Forum » Programiranje » Plače v IT industriji
Plače v IT industriji
Temo vidijo: vsi

ripmork ::
Webdizajnerjev je preveč, da.
Res dobrih webdizajnerjev je pa bolj malo.
(imho)
Res dobrih webdizajnerjev je pa bolj malo.
(imho)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ripmork ()

SmeskoSnezak ::
Mene ne zanimajo freelancerji (al kak se jim reče) in tistim prek šs-ja ali pa s.p.jem. Bolj v podjetjih.
@ Pusti soncu v srce... @

IceIceBaby ::
Študent, ki obvlada html in css, zraven zna še kakšno stvar narediti v photoshopu itd lahko pričakuje po mojih izkušnjah tam od 4 do 6 eur na uro. Za redno zaposlitev kot HTML koder je pa pomoje kriza, jaz nobenega ne poznam. Pomoje veliko večino dela opravijo študenti.
Ravno pred kratkim sem izvedel da project manager v enem od večjih slovenskih webdizajn podjetji dobi okoli 1000 eur na začetku in okoli 1200 po nekaj mesecih.
Če se greš webdesign je imho še najboljša varjanta, da si freelancer. Če ti uspe dobiti nekaj strank, ki ti prinašajo redne dohodke (razne vzdrževalne pogodbe, stalne nadgradnje itd) in vmes še kakšen večji projekt se lahko kar spodobno preživljaš.
Ravno pred kratkim sem izvedel da project manager v enem od večjih slovenskih webdizajn podjetji dobi okoli 1000 eur na začetku in okoli 1200 po nekaj mesecih.
Če se greš webdesign je imho še najboljša varjanta, da si freelancer. Če ti uspe dobiti nekaj strank, ki ti prinašajo redne dohodke (razne vzdrževalne pogodbe, stalne nadgradnje itd) in vmes še kakšen večji projekt se lahko kar spodobno preživljaš.

[MYTiX] ::
kreco: Globalno gledano so pomoje višje plače v IT sektorju, kot v pravnem. V Slo je pa verjetno obratno. Se pa stvari obračajo na bolje.
S tehničnim znanjem imaš veliko večjo verjetnost, da boš pristal v kakšnem startupu, ki ima že samo s finančne perspektive lahko ogromen potencial.
Odloči se po tem kar te bolj veseli. Če ti ni problem bit na compu do 2 zjutraj in se ubadat s kakšnim zanimivim problemom, potem ti bo verjetno bolj všeč v tehničnih vodah. Kar pa še ne pomeni da ti bo tudi fax všeč.
Če ti je cilj € se usmeri v finančne/ekonomske vode.
Pa ne pozabi, da je pravo boring
S tehničnim znanjem imaš veliko večjo verjetnost, da boš pristal v kakšnem startupu, ki ima že samo s finančne perspektive lahko ogromen potencial.
Odloči se po tem kar te bolj veseli. Če ti ni problem bit na compu do 2 zjutraj in se ubadat s kakšnim zanimivim problemom, potem ti bo verjetno bolj všeč v tehničnih vodah. Kar pa še ne pomeni da ti bo tudi fax všeč.
Če ti je cilj € se usmeri v finančne/ekonomske vode.
Pa ne pozabi, da je pravo boring

podpis
Zgodovina sprememb…
- spremenil: [MYTiX] ()

kekz ::
Globalno gledano so zagotovo višje plače v pravu. Nekje se mi valja podatek, da v ZDA 1/3 narodnega dohodka ustvarijo pravniki.

To ne spada lih semle verjetno, a zadnič sn pri preklaplanju kanalov mel mal na Discovery Chanelu, kjer je neka oddaja Oil Strike. Naletel sn ravno na podatek, da tam človek dobi plačano 10.000 dolarjev na dan, kar je preračunano v evre 6757. A mi lahko kdo takšen podatek potrdi, saj je to kar ogromno denarja za en dan dela? Čeprav vem, da bi naj blo delo very hard. Pa če ve kdo koliko ur more človek na dan delat.

