» »

Plače v IT industriji

Plače v IT industriji

Temo vidijo: vsi
««
7 / 357
»»

jype ::

kekz> Pa kljub temu to ni umetnost ampak tehnika.

Merriam Webster pravi, da je tudi to umetnost:
1: skill acquired by experience, study, or observation <the art of making friends>
2 a: a branch of learning: (1): one of the humanities (2)plural : liberal arts barchaic : learning scholarship
3: an occupation requiring knowledge or skill <the art of organ building>
4 a: the conscious use of skill and creative imagination especially in the production of aesthetic objects; also : works so produced b (1): fine arts (2): one of the fine arts (3): a graphic art
5 aarchaic : a skillful plan b: the quality or state of being artful
6: decorative or illustrative elements in printed matter

Tehnika pa... Je umetnostno drsanje.

BlueRunner ::

Kdor si misli, da programiranje (kodiranje, kakorkoli pisanju programske kode želite reči) ni obrtniško delo in temu primerno plačano, ima nerealna pričakovanja.
Kdor si misli, da je šel na FRI/FER za 3-5 let zato, da bo postal programer, je teh 3-5 let presedel na napačni fakulteti. Tudi na smeri "Programska oprema" na FRI se ne ustvarja ravno programerjev, temveč bolj vsebinsko/načrtovalno usmerjen kader. Za programerje je boljša izbira FERI, če ne bi seveda nekaterim krona padla iz glave, ker ne marajo diplomantov iz ne-ljubljanskih unverz - lokalna protekcija pač.

Da pa bo vse skupaj malo bolj on-topic: v vseh velikih podjetjih, in SRC.SI to je, obstaja nezanemarljiva birokracija, ki skrbi za to, da podjetje sploh deluje kot celota. Ko prihajaš v takšno podjetje, bo tvoje lastno počutje in ujemanje odvisno ne samo od celotnega oblaka, temveč predvsem od ekipe katere član boš postal. Tudi, če rečeš, da želiš programirati Javi, je to še vedno preveč široko področje, da bi ti lahko kdorkoli rekel, da je vzdušje v ekipi takšno, ali drugačno. Ekip, ki zadoščajo tvojem kriteriju je pač preveč.

Moj nasvet: piši in se najavi na razgovor. Na razgovoru pa ne samo odgovarjati, temveč tudi pozorno opazuj, poslušaj in tudi kaj sam vprašaj. Če se boš za takšen razgovor dobro pripravil, boš dobil odgovore na vsa svoja vprašanja in še kaj poleg.


Mimogrede: tudi obrtnik je lahko umetnik, in to tudi dobro plačan. Vendar so to samo izjeme, ki potrjujejo splošno pravilo. Velika podjetja izjem ne potrebujejo in tudi ne iščejo.

Zgodovina sprememb…

Cofko Cof ::

BlueRunner: Po mojih podatkih firme začenjajo rajši jemati študente FERI-ja.
Ars longa,vita brevis.

shock ::

Po mojih podatkih firme jemljejo raje po VIP (Veze In Poznanstva)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: shock ()

Ziga Dolhar ::

Veze in poznanstva?

LinkedIn.com!
https://dolhar.si/

jerneju ::

Po mojem mnenju te najprej stestirajo in potem vidijo iz kakega testa si.

BlueRunner ::

Po mojih podatkih firme začenjajo rajši jemati študente FERI-ja.

Se strinjam. Počasi vsi ugotavljajo, da FRI ne dela programerjev, temveč neke drugačne živali. Ampak takšnih "razsvetljencev" je v tem trenutku še veliko premalo. Veliko težav se bi samih po sebi razrešilo, že samo, če si bi bodoči delodajalci najprej razčistil za katero izmed številnih področij računalništva in informatike nekoga sploh potrebujejo. Šele nato pogledaš katera šola ti takšne strokovnjake "proizvaja", potem pa znaš dati tudi pravo težo posameznim diplomam. FERI vs. FRI ni razlika v kvaliteti, temveč v usmeritvi. Samo nekateri so v tem še malo slepi in nevedni.

Kot vedno pa velja nasvet: če se na razgovoru "zavoha," da delodajalec ne ve čisto točno, kaj bi sploh rad in kaj sploh išče, potem tega verjetno tudi po podpisu pogodbe ne bo ugotovil. Tudi če dobiš službo, ni velika verjetnost, da bo to dobra služba - predvsem zaradi nedefiniranih/nerealnih pričakovanj obeh strani.

BlueRunner ::

Po mojem mnenju te najprej stestirajo in potem vidijo iz kakega testa si

Kaj točno pa testirajo?
Kako točno pa se to testira?

