» »

Plače v IT industriji

Plače v IT industriji

Temo vidijo: vsi
««
93 / 370
»»

Isotropic ::

vecinoma zna biti kar res, sploh v manjsih firmah
sploh pa startupih

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

Evo, jaz danes tudi delam (ne ravno full time, ampak vseeno). Za svobodne suličarje ni praznikov>:D

O.

Smurf ::

Ne vem, kar jaz opazam (mislim, da poznam kar nekaj programerjov v zgornjem placilnem razredu v Sloveniji) je tako, da ko enkrat dosezes placo nad 2000€ neto gres po eni izmed dveh poteh:

a) Zacnes si povecevati prosti cas, ker imas financni problem resen.
b) Ti je delo dejansko zabava in zato tudi delas po vec ur.

(no ja verjetno tudi kdo nesrecno dela za visoko placo, ampak to si je sam kriv...)

Startupi so pa pomoje zgodba zase. Pa se tukaj sem pri vecina uspesnih startupih opazil, da ljudje delajo z veseljem.

Okapi ::

Ti je delo dejansko zabava in zato tudi delas po vec ur.
Če te delo ne veseli, si si očitno izbral napačen poklic.

O.

para! ::

Fizikalko je izjavil:

Spet pametovanje. Koliko od vas, ki tako vneto nabijate, ima svoje firme in se mora preko le-te preživljati, denimo, 12 ljudi? Z nadpovprečno plačo? S popolno svobodo glede dopustov in razporejanja deloavnega časa? Max malico, prevozom, izobraževanjem v SLO in tujini, obisk mednarodnih konferenc (tudi v ZDA)? Tko da,.. ne tako čez palec, fantje.

Ziher razvijate v Javi, pa mors nekak podkupt folk, da dela zate :>
Death before dishonor!

kr?en ::

Alo, alo, ne mi Jave sinfat :P Jaz prav z veseljem klofam v njej (zaenkrat :D).

jan_g ::

Smurf je izjavil:

Ne vem, kar jaz opazam (mislim, da poznam kar nekaj programerjov v zgornjem placilnem razredu v Sloveniji) je tako, da ko enkrat dosezes placo nad 2000€ neto gres po eni izmed dveh poteh:

a) Zacnes si povecevati prosti cas, ker imas financni problem resen.
b) Ti je delo dejansko zabava in zato tudi delas po vec ur.

(no ja verjetno tudi kdo nesrecno dela za visoko placo, ampak to si je sam kriv...)

Startupi so pa pomoje zgodba zase. Pa se tukaj sem pri vecina uspesnih startupih opazil, da ljudje delajo z veseljem.

Po mojih izkusnjah tocka a) bolj ali manj odpade, ker imas kot nekdo z razmeroma dobro placo, kaksno vecjo odgovornost in s tem vec dela. Ponavadi pomemben del kaksnega vecjega sistema ali pa kar celoten sistem pade pod tvoje okrilje. In ni samo programiranje, je pogosto tudi razmisljanje par korakov naprej, planiranje vmesnikov/protokolov/podatkovnih struktur/etc., nadzor vseh ostalih manjsih kosov (in ljudi/programerjev) ... skratka, ni konca. Pa ne mislim projektnega vodenja, ampak recimo temu tehnicno vodenje, ce se lahko tako izrazim. To ni sluzba za 8h-16h in potem doma pozabis na vse. Pac, odgovoren si za svoje delo in tudi delo vseh ostalih, ki sodelujejo na "tvojem" kosu produkta, karkoli ze to pomeni v danem primeru.

Blinder ::

Okapi je izjavil:

O.

očitno pol 99.9% ljudi si je izbralo napačen poklic?
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

Utk ::

Blinder je izjavil:

Okapi je izjavil:

O.

očitno pol 99.9% ljudi si je izbralo napačen poklic?

