» »

Plače v IT industriji

Plače v IT industriji

Temo vidijo: vsi
««
36 / 357
»»

dzoniasp ::

Delam web aplikecije. Znanja:
- asp.net,
- php,
- jquery,
- html
- delo z bazami(mssql, mysql, oracle),
- vzdrževanje strežnikov server 2003 in server 2008,

3 leta delovnih izkušenj = 1650 EUR neto + nagrade + dodatki.

Spura ::

cyber_killer je izjavil:

@Spura
Ne se prosim delat pametnega, ker si sam neumno izpadel.

Mislim, da bodo to ostali presodili. Ti pametujes brez kakrsnikoli argumentov, hkrati je pa ocitno da ne znas osnovno interpretirati statistik.

nuclear ::

džoni kaj pa je pri tebi primarno asp.net razvoj ali php? ali je php samo popravek obstoječih app? al kaj maš to..
Corsair 750D - VI Hero - i5 4670k - Corsair Dominator 32GB - 1080Ti - EVO 500GB
- Sabrent 1TB nVME - Corsair AX860i - Ducky Shine 3 Brown

vstrac ::

Se opravičujem za OT, ampak tisti, ki hodite na obiske h Googlu: kako pridete tja, vas povabijo, se povabite sami, poznate koga?

lp

Pegaz ::

vstrac: Lahko vprašaš njega. Če se ne motim, ima mail ziga [AT] google.com

Gandalfar ::

vstrac je izjavil:

Se opravičujem za OT, ampak tisti, ki hodite na obiske h Googlu: kako pridete tja, vas povabijo, se povabite sami, poznate koga?

lp


prijavis se ali pa si dovolj viden v svoji industriji, da te headhunter najde.

LeQuack ::

Reno Raines?
Quack !

[MYTiX] ::

vstrac: ziga ti bo z veseljem razkazal google. sicer pa ce delas z njihovo tehnologijo in postanes eden vecjih, te sami povabijo :)
podpis

sh1t41 ::

Moj prispevek k fovšiji.

ASP, C#(.NET), PHP, Delphi, HTML/CSS/Javascript(+frameworki&CMS sistemi)
MSSQL, MYSQL
2 leti izkušenj
1300 neto

Sem omenil da mislim, po tem ko sem prebral to temo, menjati službo ;)

Gandalfar ::

To si redno zaposlen?

mastah ::

1.5 let izkušenj
vdrževanje rač.omrežij, postavitev novih...
certifikati: MCSE, MCITP, ITIL
1150EUR neto

r_DTgl ::

sh1t41 in mastah koliko si vidva po vajinih ocenah zaslužta imet višino plače (po branje te teme)?

Isotropic ::

se izobrazba nebi skodila.
drugace pa kaj veliko vec kot toliko po 2 letih izkusenj imo niti ne mores pricakovat, ce nimas prejsnjih izkusenj. 1300 je se sploh dobro. morem pa reci, da bi recimo v strojnistvu rabil kar veliko casa, da bi prilezel na tako cifro, sploh ce nisi v akrapovicu recimo... 3-4 leta recimo za vecino.

Zgodovina sprememb…

Lion29 ::

Haha, sem bil januarja tle na ptuju pr enmu podjetju na informativnem razgovoru za delo... Delodajalec je predstavil svojo vizijo (zelo sirok projekt z mednarodnimi cilji) in jaz bi bil v tej viziji res idealen match (tako kot jaz dojemam)... Na spletu razvijam ze 13+ let obvladam php, mysql, postgre, apache, javascript, jquery, css, znajdem se v dizajnu (photoshop, fireworks, flash [actionscript])... Imam ogromno izkusenj pri postavljanju vecjih portalov iz nule, scalability, optimizacija, standardi, usability, dobre organizacijske sposobnosti, super lastnosti za projektnega vodjo [motivacijsko, organizacijsko, tehnicno], etc, etc... Pa me prasa kaksno placo bi zelel. Pa sem mu rekel, da za manj kot 1500 neto ne grem delat... Pol me pa sploh ni nic vec kontaktirall.. Pred kratkim sem izvedel, da jim je to absolutno nesprejemljivo glede na stanje na trziscu in geografsko lokacijo...

