» »

Ultra DMA

Ultra DMA

tx-z ::

Kako naj dam na UDMA 6..transfer rate?

V biosu sm naštelu na 6(torj ata133) ampak še zmer noče dat na več kot 2...v windowsih isto piše Enable DMA(if available) pa piše spodi Current Rate: UDMA 2...pa sm nanov inštaliru driverje, pa v biosu probu udma 3 pa 4 pa ostalo ampak dela sam na 2...A kdo mogoče ve kaj bi blo krivo? disk 100% podpira ata133, kr na prejšni matični je delal..zj k sm pa kr eno cheap kupu k je una crknla pa ne več..:\
tx-z

ethelred ::

Maš 80-žilni IDE kabel? Katero plato oz. čipset maš? Če imaš VIA čipset naloži tale program.

"Opinions are like assholes... everyone's got one
and they all stink" (Brandi Kangiser)

tx-z ::

Model: K7VT4APro 1.0x
Chipset: VIA KT600 rev. 80
Southbridge: VT8237
Bios:
-Brand: American Megatrends Inc.
-Version: P1.10
-Date: 12/08/2004
tx-z

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: tx-z ()

tx-z ::

Mam 80žilni(sj to pomen da če preštejš use une žičke jih more bit 80 ne?), sm naložu, ne pomaga...še zmer tm k zaženš komp pa ti piše kaj vse je pod IDE, ne napiše več kt UDMA2....tko da ta tut logično da ta program ne bo delu če že v biosu ne zazna več:\
tx-z

boštjan ::

pa ti maš driverj za ide kanal od VIE naložen?Ker v tem primeru,bi ga jaz odstrano pa raje microsoftov ide driver uporabljal
NF7-S,2500+@2200MHz,MSi 5900SP,LCD Philip 190X6,Maxtor DM+9 120GB SATA,
2*256 3200/A KHX, PSU 420W DF chieftek

tx-z ::

Driverjev mislm da nism nč posebi inštaliru; tko kt so winsi sami nastavl...
tx-z

gumby ::

R33D3M33R ::

Namesti popravke iz prejšnjega linka. A na auto pa ne gre dat v BIOSu?
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

tx-z ::

Sj je blo na auto, pa tut če dam nazaj ne bo več kt udma 2 delal...Pa nvem kaj bi mel tle driverji za windowse, če niti v biosu ne dela več...:\ No bom probu jutr:P
tx-z

tx-z ::

Ja no v glavnm še zmer ne dela, pa sm probu različne driverje pa to.....Sm pomislu da je prestar bios, namreč gor je 1.1 verzija, izšla je pa že 1.5 verzija, ampak če gledaš popravke lih ni kej velik sprememb blo:\
tx-z

tx-z ::

Smeh... K7VT4A (Pro) piše da ma "Chipset VIA KT400A+8235"... s chipsetom VIA KT600 pa moje matične sploh ni; cpu-z pa pokaže da je pač ta matična: K7VT4A Pro, kt sm zgori omenu, pa da je chipset KT600, k prvzaprv sploh ne obstaja na tej matični:\
tx-z

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: tx-z ()

Engineer_SLO ::

preveri koliko žilni kabel uporabljaš...

za kaj več kot UDMA2 boš potreboval 80 žilni kabel....

bios pa vsekakor velja nadgraditi,ne bo nič škodilo,mogoče kaj pomagalo....

če ti potem še vedno noče delovati hitreje pa v upravitelju naprav odstrani komponento ki te zeza in ponovno zaženi računalnik...

sedaj bi vse skupaj skoraj 100% moralo delovati.....