Meki ::
O super tale tema je spet zaživela.
Torej po mojih izkušnjah programerji začetniki pričakujte nekaj okoli 5€. Mogoče do 6.5 (tam nekje), ampak vsekakor pod 5€ na uro ne sprejet, ker če znate programirat ne bo problema dobiti dela kje drugje. To seveda govorim za študentsko delo, za redne zaposlitve ne vem, ker se sploh ne mislim zaposlit. To je metanje denarja stran, da bom sedaj državi dajal polovico plače in ne imel nič od tega.
Kar se pa tiče webdesigna... če pogledam firme, ki izdelujejo spletne strani, so plače dokaj nizke. To pa predvsem zato ker imajo vse te firme neke svoje CMSe, ki so v 90% katastrofa od katastrofe. Večinoma so totalno neučinkoviti in porabiš en kup časa da z njim kaj narediš.
Mislim, če se že ukvarjaš z web sceno poskusi mogoče na POP TVju (24ur.com pa te scene). Jaz sem bil tam (sicer ne prav dolgo, zaradi drugih obveznosti) in je kar v redu. Plača je za to področje (PHP, MySql) kar dobra pa tudi vzdušje je OK. Vsa podjetja, ki pa se ukvarjajo z izdelavo manjših spletnih strani po naročilu pa odsvetujem. Predvsem se na daleč izogibajte s.p.-jem! V teh firmah večinoma delajo programerji, ki nimajo dovolj znanja, da bi se ukvarjali s kakšnimi bol resnimi zadevami, zato tudi taki CMSi, kot sem jih opisal zgoraj in seveda tudi urne postavke na nivoju fizičnih delavcev.
Pa še spomnil sem se, da sem zadnjič videl oglas za PHP, MySql developerja na RTVSLO.si. Sicer sem samo videl banner to je bilo pa to, ampak kogar to zanima bo že refreshal www.rtvslo.si toliko časa, da se pokaže :D.
Pa še moje osebno mnenje glede plač: karkoli pod 1000€ je sociala, zadošča za preživetje, da bi si pa s tem kaj ustvaril pa ni.
Torej po mojih izkušnjah programerji začetniki pričakujte nekaj okoli 5€. Mogoče do 6.5 (tam nekje), ampak vsekakor pod 5€ na uro ne sprejet, ker če znate programirat ne bo problema dobiti dela kje drugje. To seveda govorim za študentsko delo, za redne zaposlitve ne vem, ker se sploh ne mislim zaposlit. To je metanje denarja stran, da bom sedaj državi dajal polovico plače in ne imel nič od tega.
Kar se pa tiče webdesigna... če pogledam firme, ki izdelujejo spletne strani, so plače dokaj nizke. To pa predvsem zato ker imajo vse te firme neke svoje CMSe, ki so v 90% katastrofa od katastrofe. Večinoma so totalno neučinkoviti in porabiš en kup časa da z njim kaj narediš.
Mislim, če se že ukvarjaš z web sceno poskusi mogoče na POP TVju (24ur.com pa te scene). Jaz sem bil tam (sicer ne prav dolgo, zaradi drugih obveznosti) in je kar v redu. Plača je za to področje (PHP, MySql) kar dobra pa tudi vzdušje je OK. Vsa podjetja, ki pa se ukvarjajo z izdelavo manjših spletnih strani po naročilu pa odsvetujem. Predvsem se na daleč izogibajte s.p.-jem! V teh firmah večinoma delajo programerji, ki nimajo dovolj znanja, da bi se ukvarjali s kakšnimi bol resnimi zadevami, zato tudi taki CMSi, kot sem jih opisal zgoraj in seveda tudi urne postavke na nivoju fizičnih delavcev.
Pa še spomnil sem se, da sem zadnjič videl oglas za PHP, MySql developerja na RTVSLO.si. Sicer sem samo videl banner to je bilo pa to, ampak kogar to zanima bo že refreshal www.rtvslo.si toliko časa, da se pokaže :D.
Pa še moje osebno mnenje glede plač: karkoli pod 1000€ je sociala, zadošča za preživetje, da bi si pa s tem kaj ustvaril pa ni.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Meki ()

Tody ::
Meki, če ni top secret kako boš ti črpal denar iz firme ? Večno ne moreš delat na napotnico... Če odpreš SP so tudi tam neki davki itd itd...

