» »

Kosovo

Kosovo

Temo vidijo: vsi
««
3 / 18
»»

Thomas ::

> človek z vizijo ni več rupel ampak drnovšek ;-)

Med politiki že. Ampak eni smo zagovarjali smostojno kosovsko državo ali priključitev k Albaniji leta 1983 v uniformi vojakov JLA na Kosovu.

Lude glave, lahko bi bili obnje.

Ampak vizijo smo pa imeli. V tem primeru pred Ruplom in pred Drnovškom.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Pšenični ::

No zgleda da so se srbi le zbudili, za ogrevanje so nam že razbili ambasado, pa francozom , amerikancem. ...

borchi ::

> Ampak eni smo zagovarjali smostojno kosovsko državo ali priključitev k Albaniji leta 1983 v uniformi vojakov JLA na Kosovu

verjamem. zato sem napisal, kako hitro se stvari obrnejo. leta 83 si zagovarjal samostojno kosovo, leta 2005 nedotakljivost srbskih meja, leta 2008 pa (spet) samostojno kosovo.

jaz sem tudi mislil, da se srbiji ne sme vzeti kosovo. še vedno mislim. je pa verjetno realnost, da se v tem razdrapanem avtobusu ne morejo več peljati obojni. sedaj je samostojno kosovo dejstvo. dejstvo je tudi, da bo samostojno kosovo crknilo. kmalu bo edina opcija priključitev albaniji. upam, da bodo to grenko pilulo hitro uspeli "konzumirati" EU in USA in ne bodo tega umetno poskušali zavreti (na trpljenu kosovskih albancev). ko je kosovo enkrat samostojno je priključitev albaniji povsem naravna.
l'jga

WarpedGone ::

Težava je sam, da priključitev k Albaniji trpljenja ljudi na Kosovu ne bo niti najmanj omilila. Mogoče bo mal psihološke hrane v stilu "sedaj smo pa doma" ampak potem bodo pa sprevidel da majo doma redne redukcije elektrike, korupcijo na kvadrat, nobenga omembe vrednega razvoja etc. Ampak najprej moraš sploh videt kaj je pravi problem, da ga lahk rešiš.
Ljudje na Kosovu trenutno pravih problemov niso sploh sposobni videt. Odcepitev in eventuelna priklučitev (če bodo hotl še to) je/bosta nujni da bodo sploh videl pravi problem. Potem bo šansa za napredek. Ponovna priključitev k Srbiji čez določeno število let ni izključena.
Zbogom in hvala za vse ribe

borchi ::

> Ljudje na Kosovu trenutno pravih problemov niso sploh sposobni videt. Odcepitev in eventuelna priklučitev (če bodo hotl še to) je/bosta nujni da bodo sploh videl pravi problem. Potem bo šansa za napredek. Ponovna priključitev k Srbiji čez določeno število let ni izključena.

ravno zato. ko bo dobro zagustilo, se jim bo zazdelo, da je albanija pametna odločitev. da slabše itak ne more bit. meni se zdi že samostojnost kosova s stališča albancev iracionalna. ni rečeno, da ne bodo sprejeli še ene iracionalne odločitve.
l'jga

Thomas ::

> leta 2005 nedotakljivost srbskih meja

Še leta 2008 verjamem, da bi bilo pametneje potegniti Protektorat nekam v nedoločeno prihodnost.

Ampak če so hoteli zadevo rešiti zdaj, namesto da bi jo odložili za nedoločen čas, tudi to ni tako slabo.

Razbili bodo kakšno šipo, priredili bodo nekaj štale, a ta CUT bi bil slejkoprej nujen. Oni (politiki) ne morejo računati na izredne situacije tehnoloških singularnosti kot to delam jaz. Zato se morajo zmeniti o bodočem statusu celega Balkana zdaj. Razumem.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

kekz ::

Saj, gledam tole slavje Šiptarjev. Povsod vihrajo zastave republike Albanije, torej sosednje države. So se osamosvojili ali priključili Albaniji? Sem kaj prespal, ali se le ne spomnim, da bi mi ob osamosvojitvi mahali z avstrijskimi zastavami? Tile imajo očitno res malo razmetano podstrešje pod svojimi belimi pokrivali.

Niti svojega imena nimajo za državo in uporabljajo kar slovansko.