:\
ASUS ROG Maximus X Hero, I9 9900K, NZXT Kraken X62
32GB DDR4 3200 CL16, 512MB + 1024GB GB NVME SSD+ 2x2TB 7200rpm
EVGA GeForce RTX 3090 FTW3 ULTRA, ALIENWARE 38 - AW3821DW

tx-z ::

Kabel je 100% 80 žilni, k sm prešteu..še zdj 1x, pa če primerjam z disketnikom k je 40 po vsej verjetnosti je velka razlika...Glede biosa sm že zgori napisu da nvem kerga bi sploh mogu k moja matična s takim chipsetom namreč ne obstja :\ Čeprou jo mam tako:| Kaj bi pa sploh pomagal če v windowsih kej spreminjam? Če v biosu noče več delat, izberem UDMA6, pr zagonu k pa pokaže kaj je vse, torj cdromi pa diski, pa še zmer pokaže un S.M.A.R.T. pa pol UDMA2...:\
tx-z

Engineer_SLO ::

probaj disk odstraniti v upravitelju naprav in ponovno zaženi comp,tega sigurno še nisi storil....

ko ti winsi najdejo novo napravo in namestijo preveri kaj je z prenosom (DMA)
:\
ASUS ROG Maximus X Hero, I9 9900K, NZXT Kraken X62
32GB DDR4 3200 CL16, 512MB + 1024GB GB NVME SSD+ 2x2TB 7200rpm
EVGA GeForce RTX 3090 FTW3 ULTRA, ALIENWARE 38 - AW3821DW

Stajerc ::

Popolnoma ista težava in sem sprobal vse kaj je zgoraj že nekoga težilo pa ne gre.

Maksimalno kaj lahko iztisnem iz računalnika je DMA (suport up to multiword 2). Se pravi 16.7 Mb/s

Kabli gonilniki idetool ... vse preverjeno ampak ne gre...

Pa bi po podartkih morala matična podpirati udma ata 133 pa ne prime niti ultra dma mode 0 (33 mb /s)

Čipovje je via kt400a most je VT8235. Plata ga7vax-a trdi disk hitachi 80 gb tudi tagotovo podpira ultra dma mode 6 se pravi ata 133.

A ima kdo kakšen predlog KI ŠE NI BIL OMENJEN?
Have a nice day.

All ::

mam enak problem na prenosniku z via čipovjem.. ama nič ga ne spravi k pameti.
najbolš dela ko odstanim primary-ide v device manegerju. in potem ob ponovnem zagonu finofajn dela, do naslednjega ko se naložijo zopet gonilniki.

Stajerc ::

Meni pa nič ne pomaga kar koli naredim in vse zgoraj opisano in še več sem sprobal. Nikakor ne gre na ultra dma in višjo hitrost kot 16.7 mb/s kar bi po vseh tehničnih klarakteristikah matične plošče in trdega diska preprosto moralo iti. HD tach mi pokaže točno maksimum vedno 16.7 mb/s avarage lahko pa ga dam recimo nazaj na PIO4 to je pa tudi vse.

Bom pol popoldne se še malo zajebaval ampak pomoje je v gonilniku težava ker je na microsoftovih straneh opisano da je to težava zanana a kaj ko so popravki bili izdani meni pa kljub vsem popravkom preko updajta stvar ne dela. Datoteka VIAIDE.SYS bi naj bila sporna za mikrosoft a kaj ko niso težave odpravili.

Je pa v linux skupnosti ta težava rešljiva ker so imeli iste težave in so sami poiskali rešitev a za windowse pa ne najdem zaenkrat dobenega patcha ali fixa.
Have a nice day.

Stajerc ::

A še ma kdo kako idejo ali pa mi vsaj pove če ve če (ga7vax-a) -kt400a + vt8235 čipovje ki skrbi za ultra dma res podpira ata 133 (ultra dma mode 6 ali vsaj ultra dma mode 1 sam da preklopi na ultra dma) ali ne.

Na škatli od matične piše da podpira ata 133, trdi disk podpira ultra dma 6 mode ampak nikakor ne morem narediti da bi delalo kaj več trdi disk kot multiword dma mode 2 (16 mb/s)

Gonilnike, datoteke, windowse, bios na novo vsi updajti windowsow xp 2 dni googla več ide kablov 40 in 80 pinskih morje programov in nič. Vgašanje ide kanalov. odinštaliranje posodabljanje. ...Ne gre.