Mi je slo kar na smeh :)
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

Zgodovina sprememb…

  • polepsal: Mavrik ()

r_DTgl ::

Lion29 edino prav si naredu, noben drug nam ne bo standarda vzdignu v IT, kot ce ne mi sami. Samo je res žalostno s takim naborom znanja in izkušenj kot si jih opisal, mogl bi bit veseli, pa začnejo neki srat z geografkso lokacijo (wtf).

imagodei ::

Čaki, čaki... Sem prejle prebral, pa nisem čist zaštekal, zdejle mi je pa prebilo... Pri projektu z mednarodnimi cilji je geografsko lokacijo ven potegnu?

Ahaha... Jao. Pismo smo Slovenija božje rovte. Facepalm.
- Hoc est qui sumus -

Lion29 ::

Tocno tak... Tip je predstavil res konkretno idejo in vizijo z mocnimi mednarodnimi apetiti, ki mi je bila zelo vsec in sem se videl v tem, skoraj idealno zame...

Jah kaj cmo... Tko pac je... Mocno opazam, da folk ne zna cenit tega dela, niti se ne zaveda kolko ga je potrebno za dobre rezultate... Meni recimo je najvecja muka crossbrowser optimizacija... Ponavadi imajo take zelje, da zelijo imeti enako na vseh browserjih... In pol iz ene dobre in kvalitetne kode nastane ven speh... Ob kjerem izgubis polno zivcev... In casa. In valda oni tega ne vidijo. Da ne govorimo recimo o piljenju guija (z vsemi mogocimi scenariji, efekti, etc)... Kar je spet neopazno. In tisto kar jim res ne potegne... Testcasi, ekstenzivno testiranje... Troubleshooting in odpravljanje bugov... To je za vecino proc vrzen denar in nepotrebno. In pol ko zagusti (ko je stran ze live in kaj ne dela)... Je cela panika in je treba pod vlkimi stresi to nan hitro odpravljat.

Ampak pac folku to ne potegne... In pridejo ven z izjavami.. Ja kako ti je to vzelo tolko casa, ce pa je recimo samo 500 vrstic kode...

Prejsnji narocnik enega vecjega projekta je na enem sestanku predlagal ene spremembe, pa sem jaz v css datoteki kojcito spreminjal.. Narocnik zraven gledal. In me zacudeno vprasa... Ma kaj vso to kodo si ti sam na roke napisal :d... Me je skoraj sezulo. Pa sem mu potem pokazal se 5 drugih podobno dolgih css datotek, ki so bili del projekta... Je samo debelo zjal :)

Ah cuj... Ravno zato poskusam cimmanj delat za taksne neuke narocnike... Danes mi je en rekel, da pri znanem slovenskem it podjetju dela kot web developer za 700 neto! Ma kaj smo ftrgani?
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

Zgodovina sprememb…

  • polepsal: Mavrik ()

sh1t41 ::

Gandalfar je izjavil:

To si redno zaposlen?

Redno nedoločen.

r_DTgl je izjavil:

sh1t41 in mastah koliko si vidva po vajinih ocenah zaslužta imet višino plače (po branje te teme)?

Glede ne to kar sem bral po forumu, ter se pogovarjal z ostalimi kolegi IT-jevci, bi bilo nekje od neto 1600 naprej sprejemljivo. To je brez dodatkov. S tem da sem zadolžen za kritične projekte in če gre kaj narobe bom na*bal še in še.

Lahko povem da recimo kolegi ki delajo v bančništvu dobijo za sistemskega vzdrževalca ipd. 1600-2500 neto (odvisno od pozicije in delovne dobe).

Lion29 je izjavil:

ah cuj...ravno zato poskusam cimmanj delat za taksne neuke narocnike... danes mi je en rekel, da pri znanem slovenskem IT podjetju dela kot web developer za 700 neto!!! ma kaj smo ftrgani???