Ah kje pa, čisto normalno je, da folk na lep praznični dan raje klofa kodo za računalnikom kot uživa nekje na plaži. Pa tudi ko ni praznik enako. In čisto enako je, da nekateri raje režejo ljudi, čistijo pločnike, zidajo, da ne govorimo o največjih žurerjih v računovodstvu. To so vse stvari, ki jih noben normalen človek ne bi zamenjal za ležanje na plaži in praskanje po jajcih, ali pa, če že ne moreš lenarit, kolesarjenjem, potapljanjem, itd.

Mufasa ::

Fizikalko je izjavil:

Spet pametovanje. Koliko od vas, ki tako vneto nabijate, ima svoje firme in se mora preko le-te preživljati, denimo, 12 ljudi? Z nadpovprečno plačo? S popolno svobodo glede dopustov in razporejanja deloavnega časa? Max malico, prevozom, izobraževanjem v SLO in tujini, obisk mednarodnih konferenc (tudi v ZDA)? Tko da,.. ne tako čez palec, fantje.

Ti ne delaš za plačo, mkay? Big difference.
"Es ist nicht genug, zu wissen, man muss auch anwenden;
es ist nicht genug, zu wollen, man muss auch tun."
- Johann Wolfgang von Goethe

nekikr ::

Ne, ni kaj dosti razlike. Tudi pri meni smo danes kar lepo delali, ker so naše stranke izključno tujci. Pa se moji niso nič pritoževali, ker se ve, da je potrebno delo opraviti (saj veš, vsi smo plačani od tega). Ko ga pa ni ali ga je manj, ko je lepo vreme in ne gre tako na tesno s časom gredo pa lahko na kolo ob 12, če jim paše in niti trznem ne. Zakaj le, delo mora biti opravljeno. Če to pomeni delo ob nekaterih praznikih in kdaj kakšna nadura v zameno pa pride nadpovprečna plača, razni dodatki, dopusta več kot ga lahko porabijo....skratka skoraj idealno delovno okolje (in to niso moje besede), je pa to precej dober trade-off.

In tujci in delavci so potemtakim debili, ker oboje nateguješ da pr vas ni dela prostega dneva.

Dj folk getalife no.

Pomoje se niti ne zavedate tega kolk ste slabi šefi/planerji dela, oziroma da imate premalo zaposlenih.

Kaj vam govorijo sodelavci in kaj ko obrnete hrbet sta 2 različni zadevi...in to more potem cela familija njihova prenašat...da vas ni sram, banda izkoriščevalska.

Arto ::

Okapi je izjavil:

O.

Ne nujno napačen poklic, lahko le napačno firmo.

Mufasa: Ne skrbi preveč. Ker nas ni 100 se lepo pomenimo o vsaki stvari osebno in imamo prav super odnos. In niti slučajno situacija ni drugačna, ko obrnem hrbet. Konec koncev se vedno lahko izbira in izbiro spoštujem: ali delamo in je plača višja, ali pa smo pač doma in je nižja (v obeh primerih precej nadpovprečna).
Glede na tvoje pisanje mi bo pa povsem jasno zakaj je temu tako, če ti nikdar ne bo kaj večjega uspelo. 8 urni delovnik (in vmes 5 kavic) in 4kEUR plače pač ne obstaja za kaj več kot nekaj deset ljudi na milijon. Nečemu se moraš odpovedati, da ti gre potem malo bolje. In kar si seveda spregledal: ne gre se za to, da na dan delamo 18 ur, petke in svetke, ampak da če pride takle brezvezen praznik se pač povečini dela, medtem ko je prenekateri podaljšan vikend ali pa dan kar tako viška. In teh dni je v letu precej več kot pa je zakonsko predpisanih prostih dni. Če ne razumeš nič hudega, pač nisi nekdo, ki bi rad kaj več, v čemer pa ni nič narobe (dokler ne jamraš in preko socializma zahtevaš tisto, kar drugi ustvarjajo).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: nekikr ()

jype ::

Mufasa še ni mel dobre službe, pa mu ni nič jasno.

Tolk dobre da bi delal za dela prosti dan, namesto bil z družino, še nisem videl. To imaš res. Mi je pač čas z otroci in ženo nekako bolj pomemben. Delam zato da lahko lepo živim in ne obratno.

