» »

Plače v IT industriji

Plače v IT industriji

Temo vidijo: vsi
««
160 / 370
»»

Dpool ::

Če pa delaš samo za eno stranko in bi rad vse po zakonu imel urejeno.. se ne splača imeti SP in raje se zaposliš. Če prav razumem? Ali pa so kljub temu kakšne prednosti SPja (vsaj iz finančnega vidika) ?

SP je torej kul, če imaš namen delat za več različnih strank in ne samo pri enemu delodajalcu. Morda ni ravno najbolj pirmerno za developerje, ki nimajo veliko stikov s strankami - ker potem tudi referenc nimaš, posledično težko najdeš projekt? Razumem, da je vse odvisno koliko si iznajdljiv in se trudiš izpostavit..pa vendar.

BlaY0 ::

Razen če si s.p. in delaš pogodbeno samo za FURS :P

Boomerang ::

Nazaj k plačam... pred leti sem kot študent dobil okoli 800 € (toliko sem lahko dvignil na računu in si spravil v žep). Danes sem redno zaposlen in za isto delo (programer) vsak mesec dobim 720 €, vključno z dodatki (malica, prevoz itd.), s tem, da sem že napredoval. Pred nekaj meseci pa sem bil pod 700 €. Kaj bi dal, da bi zdaj dobil 800 €.

Besna Glista ::

Programer česa si za 720€ ? :O

Invictus ::

jype je izjavil:

Invictus> Ni problemov tu, ker v tujini nimajo pristojnosti.

Skratka, če 100% zaslužiš od ene stranke iz tujine, to pomeni, da kljub vsemu ni elementov delovnega razmerja?

Ne bom dal rok v ogenj, ker za tak primer še nisem slišal.

Si pa po moje lahko varen, ker ponavadi to iščejo pri delodajalcih, kjer pregledujejo pogodbe z s.p., ne pa pri s.p.

Lahko pa si ob množici poznanstev za vsak slučaj zrihtaš en račun na leto ;). Plačaš tistih 4% od zneska, pa imaš miren spanec.

Dpool je izjavil:

Če pa delaš samo za eno stranko in bi rad vse po zakonu imel urejeno.. se ne splača imeti SP in raje se zaposliš. Če prav razumem? Ali pa so kljub temu kakšne prednosti SPja (vsaj iz finančnega vidika) ?

SP je torej kul, če imaš namen delat za več različnih strank in ne samo pri enemu delodajalcu. Morda ni ravno najbolj pirmerno za developerje, ki nimajo veliko stikov s strankami - ker potem tudi referenc nimaš, posledično težko najdeš projekt? Razumem, da je vse odvisno koliko si iznajdljiv in se trudiš izpostavit..pa vendar.

Čisto napačno razmišljaš...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Invictus ()

jype ::

Invictus> Lahko pa si ob množici poznanstev za vsak slučaj zrihtaš en račun na leto ;). Plačaš tistih 4% od zneska, pa imaš miren spanec.

Itak nič ne delam (in nimam prihodkov), ampak vsake toliko časa kdo ponudi kakšno reč, ki je zanimiva, meni je pa vedno bolj dolgčas.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jype ()

Mavrik ::

Dpool je izjavil:

Če si zaposlen pri eni firmi _vedno_ hočeš biti zaposlen redno. Kot s.p. ti manjka ogromno zaščit (regresi, porodniške, bolniške, počitnice, odpovedni roki, in vse ostalo).

Z s.p.jem boš moral zaslužiti toliko, da ti bo razlika v davkih pokrila:

* Regres in božičnice
* Eno mesečno plačo za dopuste
* Cca dva tedna (ali več odvisno kako bolehen si) za bolniške
* Tveganje da izgubiš delo in plačilo brez odpovednega roka.
* Slabše pogoje za kredite in vse ostale storitve vezane na redni prihodek.
* Denarne rezerve za plačevanje prispevkov in dohodnine za mesece ko ne boš delal.
* Dodatne stroške z vodenjem računov in spremljanjem bedarij ki jih država počne vsako leto.

