» »

Plače v IT industriji

Plače v IT industriji

Temo vidijo: vsi
««
8 / 370
»»

rasta ::

Vsekakor vsakemu priporočam, da se odloči in izkusi kakšno leto tujine.
To so neprecenljive izkušnje za vsakega mladega človeka, čeprav imajo kar nekaj stranskih učinkov - deziluzionirajo!

IceIceBaby ::

Zdravstveni sistem: daleč od ideala, ampak bi lahko bilo tudi slabše. V nekaterih bolj razvitih državah si ljudje enostavno ne morejo privoščiti zdravnika. Pri nas so sicer nenormalne (in nerazumljivo dolge) vrste, ampak gre stanje počasi na boljše.

razsuto infrstrukturo: Kaj je pa razsuto ?

Birokracije je res preveč. Ampak meni se to ne zdi razlog, da se odselim. Poleg tega tudi v nemčiji ali avstriji niso nedolžni. Američani imajo to zelo dobro poštimano. So pa tam druge stvari problematične.

Kar se tiče nepotrebnih investicij nevem kam meriš. "lopovov na visokih položajih" je pa povsod dovolj, tudi v najbolj demokratičnih in "poštenih" državah.

Pa dobro, ne bom se več kregal. Povedal sem kaj si mislim. Meni se zdi Slovenija zelo uredu država. Nikjer ni idealno, imam pa tukaj vse potrebne pogoje za dobro življenje. Narava je lepa, kriminala je malo, nepremičnine so relativno poceni (glede na nekatere druge države)... Če se malo znajdeš lahko živiš v hiši z lepo parcelo, ki stane manj kot garsonjera v Londonu zaslužiš pa ravno toliko en anglež ali nemec.

yeti ::

Ampak po drugi strani, je lahko zaradi enega posiljanja izdelek dražji in se ti ga ne splača kupiti preko ebaya, ne?

Sploh ne, ce je to npr. XXL plazma tv, ki je v nemčiji 1000€ cenejši (ne pretiravam, preverjeno, isti model, me je skoraj s
stola odneslo) kot v BOFu.

Me pa veseli, da nekateri razumejo o čem govorim.

"Boš moral ti počakat še 4 leta"

Ti bom poskusil razloziti, zakaj sem to napisal. Ker s svojim "kaj me briga" kam gre denar nekako dajes slutiti, da
ti je zivljenje precej bolj preprosto kot nekomu, ki se 100% prezivlja iz svojega dela. Dovolj bi npr. bilo ze to, da
zivis pri nekom drugem. Normalno te pri prehodu iz studentskega staža v "delavskega" pricaka neprijetno presenecenje
ko za svoje delo kar naekrat dobis manj (ce si seveda prej delal preko napotnic) in logicna posledica tega je, da se
vprašaš zakaj. Potem začneš, ce imas vsaj malo raziskovalne zilice, kam se je izgubil denar in ugotovis, da ti je koncept
"davek" kar naenkrat bolj jasen. Potem pa te cez nekaj casa zacne jeziti, zakaj cakas na zobarja eno leto, zakaj te
tisti bebec s tacensko *osnovno šolo* in pol nizjem IQ zajebava (...). Pa zakaj moram cakati v vrsti preklete birokrate na
obcini, da mi izdajo potrdilo,... iz vsega skupaj sklepam, da tega se nisi dozivel, ali pa ti *nekaj* ne dovoljuje bolj
poglobljenega razmisljanja v to smer, ali pa se ti gladko je*e za celo zgodbo in tule samo malo podje*avaš.

Seveda te ne bom umsko podcenjeval, ravno tako me najbrz ne podje*avaš, se pravi bo najbrz prvo. No ja potem
je tu še "qrac", ki ga pravilno uporabljajo mulčki (njegovo pojavljanje sem opazil na netu šele pred nekaj leti, skoraj
vedno od "ta prave" mularije, ki je danes nekaj let starejša) in (ne vem zakaj sem se šele zdaj spomnil) v tvojem
profilu piše starost 25, Trbovlje (kjer so cene stanovanj res nizke proti Lj.), če še študiraš sem zadel žebljiček na
kapico. Sem kaj spregledal? Tudi ce sem je vseeno, ne da se mi vec ukvarjati s tem (in se ne bom več).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: yeti ()

"Zdravstveni sistem: daleč od ideala, ampak bi lahko bilo tudi slabše. V nekaterih bolj razvitih državah si ljudje enostavno ne morejo privoščiti zdravnika.
Pri nas so sicer nenormalne (in nerazumljivo dolge) vrste, ampak gre stanje počasi na boljše."