OK, morda sem zloben, vendar pri zaposlitvi znanje praviloma ni težava oziroma ovira. Vsaj ne za tiste, ki si še vedno želijo programirati, hkrati pa so toliko stari, da so bili še na FER-u. Veliko težje je najti spodbudno in inovativno okolje, kjer lahko "padeš" notri in začenš delati. To se pa dokaj težko testira, ampak se bolj poskuša z nekimi preizkusnimi dobami (in ne pripravništvi, kot je nekdo omenil). Iz psihotestov se da razbrati, za kakšno vrsto dela je nekdo primeren, amapk ujemanje z ekipo je nekaj, kar se mora pač poskusiti... če obstajajo indici, da bo poskus verjetno uspešen. Zato na večjih projektih neki "umetniki" niso prva izbira: praviloma to niso najboljši ekipni igralci.

Kar se tiče sistema VIP, pa je to čisto enostavno: na fakulteto se gre zato, da se splete mrežo poznanstev. Tako pri nas, kot tudi zunaj. Na izmenjavo študentov se gre zato, da mreža ne obsega samo "lokalne scene." Ravno pri zbiranju ekip je najugodnejša okoliščina to, da se vsaj nekateri člani med seboj že poznajo, ali pa da so tudi že kdaj prej delali skupaj. Če si v Sloveniji aktiven in mobilen, potem lahko računaš na stalen priliv ponudb za zanimive projekte. Če se nekje zasediš za dve ali tri leta, potem pač padeš ven iz štosa in se moraš za novo delo bolj potruditi. Pri tem delu pač velja, da imaš boljše veze zato, ker si nekaj že naredil, in slabše, ker česa nisi naredil. VIP tukaj ni toliko protekcija, kolikor je odgovor na vprašanje: "Ali se bo človek ujel s skupino?"

Kar se pa tiče "sinčkov", pa se jih tako ali tako ne pošilja v "prve bojne vrste," temveč so za njih rezervirani fotelji, ki so dovolj daleč, da v to zgodbo načeloma ne pridejo. Če pa se kje pojavijo kot problem, pa je bolje dopolniti CV in spakirati culico, ker gre podjetju že tako slabo, da nimajo več (ne)delavnih mest, od koder se resnega dela ne da motiti.


Če hoče kdo ostati "umetnik" in hkrati dobro zaslužiti, potem se lahko posveti predvsem svetovanju. Vse kar se pri tem delu potrebuje, je registriran s.p., dobra mreža poznanstev in seveda zanje ostro kot britev. Delo je zaradi nerednosti sicer stresno, ampak po drugi strani pa nudi čisto posebne izzive.

Mr.B ::

Podjetje vzame raje ljudji ki imajo za sabo kakšne projekte, ne pa friške ljudi iz faksa, ki so morali narediti seminarsko iz neke java karkoli...Če prideš tja in rečes naredil sem to pa to, sodeloval sem pri tem pa tem, lahko dobiš plačo, ki je temu primerna. Privatni firmi mahati z diplomo, je eno sranje, za državno upravo pa bog i batina...VIP ali ne VIP
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

yeti ::

Še en ki je strašno pameten in bi s pisanjem dokumentov kodiral. Ce je kaj narobe v IT industriji potem je to poseganje nesposobnezev, ki mislijo da so nekaj več ker so sposobni ogoljufati pridnega delavca za njegov zasluzek (mu ga pobrati 2/3) in se potem hvaliti kako so sposobni. Eh kaj klobasam, saj ni samo IT industrija taka, tak postaja cel svet, ki se bo ravno zaradi taksnih porusil, namesto da bi cenili pošteno delo in znanje, cenite GOBEC (ravno danes v preverjeno, rekreativci se filajo z steroidi, le kako jim pade kaj takega na pamet; aja tocno, danes je treba pokazati cilj, pa ceprav je sflikan skupaj iz mokrega kartona, do takrat ko odpovejo jetra je ze prodano)! Ja ja je treba planirat, pa usklajevat, pa prodajat, pa lest nadrejenemu v "zvezdico", pa timeframi, pa... potem se pa kar samo napise, saj je vseeno ce se vse razsipa, smo pa dobili ISO-XTAUŽNT za to, da dokazemo, da ni z nasimi organizacijskimi sposobnostmi nic narobe in da je zagotovo problem pri stranki.