Acoslav ::

Na Kosovu vecinoma zivijo Albanci tako, da je logicno, da vihrajo albanske zastave.

djordjevic ::

Heh, če se ne motim, so sprejeli nov kosovski grb. Po vsej logiki bi morali mahati prav z njim. Ali ne?

kekz ::

Aja, v Švici in Avstriji večinoma živijo Nemci. Ali torej tam vihrajo nemške?

Thomas ::

Če sem iskren, sem prej mislil na priključitev k Albaniji kot samostojnost, tiste davne čase. Prijatelj sovojak (Slovenec) je pripomnil, da bi to pomenilo nujno okrepitev Jugoslavije z veliko vojaško bazo v oklici Leskovca. In jaz sem se strinjal.

Drug prijatelj sovojak (Srb) se je pa tudi strinjal. Kosovo je bila zanj že takrat de facto tuja dežela. "E da mi je služiti u Leskovcu ...".
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

ali3n ::

- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ali3n ()

username ::

Aja, v Švici in Avstriji večinoma živijo Nemci. Ali torej tam vihrajo nemške?
Ja, poleti 2006 med fuzbalskim svetovnim prvenstvom so na mnogih avstrijskih avtih vihrale nemške.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

WarpedGone ::

Zanimiva je razlika med Tadičem in Koštunico. Tadič predvsem poziva k razumu in treznosti, Koštunica pa prodaja stare fore o nepremagljivih Srbih, "Kosovo je Srbija" in novih mitingih. Le od kje nam je to znano?
Zbogom in hvala za vse ribe

username ::

Da se srb počuti tujec na srbski zemlji, makedonec pa na makedonski?!
Hja če se tam počuti tujec, potem to itak sploh ni "srbska/makedonska zemlja", a ne.

Lahko se mi pregovarjamo še 100 strani, dejstvo ostaja da je za srbe tole zelo ponižujoče in ne bodo sprejeli.
Če je za njih to "ponižujoče", je to povsem njihov problem. Realnost bodo pa _morali_ sprejeti.

Srbi tega ne bodo oprostili in jim imamo za marsikaj biti hvaležni.
? Za kaj pa moramo _mi_ biti hvaležni _njim_?!? Evo to me pa res zanima!

zdaj pa ko jo ne rabijo, odslavljajo Rusijo ko majhnega otroka.
Mogoče se bo pa sedaj videlo, da Rusija dejansko _je_ en nezrel otrok. Mogoče ne tako zelo majhen, ampak recimo kot en dobro raščen 12-letnik v "posebni šoli".

če bodo Srbijo natovci še enkrat bombandirali, samo zdaj mislim da si jo ne bodo upali več, ker bodo še sami kej dobili od Rusije.
Kaj pa lahko realno gledano dobijo? Not the bomb, that's for sure. Mogoče kak "naftni embargo", kot ga je napovedal Hugo-neće-dugo (Chavez), z ne kaj večjim impactom.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

Pšenični ::

"Kaj pa lahko realno gledano dobijo? Not the bomb, that's for sure. Mogoče kak "naftni embargo", kot ga je napovedal Hugo-neće-dugo (Chavez), z ne kaj večjim impactom."

Če samo energetsko pipo zaprejo bo v dveh mesecih pol Nemčije na čakanju.

Vikking ::

Zanimivo bi bilo videt, kako bi američani reagiral, če bi kubanci ustanovili svojo državo na Floridi.

Arrivo ::

Združenim državam ustreza, da so v Evropi problematične cone kot je sedaj Kosovo, saj z tem slabi celotno regijo in predvsem Evropsko unijo, ki ji postaja vse večji rival .

Prav zanima me, ali bo slovenska vlada sledila slovenskim interesom in Kosova ne priznala kot države, ali pa se bo, kot skoraj vedno, uklonila željam velikih.
Ja ja to drži !!!

Avby ::

Prav zanima me, ali bo slovenska vlada sledila slovenskim interesom in Kosova ne priznala kot države, ali pa se bo, kot skoraj vedno, uklonila željam velikih.


Zakaj ni recimo v slovenskem interesu da bi Kosovo postalo neodvisno in zakaj bi bilo po drugi strani to v slovenskem interesu? Sam ne vidim neke pretirane razlike in interesa Slovenije v zgodbi.