V stari dobri Titovi Jugoslaviji, so slovenski zdravstveni sistem dajali za primer odlicnega zdravstvenega sistema (tuje države, da
ne bo pomote), imeli smo vrhunske strokovnjake, cenjene v tujini. Zdaj so ti strokovnjaki ali privat ali pa v tujini (poglej poglej kako
se nekateri znajdejo, najbrz zato ker je slovenija raj na zemlji). Zatorej stanje ne gre na boljše, trenutna vlada (in prejšnje) je
dokončno razsula zdravstveni sistem, a zdaj ko so pa mickeno poflikal, gre pa na boljše? Ne. Boljše je že bilo, pa smo šli nekaj korakov
nazaj.

"Če se malo znajdeš lahko živiš v hiši z lepo parcelo"

Pa ne da primerjas Trbovlje z Londonom? Bi pa res rad videl kako se bos znasel v svojem zivljenju, da bos v Ljubljani zivel v hiši z lepo parcelo,
sploh s slovensko plačo...

Zgodovina sprememb…

Nekaj si že zadel :)

Študiram ja, ampak že cca 2 leti delam full time, pred tem sem pa tudi služil svoj denar in plačeval svojo šolnino in večino luksuza, ki sem si ga privoščil. Delno tudi s kakšnim gigom v tujini (elance itd) zato iz lastnih izkušenj vem, da spodobnemu programerju/webdesignerju ni težko dobiti posla za 15 do 20 eur. na uro. Glede na to, da lahko delaš doma v pidžami niti ni tako slabo ne.

Živim v Trbovljah ja. V službo se vozim vsak dan v LJ in se mi zdi prav zanimivo ko nekateri kolegi zapravljajo pol plače za stanarino, pri nas pa dobiš spodobno stanovanje za 100 do 150 eur mesečno, pa tudi kupiti se da marsikaj poceni. Je pa res, treba se je peljati vsak dan slabo uro do LJ pa potem nazaj. Pa ni samo v Trbovljah tako. Lahko greš proti dolenjski ali štajerski. Situacija je podobna, s tem, da se lahko od tam voziš po avtocesti in za pot do LJ porabiš še manj.

Že na začetku sem se oglasil le zato, ker mi gredo malo na živce ljudje, ki "jamrajo" čeprav imajo vse možnosti svoje znanje in talent uporabiti na druge načine. Samo malo širše je treba razmišljati. V tem primeru sem hotel povedati le tole: Če programerjev v Slo. ne plačujejo dovolj začnite prodajati svoje znanje v tujino. Trg je odprt, tehnologija omogoča, da ni treba biti prisoten v tujini, če želiš tam prodajati, le še narediti je treba nekaj v tej smeri. Denarja bo več, stroški pa enaki. Če se seliš v tujino so tudi stroški temu primerni in si spet v podobni situaciji (malo boljši ampak spet ne bistveno).

SmeskoSnezak ::

Mater, celih nič odgovorov dobil... in to v temi, ki je celo temu namenjena. :\ Zakaj pa "osebnih" debat ne pišete po ZS? C c c. Froci, še mlajši ko jaz. :D
@ Pusti soncu v srce... @

Red_Mamba ::

kst kako bo denarja več če pa več k zaslužiš bolj te država z davkom štrafa, dej ne bluzi no.

kar se pa freelancinga tiče maš pa prav, samo tisti denar tebi direkt v žep pade mimo države.
no zdaj pa glej, delaš 8-10 ur na dan v redni službi, prideš domov delaš še za tujce zato da maš $$$, kje je pa pol cajt za frende, ženo/punco, druge aktivnosti...?
v tujini pa v 8 urah službe zaslužiš vse to in več, poleg tega ti država ne čopne polovice stran...
kakor koli ti živiš v iluziji da je SLO čist fajn državica, boš prej ali slej ugotovil da temu pač na žalost ni tako.