Ja se tudi pri nas pozna da je gospodarska kriza. Na žalost samo za tiste, ki dejansko kaj delajo (beri: code monkey).

Pegaz ::

Dela še kdo v firmi, poleg kst-ja, kjer imajo dodatek za kupljene knjige? Meni se zdi to odlično. Firma lahko dobi veliko znanja za malo vložka.

dronyx ::

noraguta je izjavil:

Me zanima koliko imajo sistemci in informatiki v drzavnih sluzbah...pomojem jim ni hudo (sicer pa se 2 kategoriji ne-programerjev).

V državnih službah so pravi "hardcore" sistemci redkost, programerjev pa mislim da sploh ni. Večino tega posla je outsourcanega, ker se zavedajo, da so plače enostavno nekonkurenčne, predvsem pa ne moreš motivirati dobre ljudi tako, kot jih lahko v zasebnih firmah. Večina informatikov v državnih službah so ponavadi univerzalci, ki skrbijo za vse, od javnega naročanja do sistemske administracije in podpore uporabnikom.

S srednjo šolo je plača morda komaj nekje okrog 700 €, tako da računalniškega kadra v državnih službah s to izobrazbo praktično ni. Večina zaposlenih ima visoko izobrazbo, če dobiš po 15 letih delovnih izkušenj cca. 1300 € neto (tu ne štejem še malice in prevoza), je to že zelo lepa plača in si lahko srečen.

Moji kolegi s faksa mi par let nazaj niso mogli verjeti, da so plače res takšne in so bili prepričani, da moramo plače skrivati, ker so tako "bajne". Pri čemer takrat praktično nihče ni bil pod 1500 € neto, večina je bila nekje okrog 2000 € (razen seveda tistih, ki so bili na vodstvenih položajih, kjer se to množi krat dva ali več).

V državnih službah tudi velja nepisano pravilo, da raje plačajo zunanji firmi 50.000 €, kot pa da bi isto delo opravil zaposleni in bi mu dali par tisoč € nagrade. Seveda tudi ni nikakršnih nagrad, božičnin, ni 13. plače, uspešnost pa je bila včasih v posmeh sistemu v rangu nekaj 10 €. To so na srečo sedaj ukinili.

Moram pa priznati, da so se očitno časi v gospodarstvu zelo spremenili tudi na IT področju in čedalje več informatikov iz gospodarstva si želi poiskati službo v državni administraciji. Celo taki, ki so se nekaj let nazaj posmehovali takim plačam.

Mislim pa da bodo tudi pri nas nekatera IT podjetja naredila to, kot je recimo Švedski Ericsson in bodo delavcem v IT, ki so stari 30 let ali več ponudili malo boljšo odpravnino in jim toplo priporočili, da si najdejo službo drugje, ker za boj s konkurenco potrebujejo mlajši kader.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

Galaxy ::

Da vprasam, kje pa se je sploh možno naučit programiraja? Kako sploh začeti, kje se zaposliti? Ker glede na višino plače in delo z računalniki je zame to prfektno.

_Dejan_ ::

Galaxy je izjavil:

Da vprasam, kje pa se je sploh možno naučit programiraja? Kako sploh začeti, kje se zaposliti? Ker glede na višino plače in delo z računalniki je zame to prfektno.

Začneš v srednji šoli in faxu nato pa se učiš ob delu...
ASUS P5E3, INTEL Q6600(3000Mhz 333x9), ATI HD 2600XT,
A-Data 4x2GB PC3-10700H(9-9-9-24-2T),LSI 9260-8i,
4x OCZ Vertex Turbo 30GB(RAID10), 3x1TB (RAID1+Spare)

kopernik ::

Švedski Ericsson ima tudi programerje častitljive starosti (za IT poklic), z izkušnjami od 60-ih in 70-ih let naprej. Recimo skupina, ki je razvila in še razvija erlang je že kar v letih (z leti so seveda prihajali tudi mladi ljudje, ampak "staroste" ostajajo).

jype ::

Spura> Tudi ce gledamo primerljivo delovno dobo, imajo sistemci vsaj pri nas okol 50 eurov nizjo placo in tono manj sekiranja ter naprezanja. Me zanima koliko imajo sistemci in informatiki v drzavnih sluzbah...pomojem jim ni hudo (sicer pa se 2 kategoriji ne-programerjev).

