» »

Plače v IT industriji

Plače v IT industriji

Temo vidijo: vsi
««
111 / 370
»»

Isotropic ::

doktorat je bil včasih 6-7 let, namesto sedanjih 3.

AnriK ::

Isotropic je izjavil:

AnriK je izjavil:

A je to visokotehnološko podjetje iz Zasavja?

reci raje fds research alpa kaj podobnega

Kaj misliš s tem? Po opisanem sem pač sklepal da dela tule, ker se spomnem da je bil eden izmed predlogov ko je omenjeni forumaš iskal službo.

unit3d je izjavil:

Kolikšna je približno plača programerja začetnika brez dolgoročnih izkušenj, razen študentsko delo v firmi, ki te želi zaposliti? Sem malo preletel to temo in video zneske okoli 1000 in 1200€, je to realno za pričakovati? Kaj pa bi bila zadnja spodnja meja? Sprašujem namreč, ker nimam niti predstave, kakšna je situacija v SLO industriji. Gre v glavnem za programiranje v Javi.

Programiranje v Javi je zelo obširen pojem :D

Drugače pa mislm da si kar zadel z oceno 1000-1200.

ZaphodBB ::

Ne vem, kaj bluziš. Magisterij znanost je enako star naziv kot doktorat in ga je poznal praktično ves svet. V resnici je ravno obratno, z bolonjsko reformo bi radi ekspresno štancali doktorate in so naziv magistra po neumnem razvrednotili.

Tako kot ga ima "razvrednotenega" cel svet?
"Naši dedje so se borili za to, da lahko odločamo
o lastni usodi - ne o usodi drugih ljudi." -jype

Okapi ::

Točno tako kot doktorat. Včasih je to nekaj pomenilo, mogoče je doktoriral 1-2% diplomantov, danes pa že skoraj vsak.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Invictus ::

ZaphodBB je izjavil:

Ne, ker obstajata dva magisterija izmed katerih je en unikatni Jugoslovanski izum in se ga oklepamo, ko pijanec plota - ker je pomemben za identiteto podalpskih nepomembnežev, ki so si ga prislužili.

Znanstveni magisterij, kot se temu danes reče za razliko od bolonjskega, je tam že precej dolgo. Današnji bolonjski je na ravni diplome, zaključne naloge zanj pa so včasih še slabše od neke povprečne stare diplome.

Zananstveni magisterij se ne bo mogel več podeljevati od septembra 2016. Tako da če se komu to še valja med taski, je zdaj zadnji čas ... Pokličitie na voje fakultete o pogojih ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Invictus ()

Ker za znanstveni magisterij moraš pa res naredit kaj več kot spisat še eno diplomsko...

Točno tako kot doktorat. Včasih je to nekaj pomenilo, mogoče je doktoriral 1-2% diplomantov, danes pa že skoraj vsak.

In mi smo se zaradi krhkega ega takih kot si ti odločili in devalvirali možnosti deset tisočev inženirjev, ki se morajo sedaj prodajati za manj vredne kot njihovi enako izobraženi kolegi v tujini. Če iščejo bakalavra iščejo bakalavra - ne pa uni. dipl. whatever. Če iščejo nekoga z msc. potem iščejo nekoga z msc. ne neko trapasto podalpsko bolnico.

Dejansko nam je v naši silni težnji biti bolj papeški od papeža uspelo iz reforme, ki naj bi olajšala primerjanje primerljivih stvari, ustvarit situacijo kjer primerjanje primerljivih stvari ni možno.

Samo zato, da oni FDV magistrčki po JS ne bodo zgubili tistih par fičnikov na mesec.

ZaphodBB je izjavil:

Samo zato, da oni FDV magistrčki po JS ne bodo zgubili tistih par fičnikov na mesec.

Halo, zakaj pa misliš da je bila ta reforma sploh narejena ?

Za ostale ne, ker tega niti ne rabijo ...

Je pa ta bolonjska reforma eden večjih zajebov evropske unije, saj fakultete proizvajajo še bolj neuporabne inženirje kot prej. Pa ne samo pri nas, ampak po celi Evropi. Pač pritožbe realnega sektorja ...