In če delaš dobro, potem živiš še bolje. In če si tip človeka, ki "žrtvuje" en takle brezvezen dan sem in tja za to, da ima namesto recimo 1kEUR plače 4,5,6x toliko, potem lahko živiš še toliko bolje. Ne vem no, jaz veliko lažje delam za praznik in vem, da bom potem lahko od 35. leta naprej z otroci po tri mesece skupaj na morju, jih vsak dan peljal v šolo in jih prišel iskat (ker mi ne bo treba več delati). Nekaj v tem stilu pač. Če ti pa bolj ustreza klasični delavnik brez takih pretresov ter 30 let kredita na hišo in vsake 7 let nov kredit za avto, imaš pa seveda po svoje tudi prav. Zato pa zaposleni niso sužnji in lahko kadarkoli odkorakajo, če se jim prioritete spremenijo. Moji so za tako službo precej hvaležni. Nekaj bo že na tem.

Zgodovina sprememb…

Še zelo zanimiv intervju o hiringu:

http://www.linkedin.com/today/post/arti...

Mufasa> Tolk dobre da bi delal za dela prosti dan, namesto bil z družino, še nisem videl.

Mal mešaš pojme. V dobri službi ne potrebuješ praznika, da bi lahko čas preživljal z družino.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jype ()

Mufasa je izjavil:

Fizikalko je izjavil:

Ti ne delaš za plačo, mkay? Big difference.

nekikr je izjavil:

Ne vem no, jaz veliko lažje delam za praznik in vem, da bom potem lahko od 35. leta naprej z otroci po tri mesece skupaj na morju, jih vsak dan peljal v šolo in jih prišel iskat (ker mi ne bo treba več delati).

This

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mufasa ()

Mufasa> This

Ampak jaz še nisem toliko star, še vedno delam, pa kljub temu lahko vsak dan peljem otroke v šolo in jih pridem iskat po njej.

Pa delam ogromno.

jype je izjavil:

V dobri službi ne potrebuješ praznika, da bi lahko čas preživljal z družino.

Družina s tabo praznuje praznik kar v tej "dobri službi".

Aaaa that's it!

jype je izjavil:

Mufasa> This

Ampak jaz še nisem toliko star, še vedno delam, pa kljub temu lahko vsak dan peljem otroke v šolo in jih pridem iskat po njej.

Pa delam ogromno.

Ne delaš za plačo, si že povedal. Youre out and stupid.

Zgodovina sprememb…

VSI delamo za plačo. Kaj ti tu ni jasno. Misliš, da zaposleni dobijo plačo, lastniki pa kar nek UTD od države ne glede na to koliko je narejenega?

jype je izjavil:

Mufasa> This

Pa delam ogromno.

Ja, slab primer sem dal, ker še nimam otrok :) Ampak sem prepričan, da veš kaj sem hotel povedati, ker nisi povprečni Janez za tekočim trakom.

Mal mešaš pojme. V dobri službi ne potrebuješ praznika, da bi lahko čas preživljal z družino.

Tole bo bolj zadelo žebljico na glavico.

Zgodovina sprememb…

In plača 5k ti bo pri 35 prinesla predčasno upokojitev? Youre slow...

Mufasa> Družina s tabo praznuje praznik kar v tej "dobri službi".

Zakaj bi kdorkoli karkoli praznoval po dekretu države?

Aja, lousy job maš, pa ne moreš praznovati takrat, ko bi ti rad, potem pa čakaš, da ti na določen dan skupaj s celotno državo centralni komite odobri naužitje sladke svobode, potem pa hitro nazaj na tlako.

jype je izjavil:

Mufasa> Družina s tabo praznuje praznik kar v tej "dobri službi".

Aja, lousy job maš, pa ne moreš praznovati takrat, ko bi ti rad, potem pa čakaš, da ti na določen dan skupaj s celotno državo centralni komite odobri naužitje sladke svobode, potem pa hitro nazaj na tlako.

Lousy job...ti si tisti ki za praznik delaš, in baje celo ogromno, ne jaz...

Mhm, ti si pa tisti, ki ma sanjsko službo, ampak jutri ne moreš otrok peljat na bazen, ker moraš nekje viset.