Kaj boš pa za tiste rekel, ki ne morejo prek spleta freelancat? Kje naj pa oni dodatni denar poberejo?
[st.slika https://img.shields.io/badge/Slo-Tech-green.svg test]
Linkedin >> http://goo.gl/839Aua
Mamba's Crypto & ICO's: https://t.me/joinchat/AAAAAExTkO4P4UDy0fIZdg

rasta ::

v tujini pa v 8 urah službe zaslužiš vse to in več, poleg tega ti država ne čopne polovice stran...

Pa še kaj ... V tujini (tisti bogati) se veliko in trdo dela. Prednost pred nami pa imajo predvsem v organizaciji ter delovni učinkovitosti.

kakor koli ti živiš v iluziji da je SLO čist fajn državica, boš prej ali slej ugotovil da temu pač na žalost ni tako.

Tudi tebi bi priporočal nekaj let tujine, bi tudi marsikaj zanimivega ugotovil!

Malo poglej kakšne davke imaš po tujini, da ne boš presenečen :) Malo pogooglaj kakšen davčni sistem ima npr. tako opevana nemčija.

no zdaj pa glej, delaš 8-10 ur na dan v redni službi, prideš domov delaš še za tujce zato da maš $$$, kje je pa pol cajt za frende, ženo/punco, druge aktivnosti...?

Zakaj bi delal 8-10 ur v redni službi ? Delaš samo s tujino (oz. redkimi domačimi naročniki, ki so pripravljeni dobro plačati) pa imaš v 8 urah več kot dovolj. Freelancanje je samo primer, ni se treba omejiti na manjše projekte.

rasta: v Sloveniji pa se lenari in gleda v zrak, mar ne? No jaz ne in tudi mi ni nikoli bil problem veliko delati. Mi je pa problem delati za bakšiš. Ta trenutek imam dva kolega v Frankfurtu, enega v ZDA, enega v Barceloni in enega v Pragi. Edini ki se pritozuje je ta v Pragi, pravi, da so Čehi zombiji, da izven šihta ni nobenih osebnih odnosov, to je pa to. Čez količino dela se še nihče ni pritozil, očitno so navajeni delati, stari dobri način "kavica do 11h, potem ura dela, potem kosilo do treh in nato še ura dela pa domov" pa je tudi v Sloveniji ze temeljito izkoreninjen in zadeva ni več tako daleč "od trdega dela v tujini".

(p.s.: na prejsnjem šihtu sem imel polletno povprečje 12ur na dan, s tem da sem marsikateri dan delal tudi do dveh, treh zjutraj, tako da ne mi o trdem delu - in ne nisem dobil nadur plačanih, preprosto sem bil neumen in sem dal delu prednost pred samim sabo)

kst: ja to drzi, vendar je zadeva rahlo odvisna s čim se ukvarjaš. Kar jaz počnem, ni take "sorte", da bi lahko zadeve opravljal preko elanca (ipd portalov) oz. bi se precej degradiral. Po drugi strani, mi nihče ne bo plačal off site developmenta brez da pridobi neko zaupanje vame, tako da je osnova še vedno to da v neki firmi določen čas delam on site. Potem je pa še ena zadeva glede taksnih poslov. So kratkotrajne narave in tezko vzames zadevo kot nadomestek zaposlitve. Kaj hitro pride kaksen mesec ko ne dobis nic, da je v primeru da imas kredit to katatrofa (ki ga v bistvu brez stalne zaposlitve sploh ne mores dobiti) ni treba govoriti... sicer cisto prav pride za kaksen € več v žepu, na to pa se ne mores zanesti.

