Forum » Programiranje » Plače v IT industriji
Plače v IT industriji
Temo vidijo: vsi
ABX ::
Se strinjam, vendar debata je o tem kaj bi človek izbral v kolikor bi lahko odločal.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!
Jernej88_ ::
Težka da bo,isti drek jo čaka vsepovsod,lahka da bo na slabšem,ker eni privatniki tajnice majo za snažilke k je treba.
V firmi kjer delam imamo tut eno tajnico, ki ji jaz popravljam računalnik, če gre kaj narobe.
Kdo pa njo popravlja?:D
No more Slovenia!
Aljaz1980 ::
Če si zaposlen in nimaš kapitala, da bi zalaufal biznis, se splača odpreti popoldanski s.p. in začeti počasi. Stroški so minimalni (~40 evrov mesečno), tako da imaš več časa iskat priložnosti.
daj mene zanimajo teli popoldanski sp.
kako si vi sploh vi to zamisljate, vsaj kakor jaz vidim se pac odlocis da bos popogn po sluzbi tudi nekaj delal kot sp, ceprav nisi sp si pac fizicna oseba oziroma isto kot da se jaz danes popoldan odlocim, da kot popoldanski sp popravljam klime naprave, kot fizicna oseba nic racunov, nic ddv-ja pac ce slisijo za mene poklicejo, se zmenmo za ceno, pridem, popravim, dobim placano
nobenih racunov, ddvja ali drugacnega preseravanja z drzavo ali davki
al mate vi kaj drugega v mislih ?
T0RN4D0 ::
To brez vsega preseravanja je delo na fuš =)
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.
Daedalus ::
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]
knesz ::
Ne vem, jaz pa mislim da tudi če imaš neki popoldanski s.p., lažje dobiš kakšen posel v raznih firmah, ker je plačevanje pod roko precej zoprna zadeva pri pravnih subjektih. Pa še bolj resno izpadeš, ker ima stranka boljši občutek, če dobi račun, tudi glede raznih reklamacij.
Malajlo ::
Ne vem, jaz pa mislim da tudi če imaš neki popoldanski s.p., lažje dobiš kakšen posel v raznih firmah, ker je plačevanje pod roko precej zoprna zadeva pri pravnih subjektih. Pa še bolj resno izpadeš, ker ima stranka boljši občutek, če dobi račun, tudi glede raznih reklamacij.
Imaš popoldnaski s.p. Zakaj bi lažje prišel do posla v raznih firmah? Nisi zavezanec za DDV, firma ne more davka odvesti. Plačali ti pod roko ne bodo, je predrago. Mogoče ti bodo predlagali, da prineseš št. napotnico?
Če pa govoriš o reklamacijah, jaz vsakemu, ki mu kaj naredim v free timeu, pa če mu zaračunam eno gajbo pira, mu dam ustno garancijo na svoje delo, da mu pridem isti (!) problem rešit, če sem kaj izpustil.
Ene firme so imele težavo z d.n.o., ker bolj zaupajo d.o.o. Halo!!! Dooji odgovarjajo za tistih slabih 8000 EUR, v dno pa kupuješ serverje, mašine, osnovna sredstva in podobno, kar ti vse poberejo, če gre na sodnijo. Razen če si en šalabajzer in ne misliš resno s firmo. To je pa druga zgodba.
knesz ::
Imaš popoldnaski s.p. Zakaj bi lažje prišel do posla v raznih firmah? Nisi zavezanec za DDV, firma ne more davka odvesti. Plačali ti pod roko ne bodo, je predrago. Mogoče ti bodo predlagali, da prineseš št. napotnico?
Če pa govoriš o reklamacijah, jaz vsakemu, ki mu kaj naredim v free timeu, pa če mu zaračunam eno gajbo pira, mu dam ustno garancijo na svoje delo, da mu pridem isti (!) problem rešit, če sem kaj izpustil.
Ene firme so imele težavo z d.n.o., ker bolj zaupajo d.o.o. Halo!!! Dooji odgovarjajo za tistih slabih 8000 EUR, v dno pa kupuješ serverje, mašine, osnovna sredstva in podobno, kar ti vse poberejo, če gre na sodnijo. Razen če si en šalabajzer in ne misliš resno s firmo. To je pa druga zgodba.
Če si zavezanec za ddv, lahko firme odvajajo davek.