Mufasa je izjavil:

Lahko ti, da. Odvisno kdaj začneš toliko služiti. Jaz sem malo prej in precej več, pa se bom lahko upokojil pred tridesetim (se ne bom, ker rad delam, lahko bi pa se). Ampak veš zakaj? Ker sem za marsikateri praznik delal in naredil kakšno naduro, tudi, ko ne bi bilo treba. Pa kakšno noč sem slabše spal. In ničesar ne obžalujem. Tako kot tisti zaposleni, ki dobivajo nadpovprečno plačilo, zaradi katerega imajo res da sem in tja kakšen praznik uničen (pa po drugi strani več prostih dni) ampak bolj lagodno življenje z manj skrbi. Saj veš kako je, zdravje in sreča na prvem mestu, ampak živimo v kapitalizmu, denar je ker lepo zasidran na tretjem mestu.

Zadnje 2 tedna sem vsak dan z družino "na bazenu". Takoj ob 16:30 gremo tja, ko ni premočnega sonca. Pa ne boš verjel, tudi dopust imam, veliko le-tega.

nekikr je izjavil:

Mufasa je izjavil:

Lahko ti, da. Odvisno kdaj začneš toliko služiti. Jaz sem malo prej in precej več, pa se bom lahko upokojil pred tridesetim (se ne bom, ker rad delam, lahko bi pa se). Ampak veš zakaj? Ker sem za marsikateri praznik delal in naredil kakšno naduro, tudi, ko ne bi bilo treba. Pa kakšno noč sem slabše spal. In ničesar ne obžalujem. Tako kot tisti zaposleni, ki dobivajo nadpovprečno plačilo, zaradi katerega imajo res da sem in tja kakšen praznik uničen (pa po drugi strani več prostih dni) ampak bolj lagodno življenje z manj skrbi. Saj veš kako je, zdravje in sreča na prvem mestu, ampak živimo v kapitalizmu, denar je ker lepo zasidran na tretjem mestu.

Hint...dobiček/exit je tisti ki, bo/je odrešil, ne mesečna bruto plača po pogodbi med tabo in firmo.

Zgodovina sprememb…

pegasus ::

nekikr je izjavil:

VSI delamo za plačo. Kaj ti tu ni jasno.
Ne vem zate, ampak zase lahko rečem, da nisem še nikoli delal za plačo. In posledično nisem nikoli imel problemov z denarjem. Ker sem vedno užival v delu, sem bil v očeh delodajalca dovolj predan, da so mi sami predlagali povišice & co.

Mufasa> Takoj ob 16:30 gremo tja,

No, mi gremo pa ob devetih, ko tudi gneče ni.

Mufasa> Hint...dobiček/exit je tisti ki, bo/je odrešil, ne mesečna bruto plača po pogodbi med tabo in firmo.

Mhm, ampak s 5k plače si očitno v skupini tistih, ki jih morajo podjetja prosit, da pridejo delat. Kaj to pomeni očitno že veš, samo rad bi nam nekako povedal, da je nekaj narobe s tem.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jype ()

pegasus je izjavil:

nekikr je izjavil:

VSI delamo za plačo. Kaj ti tu ni jasno.
Ne vem zate, ampak zase lahko rečem, da nisem še nikoli delal za plačo. In posledično nisem nikoli imel problemov z denarjem. Ker sem vedno užival v delu, sem bil v očeh delodajalca dovolj predan, da so mi sami predlagali povišice & co.

Ah daj no, a se bomo na vejice začeli loviti? Delamo za plačo in pika. Razen tistih, ki so zadeli milijone na lotu in delajo zastonj. Vsi ostali pa delamo za tisto kar pride konec meseca. In če pri tem uživamo toliko bolje. Če ne, moramo pa zamenjati službo. Če boš pa trdil, da delaš izključno za zabavo potem pa pridi do mene, ti bom že dal kaj da boš zadovoljen in ne boš računal nič :)

jype je izjavil:

Mufasa> Takoj ob 16:30 gremo tja,

No, mi gremo pa ob devetih, ko tudi gneče ni.