(In dragi moji "manager wanna be"ji, vem da vsi sanjate o outsourcanju v indijo vendar sploh nimate pojma kaksne so te vaše mokre sanje... nemci so jih uvazali in jih zdaj "izvazajo" nazaj, slovenci smo sicer 20 let za iznajdbo kolesa, samo se nas bo tudi prijelo...)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: yeti ()

Matevžk ::

Uf. Užaljen code-monkey.
Seveda se strinjam, da je dost manager wanna-be-jev, ki samo vlečejo denar. To JE problem in to v vseh panogah dela. Ampak če pa misliš, da boš samo z navadnimi programerji (koderji) izpeljal velik projekt (tako da bo finančno profiten), potem se pa motiš ...
lp, Matevžk

yeti ::

Srce drago, ne uzaljen code monkey, uzaljen *poglej spodaj za pravi izraz*. Včasih je zgledalo nekako tako, da je nekdo prodajal, programerski team pa je sestavil rešitev V CELOTI. Koncept, algoritme in kodiranje so opravljali isti ljudje. Pa ves zakaj? Ker taksnim, ki jih kujete v zvezde pripisujejo vprašanja "What are memory leaks and what are they good for", imajo neke koncepte in TEORETSKO znanje, ko pa pade praksa se izkaze da se tega ne da naredit ker se TCP sessionov ne da broadcastat, potem porinejo naprej bomo pa UDP broadcastal na internet (na -1 se ve...) pa jih zezne prvi router ki se pokaze, bodo študentske bone tiskali preko ACCESSOVE baze (in jo seveda lockali itd.) In ti teoretiki so se kod druga polovica drhali IT jing janga pojavili v istem trenutku ko so se pojavili tako imenovani (po terminu, ki so si ga izmislili EGOCENTRIC MONKEY-i, ki se imajo za nekaj več) code monkeyi, druga polovica, ki je nesposobna razmisljati, zna pa tipkati (seveda pa je to še daleč od kodiranja, kjer bi kdo naredil nekaj, ker ve, da bo zaradi nečesa v bazi/sistemu/wherever, kar je na prvi pogled popolnoma nepovezano, delovalo bolje).

Vsa zbrka me spominja na zadni film Mad Max, kjer je bil da uber "tata mata" nekdo, ki je iz prašičjega dreka delal štrom, po drugi strani pa je bil degeneriran v telo do te mere, da je kot nadomestek telesa uporabljal nekoga drugega, ki je bil degeneriran v glavo. OBA pa sta bila spačka...

In eden teh dveh spak zdaj zmerja drugega za code monkey, kar se včasih ni dogajlo, kolegialno sinhrono plavajoče so guruji in začetniki pisali isto kodo, se pogovarjali, RAZVIJALI BOLJŠO KODO in BOLJŠE KADRE in se ne delili na to KDO JE TUKAJ BOLJ PAMETEN. Seveda pa danes takšnih družba več ne rojeva, rojeva samo spačke, na pol socialno, družbeno, PROGRAMERSKO in KODERSKO usposobljene ljudi, ki so enake opice tistemu ki ima kapital.




In vendar se vrti...!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: yeti ()

Tody ::

Kako resnično in napisano kot da bi bral roman :)

Stvar je v tem da se tudi trg zaostruje in bo zmeraj večja specializacija in tako kot nekdo jambra mogoče celo v tej temi da senior programerji, ki bi moral pač svoje znanje in spodobnosti podajat naprej na juniorje se ne ukvarjajo več z programiranjem ampak z manegmentom.

Torej ljudje bodo specializirali se v mikro smeri in kot pri vsaki mutaciji se pač rojevajo tudi spački :)

Kdo je za koga kaj je pa predvsem odvisno od človeka samega, kako gleda na to.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tody ()

Matevžk ::

yeti, žal mi je zate, da imaš take slabe izkušnje. Jaz mam dobre.
Res ni ekonomske računice, da bi nekdo, ki stvari res obvlada, pisal celotno kodo programa (ali pa skupina takih ljudi). Seveda, problem pa je, če na njihov položaj pride nekdo, ki stvari NE obvlada. In da jih stalno obvlada, se občasno mora potopiti tudi v praktični del, da ve, kaj se da in na kakšen način. Pomagajo tudi redni sestanki med obema nivojema, kjer je spet pomembno, da višji kader posluša nižjega v tistih stvareh, ki jih 'nižji' bolj obvladajo.

No, pa najbrž si že dojel moj point. Da bi isti ljudje večjo programsko rešitev v celoti tako splanirali kot sprogramirali, ni računice. Ali bo rešitev potem popolnoma zanič, ker bodo tudi planirali tisti, ki za to niso sposobni, ali pa bo rešitev enostavon predraga, ker bodo tudi UI programirali (ne samo načrtovali!) največji IT strokovnjaki v podjetju ...
lp, Matevžk

hash ::

Vsi malo prevec gledate le na to kaj iscejo *firme*. To se gleda v takih ekosistemih kot je Silicijeva dolina, pa seveda se na veliko drugih mestih, vsekakor pa ne pri nas. Koliko je pravzaprav dobrih software podjetij v Sloveniji? Prestejem jih prakticno lahko na prste ene roke...X-Lab, CosyLab(ceravno niso le software), Zemanta(? bomo se videli), Halcom(mogoce)...