Zavedaj se da tudi kakršnekoli spore s tvojimi strankami (to niso več delodajalci ;) ) ne rešuje več delavsko sodišče in pristojni organi. Posledično bodo kakršnakoli neplačevanja ali spori okoli tvojih pogodb morale iti skozi sodišča in bodo generirale več stroškov z odvetniki in niti približno ne boš tako zaščiten kot en delavec.

Pod tri jurje jaz v tej smeri ne bi niti gledal ker je ogromno slabosti.
The truth is rarely pure and never simple.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Mavrik ()

111111111111 ::

Boomerang je izjavil:

Nazaj k plačam... pred leti sem kot študent dobil okoli 800 € (toliko sem lahko dvignil na računu in si spravil v žep). Danes sem redno zaposlen in za isto delo (programer) vsak mesec dobim 720 €, vključno z dodatki (malica, prevoz itd.), s tem, da sem že napredoval. Pred nekaj meseci pa sem bil pod 700 €. Kaj bi dal, da bi zdaj dobil 800 €.

Vključno z dodatki? nekdo te na suho nateguje. Si čistilka ne pa programer, čistilka bi hotela več? A si progmaer? V čem pa programiraš, da si na minimalcu?

BlaY0 ::

jype je izjavil:

Invictus> Lahko pa si ob množici poznanstev za vsak slučaj zrihtaš en račun na leto ;). Plačaš tistih 4% od zneska, pa imaš miren spanec.

Itak nič ne delam (in nimam prihodkov), ampak vsake toliko časa kdo ponudi kakšno reč, ki je zanimiva, meni je pa vedno bolj dolgčas.

Ja, recimo meni napiši tisti predračun ane, pa si varen. Pa še zamotu se boš in ne boš tolk trolal po ST-ju. Zih 100% :P

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: BlaY0 ()

Boomerang je izjavil:

A to si kje v Romuniji?

Spura ::

jype je izjavil:

meni je pa vedno bolj dolgčas.

Tudi meni. Poleg tega je landscape razvoja sodobnih aplikacij za bruhat. Prakticno z nicemer kar drugi pocnejo se ne strinjam.

technolog ::

Boomerang je izjavil:

Ja, bo ze pravilno. Ce v tem casu nisi nic izboljsal svojega znanja, ta razlika odpade na to, da je bilo studentsko delo takrat manj obdavceno kot tvoja trenutna zaposlitev.

Tezko ocenim, kok si dober programer, 700 evrov je lahko postena postavka. Oz. ne da je lahko, je. Ce bi si zasluzil vec, bi dobil vec. Tu ali pa pri kakem drugem podjetju. Osnove kapitalizma 101.

Vsi, ki se zgrazate nad njegovo placo nimate pojma.

BlaY0> Ja, recimo meni napiši tisti predračun ane, pa si varen. Pa še zamotu se boš in ne boš tolk trolal po ST-ju. Zih 100% :P

Sej sm že, no, sam da mi ga računovodja odobri.

Spura> Tudi meni. Poleg tega je landscape razvoja sodobnih aplikacij za bruhat. Prakticno z nicemer kar drugi pocnejo se ne strinjam.

Zdaj počasi pišem "komponento za podpisovanje" v obliki WebExtension vtičnika. Da vidim, če se da te reči narediti manj boleče, kot so v Sloveniji trenutno rešene.

Zgodovina sprememb…

Smurf ::

Mavrik je izjavil:

Bruto? Potem se verjetno strinjam.

Smurf je izjavil:

Mavrik je izjavil:

Primerjava med s.p. in rednim delom v neto ni smiselna a ne? :)

Mavrik je izjavil:

Smurf je izjavil:

Mavrik je izjavil:

Primerjava med s.p. in rednim delom v neto ni smiselna a ne? :)

Torej bruto bruto :P?

technolog je izjavil:

Tezko ocenim, kok si dober programer, 700 evrov je lahko postena postavka. Oz. ne da je lahko, je. Ce bi si zasluzil vec, bi dobil vec. Tu ali pa pri kakem drugem podjetju. Osnove kapitalizma 101.

Če je nekdo vreden samo 700 EUR, potem ga ne zaposliš, ker je zanič. Ni to poštena postavka za programiranje.