Srbija četudi začne bojkotirati vse države katere so priznale neodvisnost Kosova ne bo to dolgo trajalo saj ne moreš preprosto odrezati EU in ZDA in reči sedaj pa nam bo bolje šlo. Niti Kosovo ne vrjamem da bodo odrezali iz svojega gospodarstva, ker že ta mala nova državica pomeni za Srbijo del dohodka ki ga preprosto ni za spregledati.

Prav tako bo Kosovo postalo po moji oceni bolj odprto za tuje naložbe in zakaj ne bi Slovenci prodrli tudi na to tržišče?

Slovenija vodi dokaj umirjeno politiko do tega vprašanja in priznanje Kosova v tretjem krogu menim da nebi smelo imeti kakršnih kolih posledic.

Nenazadnje pa ne gre za to ali se od Slovenije naprimer hoče odcepiti štajerska. Ampak gre za vprašanje kjer si en narod lasti drug narod in njegovo državo. To je tako kot da bi si nemčija lastila Slovenijo katero je si pripojila pred 100 leti. Hvala bogu samo rečem, če se taka mentaliteta čimprej zruši.

Nenazadnje Srbi še dan danes uradno trdijo, da smo slovenci krivi za razpad Jugoslavije s tem ko smo razglasili samostojnost. In a nas zato bojkotirajo?

Edit: S Srbi se Slovenci čisto dobro razumemo in mislim da se bomo še naprej. Kosovo kot lastna država pa tudi menim da se bo v prihodnosti izkazalo kot izredno pozitivna stvar.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Avby ()

djordjevic ::

Ampak gre za vprašanje kjer si en narod lasti drug narod in njegovo državo.


Najbrž misliš s tem kosovske Albance, kajne? Ker v nasprotnem primeru si situacijo na Kosovu in mednarodno pravo tolmačiš malo po svoje. Oziroma po Bushevo.

Thomas ::

Kolikor mene spomin služi, je Srbija začela zadnje balkanske vojne, ker ji stara konstrukcija Jugoslavije ni več ustrezala. Ali ker je imela ravno čas in denar, ali zaradi kakšnega drugega razloga. Ni važno.

Vojne je vse izgubila, njen YU imperij je šel k hudiču, nazadnje so jih zapustili še Črnogorci, ki so v začetku držali z njimi, misleč da bodo Srbi zagotovo zmagali.

Zdej Srbija izgublja še zadnji kos, Kosovo. Jokamo že skoraj 24 ur.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Zdej majo polna usta mednarodnega prava. Srbi in Rusi. Ko so Srbi oblegali Sarajevo in Črnogorci Dubrovnik, so pa Srbijanci "nič vedeli, to delajo lokalni Srbi", Rusi so pa vedno hoteli "dati miroljubnim pogajanjem še priložnost, saj še daleč niso izčrpana". Bosanci v Sarajevu in Hrvati v Dubrovniku so pa bili. Ampak komu to mar?! Se bodo mogoče vdali do naslednje runde pogajanj.

Zdej pa nenadoma obojni polni Prava. Če vojno ki jo začneš izgubiš, bodi vsaj toliko, da sprejmeš tudi posledice.

Heh ...
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

kekz ::

Najbrž je en od pomembnejših vzrokov za kosovsko krizo demografska rast albanskega prebivalstva.
Albanci so bili v Jugi priznana manjšina, imeli pa so najvišjo nataliteto in jih je bilo kmalu več kot marsikaterega od večinskih narodov (Slovencev, Črnogorcev, Makedoncev) in je seveda malo absurdno, da so kljub temu manjšina. Po drugi strani pa je tudi čudno, da bi se manjšina v nekem času tako namnožila, da bi dosegla ali celo presegla večinski narod.

Te spremembe avtomatično vodijo v konflikt. Bomo še prekmalu videli, kako bo izgledal slovenski kras in primorje, ko se bodo Italijani množično pritepli tja. Karnaenkrat bo vse v javnosti italijansko. Meni se je zdelo že zelo absurdno, ko sem se zgubljal v okolici Rogaške Slatine, pa sem šel v bližnji mali hotel vprašat za pot, in tam ni bilo nikogar, ki bi znal slovensko. Sami Italijani (vključno z vsem osebjem!) in to takorekoč na vzhodu države.

Potem naredijo plebiscit in kosa države ni več. Zelo spominja na Koroško.

