» »

Plače v IT industriji

Plače v IT industriji

Temo vidijo: vsi
««
33 / 368
»»

--- ::

lelski750 vsaj po mojih spremljanjih tega foruma mislim da trenutno vodiš (vsaj v bruto plači), ce pa ne bi prosil da me kdo popravi.

klemenSLO ::

po moji oceni imajo zaposleni v podjetjih ki tržijo IT stroitve višjo, kot tisti ki so zaposleniv internih oddelkih informatike
Life is not measured in minutes, but in MOMENTS...

beemf ::

klemenSLO je izjavil:

po moji oceni imajo zaposleni v podjetjih ki tržijo IT stroitve višjo, kot tisti ki so zaposleniv internih oddelkih informatike

Jaz sem isto mislil dokler nisem menjal službe. Je pa vse odvisno od različnih dejavnikov.

amd64bit ::

Malo gledam in je res žalostno to kake plače so tu pri nas. Moja teta dela v nemčiji 6 urni delavnik kot blaganičarka v trgovini(primerljivo z blagajničarko v mercatorju pri nas) in dobi vse skupaj ven na mesec skoraj 1250 EUR, toliko dobi dejansko ven po vseh dajatvah, ker bruto itak ni primerjliv. Pa ne mi sedaj začeti, da to ni primerljivo, ker sem bil gor in sem nakupoval hrano in je še skoraj ceneje kot tu. Stanovanja dobiš itak od države subvencionirana, avtomobili so že novi rahlo cenejši(posebej nemški BMW, Mercedes, Audi, Opel, WV) rabljeni pa itak, glede na to da jih od tam uvažajo nekateri. Mogoče je v lokalih malo dražje, ampak ta strošek je pač zelo odvisen on načina življenja in ni nekaj čemur se ne da izogniti. V bistvu dokaj žalostno.

Isotropic ::

kje pa ti delas? tukaj ali "gor"?

Na žalost delam tukaj. Moja zadnja "prava" plača je bila 2200 € bruto, za 9-10 ur na dan v firmi, nakar mi je počilo in smo odprli svojo firmo, sedaj se pa jebemo z neplačniki, davki in neumnimi zakoni in imam tudi tu že počasi vsega dovolj :D

nekikr ::

V Sloveniji je neumno to, da pol leta študiraš kako bi dobil kakšen posel in ga čim bolje speljal, naslednje pol leta pa študiraš kako bi ta prigarani denar malo skril, da ti država celega ne pobere.

Predvsem me zanima kako vi uredite to s strankami, ko se po več mesecev uskljajuje dokumentacija, za kar itak nisi plačan, ker si najprej moral dati ponudbo, potem jim pa za isto ceno delaš še natančno spceifikacijo, ker je itak v tvojem interesu, da je predmet pogodbe, da te naročnik potem ne jaha do onemoglosti. Potem pa na koncu projekta ugotoviš da si 1/3 časa praktično porabil že pred samim končnim podpisom pogodbe.

Ta strošek časa upoštevaš pri ponudbi, ki jo oddaš. Tudi vsi ostali morajo to upoštevati...

cekr ::

nekikr je izjavil:

V Sloveniji je neumno to, da pol leta študiraš kako bi dobil kakšen posel in ga čim bolje speljal, naslednje pol leta pa študiraš kako bi ta prigarani denar malo skril, da ti država celega ne pobere.

Pozabil si še dodati, da vmes še čakaš na plačilo. Če imaš srečo, ga dobiš v roku, sicer pa ti ostane moledovanje za zaslužen denar, na katerega si že pred mnogimi meseci plačal DDV.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

Tako je.

hunter01 ::

Ravno ta plačilna nedisciplina je v Sloveniji že nekaj let (verjetno kar nekaj) en najhujših problemov. Sploh ko se gre za izsiljevanje velikih podjetij napram posameznikom in manjšim podjetjem.

ABX ::

In država nezainteresirano gleda težavo. To z plačilom DDV-ja na neplačane račune je skregano z vsako logiko. In ta problem obstaja že ogromno časa.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: ABX ()

poweroff ::

Ni skregano z logiko.