Lepo, tudi kdaj za praznik ali po šoli, da so vrstniki zraven?

Marat ::

jype je izjavil:

Pa delam ogromno.

Če je tvoje delo komentiranje na S-T, pol razumem >:D

pegasus ::

To, kar je večini ljudi zabava, je meni dolgčas in odbijajoče. Meni je zabava novo znanje in menjam firmo, ko mi obstoječa ne more ponuditi nič več novega.
Če me pa za to še plačujejo, pa se ne pritožujem ;)

nekikr> Če boš pa trdil, da delaš izključno za zabavo

To si narobe razumel - ljudi se plača toliko, da se pokrije finančne potrebe njihovega življenskega sloga in se temu reče "tolk, da denar nikol ni bil problem".

Mufasa> Lepo, tudi kdaj za praznik ali po šoli, da so vrstniki zraven?

Ne, nikoli, takrat imam službo.

Marat> Če je tvoje delo komentiranje na S-T, pol razumem >:D

I'm not at liberty to discuss this.

BALAST ::

Prasci ste, ko se pogovarjate koliko je kdo zagnan, dejanske številke pa zamolčite.

Pa jype je res nek silent moderator tu na S-T, tako da meni osebno smrdi čisto vsak njegov stavek, ko se tiče njegovih prigod in naukov.
"You may fool all the people some of the time;
you can even fool some of the people all the time;
but you can't fool all of the people all the time."

celada ::

Škoda ker Slo-tech nima karme/repa zdele bi ga z veseljem dal juretu za tale zadnji komentar :))

Fizikalko ::

Bolano, ko tole pslušam... in se ne čudim, da tako težko dobim dober kader.

tony1 ::

Off-topic: delam že ves dan... :)

Samo za plačo 15. v mesecu ali za kaj več?

IcEk` ::

nekikr in Fizikalko, s čim se pa ukvarjata?

Fizikalko ::

J2EE.

Mufasa je izjavil:

Samo za plačo (udeležbe pri dobičku v firmi ne poznamo).

Da ne pozabim: v četrtek so nam polovici potalali odpoved - pojma nimam če meni tudi. Brez heca :)

tony1 je izjavil:

Mufasa je izjavil:

Samo za plačo (udeležbe pri dobičku v firmi ne poznamo).

Da ne pozabim: v četrtek so nam polovici potalali odpoved - pojma nimam če meni tudi. Brez heca :)

In si presrečen potemtakem da si danes delal? / sarkazem

Hja... :D Nekaj problemov je bilo treba raziskati, in sem jih čisto z veseljem danes rešil.

Po 12ih urah sem že malo zmatran, in bom čez slabo uro nehal... :P

jype je izjavil:

a lahko otroci vzamejo v soli dan dopusta, kadar jim pac paše?

Utk ::

Sej ni problem delat praznik, nadure itd., če vidiš, da je nek efekt od tega, pa sploh ne mislim sploh na plačilo. Če vidiš, da je vse tip top zorganizirano, in da je pač treba nekaj naredit, ni problema, če pa delaš v firmi, kjer se pol časa dela bedarije, in takih je polovica slovenskih, potem pa pač ne boš delal praznikov, pod nobenim pogojem. Če imajo šefi pri sebi stvari poštimane, potem ti bo kdo delal na praznik, če ne pa ne.
Tako kot nihče pri zdravi pameti ne bi pristal na varčevanje in manjše penzije v Sloveniji, dokler se denar zapravlja za bedarije, da ne rečem krade.

tony1 je izjavil:

katera panoga, it?
drugace pa odpoved je se kul, ce dobis kaj prida odpravnine. stecaj, ko ti ze 3 mesece niso izplacali place, je bolj kruta.

Zgodovina sprememb…

Isotropic> a lahko otroci vzamejo v soli dan dopusta, kadar jim pac paše?

Lahko. Tudi jaz sem, ko sem kot mulc potoval s starši.

Isotropic je izjavil:

tony1 je izjavil:

katera panoga, it?

Loh tut kr direkt firmo poveš, sj si anonimen.
««
93 / 370
»»