Pod dobre firme seveda ne stejem vecino firm, ki izdeluje samo neke programe za izdelavo faktur, saj take firme nikakor ne morejo konkurirati na globalnem trgu. Problem v Sloveniji je, da prakticno ni firme, ki ima dovolj dobre produkte (za razne nisne trge - po drugi strani imamo kar nekaj vodilnih firm na podrocju strojnih/elektro naprav), da bi lahko z njimi konkurirala na svetovnem trgu. Mogoce pa obstaja kaksno podjetje (povejte?), vsekakor pa jih je izredno malo, ostalo so bolj neke leve firme.
Of all the things I have lost I miss my mind the most.

Matevžk ::

Src.si kar precej dela na globalnem trgu ... če jug štejemo pod globalno. :D No, oni mislim, da tudi na severu in zahodu precej poslujejo, prepričan pa nisem. Vseeno, tvoj point drži. Poznam kar nekaj podjetij z drugih področij, ki so mednarodno uspešna. Pri softveru bi pa vsak Slovenec najraje pisal svoje računovodske programe ...
lp, Matevžk

yeti ::

"yeti, žal mi je zate, da imaš take slabe izkušnje. Jaz mam dobre."

O jaz tudi, samo ne po zaslužnosti taksnih ki imenujejo podmladek code monkey in pravijo,
da so obrniki in delajo za mizerno plačo, s takimi imam izkušnje povsod, od arogantnih
prodajalk salame v merkatorju, do managerjev... in to tistih "ta pravih". Slovenija je
zrela za IT sindikat, žal pa ITjevci mislijo predvsem na svoje riti in ali jim bo uspelo
naslednje leto kupiti SUV, namesto da bi pritisnili na delodajalce.

Toliko smo vredni in toliko nas cenijo:

"Glavna naloga sindikatov bi zato morala biti, kako iz šivilj narediti računalniške programerje, recimo."
Direktor KD Group MATJAŽ GANTAR, v Objektivu, o nalogah sindikatov."


(vir Mladina)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: yeti ()

hash ::

Matevzk: Tocno tako...ce imamo lahko v drugih panogah lahko vodilne proizvajalce v dolocenih nisah, zakaj ne bi mogli imeti tudi v softveru? Mislim, da ni problem, da nimamo dovolj dobrih programerjev, ampak da manjka predvsem ambicije...kar je skoda -- pa ravno v softveru, kjer se lahko podjetje boostrapa z precej majhnim vlozkom (vsaj v primerjavi z nekaterimi drugimi panogami). Tako da -- jaz grem po faksu definitivno delat startup!
Of all the things I have lost I miss my mind the most.

Gandalfar ::

hash: sam pazi, da si vmes ne najdes punce pa bo ;)

yeti ::

hahs: "Mislim, da ni problem, da nimamo dovolj dobrih programerjev, ampak da manjka predvsem ambicije...kar je skoda -- pa ravno v softveru, kjer se lahko podjetje boostrapa z precej majhnim vlozkom (vsaj v primerjavi z nekaterimi drugimi panogami). Tako da -- jaz grem po faksu definitivno delat startup!"

Jaz pa grem po tem šihtu samo še v tujino. Dovolj imam 40% davka na placo (od katerega tako ali tako nimam nič, če hočem penzijo moram sam v pujska tlačit, če hočem zdravstvo moram k privatniku,...), dovolj imam izkoriščevalskega mini trga, dovolj imam vseh slovenskih pregovornih lastnosti in dovolj imam, da mi nekdo pravi, "da saj za slovenske razmere imas pa zelo dobro plačo"... V ZDA bi za isto delo lahko prezivljal še drago, tu si pa niti stanovanja ne morem kupiti, brez da sem bankrot za naslednjih 30 let. Me prav zanima ce bo cez 5-10 let še kdo od vas prisel na isto idejo... Slovenija je rabila piclih 15 let, da je postal čisti poden in to ga ni področja da ne bi našel vsaj ene generalne diskrepancije... no ok... ena izjema, s kolegi se ga grem lahko užret...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: yeti ()

cryptozaver ::

Uh koliko pesimizma. No ti boš rekel realizna s čemer bi se lahko deloma tudi strinjal. Pa vseeno. Trg delovne sile je odprt, EU in ZDA pa lačna IT-jevcev. Torej je treba le sprejeti odločitev - in kupit letalsko karto... ne?

