Forum » Programiranje » Plače v IT industriji
Plače v IT industriji
Temo vidijo: vsi
denabiker ::
srus ::
Včerjam mi je nekdo, ki dela v zelo dobro stoječi privat IT firmi razlagal, kako je prišel šef k zaposlenim in jim dejal, da jim namerava konkretno znižati plačo in oklestiti bonitete. Ampak kot rečeno za to ni nikakršnega razloga v poslovanju podjetja, ki celo raste. Dejal jim je, da itak sedaj ni služb in da nimajo kam, naj si pa pogledajo "kekce" v javnem sektorju, ki so ostali še brez regresa in jim plačo nižajo vsako leto.
Ziher so sedaj ful navdušeni nad nižanjem plač v javnem sektorju, kaj?
Zanimivo, da so v JS po petih letih krize od nepovečevanja plač, neusklajevanja plačnih nesorazmerij, zmanjševanja in omejevanja nadur, regresov, zavarovanj in miriade raznih dodatkov, končno zagrabili bika za j. in dejansko začeli nižati osnovne plače.
Spura ::
Meni je v bistvu prav zabavno, kako imamo Slovenci občutek za jeb**** med sabo. Zasebni sektor vidi javnega kot svojega sovražnika in obratno.
No shit? V zasebnem sektorju je folk od 2008 pokasiral znizanja 10%+ in je lahko gledal sprevode sindikatov javnega sektorja okoli parlamenta, ko se je govorilo samo o ukinitvi povisic in napredovanj. Kaj mislis kaj si je folk ob tem mislil? Je pac penast okol ust ratal valda. V zasebnem sektorju ni vecinoma nobenega usklajevanja z inflacijo, placa gre gor le ob napredovanjih, ki pa so le izredna (torej ti moras tezit in si individualno izpogajat). Jasno k ta folk gleda JU in kako so imeli visanje plac skozi usklajevanje in hkrati avtomatsko napredovanje samo zato ker si pac ze tok let v sluzbi, in pol vidi kako ta folk protestira mu jasno potegne zivc. In prvi varcevalni ukrep je bil to, da so skenslal vsa narocila kar se je dalo. Kar pomeni, da so bile druzbe, ki poslujejo z drzavo prvi k so najebal. In so zaposleni v teh firmah pojedl odpuscanja in nizanje plac, hkrati so pa lahko gledal, kako je na projektih, ki jih izvajajo, po trikrat vec ljudi na strani narocnika (JU), kot na strani izvajalca (in potem gledat kako se zaposleni pri narocniku praskajo po riti od dolgcasa pa hodijo ob pol treh domov, pol pa na proteste). In ti se zdej cudis zakaj se folk jebe med sabo.
In kar je najbolj bedno je to, da se kensla vse razen stroskov dela. Prej se bo bodo davki in trosarine dvignil in posebni krizni davki na place, kot pa da bodo folk na cesto ruknil. Ko res stisne znizajo placo za kao 5%, ampak ubistvu je 5% le v 60. placnem razredu, v nizjih (torej pri vecini zaposlenih) pa manj. Poleg tega, ko firma zniza bruto place za 5% prihrani vec kot 5% (ker je bruto bruto visji). Kot pa drzava zniza place pa prihrani le neto.
Torej dejanski prihranek ob teh njihovih ukrepih je bolj reda 1%. JU se pa po tleh mece in protestira, folk iz zasebnega sektorja pa lahko samo tiho gleda, kako se strosek te prezaposlenosti v JU lepo socializira (torej prenese na celotno prebivalstvo) skozi visanje davkov in trosarin.
Da bi koga odpustil pa ne.
Dokler se bo zaradi stroskov JU drugim ljudem visalo davke, namesto da bi se odpuscalo v JU, so oni sovrazniki. Napihovanje stevila JU sluzb je navadno kupovanje socialnega miru.
jype ::
Spura> V zasebnem sektorju je folk od 2008 pokasiral znizanja 10%+
Tisti, ki za podjetje zaslužijo dovolj, so se jim osebni dohodki dvignili.