Sistemc, ki ni programer, ni noben sistemc, plača je pa vedno odvisna izključno od tega, kolk si se sposoben pogajat.

Pa, če te delo te vrste ne veseli, si v napačni industriji.

Mr.B ::

Sistemc, ki ni programer, ni noben sistemc

Vprašnje je, kaj je v tem smislu biti programer. Definitivno si moral znati VBS vsaj pri administraciji MS sistemov. Danes je PowerSchell nekako osnova pri administraciji MS sistemov. Razen če si sistemc , pa programer all in one, za kakšno podjetje s petimi zaposlenimi. Samo tako osebo imenujemo bolj tehnik, kot pa Sistemc.
Aplikativno programiranje je pa druga stvar. Zelo težko mi pa boš prepričal da obstaja izjemno dober SIstems, ki hkrati obvlada programiranje in razvoj aplikacij. Težko. znati mora najmanj toliko da najde napake, kot je recimo napačni query aplikacije v bazi, ki posledično povzroča počasno delovanje ....
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Tody ::

30 let ali več? A se hecaš? Sploh pa ker mladina dela do 26 leta faks. Po 4 letih si pa že za v smeti?

Lion29 ::

ah, logika je taka... konas srednjo, se zaposlis... 1-2 leti mocnega specializiranjega uvajanja in usposabljanja na firmi, 10 let hard delat (12h+) dnevno ... in pol te posljejo proc...itaq si pregorel
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

Gandalfar ::

@Tody: poskusaj danes kaksno resno web aplikacijo narest. Z znanjem, ki je staro vec kot 1-2 leti vec ne dosezes nobenega resnega dodatka na trgu.

Lion29 ::

ja je full hudic to... konstantno nove tehnologije in hiter razvoj.... zato bi mogla imeti podjetja dobro organizirana izobrazevanja... je pa tezko recimo se nekaj ucit in zraven se kaj razvijat
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

dzoniasp ::

Ne feri forum-u sem probal da nekdo dela za 786 eur neto in da se mu zdi glede na razmere na trgu pošteno plačilo. (http://forum.feri.uni-mb.si/Default.asp... Če bi bil jaz delodajalec bi mu jo znižal še za 100 EUR. Dejstvo je, da če se ne znaš cenit sam, te tudi drugi ne bodo in na vse pač ne smeš pristat.

Tody ::

Gandalfar torej se vidiva čez dve leti v domu za ostarele ;)

dolenc ::

Pri spletnem programiranju je problem ker standard še ni stabilen, se razvija in se stvari kar zamenjajo, ne pa dopolnjujejo. Recimo razdelitev strani, frejmi, tabele, divi, zdej pa ne vem če je že kej druzga.

Med tem ko so ostale stvari bol stabilne in se znanje samo dopolnjuje, ne pa da si čez 2 leti neuporaben. Če znaš z sqlom delat(bazni model je, boš to znal tud čez 10 let, prav tako v ostalih jezikih. Sej se stalno razvijajo, pa se dodajajo nove fore, ki so pa samo v korist razvijalcem če jih uporabljajo, ni pa da zdej ne boš znal nič naredit če jih ne boš poznal :)

Vsebina je se tko in tko spreminja, tega se ne da fiksno naučit, tehnični del pa, s stalnimi dopolnitvami seveda.

Ne vem sicer kje ostali delate, da vas tako matrajo, da čez par let pregorite, ampak mene so postopno uvedli, delo, obseg dela in odgovornost se počasi dviguje(malo tudi na mojo pobudo), prav tako plača, nekako mi nič ne manjka zato ker se moram stalno nekaj novega učit, delo mi je izziv, da bi pregorel pa se nekako ni za bat :D, včasih clo paše malo v službi potegnit, če delam kej zanimivega, kot pa pridit domov in se usest pred televizijo.