Ampak to ni moj point, gre se za to, da v primeru s.p. prideš, zrihtaš, greš in pošlješ račun. Na fuš tega ne moreš narediti.
Poenostavljeno je tudi oglaševanje, marketing ipd., kjer nastopaš s skrajšanim nazivom (ali pa tudi ne), kar ti koristi, če imaš v prihodnosti namen iti na "polni s.p."
Skrajšano: v očeh strank deluješ bolj resno.
Mah, v očeh stranke deluješ tako resno, kot si strokoven.
Če stranke zahtevajo račun, moraš imeti neko obliko pravnega subjekta (sp, dno, doo, itd.). Od tega, koliko delaš, je odvisna oblika.
Mogoče je za začetek ideja taka, da se prišlepaš na kakšno firmo dobrega kolega, ki zna voditi "ločeno" računovodstvo. Za štart mu napotnice nosiš (recimo sestrične), ko gre zadeva v resnejše vode, odpreš sp in mu izstavljaš račune. Temu danes rečemo franšiza. Nekaj stroškov poslovanja mu plačaš in to je to.
Če pa je zadeva že zelo resna, odpreš doo. Zaposliš hlapce in preverjaš stanje na računu nekje z Balija
Če stranke zahtevajo račun, moraš imeti neko obliko pravnega subjekta (sp, dno, doo, itd.). Od tega, koliko delaš, je odvisna oblika.
Mogoče je za začetek ideja taka, da se prišlepaš na kakšno firmo dobrega kolega, ki zna voditi "ločeno" računovodstvo. Za štart mu napotnice nosiš (recimo sestrične), ko gre zadeva v resnejše vode, odpreš sp in mu izstavljaš račune. Temu danes rečemo franšiza. Nekaj stroškov poslovanja mu plačaš in to je to.
Če pa je zadeva že zelo resna, odpreš doo. Zaposliš hlapce in preverjaš stanje na računu nekje z Balija
jype ::
Malajlo> Če pa je zadeva že zelo resna, odpreš doo. Zaposliš hlapce in preverjaš stanje na računu nekje z Balija
Problem je predvsem v tem, da pri nas hlapcev, ki bi bili dovolj samoiniciativni in sposobni... Praktično ni.
Zato bi pa jaz raje videl, da vsak odpre svojo firmo, v poljubni obliki. Če že ne more "za druge" delat kvalitetno, naj vsaj "dela zase".
Problem je predvsem v tem, da pri nas hlapcev, ki bi bili dovolj samoiniciativni in sposobni... Praktično ni.
Zato bi pa jaz raje videl, da vsak odpre svojo firmo, v poljubni obliki. Če že ne more "za druge" delat kvalitetno, naj vsaj "dela zase".
V naši firmi radi odpremo franšizo/poslovalnico, če regija le ni pokrita.
Odprte so NM, SG, GO, KK, Bela krajina...
Odprte so NM, SG, GO, KK, Bela krajina...
Okapi ::
Zato pa moraš zaposliti še enega valpta
O.
Malajlo> Problem je predvsem v tem, da pri nas hlapcev, ki bi bili dovolj samoiniciativni in sposobni... Praktično ni.
Včasih pomislim, da smo takole sami sposobni na tem svetu, okoli pa beboti... Pa zanimivo, da en za drugega ne vemo. In še bolj zanimivo, da samoiniciativen in sposoben ni več hlapec. Če pa je, je pa spet bebo
Ne, moraš verjet v človeka. Malce zaupanja ne škodi. Korenček vs. palica, to vedno dela. Če ne pa drugi pride.
Macketina ::
Daedalus, narobe razumes. S.P. je dobro zakonsko in davcno pokrit, so pa vcasih druge oblike poslovanja boljse.
Popoldanski s.p. ne obstaja, obstaja s.p., potem pa odvisno od kje se placujejo prispevki. Poimenovanje popoldanski s.p. pomeni da se prispevki placujejo iz rednega delovnega razmerja ali studenta.
Vecina resnih firm rada vidi da je podjetje d.o.o., ceprav je meni to malo preziveto. Je pa skor nujno da si DVV zavezanec.
Malajlo, kaksna fransiza?
jype, samoiniciativen in sposobnen clovek pac ne bo hlapec. Ali pa bo za res dobro placilo.