Ne. Zadeve ne funkcionirajo tako.

IT ima visoko vrednostne posle (medicina, analitika) in nizko vrednostne posle (izdelovanje spletnih strani, popravljanje HTMLja). Za vsak segment se najde programer, ki je primerno placan. Ce ima nekdo zelo malo dodano vrednost, bo vzel programerja za 700 evrov, tudi ce zna zelo zelo malo.

Kaj je postena postavka doloci trg in ne neke predstave v glavah nekaterih. Ce mislis, da je on premalo placan, mu ponudi vec ali pa mu zrihtaj bolje placan siht.

Zgodovina sprememb…

Tody ::

A dej to je spet ista debata, ali imeti službo bogu za nogu in imeti 700 eur ali se vsak dan furat 200km in imeti 1400.

Sej ne da obstaja internet pa to ampak... :D

Blinder ::

technolog je izjavil:

Boomerang je izjavil:

Ja, bo ze pravilno. Ce v tem casu nisi nic izboljsal svojega znanja, ta razlika odpade na to, da je bilo studentsko delo takrat manj obdavceno kot tvoja trenutna zaposlitev.

Pravilno je zato, ker je na zacetku njegovo delo bilo vredno manj kot 0€ in je firma investirala vanj, mu pomagala. Spodobi se, da ostane na nizki placi dokler se firmi investicija vanj ne povrne..
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

Tody je izjavil:

A dej to je spet ista debata, ali imeti službo bogu za nogu in imeti 700 eur ali se vsak dan furat 200km in imeti 1400.

Sej ne da obstaja internet pa to ampak... :D

Ne?

Tud ce ma 700 v centru ljubljane, moj argument drzi.

Blinder je izjavil:

Pravilno je zato, ker je na zacetku njegovo delo bilo vredno manj kot 0€ in je firma investirala vanj, mu pomagala. Spodobi se, da ostane na nizki placi dokler se firmi investicija vanj ne povrne..

No ja, kdo pa še investira v zaposlene? In tre gleda 3 mesece da kaj narediš?

Učenje v prostem času, zato da obdržiš službo ni ravno investicija za delodajalca.

technolog je izjavil:

Seveda.

Samo nekdo, ki ga plačaš 1500 EUR, ti delo nekoga za 700 EUR naredi v 4x manjšem času...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Invictus ()

Invictus je izjavil:

technolog je izjavil:

Seveda.

Samo nekdo, ki ga plačaš 1500 EUR, ti delo nekoga za 700 EUR naredi v 4x manjšem času...

A sva mal kontradiktorna? Ravno prej si rekel, da 700 EUR ni vredno programerja, sedaj pa si priznal, da je 700 EUR za nekatere se prevec (pravilno po tvoje bi bilo 1500/4 = 375 EUR).

Da odgovorim kar vsem. Verjetno imate vsi že nekaj let delovne dobe ali pa ste še študentje... v obeh primerih nimate pojma kako funkcionira današnji sistem.

>>Programer česa si za 720€ ?

A ni vseeno? Programerska logika je ista pri razvoju cloud aplikacij, mobile aplikacij in desktop aplikacij. Razvijam vse živo (od Linuxa do Visual Studia), samo da je za šefa donosno. Poleg tega sem še neke vrste support... če kdo v firmi nečesa ne zna, "dej malo poglej kva bi to blo".

>>Vključno z dodatki? nekdo te na suho nateguje. Si čistilka ne pa programer, čistilka bi hotela več? A si progmaer? V čem pa programiraš, da si na minimalcu?

Nimam izbire, nekje je treba začet, ampak pri taki plači... jaz človeka raje ne bi zaposlil, kot mu dal tako plačo. Pri tej plači bi lahko doma sedel in vlekel iz zavoda (je pa res, da ne bi imel izkušenj), pa bi konec meseca imel isto.

>>A to si kje v Romuniji?

Ne. Sem v LJ, natančneje v Šiški.