Sicer se meni osebno zdijo države in narodi malo zgodovinska in preživeta zadeva. Hkrati pa si vseeno ne želim, da bi se moral v svoji lastni soseski mučiti z nekim tujim jezikom v trgovini, ko grem po kruh. V svetu se to kar pogosto dogaja. Na Irskem skoraj nihče več ne zna irsko, podobno tudi Valežani...

perci ::

Zdej pa nenadoma obojni polni Prava. Če vojno ki jo začneš izgubiš, bodi vsaj toliko, da sprejmeš tudi posledice.
To ti dam pa prav.

Thomas ::

> Najbrž je en od pomembnejših vzrokov za kosovsko krizo demografska rast albanskega prebivalstva.

Tisti, ki so se "narodili" zdej ne morejo biti kaznovani tako, da bodo večno drugorazredni državljani, kot so v 20. stoletju v Jugoslaviji bili.

Največ kar lahko naredimo je to, da Kosovarji postanejo kulturni državljani kulturne države. Srbi pa isto.

Sicer pa Zid™.

Kaj češ drugega?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

borchi ::

> Tisti, ki so se "narodili" zdej ne morejo biti kaznovani tako, da bodo večno drugorazredni državljani, kot so v 20. stoletju v Jugoslaviji bili.

zanimivo bi bilo videli kako bi bila sprejeta pobuda srbskih enklavic na Kosovem po samostojni državi (in kasnejši priključitvi k Srbiji). samo zato, ker so živeli zraven kosovskih albancev, ki so se "narodili", ne morejo biti kaznovani z večnim življenjem v državi v kateri nočejo biti?
l'jga

Vajenc ::

Sam nimam osebnih stikov z Albanci, ker se povsod obnašajo kot kakšni "hribovci"(kar konec koncev dejansko so) in se tradicionalno držijo bolj zase. In mi kot taki niso bili nikoli povšeči. Pa vendar mora biti nekaj stvari jasno.

Albanci ne izvirajo iz Albanije, ampak iz območja današnje Albanije, dela s. Grčije in Kosova. Predniki naj bi bili Iliri. Pred kosovsko bitko niso bili muslimani in so celo varovali pravoslavne cerkve. Turki, ki so 500 let vladali tako nad Srbi, kot nad šiptarji so šiptarje pomuslimanili, Srbom pa prepovedali javne verske manifestacije (zaradi tega npr. nastane praznovanje "slave" pri Srbih, pa tudi zamera do Albancev). Po 1. balkanski vojni in porazu Turkov, Albanci razglasijo svojo novo državo, kateri pa avstro-ogrska ne dodeli večinsko albanskega Kosova in Çamërioja (sedaj S del Grčije). Od takrat so na Kosovu same p*******e.

Srbi pa imajo Kosovsko bitko proti Turkom za prvo združitev srbskih plemen - zibelko srbstva (čeprav so v tej bitki sodelovali tudi bošnjaki in hrvati).

Za Albance bi bil idealen cilj združitev z Albanijo, za Srbe pa izgon vseh Albancev v Albanijo. Zaenkrat je tako kot je. Bilo pa bi bolj mirno in pošteno (imo), če bi del Kosova ob meji s Srbijo, kjer je večinsko prebivalstvo Srbsko, ostalo Srbiji.

kekz ::

To sem jaz že dlje časa zagovarjal, da bi moral vsakdo imeti pravico, da svojo parcelo, katere zakoniti lastnik je, priključiti katerikoli državi želi.
In imeti pravico, da si vsako leto premisli in spremeni odločitev. :D

Malo bi sicer bilo zapleteno, kako reševati servise, ki jih država nudi svojim državljanom. Bi pa prineslo zelo dobrodošlo konkurenco v državni ponudbi. :D

Thomas ::

Narodili so se tudi Slovenci po Koroškem. Pa Avstrijci po Marburgu. 60, 70 let nazaj nismo bili Slovenci in Avstrijci čisto nič boljši, kot so dandanes Srbijanci in Kosovarji. Vendar ena približno najbolj znosna meja je potegnjena - in tam doli tudi.

Če lahko po vseh etničnih čiščenjih na Avstrijskem in na Slovenskem zdej obojni skp jodlamo in navijamo Oberkrajnarje - zakaj ne bi po tej poti šli še Srbijanci in Kosovarji? Zakaj Rusi ne bi bili lepo tiho?