Tisti, ki za podjetje zaslužijo dovolj, so se jim osebni dohodki dvignili.
Spura ::
Ok pol pa ne. Ne vem kaj se pogovarjamo potem o splosnih pojavih v druzbi. Poleg tega to, da podjetju zasluzis dovolj, nikakor ni dovoljsen pogoj za dvig dohodkov.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Spura ()
Ne zato, ker ne bi želel videti, kaj se s povprečjem dogaja, ampak ker je povprečje tisto, česar si ne želiš doseči.
nekikr ::
Hja, ampak, če gledaš kaj se je v povprečju zgodilo z JU, potem moraš vzeti tudi povprečje v gospodarstvu. Lahko pa vzamemo enega uspešnega v JU in enega uspešnega v gospodarstvu, posplošimo na njiju in voila! Krize ni več :)
poweroff ::
In prvi varcevalni ukrep je bil to, da so skenslal vsa narocila kar se je dalo. Kar pomeni, da so bile druzbe, ki poslujejo z drzavo prvi k so najebal.
Saj to je edino prav! Privatne IT firme so se kar preveč navadile na državni socializem. Mnogo njih sploh ni sposobnih preživeti na pravem trgu, pač pa živijo edino od molzenja države (posle pa dobivajo po vezah in z izsiljevanjem). Take naj pač crknejo.
Po drugi strani je pa pravilno, da če ima država zaposlene lastne informatike, da ti delajo, ne pa da se vse outsourca.
sudo poweroff
ABX ::
Za plačo ki dobijo v JU še dobro da vejo kako zamenjat toner.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!
Tody ::
Mah, niso vsi informatiki specialci. To je podobno tko kot da bi navy seals primerjal z našimi policaji. Oboje imajo svojo krog kjer so koristni. NS v umserjanju prometa in beleženju prometnih nesreč pač nebi bili kaj dost zadovoljni in Policaj nebi preživel misiji NS-jev.
Informatiki v JU tudi nimajo nevem kakih hudih zadolžitev... Ker mam obučtek da se tukaj smatra za informatika vsakega ki v nulo zna C ++ in govori tekoče vsaj 5 ostalih računalniških jezikov, poleg tega zna še kopico serverjev postavit jih zavarovat in vmes potegnit še vse kable in tajnici narest otroka.
Informatiki v JU tudi nimajo nevem kakih hudih zadolžitev... Ker mam obučtek da se tukaj smatra za informatika vsakega ki v nulo zna C ++ in govori tekoče vsaj 5 ostalih računalniških jezikov, poleg tega zna še kopico serverjev postavit jih zavarovat in vmes potegnit še vse kable in tajnici narest otroka.
pukyplay ::
Se strinjam, podjetja pa vendarle iscejo rambote, ki znajo vse (vmware, cisco, ms, linux,. ), pripravljena so pa placati da mas komaj za sendvic.
Je kdo ze kaj razmisljal o delu v svici? Kaksne izkusnje? Avstrija lih ni neka obljubljena dezela.
Je kdo ze kaj razmisljal o delu v svici? Kaksne izkusnje? Avstrija lih ni neka obljubljena dezela.
Zgodovina sprememb…
- polepsal: Mavrik ()
Mah, niso vsi informatiki specialci. To je podobno tko kot da bi navy seals primerjal z našimi policaji. Oboje imajo svojo krog kjer so koristni. NS v umserjanju prometa in beleženju prometnih nesreč pač nebi bili kaj dost zadovoljni in Policaj nebi preživel misiji NS-jev.
Moj cilj ni bil poniževat nobenega, ampak če nekomu daš 700Eur plače nimaš nobene pravice pričakovat da bo delal čudeže.
darkkk ::
Moj cilj ni bil poniževat nobenega, ampak če nekomu daš 700Eur plače nimaš nobene pravice pričakovat da bo delal čudeže.
Zato je ponavadi bolje odpustiti presežek in od ostalih za več denarja zahtevati več.