Stvar je v tem, da država pač pobere svoj delež, za podjetja se ji pa je*e. Če bi bilo plačilo DDVja vezano na plačilno nedisciplino, bi se pa morala država aktivno trudit za zmanjševanje te nediscipline. To pa ne gre, valjda se boš obnašal kot mafijec najslabše vrste! :D
sudo poweroff

IceIceBaby ::

E-izvršba rulz.

LeQuack ::

E-izselitev-iz-države je tudi kul.
Quack !

registracija firme v tujini ali kaj?

Registracija firme v tujini ni tako zelo enostavna. Oz...je enostavna, samo nič kaj dosti ti ne pomaga, če hočeš delati po pravilih.

Firma, registrirana v tujini, ki jo vodi slovenec in slovenije še vedno plačuje slovenske davke. Ko si nakažeš plačo oz. dobičeš še vedno plačaš dohodnino/davek od dobička pri nas.

c3p0 ::

>Ni skregano z logiko.
>Stvar je v tem, da država pač pobere svoj delež, za podjetja se ji pa je*e. Če bi bilo plačilo DDVja vezano na plačilno nedisciplino, bi se pa morala država aktivno trudit za zmanjševanje te nediscipline. To pa ne gre, valjda se boš obnašal kot mafijec najslabše vrste!

Torej JE skregano z logiko. Če bi bilo logično, bi nekaj na tem že naredili, saj pljuvajo v lastno skledo: firma se najprej zakreditira, da sploh lahko plača DDV, plačil še vedno ni, nato pritisnejo še banke, sledi bankrot in zaprtje -> konec prihodkov od dobička in DDVja za državo -> slabo za državo. Ampak kratkovidnost ni nič novega.

Sago, temu se reče štiriletno plansko gospodarstvo. Kar se zgodi po štirih letih je problem naslednje vlade ;)

Byla ::

najlazje je javkati. Naceloma imamo moznost stvari spreminjat, prvo: z drugacnim obnasanjem in ne-sprejemanjem te jaro-gospoške mentalitete, drugo: lahko na volitvah izrazamo svojo voljo (ki se sicer razgubi v volji raje), tretje: ustarjajmo kapital, podjetja, IP, postanimo tako stranke kot narocniki s pravimi poslovnimi navadami.

da imamo visoke davke, da pustimo studentariji, da se šlepa, da imamo neoptimalno zdravstvo, pokojnine, je pa ze vsem jasna mantra, da se nanjo ni potrebno prepogosto sklicevat. Ker ne pomaga. Preverjeno :)
www.thirdframestudios.com

Invictus ::

IceIceBaby je izjavil:

Registracija firme v tujini ni tako zelo enostavna. Oz...je enostavna, samo nič kaj dosti ti ne pomaga, če hočeš delati po pravilih.

Firma, registrirana v tujini, ki jo vodi slovenec in slovenije še vedno plačuje slovenske davke. Ko si nakažeš plačo oz. dobičeš še vedno plačaš dohodnino/davek od dobička pri nas.

Kdo pa pravi da si moraš izplačat plačo, če imaš pa službeno kartico? In fiksen davek na leto? brez iskanja lukenj s stroški ?

LP I.

cyber_killer ::

Tale tema ima 33 strani, od tega mogoče par strani, da piše o plačah v IT industriji. Jaz bi na tem mestu samo prosil moderatorja, da se tale tema končno zaklene in naredi nova tema, kjer bodo navedene vaše / naše plače, da ko bo nekdo prišel na forum, da bo hitro našel to kar išče. Čim se pojavi kakšna debata jo moderator takoj briše.

Kdo pa pravi da si moraš izplačat plačo, če imaš pa službeno kartico? In fiksen davek na leto? brez iskanja lukenj s stroški ?

Če s službeno kartico plačaš nekaj za sebe osebno se to šteje kot izplačilo dobička.