OChack ::
ja oil strike oddaja prav da zasluž 10 000$ na dan , samo ne delovc ampak šefe :) .
Kar se pa plač v IT tiče je tko da jst recimo ki mam minimalno kot študent, ap en programiram lih, sm bl na hardwer nivoju dobim 4.2€
Kar se pa plač v IT tiče je tko da jst recimo ki mam minimalno kot študent, ap en programiram lih, sm bl na hardwer nivoju dobim 4.2€
Int€l inside, IDIOT Outside

Loki ::
bom drugace vprasal.
kaksne so place projektantov v strojnistvu? po mojih podatkih se ustavi na 1000e nekako, mogoce 1300, je pa v vecjih firmah (trimo...) bojda slabo.
kaksne so place projektantov v strojnistvu? po mojih podatkih se ustavi na 1000e nekako, mogoce 1300, je pa v vecjih firmah (trimo...) bojda slabo.
I left my wallet in El Segundo
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Loki ()

Povprečna plača v sloveniji je okol 800 eur (dec 2007 834) torej je plača 1000 nadpovprečna. In samo z diplomo in delom, ki ti ga dajo drugi vrjetno res ne boš šel čez mejo 1300. Ko pa boš imel zadosti znanja in vez in sposobnosti, da boš ta tvoj znanje prodajal ne samo tvojemu šefu ampak še komu drugemu se bodo zadeve dvignile...

kreco ::
Mene pa še zanima kok je kaj z vašim vidom, sploh pr tistih, k se z računalniki že dalj časa ukvarjate?

Fizikalko ::
Moj vid je, denimo, porazen. Na eno oko samo še 80% vida, na obeh pa dioptrija > 4 plus še kup cilindra.

Dej nehi s takmi fizikalko...
Tok hudo pa vrjetno ni...

Zgodovina sprememb…
- spremenil: kreco ()

jype ::
Moj vid je pa odličen. Pa sem prepričan, da več presedim za računalnikom, kot Fizikalko.
Daleč najbolj je vid odvisen od tega, kaj podeduješ od prednikov. Malo tudi od tega, kako delaš z očmi - ne švasat brez maske in ne v monitor ali knjige buljit od čisto blizu.
Daleč najbolj je vid odvisen od tega, kaj podeduješ od prednikov. Malo tudi od tega, kako delaš z očmi - ne švasat brez maske in ne v monitor ali knjige buljit od čisto blizu.

SOFTVERSKI PROGRAMER
Kaj počne: Očitno programira, in to v več programskih jezikih. Poleg tega pomaga podjetjem integrirati in uporabljati nove tehnologije – zato je povpraševanje praviloma večje po tistih z občutkom za delo z ljudmi, v nasprotju z individualisti, ki delo pretežno opravijo ponoči in svojega programa ne znajo razložiti navadnim smrtnikom.
Zakaj je to poklic prihodnosti: Že sedaj zaradi pomanjkanja domača podjetja kadre novačijo med samim študijem, in to ne le najboljših. Če ste predani in pripravljeni na dolge ure izpopolnjevanja, se lahko odlično prodate.
Pričakovana plača: Načeloma gre za zelo dobro plačano službo, vendar ne v vseh primerih. Podružnice velikih multinacionalk prvih nekaj let zaposlujejo nadebudneže, ki jih glede na opravljeno delo premalo (med 150 in 200 tisoč neto) plačajo v zameno za referenco. Zato je bolj smiselno iskati službo v manjših specializiranih podjetjih, ki pogosto plačujejo na uro, ta znaša tudi štiri in več tisoč tolarjev neto. Če imate podjetniško žilico, je lastno podjetje morda najdonosnejša izbira. Zaslužki na projekt se namreč merijo v milijonih.
Smeri študija: računalništvo, informatika, strojništvo, elektrotehnika (samo študij v nobenem primeru ni dovolj, če nimate programerskih izkušenj).
Tole sm zasledu v reviji Moje delo. Pa še en podatek mam in to iz Faxvpisnika, da naj bi bilo programiranje plačano na študentcu med 15€-20€ na uro. Kok kaj tole drži?
Kaj počne: Očitno programira, in to v več programskih jezikih. Poleg tega pomaga podjetjem integrirati in uporabljati nove tehnologije – zato je povpraševanje praviloma večje po tistih z občutkom za delo z ljudmi, v nasprotju z individualisti, ki delo pretežno opravijo ponoči in svojega programa ne znajo razložiti navadnim smrtnikom.
Zakaj je to poklic prihodnosti: Že sedaj zaradi pomanjkanja domača podjetja kadre novačijo med samim študijem, in to ne le najboljših. Če ste predani in pripravljeni na dolge ure izpopolnjevanja, se lahko odlično prodate.
Pričakovana plača: Načeloma gre za zelo dobro plačano službo, vendar ne v vseh primerih. Podružnice velikih multinacionalk prvih nekaj let zaposlujejo nadebudneže, ki jih glede na opravljeno delo premalo (med 150 in 200 tisoč neto) plačajo v zameno za referenco. Zato je bolj smiselno iskati službo v manjših specializiranih podjetjih, ki pogosto plačujejo na uro, ta znaša tudi štiri in več tisoč tolarjev neto. Če imate podjetniško žilico, je lastno podjetje morda najdonosnejša izbira. Zaslužki na projekt se namreč merijo v milijonih.
Smeri študija: računalništvo, informatika, strojništvo, elektrotehnika (samo študij v nobenem primeru ni dovolj, če nimate programerskih izkušenj).
Tole sm zasledu v reviji Moje delo. Pa še en podatek mam in to iz Faxvpisnika, da naj bi bilo programiranje plačano na študentcu med 15€-20€ na uro. Kok kaj tole drži?