Če kaj razumeš.
Ampak večina šefičev nima pojma kaj je IT. Itak je to samo en strošek.
Najboljši so mi komentarji v stilu. Ta outlook full počasi išče, glej google, je zastonj in bistveno hitrejši, kaj se nič ne da naredit?. Jaz ga hladno pogledam in povem. Kaj če bi jaz znal naredit da Outlook išče tako hitro kot Google bi še vedno tukaj delal?
Ampak večina šefičev nima pojma kaj je IT. Itak je to samo en strošek.
Najboljši so mi komentarji v stilu. Ta outlook full počasi išče, glej google, je zastonj in bistveno hitrejši, kaj se nič ne da naredit?. Jaz ga hladno pogledam in povem. Kaj če bi jaz znal naredit da Outlook išče tako hitro kot Google bi še vedno tukaj delal?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: ABX ()
ZaphodBB ::
In prvi varcevalni ukrep je bil to, da so skenslal vsa narocila kar se je dalo. Kar pomeni, da so bile druzbe, ki poslujejo z drzavo prvi k so najebal.
Saj to je edino prav! Privatne IT firme so se kar preveč navadile na državni socializem. Mnogo njih sploh ni sposobnih preživeti na pravem trgu, pač pa živijo edino od molzenja države (posle pa dobivajo po vezah in z izsiljevanjem). Take naj pač crknejo.
Po drugi strani je pa pravilno, da če ima država zaposlene lastne informatike, da ti delajo, ne pa da se vse outsourca.
Ni se treba sprenevedat, da je ves IT povezan samo z JU.
Tisti, ki so delali izključno v realnem sektorju so bili tepeni še bolj. Jure se pa tudi ne rabi sprenevedat, če bi bila njegova plača v Zemanti izključno od profita, ki ga ta ustvarja bi tudi bolj tenko piskal.
ZaphodBB> če bi bila njegova plača v Zemanti izključno od profita, ki ga ta ustvarja bi tudi bolj tenko piskal.
Zemanta je startup.
Zemanta je startup.
Isotropic ::
Tisti, ki so delali izključno v realnem sektorju so bili tepeni še bolj.
tisti, ki niso izvozniki, si mislil?
Gladi ::
ZaphodBB> če bi bila njegova plača v Zemanti izključno od profita, ki ga ta ustvarja bi tudi bolj tenko piskal.
Zemanta je startup.
Jasno a se ravno zaradi tega ni treba preveč trkati po prsih in nafuravat aroganco. Ker startupi za investitorje praviloma pomenijo izgubo. Ne me razumet narobe, Zemanta je naredila ogromno tudi če gre takoj zugrund. Pa ne bo šla še tako kmalu. In močno upam, da boste fantje uspeli v vseh svojih ciljih.
Ker demagogija katero prodajaš tu je res žalostna. Od leta 2009 so službe izgubili najboljši ljudje - vsaj med tistimi, katere poznam. Praviloma so jih izgubili zato, ker so dali odpovedi ali pa so jih vrgli ven, ker niso mogli bit tiho ko so se dogajale neumnosti.
Pa niti nima veze ali so delali v javnem ali zasebnem sektorju. V zadnjih parih letih so imeli med ljudmi katere poznam sposobni in pametni največji izpad dohodka iz raznih razlogov.
Seveda so se vsi pobrali a za nikogar danes ni tako kot je bilo šest let nazaj. Razen, da tisti ki imajo najbolj polna usta solidarnosti še v tem trenutku ne morejo sprejet, da bodo morali tudi oni nekaj prispevat.
Tisti, ki so delali izključno v realnem sektorju so bili tepeni še bolj.
tisti, ki niso izvozniki, si mislil?
Model, pri nas je šlo vse v k.... ravno zaradi padca povpraševanja iz izvoza. Kali?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ZaphodBB ()
ne, vsaj po tem, ko sta se nemcija in zda pobrali.
bancni krc, upadanje kupne moci itd.