>>Tezko ocenim, kok si dober programer, 700 evrov je lahko postena postavka. Oz. ne da je lahko, je. Ce bi si zasluzil vec, bi dobil vec. Tu ali pa pri kakem drugem podjetju. Osnove kapitalizma 101.

Začel sem na 680, sedaj sem na 720. Če mi ne bi šlo, bi že odpadel. Firma ima razvita neka lastna orodja, tako da se jih lahko priučiš samo pri njih. Si ne predstavljam, da bi nekdo kar prišel in začel delat z nekim orodjem, ki ga prvič vidi (na spletu namreč ni dosegljivo). Ja, tu se res pozna, ker potrebujem časa, ampak poglej kaj firmi prinesem za 700 €:
- več mesecev sem delal več kot 8 ur, čeprav sem vedel da nadure ne bom imel plačane.
- na voljo sem bil tudi izven delavnika, tudi med vikendi (odzval sem se čim prej).
- uporabljam svojo opremo, ker firma ni zagotovila svoje: PC oprema, telefon itd.

Če je to vse potrebno za 700 €, kaj je potem treba za 1400 €? A moram za enkrat večjo plačo delati že čudeže?

Boomerang> Če je to vse potrebno za 700 €, kaj je potem treba za 1400 €? A moram za enkrat večjo plačo delati že čudeže?

Ne, samo drugo službo poišči in potem daj odpoved.

Isotropic ::

kakšno maš pa izobrazbo, bumerang? sicer pa nisi prvi, za katerega sem slišal, da je zelo slabo plačan kot programer. če ti odgovarja, zdrži neki časa, se nauči čimveč, potem pa spizdi drugam.

Dejan99 ::

Boomerang je izjavil:

Če je to vse potrebno za 700 €, kaj je potem treba za 1400 €? A moram za enkrat večjo plačo delati že čudeže?

Premalo se ceniš. Naredi kar ti je svetoval jype.

Steinkauz ::

Boomerang je izjavil:

Da odgovorim kar vsem. Verjetno imate vsi že nekaj let delovne dobe ali pa ste še študentje... v obeh primerih nimate pojma kako funkcionira današnji sistem.

>>Programer česa si za 720€ ?

A ni vseeno? Programerska logika je ista pri razvoju cloud aplikacij, mobile aplikacij in desktop aplikacij. Razvijam vse živo (od Linuxa do Visual Studia), samo da je za šefa donosno. Poleg tega sem še neke vrste support... če kdo v firmi nečesa ne zna, "dej malo poglej kva bi to blo".

>>Vključno z dodatki? nekdo te na suho nateguje. Si čistilka ne pa programer, čistilka bi hotela več? A si progmaer? V čem pa programiraš, da si na minimalcu?

Nimam izbire, nekje je treba začet, ampak pri taki plači... jaz človeka raje ne bi zaposlil, kot mu dal tako plačo. Pri tej plači bi lahko doma sedel in vlekel iz zavoda (je pa res, da ne bi imel izkušenj), pa bi konec meseca imel isto.

>>A to si kje v Romuniji?

Ne. Sem v LJ, natančneje v Šiški.

>>Tezko ocenim, kok si dober programer, 700 evrov je lahko postena postavka. Oz. ne da je lahko, je. Ce bi si zasluzil vec, bi dobil vec. Tu ali pa pri kakem drugem podjetju. Osnove kapitalizma 101.

Začel sem na 680, sedaj sem na 720. Če mi ne bi šlo, bi že odpadel. Firma ima razvita neka lastna orodja, tako da se jih lahko priučiš samo pri njih. Si ne predstavljam, da bi nekdo kar prišel in začel delat z nekim orodjem, ki ga prvič vidi (na spletu namreč ni dosegljivo). Ja, tu se res pozna, ker potrebujem časa, ampak poglej kaj firmi prinesem za 700 €:
- več mesecev sem delal več kot 8 ur, čeprav sem vedel da nadure ne bom imel plačane.
- na voljo sem bil tudi izven delavnika, tudi med vikendi (odzval sem se čim prej).
- uporabljam svojo opremo, ker firma ni zagotovila svoje: PC oprema, telefon itd.