Gladi ::

Problem bolonjske reforme je ta, da se naši faksi niso nič prilagodili, ampak stare programe spravili v okvir novih( in pri tem je marsikje prišlo do krajšanja pedagoških ur, program snovi je pa praktično enak).

urli ::

Invictus je izjavil:

ZaphodBB je izjavil:

Halo, zakaj pa misliš da je bila ta reforma sploh narejena ?

Za ostale ne, ker tega niti ne rabijo ...

Je pa ta bolonjska reforma eden večjih zajebov evropske unije, saj fakultete proizvajajo še bolj neuporabne inženirje kot prej. Pa ne samo pri nas, ampak po celi Evropi. Pač pritožbe realnega sektorja ...

To ni problem bolonjske reforme ampak profesorskih dinozavrov, ki se oklepajo svojih stolčkov kot pijanec plota, prakse pa še od daleč niso videli. Čeprav, roko na srce, slovenske fakultete (vsaj tiste "ta resne") proizvajajo tudi zelo kvaliteten inženirski kader. To moramo priznati.

To ni problem bolonjske reforme ampak profesorskih dinozavrov, ki se oklepajo svojih stolčkov kot pijanec plota, prakse pa še od daleč niso videli. Čeprav, roko na srce, slovenske fakultete (vsaj tiste "ta resne") proizvajajo tudi zelo kvaliteten inženirski kader. To moramo priznati.

In ta kvalitetni inženirski kader ima formalno eno stopnjo nižjo izobrazbo kot mu pripada. Zato, da ne bi kaka Alenka Bratušek s svojo extended seminarsko dobila občutka manjvrednosti.

Saj pa vsi lahko naredijo magisterij, in to s precej večjo lahkoto, kot je bilo to mogoče pred leti. V resnici je ravno obratno, sedaj se lahko tako rekoč vsak ponaša z magisterijem, čeprav je v resnici samo diplomiral.

O.

Tody ::

Če ma kdo doktorat gre lahko v Banko Slovenije baje se zdaj tam "cedita med in mleko" ;)

Okapi je izjavil:

Saj pa vsi lahko naredijo magisterij, in to s precej večjo lahkoto, kot je bilo to mogoče pred leti. V resnici je ravno obratno, sedaj se lahko tako rekoč vsak ponaša z magisterijem, čeprav je v resnici samo diplomiral.

O.

Potem pa najbolje, da gredo študirat medicino ali pa veterino, bodo samo z diplomo dobili doktorat.

Ne vem a si neuk ali se samo delaš?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: ZaphodBB ()

ZaphodBB je izjavil:

Potem pa najbolje, da gredo študirat medicino ali pa veterino, bodo samo z diplomo dobili doktorat.

Ne vem a si neuk ali se samo delaš?

Če narediš medicino, nimaš doktorata. Si zdravnik, ne doktor znanosti ...

Preden še kaj bluziš, se nauči znanstvene nazive ...

Če narediš medicino, nimaš doktorata. Si zdravnik, ne doktor znanosti ...

Preden še kaj bluziš, se nauči znanstvene nazive ...

Maš pokvarjen sarkazem detektor? V resnici bi moral to repliko naslovit na Okapija...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: ZaphodBB ()

PrimozR ::

ZaphodBB je izjavil:

In ta kvalitetni inženirski kader ima formalno eno stopnjo nižjo izobrazbo kot mu pripada. Zato, da ne bi kaka Alenka Bratušek s svojo extended seminarsko dobila občutka manjvrednosti.

Hočeš reči, da bi mi po petih letih moral pripadati znanstveni magisterij? Se mi zdi, da je bolonjski magisterij enak stari diplome, tako po obsegu znanja (na strojni ga je na magisteriju celo nekaj več) kot po stopnji izobrazbe. Obenem smo pa enakovredni svetu, master of science je pač master of science.

Okapi je izjavil:

O.

Če ima magisterij, je v resnici magistriral. Diplomiral je že prej, razen če gre za enovit magistrski študij (medicina, farmacija in še par podobnih faksov).