ZaphodBB, lepo napisano.
A mi lahko samo nekdo razloži po koliko letih ali desetletjih je neko podjetje še vedno "startup"? Veliko poslušam iz vseh koncev o teh famoznih "startupih", ki imajo enak naziv tudi po 5 letih obstoja. Ker ne gre za raziskovanje v genetiki ali aplikativni kvantni mehaniki mi nekako ne gre skupaj, da se enak naziv drži firme, ki že 5 let razvija in prodaja eno iOS aplikacijo...
A mi lahko samo nekdo razloži po koliko letih ali desetletjih je neko podjetje še vedno "startup"? Veliko poslušam iz vseh koncev o teh famoznih "startupih", ki imajo enak naziv tudi po 5 letih obstoja. Ker ne gre za raziskovanje v genetiki ali aplikativni kvantni mehaniki mi nekako ne gre skupaj, da se enak naziv drži firme, ki že 5 let razvija in prodaja eno iOS aplikacijo...
ne, vsaj po tem, ko sta se nemcija in zda pobrali.
Nemčija in ZDA bosta sedaj najprej izkoristili notranje potenciale. Sicer je pa tudi tam tako, da firme že služijo a ljudje od tega še nimajo večjih plač. Enostavno je še dovolj rezerv v bazenu brezposelnih.
Pri nas pa še ni konec padanja, ker smo zaspali. Odpuščati bi morali leta 2008 in 2009, tudi sodišča in DURS, bi morala več podjetij poslati v stečaj. Banke bi morale prodajat nepremičnine.
Tako pa bomo solidarno v recesiji vsaj osem let namesto pet.
Podjetje je startup dokler ne najde stabilnega poslovnega modela in dovolj velikega trga. Nekatera podjetja v panogi biotehnologije in farmacije so startupi tudi po dvajset let. Do tedaj živijo na račun denarja investitorjev.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ZaphodBB ()
poweroff ::
Ohm dragi moji, v Sloveniji je žal velika večina IT podjetij nezdravo odvisna od države, državnih podjetij ali podjetij, ki so podizvajalci državnih monopolistov.
Pri nas sva dva, ki sva fizično vlekla kable in montirala komunikacijsko omaro, zmontirala wireless sistem (Ruckus), zmontirala in nastavila routerje in switche, postavila par serverjev (Linux), ki jih tudi vzdržujeva, skrbiva za desktop mašine (Windows, Mac OS), menjavo tonerjev, pomoč uporabnikom (Office,...), audio opremo (sva jo tudi zmontirala), izvedla sva več varnostnih pregledov (omrežje, telefonija, serverji) in skrbiva za varnost omrežja, podatkov in komunikacij (tudi telefonskih), izvajava menjave diskov in podobno šraufarijo, skrbiva za več baz podatkov (PostgreSQL), nekaj malega delava tudi na Domino sistemih, skrbiva za backuping, zraven pa še delava različne obdelave podatkov, analize, postaviva kakšen spletni vprašalnik in skrbiva za spletno stran (delno tudi vsebinsko).
Edini najin feler je, da ni nobeden od naju programer, čeprav jaz znam malce PHPja (in pa basha, ampak to ne šteje).
Je pa res, da (zaenkrat) noben od naju tajnici ni naredil otroka. Ampak če bi bila takšna delovna naloga sem prepričan, da bi tudi to zmogla.
Mah, niso vsi informatiki specialci.
...
Pri nas sva dva, ki sva fizično vlekla kable in montirala komunikacijsko omaro, zmontirala wireless sistem (Ruckus), zmontirala in nastavila routerje in switche, postavila par serverjev (Linux), ki jih tudi vzdržujeva, skrbiva za desktop mašine (Windows, Mac OS), menjavo tonerjev, pomoč uporabnikom (Office,...), audio opremo (sva jo tudi zmontirala), izvedla sva več varnostnih pregledov (omrežje, telefonija, serverji) in skrbiva za varnost omrežja, podatkov in komunikacij (tudi telefonskih), izvajava menjave diskov in podobno šraufarijo, skrbiva za več baz podatkov (PostgreSQL), nekaj malega delava tudi na Domino sistemih, skrbiva za backuping, zraven pa še delava različne obdelave podatkov, analize, postaviva kakšen spletni vprašalnik in skrbiva za spletno stran (delno tudi vsebinsko).