Firm je en kup, ki iščejo programerje.
Če si vsaj približno sposoben dobiš v LJ vsaj jurja brez dodatkov takoj.
Če pa se pustiš izkoriščati, si popolnoma sam kriv.

xardas ::

V Ljubljani je taka plača res mizerija. Kaj pa storiti, če si bolj v rurali s podobno situacijo, se pa zaradi okoliščin ne moreš preseliti? Freelance?

Isotropic ::

najdi boljšo firmo. tle jih je ene par, ki so govorili, da dobijo pol povprečne plače za potne stroške (500e).

technolog je izjavil:

Invictus je izjavil:

technolog je izjavil:

Seveda.

A sva mal kontradiktorna? Ravno prej si rekel, da 700 EUR ni vredno programerja, sedaj pa si priznal, da je 700 EUR za nekatere se prevec (pravilno po tvoje bi bilo 1500/4 = 375 EUR).

Bralno razumevanje je pač na psu. Kot vedno...

"Če je nekdo vreden samo 700 EUR, potem ga ne zaposliš, ker je zanič. Ni to poštena postavka za programiranje."

Že tukaj maš kontradiktorna stavka. Najprej rečeš, da je programer za 700 evrov zanič in da je delodajalec na slabšem, če ga zaposli. Potem pa takoj naslednji stavek, da ni pošteno do programerja. Do koga sedaj ni poštena plača 700 evrov?

Zgodovina sprememb…

Tody ::

Na facebooku maš skupino slovenski developerji in notri oglasov za delo kot dreka... Jaz bi poslal tvojo firmo in njegova orodja nekam in šel v bolj donosne vode. Če ne boš zdaj živel kdaj pa boš? Če ni neke ful velke like NSA ali NASA varjante v prihodnosti se ti ni treba it tega :)

Boomerang je izjavil:

Točno. Mi smo budale, nimamo pojma o sistemu. Naj te razsvetlim. NIKOLI nisem delal za manj kot 900EUR + stroški na mesec. NIKOLI. Pa sem povprečen IT in povprečen programer.

Boomerang je izjavil:

Začel sem na 680, sedaj sem na 720. Če mi ne bi šlo, bi že odpadel. Firma ima razvita neka lastna orodja, tako da se jih lahko priučiš samo pri njih. Si ne predstavljam, da bi nekdo kar prišel in začel delat z nekim orodjem, ki ga prvič vidi (na spletu namreč ni dosegljivo). Ja, tu se res pozna, ker potrebujem časa, ampak poglej kaj firmi prinesem za 700 EUR:

Če je to vse potrebno za 700 EUR, kaj je potem treba za 1400 EUR? A moram za enkrat večjo plačo delati že čudeže?

POtem bi te moja trenutna plača v sloveniji spravila v jok. Nadur ne delam, v petih letih 1 delovna sobota, oprema službena. Pa viham nos, ker nimam dela od doma. Na kratko, če ti ne bi šlo ne bi odpadel, ker tepčke, ki so pripravljeni delat, danes vseeno težko dobiš.

Prosim samo povej mi da dobiš 720EUR + stroški (malica, karta za trolo), ker če ne te KONKRETNO nategujejo in pojdi čim prej stran.

EDIT: delovnik od 7h - 15h, pa popoldan kličejo šefa če je kaj narobe, ker jaz imam prenizko plačo. :)

Zgodovina sprememb…

Blinder ::

Pa dobro kaj je tle cudnega da nekdo programira za minimalca? Js tudi programiram za minimalca, pa moram bit hvalezen da so me sploh uzeli delat. Js pravim, da programiranje se splaca delat tudi brezplacno, samo da dobivas izkusnje...
Pa da sem sploh prisel do tega joba sem moral ene 1000€ investirat in gemblat, da se mi bo izslo..