OChack, kolk pa kaj delavc zasluž? Samo jaz sn prebral tole: "Ne mislim čakati ves dan tu, za to da jih plačam 10000 dolarjev na dan. " al je blo napisano, da "sn plačan"? Kasneje je lih poba poslal naj raje gre prelagat žakle, ker ne misli toliko gnara zapravlat za njega, če pa jih ovira namesto, da bi napredovali. Raje bi videl, če je kje to na netu napisano, kolk tile naftarji zaslužjo. (bom sam malo pobrskal tudi)
p.s.:Vid je tud odvisn kolk se kaj zunaj giblješ in kaj ješ.
p.s.:Vid je tud odvisn kolk se kaj zunaj giblješ in kaj ješ.

Zgodovina sprememb…
- spremenilo: SmeskoSnezak ()

IceIceBaby ::
Ne drži, razen mogoče v res izjemnih primerih (mogoče za kakšne projekte, kjer je potrebno specifično znanje in je deadline že zelo blizu).

jype, sicer se ne bi ravno šel "kdo je več za mašino", ampak, ko si se že lotil nekega porimerjanja, je moje povprečje nekje 12 ur na dan. Povprečje.

Hja, samo ti si naredu tisti faks, kar te nedvomno postavi vsaj par ur zadaj :)
Si pa verjetno takrat toliko več čital, kar tudi ni najbolje za vid.
Sicer sva pa približno izenačena, se mi zdi (razen, če si tudi med vikendi 12 ur za mašino - takrat sem jaz malo manj).
Si pa verjetno takrat toliko več čital, kar tudi ni najbolje za vid.
Sicer sva pa približno izenačena, se mi zdi (razen, če si tudi med vikendi 12 ur za mašino - takrat sem jaz malo manj).

Hja, za vikend je ponavadi sobota orenk bizi, nedeljo si pa večinoma frej vzamem, le v kakšni tretjini primerov pa tudi to ne znese.
Zdej pa dost, da ne bova preveč off topic.
Zdej pa dost, da ne bova preveč off topic.

zerox ::
Za najbolje plačanega slovenskega informatika, katerega poznam jaz, sem že pred nekaj časa izvedel, da ima 700$/uro. Ne vem, koliko ur mu uspe spraviti skupaj, ampak človek je zelo cenjen in podjetja ga rada najemajo.
In kaj dela tip ? Verjetno je kak Navision/SAP/< insert a badass ERP product > svetovalec, ki ima še ogromno znanja iz ekonomije & seveda izkušenj na svojem področju? Programira verjetno ne za tak denar ;)?