Edini najin feler je, da ni nobeden od naju programer, čeprav jaz znam malce PHPja (in pa basha, ampak to ne šteje).
Je pa res, da (zaenkrat) noben od naju tajnici ni naredil otroka. Ampak če bi bila takšna delovna naloga sem prepričan, da bi tudi to zmogla.
sudo poweroff
Podjetje je startup dokler ne najde stabilnega poslovnega modela in dovolj velikega trga. Nekatera podjetja v panogi biotehnologije in farmacije so startupi tudi po dvajset let. Do tedaj živijo na račun denarja investitorjev.
Ja, super definicija in lep izraz za podjetje (v veliko primerih), ki ne ve kaj točno bi in kako točno bi to sploh prodalo. Škoda, ker se ga izrablja za prikazovanje lepše slike od realne in omenja na vsakem vogalu.
trenutno je to pac buzzword of the year (na s-t)
naslednje leto bo pa mogoce big data kot v tujini sedaj
naslednje leto bo pa mogoce big data kot v tujini sedaj
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Isotropic ()
ZaphodBB> Jasno a se ravno zaradi tega ni treba preveč trkati po prsih in nafuravat aroganco.
I didn't. Zemanta je bila priložnost, ki je združevala delo v Sloveniji (takrat sem načrtoval širjenje družine) in delo z izjemnimi ljudmi (z njimi se odlično razumem in skupaj počnemo reči, do kakršnih v Sloveniji težko prideš, če ne najdeš take ekipe in investitorja - česar jaz ne znam). Če bi to priložnost izpustil, bi zdaj verjetno že sprejel kakšno od boljših ponudb iz tujine in tja zvlekel tudi otroke.
Večino denarja še vedno zaslužim s podjetji in sadovi preteklega dela, ki je precej bolj dolgočasno, daleč manj perspektivno, a še vedno dovolj profitabilno, da lahko ugodno živim.
nekikr> Ja, super definicija in lep izraz za podjetje (v veliko primerih), ki ne ve kaj točno bi in kako točno bi to sploh prodalo. Škoda, ker se ga izrablja za prikazovanje lepše slike od realne in omenja na vsakem vogalu.
Ja, jamranje nad situacijo v državi je vsekakor bolj perspektivna oblika gospodarskega delovanja.
Od nič do tam, ko dosežeš tak startup, ki ne ve točno kaj bi in kako točno bi to prodal, je zelo dolga pot. Jaz se lahko samo zahvalim ustanoviteljem Zemante, da so jo prehodili, da je meni ni bilo treba.
I didn't. Zemanta je bila priložnost, ki je združevala delo v Sloveniji (takrat sem načrtoval širjenje družine) in delo z izjemnimi ljudmi (z njimi se odlično razumem in skupaj počnemo reči, do kakršnih v Sloveniji težko prideš, če ne najdeš take ekipe in investitorja - česar jaz ne znam). Če bi to priložnost izpustil, bi zdaj verjetno že sprejel kakšno od boljših ponudb iz tujine in tja zvlekel tudi otroke.
Večino denarja še vedno zaslužim s podjetji in sadovi preteklega dela, ki je precej bolj dolgočasno, daleč manj perspektivno, a še vedno dovolj profitabilno, da lahko ugodno živim.
nekikr> Ja, super definicija in lep izraz za podjetje (v veliko primerih), ki ne ve kaj točno bi in kako točno bi to sploh prodalo. Škoda, ker se ga izrablja za prikazovanje lepše slike od realne in omenja na vsakem vogalu.
Ja, jamranje nad situacijo v državi je vsekakor bolj perspektivna oblika gospodarskega delovanja.
