» »

ADSL naprej prek zraka

ADSL naprej prek zraka

Audi ::

Jaz osebno sem obupal, da bo naša centrala kdajkoli imela ADSL, zato sem se dogovoril s kolegom, ki je cca 3km zračno oddaljen, da si od njega potegnem po zraku. Kakšne so vaše izkušnje s takšnim prenosom. In kako je z opremo na trgu.

Matri[X] ::

Ce imata vidno tocko bi slo, drugace pa ne.

Audi ::

Ja, vidim njegovo hišo. Kolega mi je priporočal na eni strani router WRT54GS, na drugi strani se pa ne spomnim. Menda zdaj routerjev ni na zalogi, bom pa poročal, kako gre, ko postavimo. menda gre od 2 do 56 Mb/s.

BlazP ::

Hja malo morgen. Na taki razdalji bos rabu ze zelo dobro, usmerjeno anteno.

korenje_ver2 ::

antene za te visoke frekvence so drage. drgac pa majo domet tja do 15km. odvisno od moci. tm za 10k sit dobis solidno anteno, imejta jo pa oba, pa bo delal z polno hitrostjo... kar se tice pa sevanja, verjetno ni priporocljivo dajat glavo pred anteno...

Audi ::

Na obeh straneh bom imel anteno z 12 dBi ojačanja in na tri kilometre je to več kot dovolj na tej frekvenci. Hkrati, pa kolikor vem prenos prek prej omenjenega routerja ne pade pod 2Mb/s ne glede na razmere. Seveda, sevanje pa itak nikoli ni dobrodošlo.

Audi ::

Aj, še link. Imel bom tole anteno klik klik

shock ::

Ce ze imas dosti denarja za metat proc si pol pa kupi anteno za 15 dbi, ne pa za 12dbi. 12dbi anteno ti naredim jaz za malo denarja primerjavi s tistim kar mislis ti kupit.

korenje_ver2 ::

take usmerjene so se posebej nevarne. to je tako kot da bi imel 50W mikrovalovno pecico.

Audi ::

Ja, tudi sam razmišljam o 15 dBi. Glede razmetavanja denarja. Saj bi naročil klasični ADSL ali VDSL priključek, če bi mi g kdo zagotovil. :D

shock ::

korenje_ver2: Ja ce ticis glavo spredaj tam kjer ne bi smel. samo 50W pa ze malo nakladas.

Audi ::

Vse skupaj deluje na 2.4 GHz. Prihajajoči signal do hiše ne bo tako močen, da bi me ubijal. Odhodni pa je itak usmerjen v nasprrotni smeri od hiše in ker je to na nek način yagi antena, torej usmerjena v eno smer, upm, da ne "šprica" na vse strani, predvsem pa ne vem kako veliko ne za hrbet. Ni govora o kakih 50W!

enough98 ::

Ko smo ravno pri tem, kaj pa tisto, ko GSM aparat tiscis h glavi?

korenje_ver2 ::

> korenje_ver2: Ja ce ticis glavo spredaj tam kjer ne bi smel. samo 50W pa ze malo nakladas.
ce pise, da je 50W antena...

> Ko smo ravno pri tem, kaj pa tisto, ko GSM aparat tiscis h glavi?
pri GSM aparatih je moc veliko manjsa... max 2W

Audi ::

Ja, ampak mobitel tiščiš v glavo, kar je huje z 2W kot pa prej omenjena antena, ki je zunaj...

Brane2 ::


ce pise, da je 50W antena...


Tistih 50W se verjetno prej nanaša na največjo dovoljeno moč oddajnika, ne pa na samo izsevano moč.

Signal, ki ga lahko dobiš iz WRT54G in podobnih zadev, je nekje v rangu 10..100mW

12dBi antena ti bo stvari usmerila tako, da boš dobil v optimalni smeri recimo tako močan signal, kot bi ga na enaki razdaljidobil iz oddajnika moči reda 1W z popolnoma neusmerjeno anteno. GSM aparatki imajo oddajnike v tem močnostnem razredu, imaš jih pa v času pogovora mogoče 3 cm od glave, če sploh toliko.

GSM je torej bistveno večji faktor od WIfi linka (brez ojačevalnika).

BTW: 3km z dvema takima antenama se mi zdi optimistično. Vsaj na eno stran bi dal čimbolj usmerjeno Yagico, IIRC sem videl modele z 18 dBi, na drugo pa vsaj tako YAGIco ali pa krožnik z biquadom ali kaj podobnega. 3km ni malo in če hočeš uporaben link na tej razdalji, rabiš solidni, usmerjeni anteni. Kabl do anten naj bo čimkrajši in solidne kakovosti. Pri solidnem kablu boš izgubil 0.25 dB/m kabla.

Pri WRT54G e problem tudi v tem,d a ima dve anteni. Baje se ga da SW prepričati, da dela samo z eno.

Imam brezžični link do soseda in enake probleme. Naročil sem USB kartice 54G, ki jih mislim prišraufat direkt na anteno in potegnit do računalnika USB kabl.
On the journey of life, I chose the psycho path.

shock ::

Poglej na bolhi če je kakšen satelitski krožnik. Dovolj je da namestiš na eni strani biquad anteno na drugi strani pa biquad anteno s sat krožnikom in stvar ti bo 100% delovala.

Jinto ::

Kakor jaz vem WRT54g naenkrat uporablja le eno anteno - tisto, ki ima boljši signal.