Popoldanski s.p. ne obstaja, obstaja s.p., potem pa odvisno od kje se placujejo prispevki. Poimenovanje popoldanski s.p. pomeni da se prispevki placujejo iz rednega delovnega razmerja ali studenta.
Vecina resnih firm rada vidi da je podjetje d.o.o., ceprav je meni to malo preziveto. Je pa skor nujno da si DVV zavezanec.
Malajlo, kaksna fransiza?
jype, samoiniciativen in sposobnen clovek pac ne bo hlapec. Ali pa bo za res dobro placilo.
Je pa skor nujno da si DVV zavezanec.
Zakaj? Če posluješ s firmami, jim je vseeno, če posluješ pretežno s fizičnimi osebami, je pa za tvoje stranke precej bolje, če nisi zavezanec, ker si pač za 20% cenejši. Potem si pa moraš sam preračunati, kaj se ti bolj splača (v kolikor si dovolj majhen, da sploh lahko izbiraš).
O.
Macketina> jype, samoiniciativen in sposobnen clovek pac ne bo hlapec. Ali pa bo za res dobro placilo.
Ja, seveda. Ampak delo mora biti opravljeno, zdaj pa ni, ker ga je preveč.
Je pa skor nujno da si DVV zavezanec.
Zakaj? Če posluješ s firmami, jim je vseeno, če posluješ pretežno s fizičnimi osebami, je pa za tvoje stranke precej bolje, če nisi zavezanec, ker si pač za 20% cenejši. Potem si pa moraš sam preračunati, kaj se ti bolj splača (v kolikor si dovolj majhen, da sploh lahko izbiraš).
O.
Čakaj... Če firma ni dav. zavezanec, kupuje robo z 20% DDV. Menda ja ne bo potem robo prodajala (komurkoli) z odbitim DDV?
Če govorimo o storitvah, potem je načeloma lahko 20% cenejši. Ampak vseeno je treba kakšen prispevek plačati.
Zmagovalci so monterji (vodovodarji in podobno). Kupijo robo z 20% DDVja, dobijo itak dobre cene, potem pa isto robo montirajo in obračunajo 8.5% DDV. Odbije vstopni 20% DDV in odvede izstopni 8.5% DDV. Takoj zasluži 11.5%
Verjetno napačno računajo?
20% DDV bi morali računat na materjal in 8.5% na delo.
Nope, če gre za montažo, je material obračunan 8.5%. Takle mamo. Žal ta "model" poslovanja in obračunavanja ne gre skozi pri rač. storitvah.
Montaža se smatra samo pod pogojem, če si v usranem kombinezonu in uporabljaš špohtl, kelo ali pa ključ nad 20 (francoz je še boljši). No, pa fazenbrifer je tudi v tej kategoriji.
Montaža se smatra samo pod pogojem, če si v usranem kombinezonu in uporabljaš špohtl, kelo ali pa ključ nad 20 (francoz je še boljši). No, pa fazenbrifer je tudi v tej kategoriji.
Na storitve se plača 20% DDV, ampak DDV _ni strošek podjetja_, če je podjetje zavezanec za DDV.
Če firma ni dav. zavezanec, kupuje robo z 20% DDV.
Jaz sem imel v mislih firmo, ki je stranka od s.p.-ja. Njej je čisto vseeno, ali je s.p. zavezanec ali ne, in po kakšni ceni kaj nabavlja, zanjo je važna končna cena brez DDV.
Odbije vstopni 20% DDV in odvede izstopni 8.5% DDV. Takoj zasluži 11.5%
Pod pogojem, da tistih 20% DDV-ja stranki podtakne v ceno robe brez DDV-ja in doda še svojih 8,5%. Če recimo klimo za 500 € + 20% DDV proda stranki za 600 € + 8,5% DDV. Če ji jo proda za 500 € + 8,5% DDV, pri sami klimi nič dodatno ne zasluži.
Konkretno pri klimah ni tako. Če kupiš samo klimo, je 20% davka, če jo kupiš z montažo vred, pa 8,5%.
O.
Če je firma stranka s.p.ja, ki ni zavezanec, si davka nima kaj odbijati. Torej če kupi klimo v spodaj omenjenem primeru, plača 600 EUR, sicer pa le 500. Ravno tako je s storitvijo.