Od nič do tam, ko dosežeš tak startup, ki ne ve točno kaj bi in kako točno bi to prodal, je zelo dolga pot. Jaz se lahko samo zahvalim ustanoviteljem Zemante, da so jo prehodili, da je meni ni bilo treba.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jype ()
Daedalus ::
Podjetje je startup dokler ne najde stabilnega poslovnega modela in dovolj velikega trga.
Ali pa preprosto crkne, ko se izkaže, da ne more do stabilnega poslovnega modela in investitorji obupajo. Tak je pač EOL večine startupov. Pa ne, to ni pristop, s katerim bi naj pofixali failano ekonomijo. Je bolj primerno za one, ki radi tvegajo (in nimajo resnih obveznosti v življenju).
Heretik. Bash šteje več, ko PHP.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]
SelaC ::
Pozdravljeni!
Vidim, da je ta debata že vedno zelo živa. Jaz pravkar končujem fakulteto (2 stopnjo bolonjskega študija) in malo gledam po avstrijskih spletnih straneh in uporabljajo pojma junior in senior developer.
Zanima me, kolikšne so plače za ta "razreda" v Sloveniji. Torej kakšno plačo bi imel kot junior developer. Vem, da je to zelo različno od podjetja v katerega prideš, ampak zanima me približna ocena (od do; neto vrednost).
Vidim, da je ta debata že vedno zelo živa. Jaz pravkar končujem fakulteto (2 stopnjo bolonjskega študija) in malo gledam po avstrijskih spletnih straneh in uporabljajo pojma junior in senior developer.
Zanima me, kolikšne so plače za ta "razreda" v Sloveniji. Torej kakšno plačo bi imel kot junior developer. Vem, da je to zelo različno od podjetja v katerega prideš, ampak zanima me približna ocena (od do; neto vrednost).
Smurf ::
Cisto prva placa, ko prides iz faksa (redni student) se giblje pomoje okoli minimalc-1300€ glede na potencial in trenutne reference. Lahko pa ze v mesecu/dveh hitro skoci navzgor (pametne firme ti ponudijo neko zacetno placo in povejo, da se bo placa primerno prilagodila, ko ocenijo tvojo vrednost). V povprecju so kot sem slisal iz moje generacije dobival ponudbe okoli 800-900€.
Tody ::
Spet tukaj se govori neto plače :) tisto kar dobiš na račun (+ malca + prevoz). Slovenci smo preveč balkanci da bi imet tako lep sistem :) Toliko kot se zmeniš na razgovoru, če se prodaš za 5k boš pač imel 5k :D
Da, moje cifre so bile neto brez malce in prevoza, kot je dal zeljo SelaC. Se pa ponavadi place pri sveze diplomiranih ljudeh odlocajo po preiskusni dobi ne toliko na razgovorih.
Dejte že enkrat začet uporabljat BRUTO zneske, ker splošen neto ne obstaja. OK?
Ne vem zakaj ne bi govoril o netu v primeru brez dodatnih davcnih olajsav (vzdrzevani clani, invalidnost, upokojenec) v njegovem primeru si celo upam trditi, da najverjetneje nima nobene izmed teh olajsav ;).
dronyx ::
Meni osebno se denar na začetku niti ne zdi toliko pomemben. Zelo pomembno pa je, da si pridobiš čim bolj ekskluzivna znanja (to ni programiranje PHP skript in podobno, kar lahko počne praktično vsak),
ker potem ti določaš za koliko hočeš delati, ali greš drugam.
Poznam primere iz komunikacijske področja (UMTS omrežja), kjer tu delaš za nekaj tisočakov mesečno (neto jasno), če s tem ne moreš preživet pa greš lahko praktično kadarkoli v tujino, kjer so pa plače cca. 10.000 € neto in navzgor.
Poudarjam pa še enkrat ekskluzivna znanja.
ker potem ti določaš za koliko hočeš delati, ali greš drugam.