Danes sem na faksu na oglasni deski videl a4 list na katerem je pisalo naj ne lepijo ponudb za delo, če jasno ne piše kolikšna bo plača oziroma urna podstavka za študenta, kar se meni osebno zdi edino prav. Naj omenim še da ta profesor ki je to napisal je zelo prizadeven za povezovanje študentov z industrijo in nam posreduje ponudbe za delo od podjetij.
Tako da mislim da bi se tudi slo-tech lahko zgledoval po tem v rubriki zaposlitve, ker tudi meni grejo na živce oglasi kot so "dobro eur/h", in ne vem kaj še vse. Mogoče se bo slišalo malo preveč kapitalistično, vendar kaj pa naj gledam kot največjo utež pri izbiri službe če ne plačo, poleg atmosfere/počutja v podjetju kar pa itak šele vidiš ko si že enkrat tam zaposlen. Tako da ene firme naj nehajo spamat z nekimi benefitsi ala možnost dela z najnovešjimi tehnologijami, ko mi je pa vseeno če delam na 50g ramu, 40"monitorju, super fast genious mouse za 700eur na mesec.

Zgodovina sprememb…

• polepsal: Mavrik ()

Hja, če bi napisali da rabijo nekoga, ki obvlada Pearl, Javo, C in F#, pa Photoshop in Corel ter je vešč marketinga in ekonomije in da za vse to ponujajo reci in piši 6EUR na uro jih noben niti poklical ne bi, tako se pa najde nekaj ljudi, ki pride na razgovor in nekdo na razgovoru nasede zgodbi, da bo sčasoma še kaj več od teh 6EUR...

Edit: drugače se seveda 100% strinjam, da ponudbe za delo brez plače niso primerne.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: nekikr ()

Mipe ::

Se pa vseeno s tem delajo stroški.

noraguta ::

--- je izjavil:

Danes sem na faksu na oglasni deski videl A4 list na katerem je pisalo naj ne lepijo ponudb za delo, če jasno ne piše kolikšna bo plača oziroma urna podstavka za študenta, kar se meni osebno zdi edino prav. Naj omenim še da ta profesor ki je to napisal je zelo prizadeven za povezovanje študentov z industrijo in nam posreduje ponudbe za delo od podjetij.
Tako da mislim da bi se tudi slo-tech lahko zgledoval po tem v rubriki zaposlitve, ker tudi meni grejo na živce oglasi kot so "dobro EUR/h", in ne vem kaj še vse. Mogoče se bo slišalo malo preveč kapitalistično, vendar kaj pa naj gledam kot največjo utež pri izbiri službe če ne plačo, poleg atmosfere/počutja v podjetju kar pa itak šele vidiš ko si že enkrat tam zaposlen. Tako da ene firme naj nehajo spamat z nekimi benefitsi ala možnost dela z najnovešjimi tehnologijami, ko mi je pa vseeno če delam na 50G ramu,40"monitorju,super fast genious mouse za 700EUR na mesec.
pa tuki nekje je za študente začetna postavka , a misliš da boš dobil jurja pa pu pru mesc?
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: noraguta ()

nekikr je izjavil:

Hja, če bi napisali da rabijo nekoga, ki obvlada Pearl, Javo, C in F#, pa Photoshop in Corel ter je vešč marketinga in ekonomije in da za vse to ponujajo reci in piši 6EUR na uro jih noben niti poklical ne bi, tako se pa najde nekaj ljudi, ki pride na razgovor in nekdo na razgovoru nasede zgodbi, da bo sčasoma še kaj več od teh 6EUR...

Edit: drugače se seveda 100% strinjam, da ponudbe za delo brez plače niso primerne.

so ja, ker je prevec spremenljivk... poleg tega nikomur na celu ne pise, da je plevel ali zrnje, CV ipd. je pa mozno tudi ponarediti oz. napihniti.