Ne vem kaj se mate tok za usajat pri zadevah, ki se vas v bistvu ne tičejo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: PrimozR ()

Hočeš reči, da bi mi po petih letih moral pripadati znanstveni magisterij? Se mi zdi, da je bolonjski magisterij enak stari diplome, tako po obsegu znanja (na strojni ga je na magisteriju celo nekaj več) kot po stopnji izobrazbe. Obenem smo pa enakovredni svetu, master of science je pač master of science.

Poanta je v tem, da je bil glavni cilj Bolonjske Reforme v sinhronizaciji programov in akademskih nazivov v članicah EU.

V zahodnem akademskem prostoru akademska lestvica izgleda nekako takole.

Bsc - Bachelor of Science (I. Bolonjska stopnja)
Msc - Master of Science (II. Bolonjska stopnja)
Postgraduate Study - nima akademskega naziva in je predpogoj za pristop k doktoratu, analogen našemu magistrskemu študiju.
Doctorate Study - (III. Bolonjska stopnja)

Pri nas imamo pa celo dramo, ker so se v Jugi odločili postgrad študiju dodati še akademski naziv in ker na tem nazivo temelji identiteta cele kopice Slovencev.

PrimozR ::

Ja meni je to jasno, da je bolonja zaradi enačenja nazivov z zahodnim svetom. Ampak to ljudi z magisterijem, znanstvenim, ne zaboli prav nič, ker imajo še vedno višjo stopnjo izobrazbe. Razlika je samo za tiste, ki so morda med programoma oz. ki smo (oz. bomo) doštudirali po novem programu. Težko je namreč ljudem dopovedati, da si kot magister enakovreden staremu diplomantu.

Pri nas imamo pa celo dramo, ker so se v Jugi odločili postgrad študiju dodati še akademski naziv in ker na tem nazivo temelji identiteta cele kopice Slovencev.
Ne vem, kaj kar naprej sanjaš o Jugi. Magisterij znanosti so poznali še marsikje, v enaki obliki kot pri nas. Recimo v Skandinaviji.

V resnici je bil včasih magisterij enakovreden sedanjemu bolonjskemu doktoratu, stari doktorat je bil pa zahtevnejša zadeva (vsaj na večini fakultet) in ne kar neko avtomatično podiplomsko nadaljevanje študija.

Ampak ker se kriteriji pač nižajo (po vsem svetu), da lahko univerze "prodajo" več akademskih nazivov, smo pač tam, kjer smo.

O.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Orchestra ::

imam splosno za vprasanje; zanima me namrec v kaksnem razponu se gibljejo place za elektro inženirja (3+2 bolonjski, magister elektrotehnike) na področju SLO, kakšen je njihov razpon glede na vrsto delovnega mesta, časa zaposlitve, delovnih izkušenj, tipa podjetja in ostalih faktorjev.

Zgodovina sprememb…

Roadkill ::

Minimalc - 5k neto.
Ü

Smurf ::

Jaz jih poznam od minimalca do 150k€ bruto/letno (brez dodatkov, udelezbe pri dobicku etc.). CTOjev ne stejem, ker lahko zasluzijo se vec.

Dejan_007 ::

Odvisno od zahtevnosti mesta oz znanja, delovne dobe. Ampak pomoje se začne od 1550 bruto (čisti začetnik brez izkušenj) naprej.

sanjaj.
lepo 1200 bruto kot ostali in gor.to, če že zna tuk programirat, da se mu ni treba if stavkov učit.
kapica je povečini okol 1500 neto za inzenirje v elektro branži, so pa izjeme.

Mufasa ::

Orchestra je izjavil:

imam splosno za vprasanje; zanima me namrec v kaksnem razponu se gibljejo place za elektro inženirja (3+2 bolonjski, magister elektrotehnike) na področju SLO, kakšen je njihov razpon glede na vrsto delovnega mesta, časa zaposlitve, delovnih izkušenj, tipa podjetja in ostalih faktorjev.