Zakaj bi morali deliti ene bolečine s tistimi tm dol?

Se spomnim, kako dobro je Alenka Puhar zabrusila Srbom med vrhuncem YU vojne. Ko so nekej jamrali, da z odcepitvami tiščimo Srbe pod Miloševičevo taktirko, namesto da bi se imeli priložnost demokratizirati ... je Alenka Puhar rekla nekako takole: "Trenutno nismo tako ambiciozni, da bi vam še pomagali demokratizirati državo. Veseli smo, če nas drugih ne pobijate preveč!"

Zdej se bo pa cela EU sekirala zaradi tega, "ko prvi stiže na Kosovo Polje, Srbi ili Albanci?". Dejte jenat, nam to dol visi, ta vaša "bolečina", obojnih. Veseli bomo, če se nehate it svojo zgodovino in oprimete kakšnega pametnega posla.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Sej smo Slovenci tud izgubili Gosposvetsko polje. Sej so Nemci tudi izgubili ozemlja preko Odre. Sej so Bosanci tud izgubili Boko Kotorsko, ki je bila Avstroogrska luka. Avstrijci so tud zgubili imperij.

Najmanj nekaj tisoč "ozemeljskih izgub" se da našteti po celi Zemlji.

Zdej bomo vsi scagani zaradi srbske izgube Kosova? Dejte nehat, no. Če se vam srce trga zato, meni se ne. Ne ker je Indonezija morala oddat Vzhodni Timor, ne ker bo Sudan izgubil Darfur, ne ker je Srbija izgubila Črno goro in Kosovo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Čez par let bo Srbija priznala neodvisno Kosovo. Takrat bo Jugoslovanska kriza, (ponovno) začeta v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, končana. Sej smo vsi ex Jugoviči že dovolj rogovilili. Če bi cel svet tako razgrajal, sej to ne bi blo za zdržat!

Ajd Balkanci, pomirite se!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Sentiment Srbov ob izgubi Kosova ni kaj dosti drugačen, kot je bil ob izgubi Slovenije.

"Nesprejemljivo" je bilo, da se je "Slovenija odcepila i srušila Jugoslaviju". Srbe je to v povprečju kar precej pogrelo. Tiste ki so živeli v Sloveniji, vključno. Grozili so iz Beograda, z mitingov pri "Ušču", razgrajali po ulicah svojih mest, tudi semle so rinili. Govorili so, kako je prijateljstva konec in te izdaje ne bodo nikoli pozabili. Razbijali so šipe na slovenskih firmah.

Danes njihovi rezervisti rinejo na Kosovo. Grozili bodo z mitinga v četrtek, govorili o izdaji, da nikoli ne bodo priznali Kosova, razgrajajo po Beogradu in razbijajo šipe na slovenskih firmah.

Tako kot "nikoli ne bodo sprejeli državljanstva fašistične Slovenije", je zdaj s Kosovim. Potem se bodo pa čez leta klicali "izbrisani".

Comedia del Arte ali eno "manjše" nasilništvo? Vsak naj odgovori sam, če so jih zadnje krvave Balkanijade kaj izučile!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Karaya 52 ::

Ne pozabit BiH, to bo še trši oreh.

Otomani so že priznali Kosovo, sami pa raketirajo Kurde. :D

Orchestra ::

Otomani so že priznali Kosovo, sami pa raketirajo Kurde. :D

:)

Še moj komentar; folk se kr neki poteguje za samostojno Kosovo brez poznavanja ozadja, z Ruplom vred.

*Mene bl zanima zakaj ameriko tolk pička srbi, hočejo postavt EU v krizo?

lp

Zgodovina sprememb…

Karaya 52 ::

Ozadje že poznajo, ga pa ne upoštevajo. Za ostale sploh ni bistveno vprašanje ozadja. Hoteli so imeti samostojno Kosovo, kot ključ do stabilizacije Balkana na ostale vidike pa se požvižgajo. Račun brez krčmarja. Vprašanje, če bi slika lahko bila bistveno drugačna, ker je kritično točko (razmerje Srbov in Albancev) že prešlo. God save the queen (and Scottish people).

