» »

Centrino Laptop problem

Centrino Laptop problem

ZeroOne ::

Lep pozdrav

Moj laptop (Fujitsu Siemens, centrino 1.6, 512Mb, Radeon 9700SE) se vede precej čudno. Vsakič, ko ga prižgem, rabi nekaj časa, da začne delati na polno. To sem odkril pri špilanju, ko sem dobival 2 frame-a na sekundo pri najnižih detajlih.

Zadeva ima dve možni stanji, ali ne dela, ali pa dela. Ko ne dela, dobim cca 6x slabše rezultate za procesor in 10x slabše za RAM pri benchmarkih. Potem po nekaj časa pa se zadeva zbudi (občutek imam, da odvisno, koliko časa je bil ugasnjen, pomaga pa mu tudi nekaj restartov). Ko pa enkrat dela, potem pa dela dokler je prižgan.

Najprej sem mislil, da je power management, ampak sem izklopil (oz. dal, da deluje vedno na polno).

Imam tako bedn BIOS, da lahko štimam samo uro in friendly boot.

Poizkusil sem že vse, od najnovejšega biosa, do driverjev za chipset. Naredil sem tudi popoln update vse driverjev na strani od Fujitsu Siemens.



Potem sem zače uporabljati analitične programe, pri katerih nisem dobil nobenih odstopanj (torej v raznih frekvencah, voltažah itd), zanimiva stvar, ki sem jo ugotovil pa je, da imam za motherboard "To be filled by the O.E.M".

Poizkusil sem med drugim FreshDiagnose, Sandra, Speedswitch (za uravnavanje power managementa), CPUz, Everest, Rmma, RMCpuclock, Motherboard monitor,Wcpuid, Speedfan (za preverjanje hitrosti in temperatur) in vse, kar sem dobil ven je:

-Speedfan ne more meriti ventilatorjev in temperatur (predvidevam, da posledica "To bi filled by the O.E.M." motherboarda), Motherboard monitor pa sploh ne pridem notri, ker moram izbrati tip motherboarda, ki pa ga ne vem:)

-Sandra mi je pri Memory Benchmarku v stanju, ko dela, izmerila 87% memory bandwidth, ko ne dela pa 16% memory bandwidth, ampak imam filing, da je to bolj posledica primerjave dejanskega rezultata s teoretičnim, kot vzrok.

-RM CpuClock mi je, ko ne dela, izmeril 4x manjši CPU Throttle, kot Core Speed (torej 152Mhz/600Mhz, ko počiva in 360Mhz/1600Mhz, ko procesira), ko dela, pa enak

Ta Throttle je po mojem mnenju najboljše izhodišče, ne najdem pa nobenega pametnega članka na to temo.

Če imam kdo kakršnokoli idejo ali izhodišče, bi bil zelo hvaležen (npr. ali je najbolj verjetno, da je RAM, procesor ali motherboard).

Hvala, Grega

p.s. na mašini ne ganjam priloženih Windows XP Home v nemščini, temveč angleške Windows XP Pro. Mislim, da to ne bi smel biti problem, ampak za vsak slučaj podajam tudi ta info....

neoto ::

-Speedfan ne more meriti ventilatorjev in temperatur (predvidevam, da posledica "To bi filled by the O.E.M." motherboarda), Motherboard monitor pa sploh ne pridem notri, ker moram izbrati tip motherboarda, ki pa ga ne vem:)

Na zelo redkih prenosnikih deluje prikazovanje temperature in hitrosti ventilatorjev s tema programoma. Za moj računalnik sem komaj izbrskal program, ki prikazuje temperature, a ti te kaj veliko ne pomagajo... (program MobileMeter).