Važno je da si up to date, da si fearless, in da si on bleeding edge. Že to da se ne bojiš novitet in se poglabljaš v slabo dokumentirano blato ti dvigne plačo za 100% v nekaj letih. Pa seveda da nisi albino-asocialc-slotech je moj lajf tipa človk. Po možnosti zaplavaj še v podjetniške vode asap če te zanima, brez otrok je precej lažje. Najdi nišo in kultiviraj svoje znanje tam, postani strokovnjak. Če ne najdeš firme za tvoje znanje v Slo spizdi u tujino..
"Es ist nicht genug, zu wissen, man muss auch anwenden;
es ist nicht genug, zu wollen, man muss auch tun."
- Johann Wolfgang von Goethe

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mufasa ()

Orchestra ::

Isotropic je izjavil:

sanjaj.
lepo 1200 bruto kot ostali in gor.to, če že zna tuk programirat, da se mu ni treba if stavkov učit.
kapica je povečini okol 1500 neto za inzenirje v elektro branži, so pa izjeme.

Minimalc - 5k neto.

Odvisno od zahtevnosti mesta oz znanja, delovne dobe. Ampak pomoje se začne od 1550 bruto (čisti začetnik brez izkušenj) naprej.

torej ni nekih strogih pravil in je čisto odviso od tega kako pade grah. lahko, da bom dve leti samo dokumentacijo pucal pa me bodo platil 1500 neto, ali bom pa v tem času dejansko že kaj razvijal in me bodo platil 800EUR neto, kar je manj kot sem sedaj plačan preko študenskega servisa.

Zgodovina sprememb…

AndrejO ::

Orchestra je izjavil:

torej ni nekih strogih pravil in je čisto odviso od tega kako pade grah. lahko, da bom dve leti samo dokumentacijo pucal pa me bodo platil 1500 neto, ali bom pa v tem času dejansko že kaj razvijal in me bodo platil 800EUR neto, kar je manj kot sem sedaj plačan preko študenskega servisa.

Zato se pripravi, da boš pred vsekim razgovorom vedel o kakšnem podjetju je govora in, da boš na vsakem razgovoru tudi ti postavljal vprašanja in preverjal podjetje, tako kot podjetje preverja tebe.

Jerry000 ::

Kaksna je placa junior designerja v IT firmi? Torej prva zaposlitev in koliksna placa za pripravnistvo preko studenta? Informativno me zanima :)

LeQuack ::

V Sloveniji nikakva, v razvitem svetu precej dobra.
Quack !

Smurf ::

Jerry000 je izjavil:

Kaksna je placa junior designerja v IT firmi? Torej prva zaposlitev in koliksna placa za pripravnistvo preko studenta? Informativno me zanima :)

3-15€/h v 95% primerih.

Tody ::

Da boste naslednjič vedel kako se pogajat za plačo :)

http://www.iwillteachyoutoberich.com/gu...

pukyplay ::

Dvomim da bo pomagalo ker delodajalci vedo da se bo vedno nasel nek obupanec brez sluzbe,ki bo zagrabil za prvo ponudbo.
Katastrofa kakšne plače ponujajo,za sistemskega Inzenirja pri enem od vodilnih telekomunikacijskij providerjev 1300 bruto.Za to srecnez dobi nabavo strezniske ,mrezne in ostale strojne in programske opreme ter seveda konfiguracijo in skrb za njeno dobro pocutje in delovanje ter na vsake 3 tedne se dezurstvo za celo Slovenijo.
Ali pa da se gres razvojnika pa da ti ponudijo 1100 bruto.Katastrofa.
Res ne vem kaksen kader iscejo,ker dvomim da bi nekdo ki je dober ali vsaj povprecen delal za tak denar....Jaz ce bi bil na delodajalcevem mestu bi takega ki to sprejme najprej vprasal ce je mentalno zdrav,ker resen ocitno ni in ocitno ne ve v kaj se spusca.

Jaz sedaj na podlagi takih izkusenj kar direktno takoj vprasam kako pa kaj,ker res nima smisla izgubljati cas z temi neskoncnimi razgovori in testiranjimi.
Je pa res da sluzbo imam tako da....

Blinder ::

pukyplay je izjavil:

Jaz ce bi bil na delodajalcevem mestu bi takega ki to sprejme najprej vprasal ce je mentalno zdrav,ker resen ocitno ni in ocitno ne ve v kaj se spusca.