WarpedGone ::

Ena taka ortogonalna ideja:

Kaj če kosovčane prime, da se priključijo ZDA kot 51 država? Ameriki v zameno dobi fejst uporabno zemljo za vojaška oporišča, nekaj precej uporabnih rudnih nahajališč pa mogoče še kaj. Sami pa lepo prevzamejo ameriško ustavo in zakone ter bussines know-how. Vem, da je stvar čist off, ampak kakšne prevale bi šele potem delala mednarodna politika? Rusi bi dejansko popenili.

Koliko časa bo poteklo, preden se res neki tazga zgodi?

Drugo vprašanje:

Srbi in Rusi jokajo o mednarodnem pravu, ki naj bi bilo kršeno. Kako naj sploh nastane nova država drugače, kot pa da prekrši obstoječe mednarodno pravo?
Zbogom in hvala za vse ribe

username ::

Evo, sem nazaj. Vidim da je neki Primoz (?) pobrisal moj post. Zadnji stavek mu ni bil všeč, pa je kar vse počez zradiral. No, tole je še 1x neproblematični del:

Perči Thomasu: Mi smo v Jugoslavijo sli prostovoljno s pogodbo. V tej pogodbi je pisalo, da kadarkoli lahko gremo stran. Nisi vedu tega?
Thomas je morda to vedel ali ne. Jaz recimo sem vedel, da je v tej "pogodbi" res nekje pisalo, da smo notri prostovoljno in gremo lahko stran - nekje drugje pa je pisalo po drugi strani, da se "ne sme dirati teritorialni integritet" ali tako nekako (skratka, da noben ne sme ven).
Kolikor sem hobi-poznavalec pravne logike (kar žal pomeni bolj kot marsikateri "uradni" pravnik), bi taki pogodbi lahko rekli da je pravno nična. Skratka si z njo lahko obrišeš rit.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

username ::

Cel post (BTW, sem pozabil napisat da sem ga dal gor včeraj zvečer) je izgedal pa tako (še zadnji, kao sporni odstavek - ne vem, meni se zdi čisto v mejah spodobnosti):


Perči Thomasu: Mi smo v Jugoslavijo sli prostovoljno s pogodbo. V tej pogodbi je pisalo, da kadarkoli lahko gremo stran. Nisi vedu tega?
Thomas je morda to vedel ali ne. Jaz recimo sem vedel, da je v tej "pogodbi" res nekje pisalo, da smo notri prostovoljno in gremo lahko stran - nekje drugje pa je pisalo po drugi strani, da se "ne sme dirati teritorialni integritet" ali tako nekako (skratka, da noben ne sme ven).
Kolikor sem hobi-poznavalec pravne logike (kar žal pomeni bolj kot marsikateri "uradni" pravnik), bi taki pogodbi lahko rekli da je pravno nična. Skratka si z njo lahko obrišeš rit.
Sicer pa ne preveč slepo sledit pravnim zakonom, sicer lahko obtožimo ameriško okupacijsko oblast v Nemčiji da je kršila nürnberške zakone, če je v administraciji zaposlila kakega Žida.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

username ::

Zanimivo bi bilo videt, kako bi američani reagiral, če bi kubanci ustanovili svojo državo na Floridi.
Najprej bi bilo zanimivo vedet, če Kubanci na Floridi to sploh hočejo?

zanimivo bi bilo videli kako bi bila sprejeta pobuda srbskih enklavic na Kosovem po samostojni državi (in kasnejši priključitvi k Srbiji)
Mogoče bi se lahko pa kar direkt zdilali za priključitev njihove vasi k Srbiji, ko recimo so hoteli v vasi Libeliče leta 1920 v Jugo, čeprav so bili najprej (glede na plebiscit) za Avstrijo predvideni.

60, 70 let nazaj nismo bili Slovenci in Avstrijci čisto nič boljši, kot so dandanes Srbijanci in Kosovarji.
Ja, ali pa 60 let nazaj tudi Čehi in Nemci, kot sem že omenil - so skregane dali narazen, pa ni več problemov, še v šengenu so sedaj skupaj.

Sicer mogoče mi v zadnjih možganih še malo pleše žlehtnoba in užaljenost zaradi Trsta in Koroške (čeprav resnici na ljubo, za tamkajšnje prebivalce je bil to seveda zadetek na lotu, v primerjavi s tem da bi jih povlekli v Jugovino) - ampak se bo treba sprijazniti da "svetih krajev" eni nimamo več na "svojem" ozemlju - Slovenci nimamo Gosposvetskega polja, Srbi nimajo več Kosovega polja, Al-Quds (Yerushalayim) so tudi Arabcem pohopsali Židje... jebi ga, c'est la vie.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

Ejsi_Disi ::

A je mogoče kdo posnel ta dokumentarec Od Kosova do Kosova, ki je bil ravno na TVS? Sem zamudil začetek, ko je bilo govora o zgodovini pa bi si rad še to ogledal.
Rock n' roll ain't noise pollution!