Hja, za tak denar jaz tudi programiram (no, praviloma debugiram), ampak za d.o.o. (in seveda ne morem vsega pospravit v žep). Pa sem "zgolj" unix znalec in programer.
V žep mesečno dobim približno dve povprečni neto plači.
V žep mesečno dobim približno dve povprečni neto plači.

budili ::
bom drugace vprasal.
Kaj je to projektant oz. dela in naloge...?
Moje področje strojništva -konstrukcija in tehnologija, letno raste cca. 6-7% (samo da potraja...) in smo kolegi nekje med 1300-1600eur neto. Ni LJ.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: budili ()

> In kaj dela tip ? Verjetno je kak Navision/SAP/< insert a badass ERP product > svetovalec, ki ima še ogromno znanja iz ekonomije & seveda izkušenj na svojem področju? Programira verjetno ne za tak denar ;)?
Čisto nič ekonomije. Je tudi svetovalec, ampak izključno tehnični (v bistvu res za softver ene tuje korporacije kot freelancer). Programira direktno ne, le občasno debugira in popravlja tuje napake.
Čisto nič ekonomije. Je tudi svetovalec, ampak izključno tehnični (v bistvu res za softver ene tuje korporacije kot freelancer). Programira direktno ne, le občasno debugira in popravlja tuje napake.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: kekz ()

Loki ::
Kaj je to projektant oz. dela in naloge...?
to, kot si rekel. kons/ teh.
p.s. kako velika firma in kaj delate (svoje izdelke, storitve kot so razrez..., samo projektiranje oz. konstrukcija za druge firme - orodja recimo, a brez samega brizganja pri vas...)?
to, kot si rekel. kons/ teh.
p.s. kako velika firma in kaj delate (svoje izdelke, storitve kot so razrez..., samo projektiranje oz. konstrukcija za druge firme - orodja recimo, a brez samega brizganja pri vas...)?
I left my wallet in El Segundo
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Loki ()

vasquez ::
Kadar je release je ponavadi kriza. Sploh v multiuser okoljih, kjer prej ne moreš stestirati vseh možnosti. Potem pač debugiraš dokler ne odpraviš napake. Jaz s tem nimam posebnih problemov, čeprav mariskatero noč nisem prespal. Se je pa že zgodilo, da je kak kolega takrat "zbolel".

budili ::
za Lokija gledep.s. kako velika firma in kaj delate (svoje izdelke, storitve kot so razrez..., samo projektiranje oz. konstrukcija za druge firme - orodja recimo, a brez samega brizganja pri vas...)?
Lasten razvoj, celoten razvoj izdelkov za druga podjetja, sama izdelava za stranke večjih projektov. Podjetje zaposluje 80 ljudi.
Stres je pa itak povsod. Pomisli kako se počuti oseba, ki stoji za svojim delom, na koncu se pa izkaže za živi polom. V strojništvu zna to biti posebej boleče, ker je dosti mat. stroškov zraven. Dobrim konstrukterjem, ki imajo še tehnično znanje in širok pogled na tehnologijo lahko samo kapo dol.
Lasten razvoj, celoten razvoj izdelkov za druga podjetja, sama izdelava za stranke večjih projektov. Podjetje zaposluje 80 ljudi.
Stres je pa itak povsod. Pomisli kako se počuti oseba, ki stoji za svojim delom, na koncu se pa izkaže za živi polom. V strojništvu zna to biti posebej boleče, ker je dosti mat. stroškov zraven. Dobrim konstrukterjem, ki imajo še tehnično znanje in širok pogled na tehnologijo lahko samo kapo dol.

yeti ::
Ma v bistvu vam bom dal najbolj koristen mozen nasvet:
Ce imate najmanjšo možnost da vpišete gerontologijo, genetiko ali farmacijo, niti ne razmisljajte o
programiranju in se prepišite iz faksa ter pozabite to zablodo.
Tu ni nafte, so si jo ze korporacije razdelile, je samo veliko garanja za majhne mezde za 99% programerjev,
in to je zdaj, danes, ko dostudirate bo še slabše. Pa niste nič krivi, krivi so uporabniki (placniki), ki niso
sposobni oceniti kaksno govno jim firme prodajajo.
Ce imate najmanjšo možnost da vpišete gerontologijo, genetiko ali farmacijo, niti ne razmisljajte o
programiranju in se prepišite iz faksa ter pozabite to zablodo.
Tu ni nafte, so si jo ze korporacije razdelile, je samo veliko garanja za majhne mezde za 99% programerjev,
in to je zdaj, danes, ko dostudirate bo še slabše. Pa niste nič krivi, krivi so uporabniki (placniki), ki niso
sposobni oceniti kaksno govno jim firme prodajajo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: yeti ()