Poznam primere iz komunikacijske področja (UMTS omrežja), kjer tu delaš za nekaj tisočakov mesečno (neto jasno), če s tem ne moreš preživet pa greš lahko praktično kadarkoli v tujino, kjer so pa plače cca. 10.000 € neto in navzgor.
Poudarjam pa še enkrat ekskluzivna znanja.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: dronyx ()
Blinder ::
ja, ekskluzivna znanja, ki jih v sloveniji potrebuje le 5 firm mogoče. Php je treba znat furat, najlažje dobit delo.
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija
SelaC ::
Hvala za vse te odgovore. Moram priznat (mogoče sem velik optimist), da sem mislo, da bodo plače malo višje (predvsem zaradi končanega faksa - ampak kolko berem ta forum, izobrazba praktično nič ne šteje). Razumem pa, da firme ne morejo kar takoj dati neke visoke plače ljudem, ki jih sploh ne poznajo. Tako da - sprejet na začetku neko plačilo in upat, da bo firma znala cenit moje delo in ga ustrezna nagradila :). Zvenim preveč idealistično? :)
Na srečo ne spadam v nobeno izmed zgoraj našteti kategorij :)
Me pa zanima, koliko se sploh splačajo ta "ekskluzivna znanja", saj sem podobnega mnenja kot Blinder - to so znanja, ki so sicer dobro plačana, ampak redko "rabljena".
Na srečo ne spadam v nobeno izmed zgoraj našteti kategorij :)
Me pa zanima, koliko se sploh splačajo ta "ekskluzivna znanja", saj sem podobnega mnenja kot Blinder - to so znanja, ki so sicer dobro plačana, ampak redko "rabljena".
Okapi ::
Najbolj se splača obvladati dve (ali več) zadevi, ki jih redki (dobro) obvladajo skupaj. Ni treba, da si najboljši v njih, veliko firm raje vzame enega, ki obvlada oboje, kot dva specialista. Recimo dobro pisati zna marsikdo. Na računalnike se spozna marsikdo. Takih, ki bi znali dobro pisati o računalnikih, je pa že veliko manj. Ali pa pravo in računalniki, cobol in finance, novinarstvo in znanost ...
O.
O.
Tako da - sprejet na začetku neko plačilo in upat, da bo firma znala cenit moje delo in ga ustrezna nagradila :). Zvenim preveč idealistično? :)
To ne, zveniš pa precej neizkušeno :) Če te popravim: "Tako da - sprejet na začetku neko plačilo in poskrbeti, da bo firma videla moje delo in ga ustrezna nagradila, pa čeprav jih bom moral kdaj malo "brcniti"". Tako je pa potem že bolje. Druga stvar je pa tole od Okapija, dobrih na enem področju je veliko, na dveh malo, na treh pa praktično noben.
Po mojih izkusnjah so zdalec najbolj placani programerji, ki imajo poleg programiranje se neko drugo znanje (strojnisko, elektrotehnisko, fizika, druzboslovno).
No ja, ta "še posebej" velja za praktično vse.
Zoprno je tudi, da je danes v resnici ogromno ljudi nepismenih. Jaz se ne strinjam z Okapijem, da zna dobro pisati marsikdo - v splošni populaciji IMHO precej manj kot 10% (in drznem si trditi, da je za to kriva predvsem zastarela izobrazba, ki ne uči kompozicije).
Zoprno je tudi, da je danes v resnici ogromno ljudi nepismenih. Jaz se ne strinjam z Okapijem, da zna dobro pisati marsikdo - v splošni populaciji IMHO precej manj kot 10% (in drznem si trditi, da je za to kriva predvsem zastarela izobrazba, ki ne uči kompozicije).
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jype ()
realno pricakuj 800-1000 neto zacetne place. lahko tudi vec, vendar bos potem to kompenziral s prostovoljnimi nadurami
Okapi ::
No, saj če zna dobro pisati 5% vseh, je to kar velika konkurenca na področju pisanja Ko narediš presek tistih, ki obvladajo še računalništvo, se pa znebiš večine konkurentov.
O.
O.