SmeskoSnezak: "A mi lahk kdo odgovori, koliko zasluži novo pečeni programer? Verjetno ste vsi enkrat začeli. Lahk tud povete, kaj ste na začetku morali znati oz. znali, da ste dobili vaše plače. "

85.000 sit, zaposlitev za nedoločen čas, ~11 let nazaj, štartal sem z dobrim poznavanjem Visual Basica 3.0 in windowsov, v 2 letih popolnoma preklopil na c++, izobrazba - nič kar bi oddaljeno spominjalo na programiranje. In nisem bil novopečeni programer, za hobi sem se do takrat ukvarjal s programiranjem 6 let. Kar ti cisto nič ne pomaga, mar ne? Koliko zasluzi novopečeni programer danes pa pojma nimam :)

Zgodovina sprememb…

kekz ::

Mi smo snubili izkušenega sistemca. 2000€ neto + dodatki (prevoz itd., regres, božičnica) + udeležba pri dobičku + fleksibilen delovni čas + plačane nadure + delo z zelo sodobnimi tehnologijami. Ni prišel :\

Definiraj:

- izkušenega sistemca
- delo z zelo sodobnimi tehnologijami

Lahko na ZS.

krneki0001 ::

Sam sem začel enako 11 let nazaj kot operater (printal sem bančne izpiske), kasneje sem štartal obdelave in nadziral njihovo izvajanje, po letu in pol pa sem bil premeščen za programerja v cobolu. Navkljub znanju velike večine microsoft aplikacij in sistemov nisem nikoli zašel v te vode.
Danes imam redno delo kot programer na mašini IBM S/390 in v sistemu ZOS.

Dodatno pa imam 10 firm, za katere pa sem kot nekakšen sistemc, programer,... - pridem ko me rabijo in jim poštimam vse od računalnikov, mreže, programov,...
Na mesec sem se z vsako od firm zmenil, da mi plačajo pavšalno neto 83 evrov(bivših 20.000sit) na moj račun + vsi davki 64E (bivših 15,500 sit), kar znese na eno firmo približno 1800 evrov letno. V to je vključenih 3 ure dela na mesec pri njih in svetovanje po telefonu(kličejo oni). Kar pa je več kot 3 ure dela, pa potem od 10 do 50 evrov na uro, odvisno kakšno delo je. (imel sem recimo problem, ko je eni firmi crknil disk s ključnimi podatki, backupa pa niso imeli (ravno začel sem delat pri njih in še nismo vzpostavili backup mašine, prej pa sploh vedeli niso, kaj je to backup), tako da sem par dni doma reševal podatke na eni stari mašini, ki je še edina znala brat tisti disk, takrat so plačali za to 1700 evrov neto, ampak dobili pa so čisto vse podatke nazaj za 10 let).

shock ::

kekz:
Mi smo snubili izkušenega sistemca. 2000€ neto + dodatki (prevoz itd., regres, božičnica) + udeležba pri dobičku + fleksibilen delovni čas + plačane nadure + delo z zelo sodobnimi tehnologijami. Ni prišel

Mogoče ni vse v plači. Nekaj podobnega se mi je pripetilo in sem raje ostal v LJ zaradi zame bolj pomembnih razlogov. Verjami in to ni bil denar.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: shock ()

jype ::

kekz> Mi smo snubili izkušenega sistemca. 2000€ neto + dodatki (prevoz itd., regres, božičnica) + udeležba pri dobičku + fleksibilen delovni čas + plačane nadure + delo z zelo sodobnimi tehnologijami. Ni prišel :\

Jaz sem tudi podobno ponudbo že zavrnu. Sem vidu, da "sistemec" pomeni, da porivaš celo firmo in sem rekel, da ne morem. Nisem bil dovolj obupan, i guess.

Slovenija je eden redkih krajev kjer imaš do morja, do centra glavnega mesta in do dvatisočakov razmeroma udoben dostop z biciklom, tako da se moram kar strinjat s kst-jem. Jaz bom bržkone ostal tu. Če pa kdo kaj ekstra zanimivega ponuja, naj pa čimprej ponudi tudi meni :)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jype ()

"Sem vidu, da "sistemec" pomeni, da porivaš celo firmo in sem rekel, da ne morem. Nisem bil dovolj obupan, i guess."

Ja, samo bi malo okrog obrnil, sistemc pomeni, da cela firma poriva tebe >:D

Sicer je pa kar se mene tiče to lahko čisto prijetno delo (izkusnje iz prejsnje reinkarnacije ;) )

> Sem vidu, da "sistemec" pomeni, da porivaš celo firmo in sem rekel, da ne morem.