Zaj sem pa začel sumiti da ta matična sploh ne podpira več kot multiword dma mode 2 in da je to na škatli zavajanje in da podpira diske do ATA 133 v smislu da se da gor priklopit ne pa da bi dejansko bila sposobna sploh ultra dma vklopit kaj mi je pa čudno ker sem mel udma že na 300 mhz računalniku. In naj bi imel pci E-IDE CONTROlLER z podporo udma 33/66/100/133) vsaj sodeč po VIA ide tool programu.

Še kakršna koli ideja kako na silo vklopit ultra dma?

Pa še en podatek ki se mi zdi zanimiv če spremjam z s.m.a.r.t. trdi disk im CRC error rate ki bi naj zbijal udma mode visok in kaj vpliva na to?
Have a nice day.

amigo_no1 ::

v google napiši:
pio mode only


Windowsi prvo poskušajo z ultra_dma načinom, če disk javlja napake preklopijo na pio_only način.

Zbriši vse v "Device managerju" pod IDE ATA/ATAPI controllers , resetiraj windowse
in nato namesti tole:
http://europe.giga-byte.com/FileList/Dr...

V kakem načinu ti dela cd-rom/dvd enota ?
Če imaš možnost, priklopi na isti kabel kakšen drug disk (na isti kabel slave)
V kakem načinu ga bios zazna (če imaš v biosu na auto, potem bi moral bios nastaviti na najvišjo možno hitrost) ?

Imaš kakšen zelo dolg ide kabel ?

Poskusi z nadgradnjo biosa
http://www.gigabyte.com.tw/Products/Mot...


Prestavi ide kabel na matični na drug IDE slot (navodila , stran 24 , pod točkama 7 in 8)

in pa v biosu naredi kot je na strani 47 (prvi 4 nastavitve)

OnChip IDE Channel0
OnChip IDE Channel1
IDE1 Conductor Cable
IDE2 Conductor Cable

(lahko se še malo igraš z nastavitvami

(v IDEx Conductor Cable)

ATA66/100/133Set IDE1 Conductor Cable to ATA66/100/133 (Please make sure your IDE device and cable is compatible with ATA66/100/133)

ATA33 Set IDE1 Conductor Cable to ATA33 Set IDE1 Conductor Cable to ATA33 (Please make sure your IDE device and cable is compatible with ATA33)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: amigo_no1 ()

Stajerc ::

Vse sprobal tudi drugi trdi disk sem priklopil in isto tako da razočaran ugotavljam dvoje:

-Ali ga7vax-a ne podpira več kot multiword mode 2 (se pravi sploh ne podpira večjih prenosov od 16 mb/s preko ide vodila)

-Ali pa je kaj na matični zanič.

Ampak mislim da je prva možnost ker program ide tool lepo napiše da podpira to čipovje na moji matični le hitrosti do multiword 2 kar je resnici na ljubo SLABO. Zgleda da zavajajo in pomeni pač podpora ata 133 le to da se da gor priklopiti tak dissk ki podpira do ata 133 prenose samo čipovje pa dela na bistveno majnšem prenosu in bistveno počasnejšem načinu.
Have a nice day.

amigo_no1 ::

V navodilih piše da podpira.
Si 100% da imaš 80 žilni kabel ? Si že poskusil s kakim drugim ide kablom ?

Brane2 ::

Si mogoče naredil ne umnost in prištekal disk na srednji konektor, konec pa pustil prost ?

Si probal na disku postaviti jumper na "cable select" ? Kaj pa na "master (brez slavea)" ?
On the journey of life, I chose the psycho path.

potepuh ::

sem tudi zgornje hotel napisati,dodajam da mora iti plavi priključek na matično,drugi konec je master,srednji pa slave

lp

kixs ::

Ce SMART javi veliko CRC napak, potem kontroler avtomaticno zmanjsa hitrost prenosa. Vcasih iz UDMA celo na PIO.