McMallar ::

Dejansko res. Tudi sam resno razmišljam o delu v EU...
Why can't a programmer tell the difference between Halloween and Christmas?
Because OCT31 = DEC25

yeti ::

"No ti boš rekel realizna s čemer bi se lahko deloma tudi strinjal."

Samo deloma? :) Kaj pa je tisti del s katerim se ne strinjas? To da so vsi druzbeni posistemi v fazi razpadanja ali resni invalidnosti? Da imamo izkoriščevalski mini trg (primerjaj cene v .de in sloveniji, navkljub njihovim višjim plačam je pri nas vse za 30% dražje... da je še bolj smešno ima Lidl marsikateri cenen izdelek boljši kot so izdelki """priznanih""" znamk v Mercatorju...); slovenska trgovska ekonomija temelji na slovenskih pregovornih "naj sosedu crkne krava" ali v prevodu, nategni kupca kolikor se da. Obleke... he he... je ze kdo bil v "china townu" v Trstu? Kjer dobiš hlače po 10€ v maloprodaji? Se spomni tistega cudnega vonja, ki lebdi v zraku? No naj se malo sprehodi po btcju, zanimivo je da vcasih srečaš isti vonj pri hlačah za 30€. Ma to je samo mali izsek, ekonomija nam ne deluje, ljudje zivijo vedno slabse, imamo odlicno inflacijo, cene nepremicnin letijo v nebo, ljudje so zakreditirani do gat, zrak v mestih je onesnazen, da nas mora EU frcat zaradi tega, imamo popolnoma nesposobno vlado (prejšnje so bile samo škodljive), kriminal se viša (kar je seveda normalna posledica vsega prej naštetega), kmetje prek cest v gozdove vlačijo hlode, tako da niti narava ni več dostopna kot je bila in nekaj barab sanja o popolni "privatizaciji" gozdov v ameriskem stilu (sprehod dovoljen samo v državnih gozdovih), versko blazni so podelili ogromno premoženje zgodovinsko gledano najbolj krvavi organizaciji, ki se zažira v vse pore družbe, cena delovne sile (pa čeprav je ta visoko tehnološka) pada, ker preprosto nihče ni pripravljen plačati niti eura svojega zasluzka, da ima zadovoljnega delavca, ceni nas tako ali tako nihče ne več (razen ko dobiš klic; "ej nekaj mi ne dela..."), dekletca so vedno bolj okrogla ali pa gledajo samo še kakšen avto imaš parkiran, saj ne da bi sicer imele računalničarje kaj raje, se bolj splača zlagati da si ekonomist :D ...

Preprosto ne vidim vec smisla vstrajati v Sloveniji. Marsikaj od tega imajo tudi druge države, vendar lahko izbiram vsaj pri zaposlitvi in ko je ekrat razmerje med prihodki in preživetvenimi odhodki 1:10 (tole niso zelje ampak dejstvo glede na znanje in delo ki ga opravljam) namesto 1:4 (na uč ocenjeno, s tem da se cisto zavedam, da ima kar večina slovencev 1:1) se vsaj za svoje življenje ne obremenjuješ več.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: yeti ()

kekz ::

Jaz že delam v EU (v članici Sloveniji :D). Plača ni slaba. Meni bolj manjka strokovni izziv. Tu je treba za plačo vsak dan delati polno vsakdanjih stvari. Za high tech pa dostikrat zmanjka časa in virov. Namreč, tukaj se praktično ničesar ne dobi, če ni ravno navaden PC. Takoj ko rabiš malo bolj eksotično robo, je treba vsaj v Nemčijo, če ne že v ZDA in potem čakaš, čakaš. 10G ethernet kartice sem čakal 3 tedne, od tega pol časa našo carino.

Jaz razmišljam v drugo smer. Da bi se zaposlil kakšni državni ustanovi za minimalac in bi potem imel vse polno časa za uresničevanje svojih idej, ki bi jih šeral kot open source in/ali prodajal na fuš. >:D

IceIceBaby ::

Malo manj stokanja pa malo več akcije :)

Kdo te sili da prodajaš svoje produkte in storitve v Sloveniji ? Trg je trg. ITjevci bi to morali vedeti še bolj kot vsi ostali.

Če ti slo. plače ne odgovarjajo se prijavi na elance in delaj v UK, Nemčiji, USA, Japonskem... Ali pa postavi svoj site in oglašuj v avstraliji in prodajaj svoje storitve dol. Če storitve niso po tvojem okusu odpri eBay trgovino ali pa napiši e-knjigo in jo prodajaj.