Morda je zadeva tukaj še "hujša". Ne gre za porivanje neke cele firme, ampak za porivanje cele gospodarske panoge na geografsko kar širokem področju (recimo večjem od bivše Juge). Ima pa to svoje prednosti, nisi deklica za vse v neki lokalni firmi, ko sistemca vlečejo čisto za vse, od pravilnosti knjižb do zabasanega papirja v tiskalnikih. Vse to tukaj odpade in dela (stika) s "sitnimi" končnimi uporabniki skorajda ni.

kekz> nisi deklica za vse v neki lokalni firmi,

No, tam bi bil.

kekz> Vse to tukaj odpade in dela (stika) s "sitnimi" končnimi uporabniki skorajda ni.

No, to pa zdaj že imam, pa za malce višjo ceno :)

Ampak sem poleg tega da precej obvladam administracijo unix sistemov tudi razmeroma kompetenten programer v vseh mainstream jezikih razen C# (pa tudi tega treniram, kolikor čas dopušča).

Loki ::

(p.s.: na prejsnjem šihtu sem imel polletno povprečje 12ur na dan, s tem da sem marsikateri dan delal tudi do dveh, treh zjutraj, tako da ne mi o trdem delu - in ne nisem dobil nadur plačanih, preprosto sem bil neumen in sem dal delu prednost pred samim sabo)

daj prosim tole malo pojasni, da bos malo pomagal drugim. si sprejel vsako delo oz. bil deklica za vse?

p.s. kst kaksen je kaj zrak tam v trbovljah?
I left my wallet in El Segundo

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Loki ()

Trbovlje? Ne vem sicer kaj bom pomagal drugim, naredit je bilo treba pa nisem rekel ne. Cisto preprosto.

Da ne bo nesporazuma, sem cisto uzival, rad delam, problem je pa da ne smes delati ce nisi za to placan,
razvadis delodajalca in povzrocis, da jemlje tvoje delo samoumevno, s tem pa ga tudi ceniti neha. Pa še
do sodelavcev je nepošteno, ker si morda ne morejo (nočejo,...) privoščiti, da toliko delajo in avtomaticno,
samo zaradi tvojega vložka v čas, ki ga nameniš delu, padejo v drugo luč pri delodajalcu.

Zgodovina sprememb…

p.s. kst kaksen je kaj zrak tam v trbovljah?

Po zadnjih podatkih boljši kot v LJ, MB in CE >:D

OChack ::

sam un rajfnk bi mogl zamašit pa bi zmagal...
Int€l inside, IDIOT Outside

shock ::

Ja seveda. In potem bo 1/3 slovenije ostala brez elektrike.

SmeskoSnezak ::

Hmm... ni nobenih "novopečenih" programerjev, ki so zaposleni,tu gor na forumu? Sn mislo, da vas je več, kot pa samo 2. (mogoče pa ne berejo te teme, i guess)
@ Pusti soncu v srce... @

krho ::

SS: slabega tisočaka + dodatki
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

Zlikovec ::

Jaz sem novopeceni programer - priučeni programer zaenkrat, imam narejen FE, do sedaj sem programiral mikrokontrolerske sisteme ...
zdaj sem prišel v novo službo in s tem na win platformo in se še malo privajam ... plača pa 1100 neto plus dodatki: prevoz + malica

men je fajn :)
Ducati Monster, Ducati 750 SS FF, Yamaha XJ6,
Honda Hornet 600, Yamaha Fazer 800, R NineT

PRiMoZ- ::

Zloikovec: mogoce izdas se lokacijo. Se mi zdi, da tudi da zelo vpliva na osnovno plačo.