Čista resnica in zmeraj slabše bo... Veliko preveč ljudi se bo "naučilo" programirat...
Tko kot zna danes vsak postavit spletno stran...

yeti> Ce imate najmanjšo možnost da vpišete gerontologijo, genetiko ali farmacijo, niti ne razmisljajte o programiranju in se prepišite iz faksa ter pozabite to zablodo.
Se bojiš konkurence, kajne? :)
Tody> Čista resnica in zmeraj slabše bo... Veliko preveč ljudi se bo "naučilo" programirat...
Včasih je uporaba računalnika _zahtevala_ znanje programiranja.
yeti> Pa niste nič krivi, krivi so uporabniki (placniki), ki niso sposobni oceniti kaksno govno jim firme prodajajo.
Danes pa Applu raste tržni delež, ker ljudje _vedo_, da je, čeprav še vedno govno, OS X manj smrdljiv od Windows Vista.
Se bojiš konkurence, kajne? :)
Tody> Čista resnica in zmeraj slabše bo... Veliko preveč ljudi se bo "naučilo" programirat...
Včasih je uporaba računalnika _zahtevala_ znanje programiranja.
yeti> Pa niste nič krivi, krivi so uporabniki (placniki), ki niso sposobni oceniti kaksno govno jim firme prodajajo.
Danes pa Applu raste tržni delež, ker ljudje _vedo_, da je, čeprav še vedno govno, OS X manj smrdljiv od Windows Vista.

rasta ::
Ne delajte si utvar, da boste imeli nadpovprečno plačo, če niste nekaj posebnega. Samo s "pravo" izbiro faksa ali učenjem "pravega" programskega jezika je to zelo malo verjetno. Ker če bi bilo, bi to vsi počeli in povprečna plača bi bila precej višja ...

Gandalfar ::
Pa se zmeraj ne vidim, da bi manjkalo podjetij, ki mastno sluzijo, ker je prejsnjih 5 znalcev hudo zabluzilo na koncu dneva..

robert512 ::
s placo ni se nobeden obogatel, vkljucno z mano ne
S placo se da pokrit poloznice in ce imas sreco kupit en kolkr tolk normalen avto, vse drugo so utvare. Tko da to bluzenje kolk kdo zasluzi na mesc al je to 800, 1000 ali 1500€ je cisti nonsense.
Izberte si tisto podrocje ki vas res veseli in tam delajte. Ko boste imel dovolj znanja, poznanstev in predvsem zelje it na svoje ... ne omahujte ter upajte, da vam bo uspelo.

S placo se da pokrit poloznice in ce imas sreco kupit en kolkr tolk normalen avto, vse drugo so utvare. Tko da to bluzenje kolk kdo zasluzi na mesc al je to 800, 1000 ali 1500€ je cisti nonsense.
Izberte si tisto podrocje ki vas res veseli in tam delajte. Ko boste imel dovolj znanja, poznanstev in predvsem zelje it na svoje ... ne omahujte ter upajte, da vam bo uspelo.

> s placo ni se nobeden obogatel, vkljucno z mano ne
Odvisno od definicije "obogateti".
Poznam ljudi, ki imajo 10 in celo več kot 15 jurjev redne plače mesečno. Res Billkota s tem nikoli ne ujameš.

Odvisno od definicije "obogateti".
Poznam ljudi, ki imajo 10 in celo več kot 15 jurjev redne plače mesečno. Res Billkota s tem nikoli ne ujameš.

cryptozaver ::
Bogat si takrat, ko potrebuješ manj ali točno toliko kot imaš. Ne glede na plačo, premoženje...

