» »

Kje v tujini oz EU dobiti poštene HW RAID kartice ?

Kje v tujini oz EU dobiti poštene HW RAID kartice ?

Brane2 ::

Ženem se za ARC-1160 (HW SATA II RAID na PCI-X), pa ga v SLO ni za dobit, v EU štacunah, ki sem jih našel, pa imam težave.

A kdo ve, kje se da tovrsten gear dobiti za pameten denar ?:\
On the journey of life, I chose the psycho path.
  • spremenil: Brane2 ()

Boeing ::

Brane, si probal pri nilovcih ? Zrihtajo pol hudiča, če želiš, a drago plačaš :)

Po drugi strani pa spet, čezlužna poštnina ni tako velik strošek glede na ceno take kartulje...
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

Brane2 ::

KArtuljo sem že našel. Nekaj so obljubljali pri Xenyji, samo tip je rekel, da hoče dobavitelj preveč za kartico in da rabi več časa.

Po nekaj mesecih sem pop* in začel iskati sam. Guess what, 16-portna SATA-II Areca stane v tujini skupaj z davki itd približnbo toliko kot sem tu dal za 12-portni ATA Tupperware. 12 portna Areca iz iste družine je še cenejša.

Glede performans pa ni primerjave. Ko da bi primerjal Ferrrarija s fičkom. Tista Areca da od sebe v RAID-6 več kot zmore moj Tupperware v RAID-0, pa če dam vanj vseh 12 diskov ! Da ne govrimo o tem, da Areca presega mejo 2TB po polju, da ima že serijsko 256 MB cachea ( moj 3W 7506-12 pa 0.0 Mb), da omogoča spremembo polja MED DELOVANJEM, da ima solidne driverje, ki si jih lahko scompilam sam, da ima baterijsko podporo, da dela B.P. na visokih frekvencah na 64-bitih, da... ufff lufta mi je zmanjkal. 8-O

Aja, pa še cache se da upgradead- v tem trenutku do 2 Gb, čeprav je realno bolj 1 Gb ECC SODIMM RAM, ker večjega modula še ni...


Ne morem razumet, kako to,d a kdorkoli ki se pri nas resno jemlje kot sestavljalca strežnikov sploh še uporablja kartice izdelovalca loncev, Arece pa sploh noben ne uvaža ! KOt je videt, je del njenega programa zlicenciral Tekram, kis edaj Areco prodaja pod svojim imenom.

V glavnem, z dobavitelji v tujini je problem, ker se za eno kartico bodisi ne obrnejo, bodisi imajo fašistične pogoje prodaje.

Starline mi je recimo dal poštene cene, vendar je že v ponudbi poturil take terms & conditionds, da je že deGaul dobil od Hićota boljše pogoje v tisit pogodbi, ki o je podpisal v znamenitem vagonu.

Par biserov:
- ne glede na vsebino ponudbe veljajo terms & condtitions, ki sem jih dobil kot attachment.
- že s tem ko sem prejel attach in kljub vsemu naročil robo po ponudbi se šteje, da se z njegovo vsebino (splošnega attachemnta terms & conditions) strinjam, ne glede na to DA SO V PONUDBI POVSEM DRUGAČNI POGOJI.
-za vse spore je pristojno njihovo lokalno sodišče
-Starline se ni obvezan držati lastnih pogojev in jih lahko kadarkoli spremeni
- roba, ki sem jo nabavil in plačal, je lahko Starlineova last, če v katerem od bodočih poslov ne poravnam svojih obveznosti popolnoma.
- ne glede na vsebino ponudbe velja garancija le 12 mesecev in še to za napake, ki bi bile posledica očitne nemarnosti Starlinea
- garancije, da mi bo poštar prinesel zadevo v enem kosu NI!
- itd itd- tega je še

Stvar dajo za nekih 770 EUR + DDV, kar se zdipovsem sprejemljivo za tako beštijo, samo ostali pogoji me pa zabijejo v tla...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Brane2 ::

Update:

ARC-1160 je že tri dni v mojem stroju namesto starega Tupperwarea.
Ker ima nova Areca 4 slote za diske več od TW, sem skočil v štacuno po 4 extra SATA WD 200 Gb. Na obstoječe diske sem dal SATA--ATA konverterje, ki sem jih dobil pri REMISu.