Če si zavezanec, moraš prikazati ceno brez DDV, koliko je DDVja (po stopnjah) in skupaj z DDV. Če nisi zavezanec, potem je samo cena. Ni tukaj z/brez DDVja. Torej je presneto pomembno za kupca, kaj si kot dobavitelj.
In @Okapi, če kupiš klimo v MErkurju, plačaš zanjo 500+20% DDV = 600 EUR. Moraš biti res bebec, da jo montiraš "brez" DDV. Pri "nezavezancih" ni cene robe brez DDV in torej ne moreš nekekga DDVja nekam vtikat.
Ko človek dojame, da je za firmo isti pes cena "120€ z DDV" enaka ceni "100€", potem je vse bolj simpl.
Če si zavezanec, moraš prikazati ceno brez DDV, koliko je DDVja (po stopnjah) in skupaj z DDV. Če nisi zavezanec, potem je samo cena. Ni tukaj z/brez DDVja. Torej je presneto pomembno za kupca, kaj si kot dobavitelj.
In @Okapi, če kupiš klimo v MErkurju, plačaš zanjo 500+20% DDV = 600 EUR. Moraš biti res bebec, da jo montiraš "brez" DDV. Pri "nezavezancih" ni cene robe brez DDV in torej ne moreš nekekga DDVja nekam vtikat.
Ko človek dojame, da je za firmo isti pes cena "120€ z DDV" enaka ceni "100€", potem je vse bolj simpl.
Če je firma stranka s.p.ja, ki ni zavezanec, si davka nima kaj odbijati.
Saj ga tudi plačala ni. Če prodajalec ni zavezanec, so vse njegove cene brez DDV-ja. Če so previsoke, ker je sam kupoval z DDV-jem, ki ga ne more obračunati, je to prodajalčev problem, ker je predrag. Kupčev problem je to samo v primeru, če je pri nekom, ki ni zavezanec, primoran kupovati, to pa večinoma ni.
Pri "nezavezancih" ni cene robe brez DDV
Vsa njihova roba je brez DDV-ja. Je pa jasno, da boš kot firma robo kupil pri nekom, ki jo prodaja za 500 € + 20% DDV in ne pri nekom, ki jo prodaja za 600 € + 0% DDV.
O.
c3p0 ::
Torej razmisliš s čim se boš ukvarjal in kdo bodo tvoji kupci. Nato se lahko registriraš za namene DDV že takoj ob ustanovitvi podjetja.
Poznam pa iz prakse, da firme rade jamrajo, če nisi DDV zav., pa če jih to kaj stane ali ne.
Poznam pa iz prakse, da firme rade jamrajo, če nisi DDV zav., pa če jih to kaj stane ali ne.
Nato se lahko registriraš za namene DDV že takoj ob ustanovitvi podjetja.
Točno tako.
Rad verjamem, ampak je to precej nesmiselno. Mogoče kdo razmišlja, da če nisi zavezanec za DDV, to pomeni, da si mala riba z majhnim prometom in mu je to pač sumljivo. Če si zavezanec za DDV, si pa sicer prav tako lahko mala riba z minimalnim prometom, ampak se delaš velikega
O.
Če si zavezanec za DDV, potem DDV ni tvoj strošek. Če si zavezanec, potem pa praktično vsaka reč, ki jo kupiš, stane 20% več.
In kaj si hotel s tem pravzaprav povedati?
Če nisi zavezanec, pa lahko fizičnim osebam vse prodajaš 20% ceneje kot zavezanci.
Vse to smo že ugotovili in se strinjali, da si mora vsak, ki lahko izbira, sam izračunati, kaj se mu bolj splača. Jaz recimo poslujem s firmami in bi bil zavezanec za DDV, tudi če mi ne bi bilo potrebno, prijatelj, ki počne bolj ali manj iste reči, samo da posluje v glavnem z različnimu zavodi, ki niso zavezanci, pa ni.
O.
Če nisi zavezanec, pa lahko fizičnim osebam vse prodajaš 20% ceneje kot zavezanci.
Vse to smo že ugotovili in se strinjali, da si mora vsak, ki lahko izbira, sam izračunati, kaj se mu bolj splača. Jaz recimo poslujem s firmami in bi bil zavezanec za DDV, tudi če mi ne bi bilo potrebno, prijatelj, ki počne bolj ali manj iste reči, samo da posluje v glavnem z različnimu zavodi, ki niso zavezanci, pa ni.