Zlikovec ::

Gorenjska. Glede na moje izkušnje se danes zelo išče programerje in se je zato toliko lažje menit za dobro plačilo.
Poznam kar nekaj primerov firm, kjer so iskali programerje s pomočjo oglasov v Delu, MojeDelo ... , feedback pa
je bil zelo reven, če so imeli srečo, so dobili eno ali dve ponudbi za delo. Je pa potrebno tudi pokazati nekaj znanja,
dobre plače ti nihče ne da na lepe oči.
Ducati Monster, Ducati 750 SS FF, Yamaha XJ6,
Honda Hornet 600, Yamaha Fazer 800, R NineT

Red_Mamba ::

problem je v tem da ko pa znanje pokažeš te pa noben noče pošteno plačat :D,
zato se pa večini ne da tja hodit >:D
[st.slika https://img.shields.io/badge/Slo-Tech-green.svg test]
Linkedin >> http://goo.gl/839Aua
Mamba's Crypto & ICO's: https://t.me/joinchat/AAAAAExTkO4P4UDy0fIZdg

Zgodovina sprememb…

kreco ::

Mene pa zanima kolikšna naj bi bila kaj "delovna doba" računalniškega programerja ali informatika? Kot vidim ste vsi študentje oz. ste zelo mladi, ki opravljate ta poklic. To sprašujem zato, ker se odločam za izbiro študija. Za odgovore se vam že vnaprej zahvaljujem.:)
Lp kreco.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kreco ()

...pa še to me zanima: Koliko časa porabite v povprečju na leto da se naučite novih jezikov itd.?

WarpedGone ::

>> da se naučite novih jezikov itd.

Par urc da stvar dela, kar mora. Google rulz.

Učenje jezika je pri programiranju napol irrelevantno. Ne znam več niti naštet v katerih jezikih vse sm že pesnil programe. Osnovna zadeva je, da se naučiš analitičnega razmišljanja in par 'standardnih for' in konstruktov. Potem je nov jezik le par pravil, ki jih v osnovi obvladaš v 10minutah in pa dobra referenca za standardne toolse v okolju. Če tega nek jezik nima, ni vreden tvojga časa. Akademsko preseravanje o elegantnosti, količini programske kode etc je pa le preseravanje.
Zbogom in hvala za vse ribe

kreco> "delovna doba"

Kako to misliš? Preden greš v penzijo? Odvisno, kolk ti ker startup uspe :)

Jaz več kot dve leti še nisem bil pri eni firmi.

Slišal sem nekaj o diskriminaciji delavcev v IT področju v Ameriki, pa me zanima kakšno stanje je kaj glede tega v Slovenijii? Baje da 45+ let stari težko dobijo oz. ohranijo službo. A kaj veste kakšne so kaj razmere za starejše?

amd64bit ::

Po mojem če se je nekdo pri 45 letih celo svojo kariero ukvarjal z IT-jem mu sploh ni problem dobiti službo ker ima toliko izkušenj, da je zelo dragocen. Nekaj drugega je pa če se pri 45 letih recimo šele 2 leti ukvarja s tem, ker najbrž malo težje dojame vse kar bi moral. Drugače je pa teh 45+ let ki se celo kariero v IT sektorju in dejansko še niso lastniki svoje firme ali vsaj na vodilnih položajih v firmi, tako malo, da dvomim, da se da kako analizo na to temo narest.

Lp

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: amd64bit ()

amd64bit ::

Drugače pa poglej na seznam 100 najbogatejših zemljanov in boš videl da je vsaj vsak peti v seznamu IT-jevec ki bo kmalu ali je pa že star 45 let :D

cryptozaver ::

45+ ali celo 35+ v povprečju verjetno dobi službo težje kot mlajši. Ti so bolj odprti, prilagodljivi in učljivi.

Izjema so službe kjer štejejo izkušnje, reference in znanje: zdravniki, pravniki, managerji, politiki ipd.

> 45+ ali celo 35+ v povprečju verjetno dobi službo težje kot mlajši. Ti so bolj odprti, prilagodljivi in učljivi.

Po mojih izkušnjah pa so mlajši zelo nesamostojni, nesamoiniciativni, površni, prehitro zadovoljni z (ne)narejenim, ...

Od mojih mlajših sodelavcev, ki jim dodelim neko nalogo, zelo hitro dobim servirano nazaj, da se pa tega ne da narediti.
In to čisto absurdne zadeve, npr. nainštalirati in skonfigurirati nek softver na suse linux. Nazaj dobim, da na ubuntu gre, na suse pa sploh ni možno.