Glede tega kolk se kdo ceni, kar se mene tiče so plače v ITju pri nas premajhne, če jih primerjaš s tujino, "naši" produkti pa niso bistveno cenejši. Ampak pridet nekam, z nekaj malega znanja pa rečt, zdej me pa plačite, pa na izobraževanja me dajejte pa tud ravno ne gre. Ko se počutiš da si vreden več kot si plačan pač zahtevaš dvig in če si zaslužiš dobiš, če pa ne, ti pa tudi ne bo teško drugam it :), saj na IT področju se za sposobnen kader vedno najde primerno delo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dolenc ()

Damiani ::

dolenc, +1

Zako ::

jst se bom zdaj za nedoločen čas zaposlil in mi ponujajo 2000EUR bruto kar nanese nekje 1150EUR neto + prevoz, prehrana in bonusi.

Imam visokošolsko izobrazbo in je to moja prva redna zaposlitev.

Zdaj ze 2 leti delam kot študent na istem podjetju in ko sem želel zamenjat šiht, so mi dali pogodbo za nedoločen čas.

Za plačo sem povedal da želim višjo osnovo, vendar mi je takoj nazaj pribil, da na trenutne razmere na trgu sem lahko srečen, da mi ponujajo šiht za nedoločen čas z 2000EUR bruto + dodatki.

Zaenkrat sem zadovoljen. Z leti pa pričakujem povišico.

Naj omeni samo še, da imam kolega, ki dela kot programer certifikati MS, Cisco in SQL, pa so mu ponudili 700EUR neto.

lp
Zako je zakon!!!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Zako ()

dzoniasp ::

Če ima tvoj delodajlec tako odnos, ne boš doživel pri njemu povišnice. Večjo plačo ponovadi dosežeš, ko zamenjaš delodajalce. Da v istem podjetju dobiš večjo plačo morajo biti že v naprej napisana pravila, kako lahko do tega prideš, ker če misleš, da bo enkrat prišel k teb šef in rekel, sedaj boš pa imel za 200 eur večjo plačo se močno motiš.

Zako pa je sprejel?

Gandalfar ::

Tody je izjavil:

Gandalfar torej se vidiva čez dve leti v domu za ostarele ;)


To seveda ne. Vendar pa ne vem kako mislis delat dober online service, ce nimas kopice mobilnih vmesnikov, oauth, widgetov in dinamicne integracije v social networke?

Pri cemer se cela stvar na novo izumi na letnem nivoju. Toda, ce lahko sledis trendom zmagas..

Gandalfar ::

Gandalfar je premaknil sporočila v kje sploh začeti s programiranjem.

Zako ::

dzoniasp: kolega ni sprejel sihta.

lpD
Zako je zakon!!!

Gandalfar ::

Gandalfar je premaknil sporočila v Šolski sistem in IT službe.

3p ::

dolenc je izjavil:

Pri spletnem programiranju je problem ker standard še ni stabilen, se razvija in se stvari kar zamenjajo, ne pa dopolnjujejo. Recimo razdelitev strani, frejmi, tabele, divi, zdej pa ne vem če je že kej druzga.

Med tem ko so ostale stvari bol stabilne in se znanje samo dopolnjuje, ne pa da si čez 2 leti neuporaben. Če znaš z sqlom delat(bazni model je, boš to znal tud čez 10 let, prav tako v ostalih jezikih. Sej se stalno razvijajo, pa se dodajajo nove fore, ki so pa samo v korist razvijalcem če jih uporabljajo, ni pa da zdej ne boš znal nič naredit če jih ne boš poznal :)


No, saj ni samo na Web-u tako. A misliš da se recimo za Windowse še vedno programira v Win32 APIju ali pa MFCju? Pri "clientu" se ti mimogrede zamenja še OS oziroma jih moraš podpirati več. Pri bazah zadnje čase SQL gledajo malo postrani, pa se moraš truditi z raznimi ORM frameworki, ki so, res je, do neke mere podobni, ampak tudi Web-a ne izumijo čisto na novo vsako leto. Gre korak po korak. Še pet let, pa bo že lesena žlica. :D

korenje3 ::

Isotropic je izjavil:

se izobrazba nebi skodila.
drugace pa kaj veliko vec kot toliko po 2 letih izkusenj imo niti ne mores pricakovat, ce nimas prejsnjih izkusenj. 1300 je se sploh dobro. morem pa reci, da bi recimo v strojnistvu rabil kar veliko casa, da bi prilezel na tako cifro, sploh ce nisi v akrapovicu recimo... 3-4 leta recimo za vecino.


jaz imam po dveh letih v strojništvu 1400...