Glede prenosnikov pa je tako, da so ponavadi sposobni nastavljati frekvenco procesorja in s tem spreminjati hitrost in porabo energije. Poskusi s programom RightMark CPU Clock (RMClock). Mogoče pa ti v ozadju teče kakšen program, ki si ga dobil poleg driverjev in ta spreminja frekvence. Poskusi ga odstraniti ter uporabljati RMClock (ali kakšno alternativo), ki ti omogoča veliko boljši nadzor.

murmur ::

cudno je predvsem tole:
"RM CpuClock mi je, ko ne dela, izmeril 4x manjši CPU Throttle, kot Core Speed (torej 152Mhz/600Mhz, ko počiva in 360Mhz/1600Mhz, ko procesira), ko dela, pa enak"

Torej ce imas power management na ful ti nikakor ne bi smel znizevat frekvence procesorja v idle stanju, v tem primeru je verjetno krivda proca ali osnovne plosce. Tezko pa verjamem da se ti pregreva?
poizkusi wcpu330.exe, zanesljiv realtime clock checker
//
kaj pa Linux? preveri.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: murmur ()

ZeroOne ::

Ne vem, če je bil moj prvi post dovolj razumljiv...

Vem, da so novi laptopi sposobni spreminjanja frekvence delovanja. Vendar, če se ne motim, je posledica tega spreminjanje frekvence delovanja od 600 Mhz do 1600 Mhz. To se da izklopit z izbiro opcije Always On v Power Management in ni issue (sem probal, a ne vpliva, naložil sem tudi SpeedSwitch) - tudi če je frekvenca skoz na 1600Mhz, dobivam slabe rezultate.

Poizkusil sem tudi že Wcpu330 (oz. Wcpuid) in s tem programčkom nisem zaznal razlik. Edini do sedaj, ki je to ugotovil, je omenjeni RM Clock in sicer (pri izklopljenem power savingu):
-CPU Core Clock 1600 Mhz in CPU Throttle 356 Mhz(ko laptop ne dela dobro)
-CPU Core Clock 1600 Mhz in CPU Throttle 1600Mhz (ko dela oz. ko se ogreje)
*pri power savingu so te cifre 600/152 in 600/600

Ta razlika je najbolj oprijemljiva zadeva, ki sem jo dobil do sedaj. Nekaj brejka procesor, da ne pride čez dejanskih 400Mhz (čeprav sicer misli, da deluje na 1600Mhz, tako pa misli tudi večina analitičnih programov ter windows control panel).

V ozadju ni zaznatih nobenih posebnih procesov (torej procesor je obremenjen malo procentov, prav tako je prostih več kot 200Mb rama). Prav tako se ne pregreva.

Pozabil sem omeniti, da, npr. ko delam benchmarke, takoj vem, kakšni bodo rezultati, saj, ko dela dobro, ventilator vrti veliko hitreje.

Lp G

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ZeroOne ()

neoto ::

Kot sem že prej omenil, preglej pognane procese. Mogoče si med driverji kakšen programček namestil, ki prevzame kontrolo nad throttlingom namesto Windowsev, ki to delo opravljajo precej slabo...

murmur ::

notebook spravis v prvotno stanje z vsemi originalnimi driverji in prilozenimi windowsi in v primeru da se dogaja isto ga enostavno posljes v servis. priporocljivo predvsem za mentalno zdravje.

neoto ::

In potem čakaš cel mesec, da ti ga 'popravijo', v tem času pa gledaš v luft...

ZeroOne ::

Fantje, hvala za vse nasvete.

Popravilo mi ne ugaja ful, ker to pomeni, da moram najprej enkrat v Avstrijo, da ga odpeljem in potem še enkrat, da ga grem iskat.

Probal bom res naložit original nemške winse in potem če ne bo, pa pač ne bo, piči u oberkrein.

Če izzvem, kaj je bilo narobe, sporočim (ali vodite kakšno bazo znanja, ali je to bolj od ust do ust?).

Lp Grega


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ugašanje in restartanje računalnika

Oddelek: Pomoč in nasveti
235400 (5053) Cold1
»

Pomoč pri zvočni in čitalcih kartice

Oddelek: Programska oprema
122361 (2265) jan01
»

vklop Cool'n'Quiet tehnologije

Oddelek: Strojna oprema
392858 (2019) Azrael
»

Navijanje (novejših) prenosnikov!

Oddelek: Navijanje
71398 (1182) carpenter
»

Se da spraviti Pentiuma M 1.5 ghz na manj kot 600 mhz

Oddelek: Strojna oprema
352129 (1425) Damjan Jagar

Več podobnih tem