Kakorkoli obračaš je največja spremenljivka prav plača. Razen če misliš, da obstaja firma, ki ti bo sicer plačala le 600EUR mesečno, po drugi strani pa boš imel službenega Bugattija?

cyber_killer ::

noraguta je izjavil:

--- je izjavil:

Danes sem na faksu na oglasni deski videl A4 list na katerem je pisalo naj ne lepijo ponudb za delo, če jasno ne piše kolikšna bo plača oziroma urna podstavka za študenta, kar se meni osebno zdi edino prav. Naj omenim še da ta profesor ki je to napisal je zelo prizadeven za povezovanje študentov z industrijo in nam posreduje ponudbe za delo od podjetij.
Tako da mislim da bi se tudi slo-tech lahko zgledoval po tem v rubriki zaposlitve, ker tudi meni grejo na živce oglasi kot so "dobro EUR/h", in ne vem kaj še vse. Mogoče se bo slišalo malo preveč kapitalistično, vendar kaj pa naj gledam kot največjo utež pri izbiri službe če ne plačo, poleg atmosfere/počutja v podjetju kar pa itak šele vidiš ko si že enkrat tam zaposlen. Tako da ene firme naj nehajo spamat z nekimi benefitsi ala možnost dela z najnovešjimi tehnologijami, ko mi je pa vseeno če delam na 50G ramu,40"monitorju,super fast genious mouse za 700EUR na mesec.
pa tuki nekje je za študente začetna postavka , a misliš da boš dobil jurja pa pu pru mesc?

Ti kr deli za 700€. To ti je 4€ na uro za 168 delovnik. Kaj pa teb ni jasno? Že vsako tele ima vsaj 5€ na uro, kaj šele strokovna dela.

Hja, ravno študenti ste tisti, ki zbijate ceno celotnemu IT sektorju. Namesto, da bi nekdo, ki obvlada nek programski jezik in še kup drugih hi-tech tehnologij dobil primerno plačo, dobi ravno toliko kot ena slaba frizerka. Spletnih strani se že dolgo ne splača več delati, ker študenti delajo cel mesec na koncu pa 150-200EUR (max.) računajo.

Spura ::

To pa zato, ker zna spletne strani vsak loj delat. Je pa res, da je vseeno prekleto slabo placan posel v primerjavi s kakim avtomehankarstvom.

Mene bl zanima, kva je LeQuack hotu povedat. Jst tudi vse bolj pogledujem cez mejo, kjer je bruto pac dvakrat vecji, neto pa trikrat(ok tolk lih ne), ker so tudi davcni razredi drugace postavljeni, cena zivljenja pa je komajda visja (predvsem drazje storitve).

To pa zato, ker zna spletne strani vsak loj delat.

To ni čisto res. Dobra spletna stran se še vedno kar lepo plača.

Če si sposoben freelancer in res obvladaš svoje delo lahko z webdizajnom zaslužiš 2 jurja neto na mesec brez večjih težav. Tudi plače za sposobne ljudi niso tako nizke.

Človek bi pričakoval, da če res obvladaš potem tudi res zaslužiš. 2k ni nekaj hudo hudo veliko ane...

Pa nevem...po tem kaj ljudje pišejo tukaj gor je 2k precej nad povprečjem.

Pa ni treba, da si en genij na področju webdizajna. Samo, da se znajdeš na tem področju. Če znaš sam postaviti in prilagoditi en spodoben CMS pa, če nisi ravno antisocialen se da tudi od tega lepo živeti.

naj nebi bila 2k ena taka se mozna placa za inzenirski kader v lj z par leti izkusenj?
meni je bilo receno 1500-2000 za strojnika, elektrotehnika v lj je max. za racunalnicarja mogoce se kaj vec, ker morajo strojne/ elektro firme prezivljati vec ljudi (delavci), poleg tega so stroji brez problema par 100ke.

.:joco:. ::

Študent je sposoben naredit stran za EUR200, ker dela na fotrovi mašini, na piratskih windowsih, ker mu dopust plačajo starci, ker je in živi subvencionirano, ker si ne plačuje nobenih prispevkov, ker dela na črno ali prek študenta. Skrajni cajt, da se študentsko delo ukine. Nič ne bi bilo narobe, če bi se študentje pobrali tudi ven iz te teme. Plače v IT industriji nas zanimajo v tej temi. Ne pa delo prek študenta.
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

Byla ::

.:joco:. je izjavil:

Študent je sposoben naredit stran za EUR200, ker dela na fotrovi mašini, na piratskih windowsih, ker mu dopust plačajo starci, ker je in živi subvencionirano, ker si ne plačuje nobenih prispevkov, ker dela na črno ali prek študenta. Skrajni cajt, da se študentsko delo ukine. Nič ne bi bilo narobe, če bi se študentje pobrali tudi ven iz te teme. Plače v IT industriji nas zanimajo v tej temi. Ne pa delo prek študenta.

kapo dol.
www.thirdframestudios.com

kopernik ::

nekikr je izjavil:

Človek bi pričakoval, da če res obvladaš potem tudi res zaslužiš. 2k ni nekaj hudo hudo veliko ane...