Isotropic ::

s koliko nadurami ali je to tvoja base pay?
si v teh dveh letih ratal samostojen ali si bil zaposlen ze prej? sklepam sicer, da delate konstrukcijsko bolj preproste zadeve...

Zgodovina sprememb…

Malajlo ::

Zakaj nihče ne gleda na višino plače s stališča delodajalca? Če delaš na projektih, ki prinesejo nekaj deset tisoč lokalcev, potem si zaslužiš visok OD. Seveda pod pogojem, da si tak znalac, da lahko opravljaš delo dveh ljudi, ki bi za isto potrebovala še koordinatorja (torej trije ljudje delijo dobiček).
Je pa res, da ko menjaš firmo, lahko vedno postaviš svoje izkušnje kot prednost. Pameten delodajalec to ceni, ker ve, da ne boš izgubljal časa z učenjem, in da boš štartal na polno.
Nazadnje so mi na eni kadrovski agenciji pojamrali, da pride folk s faksa, brez izkušenj in takoj postavijo najmanj 2 jurja. Kje bo, sirotek, tako plačo upravičil!? Če imaš pa dovolj (širokega) znanja in (predvsem) izkušenj, take cifre niso problem.

Poglejmo primer nekega tehnika (slabega jurja dobijo). Če v celem dnevu uspe postaviti samo dva sistema, ker gleda "remainig minutes", potem še preveč dobi. Če pa zna delati na dveh naenkrat, vmes ima seveda nekaj časa, v katerem reši še dva problema strankam, ima njegovo delo več dodane vrednosti. Namesto enega v-luft-gledalca, ki "ne more toliko stvari naenkrat", imaš enega, ki ima čas še na teren skočiti. Da je isto delo opravljeno v enakem času, bi tako potreboval tri ljudi.
Torej ni vprašanje, ali je jurja dovolj. Vprašanje je, če si (kdo) tistega jurja sploh zasluži.

Kar se tiče izobrazbe, pa v računalništvu (vsaj na sistemskem in strogo programerskem področju) izobrazba en k... pomeni. Če znaš, če imaš talent, potem imaš lahko tudi samo malo šolo pokljukano. Drugo so seveda projekti, ki zahtevajo tako ali drugačno strokovno znanje, predvsem kot protiutež in argument za pridobitev posla. Za izpeljavo so pa potrebne izkušnje.

dronyx ::

Jaz moram reči da sem presenečen, kako dobro so plačani nekateri web programerji in razvijalci spletnih aplikacij. Sicer ne vem, ali je kadra, ki bi bil to pripravljen početi res tako malo, ali pa so zaslužki tu tako veliki, da se delodajalcem zdi normalno dati 3000 EUR in več bruto za takega delavca.

Meni enostavno ni primerljivo, če si ti recimo nek DB admin v banki ali sistemc, odgovoren za pomembne IT sisteme kakšne firme, ali pa če razvijaš neke spletne strani, za katere se večinoma že dobi template in samo malo premečeš kodo. Poanta je, vsaj kar se mene tiče, v odgovornosti. Odgovornost je tisto, kar bi jaz plačal, ker tega pa ne sprejmem brez ustreznega plačila.