Pac fant je se na zacetku kariere in je vreden malo-nic.
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

Dpool ::

Moj nasvet za začetnike je, da si poskusite najti službo v Avstriji, če je za vas to mogoče. Jaz sem začel delat v AUT že kot študent (20h/teden) in si prislužil veliko denarja v tem času (10EUR netto / h). Nato po šolanju sem se zaposlil tam za 1 leto za precej višjo plačo. Sčasoma pa sem opazil, da sem za AUT firmo dosegel nek peak znanje pri mnogo premladih letih (24) in se zato odločil poiskati službo drugje, sicer za manjšo plačo, ampak mnogo višja zahtevanost znanja, tako da se še nekaj dejansko naučim - ne morem se zanašat na 1 firmo, kjer je zadovoljivo že povprečno znanje iz mojega področja, ker po 10 letih, bi še vedno enako vedel.. a kaj bi bilo če bi službo tam izgubil? Bi moral spet verjetno iskat kako službo z nižjo plačo, kljub tolkim let izkušenj.

Sedaj je sicer precej naporno in včasih pogrešam tiste dneve, kjer si v miru prispel v službo in opravljal delo po svojem tempu - ampak nekaj je v življenju tudi treba investirati v svoje znanje, za prihodnost.

Moje mnenje.

k--p ::

Ni treba delati zastonj, niti za minimalca, sploh z visoko izobrazbo. Tudi na začetku poti. V veliko poklicih so ljudje na začetku (jih morajo uvajati mesece, itd.), pa ni problema. Je pa res, da so mladi v slabem položaju in toliko indoktrinirani s strani sistema, da so hvaležni že za minimalca, delodajalci pa to izkoriščajo. Je pa res, da je tudi odvisno, kje delaš, za začetek je verjetno boljše veliko podjetje, kjer te hitro uvedejo z manj zahtevnejšimi nalogi. V malih "podjetjih" pa se od enega pričakujejo vse + produktiven bi moral biti takoj. Taki naj najamejo freelancerje po 5x višji tarifi.

technolog je izjavil:

"Če je nekdo vreden samo 700 EUR, potem ga ne zaposliš, ker je zanič. Ni to poštena postavka za programiranje."

Že tukaj maš kontradiktorna stavka. Najprej rečeš, da je programer za 700 evrov zanič in da je delodajalec na slabšem, če ga zaposli. Potem pa takoj naslednji stavek, da ni pošteno do programerja. Do koga sedaj ni poštena plača 700 evrov?

Do nobenega.

Za nekoga s faksom je 700 EUR malo, sploh če ima kaj prakse. In ker dobi čez mejo normalno plačo. Tukaj je mariborski konec sploh v prednosti.

Za delodajalca je pa tudi vprašljivo, saj so potem zmogljivosti na novo zaposlenega za 700 EUR vprašljive.

Jaz imam ravno pred sabo pogodbo v vpogledu za absolventa, ki bo letos diplomiral. Zacetna placa 1300 eur neto, cez dobro leto se pricakuje povisanje na okoli 1600. Je pa res, da bi ga uvrstil med top 5% studentov.

FTad ::

Ja in kaj tocno bo delal?

FTad je izjavil:

Does it matter? Pokazal je, da razume koncepte programiranje bolje od marsikaterega programerja z 10+ let izkusenj.

Smurf je izjavil:

FTad je izjavil:

Does it matter? Pokazal je, da razume koncepte programiranje bolje od marsikaterega programerja z 10+ let izkusenj.

Kar ljudem ki tule imajo problem dobiti kaj več kot minimalca ne pomaga glih veliko a ne? :) Koliko ljudi si zaposlil ki so bili v spodnjih 95% (!) populacije? :)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Mavrik ()

Mavrik je izjavil:

Smurf je izjavil:

FTad je izjavil:

Kar ljudem ki tule imajo problem dobiti kaj več kot minimalca ne pomaga glih veliko a ne? :) Koliko ljudi si zaposlil ki so bili v spodnjih 95% (!) populacije? :)

Sej nekaj se jih se nabere, recimo da je zgornjih 30% uporabnih. Taki bi se zmeraj morali dobiti placo okoli 1000 neto.

Drugace pa priznam, da je moja ugotovitev, da je bolje imeti enega dobrega, kot 3 slabe programerje.

Smurf> Drugace pa priznam, da je moja ugotovitev, da je bolje imeti enega dobrega, kot 3 slabe programerje.