O.
Okapi> Če nisi zavezanec, pa lahko fizičnim osebam vse prodajaš 20% ceneje kot zavezanci.
Ja, subvencioniraš jim DDV za material, ki ga moraš kupiti.
Ja, subvencioniraš jim DDV za material, ki ga moraš kupiti.
Okapi, meni se dozdeva, da imas ti zelo preprosto razlozene stvar.
Ce je s.p. zavezanec za DDV in izdaja racune komurkoli, potem MORA obracunati DDV. Ampak kar fizicna oseba vidi kot 20% drazjo stvar, firma vidi kot da si odbija DDV.
Zdej jasno, zakaj pri poslovanju z firmo skoraj moras biti DDV zavezanec?
Konkretno - spletna stran, zaracunas 4000 EUR. Ce si DDV zavezanec, obracunas se 800 EUR DDV, ki ga placas drzavi. Firma lahko teh 800 EUR zapravi, kar pomeni da lahko kupi 4000 EUR robe brez DDV. Preprosto povedano, ampak mislim da bo razumljivo.
Pusti zdej zavode in podobne, ce gre za IT gre vecinoma za podjetja.
Ce je s.p. zavezanec za DDV in izdaja racune komurkoli, potem MORA obracunati DDV. Ampak kar fizicna oseba vidi kot 20% drazjo stvar, firma vidi kot da si odbija DDV.
Zdej jasno, zakaj pri poslovanju z firmo skoraj moras biti DDV zavezanec?
Konkretno - spletna stran, zaracunas 4000 EUR. Ce si DDV zavezanec, obracunas se 800 EUR DDV, ki ga placas drzavi. Firma lahko teh 800 EUR zapravi, kar pomeni da lahko kupi 4000 EUR robe brez DDV. Preprosto povedano, ampak mislim da bo razumljivo.
Pusti zdej zavode in podobne, ce gre za IT gre vecinoma za podjetja.
Macketina> jype, samoiniciativen in sposobnen clovek pac ne bo hlapec. Ali pa bo za res dobro placilo.
Kaj pa outsoruce?
Ne vem tocno kaj pocnes, mogoce je prevec specificno za outsource, ampak marsikej se da dobiti nekoga sposobnega, ki bo naredil nekaj pri nekem projektu.
Ja, saj zdaj outsourcam, karkoli lahko. Problem za stranko je seveda ta, da se noče pogovarjat z različnimi izvajalci, telefončkov se pa jaz nočem jit. Slab direktor sem, vem :)
Okapi, meni se dozdeva, da imas ti zelo preprosto razlozene stvar.No, meni pa se zdi, da ti ne razumeš prav
spletna stran, zaracunas 4000 EUR. Ce si DDV zavezanec, obracunas se 800 EUR DDV, ki ga placas drzavi. Firma lahko teh 800 EUR zapravi, kar pomeni da lahko kupi 4000 EUR robe brez DDV. Preprosto povedano, ampak mislim da bo razumljivo.
In kaj se zgodi, če nisi zavezanec za DDV? Tisto spletno stran prav tako zaračunaš 4000 €. DDV-ja pač ne zaračunaš, kupec ga ne plača in ne dobi nazaj. Firmo bo tvoja spletna stran v obeh primerih stala 4000 €. V čem je potem prednost?
O.
Okapi> Firmo bo tvoja spletna stran v obeh primerih stala 4000 €.
Tebe bo pa računalnik, na katerem razvijaš, stal 4800€, namesto 4000€.
Tebe bo pa računalnik, na katerem razvijaš, stal 4800€, namesto 4000€.
Seveda, ampak če prodajaš programe fizičnim osebam, se kar pozna, če si 20 % cenejši od konkurence, ki mora obračunavati DDV.
Malo si preberi prejšnje poste - fora je v tem, da je za firmo, ki kupuje, vseeno, ali je prodajalec zavezanec ali ni (pomembna je samo cena izdelka), če si prodajalec, pa si moraš pač preračunati, kaj se ti bolj splača, glede na to, kdo so tvoje stranke.
O.
Malo si preberi prejšnje poste - fora je v tem, da je za firmo, ki kupuje, vseeno, ali je prodajalec zavezanec ali ni (pomembna je samo cena izdelka), če si prodajalec, pa si moraš pač preračunati, kaj se ti bolj splača, glede na to, kdo so tvoje stranke.