Audi ::

S kolegom bova najprej poskušal z WRT54g in anteno, ki sem jo omenil. Če ne bo šlo, bom šel pa na yagi anteni na obeh straneh, ki bosta obe potem prav dobro usmerjeni. Bom vsekakor poročal o izkušnjah in testiranju. ČE ne bo šlo z omenjenimi antenami, pa mislim, da bosta dve yagi anteni za 2,4 GHz dovolj dobri na 3 km. Tudi, če ne bo prenos 100% idealen, bo zanesljivo še zmeraj bolje kot zdaj, ko imam ali klicni dostop ali pa UMTS, kjer pa je 500MB mesečnega prometa absolutno premalo. Resda bo to investicija (cca 100 ksit), vendar nimam druge izbire.

shock ::

Audi: Za cca 40K ti naredim jaz in to še boljše. In to brez pretiravanja. Vse kar rabiš je eno brezžično mrežno kartico (7K)+dober brezžični router, da ti ne prekinja nonstop (cena ranga 25K), 2xbiquad antena (če narediš sam je skoraj zastonj) +2 satelitska krožnika z nosilci (8K za obe anteni).

Audi ::

Shock: Router, ki sem ga navedel, bi bil torej v redu? Kaj potem še potrebujem? Nimam nič in niti nimam kakšnih posebnih izkušenj, četudi sem radioamater. Pri sebi bi imel rad hkrati tudi brezžično mrežo v hiši. Ali bi mi ti lahko vse naredil in montiral? Kolk bi to koštalo?

shock ::

Klik. če sem iskren nimam dosti izkušenj z wireless routerju, ker jaz doma sem si naredil sam wireless (linux) router. Boljše, da koga vprašaš, kako je kaj s wireless routerji. Drugače v zgornjem linku boš videl kako se naredi silno preprosto biquad anteno. Da zapraviš 100k SIT, da ti bo stvar mogoče delala se mi zdi brez veze. Ti priporočam da prvo si narediš dve anteni biquad in si dobiš 2 sat. krožnika z nosilcem. Nato poskusi s kolegom če se vidita med sabo in kakšna je kvaliteta signala in moč signala. Šele kasneje bi mislil na router, ki je najdražji del celotne opreme.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: shock ()

Audi ::

Hvala za zelo koristne informacije in link. To mi veliko pomaga. Za odločitev o routerju ne bo težav. Tu sem več ali manj odločen, razen če me kdo argumentirano ne prepriča drugače: WRT54GS. Bolj se mi je zastavljalo vprašanje o anteni. Kot radioamater vem, da je 90 % uspeha v anteni. Kolikšen je najbolj primeren krožnik? A anteni biquad namestim n isto mesto, kot je sicer nmeščen LNB converter denimo pri SAT anteni? Tam je verjetno stična točka, kjer se največ pobere, vsaj teoretično naj bi bilo tako.

Sicer pa bom itak vse najprej preizkusil preden investiram. Imam to možnost na srečo.

Audi ::

Evo nekaj poročilc, kako tečejo priprave. NA koncu bom že mojster :))

Končno sem našel ADSL priključek na 6,3km razdalje. Na obeh straneh bom postavil krožnik 85cm z dvema biquad antenama, na obeh straneh access point (kolega že ima namreč router) in tako v soboto (napovedujejo sicer dež in sneg, kar pa ne bo ovira) s kolegom opraviva montažo. Poročam takoj ko sestaviva skup.

Me pa zanima nekaj. Ali je možno na ta način "prenest" tudi IP telefonijo?

Audi ::

Takole je potekalo. Včeraj je bilo hudo, ko sva antene postavljala v snežnem metežu in dežju. Uspelo nama je vse skupaj sestaviti in sicer:
* pri kolegu sva se z mrežnim kablom priklopila na njegov ruter in nato potegnila cca 50 metrov mrežnega kabla do access pointa, od tam pa cca 5m kabla 155 do krožnik antene (90cm) z biqua anteno.
* pri meni doma sva postavila enako anteno, spet 5 metrov antenskega kabla do access pointa in potem cca 15 metrov mrežnega kabla do mojega (zastarelega routerja).

In potem so se začele težave. Nikakor nisva uspela povezati signalov z obeh anten na razdalji 6.400 metrov z višinsko razliko 220 metrov. Vrtela, prestavljala, obračala antene.... In včeraj sva obupala.

Danes sva nadaljevala in spet obupala. Kolega je šel domov, jaz tudi. In ko pridem domov, glejga zlomka: od 20 do 28 odsotkov dignala pobiram. Imela sva srečo, čeprav sva že obupala. Zdaj samo še finese, da dobiva še boljši signal, ampak prenos ADSL deluje brez problemov. :))

Audi ::

Takole. Sistem odlično funkcionira. Sem pa zdaj ugotovil, da bom dobil svoj ADSL priključek in preizkušeno, novo opremo prodajam. Če je kdo zainteresiran (izjemoma tudi po sklopih), nj me kontaktira rudi@bregar.si . Podrobnosti o opremi pa so tule: Brezžični ADSL 10 km

NavadniNimda ::

AUDI, pohvale za tole iznajdljivost!8-) :))

shock ::

A to si kupil že narejeno biquadko? Mislim pa sem si d boš naredil bolj po "domače".

Audi ::

Antena ni narejena doma. Je profi in umerjena. Skratka, profi oprema in deluje brezhibno in odlično. Pri meni na cca 7km razdalje, preizkušeno je bilo pa tudi že na 11 km.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

DIY WiFI antena

Oddelek: Omrežja in internet
131497 (1139) Daniel
»

Kitajske antene 10dbi+

Oddelek: Omrežja in internet
276333 (5355) krop
»

Oprema za javno dostopno brezžično točko

Oddelek: Omrežja in internet
253493 (2223) Tarzan
»

WLAN 400m vidne razdalje, katero anteno?

Oddelek: Kaj kupiti
102295 (1971) Pyr0Beast
»

2 x acess point ? se vidi mreža (bridge)

Oddelek: Pomoč in nasveti
281668 (1462) pujsek_

Več podobnih tem