A manager went to the master programmer and showed him the requirements
document for a new application.  The manager asked the master: "How long will
it take to design this system if I assign five programmers to it?"
        "It will take one year," said the master promptly.
        "But we need this system immediately or even sooner!  How long will it
take it I assign ten programmers to it?"
        The master programmer frowned.  "In that case, it will take two years."
        "And what if I assign a hundred programmers to it?"
        The master programmer shrugged.  "Then the design will never be
completed," he said.
                -- Geoffrey James, "The Tao of Programming"

Zgodovina sprememb…

jype je izjavil:

Smurf> Drugace pa priznam, da je moja ugotovitev, da je bolje imeti enega dobrega, kot 3 slabe programerje.

A manager went to the master programmer and showed him the requirements
document for a new application. The manager asked the master: "How long will
it take to design this system if I assign five programmers to it?"
"It will take one year," said the master promptly.
"But we need this system immediately or even sooner! How long will it
take it I assign ten programmers to it?"
The master programmer frowned. "In that case, it will take two years."
"And what if I assign a hundred programmers to it?"
The master programmer shrugged. "Then the design will never be
completed," he said.
-- Geoffrey James, "The Tao of Programming"

Sedaj si predstavljam kako je koda en tak japonski vrt z lepimi urejenimi bonsai drevesci, pa potocek vmes tece. Potem pa vanj prileti redneck s traktorjem (= web developer).

AndrejO ::

Boomerang je izjavil:

Ne. Najti moraš delo, kjer boš delal enako ali podobno delo za boljše plačilo, pa bo.

Ali pa bolj karikirano: zakaj razlika v plači med Slovencem, ki privija M5 matice v Revozu in Slovencem, ki privija M5 matice pri Akrapoviču?

Ja, Jype ima še kako zelo prav. Najdeš novo službo, ki to bo ustrezala in, kjer te bodo plačali več, potem daš odpoved in je to pač to.

Mavrik je izjavil:

Večino ljudi, ki delajo za minimalca, lahko zamenja skripta, ker gre ponavadi za duhamorna dela. Ponavadi so taki zapsleni v podjetjih, kjer tudi lastnik ne ve veliko o avtomatizaciji lastnih procesov. pa to ne velja samo za male firme, ampak tudi za velike, ker se ljudje preprosto bojijo biti zamenjani z računalnikom. Je bilo tudi na Slo-tech že nekaj primerov iz prakse...

Če imajo več znanja, naj jim pa povišajo plačo.

Jap. Razna dela, kucanje podatkov v excel npr.

Saj ni problem menjat službe, se pa zatakne tukaj:
Nekdo, ki je res priden in se hitro uči, bo v roku enega leta nabral ogromno izkušenj z nekega področja (naj bo to recimo poznavanje librarijev za .NET). Za firmo X ima ravno dovolj izkušenj, da lahko samostojno dela in temu primerno je tudi plačan. Potem pa prideš v firmo Y, ki razvija nekaj čisto drugega (naj bo to recimo android aplikacije). Tukaj ti znanje .NET čisto nič ne koristi, izkušenj tudi ne moreš unovčiti, saj se tukaj dela popolnoma drugače. Za tako firmo je .NET programer neuporaben (čepav je bil v prejšnji firmi med najboljšimi) in njegova cena hitro pade. To je skoraj tako, kot bi primerjal prevajalca angleškega in nemškega jezika... oba sta prevajalca, vendar anglež ne bo razumel nemščine.

AndrejO ::

Boomerang je izjavil:

Saj ni problem menjat službe, se pa zatakne tukaj: ... To je skoraj tako, kot bi primerjal prevajalca angleškega in nemškega jezika... oba sta prevajalca, vendar anglež ne bo razumel nemščine.

Nekako je privzeto, da za visje placilo isces taksno delo za katerega si kompetenten. Saj ti ni nihce predlagal, da pojdi med kirurge, ker je tam dober denar ze pri izhodiscni placi. Poisces taksno delo, ki ga znas delati in ga bos lahko delal za visje placilo.

700 EUR za programerja zagotovo ni strop. Niti v Sloveniji ne.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: AndrejO ()
««
160 / 370
»»