Karaya 52 ::

username> Najprej bi bilo zanimivo vedet, če Kubanci na Floridi to sploh hočejo?

Če bodo dosegli kritično točko, bodo to zahtevali.

Ejsi_Disi: jutri bo že najbrž cela oddaja v arhivu RTV MMC.

gruntfürmich ::

demografska rast albancev je kr velik problem; za domačine seveda.
prej so bili albanci na kosovem manjšina, danes so večina.

ampak to še ni vse: enake probleme imajo v makedoniji; po zdajšnjih trendih bodo makedonci čez 20 let v 'lastni' državi manjšina. tam še zna biti tudi zelo pestro.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

Thomas ::

> Če bodo dosegli kritično točko, bodo to zahtevali.

Kakšno "kritično točko"? Da bodo imeli večino na Floridi in zahtevali odcepitev?

No, počakaj da se to zgodi in uživaj svoje maščevanje za Kosovo! Upam, da ti bo potem odleglo.

V Odmevih se je oglasil Miljenko Vakanjac. Človek, ki je imel toliko za povedat PROTI osamosvojitvi Slovenije. Zdej živi tukaj? Ja kako pa to? Kako da ni v Srbiji, kako da mu je samostojna Slovenija bolj všeč od "slobodarske" Srbije.

LOL!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

djordjevic ::

Hehe, ja, me prav zanima, kakšno rešitev bo ponudila mednarodna skupnost za makedonski problem. Nemara tretjo državo Albancev?

Thomas ::

> po zdajšnjih trendih bodo makedonci čez 20 let v 'lastni' državi manjšina. tam še zna biti tudi velik spor.

Če so Makedonci pametni, jim bodo prepustili en kos zemlje kjer že ti itak živijo in naj se priključijo h Kosovu.

Samo Makedonci NISO tako pametni.

Ampak seveda. "Povoženi bodo v lastni državi" od naroda, ki se množi hitreje kot oni, če jih ne asimilirajo.

Makedonci grejo lahko na manjšo "nacionalno državo" kot jo trenutno imajo, pa bodo ohranili svojo govorico in kulturo v prihodnost.

Lahko asimilirajo Albance s svojo prepričljivejšo kulturo in ustavijo albanska rojstva.

100 let nazaj so na Koroškem govorili bolj slovensko. V Celju in Ljubljani pa bolj nemško.

Zgodovina dogaja.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Nesta ::

Tudi Danilo Tűrk je imel veliko za povedati proti Osamosvojitvi Slovenije pa je zdej predsednik, zanimivo ane.

Drugace pa pošteno za Kosovo da se osamosvoji, to bi morala Kitajska omogočit tudi Tibetu in še nekatere drazave.

Thomas ::

> Hehe, ja, me prav zanima, kakšno rešitev bo ponudila mednarodna skupnost za makedonski problem. Nemara tretjo državo Albancev?

Albancem in Makedoncem bo nataliteta padla in vedno bolj se bodo pogovarjali po angleško. Med sabo in med sabo.

Naši otroci se s hrvaškimi že zdaj menijo v angleščini. Balkan se amerikanizira, vsaj jezikovno.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

> Tudi Danilo Tűrk je imel veliko za povedati proti Osamosvojitvi Slovenije pa je zdej predsednik, zanimivo ane.

Zaenkrat je dober predsednik. Ni kej rečt.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Danilo Turk je eden slovenskih Vuk Brankovičev. Samo da slovenska kultura dopusti da vseeno postane (najboljši doslej) predsednik države.

:P
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Thomas> Danilo Turk je eden slovenskih Vuk Brankovičev.

To pa ne drži. Kvečjemu eden slovenskih Dimitrijev Ruplov.
««
3 / 18
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kristalna noč na Kosovem

Oddelek: Problemi človeštva
182049 (1594) Thomas
»

Kosovo..

Oddelek: Loža
362255 (1079) Thomas

Več podobnih tem