Na tvojem mestu bi probal se kateri drugi 80 zilni kabel. Pred leti sem imel podoben problem z okroglimi kabli - sem zamejnal s standardnim in je delovalo tako kot treba.

Kam pa disk priklopis ali na prvi ali drugi konektor, pa do zdaj se nisem videl razlike. Lahko pa vseeno testiras, ce bo potem kaj manj napak.

Se tole, ko menjavas kable, moras tudi gonilnik resetirat. Se pravi, da zbrises kontroler iz Device managerja, ker si bo nastavitve kljub spremembam zapomnil!

lp

Brane2 ::

Včassih je lahko vzrok tudi slasb napajalnik ali napihnjen kak kondi na plati.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Brane2 ::

Aja, mogoče lahko zbootaš s kakega LiveCDja Linux in si ogledaš, kako on ocenjuje zadeve.

Ukaz je "hdparm -iI /dev/hda" ( veliki in mali "i" kot opciji). En "i" kaže prerbane zmogljivosti drivea, drugi pa trenutno nastavljene.

Tisti "/dev/hda" je drive, kot ga vidi Linux. ATA drivei so ponavadi /dev/hdx, sata pa /dev/sdx

Lahko pretestiraš tudi histrost linearnega branja z "hdparm -tT /dev/hda". Seveda uporabi prikladno oznako drivea na mestu tistega "/dev/hda"...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Stajerc ::

Kaj sem 99 % da je ok:

-pravi ide kabel
-prav nastavljeni jumpreji
-prav priklopljen ide kabel
-ustrezni driverji od VIA
-sveže nameščeni windowsi
-disk ki podpira hitrosti do ultra dma 6
-pravi bios in zadnji tud druge različice in isto
-vklop isklop namestitev gonilnikov uporaba samo windows gonilnika ... na vse načine
-kondenzatorji niso napihnjni vsaj na ok zgleda vse ok
-drug trdi disk (isto maksimum na multiword 2 (16mb/s)
-napajalnik 400 w nov mislim da bi moral zadostovati
-vse pač kaj je bilo tukaj napisano in še mnogo več stvari sprobano
-4 dni googla sprobavanja vseh možnosti iskanja kakega posebnega driverja ali firmwara ali česarkoli za ta problem brez rezultatov

Nisem še poskusil edino z tem kaj pravijo linuxi...

Kaj pa nisem več prepričan da je ok je pa to da GA7VAX-A tudi če ima v specifikacijah podpira ultra dma.

Program od VIA ide tool to lepo pokaže (VT8235 most):

Slika

Torej pomoje so tri možnosti:

-GA 7VAX-A ne podpira ultra dma
-Imam pokvarjeno matično ploščo
-obstaja racionalna razlaga vendar je rešitev skrita da je ne najde niti splet.
Have a nice day.

amigo_no1 ::

GA 7VAX-A podpira ultra dma (do 6)
(piše v navodilih za matično in na njihovi strani)

udma 5 dela preverjeno že na matični pl. z čipsetom Via KT133


Imam pokvarjeno matično ploščo

Možno da se samo kontroler na matični v "rahli" okvari.

Pojdi v lokalno rač. trgovino in si sposodi pci ide krmilnik (cena okoli 5 Ksit) (v prvi vrsti je sicer namenjen starejšim računalnikom, kjer bios ne prepozna velikega disk) in nanj priklopi disk.

Še vedno nisi povedal, v katerem načinu ga bios inicializira (ko na začetku prižgeš računalnik - le dobro poglej)

Stajerc ::

Ja meni je smešno edino da se kontroler le toliko okvari da ne dela udma drugače pa dela vse ok zanesljivo in brez problemov.

V PIO 4 ga inicializira bios v tisti tabeli na začetku ampak google potem spet pove da PIO4 lahko pomeni marsikaj (več hitrosti) ampak pri meni pomeni vrjetno teh 16,6 mb/s.