Prvi vtisi:

- bilo je veliko jebe s hardverjem.
- precej glavobolov je bilo zaradi priloženih elcheapo napajalnih kablov z razdelilniki ob konverterjih
- pixna zgleda sedaj ko Borg cube z vsem tistim žicerajem, lučkami in diski >:D (vsak konverter ma vdelano zeleno ultrabright activity LED)
- SATA kabli so pasji. Konektor jih ne zadrži in ob majhnem premiku kabla pade konekter ven. Zelo neugodno med delom. Sicer kartica nima problemov s tem, le rebuilding polja od par TB zna potrajat

-kartica sama zase je odbitek živi. Z vsem tistim ramom in hladilnikom je videt ko kak cross med Voodojem in kako zgodnjo nVidio >:D
- 256 Mb vdelanega RAMa full pomaga. Stvar je na SODIMM modulu, ki se ga da zamenjat.
- to je prvi HW RAID ki sem ga videl doslej, ki mu je glede čiste linearne bralne hitrosti skoraj popolnoma vseeno, a dela z RAID0,1,3,5 ali 6. Stvar seka v vakem primeru.

Za razliko od Tupperwarea ima ta zadeva v BIOSu full enih (koristnih !) funkcij. Dela tudi z LBA64, čeprav ga BIOS moje Tyanke ne razume.
Ena od norih zadev je "particioniranje" diskov. Diske lahko povežem v "raid skupine", nato pa v enem ali več "volumih" dejanjsko porabim prostor raid skupine, s svojimi parametri za vsak volume (RAID level, strip size itd itd)

- Areca ima vdelano mrežno kartico ! Stvar je namenjena konfiguraciji RAIDa od zunaj ( z navadnim http browserjem), nisem je pa še prpbal uporabiti samostojno

- vsaj na Gentooju je problem delat s particijami, večjimi od 2TB. Že drugi dan se ubijam, kako bi to izpeljal.
Kot sem dognal, mi ext3 nima problemov z velikimi particijami. Probeme mi dela fdisk in vse sorodne variante: cfdisk, parted.
Te ne znajo delati z diski, večjimi od 2TB. Zato bom filesystem namontiral direkt na drive, brez particioniranja.

Tu mi je prav prišla možnost particioniranja RAID-a. Povezal sem vseh 16 200Gb WD diskov v RAID-6 in dobil 3200 GB brutto ali nekje 2800 Gb netto.
Po pretvorbi v GiB je to nekaj nad 2.500 Gib...

Iz tega sem si naredil tri scsi diske:

sda z cca 1 GiB za boot
sdb s cca 16 GiB za swap
sdc z več kot 2.500 GiB za glavni disk.

Vse sem ravnokar sformatiral, sedaj je na vrsti tune2fs za zadnja poliranja, nato sledi testni mount, kopiranje podatkov in reboot.

Aja, še ena stvar. Kartica omogoča migracijo. To pomeni, da lahko RAID raztegnete ali skrčite "v letu", ko je disk aktiven in mu stroj dostopa.
Lahko spremenite celo RAID level in ostale parametre. Noro.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri strojni RAID kontroler? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
748996 (5477) levaky
»

RAID - Katere diske kupiti?

Oddelek: Kaj kupiti
241653 (1353) Jin
»

SATA RAID kartica

Oddelek: Kaj kupiti
101709 (1556) ender
»

Zmogljivejši NAS RAID server

Oddelek: Kaj kupiti
142148 (1815) Brane2
»

Areca hardware RAID kartica

Oddelek: Strojna oprema
131445 (1330) Zzzzzzz

Več podobnih tem