Do dveh jurjev neto pri redni zaposlitvi ni tako enostavno priti. Brez olajšav, dodatkov, nagrad, ipd. Lažje je toliko in še več zaslužiti, če soliraš, a moraš za tak način biti tudi sposoben iskati nov biznis oz. nove projekte.

Nam pa študenti, ki delajo strani za 200EUR sploh niso konkurenca. Prav tako nam niso konkurenca podjetja, ki za 30EUR na mesec izdelajo trgovino, 3 bloge in dajo zraven free hosting za 10 let.

Na vsakem trgu obstajajo niše. Te lowcost strani so ena od takih niš, obstaja pa tudi precej povpraševanja po drugih izdelkih in storitvah. Tako lahko preživijo velike agencije, ki delajo strani za par 10k, manjše, ki so specializirane za določen tip strani in podobno.

Naj študenti delajo za 200EUR, če jim paše. Niso oni krivi, da obstaja free market. Če se kot podjetnik ne znaš temu prilagoditi si sam kriv.

Absolutno imaš prav joco. So pa vseeno relevantni za to temo, ker so zaradi njih plače take kot so. Zato, ker študentelj (ki študira 10 let ali več) dela za 200EUR na mesec (kar mu je super, saj zasluži za kavico in čike - več kot dovolj za vse kar rabi in kar se njegovih pričakovanj tiče) ima povprečen ITjevec malce boljšo plačo kot tajnica ali pa prodajalka sadja...

kst: res je, a takih podjetij je malo, ker je trg za take obširne projekte premajhen, da bi lahko več ljudi zaposloval...

Pri meni študentje ne delajo ravno za 200EUR na mesec :) Ne vem kako so drugje plačani, ampak načeloma se mi zdi, da ne plačamo tako malo, pa vseeno ni bilo lahko dobiti sposobnih ljudi.

kst: res je, a takih podjetij je malo, ker je trg za take obširne projekte premajhen, da bi lahko več ljudi zaposloval...

Ni treba, da se vsi usmerijo v mega projekte za ogromne firme. Imaš še 100 drugih niš na tem področju.

Je pa res, da je najlažje delat "spletne strani" in ko povpraševanje malo usahne znižati ceno še za 5% več kot konkurenca. Ampak to je problem nesposobnih podjetnikov.

Pegaz ::

kst, koliko pa plačate, da ne bomo preveč offtopic?

nuclear ::

jaz imam 5EUR na uro kot študent, pa še to sem si komaj prislužil, ker je nihalo med 4 in 5EUR.. mislim halo...

programiram pa aplikacije v asp.net + dizajne visoko nivojske delam... to pomoje ni za 5EUR delo... pa čeprav sem študent(sem kar usposobljen, nisem pil in spal med študijem, ampak sem veliko sam delal kot freelancer).
Asus G14 2023 - Ryzen 7940HS - 32GB DDR5 - GeForce RTX 4080 - 990 PRO 4TB

Za študenta 7/uro + potni + dodatek za knjige z amazona :) Realno to pomeni 1200 do 1500 mesečno. Delo obsega oblikovanje, razrez v html, postavitev CMSjev.

Ni ravno ena bogatija, ampak 200EUR na mesec pa tudi ni :)

@nuclear
Pobegni drugam - pa hitro.

Ne hitro - takoj! Teci!

Nuclear, pošlji CV in reference na privat :)

LeQuack ::

Bom še enkrat nalimal eno tabelco iz Financ z ocenami plač, izpred par let. Kdo misli, da za računalniškega programerja to še velja? Žalostno je, da so plače ponekod še večje sedaj (dohtarji, sodniki), na drugih področjih pa je dejansko stagniralo.

Quack !
««
33 / 368
»»