Nevem več sploh kaj bi še poskusil. Mogoče si bom sposodil kake windows 98 pa tam poskusil. Ne vem.

Edit: ali pa ta krmilnik morda pride v poštev. Zanimivo mi je samo zakaj program od VIA ide tool za to matično ploščo z tem čipome VT8235 ne napiše da podipra ultra dma 6 ampak le multiword mode 2. Ker tudi če bi bil krmilnik okvarjen bi pomoje pisalo da podpira ultra dma 3,4,5 ali 6 tudi če zaradi okvare nebi potem delalo.
Have a nice day.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Stajerc ()

amigo_no1 ::

Si se kaj igral v biosu ?
Uporabi "load default settings" za vsak slučaj.

Kako imaš nastavljeno v Integrated Peripherals (v biosu) ?

Stajerc ::

Bios sem se igral ja. Vse revizije sem naložil in tudi od plošče GA7VAXP-a ultra ki ima popolnoma enakl bios le da ima nastavitev za DMA mode 33 ali pa 66/100/133 kar pa GA7VAX-A nima ampak tudi ni delalo čeprav sem nastavil na 33 ali pa 66/100/133

Edine nastavitve ki pridejo v poštev na GA7VAX-A so onchip ide chanel 0 in pa onchip ide chanel1 ki sta lahko na enable ali pa disable. To je vse kaj se tega tiče.

Še en razlog več da mi vedno bolj postaja vrjetna teorija da ta plošča ne podpira ultra dma. Oziroma ga v multiword mode 2 ... to tak cela zmešnjava z temi oznakami. Skratka 16,6 mb/s makssimaln prenos.

Tako da v bistvu tako vse štima samo jaz sem mislil da dejansko gre vklopit na tej plošči ultra dma mode 6 ali 5 ali 4 ali 3... kot bi naj ampak tu je pomoje trik da je to mišljeno da lahko take diske ko to podpirajo gor priklopiš in jih zazna ne pa da bi dejasnko delalo na tem. Kar je po svoje beden in žalosten trik. Vem samo da mi VIA čipovja ne dišijo več preveč.
Have a nice day.

Stajerc ::

Preprosto ne morem vrjeti da sem rešil situacijo:

LINK

4 dni sem porabil za to in sem po eni strani srečen po drugi pa jezen ker sem prebral manual o tej plošči namestil vse driverje in izvedel pomoje 100 različnih stvari in zraven vsega googlanja da ni nikjer pisalo na uradni strani da moraš v biosu pritisniti

CTRL+F1 in se ti odprejo dodatni menuji!!! Mislim HALO?!?!? Kaj se človek s tem rodi da ve?

No zaj je kaj je in jaz sem samo zadovoljen da sem to rešil.

Pa mislim da bo tudi drugim pomagalo s to težavo ko so že obupali ali pa še bodo.

TOREJ V BIOS IN PRITISNITE CTRL+F1 PA ČE BO SREČA BO ŠLO S PRVE!!!
Have a nice day.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Stajerc ()

amigo_no1 ::

str. 39

If you require more advanced BIOS settings, please go to “Advanced BIOS” setting menu.To enter Advanced BIOS setting menu, press “Ctrl+F1” key on the BIOS screen.

Kaj si tukaj nastavljal ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: amigo_no1 ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

DMA problemi

Oddelek: Pomoč in nasveti
81053 (927) Tugo
»

Maxtor 80 GB (2 MB bufferja) bere max 30 MB/s

Oddelek: Pomoč in nasveti
261671 (1378) @ljash
»

Ultra DMA mode 2 VS Multiword DMA mode 2 (33Mb/s VS 16 Mb/s)

Oddelek: Strojna oprema
221582 (1368) Hux
»

Ata-33 ~ ata-100

Oddelek: Pomoč in nasveti
81021 (923) Boky
»

Windows XP in (Ultra)DMA

Oddelek: Pomoč in nasveti
71094 (975) bf4ed

Več podobnih tem