Res pa je, da je lažje po službi za šankom stokat kako je drugim lažje in kako je naša država u qrcu.

yeti ::

"Takoj ko rabiš malo bolj eksotično robo, je treba vsaj v Nemčijo, če ne že v ZDA in potem čakaš, čakaš. 10G ethernet kartice sem čakal 3 tedne, od tega pol časa našo carino."

a) nabavljaj preko interneta
b) ne nabavljaj iz ZDA, se praviloma ne splaca ker ti na ceno + poštnino najprej nabijejo carino in potem še ddv, tako da mora biti izdelek precej cenejsi da se splcaca...

Sicer pa se ne spravljaj nabavljati eksotično robo v sloveniji, ker jo boš totalno preplačal. Se bolj splača iz tujine narocit.

kst: pojma nimas o cem govorim in tisti "qrcu" mi pove, da vsaj se 4 leta ne bos v situaciji, da bi moral vedeti o cem govorim oz. da bi se sploh moral začeti zavedati, da 100€ zasluženih v sloveniji ni enako kot 100€ zasluženih v nemčiji. Čeprav je ista valuta.

p.s.: "Res pa je, da je lažje po službi za šankom stokat kako je drugim lažje"; priporočam ti, da zacnes svoje tezave reševati na drug način, predvsem pa ne predvidevaj, da tvoje rešitve uporabljajo tudi drugi (pa čeprav smo v Sloveniji, deželi plagiatorstva in kraje idej).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: yeti ()

IceIceBaby ::

kst: pojma nimas o cem govorim in tisti "qrcu" mi pove, da vsaj se 4 leta ne bos v situaciji, da bi moral vedeti o cem govorim oz. da bi se sploh moral začeti zavedati, da 100€ zasluženih v sloveniji ni enako kot 100€ zasluženih v nemčiji. Čeprav je ista valuta


In kaj bo čez 4 leta ? :)

To, da je pri nas 100€ več kot v Nemčiji mi je jasno :) Zato mi pa nič ne manjka v Sloveniji. Stanovanja (razen v LJ) so relativno poceni, bencin tudi ni predrag, zavarovanje za avto v mejah normale, hrana tudi... Plače so pa tudi na tem nivoju. In če ti to ne paše lahko izvažaš svoje delo v tujino. A ni lepo kasirati po angleških tarifah in živeti v Sloveniji, kjer je vse 4x ceneje ?

Gandalfar ::

V tujini sem videl predvsem vec pozitivnega odnosa do podjetnistva in velikih idej.

yeti ::

"To, da je pri nas 100€ več kot v Nemčiji mi je jasno"

Pa je res? :D

"V tujini sem videl predvsem vec pozitivnega odnosa do podjetnistva in velikih idej."

Pa tudi do delavcev. Meni se je vedno zdel fenomen, kako je do leta 1991 na področju
evidenc v sloveniji bil alfa in omega "firma X". In po letu 1991 je kar naenkrat bilo na tem
področju 200 evidenc razno raznih firm, ki so slišale, da se da s tem zaslužit in so začele
takoj konkurirat. Seveda jih je šlo 99% k vragu, vkljucno z "firmo X"... to je slovenski način
dela. Nekdo se nekaj spomni, potem pa nima nobene šanse s tem zaslužit, ker začne za
njim ponavljati takoj še 5 drugih podjetij, 20 t.i. freelancerjev itd.

(p.s. nimam nič s "firmo X", poznam pa njihovo zgodbo "o uspehu")

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: yeti ()

IceIceBaby ::

Zakaj misliš da ni ? Kaj je pri nas tako dragega ?

yeti ::

Saj imas google, zakaj bi zdaj jaz lovil naokrog cene, primerjaj si sam, zacni z elektroniko, da te bo takoj zalepilo... +site:de +preise

IceIceBaby ::

Hmm...elektronika je res ful problematična ja. Res je težko odsurfati na ebay ali eno od tujih trgovin in naročiti.

Kaj pa če bi začela na drugi strani. Recimo pri stanovanjih (ki so, z izjemo LJ še vedno zelo poceni), zavarovanju, avtomobilih, storitvah...

No pa ok, sva že precej off topic. Moj namen niti ni primerjava cen in iskanje dlak v jajcu. Bistvo je v tem, da je danes EU enoten trg za vstop na druge ne-EU trge pa tudi ni kakšnih pretiranih ovir. Če ti slovenski trg ne zadostuje ni prav nobenega razloga zakaj nebi uspešno konkuriral na svetovnem trgu. Tehnologijo imaš na voljo, povpraševanja je dovolj, samo še narediti je treba nekaj.

kekz ::

> b) ne nabavljaj iz ZDA, se praviloma ne splaca ker ti na ceno + poštnino najprej nabijejo carino in potem še ddv, tako da mora biti izdelek precej cenejsi da se splcaca...