Koliko pa kaj velja to da si naprimer un.dipl.rač. in inf.? A imajo ljudje z diplomami resnično večje možnosti, sa si v IT dobijo boljšo službo?

Gandalfar ::

pomaga, ce pokazes da si sposoben zakljucit en tak projekt kot je faks.

cryptozaver ::

@ Kekz

Ne le od znanja (vsak ima pomanjkljivega), vztrajnost je predvsem odvisna od lastnosti neke osebe. Dons je dosti mularije povsem pasivne, borcev je malo. No kot šefu naj ti povem da jih moraš pač znati motivirati :D. Tole na koncu je celo malo res. Delat z ljudmi je pa včasih huje kot z otroci. Mulca včasih nakuriš ko ti znmanjka potrpljenja, podrejenega pa ne smeš...

Invictus ::

Je že tako da danes mularija kao "obvlada" vse nove tehnologije in igračke. Ko pa jih vprašaš kako nekaj dela, si pa dosegel njihov "event horizon" njihovega znanja. Tam je samo še črna luknja.

Problem je v tem, ker jih sploh ne zanima, kako te nove igračke delujejo. Jaz sem imel sodelavca v It-ju, ki se je hvalil s tem, da cel faks in srednjo šolo ni imel računalnika. Sedaj pa dela v IT-ju. Sicer se je zdaj specializiral bolj na tajništvo :) in telefonitranje, ampak strokovne pomoči od njega nikoli ni bilo.

To niso samo moje ugotovitve, ampak tudi enega mojega bivšega sodelavca ...

LP I.

Tody ::

Pr takem deficitu kot ga imajo IT oddelki, pač ni nekem bleferju pridit v službo, sploh če je kakem kadrovniku vse odveč.

Potem kot si reku, ko je treba kaj pokazat je pa jeba :) Jest tut začenjam eno tako IT službico, ampak jest mam računalnik že od osnovne šole ;)

LeQuack ::

Še večji problem je če si podjetju in se trudiš in obvladaš, ampak tega potem noben ne opazi zato ker nadrejeni nimajo blage veze o računalništvu oz. računalniški kodi. Seveda potem ko se meniš za višjo plačo te pa čukasto gledajo, češ kaj pa ti sploh delaš v firmi ?
Quack !

Zgodovina sprememb…

• spremenil: LeQuack ()

Naj še kdo, ki dela na IT področju pove svojo plačo. Pa še to me zanima kakšno plačo imajo kaj pravniki. Trenutno izbiram med EF, PF, gradbeništvom in FRI. >Hvala za inf.

LeQuack> Seveda potem ko se meniš za višjo plačo te pa čukasto gledajo, češ kaj pa ti sploh delaš v firmi ?

Daš odpoved, pa je.

Zgodovina sprememb…

Za najbolje plačanega slovenskega informatika, katerega poznam jaz, sem že pred nekaj časa izvedel, da ima 700$/uro. Ne vem, koliko ur mu uspe spraviti skupaj, ampak človek je zelo cenjen in podjetja ga rada najemajo.
Je sicer zasebnik (nekaj v stilu S.P) in toliko računa stranki. Koliko je potem od tega plače, ne vem, ampak pri S.P. je meja med podjetjem in zasebnim itak precej mehka. Materialnih stroškov pretiranih nima, saj se ukvarja s SW.

No, da boste vedeli, koliko nam, vsem ostalim še manjka :D

jamiroq ::

> Naj še kdo, ki dela na IT področju pove svojo plačo.

ajde, naj ti bo ;).
kot začetnik imam neto plačo nekaj drobiža čez 1000€. skupaj z dodatki (malica, prevoz) in z delom med prazniki in nedeljami mi na mesec nanese nekako 1300€. delam pa kot sistemski administrator pri nekem časopisnem podjetju.

mainman ::

Dobra plača za začetnika. Jaz dobim tolko, pa imam 5 let delovnih izkušenj. Sem sistemski integrator. Delam pa vse, od programiranja(java, nekaj delphi), do administracije podatkovnih baz(DB2), aplikacijskih strežnikov(WAS, tomcat, ...), podpore, ...

Verjetno delaš v LJ.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: mainman ()
««
8 / 370
»»