Pomoje pa ste vi ko ste pri koritu navajeni na visoke place, ki so (bile) zaradi pomanjkanja IT-karkoli kadrov. Zdaj ko se je tudi IT-jevcev zabasalo pa bi treba prasat kadrovce, ce so mentalno zdravi, da NE grejo nizat place obstojecim zaposlenim.
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

nekikr ::

IT-jevcev zabasalo? A to misliš tistih, ki cele dneve nabijajo WoW, spotoma pa še diplomo na FRIju spacajo skupaj? Teh je res preveč. Ampak tistih pravi ni pa nikjer, je precej pomanjkanja še vedno.

pukyplay ::

Sem samozaposlen tako da nisem pri koritu,vem pa kaj znam in koliko sem vreden. Ce si ti poceni in mislis da si prevec placan imas verjetno prav in jim to tudi povej.
Ce imas doloceno znanje,se konstantno ucis in se izpopolnjujes samoplacnisko in ti je podrocje IT hobi, potem ni tezko investirati cas trud in sebe za to da dobis nakoncu primerno placilo. Na koncu meseca pa vsak potegne crto pa ve sam pri sebi ce se je pravilno odlocil.
Vsako zdravo podjetje ki zeli biti se dolgo na trgu ne gleda vec na IT kot strosek ter na locen oddelek,temvec ga vkomponira v celotno podjetje,ter iz njegovih clanov dobi maksimum. Zal je v Sloveniji malo takih podjetij,ali pac?

Utk ::

Zdaj ko se je tudi IT-jevcev zabasalo pa bi treba prasat kadrovce, ce so mentalno zdravi, da NE grejo nizat place obstojecim zaposlenim.

Sej nekateri so šli v to. Zato pa ima pošta in večina bank približno 1/4 preveč zaposlenih (da ne govorimo o JU, ki morda v tem niti ni dost slabša), ker na roke izpolnujejo papirje, kar bi komot zavtomatiziralo par programerjev, za drobec cene tolikih preveč zaposlenih. Ampak tista 1/4 ni strošek, ker oni so "itak" tam, IT bi bil pa dodaten strošek. Not.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

nekikr je izjavil:

IT-jevcev zabasalo? A to misliš tistih, ki cele dneve nabijajo WoW, spotoma pa še diplomo na FRIju spacajo skupaj? Teh je res preveč. Ampak tistih pravi ni pa nikjer, je precej pomanjkanja še vedno.

Ne, tistih k za 2800 bruto upognejo hrbet in namesto drugih hobijev raje 14ur dnevno GRATIS podarijo svojemu delodajalcu. Teh je preveliko...

detroit ::

@nekikr
Pravih? Govorimo o nekomu ki ti bo delal za 2k vse kar ti naredi direktor pm in dev?
Ali je mogoče pravi tisti ki zna točno kar ti znaš?

Ne govorim zate specifično ampak sem opazil tak trend na slotechu. Jst sm kul ker znam (insert random skillset) in si zaslužim več kot nekdo ki zna (insert random skillset). In še en trend..začel ste kar mal preveč udrihat po FRIju. Zdj k je moderno bom še jst mal čez FRI naložu:) Generally speaking, tisti ki OBRNE WOW in še "spotoma" konča FRI lahko konča katerikoli faks ...in obratno da ne bo pomote. Tko, da spare me the bullshit, da je v sloveniji sam random pofl od geekov, ki drkajo igrce cele dneve in si samo select few zasluži 2-3k neto. Preprosto je trg dela v sloveniji v spolnem organu in če zahtevaš več moraš tudi od sebe zahtevat več in se tudi po možnosti izselit.
Kot sem reku ne govorim zate specifično čeprav se podajaš v podobne vode z zgornjo izjavo, ampak nasplošno.

P.S. ne častim FRI (mislim da se skozi moje stare objave to lepo vidi)
Skero

Zgodovina sprememb…

• spremenil: detroit ()

nekikr ::

Ali je mogoče pravi tisti ki zna točno kar ti znaš?

Pravi je tisti, ki zna opraviti delo, ki mu ga naložiš. Praviloma vedno so to tisti, ki na moje vprašanje: povej mi, "kaj znaš", odgovarjajo 5 minut, naštejejo projekte, interesne dejavnosti itd. Tisti, "nepravi", pa rečejo, da so končali fax, tam naredili 3 seminarske, vmes pa kelnarili, potem pa debelo gledajo.