Kje nabavljati, je predvsem stvar ponudbe, ki je je v ZDA največ. Tu se ne da pretirano zmišljevati.
Včasih zadeve sicer izgledajo precej navadne, pa jih ne dobiš skoraj nikjer na svetu.
Npr. zdaj za naslednji razvojni projekt iščem takole ohišje (na vsebinske dele pa tudi že čakam 3 mesece):



Tudi s takimi zadevami se ukvarjamo informatiki v Sloveniji :D.
Pa hardver ni glavni štos projekta ampak potem šele nadgradnja.

yeti ::

Kaj mislis disk array delat?

krho ::

Kaj pa če bi začela na drugi strani. Recimo pri stanovanjih (ki so, z izjemo LJ še vedno zelo poceni), zavarovanju, avtomobilih, storitvah...

Prosim?
Nimam tako majhne plače, pa bi se za nakup stanovanja/zidanje svojega (recimo enne 120m^2) moral zapufati za ene 50 let (pa ne vem, če se rekel dovolj).
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: krho ()

leinad ::

Pogovarjate se o programerskih plačah, mene pa zanima kako je kaj s ta drugim spektrom IT-ja v Sloveniji- hardweraši. Tukaj naj povem, da nimam v mislih sistemcov ampak kakšno razvojno smer HW, npr. razvoj kakšnih embedded rešitev itd. A je sploh kaj takšnih firm na tej strani Alp in kako radi dajejo šefi € razvijalcem(povprečje me zanima)?

kixs ::

Carnivore:

seveda obstajajo... od manjsih do vecjih...

Manjse delajo predvsem za tuje narocnike (Nemce, Americane)... placa je temu primerna (zelo dobra 4-5K€ mesecno - moras pa res obvladat!!)

lp

Gandalfar ::

Jux dosti aktivno isce pomoc pri ravoju HW-ja pa se lahko pri njih verjetno na kaksen intervju oglasis.

leinad ::

:D Gandalfar ne prehitevat. To leto bo pred mano odločitev o izbiri smeri na FRIju, pa sem razcepljen med kar vsemi tremi, ker me vsaka po svoje zanima. Pa če poznaš tega Juxa in je slučajno tukaj član ga malo pobaraj naj kaj napiše o HW sceni v SLO kaj razvijajo itd. V kolikor je bil na FRIju na HW smeri bi bil hvaležen, če tudi o tem kaj napiše, predvsem koliko ti pridobljeno znanje potem koristi na šihtu. Koliko slišim od višjih letnikov baje na programski smeri bore malo koristnega v kurikulumu.

slawc ::

kixs97, to bi pa rad videl. Zakaj imam obcutek, da si zajel 1% zaposlenih na tem podrocju?

Prej bi rekel, da je povprecje najmanj polovica te stevilke.
LP, Slawc

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: slawc ()

Red_Mamba ::

jaz se pa popolnoma strinjam z yetijem. tudi sam sem se odločil da se v roku 10 let odselim iz SLO za vedno ker je država v qrcu. upam da mi zdene še prej se odselit. pol pa pridem v SLO sam še kot turist enkrat na leto familijo pozdravit ker nameravam tud državljanstvo menjat.
[st.slika https://img.shields.io/badge/Slo-Tech-green.svg test]
Linkedin >> http://goo.gl/839Aua
Mamba's Crypto & ICO's: https://t.me/joinchat/AAAAAExTkO4P4UDy0fIZdg

SmeskoSnezak ::

A mi lahk kdo odgovori, koliko zasluži novo pečeni programer? Verjetno ste vsi enkrat začeli. Lahk tud povete, kaj ste na začetku morali znati oz. znali, da ste dobili vaše plače. Hvala :)
@ Pusti soncu v srce... @

Red_Mamba ::

jst sm začel z 1250SIT/uro kot študent
[st.slika https://img.shields.io/badge/Slo-Tech-green.svg test]
Linkedin >> http://goo.gl/839Aua
Mamba's Crypto & ICO's: https://t.me/joinchat/AAAAAExTkO4P4UDy0fIZdg

Zgodovina sprememb…

BluPhenix ::

To ni plača ampak je plačilo za študentsko delo, ki se od plače razlikuje lahko kar precej.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Red_Mamba ::

no saj, sm si pa ustvari sliko koliko sem zdaj plačan. žal mi v pogodbi piše da je plača poslovna skrivnost in je zato ne smem oglaševati naokoli, pa verjetno še marsikomu z dobro plačo :D
[st.slika https://img.shields.io/badge/Slo-Tech-green.svg test]
Linkedin >> http://goo.gl/839Aua
Mamba's Crypto & ICO's: https://t.me/joinchat/AAAAAExTkO4P4UDy0fIZdg

Fizikalko ::

Če imaš tako dobro plačo, kot namiguješ, zakaj bi se potem želel odseliti?