O.
DavidJ ::
Tole temo bi blo treba nujno forkat kakšnih 5 strani nazaj. Zdej nima veliko veze z opisom dela, urnimi postavkami in ostalim, za kar se je ta tema odprla.
Pa brez zamere :)
Pa brez zamere :)
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')
- Yoda ('The Empire Strikes Back')
Pravzaprav ima - a se splača biti zavezanec za DDV ali ne (če lahko izbiraš) v resnici ni nepomembna odločitev.
O.
O.
Pravzaprav ima - a se splača biti zavezanec za DDV ali ne (če lahko izbiraš) v resnici ni nepomembna odločitev.
O.
Če se ne motim enkrat ko prekoračiš določeno letno bruto vsoto postaneš zavezanec. (Enkrat je bilo 6M Sit na leto)
Zdaj je meja 25.000 €.
O.
Če preprodajaš material prideš hitro na to vsoto, jaz sem jo presegel že samo z storitvijo. Sicer pa se ne vrnem nazaj na s.p. preveč dela.
Fuš ftw! :)
Seveda, ampak če prodajaš programe fizičnim osebam, se kar pozna, če si 20 % cenejši od konkurence, ki mora obračunavati DDV.
O.
Ravno zgoraj sva ti jaz in Jype dokazala, da za firmo nikakor ni vseeno, ali je prodajalec zavezanec ali ne!
Se opravicujem glede DDVja, vendar je velik del podjetnistva ukvarjanje z davcnimi, pravnimi in ostalimi birokratskimi zadevami, tako da stvar ni cisto brez veze.
Jype, klasicen problem imas - ko zadeva laufa, ugotovis da ce outsourcas se kmalu cedalje bolj spreminjas v "sefa", vodja procesov oz. projektov in ves cas spilas telefoncke:)stranka pa rabi/zeli/hoce/zahteva ravno to - nekoga odgovornega, ki ima pregled nad dogajanjem in moc pospesiti zadevo.
Ravno zgoraj sva ti jaz in Jype dokazala, da za firmo nikakor ni vseeno, ali je prodajalec zavezanec ali ne!
???
Kaj sta dokazala? Za firmo je popolnoma vseeno, ali je prodajalec zavezanec ali ni. Če kupuje od zavezanca, plača ceno x + 20% DDV, ki ga potem dobi nazaj, če ni zavezanec, pa plača enako ceno x + 0% DDV. V obeh primerih jo izdelek stane x evrov. Kje je tu kakšna razlika?
Razlika je za prodajalca (če ni zavezanec, težje ponudi enako ceno x kot zavezanec), in za kupce, ki niso zavezanci.
O.
Razlika je, da lahko v nekem primeru odbija DDV. In to je kar konkretna razlika, na katero podjetja lepo pazijo.
Konkretno pa govorimo o prednosti DDV zavezanca pred ne-zavezancom za DDV, pri poslovanju s podjetji.
Zdej ce tega ne dojames, ti zal ne morem pomagati.
Konkretno pa govorimo o prednosti DDV zavezanca pred ne-zavezancom za DDV, pri poslovanju s podjetji.
Razlika je, da lahko v nekem primeru odbija DDV.
In? Če kupuješ od nekoga, ki ni zavezanec, DDV-ja sploh ne plačaš, tako da ti ga potem niti odbijati ni potrebno.
O.
Okapi> DDV-ja sploh ne plačaš
Če si (kupec) zavezanec za DDV, ga vseeno plačaš, tako da nisi nič prihranil.
Če si (kupec) zavezanec za DDV, ga vseeno plačaš, tako da nisi nič prihranil.
Pa kaj vam ni jasno? Če prodajalec ni zavezanec za DDV, DDV-ja sploh ne obračunava, torej ga kot kupec ne plačaš, ne glede na to, ali si ali nisi zavezanec.
Pozabi sedaj na primere, ko nekdo, ki ni zavezanec, preprodaja robo, kupljeno od zavezancev in mora v svojo ceno brez DDV-ja spravit še DDV.
O.
Pozabi sedaj na primere, ko nekdo, ki ni zavezanec, preprodaja robo, kupljeno od zavezancev in mora v svojo ceno brez DDV-ja spravit še DDV.
O.