Generally speaking, tisti ki OBRNE WOW in še "spotoma" konča FRI lahko konča katerikoli faks

Ker je FRI joke (pa sem ga naredil, da ne bo pomote in to precej uspešno), večina ostalih pa še večji. In da bo mera polna: nisem programer, ker sovražim programiranje, FRI sem naredil bolj kot hobi, imam pa kar nekaj dela za "prave" IT-jevce.

pegasus ::

Daj, ponudi delo pravim ITjevcem, me zanima :)

thramos ::

Mogoče bo potem bolj jasno, ali pravih ITjevcev res primanjkuje, ali pa jim le premalo ponuja.

mah dost ljudi tle se tut mal preveč ceni imo
(ne leti na nobenega od teh zgoraj, bolj tangenta na post blinderja o pomanjkanju kadrov včasih, ki je bil spot-on)

driver_x ::

nekikr je izjavil:

Pravi je tisti, ki zna opraviti delo, ki mu ga naložiš.

Tudi takih je precej. Problem, ki ga opažam sam je v tem, da precej ljudi nima nobene iniciative. Narediti nekaj po navodilu ni noben kumšt, vendar včasih od ljudi pričakuješ tudi kakšno idejo.

Red_Mamba ::

ko sem delal v supportu v UK sem dobil 20GBP/uro za to da sem folku na maile odgovarjal.
Zdej si pa zracunajte kolk v podnu so place v Slovenistanu, in zato se v slo vracam samo se kot turist :))
[st.slika https://img.shields.io/badge/Slo-Tech-green.svg test]
Linkedin >> http://goo.gl/839Aua
Mamba's Crypto & ICO's: https://t.me/joinchat/AAAAAExTkO4P4UDy0fIZdg

posredno poznam enega, ki dela isto, rešuje kakšne zahtevnejše probleme, ki strankam ne uspejo (generiranje mesha, ki faila na določenih mestih zaradi različnih razlogov) in ima okol jurja. gre se pa za softver za numerične izračune.

Teli samozvani SLO IT 2knetto Rockstars so šele pravi komolčkarji...velikost hrbtenice obratno sorazmerna z plačo...

Tear_DR0P ::

pukyplay je izjavil:

Jaz ce bi bil na delodajalcevem mestu bi takega ki to sprejme najprej vprasal ce je mentalno zdrav,ker resen ocitno ni in ocitno ne ve v kaj se spusca.

Točno tako vprašanje mi je zastavil Yuri Sidorovich na Deloitte. Najboljši razgovor za job, kar sem jih imel. Sicer ne zaradi tega vprašanja. Na žalost se za tisto pozicijo niso bili pripravljeni pogajati o plači in so nudili minimalca.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

pegasus ::

driver_x je izjavil:

Problem, ki ga opažam sam je v tem, da precej ljudi nima nobene iniciative.
Jaz imam obraten problem: polno idej, kako postavit sisteme, ki rešujejo realne probleme, a nikogar, ki bi investiral vame, da mu jih razvijem in postavim.

thramos ::

Kaj pa pravijo tisti, ki imajo te probleme?

Pa smo spet prišli do celega kupa jamranja.

Plačo dobiš tako kot je ponudi trg. Tvoja plača je predvsem odvisna od dodane vrednosti, ki jo doprineseš podjetju.

Ker je večina projektov poceni in za male firme, zahtevajo pa ravno toliko dela kot če bi projekt delal za 10x ali 50x večjo firmo, se to pozna na končnem izplenu. Izračunajte sami ... V tujini nekako velja da moraš prinesti 3x - 5x več denarja kot ti ga pa firma izplača.

V Sloveniji je tako ali tako 70% preveč IT kadra. Precej teh se jih pase v malih do srednjih firmah, za katere bi bilo ceneje, če bi zadevo outsourcale, prenesle precej enih stvari v "cloud" in imele mir pred šalabajzerji, ki vedno hočejo imeti najnovejše igračke in najnovejšo verzijo softwara za tuj račun brez izračuna ROI.

Ter eno pametno vzdrževalno pogodbo s konkretnimi penali za neodzivnost.

««
111 / 370
»»