Red_Mamba ::

ja ker kot ti je yeti rekel, svetovno gledano je še vedno podn, zakaj bi se jebal v SLO če me pa v tujini vsaj 3x več plačajo za isto delo.
se pravi se ne rabim zakreditirat za fakin 30 let da si 10m2 stanovanje kupim. rajš vse kar mam v tujino odnesem pa se tam naselimm kjer BTW cene nepremičnin niso tako visoke, kljub nihovim plačam.
[st.slika https://img.shields.io/badge/Slo-Tech-green.svg test]
Linkedin >> http://goo.gl/839Aua
Mamba's Crypto & ICO's: https://t.me/joinchat/AAAAAExTkO4P4UDy0fIZdg

yeti ::

kst: "Kaj pa če bi začela na drugi strani. Recimo pri stanovanjih (ki so, z izjemo LJ še vedno zelo poceni), zavarovanju, avtomobilih, storitvah..." (in nadaljevanje)

Dragi kst, idealiziras. NI vseeno ali zivis v sloveniji in delas za tujo firmo. Za zacetek je davek višji, potem od tega davka nimaš nič... ma kaj bi govoril, ne da se
mi, saj ti pravim da pocakaj še 4 leta pa boš potem povedal, očitno ti manjka izkušenj.

Zakljucujem: če primerjaš višino plače v procentih proti cenam izdelkov (ali drugače, koliko žemelj lahko v nemčiji kupiš če delaš tam kot programer in koliko žemelj
lahko kupiš tukaj s plačo programerja), lahko primerjas tudi cene stanovanj po isti šabloni (samo ne mi primerjat Berlina in Murske Sobote) in ugotoviš, da je Slovenija
DRAŽJA od nemčije, sploh če začneš primerjati še kvaliteto produktov, Milka za nemški trg ima pač boljši okus kot Milka za Slovenijo (slovaško, češko,...),...

Da pa je to off topic se pa ne strinjam, plača v € je samo številka, dejanska plača pa je efektiva (!!!) €, ki jih dobiš. Morda se nekomu na nekem drugem delavnem mestu
zadeva bolj izide, za visokotehnološka delovna mesta pa je efektiva v npr. Nemčiji (z gotovostjo ti lahko trdim tudi za Španijo, Barcelona) precej višja. O tem, da v
nemčiji za plačane davke tudi nekaj dobiš (če je ze kdo kdaj srečal nemškega in slovenskega policaja, ve o čem govorim), v sloveniji pa je to pribljizno tako kot ce bi
tisti denar vrgel v WC in "splaknil".

(p.s.: ko že dražiš v zvezi z ebayem; kako v tem primeru uveljavljaš garancijo izdelku, katerega poštnina iz nemčije do sem stane 25€? Ti povrnejo stroške pošiljanja
v nemčijo? A da ne? Hmm, ni čisto enako kot če živiš v nemčiji mar ne?)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: yeti ()

IceIceBaby ::

yeti, očitno ne razumeš kaj hočem povedat. Boš moral ti počakat še 4 leta (hehe, vidiš kako bedne so takšne izjave :))

Ne govorim o primerjavi Slovenija - Nemčija. Govorim o tem, da lahko danes brez težav delaš za X plačo živiš pa v Y (Izberi 2 poljubni državi). Meni se zdi to optimalna rešitev. Je pa res, da se mi stanje pri nas ne zdi ravno kritično. Se mi zdi, da smo pri nas kar konkurenčni kar se tiče davkov in tega, kaj dobimo za te davke.

Kar se tiče eBaya in tujih trgovin pa jaz nimam težav. Itak stvari ne crkujejo ravno pogosto. Če pa že kaj crkne pošlješ nazaj in požreš tisto poštnino. Tudi to, da stvar neseš zamenjati v trgovino nekaj stane (predvsem kakšno uro ali 2 časa, ko se gužvaš po nabito polnih trgovinah).

mainman ::

"Se mi zdi, da smo pri nas kar konkurenčni kar se tiče davkov in tega, kaj dobimo za te davke. "

Še enkrat premisli kaj si napisal. Kaj pa dobiš za davke? Razsut zdravstveni sistem, razsuto infrstrukturo, še več birokracije, nepotrebne investicije, polno lopovov, ki sedijo na visokih položajih, ... To dobiš drugje za dosti manj denarja.
««
7 / 357
»»