Spletne aplikacije se pa itak razvija bolj po sistemu trial & error, kot večino drugega programiranja. Sploh pri nas, kjer ista oseba kodira, administrira bazico podatkov, dela slikice v photoshopu za design in na koncu še testira, kar je razvil. In to ne velja samo za male garažne firme, ampak enako počnejo tudi "velika", "resna SW podjetja". Meni je to smešno, ampak očitno so pri nas standardi kar se tega tiče zelo v podnu. Morda so pa prav zato zaslužki toliko večji? :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

LeQuack ::

To se ti zdi veliko, 3000 bruto? Država od tega pobere več kot polovico. Sicer pa ljudi se v kapitalizmu plačuje po tem, kolikor so vredni, vsaj v teoriji. Tudi pri administratorjih in podobni se vrednost pač meri v škodi, ki bi nastala, če stvar ne bi delovala. Če ti nekdo prinaša na mesec veliko denarja ga veliko plačaš. Lahko pa imaš 10 direktorjev z nekimi blaznimi odgovornostmi (na papirju vsaj), ki pa ti ne prinašajo toliko denarja kolikor so plačani. Je to bolje zate?
Quack !

Gandalfar ::

Glede na kolicino nesposobnega kadra na tem podrocju, bos nekoga, ki zna slediti navodilom in ne dela neumnosti seveda primerno placal.

r_DTgl ::

Glede izjave da izobrazba v računalništvu bolj malo pomeni, moram priznati da je kar realna(kakor kje), vendar pa se po logiki v moji glavi nikakor ne morem strinjati z njo.

Spura ::

Te izkusnje so precenjene. Ce delodajalec misli, da je par mesecev uvajanja nek blazen argument pri odlocanju o dolgorocnem zaposlovanju, potem je res bedak. Opazam da je napomembnejsa inteligenca. Ce bi gledal boljse in slabse programerje, ki jih poznam, ni med njimi nobene zakonitosti glede na izkusnje.

ThinkPad ::

Spura je izjavil:

Te izkusnje so precenjene. Ce delodajalec misli, da je par mesecev uvajanja nek blazen argument pri odlocanju o dolgorocnem zaposlovanju, potem je res bedak. Opazam da je napomembnejsa inteligenca. Ce bi gledal boljse in slabse programerje, ki jih poznam, ni med njimi nobene zakonitosti glede na izkusnje.


Primer meji na pretiravanje, a je žal čisto resničen.
Z nekim problemom so se različni tuji strokovnjaki ukvarjali leto in pol, in ga nsio rešili. Pri tem ni bilo časovnih lukenj z več tedni brez vsakršnih akcij. Ko je taisiti problem prišel do pravega človeka, ga je rešil iz glave. To ni bila sreča, ampak zgolj in samo izkušnje.

dronyx ::

@LeQuack: meni kot "državnemu aparatčiku" se seveda zdi plača 3000 EUR bruto skoraj bajna. 3000 EUR s srednjo šolo z enim letom delovne dobe je zame fenomenalno, ker v okolju, kjer delam jaz, o podobni plači delavci lahko samo sanjajo. In lahko mi verjameš na besedo, da marsikdo tudi nekaj dela in IT sistemi v državni administraciji niso bistveno drugačni od tistih v zasebnem sektorju. To mi verjemi, ker sem zamenjal kar nekaj služb.

Jaz sem bil med drugim administrator računalniškega sistema državotvornega resorja (edini informatik) z 150 zaposlenimi in sem počel vse, od sistemske administracije strežnikov, nameščanja delovnih postaj, helpdeska, sam sem vodil vsa javna naročila s področja IT, razvijal aplikacije... Dvakrat se mi je zgodilo, da je zaradi strojne okvare odletel nepopravljivo celoten strežnik in če ne bi backup delal v redu, bi se lahko poslovili od podatkov, jaz pa bi šel novim izzivom naproti.

In za to dobiš plačo cca. 2000 EUR (bruto znesek seveda, brez malice in prevoza), ob tem, da moraš seveda imeti absolutno visoko izobrazbo, sicer lahko o taki bajni plači samo sanjaš.:)):)):))

Na drugi strani pa kurir s poklicno triletno šolo v firmi, ki je v večinski državni lasti, dobi 1600 EUR bruto uradne plače, pa še 500 EUR na roko. To je Slovenija 2010! črni humor za butalce (tu mislim seveda sebe).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()
««
36 / 357
»»