebral - flavour_of_the_month_framework(s) zazeljeni!

Ogromno stvari se seli na web oz. v browserje. V sintaksi kterega jezika (PHP, Python, Java...) implementiraš kakšno zahtevnejšo zadevo, algoritem je pa tko skorajda nepomembno, ker je vsepovsod (lahko) približno podobno. Podcenjevanje web development je meni osebno bolj tisto wtf? Sem na tem forumu že prebral, da web development sploh ni programiranje :)) Očitno je še precej takšnega foka, ki misli, da je web development le nameščanje Wordpress in klikanje next, next, next... ampak ta next, next, next je tudi pri nameščanju OS :P

Jest sicer nobene panoge ne podcenjujem, ampak ce naredim primerjavo je web development (imho) nekako tako zahtevno, kot avtolicarstvo pri avtomobilih :)

Ne vem no, a tisti, ki ste "kritični" do web developmenta sploh imate končan kak računalniški faks? Se mi zdi, da je tam vseeno bolj poudarek na algoritmih in logiki kot sami implementaciji. Kam ti to potem implementiraš načeloma sploh ni važno ampak je za dobre programerje bolj trivialno. Važno je tisto prvo in kar govoriti, da je web development kar nekaj mi je pač precej čudno. Mam občutek, da to govorijo predvsem tisti, ki nimajo končanega nobenega faksa, prav tako se jim pa prav dosti ne sanja o programiranju. Nekaj se špilajo samouke in mislijo, da so boga za jajca prijeli, ko nardijo kakšno desktop zadevo, pa brez zamere. Se motim?

kunigunda je izjavil:

Jest sicer nobene panoge ne podcenjujem, ampak ce naredim primerjavo je web development (imho) nekako tako zahtevno, kot avtolicarstvo pri avtomobilih :)

Precej neposrečena primerjava, če mene vprašaš.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: urli ()

urli je izjavil:

Ne vem no, a tisti, ki ste "kritični" do web developmenta sploh imate končan kak računalniški faks? Se mi zdi, da je tam vseeno bolj poudarek na algoritmih in logiki kot sami implementaciji. Kam ti to potem implementiraš načeloma sploh ni važno ampak je za dobre programerje bolj trivialno. Važno je tisto prvo in kar govoriti, da je web development kar nekaj mi je pač precej čudno. Mam občutek, da to govorijo predvsem tisti, ki nimajo končanega nobenega faksa, prav tako se jim pa prav dosti ne sanja o programiranju. Nekaj se špilajo samouke in mislijo, da so boga za jajca prijeli, ko nardijo kakšno desktop zadevo, pa brez zamere. Se motim?

Nisem kriticen do web develpmenta, nimam faksa, ampak ker sm v lajfu naredu ze kar nekaj web serverjev in web browserjev, mi ni potem web dev
neki za dol past :) Nikakor pa kot sem rekel, ne podcenjujem nobene panoge, konec koncev tud script jeziki rabijo dolocena znanja,
se zdalec se pa web dev ne ukvarja z asinhronim, threadi, locki ipd kjer se stvari drasticno zakomplicirajo.

Lonsarg ::

Eh pri vsem kombiniranem .NET + SQL razvoju moram reči, da če hočeš res mindbogling kravžljanje možganov si moraš kak kompleksenn SQL query pogledat:)

Drgač web jeziki sami po sebi niso nič "enostavnejši", je pa res da vsebinsko se navadno NE piše kakih kompleksnih zadev na web nivoju, ker se tako logiko obesi direkt na SQL ali pa na kake JOBe( ki sem osebno zlo slabe volje če so v php-ju:) Je.... ga ni to tak praktičen jezik za zadeve izven Weba ). Web developer v takem primeru dobi serviran view, da ga implementira v Web UIju. In načeloma plačaš več tiste, ki dizajnirajo sistem in recimo naredijo billing kot tistega, ki te račune da na Web vmesnik. Če bo pa "Web developer" vse naredil sam(recimo kombinacija php + SQL) pa je tak vreden zlata in tudi nekako po moji definiciji ni več web developer, ampak zgolj uporablja tudi web tehnologije;)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

MH0 ::

kunigunda je izjavil:

urli je izjavil:

Nisem kriticen do web develpmenta, nimam faksa, ampak ker sm v lajfu naredu ze kar nekaj web serverjev in web browserjev, mi ni potem web dev
neki za dol past :) Nikakor pa kot sem rekel, ne podcenjujem nobene panoge, konec koncev tud script jeziki rabijo dolocena znanja,
se zdalec se pa web dev ne ukvarja z asinhronim, threadi, locki ipd kjer se stvari drasticno zakomplicirajo.

Daj no, ne ga biksat.

Glede cesa ?

Web je ogromno obrtništva in rokodelstva ter zelo malo razvoja v smislu učinkovitosti algoritmov ipd. Če bi se samo takozvani javascript "developerji" kdaj lotili optimizirati svoja jajca s stališča porabe energije, lahko takoj zapremo vse termoelektrarne in še kako jedrsko zraven.

kunigunda je izjavil:

Glede cesa ?

async, multithreading, lock, parallel, ...

pegasus je izjavil:

Web je ogromno obrtništva in rokodelstva ter zelo malo razvoja v smislu učinkovitosti algoritmov ipd. Če bi se samo takozvani javascript "developerji" kdaj lotili optimizirati svoja jajca s stališča porabe energije, lahko takoj zapremo vse termoelektrarne in še kako jedrsko zraven.

Edino merilo je, kaj na trgu prinaša denar.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: MH0 ()

Se zdaj ne vem kaj si hotel povedati :)

kunigunda je izjavil:

neki za dol past :)

"Web browserje" si naredil? Saj se mi zdi, da ne veste o čem se pogovarjamo.
Ko govorim o web developerju govorim seveda tudi o tem, da mora napisat SQL z naprimer 20.000 vrsticami za web app. Itak je SQL najpomembnejši jezik za web developerja. Pa Javascript, pa CSS, pa kakšen web servis, tudi threade se dela včasih, pa testirat web app je tudi težje, moraš se naučit program za testirat in napisat skripto za njega, če nočeš nonostop klikat ob vsakem releasu kot zmešan. Potem moraš poznat razne frameworke in reševat njihove napake, kar je tudi težko. Saj ni noben rekel, da govorimo samo o front end web developerju.

kunigunda je izjavil:

Potem si pa morda pozabil kar si sam spisal.

Malo pa izgleda, kot da so se tukaj pisoči srečali le z desktop aplikacijo, ki če sploh, komunicira direkt z neko podatkovno bazo in z web aplikacijo, ki to ni ampak je pač web page. :-)

A najprej definiramo kaj pomeni web dev? Da vidimo če smo na isti liniji?

Zame je web dev:
- HTML/XHTML, CSS, JavaScript, ajax, pozanavanje OSNOV kakšnega frameworka...

BRez server side-a. Skratka kode monkey, ki ga daš web dizajnerju, da se nad njim izživlja.

kuall je napisal takole:
Web programiranje je najtežja oblika programiranja. Sigurno težja kot programiranje C desktop programov. Seveda je odvisno kakšen program delaš, tudi web aplikacija je lahko zakompliciran program.

Nepomembno je ali aplikacijo zna narediti en programer ali ne.
««
165 / 367
»»