Matevžk ::
Čeprav se strinjam s tabo, je taka definicija problematična: spet puščaš odprto diskusijo, kako definirati, kaj človek potrebuje ...
edit: tipkarska napaka.
edit: tipkarska napaka.
lp, Matevžk
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Matevžk ()

cryptozaver ::
>kako definirati, kaj človek potrebuje
He he razmišljaš čist računalniško. Tle ni nobene znanosti. Vprašaš človeka pa vidiš kaj potrebuje.
He he razmišljaš čist računalniško. Tle ni nobene znanosti. Vprašaš človeka pa vidiš kaj potrebuje.

Matevžk ::
Ali potrebuješ vsakih 5 let nov avto?
Ali SPLOH potrebuješ avto?
Jaz ga, ker imam do prve avtobusne postaje uro hoda. Marsikdo v Ljubljani se bo sveto zaklinjal, da potrebuje SUV-a, pa bi po premisleku lahko morda celo ugotovil, da sploh ne potrebuje avta. Potrebuješ hišo? Jaz jo imam -- pa bi lahko živel brez nje? Težko bi se navadil, tako da bi se kvaliteta mojega življenja močno zmanjšala. Ampak ali jo res potrebujem? Preživel bi tudi brez nje ...
Skratka -- po eni strani mnogo preširoka tematika za to forumsko temo, po drugi strani se pa ne splača odpirati nove forumske teme, ker ne bi nikoli prišli do nekega smiselnega zaključka.
Ali SPLOH potrebuješ avto?
Jaz ga, ker imam do prve avtobusne postaje uro hoda. Marsikdo v Ljubljani se bo sveto zaklinjal, da potrebuje SUV-a, pa bi po premisleku lahko morda celo ugotovil, da sploh ne potrebuje avta. Potrebuješ hišo? Jaz jo imam -- pa bi lahko živel brez nje? Težko bi se navadil, tako da bi se kvaliteta mojega življenja močno zmanjšala. Ampak ali jo res potrebujem? Preživel bi tudi brez nje ...
Skratka -- po eni strani mnogo preširoka tematika za to forumsko temo, po drugi strani se pa ne splača odpirati nove forumske teme, ker ne bi nikoli prišli do nekega smiselnega zaključka.
lp, Matevžk

yeti ::
jtype> Se bojiš konkurence, kajne? :)
Bojim se porasta števila težakov ki prodajajo znanje sumljive vrednosti. V bistvu ki sploh ne vedo kaj govorijo, odpirajo pac usta (oz. tipkajo),
tako, iz refleksa.
jtype> Danes pa Applu raste tržni delež, ker ljudje _vedo_, da je, čeprav še vedno govno, OS X manj smrdljiv od Windows Vista.
QED!
Bojim se porasta števila težakov ki prodajajo znanje sumljive vrednosti. V bistvu ki sploh ne vedo kaj govorijo, odpirajo pac usta (oz. tipkajo),
tako, iz refleksa.
jtype> Danes pa Applu raste tržni delež, ker ljudje _vedo_, da je, čeprav še vedno govno, OS X manj smrdljiv od Windows Vista.
QED!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: yeti ()

Meki ::
Tody> Meki, če ni top secret kako boš ti črpal denar iz firme ? Večno ne moreš delat na napotnico... Če odpreš SP so tudi tam neki davki itd itd...
Ja dokler se bo dalo preko študenca, kasneje pa lahko tudi preko avtorske pogodbe ali kakorkoli, fora je samo, da se izognem plačevanju za pokojnino. Zdravstveno zavarovanje si zrihtaš sam (ne stane prav veliko), dohodnina je pa pač dohodnina, ki te doleti v vsakem primeru. No saj jaz še vedno upam, da bodo do takrat ko ne bom več mogel preko napotnice, zrihtali te obremenitve plač na neke normalne nivoje.
Ja dokler se bo dalo preko študenca, kasneje pa lahko tudi preko avtorske pogodbe ali kakorkoli, fora je samo, da se izognem plačevanju za pokojnino. Zdravstveno zavarovanje si zrihtaš sam (ne stane prav veliko), dohodnina je pa pač dohodnina, ki te doleti v vsakem primeru. No saj jaz še vedno upam, da bodo do takrat ko ne bom več mogel preko napotnice, zrihtali te obremenitve plač na neke normalne nivoje.